בית פורומים בחדרי חרדים

ניחום אבלים של הגאון הרב גוסטמן

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/7/2026 18:32 לינק ישיר 
ניחום אבלים של הגאון הרב גוסטמן

אולי להוסיף קצת אהבת חינם "הגאון הגדול הרב ישראל זאב גוסטמן זצ"ל, אחרון גאוני וילנא, היה בבית דינו של הגאון רבי חיים עוזר גרודזינסקי, עבר את אימי השואה ושכל שם את בנו יחידו. לאחר שנים הקים ישיבה בשכונת רחביה בירושלים. בין המקורבים אל הרב גוסטמן היה פרופ' ישראל אומן (חתן פרס נובל) ובנו שלמה אומן הי"ד, שהיה תלמיד ישיבת ההסדר בשעלבים. שלמה נהרג במלחמת לבנון הראשונה. לאחר שנודעה השמועה על נפילתו של שלמה, בא ד"ר פיינגולד לקחת את הרב גוסטמן להלוויה. לאחר תום ההלוויה, הסתובב הרב גוסטמן בין הקברים הטריים של החיילים שנפלו, ונאנח והצטער עליהם, והתקשה לעזוב את בית הקברות. בחזרתם מההלוויה אמר "כולם קדושים". שאל אחד הנוסעים שישב במושב האחורי: "כולם? גם הלא-דתיים?", פנה הרב גוסטמן למושב האחורי, ואמר בהדגשה: "כולם! כולם!". כשהתקרבו לרחביה, פנה הרב גוסטמן ואמר (ביידיש): "ד"ר פיינגולד, אולי נעלה לפרופ' אומן להגיד דבר". בעת שעלו היה כולו שקוע במחשבות. כשנכנסו לבית, פנה הרב גוסטמן בשקט וברגש עצום, ואמר ביידיש: "ד"ר פיינגולד, אתה לא ידעת שהיה לי בן, מאירקה, הוא היה ילד יפה מאוד, לא מפני שהוא היה הבן שלי אני אומר זאת, באמת הוא היה כזה ילד יפה...". ואז הרב נזכר שהוא מדבר ביידיש, וחזר על דבריו בעברית, כדי שבני המשפחה האבלים יבינו. ופנה לאלמנה, להורים, לאחים ולאחיות, ואמר: "הבן שלי מאירקה נלקח מידיי ונזרק על משאית בקינדר-אקציון (האקציה של הילדים). ועמדה לידי אשתו של המשגיח וגם את הילד שלה לקחו. ואז היא פנתה לנאצי ואמרה: תזרוק גם אותי על המשאית. הנאצי ענה לה: חכי גברת, התור שלך יגיע... הקולות שבקעו מהילדים הגוססים והחיים על המשאית, היו כלום לעומת הצעקות של האמהות...". והמשיך לספר, כי אחר שבנו נרצח, כדי להשיג מעט מזון להציל עצמם מן הרעב, לקח את נעליו הקטנות של בנו, כדי למוכרן בעת יציאתו מהגטו לעבודות כפייה. בחוץ הצליח להחליפן תמורת גזר וקמח. אבל נתן בכל יום רק נעל אחת, כי לא יכול היה להבריח בפעם אחת את כל האוכל שהיה מקבל תמורת שתי הנעליים. הוא תיאר איך הכניס את הקמח למכנסיים הקשורים, ואת הגזר הכניס בפרוסות לתוך נעליו. כשחזר לגטו, הלך להביא חלק מהאוכל לאלמנתו של גאון הדור רבי חיים עוזר גרודזינסקי, שהיתה נפוחה מקור ומרעב. הרבנית סירבה בתחילה לקבל את האוכל, כי אמרה: "יש לך אשה וילדה, למה תתן לי את האוכל?". כשהשיב לה: "יש לי מספיק", הסכימה לקבל ממנו קצת גזר וקמח. הוסיף הרב גוסטמן: "אני לא טעמתי מהאוכל הזה, מפני שלא יכולתי לקיים בעצמי את הפסוק: וַאֲכַלְתֶּם בְּשַׂר בְּנֵיכֶם" (ויקרא כו, כט). אז הזדקף הרב, פשט את ידיו לצדדים ואמר: "עכשיו אגיד לכם מה שקורה בעולם האמת. מאירקה שלי אומר לשלמה: אשריך שלוימלה שזכית, אני לא זכיתי! אני לא זכיתי לזרוק את עצמי מנגד כדי להציל את כלל ישראל. אתה זכית!". קם פרופ' אומן מהארץ, חיבק את הרב גוסטמן ואמר: "ניחמתני, ניחמתני".

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2026 11:20 לינק ישיר 

עברתי על ההודעה ולא מוזכר בה רב דוב שליט"א. למה הודעה שמדברת על אהבת ישראל מתפרשת בעיניכם כביקורת? אולי בעצם אתם צריכים לקבל אותה כביקורת. אני רציתי להזכיר שכולנו בעצם היינו יכולים לגמור באותם מחנות אצל הנאצים ימ"ש, כולנו יהודים, זה דבר שחשוב לזכור אותו ערב תשעה באב. בדיעבד ראיתי שבעצם היום הזה עליו הוזהרנו משנאת אחים היו אנשי דלא מעלה שהכי בער להם זה לשנוא את אחיהם הגדולים מהם בתורה ומצוות. לא למדנו כלום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2026 01:20 לינק ישיר 

הדברים של הרב גוטסמן זצ"ל מתוקים מדבש ומרגגשים, אוממה, ההקשר , ההקשר מטרתו לקחת את דבריו הנפלאים של הרב גוסטמן זצ"ל ולעשות בהם מניפולציה כנגד ר' דוב שליט"א, שאלה קטנה, האם הרב גוטסמן היה מסכים לשימוש בדבריו בסיטואציה הזאת או לא, התשובה, נדמה לי ברורה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2026 15:30 לינק ישיר 

אני לא מבין, מישהו רוצה להראות שהוא 'עם הארץ' שלא מבין את השפה העמוקה של ר' דוב?

או פשוט מישהו ממש רוצה להיכוות בגחלת, כשהוא מראה כי ר' ישראל יותר 'גדול' מר' דוב?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > בחדרי חרדים > ניחום אבלים של הגאון הרב גוסטמן
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext