| נשלח ב-18/3/2003 06:17 |
|
| |
איסורי ריבית והרעיון שמאחוריהן
מסיבות שונות, איני מחזיק בכרטיסי אשראי מכל סוג.
כשאני נזקק לשירות המצריך שימוש בכרטיס אשראי, אני מבקש מחבר לשלם עבורי את התשלום ובמקביל, אני משלם לאותו חבר את מה שגבו ממנו.
לפני זמן מה הצטרכתי את העזרה הזו, וביקשתי להשתמש בכרטיס של אותו חבר.
לאחר שגבו ממנו כל תשלום, שאלתי אותו כמה כסף גבו ממנו כדי שאחזיר לו את הכסף.
את סכום הקרן ידעתי, אבל גבו ממנו גם ריבית, ושאלתיו כמה רבית גבו ממנו כדי שאחזיר לו את הסכום כדי שלא יהיה מצב שהוא עושה לי טובה ומפסיד כסף בגלל זאת.
תשובתו היתה שלא אחזיר לו את סכומי הריבית שגבו ממנו משום החשש שיש בכך איסור ריבית.
עניתי, שבעצם אני לא משלם לו שום ריבית, כי מבחינת הקשר ביני לבינו, אני רק מפצה אותו על כל סכום שהוא, שהפסיד בגלל הטובה שעשה לי, ומבחינתנו זה לא צריך להיחשב ריבית, כי הוא לא מרויח מכך כלום, אלא זה פיצוי על חסרון הכיס שנגרם לו עקב הטובה שעשה לי.
הוא לא הסכים, והתעקש שלא לקבל.
החלטנו לשאול רב.
שאלתי רב ידוע ומוכר היטב בציבוריות הישראלית, ולהפתעתי הרבה, אף הרב אמר כדברי אותו חבר, שאסור לו לקחת החזר המקביל לסכום הריבית, מפני איסור ריבית.
טוב, לא היתה לי ברירה אלא "לגרום" לו הפסד של הסכום שגבו ממנו כריבית.
בלבי, לא יכולתי להסכים לדברי הרב, ואני מתעקש על כך שאין ביני לבין החבר בעל כרטיס האשראי שום איסורי ריבית, אלא שכל מה שאני משלם לו: הקרן + "הריבית", הם מבחינתנו פיצוי על חסרון הכיס שנגרם לו עקב הטובה שעשה לי, ואין הצדקה לכך שזה ייחשב ריבית, וגם אין הצדקה שהוא יפסיד כסף בגלל שעשה טובה למישהו.
אשמח מאוד לשמוע את דעתכם.
תודה
תוקן על ידי - רונןעבאדי - 3/18/2003 6:22:16 AM
תוקן על ידי - רונןעבאדי - 3/18/2003 6:45:01 AM
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2007 22:15 |
|
| |
אבהו,
עניתי על שאלתך מדוע להלוות כסף ללא ריבית תו"כ סיכון.
לא הייתי מלווה לאדם לא מוכר סכום גבוה (ובאמת מעיקר הדין צריך לדון כמה אדם צריך לסכן ממונו בשביל מצווה).
כן הייתי מלווה סכום גדול לאדם שמוכר לי כישר והגון (אפשר גם לעשות מלווה בשטר עם ערבים ליתר ביטחון). אמנם ישנו סיכון מסויים, אך לפעמים מסתכנים גם בשביל מצוות. [לפעמים מכסף אפשר להרוויח לא רק עוד כסף אלא מצוות (והקרן קיימת)].
באשראי ובהשקעות ישנו 'היתר עיסקה' ואין זה כלול במצוות הלוואה לעני כפי שציינת, מדובר בעסק לכל דבר.
|
|
| נשלח ב-27/10/2007 21:25 |
|
| |
זוהר,
חשיבותו של האשראי בכלכלה חורגת בהרבה מהחיוב להלוות לעני. כיום בנקים מלווים סכומים גדולים שבהם משתמשים אנשי עסקים כדי לייסד חברות, לשלם לעובדים, לקנות מכונות וחומרי גלם ולהניע את גלגלי המשק. אם המימון לא בא מהבנקים הוא בא לא פעם מאיגרות חוב שגם הן הלוואות. למותר לציין שהלוואות אלה הן בריבית ולא לצדקה, והריבית היא הסיבה היחידה שמביאה אנשים (בנקאים או משקיעים אחרים) לסכן את כספם בדרך זו.
תוקן על ידי אבהו ב- 27/10/2007 21:27:56
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2007 12:33 |
|
| |
| אבהו כתב: |  | בעולם העתיק הכלכלה היתה בעיקרה חקלאית, היחידות הכלכליות היו קטנות והמחזורים הכספיים היו נמוכים. בצורת גרמה נזק קשה כמעט לכולם - לווים ומלווים. המלחמות היו מרובות ואכיפת החוק היתה ספוראדית. מסיבות אלה היה הסיכון שלקח המלווה על עצמו גבוה ועל כן היה עליו לגבות רבית גבוהה שזכתה לכינוי הגנאי נשך. כאשר הלווה מצא את עצמו בקשיים בגלל בצורת, מזיקים חקלאיים, מלחמה וכו' הוא דחה את ההחזר ואז צמח החוב וגרם לעיתים קרובות לפשיטת רגל. על רקע זה התפתחו החוקים נגד רבית, לא רק ביהדות.
כשהכלכלה התפתחה נעשה הסיכון של המלווה נמוך יותר וחשיבות הרבית לצמיחה במשק עלתה. אבותינו באירופה בלטו בתחום חשוב זה של הלוואות בריבית שממנו התפתחו הבנקים. כיום הריבית נמוכה הרבה יותר מאשר בעבר כי הכלכה מגוונת יותר ופחות מסוכנת. הבנקים מפחיתים סיכונים ע"י פיזור ההלוואות שהם נותנים בענפים כלכליים שונים. תחרות משוכללת בין הבנקים תורמת גם היא להפחתת הריבית. גם כיום תיתכן ריבית הרסנית, אבל הרבה פחות מאשר בעבר.
מכל אלה עולה לדעתי שהמחשבות על חיים ללא ריבית הן אשליות. כלכלה עכשווית לא תתקיים יום אחד ללא שוק אשראי משוכלל, והקצאת כספים על פי מחיר הכסף היא ליבו של שוק זה.
ובשתי מלים - לא ככה.
ראשית, הכלכלה בעולם העתיק היתה הרבה יותר מורכבת ומתוחכמת ממה שאנו נוהגים לחשוב, וכל עיון בגמרא יוכיח זאת. הנה, מהדף היומי של הימים האחרונים, ניתן לראות כיצד מוכרת אשה אופציה:
אשה מוכרת את כתובתה כשהיא ובעלה בחיים.
מה בעצם היא מכרה?
אם בעלה ימות לפניה, או אם יגרש אותה, אז תקבל את כתובתה ותוכל להעביר אותה למי שרכש ממנה. כלומר, הרכישה היתה של נכס מותנה.
ונמשיך? העברת הלוואה איננה אלא מסחור ויצירת שוק משני של שטרי חוב.
וכן הלאה.
די אם ניקח את רשימת סוגי השמנים המוכרים בא"י ובבבל (מסכת שבת), כדי שנוכל לראות שגם תעשיית המזון היתה הרבה יותר מתוחכמת ממה שאנחנו מייחסים לתקופה ההיא. מאחר ויש לנו גם דיונים על אינפלציה והשלכותיה אצל חז"ל, אני מרשה לעצמי לעצור כאן.
ומנגד, ככל שהתחכום הכלכלי עולה, לאו דוקא הסיכון יורד. השאלה אצל המלווה אינה אם הסיכון קים, אלא איזה סיכון קיים. אינו דומה מי שמלווה כסף לחברת החשמל המונופוליסטית, למי שמלווה כסף לחברת סטרט-אפ בשלב הSeed. אין צורך לומר כי קרנות העוסקות בהשקעות בהון סיכון כיום, הינן מודרניות מאד - ומסתכנות מאד.
אמת, יש כיום מנגנונים משוכללים ביותר למזעור סיכונים, החל מרכישת פוליסת ביטוח וכלה בעסקאות גידור, אולם קשה לומר כי חל בכך הבדל.
###############
מכירים את הסיפור על ברנרד שאו והבלרינה שהסכימה לבלות אתו לילה תמורת מיליון פאונד, אבל כששמעה הצעה נמוכה יותר התרגזה?
( "מה אתה חושב שאני?!" -"מה את כבר אנחנו יודעים, נותר רק לקבוע את המיר" )
ההנחה כי ריבית נאסרה רק כשהיא היתה ריבית גבוהה מאד, וכי ריבית נמוכה לא נאסרה, אין לה על מה להתבסס, והיא גם מנוגדת במפורש לכל מה שנכתב. ריבית היא ריבית, ומשמעותה ברורה. ההבדל הוא איכותי, לא כמותי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2007 18:24 |
|
| |
"כשהכלכלה התפתחה נעשה הסיכון של המלווה נמוך יותר..."
- זה דווקא ראיה לכיוון ההפוך: דווקא כאשר הסיכון גבוה יותר, יש לכאורה
יותר הצדקה מוסרית לגביית ריבית; מכאן, אם התורה אסרה לקחת ריבית כאשר
הסיכון היה גבוה, עאכ"ו יש להימנע מלקיחת ריבית כאשר הסיכון נמוך יותר.
"מכל אלה עולה לדעתי שהמחשבות על חיים ללא ריבית הן אשליות" - כך אמרו גם על מצוות יישוב הארץ לפני כמאה שנה, והתשובה "אם תרצו - אין זו אגדה".
תוקן על ידי אראלסגל ב- 25/10/2007 18:44:12
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2007 07:28 |
|
| |
בעולם העתיק הכלכלה היתה בעיקרה חקלאית, היחידות הכלכליות היו קטנות והמחזורים הכספיים היו נמוכים. בצורת גרמה נזק קשה כמעט לכולם - לווים ומלווים. המלחמות היו מרובות ואכיפת החוק היתה ספוראדית. מסיבות אלה היה הסיכון שלקח המלווה על עצמו גבוה ועל כן היה עליו לגבות רבית גבוהה שזכתה לכינוי הגנאי נשך. כאשר הלווה מצא את עצמו בקשיים בגלל בצורת, מזיקים חקלאיים, מלחמה וכו' הוא דחה את ההחזר ואז צמח החוב וגרם לעיתים קרובות לפשיטת רגל. על רקע זה התפתחו החוקים נגד רבית, לא רק ביהדות.
כשהכלכלה התפתחה נעשה הסיכון של המלווה נמוך יותר וחשיבות הרבית לצמיחה במשק עלתה. אבותינו באירופה בלטו בתחום חשוב זה של הלוואות בריבית שממנו התפתחו הבנקים. כיום הריבית נמוכה הרבה יותר מאשר בעבר כי הכלכה מגוונת יותר ופחות מסוכנת. הבנקים מפחיתים סיכונים ע"י פיזור ההלוואות שהם נותנים בענפים כלכליים שונים. תחרות משוכללת בין הבנקים תורמת גם היא להפחתת הריבית. גם כיום תיתכן ריבית הרסנית, אבל הרבה פחות מאשר בעבר.
מכל אלה עולה לדעתי שהמחשבות על חיים ללא ריבית הן אשליות. כלכלה עכשווית לא תתקיים יום אחד ללא שוק אשראי משוכלל, והקצאת כספים על פי מחיר הכסף היא ליבו של שוק זה.
|
|
| נשלח ב-24/10/2007 21:26 |
|
| |
| אראלסגל כתב: |  | ריבית ושוחד הם שני מקרים (יחידים?) שבהם איש נותן כסף לרעהו מרצונו החופשי, ובכל זאת הדבר אסור. בנוסף, בשני המקרים האיסור כולל (ברמות שונות) גם הרבה מעבר לכסף, כגון עזרה או אפילו מילה טובה.
מכאן, ייתכן שאחד הטעמים לאיסור ריבית הוא שהריבית היא שוחד: כשהמלווה מחליט למי להלוות את כספו, הוא למעשה משמש כשופט - הוא צריך לבדוק באופן אובייקטיבי במידת האפשר את צרכיהם של הלווים, אמינותם, הבטחונות שלהם, וכו'. וכשאחד המלווים מציע לו ריבית, הוא למעשה מנסה לשחד אותו, כדי שילווה לו ולא לאחרים שאולי להלוואה ראויים יותר ממנו.
...
אכן, מבחינת ההשוואה לשוחד זה לא מסתדר, כי גם השאלת חפצים היא מצוה של גמילות חסד, ולשיטתי, מי שמשלם דמי שכירות כביכול "משחד" את בעל החפץ שישאיל אותו דווקא לו.
|
|
דומני אראל, שהפרכת טוב מכולם את השערתך דלעיל. שהרי אם הריבית היא מעין שוחד, גם ההשאלה תמורת דמי שכירות היתה מעין שוחד, וכידוע - אין איסור לשכור ולהשכיר.
אבל גם אם נחזור לבסיס, מהות השוחד מפורשת בצידו. הסיבה לאיסור השוחד היא כי השוחד יעוור עיני פקחים. טעם איסור הריבית, לעומת זאת, אינו מפורש בצידה. כדבריך, אם הריבית היא מעין שוחד, כך גם דמי השכירות, שכר השומר בשכר, וכד'.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2007 21:08 |
|
| |
אראל,
הדוגמה של ירוחם היא כדבריו מעמיקה. היא מראה שמבחינה כלכלית הלוואה בריבית דומה להשכרה ושהשכרה יכולה לשמש תחליף להלוואה בריבית עבור מי שאינו מכיר בהיתר עיסקה.
אבל יש הבדל והוא שהעיסקה של השכרה דורשת מיומנות - בחירת הדירה, אחזקתה, מציאת דייר וכיו"ב. אם אין לי הידע הדרוש לעיסקה כזו או נכונות לסיכון שכרוך בה אעדיף להפקיד את הכסף בבנק ולגבות את הריבית. יתכן שלבנק יש הידע הדרוש לעסקה כזו והוא יעשה אותה בעצמו או ילווה את הכסף למי שמיומן בה. זו הדגמה לתפקיד המרכזי שיש לריבית בכלכלה של היום (הרבה יותר מאשר בעולם העתיק).
|
| נשלח ב-21/4/2006 11:26 |
|
| |
עדיין יש אנשים שמשקיעים במניות למרות הסיכון שבכך, ואף מרוויחים רווחים נאים.
מי שיש לו ראש יזמי וכמה מיליונים מיותרים, יכול לקחת את הרעיון שלי ולהקים "בורסה של אנשים",
ועם ניהול נכון, אולי הוא אפילו ירוויח.
לא צריך לשלם לי תמלוגים...
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2006 21:34 |
|
| |
אראל יפה הרעיון של הנפקת מניות, אכן ענין עירוב והכנסת כל עסקי הלוה הקיימים במציאות ואלו שאינם קיימים, נועדו כדי לספק כיסוי למקרה שברור שהיה הפסד, אז המלוה מוכרח להשתתף בו, לכן כיון שלעולם לא ניתן להוכיח כי הלוה הפסיד בכל המכלול, לא מסתכן המלוה. ענין המחיר הקבוע הוא הלוז של הענין, אין זה אילוץ אלא זה המאלץ של כל ההסכם, כפי שביארתי לעיל, המלוים לא חפצו בסיכון כספם או גובה הרווח בשום סיטואציה ולכך נועד כל הניסוח המפותל של חובת ההוכחה ודמי ההתפשרות כדי לקבע את הענין. כעת אתה רוצה להצמיד את הרווח של המלוה למציאות של רווח והפסד של הלוה, משל אילו היית תמה מדוע לא יחדלו מכתיבת פרוזבול ויתחילו להשמיט חובות אחת לשבע שנים כצו התורה.
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2006 20:10 |
|
| |
מו"ל הגדרת ריבית כ"כסף חינם" היא הגדרה בעייתית .שכן גם דמי שכירות אינם בהכרח דמי שימוש במושכר אלא במידה מסויימת תשלום עבור ויתור והמנעות המשכיר משימוש בנכס לצרכיו שלו לתקופה מוגבלת ולעניין זה קשה להבדיל בין נכס ששמו "ממון" לבין כל נכס אחר
תוקן על ידי - לונלי_דאב - 03/04/2006 20:15:15
תוקן על ידי - לונלי_דאב - 03/04/2006 20:22:03
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2006 19:47 |
|
| |
לובלי, כזכור לי, הכוונה היא שהשחיקה גורמת לכך שדמי השכירות אינם נחשבים כסף חינם ונשיכה. אולי משום שהשחיקה קשה למדידה, או שאין צורך במדידתה ודי שהיא קיימת. ומ"מ עובדה היא שאנשים שסולדים נפשית מריבית אינם סולדים משכירות. פוק חזי.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2006 16:11 |
|
| |
מו"ל אם הבנתי כראוי את טיעונך,אזי בנקודה בה יחרגו דמי השכירות משווי השחיקה (ההשחתה)יחשבו ריבית
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2006 12:19 |
|
| |
רבים סבורים כי החילוק בין השכרה להלוואה בריבית הוא פילוסופי (ממון כממון ושווי ולא כחפץ). אבל מעיון בראשונים משמע בהחילוק פשוט יותר - השכרת חפץ כרוכה בהשחתתו המסויימת, ועל כן מוצדקים דמי השכירות. וזכורני שכתבו אחרונים שגם שכירות דוגמת מילוה, כגון שמקבל עליו אחריות להחזיר את החפץ בצורה מושלמת ללא כל פטורים, גם בזה יהיה איסור ריבית.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2006 21:04 |
|
| |
אראל. רעיון מעניין, אבל לא מעשי . הבנקים לא חתמו ולא יחתמו על הסכם מעין זה .עדיין איסור הריבית נשאר בעינו. זה מזכיר לי כשבחור צעיר חדור אהבת הזולת,עם הרעיון הקומונוסטי. פנה לחברו המבוגר ושטח לפניו את הרעיון. כי העשירים יתחלקו עם כספם עם העניים ויהיה שויון וצדק. התלהב החבר רעיון כביר- בא נבצע את זה מיד. אני אשכנע את העניים לקחת. ואתה תשכנע את העשירים לתת.
מודה ועוזב
|
|
|
|
|