| נשלח ב-13/4/2003 19:22 |
|
| |
החזון איש של חיים גראדה
לפני כמה ימים יצא לי להגיע לתל אביב. מי שמכיר יודע כי עבור בני ברקי לצאת לעיר הגדולה הרי זה כמעט כמו להגיע לחוץ לארץ...
בכל זאת, תל אביב אינה מה שהיתה פעם. המיתון או פחד הפיגועים העיבו על ההכנות לחגים. אם לפני כמה שנים היו הרחובות גדושים אדם, עתה רחובות ראשיים כמעט ריקים. היכן הקונים? היכן המטיילים? אין.
רחובותיה של בני ברק הומים הרבה יותר...
ברחוב אלנבי, לא הרחק מבית הכנסת הגדול, בפינת רחוב ששכחתי את שמו, מצוי דוכן ארוך, ועליו ספרים. זו חנות ספרים משומשים, אלא שהחנות כולה אינה אלא אותו דלפק, תחת כיפת השמים, ולידו קרטונים רבים ובהם ערימות של ספרים.
קשה להאמין שחנות כזו קיבלה רישיון אי פעם, אבל היא פועלת מזה שנים רבות. המבחר אינו גדול, אבל המעלה היא המחיר. כאן ניתן למצוא מציאות באמת.
הפעם מצאתי כאן את "צמח אטלס" של חיים גראדה.
קראתי את הספר לפני שנים. קראתי עליו בדיון שהיה בקרופסקאיה. עכשו ראיתי אותו מוטל בתוך קרטון שהכיל אוסף קטן של ספרי ה"ספריה לעם". הוצאתי אותו. מצבו טוב, והמחיר? אה, להכשיל בקנאה את מי שרוצה להשיג את הספר. שלושה שקלים! רק שלושה שקלים.
חיים גראדה, לפי התקציר שבכריכה האחורית, היה "מספר אידי נודע" (נולד 1910). מה שלא מוזכר שם, אך ידוע ליודעי חן, הוא שהיה מקורב לחזון איש, אולי תלמידו.
בספר משוקעת דמותו של החזון איש, שנקרא כאן ה"מחזה אברהם".
כמובן, הגיבור הראשי של הספר, אולי בן דמותו של המחבר, אינו החזון איש, אלא צמח אטלס, שמוגדר היטב על הכריכה בתור "בעל מוסר קיצוני וטרוף יצרים". צמח אטלס הוא אדם שלא השכיל להתמודד עם תשוקותיו, כפי שמעיד חלקו הראשון והארוך של הספר (שאותו לא קראתי הפעם. פעם אחת זה יותר מדי).
לעומת זאת, חיפשתי בהשתוקקות את התיאורים של ה"מחזה אברהם". כפי שהעירו רבים (ראו אצל לאהלה בפורום "אהלה של יהדות"), גראדה מציג תמונה אותנטית של יהודי מיוחד, תלמיד חכם, אבל גם בשר ודם. איני יודע אם הוא עצמו יכול היה לחוש ולהבין כי החזון איש שהכיר אכן היה "מלאך בדמות בשר ודם", כפי שהחזון איש מגדיר את התלמיד חכם באגרותיו.
אם תרצו להשתתף איתי בחוויה, בבקשה.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/6/2013 05:51 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/6/2013 05:51 |
|
| |
| אידך_גיסא כתב: |  | | חולניק,
הסיפור שאתה מדבר עליו הוא "מיין קריג מיט הערש ראסיינער", שפורסם בקובץ סיפוריו הקצרים של גראדה (שכחתי את שמו), תורגם לכמה שפות וגם עשו ממנו סרט קצר (שטרם זכיתי לצפות בו).
מזקני,
הדמות שאתה מדבר עליה איננה צמח אטלס, אלא "הערש ראסיינער" הנ"ל. להערכתי, הערש הנ"ל הוא ר' גרשון ליבמן.
חיים גראדה כתב גם קינה על מות החזון איש ("עלעגיע אויפן חזון איש"), שפורסמה בקובץ שיריו, וכן בתרגום עברי של מבחר שיריו, "בדרכי אלייך", בתרגום יפה של שמשון מלצר. כמה מן החברים כאן בוודאי יתרגשו לקראו.
אידך גיסא |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2013 13:02 |
|
| |
גם בספרי ר' ירוחם ממיר הוא מכונה כך וכן הוא מכנה את הסבא מקעלם
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2013 11:50 |
|
| |
כתמיד -הצדק איתך, אכן כך כתוב בשער הספר.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2013 11:41 |
|
| |
ירוחם, זכורני למשל, שהמילה הראשונה הפותחת את פרקי תולדותיו של ר' ישראל סאלנטער הכתובים בידי תלמידו ר' איצל'ה בלאזער, בראש ה"אור ישראל" היא אדמו"ר (ככינוי לרי"ס, כמובן)
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2013 10:42 |
|
| |
ספרן
איני מכיר חוגים ליטאים שכך הם מכנים את רבניהם- אולי היום אבל לא לפני חמישים שישים שנה.
אבל בכל אופן את החז"א. זה היה מעצבן ומרגיז.
היום הרבנים הליטאים נוהגים מנהגי אדמורות, מברכים כמו אדמורים מספרים עליהם מופתים כמו על אדמורים תלמידיהם מתיחסים אליהם כנ"ל, פעם זה לא היה כך.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 20/05/2013 11:06:29
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2013 02:29 |
|
| |
לא רואה בכך חריגה וכן נהוג גם בחוגים ליטאיים אחרים. ועיין עוד צילום המקור בכת"י המופיע שם בקישור. אם כבר, מה שמוזר, שמכנה עצמו פילוסוף... :)
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2013 20:55 |
|
| |
ספרן
מכובדי- נראה לך הגיוני או נכון- שהוא מכנה את החז"א בשם אדמו"ר. לא נראה לך שזה זיוף?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2013 20:20 |
|
| |
לעיל בדף זה הובא קישור למכתבו של גראדה אל החזו"א. היום פורסם שם לראשונה מכתב נוסף. רצוף התרגום:
בע"ה. ערב רה"ש תרצ"ד. ווילנע.
לכבוד אדמו"ר הגאון ר' אברהם ישעיהו שליט"א.
אחדשה"ט. כל הזמן לא כתבתי אז עכשיו קשה עוד יותר. אבל כמו אותו ארטיסט שמחכה להיות בעל תשובה (שעד אז לא מאפשרים לו להיכנס לגן עדן), גם אני חיכיתי עד אשר אתיישב ללמוד...
בשני השבועות האחרונים הייתי מאד חולה . השקדים, חום 39, 5 פעמים נחתך בגרון. באותו בוקר שאמרו לי להכניס למשמרת חולים – ע"י שלמה – הוא בא ואמר שלע"ע אין הוא יכול לעשות דבר, הגיע הידיעה מראדין... מוזר: שבמשך כל הזמן הזה לא התגעגעתי אליך כמו הרגע ההוא- הדמעות היו כולו שלכם. כזו הרגשה היתה לי. אתם יכולים לתאר לעצמכם: אני, המשורר והפילוסוף, שוכב במיטה ובוכה על פטירת הח"ח בקול רם... רציתי לנסוע לראדין. שלמה לא איפשר. התקיעות שלי בפאפלאוועס [קלויז בווילנא הנקרא ע"ש הרחוב. א"ס] ממילא התבטלו. עכשיו מחניק לי עוד יותר בגרון.
תדע הרבנית שמה שאפשר לעשות עבור האחות אני עושה.
אם תכתבו לי, בלי ספק אלמד – בלי ספק?... את מה שרציתי באמת לכתוב – אני מתבייש לכתוב לך.
כן, את מכתביכם קיבלתי. גם את דרישת השלום השנייה. אבל באמת אם לא בקשר ללימוד לא היה לי על מה לכתוב. אבל עכשיו כתבתי בקשר...
כתיבה חתימה טובה.
אני מבקש אתכם מאוד בפשטות ובהכנעה, כתבו לי. חיים
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2011 10:14 |
|
| |
שח לי חיים גראדה : "כאשר למדתי בוילנא עם החזו"א, היה זה בד"כ בשבת. הייתי צועד שעה ארוכה מביתי ובדרך מתבונן בחיים השוקקים של בני הנוער, נערים ונערות מצחקים בחוצות. כשהגעתי לבית החזו"א, לא פעם קרה שכבר לא היה לי חשק רב ללמוד. לכן ניסיתי לעיתים באמצע הלימוד למשוך לשיחות חולין. אבל הכי הרבה שהצלחתי, היו סיפורים על מחלוקת חסידים ומתנגדים. דומני שהחזו"א לא עמד ע"כ, שהצעידה הארוכה שלי וההתבוננות בנוער הוילנאי, גורמות לי לירידה רוחנית כזו, שהלימוד איתו כבר לא כ"כ כדאי, מפני שאינו יכול לתקנה"
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2011 13:29 |
|
| |
זאב, אל תמהר לטרוף. לחץ קודם על הקישור המצורף.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2011 13:05 |
|
| |
ר' ספרן, מה מעניין הצד הזה של הגלויה?? התוכן הוא המעניין!
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2011 03:52 |
|
| |
אינני בטוח כלל ש״אין כח״ להתפלל זהה ל-״אין יכולת לכוון״ בתפילה.
ההרגשה שלי היא שמדובר בשני דברים שונים לגמרי.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2009 17:56 |
|
| |
קצת רכילות:
אשתו בזוו"ר היא בת של ר' אהרן יעקב קלאפיש רבה של שנדובה בליטא בנו של ר' יצחק מרדכי קלאפפיש אחיו של ר' שמואל זנוויל קלאיפיש המו"צ מווארשה שחתם על היתר המכירה.
אמה הרבנית שרה, הייתה בתו של ר' דב מנחם רגנסברג רבה של זעמבערוב בפולין.
יש כאן קצת ספק האם היה נשוי איתה בכלל והאם הייתה בהריון.
הוא ברח לרוסיה והשאיר אותה ללכת למותה בפונאר ביחד עם אמו
בזוו"ש נשא רוסיה אשר בתגובות בלינק הבא מושמצת בצורה רצינית שהתחתן איתה בגיל 14, שספק אם היא יהודיה, שאביה שירת בצבא שערך פוגרומים, ושהיא הורסת את מורשתו הספרותית.
http://mentalblog.com/2007/07/inna-grade-of-moscow.html
כל היודע דבר
|
|
|
|
|