בית פורומים עצור כאן חושבים

מוגבלות התבונה ורובדים אחרים של אמת

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/5/2003 21:45 לינק ישיר 
מוגבלות התבונה ורובדים אחרים של אמת

מעריצי התבונה ואנוסי התבונה חוברו להם יחדיו בפורום הזה. פנה שקטה בה הם יכולים למצוא אנשים כלבבם וללבן נושאים העומדים ברומו של העולם. הרחק משאון ההמון, מאחורי מסיכת ניק בכדי לדון ללא רסן בדברים שהמאמינים מדחיקים תחת שטיחיהם ושיטחיותיהם.

אולי, אנחנו מגיני פרות הקדושות יתרחקו מפנה זו, למה עלינו להכנס לוויכוח עדין זה במגפיים שלנו? בעל עגלה עם בוץ על גלגלי אופניו, הלבן ועולמו השחור ולבן, מסתברא בדבריו אמוניים הלא מסתברים? אולי?

קשה לדעת אם אורחים בלתי קרואים אנחנו או לאו.

שמו של הפורום הוא עצור כאן חושבים, מדברים אלו משתמע, וכך נאמר במפורש, שההגיון והתבונה, הם הכלים היחידים להשגת האמת.

אולם יש לעיין הנכונים הדברים? האם אובייקטים, אידיאות, הויות שאינם נתפסים בתבונה, אינם אמת?

כלומר, אם יספר לי אדם משהו פנטסטי, לא יאומן, כמו בעת העתיקה מישהו הי' מספר לרמב"ם שמטוס עף בשמים, (ספינה הפורחת באוויר) שניתן לשוחח על כלי המחובר לחוטים, ואין לאדם זה שום מושג היאך זה פועל, האם יקבלו?

תלוי הדבר באדם המספרו. אם אדם זה דרכו לפנטז, אינו יודע להפריד בין מציאות להזיות, הוא איש אמוצויאנלי באופיו, בוודאי יכחיש הדבר מכל וכל.

אך אם אדם זה הוא איש מפוכח, שכלי, הגיוני, לא נסחף להתלהבות, לא נסחף אחרי העדר, אינו מדבר לשון הבאי, והוא אומר לך בכל הרצינות שאכן ראה כך את פני הדברים. יש להאמינו בלי שראית את דבר.

ותנאי אחר לדבר. אם אדם זה שייך לתחום זה. אם מישהו שאינו מבין באסטרונומיה, יספר לך מה שראה בשמים, יספר לך על השביל החלב, בוודאי אין להאמינו. אך אם יספר אדם המומחה בתחום זה, והוא אדם אמין, מן הנורמליות להאמינו.

לפי דברים אלו יש להאמין לנביא. לפי הרמב"ם הי' בחינות מדוקדקות לנביא לאשר, אם אכן דבריו אמינים, אם אכם שייך לתחום זה. אם יבוא מישהו נהג אוטובוס ולפתע יגלה דברים מיסטיים, אין להאמינו. אך אדם זה הוא איש רציני מפוכח, חל חובת אמונה לנביא שאכן דבר ה' התגלה אליו.

לי מובן בפשטות שתבונה הינה מוגבלת מאד, אין היא מקיפה אלא חלק קטן של החיים. עולמו של ההגיון יבשה וקטנה. אין כוללת שירה ולא ציור, לא מעוף ולא דמיון, לא שאר דברים.

דומני שכאן נעוץ ההבדל בין אנוסי התבונה למסורתניים. אנוסי התבונה סוברים שכל מה שאינה מושגת בתבונה אינה קיימת כאמת נכונה, ואילו המסורתניים והמקובלים והמשוררים, והאוהבים, סוברים שאכן יש להתבונן מה מובן ומה לא, מה הגיוני ומה לא, אך בכל זאת, לא כל מה שאינו מובן, אינו נכון, לא כל מה שלא נתפס, לא קיים.

יכול אדם לקבל את הקבלה בלי אונס, בגלל כל מיני סיבות שונות האמיתיות בדיוק כמו שזה שמקבל משהו בשכלו. הוא מקבל את דברי גדולי ישראל בלי שיורד לסוף דעתו, לא בגלל שהוא איש עדר. אלא בגלל שהוא חשוב שלא הי' שרלטנים, ולא הי' מפנטזננרים, ויתכן שהם רואים משהו ברובד עליון של קיום שאין אנו החיים ברובד אחר, יכולים לאשרו, כשם שזה שאין לו חוש מוזקאלי יכול להבחין ביתירה מוצארטית, לזה שאינו בר שכל לתפוס סברא, לזה שאינו מבין בציור, מבין ציור של פיקאסו וחושב שזה קשקוש של ילד בגן.

יש רבדים אחרים של קיום. אולי, אולי.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/9/2005 21:43 לינק ישיר 

על השכל –

http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=588849

על ווילבר –

http://www.theory-of-everything.org/

ועל הקשר לפנימיות התורה היהודית:

http://www.notes.co.il/carmel/10178.asp

בברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2003 11:38 לינק ישיר 

הפנחסית

כמה שזה "IN" להיות שונה ולנפץ מוסכמות יותר "IN" ויותר נוח וחמים להצטרף להמון חוגג.
אגב, אם את חוששת לגילויים בגלל הדיונים הפתוחים, עלייך לגנוז מיד את כל התנ"ך והתלמודים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2003 11:08 לינק ישיר 

מבחן,

האם לא לימדו אותך משחר נעוריך ש"מי אתה לחשוב?" וש"המסורת היא אמידה לטעויות" ו"רק אתה יכול לטעות" ו"אתה לא תהיה גדויל עד שהמון מבינים יכריזו עליך ואז פתאום גם אתה לא תוכל לטעות"?

הפנחסית,

חינוך זה מעבר לפרופורציה הרס את היהדות אבל נקוה שמעז יצא מתוק שההתקוממות נגד קידוש ההמוניות תגבר משום כך ובא לציון גואל!

מסתברא,

הבטתי שוב בנכתב למעלה שם כתבת "הרי ברור שבכל דבר מוחשי או רגשי יש איזו מודעות, שהיא הכרה שכלית מסויימת, אבל לא כל מודעות היא הגיון ותבונה,"
נכון, אבל כל שאינו עובר תחת ביקורת ההיגיון והתבונה אין לסמוך עליו, כי אז באמת פיקאסו או כל אחד יוכל לעשות קשקוש ויבוא כל אחד עם איזו תחושה הנובעת ממה ששמע באיזה סלון. לא מבעיא שכדי לשכנע אחרים לא שייך כלל ללא ביקורת ההיגיון והתבונה אלא הוא הדין לעצמו!
האם קראת את איין ראנד?

תוקן על ידי - ווטו1 - 22/06/2004 19:07:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2003 00:02 לינק ישיר 

הפנחסית

חבל שאת נכנסת רק כדי לעשות מעשה פנחס הקנאי ואף פעם לא כסבו לאהוב שלום ולרדוף שלום! [אולי בשינוי הניק לאהרונית?]

את כותבת שכאשר אינך מבינה משהו במסורת, את תולה את הדבר במוגבלותך ובאי יכולתך. זה תמיד טוב גם כאשר לא מבינים בקרבורטור. אבל כאשר מתמחים זה כבר נהיה שונה.

ובצורת שאלה, מהיכן בטחונך שהמסורת לא טועה? האין לך הוכחות מחיי היום יום שהמסורת לא בדיוק מגדלת את פאר האנושות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2003 23:54 לינק ישיר 

הפנחסית

אני חדש כאן, אך כבר הספקתי להתפעל ממה שנראה בעיני כמקום היחיד בתבל שבו יש דיונים אמיתיים בשאלות אמיתיות בידי אנשים אמיתיים שיש להם גם ידע וגם מסירות לאמת. (סליחה, נגרפתי).
מי שזה לא מוצא בעיניו, אינו חייב להגיע לכאן.

הבה נניח שבאמת יש קבוצה של אנוסי תבונה, אנשים שנאמנים לדרך התורה, אך מאסו בפרשנות שניתנה לה בדור האחרון. האם אינך יכולה להבין שמצוקתם צריכה למצוא לה מקום של ביטוי?

אני עצמי, כשהגעתי לכאן, הרגשתי כמו אותו הלך מן המדבר שחיפש מים מתוקים לשתיה - והנה מצא אותם כאן.
ואת באה וגוזרת לסגור את הפורום הזה, שראוי היה להתפרסם לעיני כל באי עולם, מחשש פן יש כאלו שאינם יכולים לסבול שאלות?
האם כה קטנה אמונתך בבני אדם?

לגבי השאלה של מסתברא, אני מצטרף ל"מתנגדים" (למרות שהרקע שלי וצבע כיפתי אינם תואמים לתלמידי החכמים שכאן). שימוש בשכל ובדיקה הגיונית אינם סותרים את האמונה שלנו. אין שום חיוב להאמין לנביא אלא אם כן הוא מביא הוכחות ברורות. היכן ההוכחות הברורות של אותו ר"ש מאוסטרופולי, שהביקורת עליו עוררה את גל התגובות כאן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2003 23:40 לינק ישיר 

מאד נהניתי מדברי מסתברא אם כי קשה לי מאד עם השפה הפיוטית והמליצית ועם השפה המשובחת והטכנית של כל הכותבים כאן. מרוב עדינות ניסוח ומילים מפוצצות, קשה להבין מה רוצים לומר.
בכל אופן, אני רוצה לומר שיש לפעמים תחושה ש"להיות חושב" זה להיות אנטגוניסט, להגיד ההפך מהמקובל. זה מאד "IN" להיות שונה, ולנפץ מוסכמות.
גם אני מסכימה שהתבונה היא כלי לקבל ידיעות אך איני מסכימה לנטיה להאליה אותה (מלשון אלילים).
כאשר איני מבינה משהו במסורת, אני תולה את הדבר במוגבלותי ובאי יכולתי.
אין זה סותר שמותר לבחון בראי השכל את כל הנתונים שבידינו. אך אם נשארנו עם שאלה, נשארנו עם שאלה. גם בפיזיקה אנו נשארים עם שאלות, ואיני ממהרת להשליך את התיאוריות הישנות מפני שהן נדחו מכוח שאלה.
בנושא אמונות, אני נותנת לגדולי התורה קרדיט יותר מאשר למדענים.
אני מסכימה עם אחד מהחברים שכתב שזה נשמע כמו פורום לחזרה בשאלה. כל כך הרבה שאלות, של שבירת מיתוסים, נגד ונגד ונגד, ולא ראיתי את השמחה ואת ההתפעלות והמקום של היראת שמים של הבעד והבעד.
אולי כי זה המקום היחיד שבו אפשר להוציא את האנרגיה השלילית? אולי בגלל שכל אחד מכם הוא בודד ואין לו מקום אחר לשפוך את ליבו אלא פה?
אך, כפי שכתבתי כבר כמה פעמים בעבר, דיונים רגישים בנקודות מהותיות יכולים לגרום לבעיה לאוכלוסיה שאינה יציבה באמונתה, שגם היא מסתובבת כאן.
ומי שצריך, או הצדקה או לגיטימציה, או דיון, בשאלות שכואבות, לדעתי היה מקום להקים פורום אישי פרטי של כאלו שבטוחים באמונתם בעז"ה (הרי גם אותו כהן גדול היה בטוח באמונתו עד שנהיה צדוקי...) וללבן שם את השאלות באופן פרטי בין המנויים הרשומים בלבד, ולא לעיני הציבור הרחב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2003 11:14 לינק ישיר 

מיימוני,

כל עוד לא נשפר את שפתנו ונאחד את כל הכלול ברעיון היסודי של כל מלה, תפגר התקדמותנו [ראה ערך ויטגנשטיין]. במיוחד כל עוד לא נכיר שהמלה שכל מורה על כללללל המודעות [כבוד הווה-שכליאל] ללא יוצא מן הכלל, נדחה המון ידע והמון הבנה מהשתכלותנו!

רב_סנ"פ,

קראתי ואני קורא את Wilber ונדמה שהספר המוצלח ביותר שלו הוא הנקרא "תיאוריה של הכל". כשהתחלתי את הספר שמחתי מאד מאד, אבל בהמשך התאכזבתי. זו תופעה ידועה אצל הוגים וסופרים ומן הסתם יש לה שם אקדמי [מיימוני, כן?]. והיא שמצאו דרך נפלאה להסביר יסודות הדעת בצורה רציונלית בטוב טעם ודעת [וילבר מסביר את ההירארכיה במציאות איך שכל פרט חלק מכלל ואת ההבדל בין המינים ועוד] אבל ברגע שנקלע לדברים שעדיין חסרים לו הסברים, אינו נכנע ללמד את לשונו לומר איני יודע [לכה"פ "עדיין"], אלא מפתח תיאוריות ודיאגרמות עד להודעה חדשה.

[יש שהתלוננו על תופעה זו אצל הרמב"ם והרמח"ל!]

בע"ע,

זעקתי לרציונליות אינה סותרת את קבלת הנאמר בקבלה וכו' כי כל משמעות כל דבר אינה אלא עד כמה שהיא רציונלית ועלי למצאה בה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2003 10:43 לינק ישיר 

דוד 12

עמדת על כמה נקודות חשובות ביותר בעיני.

כפי שכתבתי גם אני בפורום, אין לי ספק שחז"ל התייחסו למציאות כפי שידעו והכירו אותה בזמנם. כל פוסק וכל מחבר מתייחס למציאות כפי שהיא מוכרת בתקופתו - וזה נכון גם לגבי הניסוחים בתורה שבכתב!

אבל הטענה של מסתברא לא היתה ביחס לידיעות אמפיריות, אלא ביחס לתחום שהוא מטבעו חסום בפני רוב הבריות. מי שבא ומספר לנו שראה את המרכבה (יחזקאל), או שנפגש עם המלאך גבריאל (דניאל), או שעלה לשמים (חנוך, הספרים החיצוניים!), או שירד למרכבה וביקר בהיכלות השמימיים (ספרות ההיכלות), או שביקר בהיכל קן ציפור (הבעש"ט), בוודאי אינו מספר לנו על מקום שאפשר להגיע אליו ברגלים ולצפות בו בעינים.

מצד שני, סבורני שמסתברא יודה שגם כאן יש מקום לדיון בכלים שלנו על מה שמסופר לנו. אם ארשה לעצמי ציטוט, מביאים מדברי הגאונים (רב האי גאון כמדומה לי) שאמר על ספרות ההיכלות כי "בתוך חדרי ליבם היו רואים". איני יודע בוודאות מה פירושו של ביטוי זה, אך אני משער שהכוונה היא שזו חוויה סובייקטיבית.
בדומה לכך, הרמב"ם יציע לנו לנתח את המסופר ולזהות מה המרכיבים של כוח הדמיון שפעלו בהרכב החוויה. זאת למרות שהרמב"ם יסכים כי כאשר מדובר בנביאים (ולפי מסתברא, יש להם ממשיכים, בדרגה פחותה, עד לדורנו), יש משמעות גם לחיפוש מסר בדבריהם.

כמו דוד12, אני מסכים כי אם נלך בשיטת הרמב"ם, ונניח כי לחזיון המתואר היה גם פן שנוצר על ידי השתתפות כוח הדמיון, אזי בהחלט ניתן לחפש אחרי המרכיבים של החזיון שלקוחים מן המסורת התרבותית. כלומר, בעל החוויה יבקר בהיכל לא בגלל שיש היכל כזה באונטולוגיה, אלא בגלל שביקור בהיכל הוא חלק מהמורשת התרבותית שלו, והוא מצפה להגיע למקום כזה במהלך נדודיו החזיוניים.
וכפי שכתבתי לעיל, זה רידוד של החזיון, אבל שומה עלינו להתמודד עם הטענה שהסבר כזה אפשרי.

עוד הערה אחרונה: מרק עוף, עד כמה שידוע לי, נחשב לתרופת סבתא שרופאים ממליצים עליה. וזה "בדוק ומנוסה" כפי שכתוב בספרים "הקדושים" ובספרי הפטנטים.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2003 10:34 לינק ישיר 

מסתברא, יישר כוח!

כמה הערות על הפנינים שלך:

1. שמו של הפורום, בעיני, אינו מסמל מחוייבות להגיון ולתבונה בלבד. זה רק ביטוי שכיח בעברית שנועד להזכיר לנו שיש מקומות שבהם צריך לעצור, להתבונן, לדון.
האם ניהול דיון מהווה סוף פסוק, הכרעה שאין לערער עליה? לא בהכרח. אבל יש מעלה והתקדמות בדיון משותף.

2. הגיון ותבונה. שתי מילים אלו אינן ברורות מאליהן בעיני. האם הגיון=לוגיקה (במובן הטכני, האקדמי)? ומהי התבונה? במובן הקנטיאני? צריך להגדיר למה הכוונה במונחים אלו.
בכל אופן, איך שלא יגדירו מונחים אלו, איני רואה בהגיון ובתבונה שופטים עליונים ואחרונים למציאות (ויש חולקים עלי, אבל בדבר זה אני מסכים עימך). עד כמה שאני מבין זאת, השכל בוחן נתונים שמגיעים בדרך כלל ממקורות חיצוניים, ולכן אינו יכול לעולם לשמש בתור המקור הראשי לידיעות. הוא גם אינו השופט הבלעדי לאמת.
אבל – הוא שופט שאין לזלזל בחשיבותו, כפי שודאי תודה בעצמך.

3. כל אדם חושב הוא אורח קרוא בעיני. ההתנגדות היחידה שלי היא למחוסרי דרך ארץ ולמבטלי זמן. מי שנאמן למקורותינו וגם בקיא, מעיין וחכם – הוא אורח מועדף. כמוך, מסתברא.

4. מתי נאמין לאדם שמספר לנו סיפור בלתי אפשרי לפי ידיעותינו? יש סיפורים שנדחה על הסף, ויש סיפורים שנקבל. ויש סיפורים שננסה לפרש כך שנוכל לקבל לפחות את חלקם אך בלי לוותר על הכרת המציאות שלנו.
לדוגמא – ואני מציג בכך את גישתי האישית – אני בהחלט סבור, לפי הנתונים ההיסטוריים המקובלים, שלב"י היה קול שדיבר מתוך גרונו, והציג את עצמו כ"מגיד". אבל אני סבור שהמגיד הזה היה תולדה של כוחות נפשיים של הב"י. האם זה אומר שמה שהמגיד אמר לא היה בהשגחה פרטית? לא. האם זה אומר שיש לתת לדברים משקל של דברי נבואה? לדעתי, בוודאי שלא. אני סבור שהדברים מלמדים על הב"י, לא על התורה. איני ממהר לאמץ חזיונות בתור גילויים משמים, גם אם הם התרחשו לגדולי האומה שלנו.

5. הרמב"ם מעמיד דרישות גבוהות מאד בפני הנביא, אבל אני סבור שכאן הרמב"ם נכשל באי הכרת ההיסטוריה. לא נראה לי שהנביאים שלנו עמדו בכללים של הרמב"ם. אבל אני בהחלט סבור שהם העבירו בשורות משמים – מונח שטעון בירור מעמיק. אני גם סבור שמי שמתייחס בקלות ראש לדברי הנבואה שכלולים באוסף שקיבל את הגושפנקה של חז"ל חוטא לאמת.

6. אובייקטים ורעיונות שאינם נתפסים בתבונה. חוששני שמשפט זה אינו ברור לי. אבל אני מבין, סבורני, את הרעיון שאתה בא להעביר. יש מישורים ותחומים שלגביהם השכל המדעי שלנו – אני משתמש בביטוי זה בתקווה שהוא מובן באופן אינטואיטיבי – צריך להודות שהוא מוגבל בקשר אליהם.
הטענה הזו מזכירה לי טענה דומה שפיתח שרפנשטיין, חוקר מאוניברסיטת תל אביב. הוא קרא לה "העין השלישית". מי שיש לו רק שתי עינים אינו יכול להתווכח עם מי שיש לו עין שלישית. זה מחוץ לתחום עבורו. בדומה ליצירות המוזיקליות של מוצארט. הדוגמה של מוצארט אולי טובה יותר, מפני שאני מסוגל לשמוע יצירה של מוצארט, בעוד איני מסוגל לראות דברים בעין השלישית שאין לי. ואני מסוגל, על סמך שמיעה זהירה של מוצארט, להבחין שיש כאן עומקים שנעלמו ממני.
אבל, אם אשאר בדוגמא שימושית זו, אני סבור שאם אשקיע מאמץ וארכוש ידע, אוכל להבין הרבה יותר את היצירה של מוצארט. היא אינה חסומה בפני לחלוטין.

7. אם אמשיך את הקו שפיתחתי בנקודה 4, האם היחס היחיד שמתאפשר לנו כלפי האר"י, ר' שמשון מאוסטרופולא ודומיהם הוא יחס של כפיפת הראש והכרה שמה שכתבו אינו אלא חזיונות של "העין השלישית" שלהם? (איני מתכוון לומר שהם היו מיסטיקנים, וגם לא שלא היו כאלו, אלא לציין את העובדה שלי אין את המנגנון הזה). לא בהכרח. מותר לי, ואני סבור שאני חייב, גם מצד השכל וגם מצד התורה, לבחון כל דבר שכזה עד כמה שידי מגעת. זה אחד מעניני הפורום, בעיני. יתכן שמסקנתי תהיה שעלי לאשר את אי השגתי בענינים אלו. אך יתכן שמסקנתי תהיה שאני יכול לנתח ולהראות שהטענות שלהם ניתנות לתירגום לחוויה פסיכולוגית, והעצמה רגשנית של תכנים פשוטים למדי. האם זה לא רידוד של רעיונות שיש כאלו שרואים בהם עמודי תווך של היהדות בת זמננו? כן. אבל, בניגוד למסתברא, איני רואה מחוייבות לחתום על הכרה אוטומטית בעליונותם.

בקיצור: הבחינה השכלית, כלומר שימוש במתודות מחקריות שונות, היא בעיני כלי רב חשיבות. הוא אינו הכלי הבלעדי לבירור האמת, אבל הוא כלי חשוב, ואיני רוצה לוותר עליו. מי שסבור כמוני, הוא מי שמוזמן להשתתף בפורום. אחרים, ממילא לא ימצאו שיש להם מה לעשות כאן.
אני שמח שמסתברא, הלבן ואחרים, עם נאמנותם לדמויות כמו האר"י ור"ש מאוסטרופלא, מוכנים להשתתף בדיונים כאלו כאן ולתרום להם את תרומתם הייחודית.

8. יש רבדים אחרים של קיום, כן, בהחלט. הבה ונבחן אותם יחד, עד כמה שהדבר אפשרי עבורנו. ואם נגיע למסקנה שהגענו אל הגבול, לפחות נשרטט אותו מבפנים, מתוך השכל, כדי שנדע מה אנו יודעים ומה לא.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2003 09:34 לינק ישיר 

ווטו,
הריני מבקש סליחתך.

פשוט לא הסכמת לדברי ווטו כ"נתינתם" ..

אבל חלילה אינך מהמנגדים, אלא מהחסידים עובדי ה' בפשיטות ובתמימות כידוע וכמפורסם ..

ובקשר לתביעת דיבה, את תמונתי כבר יש בידך, כך שתוכל לאתרני ..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2003 07:35 לינק ישיר 

מסתברא היקר

איני יודע למה העלית שאלתך זו רק עתה, לכאורה זו שאלה מקדימה בפורום זה.

והנה יש לדון ולומר איפכא, אמת יכולה להיות גם אם איננו מבינים אותה, אבל מה שברור שאם נבין ונשכיל את הענין הוא ודאי אמת. ולכן, אנו מנסים להבין כל דבר לעומקו, זה לא אומר שאם אינו מובן זה לא אמת. אבל מה שזה כן אומר שאם לא נשתדל להבין, אלא מיד נאמר שמה שנראה כלא מובן אין דעתנו משגת, לעולם לא נבין ולא נדע.

וכך פני המציאות, כל אלו שאומרים כדבריך, באמת שלא הבינו ולא מנסים להבין כל דבר שיתכן וחלילה אינו בדעת האדם, והלא אי"ז כן.

יש דברים ברורים יותר, ויש דברים ברורים פחות. יש דברים שכל אחד מסוגל להבין, ויש דברים שלא. יש דברים שרוצים להבין, ויש דברים או אנשים שלא רוצים להבין.

ולגופם של דברים, ישנה תזה שאומרת שגם הדברים שלכאורה אין בדעת אנוש להשיגה, אין הכוונה שממש א"א להשיגה אלא הכוונה השכל הפשוט, אבל ברור שבעמקות יש להשיגה, ובדעת עליונה הדברים ברורים בידיעה.

וכאן גם ארמוז להמושך בעגלתו (בע"ע בלע"ז) שכתב בדרך אגב, איה המנגדים. ונראה, דאדרבה הבעש"ט זיע"א הוא ניהו שהביא דברים רבים לאור השכל מה שלא הביאו קודמיו, רק שלא טרח לבאר זאת לפשוטי העם. ולא דרש מהם כ"א תמימות, אבל היקרים והגדולים שבעם, אדרבה, הגיעו לדרגות גבוהות בהבנת השכל דייקא, ויש להאריך בזה.

עכ"פ, לעניננו, יסוד הפורום אינו לשלול את שאינו מובן, כי אם להאמין שנוכל להבין הכל, ועי"ז אם נוכל להבין מקצת או רוב מן הדברים, אשרי חלקנו בזה ובבא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2003 05:53 לינק ישיר 

מסתברא, דבריך נכונים מעצם ענינם, אבל אין בהם מספיק למה שאנו דנים כאן.

אמנם צדקת שאין להניח שגדולי הדורות היו בלשונך שרלטנים או פנטזיונרים, וכן נכון במאד שלא כל דבר ניתן להשגה ע"י השכל האנליטי. ברם, כמו שבפסיקת הלכה ישנו המושג (שהחזון איש מתנגד לו) שאילו ידעו הראשונים מה שאנו יודעים היו חוזרים בהם, כלומר, מותר להאמין שהראשונים לקו בחוסר ידע (ללא האשמה של דמיון או סילוף), כך גם בענינים הנדונים כאן. אמונות בשדים וכיו"ב אין בהן לא סילוף ולא דמיון אלא רק הגיון בריא של קבלת המקובל בעולם. חז"ל שמעו שישנה חי' שחצי' צומח - אז הם סמכו על כך. אין עליהם חיוב לחקור ולדרוש. ובדקות יותר, צורות ההבנה של אלוקות וכדומה תלויות במידה רבה באוירה הכללית. [בדורנו למשל, יש מקומות ששם אמונות טפלות הן חלק מההווי', כמו שמקובל שאספירין מוריד חום כך מקובל שם שמרק עוף מרפא הצטננות, וכך בדברים דקים יותר]. אי אפשר להתעלם מהתפתחות הדרך שבה האדם רואה את עולמו, תודות להתפתחות המדע וכו', כך שהרבה דברים שהיו מובנים מאליהם (ללא דמיון או סילוף) בזמן מסוים איבדו את הכח הזה.

הדמיון מאמנות או שירה או רגש אינו במקום, שכן כאן מדובר בבני אדם שבמוצהר דיברו על עניני שכל והבנה הנובעת מאינסטינקטים אנליטיים ולא רגשיים.

תוקן על ידי - דוד12 - 5/19/2003 5:55:07 AM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2003 01:57 לינק ישיר 

http://wilber.shambhala.com/index.cfm/xid,5484252/yid,19706226

Ken Wilbur is an influential writer who writes about the limitations of science and
of the existence of trans-rational
insights

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2003 01:44 לינק ישיר 

בע"ע,

מהיכן אתה מסווגני בין ה"מנגדים"? [עלי לפנות לעורכי הדין שבינינו בנוגע לתביעת דיבה ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2003 01:41 לינק ישיר 

מסתברא
כל מילה פנינה .

מפריע לי שהמנגדים נעלמו מזה האשכול .. (טוב, חוץ מיקירנו ווטו)
איפה אתם איפה ? בואו חיש להפריח את השממה !!

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מוגבלות התבונה ורובדים אחרים של אמת
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext