חז"ל במסכת ברכות כ"ב. כתבו שעזרא תיקן טבילה לבע"ק כדי "שלא יהיו ת"ח מצויין אצל נשותיהן כתרנגולים".
בפשטות רגילים ללמוד שמחמת טירחת קיום חובת הטבילה [כ"מ גם מרש"י] של המחרת יימנע מלשמש. ע"ז הקשה "מקשן" באשכול סמוך שכיום שיש מנהג אצל חוגים מסוימים לטבול בכל אופן בכל יום, א"כ שוב אין טרחת טבילה מחמת תשמיש ולא יימנעו לשמש כתרנגולים מחמת טרחת הטבילה. [עוד יש לשאול שכיום הטירחה אינה כה גדולה שהמקוואות עם כל הנוחיות זמינות ואדרבה אולי המקלחת והטבילה הנעימה שלמחרת, דווקא ידרבנו אותו לשמש כתרנגול.]
והנה מה שהגבתי על כך:
הערתך על שהטובלים בכל יום לכאורה מבטלים את מטרת התקנה ראיתי פעם בשו"ת ערוגת הבושם בהתחלה [נדמה שהובא גם בדברי יואל].
איני זוכר היישוב שם אבל זכור לי ישוב האומר שאין פירוש התקנה שמפני הטירחה ימנע שא"כ היה אפשר להמציא עוד טירחות כגון שיתלה את עצמו על מוט למשך חצי שעה וכד'. אלא הפירוש שתקנת הטבילה קובעת אותו כ"טמא" לתורה ותפילה ועצם הקביעה היא שתרתיענו! [זה כלל בכל התקנות "משום" שאינם שרירותיים אלא שיש בהם ענייניות כמו שאכן יש צד טומאה אלא שמעיקה"ד לא היו מחמירים ומשום הצורך הטו את הכף להחמיר. אבל עצם ההחמרה היא החשבתו ל"טמא" ודו"ק.]
לא הבנתי שהרי תקנת עזרא אינה זאת המגדירה אותו כטמא שהרי טומאת בע"ק קיימת תמיד אלא שאסרו אותו בתרה ותפילה ובאמת יש לדון האם זה מכח המציאות או מכח טומאת בע"ק אך מ"ימ נראה שאין כאן הגדרה חדשה של טומאה ואם כן עדיין יש כאן טענה.
כידוע שבחסידות העריכו את טבילת עזרא, וכמדומה שהיה אדמו"ר שאמר שאביו אמר לו שחסידות זו טבילת עזרא. טבילת עזרא היא גם לאיש וגם לאשה, ועולה אם כן השאלה, מדוע כל המטיפים להקפדה בתקנת עזרא, מדברים רק עליו ולא עליה?
נשלח ב-22/7/2008 23:04
הרהור
לא תפסתי אותך ואפילו לא בהרהור. חשבתי שכתבת ככה בכונה 'תדר-נגול' שבתדירות מתגולל על נקבתו!
נשלח ב-22/7/2008 20:54
תפסת אותי במילה... (תרתי משמע), ישנה אימרה באידיש - מסתכל "אזוי ווי א הון אין בני אדם" כתרנגול שמעיין בסידור באמירת "בני אדם" בעת עשיית כפרות.
לעניננו: הרי ישנו ענין בטבילה שאינו להסרת טומאה אלא לתוספת קדושה, (ולזה כנראה תתרום מקוה נקיה ומחוממת).
לגופו של דיון: ולא גרע מדין נט"י שחרית לשיטת הרשב"א בתשובה אשר האדם בקומו בבוקר הוא ככוהן המתכונן לעבודה, והרי אין נכנסין לעבודה אלא בעבודה תחילה, (משנה יומא ל,א) ואף שלא קבעו זה חובה, כמו שלא קבעו גדולה מזו - טבילת עזרא - מפני שאין כוח בציבור לעמוד בה.
נשלח ב-22/7/2008 18:59
הרהור
פירוש טיפוסי 'לאחר מעשה'! ומה אם התדר-נגולים בעצמם ילכו למקוה גם תעזור להם הטבילה לתוספת קדושה שלא יהיו כתדר-נגולים?
נשלח ב-22/7/2008 16:36
הדברים עתיקים, קראתי בספר אמירה יפה (להרב אלימלך גולדשטיין סבו של הרב אולמן מ"העידה") ששאל זאת הר"ד מללוב מהר"א חריף זצ"ל, (כי האחרון התנגד לחימום המקוואות) ותשובת הר"ד מללוב היתה, שאדרבא, באם ילכו כל יום למקוה הרי זה ישפיע קדושה וטהרה על האדם הטובל שלא יבוא להיות כתדרנגולים. ובלקוטי סיפורים (לחסיד חב"ד זקן בשם פרלוב) בעמ' תא הובא סיפור דומה על שמו של ר"א מקרלין.
נשלח ב-22/7/2008 14:14
סלוקס,
אין לי את הספרים תח"י. בזמנו הייתי לומד לפעמים בביהמ"ד סטמר וכיום אני בכלל לא מזדמן לשם כך שקשה לי לבדוק. מעניין שאת ערוגת הבושם אני כלל לא זוכר כעת אבל קצת את הדב"י. בזיכרון מעורפל נדמה לי שגם בדברי יואל זה היה באחת התשובות הראשונות בכרך [אבל איני בטוח אם זה כרך ראשון או אחר, מסתבר חלק או"ח ואולי יו"ד] זה היה בעמוד ב' בסוף הטור הראשון. אני גם חושב שהביא שם מדברי הראב"ד [לא זוכר איזה ראב"ד רק שהעמוד והמילות מרקדות קצת בזכרוני].
אם תמצא אשמח אם תודיע לי.
תוקן על ידי ווטו1 ב- 22/07/2008 14:39:50
נשלח ב-16/7/2008 19:22
ווטו1 כתב:
ראיתי פעם בשו"ת ערוגת הבושם בהתחלה [נדמה שהובא גם בדברי יואל].
אולי אתה יכול לציין מקור.
נשלח ב-14/7/2008 08:34
ברכות דף כב ע"א
" אמר רבי יהושע בן לוי: מה טיבן של טובלי שחרין? "
זכורני שראיתי באיזה ספר שסגנון זה של הגמ' אכן מהווה ביקורת על כיתות שנהגו במנהג זה , והם לא היו מן הפרושים אלא מן האיסיים וכד'.
אך אינני יכול להיזכר באיזה ספר ראיתי כן, ועד כמה הוא מוסמך.
נשלח ב-14/7/2008 07:30
ymy
1. תפילות כנגד תמידים תיקנום.
2. לא כתוב שלא טבלו כל יום , אלא כתוב שכשנכנסו למקדש היו חייבים לטבול , וזה יכול להוות אסמכתא לטבילה כל יום , לא להלכלה אבל לאפוקי מיימוני שאומר מנהג כיתות הוא.
אגב אני לא יודע מה פתאום מיימוני מניח שזה מנהג כיתות , מי מעיד על כך , האם הוא סומך על איזה ספר שמביא מאיזה ספר , לא כל כך מובן הקריטריון על מי סומכים ועל מי לא.
תוקן על ידי דורש_אמת ב- 14/07/2008 7:30:43
נשלח ב-13/7/2008 23:27
מסתבר שנתינה בידי אדם היא כמו כוח גברא בנט"י. ולפי"ז לרוב הפוסקים המקלחת אינה בידי אדם כמו שפתיחת ברז אינו כוח גברא (אלא בתחילת הזרימה).