| נשלח ב-21/7/2003 21:45 |
|
| |
ההומניסטים עוקפים את הרפורמים משמאל [ועל התבוללות]
בארצות הברית יהודי אינו יכול לוותר על הזדהות דתית, שכן בכך הוא מוותר על יהדותו.
זאת אמיתה ידועה היטב, והיא מסבירה את הצלחתו של הזרם הרפורמי למלא בתי כנסת, למרות שהמחויבות הדתית שלו מעורפלת מאוד.
קראתי לאחרונה על "זרם חמישי" ביהדות ארצות הברית, שאפילו אינו טורח להציג את מראית העין של האמונה שקיימת אצל הרפורמים. מדובר בקהילות אתיאסטיות לחלוטין, שאף על פי כן, שוכרות רבנים, מחזיקות בתי כנסת ומקיימות תפילות. 40,000 יהודים נמנים על שורותיו של הזרם הזה, "היהדות ההומניסטית".
מה מוקרא בתפילות מלבד קטעים מהתנ"ך ? שירי יהודה עמיחי ומבחר ספרות עברית.
האתאיזם מתבטא גם בשינויי הנוסח. במקום לשיר "יעשה שלום" שרים בבתי הכנסת של היהדות ההומניסטית "נעשה שלום".
הגדרת "היהדות ההומניסטית" לפי מייסדה היא "מחויבות לאורח חיים הומניסטי תוך כדי קשר הדוק עם המקורות היהודיים והזהות היהודית".
[לאור הבקשה להבהיר את משמעות ההודעה]
שאלה מרכזית עולה לי לראש כמתבקשת מהתופעה המרתקת הזו.
האם מבחינה תורנית ניתן לראות בה ברכה בשל העובדה שיש כאן התקרבות דתית העדיפה על התבוללות מוחלטת, או להיפך, מסוכנת עטיפת החילוניות הקיצוניות בלבוש דתי, קלוש ככל שיהיה ?
ובהמשך לשאלה, האם מבחינה תורנית יש עדיפות לתופעה כזאת, נטולה יומרה דתית אמיתית, על פני הניסיון הרפורמי-קונסרביטיבי להקים מעין מערכת דתית אמונית חדשה. או שמא ניתן לומר ככלל גורף שכל תאיזם עדיף על כל אתאיזם.
נוסף על כך, התופעה מעניינת ביותר מהבחינה הסוציולוגית, ואודה שמהבחינה הזו היא בעיקר משכה את תשומת ליבי.
הסוגריים שבכותרת
תוקן על ידי עצכח ב- 27/08/2009 19:35:11
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2003 00:51 |
|
| |
את לא חייבת להגיב לטבלה, אבל היא מבוססת על מחקר והמקורות מצויינים בתחתית הטבלה.
הטבלה פורסמה לראשונה בספר THE VANISHING AMERICAN JEW, ספר שכתב עורך הדין הידוע ALAN DERSHOWITZ, פרופסור ידוע למשפטים מאוניברסיטת הרווארד (שימש גם בין השאר כעו"ד במשפט סימפסון) והמשתייך לקהילה הרפורמית, אם כי לאחרונה הוא תומך גם בבית חב"ד המקומי.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2003 23:52 |
|
| |
הטבלה המובאת פה ומופצת בכל מיני הקשרים מפוקפקים, היא קשקוש במיץ עגבניות. לשם התעמולה הכל מותר, אבל כאן הגיעו לדרגות חדשות של סילוף.
חבצלת,
את שופטת לכף זכות את המכנים את הרבנים הרפורמים בשם "ראבייס". כינוי זה אינו נובע מתוך כך שהם רואים אותם שייכים לעולם האנגלוסקסי, אלא מתוך כך שהם לא מכירים בהם כרבנים ולכן מכנים אותם כך. אילו הייתה אפשרות להוסיף אינטונציה למילה הכתובה, היית רואה באיזה נימת לעג במקרה הטוב או שנאה צרופה במקרה הפחות טוב נאמרת המילה בהרבה מקרים.
לגבי נישואי תערובת, כאן צר לי לחלוק עלייך. למרבה הצער, בארה"ב יש לא מעט רבנים שנוהגים כך ואין זו תופעה שולית. זה דבר שיש להודות בו למרות שיש להצר עליו ולגנותו.
בארץ, רבנים רפורמים אינם מקיימים נישואי תערובת. יתר על כן, רב שיעשה כן, ייאבד את הסמיכה שלו!
גם בשאר מדינות העולם הדבר אינו מקובל כלל ועיקר (אולי גם באנגליה יש מקרים כאלה, אך שם זה באמת בשיעור שולי).
כמו שכתב זריחת, קל להאשים את הרפורמים, אבל האמת היא שהם כמו הנער ההולנדי, עומדים עם האצבע בסכר העומד להציף את הכפר כולו!!! בלעדיהם הרבה אנשים היו מוצאים את דרכם אל מחוץ לאוהל היהודי ואחרים לא היו מוצאים את מקומם בתוכו מלכתחילא.
שיעור נישואי התערובת הגדולים ביותר בעולם היהודי חלים דווקא בקהילות שאין בהם כמעט קהילות רפורמיות - בפולין, ברוסיה, בצרפת ועוד.
הרפורמים בארה"ב, עם כל הביקורת המוצדקת, הם העומדים כתריס נגד הפורענות!!!
טילי,
את הסיפור העצוב שהבאת, שמעתי גם אני (בהנחה שזה סיפור שיש בו אמת ואינו בגדר של אגדה עירונית). ואכן שטות נעשתה כשלא ננקט גט לחומרה במקרה שהבאת.
סיפורים עצובים קיימים בכל מגזר!!!
ובמחילה, נדמה לי שבעניין הזה, המגזר החרדי לוקח בגדול. בנות מסכנות שלא מצליחות למצוא שידוך כי קרוב משפחה סרח או "סרח". אנשים שלא מצליחים להביא ילדים לעולם, כי מנהיגים דתיים לא מאפשרים להם טיפולי פוריות מסוימים (נושא שעלה בעבר בפורום), החרמות, נידויים, פיטורים ופגיעות אישיות באנשים שמעיזים להביע דעה חריגה, כל אלה הם מפירות ההילולים של המגזר הזה.
סיפורים עצובים יש, והם לא חזקה של אף מגזר.
[הערה אישית - בפנאי המועט שיש לי לעיון בפורום החשוב הזה, אני מוצאת את עצמי נלחמת מלחמת מאסף בכל הקשור בעניין היהדות המתקדמת. זה לא מה שבאמת מענין אותי בשיח פה, ואני מודיעה קבל פורום ועדה, שלא אגיב עוד באשכול הזה.]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2003 21:42 |
|
| |
חבצלת שלום,אני לא מתבישת לאמר,נכון אני לא מכירה ממש לפני ולפנים,את הקהילה הרפורמית,אבל מה שאת מציגה כאן הוא שונה ממה שאני יודעת ומכירה דרך העיתונות,וספרים,ומהרצאות של אנשים שמכירים את הרפורמים,
אני עוד פעם אחזור אני לא קראתי תיגר על הדרך איך שהם מציגים את היהדות,אין לי בעיה כל אחד בדרכו,
את שואלת על מה אני מבססת את דברי,שמעתי מפי הרב נויגרשל שהוא קיבל מכתב מבחורה רפורמית מאחת הקהילות המבוססות בארה"ב,שבו היא גוללה את
סיפורה האישי(לאחר מכן נכתב ספר שהתבסס על מכתב זה) שנוגעת למה שאני חושבת והעלתי לגבי נישואין וגרושין,התברר לה שהיא נולדה מנישואין שניים ואמה לא קבלה גט,אז היא היתה ממזרית,אני לא ארחיב,כאן על הסיפור הפרטי,
מדוע ברור לך שהביקורת שלי מוטחת כלפי כולם,לא ממש לא הזרם שהכי בולט בכל מה שציינתי,הוא הרפורמי,(ואולי גם הקוסרבטיבי)ומוזר לי שאת לא יודעת מנישואין עם כומר ורביי או רב,וכל הענינים האחרים,
תביני אני לא באה להתנגח כאן ולעשות חשבון,כי באמת כואב לי שבצורה הזאת שלא הייתי אומרת שהיא לא במזיד,גורמת להתבוללות,ולא צריך לטמון את הראש בחול,
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2003 12:32 |
|
| |
טילי, קראתי בעניין מסויים את הערותיך, ולמרות שנראה שאמונתך בטיעוניך עמוקה, נראה שהבסיס העובדתי עליו הם נשענים הוא שטחי משהו (בלי כל כוונה לפגוע, באמת).
ברי שאין לך הרבה מושג וידע על הקהילה הרפורמית ועל הבסיס האמוני והדתי שלה. נראה שאת שולפת טיעונים נוחים, למשל חזרתך על עניין הנישואים המעורבים עם "רביי" (אפילו השימוש שלך במושג זה מעיד על דעה קדומה מסויימת, משל רפורמים באים רק בדגם דובר אנגלית). אני, למשל, שמכירה רפורמים וקהילות רפורמיות, לא פגשתי מעודי רב, רבה או רביי רפורמיים המוכנים לערוך חופה לזוג מעורב. אני מבינה (מהעיתונות, כמוך) שיש קהילות מסויימות בהן זה אפשרי, אך הן, ואני אומרת לך זאת באחריות מלאה, נמצאות בשוליים.
כל התרת נישואין של זוג יהודים חייבת בגט. גם כשהנישואים אזרחיים (מחמת הספק). איני רוצה להכנס לזה עכשו, אך ההאשמות שאת מטיחה ברבנים רפורמים בעניין זה מוזרות, ואני משוכנעת שבלתי מבוססות, קשה לי להניח שבורותם בענייני קידושין עולה על זו שלי...
אין לי כל ספק שאין רב\ה רפורמי\ת המעודדים נישואי תערובת. מדוע את חושבת שעתידו של העם היהודי, שתפיסתם אותו אולי שונה במקצת מזו שלך אך קיימת (לרבות הגדרת היהודי כמי שנולד לאם יהודיה), פחות יקר להם מאשר לכל זרם אחר ביהדות? האם את באמת חושבת שהרפורמים רוצים לראות, ומעודדים את, העלמותו והתבוללותו הסופית? אפילו לשיטתך אין בכך הגיון!
(אני משתמשת במונח רפורמים כל הזמן, מתוך היגררות אחרי המינוח שהשתמשו בו לפני כאן, אך ברור שהביקורת שהוטחה היא בזרמים לא אורתודוכסיים בכלל, מקונסרבטיביים ועד ליברלים.)
כואב לי גם לראות ולקרוא שאנשים נוטלים לעצמם את החרות להגדיר אנשים אחרים כיהודים או לא, ולשפוט את אמונתם. מי שמכם? היהדות אינה תלויה, יאמרו אחדים אפילו, באמונה. אדם שנולד לאם יהודיה, הוא יהודי. הגדרת היהודי היא אובייקטיבית, לא סובייקטיבית. כשם שאין גוי יכול לקום בבוקר ולהרגיש יהודי ובכך להפוך לכזה, כך גם לא משנה איך אני ארגיש, אני יהודיה. ישראל אע"פ שחטא וגו', הדברים ידועים. אז הם יכולים להיות אתאיסטים, דה-קונסטוקטיביים, ליברלים, אורתודוכסים, חסידים, מתנגדים, אגנוסטים. זה לא משנה. הם יהודים.
את שאלת הגיור אני משאירה בצד. אך רובם המכריע של חברי הקהילות הלא אורתודוכסיות הוא של יהודים מלידה. ותנאי הגיור של קהילות רבות מחמירים, בדיוק על מנת למנוע בעיות של דור שלישי ורביעי.
הקהילה האורתודוכסית מסרבת, כמו שהוסבר לעיל באשכול זה בהרחבה, לשאת ולתת עם הרפורמית ואחרות מכל וכל (אם כי הדברים אינם מוחלטים כל כך בכל מיני גולות), מאחר שאנשיה רואים עצמם כ"יהודים יותר", אם תרצו. האנטגוניזם, אבל, קיים בשני הצדדים, שכן חברים בקהילות לא אורתודוכסיות אינם עושים זאת כברירת מחדל, אלא כבחירה מודעת. הם אינם רוצים להיות אורתודוכסים, ויש להם ביקורת על אורח החיים הזה (וקפיאתה על השמרים של התושב"ע, כפי שנזכר לעיל, היא רק סיבה אחת, אם כי חשובה). הם מוכנים להדברות, חרף הביקורת, מפני שעתידו של העם היהודי, אם תסלחו לי על המילים המפוצצות, חשוב ויקר לליבם. מפני שעל מנת להשיג זאת, ולא להכנס למסלול שסופו מי ישורנו, הם מוכנים להתפשר.
פילוג שלא ניתן יהיה לגשר עליו, נתק וניכור מוחלט בין הקהילות השונות, כתוצאה מחוסר הדברות כזה, יהיה באחריותם הבלעדית של המסרבים להכיר בשונה. וזאת בהחלט יכולה להיות בכיה לדורות, כמו חורבנות אחרים בתולדות עם ישראל.
תוקן על ידי - חבצל_ת - 31/07/2003 12:43:19
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2003 11:09 |
|
| |
בוגי,אני נקבה למען הסר ספק,
אני לא מגינה על האורתוכסיה בכלל, יש לי הרבה מה לאמר על החוג הזה,אני מגינה על ערך שנראה לי חשוב ללא השתיכות מסוימת,הגדרת נכון,אני גם לא חושבת שהארותודוכסיה היא תחליף לרפורמה,
אני הבהרתי בפרטי למשהי,וגם אבהיר כאן,לא נכנסתי בכלל לכל הדקויות האידאולוגיות בין שני " הזרמים" .אני נגד נשואי תערובת,ונגד מי שמעודד אותם כדוגמת חתונה משותפת עם ראביי וכומר,וגם לנשואין אזרחיים שאמנם אינם תקפים הלכתית,אך כידוע לך זוג שרוצה להתגרש חייב בגט
לפי אמות המידה ההלכתיות היהודיות,וזאת הרביים הרפורמים לא טורחים לידע את בני הזוג שבאים להנשא שבמדה והקשר יפורק יצטרכו בגט,וגישה זו גרמה להרבה טרגדיות ואסונות,לממזרים וכד',לי כואב המצב הזה,כי זה המינימום שאפשר לדרוש,ודרך זו גורמת להכחדתו ולהעלומותו של העם היהודי.
צורת הנישואין האורתודכסית שמרה על המבנה המשפחתי במשך דורות,זאת עובדה,ועם עובדות לא מתווכחים,
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2003 02:45 |
|
| |
טילי
את/ה מגינ/ה חזק על האורתודוכסיה. האם זו הגנה על ההרגל הנוח שלך או על מושג שאת/ה מזהה בו ערך הראוי להגנה גם לולא היית נמנה/ית על המשוייכים/ות למושג האורתודוכסי? אם כן, אז בבקשה תסביר/י מהו הערך!
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2003 14:15 |
|
| |
זה נכון זריחת עץ,אבל איך אתה מסביר את העידוד לנשואי תערובת דהיינו חתונה עם כומר וראביי?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2003 13:14 |
|
| |
צריך להבין שהאלטרנטיבה לרפורמים אינה היהדות האורתודוקסית אלא ההתבוללות המוחלטת, לפחות בארצות הברית.
אלמלא היהדות הרפורמית, לא היה עבור יהודים רבים מאוד שום מחסום, אפילו קל שבקלים, נגד היעלמות הזהות היהודית.
לכן מגוחך לשמוע טענות נגד הרפורמים כאילו אצלם הדור השלישי והרביעי מתבולל לחלוטין. זה לבטח נכון ברוב המקרים, אבל האלטרנטיבה היא התבוללות כבר בדור הראשון.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2003 11:21 |
|
| |
אם משהו נפגע מדברי,הן במישרין והן בעקיפין,אני מתנצלת,
אני מפקפקת שהרפורמים הם ה"זרם" הכי גדול ביהדות,היות ואחוזים רבים מהם התבוללו,
אני לא מגדירה אותם זרם.סליחה.
ולא רק,
ראי אחד לפני.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2003 11:17 |
|
| |
שחרית,שלחתי לך הסבר מפורט לאישי,
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2003 03:35 |
|
| |
טילי,
רוח ונשיאים וגשם אין.
הרבה מלל שאהבת ישראל יתרה אין בו, ואף לא אמירה עניינית אחת על הטענות שלך לגבי הזרם הגדול ביותר ביהדות זמננו.
עם כולם הסליחה, איעדר בימים הקרובים.
תוקן על ידי - שחרית - 30/07/2003 4:13:39
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2003 01:49 |
|
| |
רב ידוע ונחשב ממנהיגי הפלג האורטודוכסי, כינה/הגדיר פלג מסויים ביהדות כ"כת הכי קרובה ליהדות", קשה להניח שאת ה"מחמאה" הזו היה נותן לרפורמים.
תוקן על ידי - איקה - 30/07/2003 2:10:37
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2003 21:54 |
|
| |
האם הפרשנות שלהם לגבי מוסד הנשואין הוא זהה לפרשונתם של האורתודכסים?
אני יכולה להסכים עם מה שאתה אומר לגבי כל זרם ביהדות,ורק ביהדות,אבל לא מאנשים שלקחו את היהדות ואת המשמעויות הכי עמוקות שקשורות בנימי נפשם של היהדות,ועותו והרסו,וסילפו את כל המשמעויות האמתיות,רפורמים בשבילי הם לא עוד זרם ביהדות כבר כתבתי את זה,הם אנשים שהיהדות ופרשנותה,רחוקים כרחוק מזרח ומערב,
הם בנו תורה אחרת,לא מנהג,ולא דרך,מדוע הם קוראים לעצמם יהודים?הרי הם מביאים לחורבנו והתבוללותו של העם היהודי,
|
|
|
|
|