באשכול 'התפתחות ההלכה' ביטא אידך גיסא את העמדה שכל הדיון בדבר ההתנגשות בין הדת והמוסר הינו תיאורטי בלבד. לדבריו כל אותן הלכות שעשויות להחשב בלתי מוסריות בעינינו אינן נוהגות בזמן הזה. אבהיר כבר בהתחלה שאני חולק על עיקר דבריו של אידך גיסא ואני סבור שישנם מקרים בהם ישנה התנגשות אמיתית בין ההלכה והמוסר ואולי אגיע לזה בהמשך אבל מה שאני רוצה להתמקד בו הוא הנקודה הבאה :גם אם נניח שאין מקרים בהם ההלכה מחייבת לעשות משהו בלתי מוסרי הרי שיש ויש מקרים בהם ההלכה מתירה מעשים בלתי מוסריים או נמנעת מלחייב לעשות מעשים שהמוסר מחייב אותם . בהקשר הזה די להזכיר את העובדה שההלכה אינה אוסרת להונות גויים (בכפוף לתנאים ידועים) ויש אפילו סימן בשולחן ערוך חו"מ בהלכות שלוחין שעוסק בשאלה איך צריכים שותפים שהונו גוי לחלק ביניהם את השלל . בגלל זה בחרתי את הכותרת 'השולחן הערוך החמישי' כי אם אנו מקבלים את העמדה שישנם ערכים מוסריים שמחייבים אותנו באופן עצמאי ובלתי תלוי במה שכבר נקבע בהלכה הרי שלשולחן ערוך , שהוא הספר המכתיב ליהודי המאמין את כל התנהגותו , חסר חלק שיפרש את אותם איסורים שההלכה מתירה ואותם חיובים שההלכה איננה מחייבת בכדי שהאדם לא יהיה בגדר 'נבל ברשות התורה'.
אפשר להשיב לי שאין זה עניינה של ההלכה להסדיר את כל היחסים שבין אדם לחבירו אלא את חובותיו של האדם במסגרת עבודת השם . ההלכה איננה מונעת את האדם מלקבל על עצמו חובות נוספים שלא במסגרת יחסיו עם האל . אני מסכים לחלוטין עם עמדה כזאת אבל הביקורת שלי היא על המצב הקיים בפועל . במציאות אין החרדים לדבר השם מכירים בקיומו של מערכת חובות נפרדת ובלתי תלויה בהלכה. לעולם אין שומעים מיהודים יראי שמים המקפידים לעשר את מעשרותיהם בעצמם ומדקדקים במצוות מעל ומעבר למה שההלכה דורשת מהם המקפידים גם על חובות מוסריות שאינן מעוגנות בהלכה . האם מישהו בר סמכא כבר התריע על כך שלמשל המנהג הרווח אצל הרבה יהודים נאמנים לומר על כל צרה שלא תבוא 'אויף אלע גויים' (שתחול הצרה על כל הגויים) הינו מנהג פסול למרות שאין על כך איסור בהלכה ? בעולם החרדי אין זה נהוג שאדם ישתמש בשיפוט שבו חננו הבורא ובידיעת טוב ורע שאותו קנה במחיר חייו אם איננו מסוגל למצוא אסמכתא לכך בהלכה . אין מחנכים את האדם שהוא אחראי לשפוט בין טוב לרע גם במקרים בהם אין ההלכה קובעת כלום .
עוד בעיה היא שאי אפשר להפריד לגמרי את ההלכות המעשיות מ'רוח ההלכה' . בתחום היחס לגויים למשל נודף מהספרות ההלכתית ריח עז של שנאת זרים ומיאוס כלפי בני עמים אחרים . הגויים חשודים תמיד על גילוי עריות ושפיכות דמים , אין בהם אמונה והם מאוסים ומשוקצים . אין טעם למנות כאן את כל מאמרי חז"ל ואת כל ההלכות המבטאות רוח זו והדוגמה שהבאתי למעלה מספיקה לעניין הזה . אינני רואה כיצד אדם ישר ובר לבב יוכל לטעון שהגישה הזאת תורמת להתעלותו הרוחנית ולעבודת בוראו . אין כאן התנגשות בין הציווי המוסרי והציווי הדתי כמו זו שאתה התמודד אבי אומתינו כאשר נצטוה להעלות את היקר לו מכל לעולה . יש כאן התקבעות של תפיסה שהתהוותה בעקבות נסיון היסטורי שאתה התנסו אבותינו להלכה לדורות . אבל האם יש בקרבנו אנשי מצפון היכולים לומר בפה מלא שהם דוחים את השקפת היהדות המסורתית מפני הכרתם המוסרית שאיננה ניתנת לערעור ? האם אנו מוכנים לתבוע שבבתי החינוך יסבירו לילדינו שההשקפות המסורתיות על גויים נכתבו בתנאים היסטוריים מסויימים ושאדם המחזיק בהם כיום ראוי לכל גינוי ?
ישנם גם התנגשויות אמיתיות בין ההלכה והמוסר , כדוגמה אביא שוב משהו מתחום דיני ממונות כלפי גויים . ראובן מתווך בעיסקא שבין היהודי שמעון ובין גוי .שמעון מוסר לראובן כסף על מנת לפרוע לגוי
ומתברר שהגוי שכח מהחוב וכדומה אזי לפי ההלכה אסור לו לראובן להזכיר לגוי את העובדה ששמעון חייב לו כסף כי אם הוא עושה זאת הרי הוא מפסיד את שמעון ואין הוא רשאי לקדש שם שמים בכסף של חבירו . זוהי דוגמה אחת ואני חושב שיש עוד .
דעתי הוא שכל איש נלבב חייב להכיר בכך שההלכה איננה שלמה ושהיא גם איננה תמיד עולה בקנה אחד עם הטוב והמוסרי . אנו חייבים לחנך את ילדינו להיות מסוגלים לבקר גם את מה שנאמר מפי בעלי הסמכות הגדולים ביותר . ובעיקר ללמדם שלא כל מה שההלכה מתירה אכן מותר . אני מציע להגדיר את ההלכה כסמכותית אך ורק בענייני דת ולשלול ממנה את הסמכות לקבוע בענינים מוסריים . התחום המוסרי יכוסה על ידי השולחן הערוך החמישי שאותו נכתוב במו ידינו . אני יודע שבעיני רבים דברי אלה ייחשבו לחילול השם אבל הם צריכים לדעת שמנקודת ראות מוסרית העמדה המסורתית הבלתי מתפשרת היא לא מוסרית ולא אנושית .
האם המשמעות של דבריך כי אנו ורק אנו בניו של מקום, היא שיתר האנושות אינה מיוחסת למקום?
אם כן הוא, בניו של מי הם?
נשלח ב-3/8/2004 00:35
מציץ רק עתה התוודעתי שהייתי עזר להסחת האשכול. כתשובת המשקל, הנני מסיט חזרה מחכה לרווחתך המובטחת.
תוקן על ידי - ahlon - 03/08/2004 0:39:36
נשלח ב-13/7/2004 17:31
אריק,
אנא הסבר מה הקשר לנטורי קרתא.
נשלח ב-13/7/2004 17:18
גם_וגם
רחמנות על רבש"ע שמתחתן בנישואים קתוליים ...
המסקנה מהגישה שלכם מובילה ישירות לנטורי קרתא.
אם אנו בניו של מקום בצורה בלתי מותנה, אז הוא סובל אותנו כדרך שאב סובל את בנו השובב והפרוע ואנו הולכים בדרכיו, אולם אם הכל מתונה, א"כ אין מקום לסובלנות.
תוקן על ידי - אריק123 - 13/07/2004 17:23:20
נשלח ב-13/7/2004 15:56
אריק,
העובדה שהקב"ה אינו משנה את בחירתו עדיין אינה מלמדת על הבדל במהות בין ישראל לעמים אחרים. בדוגמה של איש ואשה שהבאתי, יכול האיש לכעוס על האשה - ובכל זאת לא יחליפנה באחרת, גם אם תכונותיה של האחרת טובות יותר, כי זו האשה אותה הוא אוהב - והרי בדיוק זהו משלם של חז"ל. דבריך מרמזים כאילו הקב"ה אינו יכול (גם אם ירצה) להחליף את עם ישראל, שכן לעם ישראל יש תכונות שאין לעמים אחרים. אינני רואה מאין במדרש שהבאת אתה מסיק זאת; המדרש אומר כי הוא יכול אבל אינו רוצה, לא משום תכונותיו של העם אלא משום בחירתו הוא בהם. אשת הזנונים אכן אינה מתאימה יותר מאשה אחרת להיות אשתו של הנביא ואין לה כל תכונות חיוביות מיוחדות מצד עצמה. העובדה שהנביא קשור אליה וקשה לו לשלח אותה אינה מלמדת על סגולותיה של האשה עצמה, אלא רק על יחסו אליה בעקבות הקשר הקיים ביניהם.
נשלח ב-13/7/2004 14:45
אריק
מה זאת אומרת 'נניח כדבריך' ? כך כתוב בתורה. או שיש לך פרשנות אחרת לפסוק שציטטתי, אם כן אשמח לשמוע אותה.
בעניין מדרש חז"ל הנ"ל, הרי מן הסתם ידוע לך שיש גישות שונות אצל חז"ל לכל נושא שבעולם. הרי בוודאי ידוע לך על כל אותם מדרשים שמשבחים את הגויים, ומוצאים בהם מנהגים טובים שעם ישראל היה צריך לחפש, וכן המעשה באותו גוי שקיים מצוות כיבוד אב וכו' וכו'.
יתר על כן, אינני סבור שתמיד יש לעשות התאמה בין השקפת המקרא להשקפת חז"ל שכן לא תמיד הן עולות בקנה אחד [השווה למשל בין יחס המקרא לעונש מוות, ובין יחסם של חז"ל; וכן בעניין העולם הבא, עולם כמנהגו נוהג ועוד]. אני אישית התייחסתי להשקפת המקרא בנושא, מהי דעתם של חז"ל הוא כבר עניין לדיון אחר.
נשלח ב-13/7/2004 14:12
אם עם ישראל זונח את יעודו מדוע שלא נאמר כהושע:
'אמר לו הקדוש ברוך הוא להושע בניך חטאו והיה לו לומר בניך הם בני חנוניך הם בני אברהם יצחק ויעקב גלגל רחמיך עליהן לא דיו שלא אמר כך אלא אמר לפניו רבש"ע כל העולם שלך הוא העבירם באומה אחרת אמר הקב"ה מה אעשה לזקן זה אומר לו לך וקח אשה זונה והוליד לך בנים זנונים ואחר כך אומר לו שלחה מעל פניך אם הוא יכול לשלוח אף אני אשלח את ישראל' (פסחים פז ע"ב)
אולי כדאי להחליף אותנו בפלשתינאים, הם יותר אדוקים, יותר מוסרים את נפשם, ונשותיהם הרבה יותר צנועות?
נשלח ב-13/7/2004 13:17
ואם יש שוני מהותי בין עם ישראל לבין הגויים, מה אז קורה כאשר נוטש עם ישראל את יעודו? לא הבנתי מה אתה מנסה להשיג בזה.
נשלח ב-13/7/2004 13:04
רב_צעיר
נניח כדבריך.
ואם עם ישראל אינו ממלא את יעודו אז מה קורה? או מדוע יחזקאל אומר בפרק כ:
וְהָעֹלָה, עַל-רוּחֲכֶם--הָיוֹ, לֹא תִהְיֶה: אֲשֶׁר אַתֶּם אֹמְרִים, נִהְיֶה כַגּוֹיִם כְּמִשְׁפְּחוֹת הָאֲרָצוֹת--לְשָׁרֵת, עֵץ וָאָבֶן. כ,לג חַי-אָנִי, נְאֻם אֲדֹנָי יְהוִה: אִם-לֹא בְּיָד חֲזָקָה וּבִזְרוֹעַ נְטוּיָה, וּבְחֵמָה שְׁפוּכָה--אֶמְלוֹךְ עֲלֵיכֶם. כ,לד וְהוֹצֵאתִי אֶתְכֶם, מִן-הָעַמִּים, וְקִבַּצְתִּי אֶתְכֶם, מִן-הָאֲרָצוֹת אֲשֶׁר נְפוֹצֹתֶם בָּם--בְּיָד חֲזָקָה וּבִזְרוֹעַ נְטוּיָה, וּבְחֵמָה שְׁפוּכָה.
נשלח ב-13/7/2004 12:40
הערה קצרה בנוגע למושג 'עם סגולה'.
לדעתי רוב האנשים תופסים מושג זה באופן מאוד לא נכון, או על כל פנים באופן אחר ממה שהתורה התכוונה אליו. מושג זה מופיע ארבע פעמים בתורה, בספר שמות נאמר:
אנו רואים, אם כן, שהמושג עם סגולה אינו בהכרח מרמז על תכונה אונטולוגית של עם ישראל, כלומר שעם ישראל מעצם מהותו הינו עם בעל תכונות יוצאות דופן שלא קיימות באף עם אחר, כמו למשל לפי שיטת ריה"ל, המהר"ל ואחרים.
אלא, התורה רק מציינת שאם אנחנו נעמוד בסטנדרט הגבוה שהיא דורשת מאיתנו, אזי התוצאה תהיה שאנחנו נהיה 'עם סגולה'. אמור מעתה, כי 'עם סגולה' אינו הסיבה למיוחדות של עם ישראל, אלה הוא הסימן לכך שעם ישראל מקיים את חובתו עלי אדמות [כאשר הדבר אכן מתרחש בפועל, ואכמ"ל].
נשלח ב-13/7/2004 10:20
אריק, בקצרה: הקב"ה נתן לנו את ההזדמנות להיות טובים יותר בכך שנקדש את חיינו ונעבוד אותו; על ההזדמנות הזו, הזכות הזו, אנו מודים לו. אתה יכול לא לנצל את ההזדמנות, אבל אינך יכול "להשתחרר" ממנה - היא תישאר שמורה לך.
למה הוא בחר בנו? זו שאלה לשאול אותו, לא אותי. אני לא יכול לתת תשובה, בוודאי לא במונחים פשטניים כמו "אנחנו טובים יותר". "מאהבת ה' אתכם ומשמרו את השבועה אשר נשבע לאבותיכם". למה ה' אוהב אותנו? איני יודע. אדם בוחר לשאת אשה מסוימת משום שהוא אוהב אותה. האם אשה אחרת יכלה להיות לו אשה טובה באותה מדה? כן. בכל זאת, הוא בוחר בזאת ולא בשניה, והוא לא ידע להסביר למה הוא אוהב את זו ולא את ההיא - בוודאי לא על סמך תכונות שניתן למנות ולנתח (יכול להיות שהשניה אפילו עולה עליה בכל פרמטר שניתן לנתח, כמו תבונה, טוב לב, יופי וכו'). קל וחומר בן בנו של קל וחומר שאנו לא נוכל להסביר את אהבת ה' אותנו - מושג שבו עצמו אנו משתמשים בהשאלה - בכלים שלנו.
נשלח ב-13/7/2004 09:50
אז הכל שאלה של פונקציונליות?
נשלח ב-13/7/2004 09:20
אריק, האם, לדעתך, כהן מסוגל מטבעו למלא את תפקידי הכהונה טוב יותר מלוי או מישראל?
נשלח ב-13/7/2004 08:50
גם_וגם,
אז למה עלי מוטל יתר מאחרים? ומדוע אני לא יכול להשתחרר מזה? ומדוע עוד אני משבח על זה?
מכאן, שיש הערכה שאנחנו מסוגלים יותר מאחרים והדרא קושיא לדוכתא.