בית פורומים עצור כאן חושבים

חורבן פיזי, חורבן רוחני וזכרון הלכתי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/8/2003 16:33 לינק ישיר 
חורבן פיזי, חורבן רוחני וזכרון הלכתי

האסון הפיזי הגדול ביותר שפקד את העם היהודי היה רק לפני שישים שנה, השואה באירופה.
במקום השני אפשר לציין את כישלון מרד בר כוכבא.
שלא כמו שחושבים, לא חורבן הבית השני הביא לגלות. יהודים רבים מאוד נשארו בארץ גם אחרי החורבן, והיהדות הייתה במגמה של עלייה, ואף הציגה תחרות לנצרות במאבק על קהל נוטשי האלילות שהלך והתרחב.
כישלון מרד בר כוכבא היה מלווה במימדי הרג קולוסאליים, שעלו לאין ערוך על ההרג שליווה את חורבן הבית, שישים שנה קודם לכן, והוא הפסיק לחלוטין את תנועת ההתגיירות. שהות יהודים בירושלים נאסרה, והם נטשו את הארץ בהמוניהם.

על תשעה באב אומנם נאמר שבו נפלה ביתר (והסתיים מרד בר כוכבא), אבל לא ביתר הונצחה בזיכרון ההיסטורי, אלא הבית השני.

החזון איש כידוע אמר שדורנו הוא דור יתום, ואינו זכאי לתקן יום אבל על השואה.
אני תוהה אם אין כאן יותר מכך. אולי אין בכלל לגיטימציה הלכתית לערוך אבל גדול על חורבן שאינו חורבן רוחני.
מובן שגם בשואה וגם במרד בר כוכבא היה כרוך
ההרס הרוחני, אבל הוא היה משני.

אגב, אפשר לדון בצורה דומה גם בחנוכה - איזה מרכיב הדגיש הזיכרון - הנס הרוחני או הניצחון הפיזי. אני חושב שגם שם המרכיב הרוחני דומיננטי יותר.

קוריוז קטן שקשור לשאלה הזו הוא שבית המשפט העליון בארה"ב נדרש אליה, כדי להחליט האם חנוכיה מהווה זכר לניצחון לאומי או למאורע דתי. אם היא בעלת משמעות דתית ולא לאומית, אסור לעירייה להשתתף בהצבתה, בשל הפרדת הדת מהמדינה.
למרות שאחד השופטים אמר שאינו רוצה שבית המשפט יהיה "ועדה עליונה לחקר הדתות", החליטו השופטים בסוף שלחנוכה יש גם משמעות לאומית בולטת, ולכן בניית החנוכיה מותרת.

תוקן על ידי - זריחת_עץ - 06/08/2003 16:35:43

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/5/2005 22:51 לינק ישיר 

קביעתו של החזו"א נבעה ממציאות דתית-סוציולוגית, שאין מרחב אחר לריטואל קבוצתי, מלבד בית הכנסת. ושם כידוע הדברים אמורים לשאת אופי של קדושה, ואמורים להיות בעלי משמעות נצחית.

האדם הפשוט מן הצד, היה יכול לכאורה לשאול שאלת תם: באיזו סמכות קובע החזו"א לאבלי השואה כיצד להתאבל ולזכור את מתיהם? אם קבוצת אנשים רוצה לציין יום מסויים לזכר אסונה, הכיצד ניתן להתערב בתחושותיהם ובקביעתם?

אנו יודעים היטב שמרבית הריטואלים של בית הכנסת החלו כאירועים 'נייטראליים' של יהודים פשוטים שהתקבצו ב'בית העם' הוא בית הכנסת.

גם בימינו, 'יום השואה' שהוא אותנטי וחילוני, יתכן וביום מן הימים הוא יגלוש פנימה אל בית הכנסת. אלא שכרגע ניתן רק לחלום על כך, בשל הפרדת הרשויות בין 'קודש' ל'חול' שכה הורגלנו אליה. מה שקרה עם החזו"א הוא, שמלכתחילה קפצו עם הרעיון פנימה אל תוך בית הכנסת, ושם זה כבר טריטוריה של החזון-איש! והוא עומד בפתח ומונע ממנו מלהכנס, ובצדק, מבחינתו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2003 15:28 לינק ישיר 

הלבן:
1. בהתייחס לגילו של רשב"ג דאושא, הגיל גם נתון למחלוקת (אם הובן שציינתי זאת כדבר ודאי הריני מתקן זאת עתה.) גם לפי הטוענים כך ודאי המדובר בגיל הנעורים המאוחר.

2. בחז"ל אין תיאורים מספריים מדוייקים. אך התיאורים על הרוגי בית"ר הם מהחמורים ביותר. יותר מתיאורי החורבן (חומת הרוגים וכו')

3. כלומר אתה בעצם שואל איך ייתכן שגדולי ישראל גרמו לכזו תקלה? שאלה טובה שהדיון בה חורג מהאשכול.

4. בגמרא אין על כך ציון מפורש אבל יש רמזים. הזכרתי גמ' סנהדרין יא הכותבת שלא מספידים הרוגי מלכות: דהיינו שלא איפשרו להספיד אולי בשל כך גם לא יכלו להרחיב יתר על המידה בכל הנושא. ולכן לא עבר במסורת.

5. אין בתלמוד אבל ידועה איגרת של ר' שרירא גאון שכתב שכל תלמידיו נהרגו ב'שמדא'. בחז"ל שמד היינו שעת הגזירות ובד"כ מתייחס לגזירות אדריינוס.

ממדבש
תודה על המקור החשוב

תוקן על ידי - מוישהגרויס - 10/08/2003 17:58:40

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2003 15:27 לינק ישיר 

הלבן:
1. בהתייחס לגילו של רשב"ג ב' הגיל גם נתון למחלוקת (ולו הובן שציינתי זאת כדבר ודאי הריני למתקן זאת עכשיו.) גם אם כן ודאי המדובר בגיל הנעורים המאוחר.

2. בחז"ל אין תיאורים מספריים מדוייקים. אך התיאורים על הרוגי בית"ר הם מהחמורים ביותר. יותר מתיאורי החורבן (חומת הרוגים וכו')

3. כלומר אתה בעצם שואל איך ייתכן שגדולי ישראל גרמו לכזו תקלה? שאלה טובה שהדיון בה חורג מהאשכול.

4. בגמרא אין על כך ציון מפורש אבל יש רמזים.

5. אין בתלמוד אבל ידועה איגרת של ר' שרירא גאון שכתב שכל תלמידיו נהרגו ב'שמדא'. בחז"ל שמד היינו שעת הגזירות ובד"כ מתייחס לגזירות אדריינוס.

ממדבש
תודה על המקור החשוב

.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2003 11:18 לינק ישיר 

הלבן:
לעניות דעתי, המחלוקת לא תהיה אם להזכיר את הקב"ה בקינה כזאת, כי אני חושב שהכוון שהמדינה הולכת בו יסכים להכיר באלוהים מבחינה מסויימת (יותר מאשר בזמן קום המדינה), גם אם זה לא יהיה בדיוק לפי הפרשנות החרדית.

אני חושב שאם תהיה מחלוקת, היא תהיה פוליטית במהותה, כלומר איך לפרש את האסון. אין לי ספק שישראלים כמוני יתעקשו להכניס מסקנות מעשיות (כגון "הקמת המדינה", "להיות חזקים" ואפילו "לברוח בזמן") ולא יקבלו בשום פנים ואופן תרוצים כמו של הרב יוסף שמדובר בעונש צודק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2003 06:17 לינק ישיר 

הלבן:
"מה שכתבת שרבי עקיבא נהרג בגלל שהיה ראש האומה, הנה לפי האמור ברמב"ם שהיא מנושאי כליו של בר כוכבא, יש מקום לשער שזה קשור לנושא".

הכסף משנה כותב על אתר: "...ומכל מקום מה שכתב שרבי עקיבא היה נושא כליו צריך עיון היכא מייתי לה". וגם לאחרונה במשנה תורה, שופטים, מהדורת ש' פרנקל, ירושלים תשנ"ט, עמ' רפט, לא צוין מקור כלשהו לדברי הרמב"ם.

אבל כבר מזמן גילו חוקרים את המקור בכתב-יד תימני למסכת סנהדרין הנמצא ביד הרב הרצוג, שם הנוסח בסנהדרין, צג ב: "...כי הא דבר כוזבא מלך תרתין שנין ופלגא אמ' להו לרבנן משיח אנא אמרו ליה במשיח כתי' ביה דמריח ודן כיון דחזיוה דלא מירח ודן קטלוה תנא ר' עקיבה נושא כלים שלבן כוזבא הוה ".

ראה: ד' רוזנטל, משנה עבודה זרה- מהדורה ביקורתית ומבוא, עבודת דוקטור, האוניברסיטה העברית, ירושלים תשמ"א, עמ' 261.
מ' סבתו, כתב-יד תימני למסכת סנהדרין (בבלי) ומקומו במסורת הנוסח, ירושלים תשנ"ח, עמ' 213.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2003 05:21 לינק ישיר 

מוישה
א) לנידון שאנו דנים בו, אין הפרש כל כך אם רבן גמליאל חי עד המרד או נפטר לפני זה, חשובה אולי יותר העובדה, שבנו ממלא מקומו היה נער צעיר בעת המרד.
ב) עיקר שאלתי בנושא השני, כי לא זכור לי שום מקור תלמודי, שבעת המרד נהרגו יותר מאשר בעת החורבן.
ג) באופן רעיוני, קשה לי לקבל זאת מנקודת ראות של המקורות, שהרי בעת החורבן היו הבריונים אלו שדחפו למלחמה, ואילו גדולי ישראל נטו לקבל העול ולהציל את מה שאפשר ואת יבנה וחכמיה. ואילו במרד, היו דוקא גדולי ישראל אלו שדחפו למרד.
ד) גם לא זכור לי שום מקור תלמודי, שהריגת רבי עקיבה קשורה להשתתפותו במרד באופן פעיל.
ה) על אחת כמה וכמה שלא זכור לי שום רמז במקור תלמודי, שפטירת כ"ד אלף תלמידיו קשור באיזו דרך שהיא למרד.

בנושא השני, כבר כתבתי ברמז, ואפרש יותר כאן. השערתי היא, שהיו חוגים חילוניים שדגלו בגישה שהשואה היא הקדמה להקמת המדינה. וכל בכיה רשמית על השואה היתה גוררת אחריה באופן טבעי "סיומת" של מעין "צור ישראל" וכיו"ב, שפירושו מחיקת שמו של הקב"ה וכל הכרוך בזה. וברור הדבר שידם של החילונים היתה גוברת בזה. וזה הרתיע את הקהלה החרדית מלקחת שום עמדה בנושא.
בודאי יש עוד הרבה סיבות, והצבעתי על אחת מהן, שהיא בודאי לא סיבה שולית גרידא, לענ"ד.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-10/8/2003 01:26 לינק ישיר 

הדיון באשכול סטה קצת מן השאלה המקורית של זריחת עץ, לגבי התייחסות דתית אל השואה. ואנסה לחזור אליה כאן.

היו בימים האחרונים כמה אשכולות שכולם נגעו בזה מצדדים שונים. אני הייתי מסכם שמה שנאמר כאן באשכולות הללו, הוא שהסיבה העיקרית מדוע השואה לא נכנסה לקאנון הדתי מייד לאחר השואה היתה ביטול כל משמעות רוחנית של השואה על ידי הרבנים בתקופה שלאחריה. (ובסוגריים: עד היום, במידה שהרב יוסף מייצג את היהדות החרדית, הטענה שמדובר בעונש של נשמות חוטאות, אומרת בעצם שלשואה לא היתה כל משמעות רוחנית).

מה גרם לכך.

מהותית, אני נוטה לחשוב, שלשואה באמת לא היתה משמעות רוחנית ביהדות הדתית. ברור, שלא היה שינוי באף מצווה, אף זרם דתי חשוב לא אבד, לא היה שינוי אידאולוגי וכו'. ברור גם, שהיהדות החרדית מאז השואה עושה הכל כדי להשתקם מכל אבדן שאולי היה בשואה, וככל הזמן עובר, זה אכן מצליח. כלומר גם אם היה אובדן כלשהו מייד אחרי השואה, ככל שהזמן עובר, הוא נמחק. במובן זה, עדיף שלא להתייחס לשואה כלל במסגרת הקאנון הדתי, כי אם אפשר לסגור את הפער, הרי שבעוד כמה דורות באמת לא יהיה על מה להתאבל, ולכן אין טעם לשנות משהו שבעוד כמה דורות יהיה שוב לא רלוונטי.
מכאן, אני גם נוטה להאמין, שאם לא נקבע תוכן דתי לשואה עד היום, הוא כבר לא יקבע לעולם. ככל שהזמן עובר, הפצעים יגלידו, אנשים ישכחו, והנהגים ישתרשו. לא סביר בעיני שאם לא הותקנו תוספות לקאנון הדתי מייד בעקבות השואה, הם יותקנו אי פעם בעתיד.

היו כמובן עוד כמה סיבות לאי התייחסות לשואה בהקשר הדתי
א) הצורך להכריע איך תמדד השואה ביחס לאסונות אחרים של היהדות. הרי צריך היה להחליט אם תפילה לזכר השואה תאמר בתשעה באב או שיש ליחד לשואה יום (צום?) נפרד. ואפילו נניח שמדובר רק בחיבור קינה שתאמר בתשעה באב, הרי עדיין מי שיחבר את הקינה יצטרך להתייחס למשמעות הרוחנית של השואה כי אחרת תוכנה של קינה כזאת יהיה רק מניה של אנשים ושל קהילות שאינם.

ב) חלק מהבעיה נובע מהתייחסות ליהודים שלא היו דתיים בשואה. הרי כידוע הנאצים הסתפקו בסב או בסבתא יהודים, וברור לכן, שהרבה מהיהודים שנרצחו לא ראו עצמם כיהודים או אפילו לא היו כלל יהודים לפי ההלכה. לכן, היהדות הדתית מתקשה להגדיר את המשמעות הרוחנית של מוות של אנשים שלא ברורה זיקתם ליהדות.

ג) התייחסות אמיתית אל השואה היתה צריכה להכיר בטעות או טעויות שאולי נעשו על ידי היהדות בהקשר הפוליטי, בין אם ביחס לציונות, בין אם בשינוי אחר שאפילו אינני מתיימר לדעת מהו.

אני, כיהודי ציוני וחילוני, לא יכול לקבל את אי ההתייחסות הזאת. ראשית, מבחינתי, כל ששת המיליונים הם ישראלים בפוטנציה, ולכן שייכים "לחוג שלי". שנית, כאדם שהמהות המדינית היא חלק ממנו לא פחות מהמהות הדתית, אני מחוייב לתת לעצמי תשובה במישור הפוליטי של "איפה טעינו". שלישית, למרות הביטול (כפי שטוענים הכותבים לפני) של המשמעות הרוחנית לאבדן של הששה מיליון, אני מתקשה לקבל שמוות של ששה מיליון בני אדם, ובוודאי יהודים, לא עשה שמות ביהדות בפרט ובמצב העולם בכלל. כלומר מבחינתי ישנה משמעות רוחנית.

בסוגריים, אני (ולדעתי בכלל המדינה) מתקשה עד היום להעריך את גודל האובדן, ואת משמעותו הרוחנית. כאשר עבורי, משמעות רוחנית מוגדרת לא ע"י איך השתנתה היהדות בגלל השואה (אולי היא לא השתנתה), אלא כתשובה לשתי שאלות: (א) איזו רוחניות היתה ביהודים שנרצחו (איזה דעות מחשבות ופעולות היו להם? איזה הישגים מדעיים, אומנותיים, חינוכיים, מוסריים וכו')? ו-(ב) מבחינה פוליטית, מדוע העם היהודי לא קלט את האיום עליו בעולם ולא נערך אחרת לקראתו.

כאמור, אין לי תשובה לשתי השאלות הללו.

כל מה שנותר לי להגיד זה שכנראה יום השואה ישאר תמיד חלק מההויה הישראלית, ואני מקווה שאולי יווצר חיבור כלשהו ביהדות שידע למזג את היהדות האורתודוכסית עם היהדות החילונית/ציונית ושיקח על עצמו לחבר קינה יהודית מתאימה ליום השואה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/8/2003 21:20 לינק ישיר 

א. שיטה זו שאתה מציג אינה לגמרי מופרכת אבל יש לדעת שלא ברור באיזה גיל מדוייק התמנו רשב"ג או ר"ג לנשיאות, אולם ברור שר"ג לא התמנה מייד עם החורבן אלא כעשור אח"כ (אף שכנראה ראה את החורבן) וכן גם לפי השיטה שר"ג האריך ימים עד ימי אדריינוס אך אין זה בהכרח עד פרוץ המרד ממש. (ייתכן למשל להסביר שהחרישה של ביהמ"ק ע"י טורנוסרופוס הייתה אולי כחלק מההכנות להקמת המקדש האלילי עוד לפני המרד. יש הטוענים גם שהיו 2 נציבים שכינויים בחז"ל דומה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2003 19:46 לינק ישיר 

הקושי הוא כך: בא נאמר שבשעת החורבן היה רבן גמליאל בן 30, ונתמנה לנשיא, הרי שבתחלת מרד בר כוכבא היה בן 90, ובנו רשב"ג היה נער, ואחרי סיום המרד נתמנה לנשיא. א"כ נולד לאביו כשהיה לפחות בן 70, וכשנמלאו לו 20 כבר התמנה לנשיא.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-8/8/2003 18:47 לינק ישיר 

א. אינני מבין בדיוק את הקושי: שמא תסביר את דבריך?
ב. אכן, ודאי שכן. לכן גם נגזר גזירה על המנהיגות הרוחנית
ג. מפני הזמן אקצר רק אציין שלאחר חורבן הבית עדיין שקקה הארץ חיים. יהודה לא חרבה ומי שסבל היו בעיקר החיילים ולא רוב העם. משא"כ אחרי המרד השני והראיות לכך גם רבות מהיסטוריונים בני הזמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2003 18:32 לינק ישיר 

א) הקושי הוא לכל הדעות, שהרי בכל אופן שנחלק, מלכו רבן גמליאל, ובנו רשב"ג, ובנו רבי, במשך 140 שנה.
ב) מה שכתבת שרבי עקיבא נהרג בגלל שהיה ראש האומה, הנה לפי האמור ברמב"ם שהיא מנושאי כליו של בר כוכבא, יש מקום לשער שזה קשור לנושא.
ג) שאלתי הראשונה היא, מה המקור שבעת מרד בר כוכבא נהרגו יותר מאשר בעת חורבן הבית.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-8/8/2003 18:19 לינק ישיר 

על התאריכים המדוייקים יש ויכוחים רבים ואינסופיים לכן אציין רק על פי הדורות:

דור א' לתנאים:
ר"ג הזקן
רשב"ג הראשון שנרצח או מת בעת החורבן

דור ב' לתנאים
ר"ג ב ' המכונה גם ר"ג דיבנה

דור ג' (הוא דור המרד שכולו נרצח)
יש אומרים שר"ג האריך ימים עד לתחילת או אמצע הדור הזה.

דור ד' לתנאים
רשב"ג (ב') היה נער בעת המרד אך ניצל משום שעדיין לא הוכר כמנהיג וברח והתחבא והוא הועמד בראש באושא.

דור ה' לתנאים
רבי

דווקא מי שמאריך את חייו של ר"ג דיבנה מסביר בכך את הפער שנפער בדורות

תוקן על ידי - מוישהגרויס - 08/08/2003 18:44:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2003 17:26 לינק ישיר 

מוישה
מה שלא מסתדר לי, שהרי ר"ג הב' היה זקנו של רבי, ואם נפטר בתחלת תקופת אנדריינוס, הרי עברו מדאי הרבה שנים עד רבי, לא כך?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-8/8/2003 14:04 לינק ישיר 

הלבן

אין כוונתי לרשב"ג של שבעת החורבן שנהרג או מת במצור על ירושליים כוונתי לר"ג כפי שכתבתי לר"ג (הב') שאכן הרבה טוענים שנפטר בתחילת שלטונו של אדריינוס אך יש דעה האומרת שנפטר יותר מאוחר ונרדף על ידי הרומאים בזקנותו. (וזאת ע"פ גמרא תענית כט האומרת שנגזר עליו הריגה בזמן הנציב הרומי טינוס רופוס שהיה בימי מרד בר-כוכבא) במידה ונפטר קודם לכן הרי שהמנהיגות הייתה בעיקר בידי קבוצה בראשותו של ר"ע עוד זמן רב לפני המרד.
כך כך או כך ודאי אם כן שהמנהיגות חוסלה לגמרי עם תום המרד.

ייסוד הסנהדרין באושא היה רק לאחר מותו של אדריינוס וגם זה לא מייד כי הנציב הרומי המשיך לפגוע ביהודים

ההוכחה הטובה ביותר הינה עיבור השנה שלא היה יכול להיעשות אלא על ידי רבי עקיבא בבית הסוהר ולאחר מכן עיברוה בבבל! עד שנוסדה הסנהדרין באושא שער בנפשך: לו היה סנהדרין היעלה על הדעת לעבר את השנה בבבל?

מנין שנחרבה הארץ לאחר מרד בר-כוכבא? המקורות הם רבים. הן מתיאור ההריגות והגזירות בחז"ל המתארים את חיסול כל דור יבנה כולו והן מתיאורים של היסטוריונים רומאיים ההיסטוריון דיו-קסיוס היסטוריון רומאי, כותב שבקרבות לבדם נהרגו יותר מחצי מיליון חיילים יהודים וזה חלק זעיר מאלה שנהרגו במצור רעב ומגיפה ולאחר המלחמה הוא מוסיף: יהודה הפכה למדבר שממה. בעצם כל המרכז היהודי ביהודה חוסל וירושלייים הפכה לעיר רומאית.

תוקן על ידי - מוישהגרויס - 08/08/2003 18:07:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2003 18:44 לינק ישיר 

מוישה
האומנם כך?
ואני לתומי חושב שמפורשם באיזהו מקומן, שרבי שמעון בן גמליאל נשיא ישראל וחברו רבי ישמעאל כהן גדול נהרגו בשעת החורבן.
ואילו רבי עקיבא, שהיה מנושאי כליו של בר כוכבא, נהרג בעת דיכוי מרד בר כוכבא.
וכשם שאחרי הריגת רבי שמעון מינו במקומו לנשיא את בנו רבן גמליאל, כן גם אחרי דיכוי מרד בר כוכבא נשאר הסנהדרין ביבנה אושה ושאר הגלויות.
השאלה היא, על איזה סמך הן הדברים שבעת דיכוי המרד נהרגו יותר אנשים מאשר בעת החורבן. אפשר שכך הוא, אבל מהו בדיוק המקור?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חורבן פיזי, חורבן רוחני וזכרון הלכתי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext