ב"ה נולדתי להורים בעלי תשובה, וממילא לא גזענים כמו דוסים מלידה, התחתנתי עם ספרדי והמנטליות קצת שונה- לא הרבה כי המשפחה שלי חמה ופתוחה, והגיוון רק מוסיף. החשיבה מתרחבת ורואים את המעלות והחסרונות של כל צד. בנוגע לחרדיות: אכן יש בסיס לחששות של מנהלי המוסדות ממבנה המשפחה הספרדי. במשפחה אשכנזית יש נתק בין חילונים לדתיים, מי שיוצא בשאלה מתנתק ומשפחה של חוזרים בתשובה גם שמים גבולות ולא מבלים יותר מדי עם בני הדודים החילונים. במשפחה ספרדית כולם יחד- דתיים לאומים, ש"ס חב"ד וחילונים. יש הרבה מפגשים משפחתיים גדולים- אזכרות, שבתות חתן במלון וכו' כל המשפחה המורחבת מכל הסוגים. יש השפעה של בני הדודים אחד על השני ונושאי השיחה זה לעיתים תוכנית טלויזיה זו או אחרת, בילויי יום העצמאות וכדומה. יש לזה השפעה. ולדוגמא: בן דוד של בעלי שלח את בתו לגן ליטאי בקרית ספר. הילדה חזרה על שיר חילוני שהסבתא היתה שרה לה- "יפיופה, בואי אלי.." והגננת שאלה את האימא מה זה השירים האלו שהילדה שרה. האמא נתנה בראש לסבתא... אני התפלאתי מה הקשר שלהם לגן ליטאי, אבל הם רוצים חינוך הכי חרדי שיש. מצד שני, מה מפריע לליטאים בילדה בת ארבע ששרה שירים? כשאני הייתי בגן לא עשו סלקציה. יש גבול מאיזה גיל עושים סלקציה, גם על עניין רוחני.
לדעתי הצורך למזג בין העדות חייב ללכת עם חינוך והסברה בנושא, וכל עוד המחנכים גזענים בעצמם אין סיכוי לפתור את הבעיה, לא בהפרדה ולא במיזוג. אצלינו בחב"ד המזל היה שהרבי הורה לשלב ולא נתן לגזענים לעשות עניינים כאלו, אבל בפרשת עמנואל לא שמעתי "גדול" אשכנזי אחד שיאמר בקול צלול שהספרדים הם יהודים בדיוק כמונו וצריך להתחזק באהבת ישראל. רק צעקו שמתערבים להם בחינוך הגזעני
נשלח ב-8/7/2012 19:29
עם כאלה הבדלים, איך אפשר למזג???
נשלח ב-17/6/2010 07:56
צענערענע כתב:
אכן לא קל להיות חרדי אבל הנה אתה בעצמך עכשו הבהרת שהבעיה היא על רקע של אדיקות בדת ולא אפליה על רקע של מוצא.
ובכלל לא ברור לי אם אכן כל כך קשה לספרדיות להחמיר מדוע הן רוצות ללמוד דווקא בסמינרים האשכנזים המחמירים?
לא מדובר על חומרות.
מדובר על הצגת תקנון, שכל העומד בו יוכל להיכנס והוא יאכף באופן שווה על כולם.
עד היום, בתי הספר של בית יעקב היה תקנון מסויים. אולם היתה לו אכיפה סלקטיבית. הורים שחפצו ביקרם ילדיהם נכנסו גם אם לא עמדו בתקנון ואחרים לא נכנסו גם אם עמדו בתקנון ועל זה המאבק כיום של ללום.
נשלח ב-17/6/2010 01:05
צענע...
החומרות שדיברתי עליהם הן לא חומרות של אדיקות בדת אלא החומרות מעבר לזה כמו כל הקווי מהדרין ושאר מרעין בישין ואל תשכחי שהזכרתי שם עוד דברים שלא קשורים לדת
ב.אם היית לומדת בישיבה היית מבינה שיש תנועות מסוימית בשעת הלימוד לאשכנזים..(כוונתי היא שמנסים לחכות את האשכנזים וזה אחד הדברים שבזה זה מתבטא).... הסגנון הזה הוא טוב לבחור אשכנזי או ספרדי שלומד בישיבה אשכנזית בחור שלומד בישיבה ספרדית רק מנסה לחכות ללא הצלחה את הסגנון הזה וזו בעיה..
נשלח ב-17/6/2010 00:09
הבז
אכן לא קל להיות חרדי אבל הנה אתה בעצמך עכשו הבהרת שהבעיה היא על רקע של אדיקות בדת ולא אפליה על רקע של מוצא. ובכלל לא ברור לי אם אכן כל כך קשה לספרדיות להחמיר מדוע הן רוצות ללמוד דווקא בסמינרים האשכנזים המחמירים?
ב. סגנון דיבור אני מבינה אבל חידה היא בעיני אילו תנועות אפייניות לאשכנזים? ובאשר לעצם טענתך -אם הסגנון הזה (ומן הסתם ההתנהגות כולה)*מאפיין בחורים טובים (הרי אתה קבעת שהוא טוב)סימן שהסגנון הזה הוא טוב בכל קנה מידה ללא קשר אם הבחור הוא ספרדי או אשכנזי..
נשלח ב-16/6/2010 23:43
צענעיש שיטה ליטאית שהומצאה לפני כמה עשרות שנים שזה כל ההיבדלות מהעולם החיצון ולחיות בתוך חברה סגורה וכל הענין של החומרות וכו'...
ב. האמת שדווקא את פורת יוסף אנני מכיר כ"כ .. בישיבות הספרדיות שאני מכיר הבחור הכי טוב זה ההוא שיש לו סגנון דיבור ותנועות כמו האשכנזים...
נשלח ב-16/6/2010 23:37
לשרפ
כאן לא מדובר על אפליה על בסיס מוצא (עובדה שמחר ילכו לכלא גם הורים ספרדים)ולכן ההשוואה אינה במקומה.
גם אלמלא היו הורים ספרדים בין הזוגות מחסידי סלונים עדיין ההשוואה אינה במקומה מפני שאצלינו מדובר על סיבות הקשורות בדת ושם מדובר על סיבות הקשורות בגזע.
נשלח ב-16/6/2010 23:28
הבז
א.אודה לך אם תבהיר לי למה אתה מתכוון במילה שיטה? הרי במקצוע תנ"ך לומדים תנ"ך עם מפרשים שונים,בהסטוריה לומדים על תולדות עם ישראל . וכן הלאה . מה הקושי בדבר?
ב.ישיבת פורת יוסף מוכיחה שהדבר אפשרי.
.
נשלח ב-16/6/2010 23:27
ההפרדה יוצרת המשך הפרדה בחיים
השאיפה היא לקשר עם מי שיש לו יותר סיכוי להתקדם, מה לעשות וגם בחיים החילוניים אלו האשכנזים להם היתה נקודת זינוק טובה יותר לתרבות של המדינה. בכל מקרה להלן סיכום קצר לעיונך:
קשיי האינטגרציה בחינוך
בסך הכל מדינת ישראל מתמודדת, כמו מדינות אחרות עם סוגיות אינטגרציה.
גם בארצות הברית האפליה של שווה אבל נפרד עמדה למבחן חוקתי וכשלה.
נציין כי בארצות הברית, גם מוסד פרטי אינו רשאי להפלות תלמידים בקבלתם על בסיס מוצא.
נשלח ב-16/6/2010 23:17
צענע..
כנראה שלא הבנת אותי..
. א. גם בבתי ספר לבנות קימת אותה בעיה היות וגם בבית ספר לבנות מחנכים בשיטה הליטאית והספרדים לא מסתדרים איתה..
ב. אינני מזלזל בכוח ההנהגה הספרדי פשוט בשביל לצאת מהחרדיות והליטאיות ולפתוח מקומות חדשים בסגנון חדש זה קשה עד בלתי אפשרי....
נשלח ב-16/6/2010 22:26
הבז
הטיעון שלך לא עומד במבחן ההגיון וגרוע מזה -אתה מביע כאן זלזול עמוק בהנהגה הספרדית.
הרי גם בבתי ספר לבנות קיימת הבעיה האם גם כאן תטען שמנהלות ומורות ספרדיות עדיין לא למדו לעשות את זה ולכן בתי הספר של הבנות לא משהו?
ולגבי הישיבות:האם לא קמה ישיבת פורת יוסף? האם אינך בוטח בכישורי הרבנים וביכולתם להשתחרר מהחיבוק האבהי ולפרוש כנפיים ולעוף?
הנה מה שאמר ח"כ אמסלם ששולח את רוב ילדיו למוסדות חינוך ספרדיים:
"לעומת עמדת ש"ס הרשמית, ח"כ חיים אמסלם, הקול העצמאי של סיעת ש"ס, פרסם בימים האחרונים שני מאמרים חריפים באתר "כיכר השבת", שזכו למאות תגובות. כותרתו של אחד מהם היתה "עד מתי נחריש?", והוא כתב בו כי על אף שהוא לא תומך במאבק המשפטי נגד האפליה, אסור לנציגי הציבור הספרדי לשתוק על המתרחש בעמנואל. "לדעתי המלחמה האמיתית והמאבק הנכון נגד התופעה הוא בהקמת עוד מוסדות נפרדים ואיכותיים לספרדים, והיבדלות ממי שאינו חפץ בנו, ומסתכל עלינו מגבוה. אל לנו להתרפס ולעמוד כעניים בפתח פעם אחר פעם, אנחנו רק מבזים את עצמנו ומעצימים את רגש הנחיתות".
(ובעניין בעלי התשובה שהזכרת -זה נושא אחר לגמרי .)
לשרפ
המושגים בניין וסתירה הם מושגים סובייקטיביים כמו שנאמר:"סתירת זקנים בניין ובניין נערים סתירה"
ובאשר לטיעון החדש שלך שהכל בעצם נובע משעמום:
לא נראה לי ש40 זוגות ההורים מעימנואל שילכו מחר לכלא הם אנשים משועממים...
נשלח ב-16/6/2010 20:40
שרפ
אני מסכים מאוד עם דבריך..
רק רציתי להוסיף עוד תשובה לשאלה מדוע הספרדים מחפשים ללמוד אצל אשכנזים... כשהגיעו הספרדים לארץ הלכו בחורי ישיבות כדוגמת הרב אברהם רביץ והחליטו להציל את הספרדים ושיכנעו בחורים ללכת ללמוד בישיבות וכך נוצר מצב שבני התורה הספרדים נהפכו לחרדים כיום באים אותם ליטאים ואומרים לנו תפתחו מוסדות בעצמכם... יסלחו לי אחי הליטאים אבל צורת החרדיות לא מתאימה לציבור הספרדי ולכן גם הישיבות שלהם לא נראות משהו כי הם לא יודעים איך לעשות את זה...אתם החלטתם להפוך אותנו לחרדים תתמודדו עם זה... זו בעצם אותה בעיה עם החוזרים בתשובה שמחזירים אותם ואח"כ אומרים להם תסתדרו לבד..
נשלח ב-16/6/2010 20:23
שרף
לשמחתי אתה בעצם צודק, אבל כור חיתוך צריך לכלול את כל עם ישראל, לפעמים נגיף אלים עושה נזקים גדולים.
נשלח ב-16/6/2010 20:01
למה כור ההיתוך מת?
בחברה החילונית ושל המזרחי נישואין בין-עדתיים הם תופעה הולכת ונפוצה.
בציבור החרדי זה לא עניין של כור היתוך שמת, זה פשוט חלק מהמגמה של הבור ריק אין בו מים אבל נחשים ועקרבים יש בו. זו כיום חברה שבה יש ציבור עצום של משועממים שאין להם דרך לנתב את חייהם לפעילויות של בנין עולם ולכן הם עוסקים בחורבנו.