| נשלח ב-1/10/2003 22:26 |
|
| |
ייחוס השבט לאב והעם לאם.
האם מישהו יודע את הסיבה לכך, שלגבי השבט מתייחסים למשפחת האב, ואילו לקביעת הדת האם קובעת?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2008 16:10 |
|
| |
הנושא לא כל כך פשוט
באמצעות הפרייה חוץ גופית (IVF) ניתן היום לחלק את שתי פונקציות האימהוּת בין שתי נשים:
האחת אם גנטית - מקור הביצית,
והשניה אם פיזיולוגית הרה ויולדת.
יש ויכוח מי האם ההלכתית. האם הגנטית או האם היולדת.
לסוברים שבעלת הביצית קובעת פשוט שהנולד ליהודיה מתרומת ביצית של גויה הוא גוי.
אבל גם הסוברים שהאם היולדת היא האם, חלקם מודים שמבחינת קביעת הלאום הולכים אחרי האם הגנטית.
או בשפה קצת יותר למדנית: האימהוּת נקבעת בלידה, אך הלאום נקבע בתחילת ההריון (!)
לשיטה האחרונה נוצר כאן מצב מעניין, בו נולד תינוק טעון גיור לאמו הישראלית !
פירוט נוסף ראו במאמרי
תרומת חומר גנטי בטיפולי פוריות ב"תושבע"פ" (מוסד הרב קוק) חוברת ל"ג.
חלקו העיקרי פורסם גם באסופת מאמרים לקראת הכינוס השני לרפואה, אתיקה והלכה, עמ' 321-328 (1996)
(לצערי המאמר טרם הועלה לרשת. אם למישהו מהגולשים יש גישה אליו בצורה דיגיטלית - הרשות נתונה להעלותו.)
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2008 13:09 |
|
| |
לדעתי התשובה פשוטה ומעשית
לאום נקבע על פי האם בגלל שישנם מקרים רבים בהם האב אינו ידוע.
עניין השבט משקף חלוקת נחלות. היות שנשים לא יכלו להיות בעלות אדמה למעט במקרים חריגים, ובודאי שניהול האדמה והחקלאות הופקד בידי הגברים, האינטרס השבטי היה לשמור את האדמות בידי גברי השבט.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2008 08:16 |
|
| |
asher177:
ישנה לדעתי נקודה נוספת.
הנישואין בין יהודי/ה לנכרי/ה אינם תקפים עפ"י התורה, כלומר כאילו אין כאן נישואין ואנחנו בעצם מתייחסים לילוד כאילו אין כל קשר בינו ובין האב הביולוגי, אלא רק עם אמו, לכן הוא יגרר אחר אימו בנוגע ללאומיותו.
נישואין פסולים אחרים כמו "ממזרות" פשוט גוררת את הפסול לדור הבא "הלך אחר הפסול".
וייחוס כמו שייכות למשפחה כלשהי "כהונה" וכדו' הינה תמיד הורשה מאב לבניו, וזה ד"א מקובל בכל העולם שהבנים נושאים את שם משפחתו של אביהם.
הודעה_חדשה:
בא נאמר כך,
יש בי משהו מיוחד שאין באחרים שלכן אני נולדתי יהודי, ולא אחמד מהנקיון!
מה הדבר הזה?
מיימוני:
הודעה
בוא נאמר כך:
יש לך, בגלל שנולדת יהודי, הזדמנות מיוחדת, שאין לאחמד מהנקיון, או אפילו ליוחנן פאולוס השני.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2008 08:14 |
|
| |
מואדיב:
.
הודעה:
שאלת ה"למה" שלך, יכולה להתפרש לכיוונים נוספים.
ברגע בו נולדתי, והחיה הודיעה לאמי כי נולד לה בן זכר, נקבע חלק גדול מגורלי. ואני יכול לשאול, מיום שעמדתי על דעתי, מדוע אף אחד אינו שואל אותי אם אני זכר או נקבה?
עובדה! דרך הטבע היא, שכך נולדתי.
וכן, תינוקה של אם בניז'ר, יכול לשאול כשיגדל, מדוע אף אחד איננו שואל אותו איזה גוון עור הוא מעדיף, אלא שהוא נולד בצבע מסויים - וכך ימשיך (אלא אם הוא מייקל ג'קסון...) .
מדוע נולדתי עם צבע שיער חום? מדוע נולדתי בלי שינים והן צמחו לי רק לאחר שנה?
באותה המידה שאני יכול להקשות על דרכי העולם שנראות בעיניך כל כך טבעיות, כך יכול אתה להקשות על עובדות אחרות. נולדתי בישראל, ולפיכך אינני יכול להיות נשיא ארה"ב, אינני דובר סינית כשפת אם משום שלא נולדתי בסין, וכן הלאה.
הודעה_חדשה:
מואדיב,
לפי מה שהסברת,
הסיבה לכך שאני יהודי היא, היות ובמקרה נולדתי לאמא יהודיה,
זותומרת, שהיה מצב שהייתי נולד סיני..
אני שואל מה גורם לך להיות יהודי, לא באופן המעשי, שהיות ונולדת לאמא יהודיה כנ"ל אתה.
כי גם נוצרי נהיה נומרי בזה שהוא נולד לאם נוצריה,
מיימוני:
הודעה
אני מתקן ומוסיף על דברי מואדיב.
נולדת לאם יהודיה - זכית!
נולדת בן לעם היהודי.
מה עושים עם זה עכשו? שמחים על זה? מתמרמרים על זה? כל אחד והכרעותיו, לפי בחירתו החופשית.
אמנם, קודם לבחירה ולהכרעה, כדאי ללמוד את הנושא, כדי לדעת מה זה אומר להיות יהודי.
וזה ים שלם.
יתכן שזה מה שקשה לך: מדוע אתה נולדת יהודי, בעוד אחרים לא זכו לזה.
בדומה לכך, כפי שציין מואדיב: מדוע רובנו זכינו להוולד בעלי אברים שלמים, ויש כאלו שנולדו בעלי מומים?
זו שאלה כואבת מאד, אבל שאלה אחרת. דנו בה בעבר, במקצת, באשכול על בעית הרע ועל הגילגולים (אמונת הגילגול צמחה כנראה בתור תשובה לבעיה זו).
כפי שציינו האקזיסטנציאליסטים, יש גורל ויש ייעוד. כאשר אדם נולד בנסיבות מסויימות, כך קרה. זה נתון. זה לא בידו. אם תרצה, תקרא לכך "גורל".
מה עושים עם הגורל - זו השאלה. הוטלת לתוך עולם שלא הכרת, אולי נגד רצונך, ועכשו עליך ללמוד לשחות באוקיינוס הזה כדי שלא תטבע.
ולא תמיד יש הנחות למי שחלש או עייף או סתם מעדיף לישון על החוף מתחת לדקלים. אין כזה דבר. מי שלא לומד לשחות - טובע.
אנסה לסכם כי הרביתי בדימויים ספרותיים.
יש כאן שתי שאלות:
א. מדוע נולד אדם כיהודי - לפי כללי הייחוס - ומדוע אחרים לא?
ב. לאחר שנולדתי יהודי, מה זה אומר? מה המשמעות?
כל שאלה מעוררת דיון בפני עצמה, והצבעתי לעיל על כמה מהכיוונים. בחר נא במה אתה רוצה לעסוק. ואם לא הבנתיך, אנא הבהר שנית.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
תוקן על ידי עצכח ב- 10/09/2008 8:13:37
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2008 08:11 |
|
| |
הודעה_חדשה:
ברוך הנמצא
אוקי,
במה נתחיל? המממממ אוקי דבר ראשון אני "ברוך הבא"...
ולענינינו, אתה בעצם יותר פירטת את השאלה,
אני מודע לכך שיש חילוקים,
השאלה היא, למה?
דבר נוסף, לפי מה נקבעת יהדותו של אדם? האם רק בכך שהוא נולד לאם יהודיה,
הרי גם מוסלמי ברגע שהוא נולד הוא כבר מוסלמי,
(בשונה ממספר דתות אחרות, שבהם אמורים לעבור איזשהו טקס מסוים)
מיימוני:
הודעה
סליחה, הלכתי שולל אחרי הניק.
עכשו אני יודע.
לענייננו, הצגת שאלה חדשה שהיא שתיים:
א. לפי מה קובעת ההלכה את ההשתייכות לעם ישראל?
ב. למה?
ובכן, על השאלה הראשונה קל לענות.
יש שתי דרכים להיות יהודי.
להוולד למשפחה יהודיה, כלומר לאם יהודיה.
או להתגייר, לעשות מעשה שמכניס אותך לאומה היהודית.
לגבי ה"למה", לא ברור לי מה כוונתך בזה.
אולי כוונתך לשאול: מדוע לא מספיק שהאב יהיה יהודי, ואין זה משנה מהי האם.
זו שאלה חשובה ויפה.
התשובה היא שכאשר האם אינה יהודיה, היא תמשוך אחריה את היילוד לעמה ולדתה.
וחז"ל אמרו על זה ש"בנך מן הנוכרית אינו קרוי בנך אלא בנה". כי ההשפעה החינוכית היא בכיוון שהאשה שייכת אליו.
כמובן, אם האשה מתגיירת קודם לכן, זה אחרת. היא יהודיה גמורה, כשרה והולד הוא יהודי.
אם כוונתך בשאלה "למה" למשהו אחר, אנא פרט.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
הודעה_חדשה:
אוקי,
אני אנסה להבהיר את עצמי:
לפני מס' שעות פגשתי מישהו,
איכשהו הגענו לזהות היהודית,
והוא שאל, מה בעצם גורם לי להיות יהודי?
האם זה שנולדתי לאם יהודיה, לכן אני יהודי?
כמובן שהתשובה היא, כן.
אלא,
ברגע שאמא שלי יהודיה אני נהפך להיות באופן אוטומטי יהודי, ללא שום אפשרות לשנות את זה.
למה? איך קיבלתי את היהדות ללא שום רצון מצידי (לא שאני מתלונן ),
מה נגרם פה?
מקוה (לא כ"כ מאמין..) שהצלחתי להסביר את עצמי.
ויש לנו את השאלה הראשונה,
למה יש חילוק בין ההשתיכות לכהונה, וליהדות, כנ"ל
ווטו1:
הודע"ח,
ההשתייכות לאומה היא ראשונית וראשית שיוך הוולד הוא למקום ממנו צמח. ההשתייכות היחוסית היא סיווגית ומסווגים לפי ראש המשפחה לו ילדה האם!
אם נניח שיש למושג אומה לגיטימציה גם אם נוצרה שלא על בסיס מגורים בחבל ארץ משותף, הרי תזדקק לקריטריון שיוך לאומה.
להבהרה; יש שיוך מצד קרבה פיזית ושיוך מצד המשך במפעל. אומה נוצרת לפי שיוך פיזי ולא מצד המשך מפעל ככהונה ולויה.
אדגים במי שזורע בתוך שדה חברו [ברשות] וצמח דבר מהזרע ויש צורך להכריע למי משני הצדדים משויכת הצמיחה יותר. הרי לאדמה אשר מלבד שגם תרמה את חלקה, הצמיחה שכנה וצמחה בה, יותר מאשר לתורם הזרע שניתק כל קשר! זה השיוך הפיזי.
שונה היחוס לכהונה ולויה, כי [מלבד היותו קטגוריה גברית שאין לנשים בה חלק,] אינו שיוך אך של קרבת גוף הולד לאומה בה צמח, אלא שיוך לקבלת תפקיד ותואר כמורשה משפחתית. מושג המשפחה ותואריה משויך יותר למסדר המשפחתי בראשו עומד האב בעל המשפחה וזכיונותיה.
[במילים אחרות השיוך לאומה נתפס ברמת אדם ללא מושג הבעלות ואילו השיוך ליחוס נתפס ברמת איש בעל היחוס.]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2008 08:05 |
|
| |
הודעה_חדשה: השתיכות ב: כהונה, ויהדות, מה ההבדל? 11/3/2004
שאלה שנשאלתי לא מזמן:
מדוע כשתינוק נולד למזל טוב, קובעים את השתיכותו לפי אביו שיח', דהיינו שאם האב הוא כהן, כנ"ל הרך וכן הלאה.
וביהדות, משיכים את הרך, אחר אימו, היינו שאם האם נוכרי'ה גם הילד הוא גוי, למרות שאביו יהודי.
מיימוני:
הודעה חדשה
ברוכה הבאה אל הפורום.
התשובה הפשוטה לדבריך היא שיש שני כללים שקובעים את הייחוס. בלשון הגמרא אמרו:
לייחוס הולכים אחרי האב.
לפסול הולכים גם אחרי האם.
לכן, אם האם אינה יהודיה, אין כאן קידושין, והולד הוא גוי.
אם האם היא פסולה, כגון ממזרת, הולד ממזר. ואם היא גרושה והאב כהן, הולד חלל (כהן פסול).
אך אם הקידושין תקינים, ואין איסור, הייחוס נקבע אחרי האב, ישראל, לוי או כהן.
אפשר לבאר יותר, ולציין את המקורות לכך, אם את מעוניינת בהם.
את מוזמנת להציג שאלות, ונשמח לענות ככל שביכולתנו בעז"ה.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2007 23:32 |
|
| |
נחנומה, הסברך מעט אבסורדי. האם הלאום נקבע הלכתית ע"פ האוכלוסיה הגאוגרפית?
|
|
| נשלח ב-27/11/2007 22:42 |
|
| |
פשוט: בחברה גויית לך תדע מי האבא
לכן לפי האם.
אך בישראל לפי האב כפשוטו של מקרא
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2006 08:05 |
|
| |
פעם ראשונה שאני מעיז לכתוב בפורום הנכבד
מעיקרא כל יחוס בא מאביו מהפסוק "למשפחותם לבית אבותם". גמרא לומדת לימוד מיוחד למה בנה של
עכו"מית מישראלי אינו מתייחס אחרי אביו.
קידושין ס"ח: "ולדתה כמותה (כעובדת כוכבים, דהיינו גוי גמור ואינו מתייחס אחרי אביו היהודי)
מניין א"ר יוחנן משום רשב"י דאמר קרא כי יסיר את בנך מאחריי"
מדהים כי רש"י ורמב"ם מסבירים את הפסוק באופן הפוך אבל מגיעים לאותה מסקנה.
רש"י אומר שזה "כי יסיר" נאמר על המצב של "מתך לא תתן לבנו (של עכו"ם)", כאן התורה דואגת לבן
בתך שנקרא נמי "בנך" פן אביו העכו"ם יסיר אותו מעבודת ד. מכאן אומר רש"י התורה אינה דואגת
למצבו של הבן הבא מקשר "בתו (של עכו"ם) לא תקח לבנך", ומזה לומדים שהוא אינו נקרא "בנך" ולא
בן ישראל כלל
ברם הרמב"ם לומד את זה הפוך: הוא סובר ש"כי יסיר" קיי דווקא על "בתו לא תקח לבנך", שאם אתה
עושה כן הוא מסיר את "בנך", דהיינו בן בנך, מלהיות שייך לישראל!
לע"ד זוהי דין של תורה שבעל פה (החידוש שבנו של ישראל מעכו"מית אינו מתיחס אחריו למרות הכלל
של "למשפחותם לבית אבותם", אלא חז"ל הסמיכו את זה על הפסוק "כי יסיר", ובאופן שונה.
איננו יכולים לומר מה הסיבה של החידוש הזה, הסיבה היא הרצון העליון. השלכות וטעמים כן ניתן
ללמוד במישור החברתי, ההומאני, המיסטי וכדומה. ראיתי הסבר מעניין באחד הספרים של היסטוריון
לואיס בראון. הוא כותב שדין זה בא להגן על בנות ישראל שנפלו קורבן לאונס על ידי חיילי הצבאות
הכובשים, בכך שהוא נותן מעמד מוסדר לצאצאיהם.
הייתי ממשיך ואומר שעקרונית הערבוביה בין ישראל לאומות שנואה לפני המקום ובכדי לשמור על קדושת
ישראל ד' ית' חותך מלהתייחס אחרי עם ישראל את כל הבא מערבוביה, אבל בהאי גוונה חס הקב"ה על
אישה וצאצאיה והקל שהם כן יהיו מיוחסים לעם ישראל. ויתכן שהסיבה לכך כי בנות היו הצד החלש
בתקופה הקדמונה, לעתים קרובות הושאו ללא הסכמתן המלאה שלא לדבר כבר על כך שהיו נופלות קורבנות
לפיתוי, חטיפה או אונס, בשל כך צאצאיהן הוענקו ייחוס יהודי בכל אופן.
תוקן על ידי - אבוד_בגולה - 14/05/2006 8:10:25
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2006 23:18 |
|
| |
זצ'יז
י וַיֵּצֵא, בֶּן-אִשָּׁה יִשְׂרְאֵלִית, וְהוּא בֶּן-אִישׁ מִצְרִי, בְּתוֹךְ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל; וַיִּנָּצוּ, בַּמַּחֲנֶה, בֶּן הַיִּשְׂרְאֵלִית, וְאִישׁ הַיִּשְׂרְאֵלִי
מתקופת המקרא
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-12/5/2006 16:14 |
|
| |
סליחה על הטעות אבל המדרש במקומו עומד.
בברכה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/5/2006 16:10 |
|
| |
לינקי,
דומני שדברי באשכול שצוטט על ידך לא הובנו והריני להסיר מכשול:
הציטוט שהבאתי בחיוך אבל ברצינות לחברנו מיכי מדבריו של המחזאי ברכט הנם (ועתה בפני הטקסט ממש):
אתם, אשר האזנתם לסיפור מעגל הגיר,
שוו לנגדכם את חכמת הזקנים:
יהי הכל שייך לכל
שיוכל להיטיב עִמו,
כלומר - הילד לאשה האמהית, למען יגדל.
העגָלה לעגלון הטוב, למען ינהג בה היטב,
והאדמה לַמשקים אותה מים, למען תתן פריה בעתו"
במילים אלה מסתיים אחד המחזות היפים של ברכט, "מעגל הגיר הקווקזי".
כוונתו בדבריו, וכוונתי בציטוטו הייתה שמי שטורח על דבר, ראוי לו וחזקה עליו שיהיה בעליו
האמיתיים.
על כן, הציטוט ולא כפי שהובן.
ציטוטו של צרה צרורה ראויה לדיון בפני עצמו אבל דיה לצרה בשעתה..
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2003 13:01 |
|
| |
מדבריה של "שחרית" בפורום סמוך, משתמע שבתנועה הרפורמית גם בן\ת לאב יהודי נחשבים ליהודים:
4. שבר - בשנת 1984 הוחלט בתנועה הרפורמית לקבל כיהודי מי שהוא בן להורה יהודי (אב או אם) ומנהל אורח חיים יהודי. כתוצאה מכך, נוצר מצב שבו המוני אנשים רואים עצמם כיהודים, אך הם מוכרים כיהודים רק בעיני חלק מן העם היהודי. אמנם גם קודם לא הוכרו גרים רפורמים וקונסרבים ע"י האורתודוכסיה, אבל ההחלטה הזו הייתה חמורה בהרבה. לבלובים מקומיים פומביים או לא פומביים שהיו בין אורתו' וליברלים נפסקו באחת בשל ההחלטה הזו. ראוי להרחיב את הדיבור בענין זה
http://1364.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=577163
תוקן על ידי - צרה_צרורה - 07/11/2003 13:03:40
|
|
|
|
|