| נשלח ב-13/10/2003 17:05 |
|
| |
המשך אשכול - תפיסת החסידות לגבי הצמצום
מתוך איגרת הגר"א לקהל מינסק - "דור מה רמו עיניו ומילין לצד עילאה ימללו, אלה אלהיך ישראל, כל עץ וכל אבן, ומגלים פנים בתורה שלא כהלכה, בפסוק 'ברוך כבוד ה' ממקומו', ובפסוק 'ואתה מחיה את כולם' וכו"
בספר הכללים לרמח"ל אב המקובלים הדברים מוגדרים באופן שאינו משתמע לשתי פנים.
וגם בכללי מאמר החכמה סעיף א' כתוב " ...על כן גזרה חכמתו, שיהיה הכל תלוי בו ונסמך עליו, פירוש, שהיה רצונו, יתברך, ליעשות הוא עצמו יסוד וסמך לכל המציאויות, שיסמכו עליו ותיתלה מציאותן בו. ... ואמנם דבר זה אי אפשר שיימצא אצלו יתברך, מצד עצמותו, כי אמיתתת מציאותו לא די שאינה נותנת שיימשכו אחרים ממנה, אלא , אדרבא, שוללת כל זולתו, כי הרי אי אפשר שתהיה מציאות מוכרחת אלא אחת, וכמו שביארנו במקום אחר. אך ברצונו יתברך, ויכולתו, הנה ודאי שהוא יכול ליעשות יסוד למציאויות שירצה, כפי מה שירצה לימצא להן.... ובו , יתברך שמו, אין דבר חוקי ומוכרח, אלא הכל מצד החפץ והיכולת, ואין הנבראים עם הארתו מין אחד, כי אין בינו ובין ברואין שום ערך, והנבראים כולם מחודשים מאין מוחלט. אבל מתדמה ענין יציאתם והימשכם מהארתו ליציאת התולדה הטבעית מסיבתה."
והטענות הבוריות החוזרות ונישנות כאילו נפש החיים חלק עליו הינן טענות של הבל שכן אפילו אם כן אז הרב גובר על התלמיד, אך חס ושלום שהנפש חיים חלק עליו, הרי כל כתיבת ספר נפש החיים מטרתו היתה להשיב לטענות החסידים ולא כספר לימוד כלל, ולכן כל מה שנאמר שם מתייחס לטענות ולא בא ללמד תורה.
וכותב במפורש נפש החיים : " באמת הייתי מונע עצמי מלבר בענין זה כלל ... אבל עתה, הן ימים רבים ללא מורה, וכל דבר איש ישר בעיניו להלך אחרי נטית שכלו, וכל יצא לב האדם מלא רק לעוף במחשבתו אל כל אשר יטנו לבו. והעולה על כולם, שזה תורת כל האדם, ונעשה משל בפי כסילים לאמר, הלא בכל מקום וכל דבר הוא אלקות גמור, ועינם ולבם כל הימים להעמיק ולעיין בזה, עד שגם נערים מנוערים ממשכא להו לבייהו לקבוע כל מעשיהם והנהגתם לפי שכלם זה".
אין ספק שגם מקורות שמדברים על כבודו שמלא עולם ושאין מקום פנוי ממנו, מעולם לא הובנו שמתייחסים לקב"ה ממש אלא רק להשגחתו, כיוון שעליו אין אנו יכולים לומר דבר שאין לנו בו תפיסה. ולהגיד שהכל זה הוא , זה כבר דעות של שפינוזה או כמה כתות במזרח.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2010 17:16 |
|
| |
קצת הרבה מאוד באיחור - אבל אשאל את אור נערב. לדעתך שאין כלל להתעסק בעצמותו מדוע א"כ הגר"א לא יצא נגד השומר אמונים קדמון וכו' שכבר הוכיחו שהצמצום אינו כפשוטו ורק על הבעש"ט יצא הקצף?! לי אישית נראה הדבר מופרך.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2010 18:16 |
|
| |
| בני1515 כתב: |  | המקור לכך שהגר"א סבר צמצום כפשוטו הוא בליקוט "סוד הצמצום" במודפס בליקוטי הגר"א בסוף פירושו לספרא דצניעותא. מה דעתכם על כך שכל הליקוט "סוד הצמצום" אינו מופיע כלל במהדורא הראשונה של הספר שיצא בתק"פ אלא רק במהדורות הברות בתרמ"ב ואילך. וי"א שליקוט סוד הצמצום כלל אינו מהגר"א אלא "הושתל שם" וכך נפש החיים לא חלק על רבו כי רבו כלל לא סבר כפשוטו.
|
|
כיוון שאין עונה, אשיב לעצמי 
לאחר בדיקה ומחקר מסתבר שהליקוטים הנ"ל כן מהגר"א, שכן הרבי יצחק אייזיק חבר בעל ה"מגן וצינה" [נכתב בשנת תרפ"ו לערך] מצטט בספרו [עמוד ס"ג] את הליקוט הנ"ל ומיחסו להגר"א.
אגב בעל הלשם [סבו של הגרי"ש אלישיב] מסתבר חולק על הגר"ח וולווז'ין ועדיין אוחז בשיטת הגר"א
וכך כותב הלשם: "מבואר עם"י דברינו שכל עניין הצמצום הוא כמשמעו וכפשוטו וכדעת הרה"ק בעל המשנת חסידים..." [לשם חלק הביאוריםדרושי עגו"ידף ב' ע"ב]
תוקן על ידי בני1515 ב- 19/04/2010 18:19:08
|
|
|
|
| נשלח ב-18/12/2009 11:00 |
|
| |
המקור לכך שהגר"א סבר צמצום כפשוטו הוא בליקוט "סוד הצמצום" במודפס בליקוטי הגר"א בסוף פירושו לספרא דצניעותא. מה דעתכם על כך שכל הליקוט "סוד הצמצום" אינו מופיע כלל במהדורא הראשונה של הספר שיצא בתק"פ אלא רק במהדורות הברות בתרמ"ב ואילך. וי"א שליקוט סוד הצמצום כלל אינו מהגר"א אלא "הושתל שם" וכך נפש החיים לא חלק על רבו כי רבו כלל לא סבר כפשוטו.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2005 04:19 |
|
| |
מנפלאות מנוע החיפוש החדש של המייסד היקר.
פוסט של מסתברא מתאריך 3/4/2003
מוקדש לך בן איש אחד.
הנה דברי היושר לבב: "כי החס על כבוד קונו צריך להעלות על לבו מחשבת צמצום זה כפשוטו לבל יפגום בכבודו בחשבו שעצמותו נמצא גם בגשמיים השפלים הבלתי נכבדים ואף בנבזים ח"ו מאחר כי בלי צמצום לא היה מקום רק מעצמותו, וכי תימא דגם החושבו כפשוטו נמי לא חס עליו כי נותן בו תמונה ברעיונו ע"י הצמצום והקו, מ"מ למעט בתפלה טפי עדיף דלא ראי מחשבת הפגם כמחשבה העדר כבוד לכאורה...כי מתישב יותר על לבי לומר שהוא כפשוטו ושהשגחתו היא הממלאת מקום הצמצום בדקדוק עצם, וזה מה שאמרו בתקונים לית אתר פנוי מיניה העליונים ותחתונים - משנאמר שאינו כפשוטו ונמעט בכבודו יתעלה באמרנו שעצמותו נמצא בינינו אף במקומות הבלתי ראוים לו וכמו שכתבתי בפ' יב שאינו העדר כבוד שנאמר שהמלך משגיח מחלונו דבר לכלוך כמו שהוא העדר כבוד ח"ו שהמלך עצמו בתוכו וכן כתיב ביה המגביהי לשבת המשפילי לראות". ובהמשך הפרקים דן בראיותיו של השומר אמונים.
ודברי המטפחת ספרים פ"ט האריך [בעל יושר לבב] לשון ענין הצמצום אם הוא כפשוטו...ודאי בהכרח גמור אינו יוצא מידי פשוטו והוא מהמושכלות הראשונות לבעל דתינו הקדשוה אם לא לאפיקורסים משוללי הדת שאינם מודים בבריאה ובחידוש העולם בכלל...והוא דבר פשוט מוכרח ומוכרח מעצמו למאמיני פ' בראשית ומדוע יקשה להאמינו יותר מאמונת החידוש
"על אחת כמה וכמה ביוצר הכל שלא יבצר ממנו לעשות מקום פנוי וחלל..."
וכה דברי ה"שם עולם" לר יונתן אייבשיץ: "לולי דברי האר"י המורים להדיא בצמצום גמור ופניית מקום לעליית האור וניתק כביכול הייתי אומר כי לשון צמצום הוא רק לשון מושאל שבמקום שבמקום מעמד העולמות הסתיר עצמותו לבל יורגש כלל מן העולמות כו' כך הייתי אומר לכאורה אבל המעיין בדברי האר"י יראה שאי אפשר לפרש כן, הואיל שהוא כתב להדיא מצמצום גמור ופניית אור ירידה ועלייה וניתוק וכדומה".
תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 02/08/2005 9:43:02
תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 02/08/2005 23:39:39
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 21:06 |
|
| |
פרשת וירא, ד"ה ארדה נא.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 21:01 |
|
| |
בן איש,
עושים עסקה, כאשר תביא את הציון לרבי הלל, אבי את העץ חיים
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 20:56 |
|
| |
אתנחתא,
כתבת: רבי הלל מפאריץ אינו מחדש מאומה בזה מה שאינו מבואר בכתבי מוריו האדה"ז, האמצעי והצמח צדק, הצמצום כדחק את עצמו מבואר לענין אחר בכתי חב"ד ולא לצמצום הזה.
ומה תאמר על כך, שר' הלל מבאר את ענין הצמצום כדחק את עצמו גם לענין זה?
ולשאר דבריך, שמעתי הרבה שיעורים ממשפיעים חבדיי"ם שונים, ובחלקם דיברו גם הם על הצמצום כצמצום ברצון. כמובן שבחב"ד הכל יותר מסובך, כיון שקודם הצמצם כבר יש את הוא ושמו בשלב הראשון, ואח"כ יש כבר הרחבה יותר גדולה כמבואר בשער היחוד של אדמור האמצעי ובפרט בביאורי ר' הלל שם, ויש את העל הרצון ועלות הרצון וכו' וכו'. ולצערי הרב לא הצלחתי לסדר משנה סדורה מכל שלשות האדמורים הראשונים בזה, שלפום ריהטא נראה שכל פעם הם מדברים על דבר אחר.
מיכי,
בנוגע לתפיסת הרצון כמשהו ממשי ולא רק כפסיכולוגיה, אם הבנתי נכון את החסידות הרי שיש משהו בדבריך, כיון שלא מצאתי באיזה מקום שמבארים שבענין זה המשל איננו מכוון (=המשל מהאדם אינו מקביל בפרט זה לנמשל, הבורא). אלא שבחסידות גם הרצון של האדם הוא אירוע אמיתי.
אבןתיבון,
רעיון מוזר ביותר. מצטרף למעונינים בהבאת המאמר.
אור נערב,
מסכים איתך בהבחנתך בכך שהאריז"ל בא להסביר את בריאת העולם ולא ליישב קושיות. אתנחתא כותב שכל העץ חחים מדבר על יישוב קושיות, ואבקש הפניות מדויקות. יש את העץ חיים ברשת.
עמרם (לידא?)
אני שמח מאוד לפגשך כאן. מזה זמן רב רציתי להודות לך על הוצאת הספר הנפלא הזה.
אך דומה, ועם כל הכבוד שאני רוחש להרב גינזבורג, שיטתו בהחלט רחוקה משיטת החסידות הסטנדרטית, וכפי שכתב תלמיד בנו בקונטרסו (משהו עם רמת אביב, שכחתי את השם) הרי שהיא יונקת רבות ממשנת הרב קוק, שעשה הגמוניזציה בין הקבלה והרומנטיקה והפילוסופיה והטבע, הרבה הרבה יותר מהחסידות המקורית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 14:05 |
|
| |
אור נערב,
אם אני מבין נכון, היוצא מדבריך הוא שהצמצום הוא הפרוייקציה של התהוות מציאות ה"יש" הנבראת בממד שאנו מכירים?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 13:29 |
|
| |
אתנחתא, קראת את ההודעה האחרונה?
האם זה לא רדוקציה של הצמצום לפסיכולוגיה? אמנם לא של האלוקים אלא שלנו. אבל יש כאן גם מעט משלו. ואולי הרב גינזבורג גם לא מבין בחב"ד ובחסידות?
לעומת זאת, אני טענתי שהצמצום הוא אירוע 'פיסי' (רוחני, אך מציאותי. לא תחושות של אף אחד).
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 12:44 |
|
| |
מצו"ב קטע מהחיבור "חסדי דוד הנאמנים" מאת הרב יצחק גינזבורג - המדגים שימוש במשל נפש האדם - כדי לנסות ולהמחיש במידה מסוימת את ענין הצמצום בנקודה האמצעית.הרב מתיחס לשלוש נקודות שהן רת"ס של הקו האמצעי בספירות - כת"ם - כתר, תפארת, מלכות.
נסביר עוד מעט , על דרך החסידות, לגבי כל אחת משלוש האפשרויות, איך הוי' מצמצם את עצמו מאיתנו ואנחנו קיימים בתוך אותו מקום - וכיצד תהליך זה מצטייר נפשית ביני לבין הזולת ?
כתר - לצמצם את הכתר, ולברוא אותי שם - פרושו שהוי' מעלים ממני את הרצון שלו ואת התענוג שלו בבראתי, בבריאת העולם, או בלשון הרגילה - הוי' מעלים מאיתנו את "תכלית הכונה". אם אני חי בתוך העולם הזה, מגשש באפלה מיום הולדי ועד יום אחרון, בלי שום הרגש "לשם מה נבראתי", מה אתה רוצה מאיתי- זאת אומרת שחייתי את חיי בחלל שנוצר ע"י צמצום הכתר.
לחיות בחלל שנוצר ע"י צמצום הכתר הוא המצב הנפשי בו אין לי שום תודעה של תכלית הכונה בבריאתי ובבריאת העולם בכלל.
תפארת - תפארת היא מידת הרחמים שפועלת התכללות בין כולם. מידת הרחמים מחייבת שכולנו נתחבר יחד - כל אחד מרגיש את זולתו, אתה זה אני ואני זה אתה, לכל אחד ישנו חלק השני בתוך עצמו ולכן מרחמים אנו האחד על השני. לרחם עליך זה לרחם עלי - היות שכולנו גוף אחד, שעור קומה אחד. לצמצם את התפארת, לחיות בחלל של התפארת, פרושו לחיות בעולם ללא רחמים. לחיות בעולם בו לא מורגש שם הוי' שהוא מדת הרחמים, ורק מורגש שם אלוקים - מדת הדין.
את זה שעל כל צעד ושעל, על כל נשימה, ישנם רחמים אין סוף - אני איני מרגיש כלל. לחיות בחלל שנוצר ע"י צמצום התפארת הוא המצב הנפשי בו איני חש ומרגיש, בכל רגע ורגע, שכל קיומי וקיום כל הבריאה כולה היא זרימה מתמדת של רחמים, רחמי הוי' – "ורחמיו על כל מעשיו".
מלכות - המלכות מחייבת זרים, זולת גמור והמלך אמור להשגיח ולהנהיג את עמו. המלך יכול להשגיח במדת הדין ויכול להשגיח במדת הרחמים והכל על מנת להשתלט על העם ולהנהיגו. אם אני חי במצב של "אין מלך בישראל איש הישר בעיניו יעשה", כאילו שאין פה דין ואין דיין ואין שולט ואין משגיח - "עזב הוי' את הארץ" והכל הפקר - אני חי בחלל הצמצום שבנקודת המלכות. ולא רק שאין מלך בישראל אלא גם "אין נביא בישראל", הוי' לא מדבר איתי - יכול להיות שמרחם עלי ויכול להיות שיש לו תכלית הכונה בבריאתי – אבל אם אינו מדבר איתי - ישנו צמצום, סילוק גמור של אור הפה העליון. "קרו ליה אלוקה דאלוקיא" – מקור עבודת האלילים בזה שהגויים קוראים לו אלוקי האלוקים - תפיסה של השתלשלות עילה ועלול.
יכול להיות שהוי' בראש הפירמידה, אבל את השגחתו הפרטית
הישירה בלי אמצעי, את שליטתו המוחלטת על המתרחש - הם
שוללים.
לחיות בחלל שנוצר ע"י צמצום המלכות הוא המצב הנפשי בו אין מרגישים שיש מי שמשתלט על כל המתרחש כאן, אתי וסביבי – והכל הפקר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 11:35 |
|
| |
לא אמרתי שאמרת כי כל הפרמיוניים הם מסיביים. אמרתי שאמרת שכל המאסיביים הם פרמיונים . כך הבנתי מדבריך בריש ההודעה שבראש עמוד זה, כי חוקי החומר מונעים קיומם של כמה ישים מסיביים באותו מקום. אני מניח שגם בזאת כוונתך היתה לחוקי החומר הקלאסיים (השגויים).
למיטב ההערכה כיום, קיים לפחות בוזון מאסיבי אלמנטרי אחד, הלא הוא בוזון ההיגס החמקמק. בוזונים מאסיביים שאינם אלמנטריים יש כחול אשר על שפת הים: רבים מן האטומים (גרעיני האטומים יש לומר) הם בוזונים, שבשכנוע מספיק מתקבצים להם כולם ל"מקום אחד" ויוצרים קונדנסט, כאשר עיני בני דודנו הנסיונאים תחזינה מישרים חדשים לבקרים זה עשור בשנים.
השיח נקי, הראש באדמה
תוקן על ידי - יצחק_יונתן - 21/07/2005 11:36:45
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 10:37 |
|
| |
אתנחתא,
באמת לא צריך להבין כלום כדי להבחין בין 'שייך קצת לחסידות', כלשונך (אני חושב שהוא היה שייך הרבה), לבין 'הוא הוא החסידות', שזה מופרז לגמרי. ואם הורעה חזקתי, אין ללי אלא להצר על כך. בהחלט ייתכן שאני לא מבין גם בנושאים אחרים, כמו בזה.
י"י,
כמובן לא התכוונתי לומר שכל הפרמיונים הם מסיביים, ואף לא אמרתי זאת. טענתי (הטריביאלית) היתה שבעולם הקוונטי יש תופעת דחייה בין פרמיונים שדומה לדחייה המאקרוסקופית-קלאסית בין חלקיקים מסיביים (אמנם לא אותה פונקציית מדרגה, אלא משהו מרוח יותר). אני מניח שהבנת שזה מה שאמרתי.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 07:00 |
|
| |
העולם משקיע מיליארדים בחיפוש אחר בוזון היגס המאסיבי, וכאן פוסקים בהבל פה כי כל חלקיק מאסיבי הוא פרמיון??
סליחה על הקטנוניות, אפשר להמשיך כאילו כלום.
השיח נקי, הראש באדמה
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 04:29 |
|
| |
עומק כזה! תודה!
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2005 01:23 |
|
| |
קודם כל אומר קצת התייחסויות למה שעלה - בלי ציטוטים... אז את הרב זילברמן אשאיר לתגובה נוספת (אתנחתא!).
קודם כל - וניטי00 - LOL!!!
אכן יש צד שכל הדברים הללו הם מלמולים לא מובנים ל"הם" יותר מאשר לך. מצד שני יש כאן נסיון אמיתי (יומרני להדהים יש לומר) להבין את אלוהים.
אנסה להבהיר איך לדעתי התהליך הולך.
קודם כל - כל אחד מרגיש צורך בקשר עם אלוהים, באופן כזה או אחר. הקשר עם אלוהים הוא דבר פנטסטי וכמעט מופקע מן השכל. היישות העצומה והבלתי נתפסת - ואני אתקשר איתה. באמת בין הקיום האנושי והקיום של העולם על כל אשר בו בכלל, לבין הקיום של אלוהים - קיים פער עצום, של בין נברא לבורא. ושוב, מצד שני, האדם מרגיש צורך בגישור על הפער הזה.
זה נושא מאד מרכזי וקיומי ואינטימי, בחיי האדם.
הקבלה מתמודדת עם השאלות האלה, ולשם כך היא חידשה מערכת של מושגים בשביל השיח. וכך הוא בכל מדע רציני. כדי לדבר לעומק אתה צריך לבנות שפה נוחה שתעזור לדוברים להבין אחד את השני. כאן יש שני כיוונים. יהיו שיאמרו שהשפה של הקבלה, כמו גם כל רעיונותיה, הם "המצאות" אנושיות שמטרתן נסיון להבין את הקב"ה (לצורך הענין כמו "סתם" פילוסוף). ויהיו כאלה (ואני בכללם) שמאמינים שהטרמינולוגיה שהקבלה משתמשת בה היא מהותית, ומבטאת משהו אמיתי כשלעצמה.
כפי שנאמר כאן, באיזה תפיסה פילוסית פשוטה, נוצרת התנגשות בין קיום האל האינסופי לבין המציאות הסופית - שהוא מתגלה בה / מחובר אליה. כל השאלות הידועות בנוסח - האם הוא יכול לברוא אבן שהוא לא יכול להרים; האם הוא יכול להתאבד; הם שאלות שנוגעות בשאלה - עד כמה הוא אינסופי ומוחלט. האם בכלל אפשר להיות אינסופי ומוחלט; איך המוחלט הזה יכול להתקיים לצד העולם הלא מוחלט שלנו.
(נאך ובןאישאחד-) גם אני שותף לתחושה שבאמת כל השאלות הללו לא מתחילות, מכיוון שבפשטות אלוהים הוא מציאות מסוג שונה מהותית מהמציאות הנבראת. קודם כל באשר הוא ברא אותה (יש מאין). ולכן הוא לא כפוף לחוקיה בשום צד וצורה. מצד שני בכ"ז יכולה לנקר השאלה - בכ"ז?...
אני חושב שכשהאר"י הסביר את הצמצום, כפי שנאך אמר, הוא הסביר איך העולם נברא וזהו. ולאו דווקא ניסה לתרץ קושיות (העמדה שסבירה בקרב מי שרואה בהכל מעשה אנושי גרידא. אני רואה בזה מחשבה אנושית שברמה כזו או אחרת מקורה ברוח הקודש. חכמה ממקור רוחני אלוהי עליון).
 |
|
|
|
|
|