בית פורומים עצור כאן חושבים

ציורי התנ"ך של אבל פן

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/12/2003 22:55 לינק ישיר 
ציורי התנ"ך של אבל פן

קצת אמנות רבותי, הגיע הזמן!

במוזיאון ישראל מוצגת בימים אלה תערוכת ציוריו של אבל פן (בשמו המקורי: אבא פפרמן).

אבל פן (1883-1963) נולד בלטביה, אביו היה רב וראש ישיבה. למד בבית ספר לאמנות באודסה וב-1903 נסע לפריז ללמוד באקדמיה לאמנות ז'וליאן. צייר תמונות בסגנון "אסכולת פריז" אשר עוררו עניין וזיכו אותו בפרסים ומדליות. ב-1913 עלה לישראל ולימד בבצלאל. ב-1921 הקים את הדפוס הליתוגרפי הראשון בארץ, בו נעשו ליתוגרפיות מפרי יצירתו. עיקר יצירתו מוקדשת לציורי התנ"ך. בדמויות מן התנ"ך ראה את הדמויות של המזרח כפי שהכירם בארץ ישראל. תמונותיו מצויות במרכז פומפידו, במוזיאון האג, במוזיאון שיקגו, ובימים אלה במוזיאון ישראל.

אבל פן נודע בעיקר בציורי התנ"ך שלו, שהתאפיינו בתיאור חי, מורכב ואישי של גיבורי המקרא כבני המזרח וכאנשים בשר-ודם. המבקרים אמרו עליו, שהוא היה האמן היהודי הראשון שהעמיד את התנ"ך במרכז יצירתו והשכיל להבין "את חצאי המילים, את בין המילים, את המדרשים ואת בין השיטין" של העלילות המקראיות.

אבל פן היה בחייו וביצירתו אחד המגלמים הנאמנים, המובהקים והידועים ביותר של כמה מן האמונות הבסיסיות, ואולי גם הנטיות הנפשיות, שכיוונו את היצירה האמנותית הציונית בימיה הראשונים: הנהייה למזרח במובן "חדש ימינו כקדם", והתפיסה שהקיום הלאומי היהודי בארץ-ישראל הוא תנאי ליצירה עצמאית בעלת ערך ותוקף, ובייחוד - ליצירה המייצגת זהות אותנטית. הצירים המרכזיים ביצירתו: תיעוד הסבל של הגולה מצד אחד, והשיבה לגן-העדן המקראי מן הצד האחר, הם ביטוי מוקדם של דגם אידאולוגי-ציוני ידוע ומוכר.

שנים רבות נחשב אבל פן אחד הציירים הארצישראלים החשובים ביותר. שיעתוקים של ציוריו ודפים מאלבומי התנ"ך שלו נתלו בבתים רבים מאוד בארץ. ואולם, בשנות ה-40 וה-50 החלו לראות את יצירתו כתלושה מן המציאות הישראלית וכשמרנית מדי לעומת המודרניות, שהיתה לערך מייצג ומוביל של החיים הישראליים. רק בשנים האחרונות חוזרים הישראלים אל פן, וציוריו זוכים להערכה מחודשת. היוצר הנשכח הזה, ששב אל התודעה הקולקטיווית, מייצג כנראה איזו זיקה למקום המעוררת געגועים.

ביקרתי כבר פעמיים בתערוכה המוצגת כרגע במוזיאון ישראל, אהבתי, ובחרתי לשתף אתכם בחוויה זו.
בכל יום אציג כאן ציור אחד מציורי התנ"ך שלו, החברים מוזמנים לפרש, להגיב, להתעצבן, כרצונכם.

http://www.imj.org.il/heb/exhibitions/2003/old_new_land/

להרחבה אודות האמן:
http://www.imj.org.il/heb/exhibitions/2003/old_new_land/abelm_pann.html

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2008 14:45 לינק ישיר 

[אני לא יודעת אם זה האשכול המתאים, ובכ"ז -

באתר בית אבי-חי נפתח פורום של "אותמונה - אמנות ותורה על שולחן בית המדרש".

מתוך הודעת הפתיחה של הפורום -

מדברים מבראשית
פורום זה מוקדש לדיונים בנושאים המועלים בבית המדרש אותמונה -  אמנות ותורה על שולחן בית המדרש הוירטואלי.
בכל שבוע נעלה לכאן טקסטים קדומים ויצירות אמנות שנידונו בשיעור ונאפשר לעצמנו להמשיך את הלימוד: נציף שאלות חדשות וננסה לענות עליהן, נרחיב את חווית הלימוד והיצירה המשותפת באמצעות הפניות וציטוטים ונעמיק את לימודנו.
אל הפורום מוזמנים כל הלומדים והלומדות ב"אותמונה" וגם אורחים המעוניינים להשתתף בבית המדרש הוירטואלי שלנו
.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2007 15:04 לינק ישיר 

רציתי להעיר בקשר לעקידת יצחק.   כי ע"פ המשנה במסכת תמיד פרק ד,א משמע כי הקשירה הייתה יד ורגל ולא שתי ידיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2007 05:12 לינק ישיר 

דוד שפרבר על מקומו של התנ"ך באמנות ישראלית עכשווית

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2007 17:07 לינק ישיר 

תודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2007 16:58 לינק ישיר 

נתן יונתן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2007 16:50 לינק ישיר 

שלוימלה.  בהמשך לתמונה שלך
מה זה רמזור שהוא חבר כנסת לשעבר מהשמאל?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2007 16:45 לינק ישיר 

לונלי,

מי המחבר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2007 16:35 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2007 16:35 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2007 22:51 לינק ישיר 

זילבר,

גם אני לא מבינה גדולה באמנות (אפילו לא מבינה קטנה). אני לא חושבת שזה טוב, כי זה קיטשי, מניפולטיבי ואינו מחדש דבר. אבל זה, כמובן, ענין של טעם.
[אגב, גם ציוריו של אבל פן אינם מופתיים בעיני, אלא שממרחק הזמן אני מוצאת בהם עניין תרבותי ואינטלקטואלי.]

תוקן על ידי אמשלום ב- 21/04/2007 22:49:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2007 18:55 לינק ישיר 

שלומילע מה עשית... הרסת אשכול מיוחד עם בדיוחות פוליטיות בינוניות.
אהבתי את רוב הצילומים של עדי נס, חוץ מ3 הראשונים.צילום הוא דרך יותר טובה לטפל בתנ"ך מאשר צילום. הצילום מטבעו לא מתימר "לתפוס" את הדמות התנכי"ת אלא להשתמש בה כהשראה. עדי נס רואה בדמויות התנכיות דמויות ארכיטיפיות החוזרות בכל מקום ובכל זמן, ולא דמויות פרטיות, לכאורה הוא די קרוב לרב טאו...
אמ"ש, אני לא מבין גדול באמנות, למה זו לא אמנות טובה בעיניך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2007 12:48 לינק ישיר 

שלוימלע

מה יהיה? אני לא מצליח להפסיק לצחוק!
הוצאת לי את כל הטעם בתנ"ך להיום.

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2007 12:30 לינק ישיר 

או בקיצור: מה הקונץ? לצלם במצלמה גם אני יודע!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2007 12:24 לינק ישיר 

(ולמשול ביום ובלילה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2007 12:23 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ציורי התנ"ך של אבל פן
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 8 9 10 לדף הבא סך הכל 10 דפים.

bholext