| נשלח ב-4/2/2004 14:05 |
|
| |
"ושקצונו כטומאת הנדה" [שינפלד]
ניסוח מחדש של כותרת והודעה מהניק המוזכר.
הרי זו עובדה ביולוגית ומה הקשר שלה לדת?
היה כאן לינק לאשכול בבח"ח שהעתיקה כתבה בעניין והאשכול נמחק. תודה למקשן שהעיר ובקשה ממי שזוכר היכן הכתבה לשלוח לי לאישי את הלינק שלה ואוסיפו כאן.
תוקן על ידי - ווטו1 - 06/02/2004 15:45:14
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2012 23:28 |
|
| |
ואיך מסבירים החכמים את אוסף החומרות שהתווספו במשך הדורות?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/10/2010 11:00 |
|
| |
לא הצלחתי לבדוק בכל האשכול האם הוזכר שתפיסת הצניעות של ימינו אינה יכולה לעלות בקנה אחד עם דיני טומאה וטהרה. בימינו אשה אמורה להסתיר את ליל טבילתה, ופרט מאשר לה ולבעלה איש אינו יודע ואינו אמור לדעת אם היא נידה או לא. כאשר דיני טומאה וטהרה נוהגים כולם יודעים שפלונית נידה וראוי להתרחק ממנה, מרוקה, ממשכבה וממושבה. ה"ה לגבי קיום יחסי אישות, כיום, איש אינו אמור לדעת מתי פלוני ופלונית קיימו יחסים, אולם אם שניהם רצים בבקר למחרת למקווה (בפרט בישוב קטן) כולם יודעים מה הם עשו בלילה. שלא לדבר שאם גבר אינו מתפלל בפומבי בבית הכנסת וכולם יודעים שהוא בעל קרי. לדוגמא מתקופה יחיסת ראו אוצר הגאונים לברכות כא ע"ב: <וזכורים אנו כמה שבתות ממר רב אהרן גאון ז״ל שהיינ ו מתפללין בביתו והוא י ושב י) מן התפילה עד הערב>
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2010 17:33 |
|
| |
מקור שראיתי ויכול להוסיף בעניין טומאת נידה: אומרים צדוקים, קובלין אנו עליכם פרושים, שאתם אומרים, כתבי הקדש מטמאין את הידים, וספרי המירם אינם מטמאין את הידים. אמר רבן יוחנן בן זכאי, וכי אין לנו על הפרושים אלא זו בלבד, הרי הם אומרים, עצמות חמור טהורים, ועצמות יוחנן כהן גדול טמאים.
אמרו לו, לפי חבתן היא טמאתן, שלא יעשה אדם עצמות אביו ואמו תרודות. אמר להם, אף כתבי הקדש לפי חבתן היא טמאתן, וספרי המירם שאינן חביבין אינן מטמאין את הידים. מסכת ידים: תוספתא · תלמוד ירושלמי << · משנה · סדר טהרות · מסכת ידים · פרק רביעי ("בו ביום") · משנה ד
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2009 20:21 |
|
| |
אותי לימדו שזמן הנידה זה זמן לשוחח ולחזק את הקשר הרגשי- נפשי- רוחני, שזה מה שעושה את הקשר הגופני שאחר כך יותר מיוחד. ההסבר נפלא, אני גם רואה זאת בפועל, אבל זה קשה. איני יודעת למה פמיניסטיות מרגישות שזה נגדן. לבעלי יותר קשה ממני בהרחקות, שתינו מתגעגעים, זה לא שהוא מנדה אותי. אני חושבת שרוב הזוגות בימינו ככה. לא נראה לי שגבר שפוי בן זמננו מנדה את אשתו גם במובן הרגשי.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2009 19:45 |
|
| |
חדא הוא דכתיב עבירה גוררת עבירה,, הנהג כנראה לא המשיך לנסוע, ואחר כך הוא גלש באינרנט- באתר ח"ח אוי לאותה בושה אוי לאותה חרפה.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2009 19:00 |
|
| |
[מוקדש לירוחם שמ]
הרב **** נוסע עם נהגו ברחובות ב"ב, לפתע עוצר הנהג את הרכב, שואל אותו הרב מה לך כי עצרת? עונה הנהג: הרב לא רואה שהרמזור אדום? מסתכל הרב ברמזור בעיון ופוסק: זה לא נקרא אדום... סע.
(בח"ח)
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2007 18:50 |
|
| |
nmzilber:
אישית מעולם לא הוטרדתי ממאמרים שחוקרים אותי כמו ש(כבר לא) חוקרים שבט באפריקה. אבל הובעה פה בקשה ש"אבא ואמא יחזירו לו" אז אכתוב משהו:
המאמר גועלי אבל לא כל כך רחוק מהאמת ביסודו. בגלל החטא יש מוות בעולם הן בצורתו הממשית והן מוות "מוקטן" -חיים שלא יצאו לפועל כקרי אצל הגבר ונידה אצל האישה. הן וההשלכות ההלכתיות שלהן אכן בבחינת קללה ועונש. עד כאן לפי הכוזרי. למה לטומאת נידה יש משמעות הלכתית חמורה של איסור אישות ולא לקרי לילה? לא מכיר מקורות אבל אפשר לומר: כנראה בגלל שעיקר יצירת החיים , וממילא גם עיקר הצער על "אובדן" חיים פוטנציאלים הוא אצל האישה. מלבד עצם ההריון, ידוע היום שהאישה תורמת גם חלק גדול יותר מהגנים, מה שקרוי ד.נ.א מיטכונדרי. מלבד זה הנידה היא עובדה ביולוגית לעומת הקרי שמבטא בד"כ כישלון של האיש בניהול חייו, הסתכלויותיו והרהוריו. דווקא כי הנידה היא גזרה ביולוגית ולא כישלון שיש בו צד של בחירה היא מבטאת יותר את שעבוד האדם לחוקיות טבעית וסיבתית של צמיחה וכליון- זו טומאה, לעומת בחירה רעה שאינה טומאה אלא חטא.
זו טפשות לומר שהל' נידה הן "עונש לנשים", ידוע מהמציאות וגם מההלכה-בעניין מורדת על בעלה מתשמיש שנקנסת יותר מבעל המורד, שצער האיש ממניעת תשמיש גדול יותר. כך האיש והאישה שותפים יחד בקללה ובעונש. (אמנם בעבר היה היתר שתי נשים כך שהאיש יכול לעקוף זאת, אבל ברור שגם לפני חרם דרבנו גרשום ריבוי נשים היה מציאות בעתית ודיעבדית- לאף אחד בתנ"ך ובחז"ל לא היו שתי נשים מלבד האבות והמלכים. ריבוי נשים אצל מלך הוא כן לכתחילה וזה דורש דיון בפ"ע)
בכ"א הקללות לא נצחיות ח"ו , בודאי שכולן יתבטלו. קראתי לאחרונה על איזו תרופה שמבטלת את הנידה כליל, ואם היא טובה- זה כבר מבטל את הקללה לכל התקופות שהאישה אינה נשואה או מונעת הריון בהיתר (כמובן ביטול הקללות לא חייב להיות דווקא ע"י ניסים, אדרבה יותר טוב אם זה ע"י הדעת שה' חונן לאדם, זה נושא שכבר נידון בפורום). הרבה נשים מן הסתם יעדיפו לשמור על מצב הנידות כביטוי לנשיותן אבל אם זו בחירה אצלן, זה גופא כבר ביטול הקללה במידה רבה.
תחשגחם:
זילבר
אתה מדבר בזמננו, מה היית אומר בתקופה שנוהגות בה דיני טומאה וטהרה?
ymy33655:
תחש
בזמן שנהגו טומאה וטהרה, הנדה לא היתה המניעה היחידה.
גבר יצא יותר לשוק ונטמא כל שני וחמישי מאיזה שרץ מת. הוא גם ראה קרי כמובן ומדי פעם נקלע לאוהל המת, כך שלא ברור מי היה יותר טמא.
-------
מאיר
תחשגחם:
ההשוואה שלך לא נכונה.
אתה מדבר על מקרים לעומת תופעה של קבע.
במידה מסויימת נידה יותר חמורה מטומאת מת, שהרי היא מטמאה משכב ומושב להיות אב הטומאה, ועיין ברמב"ן על לא אוכל לקום מפני אדוני ובעוד מקומות. וטומאת הנידה היא שבעת ימים לעומת טומאת קרי ושרץ שהזכרת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2007 18:25 |
|
| |
שירה_בלטר:
... מאד-מאד מעניין.
הלוואי וזכיתי לקרוא התייחסות חכמי הפורום לחלק מהטענות המועלות במאמר... [הערת המעתיק: הכוונה למאמר שהובא למעלה]
(או: אחרי קריאת ה"היו אנשים פרימיטיביים בעבר- איזה יופי שאנחנו, בחכמתינו ובעוצם מודרניותנו איננו כאלה!", הייתי שמחה שאמא ואבא "יחזירו" לו...)
עיליש:
בניגוד לנאמר במאמר, שהפגם הגופני בעקבות החטא מוטל על האשה בלבד, מדרש 'פרקי דרבי אליעזר' תולה גם מספר תופעות גופניות גבריות, ביניהן קרי לילה והכחשת כח הגוף בעקבות תשמיש, בחטא אדם הראשון.
תוקן על ידי עצכח ב- 05/08/2007 18:44:03
|
|
|
|
| נשלח ב-1/2/2007 19:43 |
|
| |
ווטו
איך מקיימים בית יעקב אם נוהגים דיני טומאה וטהרה?
|
| נשלח ב-30/1/2007 22:09 |
|
| |
בכל מקרה, דם הנדה אמור היה לשפר את תנאי חייו של העובר, וודאי שאין להגדירו כדבר המתנגד לולד ולחיים אלא להיפך. [בנוסף, גם הביצית עצמה מופרשת עם הדם, אך בהחלט יתכן שלא בגללה קם הסטטוס של הטומאה].
אם כן לעיקר טענתי על פי דברי הרמב"ן אנחנו מסכימים.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2007 21:57 |
|
| |
לא. העובד נוצר מ"מפגש" בין זרע לביצית. דם הנידה נוצר כאשר לא מתקיים מפגש כזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2007 21:50 |
|
| |
לא נוצר מאותם חומרים, אלא הוא אותם חומרים עצמם. לא?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2007 21:42 |
|
| |
בא"א,
כלומר, לא "דם הנדה הוא זה שיוצר את הולד", אלא שדם הנדה נוצר באותו מקום בו אמור העובר להיווצר, ומאותם החומרים האמורים לשמש לקליטת העובר...
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2007 21:37 |
|
| |
אני מתכוין לכך שבהיעדר הפריה, הגופיף הצהוב שממנו יכל להיוצר הולד מתנוון, פעילות הפרוגסטרון נפסקת, ומתבטלות כל ההכנות של הרחם לקבלת הביצית המופרית ולפיתוח ההריון. עקב כך מתמוטטת הרקמה הרירית על בלוטותיה וכלי הדם הרבים שבה, והרירית מתקלפת ונושרת החוצה יחד עם דם והפרשות שונות, וזהו הווסת. (מתוך אנציקלופדיה רפואית הלכתית של פרופ' הרב שטינברג).
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2007 21:02 |
|
| |
בא"א,
לא הבנתי את המשפט - "דם הנדה הוא זה שיוצר את הולד". אתה מוכן להסביר למה אתה מתכוון?
|
|
|
|
|