| נשלח ב-23/2/2004 22:50 |
|
| |
"גלותם" של מיעוטים במגילת אסתר
בפיתחו של אדר, אני רוצה לשתף אתכן/ם במחשבותי על עניין מהותי ומעניין, לטעמי, במגילת אסתר. אשמח לתגובותיכן/ם המלומדות!
"גלות", ע"פ מילון אבן-שושן, אינה רק "עקירה מאולצת מארץ המולדת", אלא גם "שהות בארץ נכריה", ו- "כינוי לחיי נדודים, סבל ומצוקה". השימוש במונח "גלות" להלן, מבטא רעיון מורכב של "אי-בית", של זרות וניכור, ובמובן עמוק יותר – תחושתם של אלה שאינם נמנים על "ההגמוניה". אנשים ונשים החשים שזהותם (הדתית, הלאומית, המגדרית וכו') אינה זהותו של הכלל בתוכו הם חיים, ומתוך כך הם חיים כזרים בעולמם. תחושות אלה יכולות להפוך ל"סבל ומצוקה", כאשר הכלל, מצידו, אינו רגיש לקבוצות אלה, ואינו מאפשר להן לבטא את זהויותיהן העצמאיות.
במגילת אסתר אנו פוגשים שתי "גלויות" מסוגים שונים, המתמודדות מול אותו "כלל", מול אותה הגמוניה. היהודים והנשים, מוצגים במגילה כמי שאינם בני-בית במולדתם שלהם: הם שייכים לממלכה הפרסית, אך גם שונים ונבדלים בתוכה.
ושתי ומרדכי הם טיפוסים ספרותיים ואנושיים מקבילים, וכל אחד מהם פועל על ציר ההתמודדות שלו כמיעוט מול רוב הגמוני: ושתי, כאשה מול הגמוניה גברית; מרדכי, כיהודי מול הגמוניה פרסית. שניהם, בעלי זהות נבדלת מן הזהות "הכללית". שניהם נתפסים כ"אחר" ע"י סביבתם. שניהם, כאנשים פרטיים, מעוררים כעס, המתלבה לכדי שנאה כלפי כל העדה אליה הם שייכים. אסתר, לעומתם, שייכת בו-זמנית לשתי קבוצות המיעוט הללו, ומשחקת תפקיד בשני צירי העלילה: היא יהודיה כמרדכי ואשה כושתי.
"ובמלאת הימים האלה עשה המלך לכל העם הנמצאים בשושן הבירה למגדול ועד קטן משתה שבעת ימים..." [א-5]
הפסוקים המתארים את משתהו המפואר של אחשורוש מרבים בפירוט עושרו של המלך, ובפירוט כל באי המשתה: מלבד "כל שריו ועבדיו חיל פרס ומדי הפרתמים ושרי המדינות" [א-3], הרי שהמלך מזמין גם את כל העם, את כ-ו-ל-ם!
האמנם?! כך נדמה לנו עד לרגע בו נכנסת ושתי המלכה אל בימת הסיפור: "גם ושתי המלכה עשתה משתה נשים..." [אסתר, א-9] – כלומר, "כל העם" במשתהו של המלך לא כלל בתוכו את הנשים, שהרי הן נכחו במשתה של ושתי. כבר מן הפסוק הראשון המתאר אותה ואת מעשיה אנו לומדים על ושתי משהו חשוב – היא שונה, היא "אחרת", היא לא שייכת ל"כל העם". ייתכן כי מקומה זה נובע מבחירה שלה וייתכן כי מקורו במציאות פוליטית-חברתית הנכפית עליה, ברגע זה אין לכך משמעות. ושתי לא רק שונה ויוצאת מן "הכלל", היא גם מעזה להפגין זאת ברבים. היא חוגגת את שונותה ואינה מוכנה להיטמע בתוך ההגמוניה - "ותמאן" [א-12]. היא מסרבת להגיע אל הנשף של המלך. היא רוצה לשמוח בין חברותיה, לשמוח בזהות הנבדלת שלה ולהפגין את האחרות שלה מתוך גאוה. היא אינה מבקשת להיכנס אל משתה הגברים כאטרקציה, כ"אשתו של". היא אינה מעוניינת במקום הנחות והמשני שמייעד לה המלך במשתה שלו. היא רוצה משתה משל עצמה, שם היא "המלכה".
"איש יהודי היה בשושן הבירה" [אסתר, ב-5].
רבות נכתב על הביטוי "יהודי" בהקשר של מרדכי, ועל ייחודו של ביטוי זה במקרא. אני רוצה לקרוא בפסוק זה, שהוא התאור הראשון של מרדכי במגילה, מעין תעודת זהות של דמותו הסיפורית. הפרט הראשון שאנו למדים על מרדכי, עוד לפני שנמסר לנו שמו, הוא זהותו כיהודי. מעבר לעובדה כי פרט זה יהווה חלק מרכזי ומהותי בהמשך העלילה, הרי שיש בו יסוד זהותי מבחין. מרדכי אינו פרסי, הוא אינו שייך להגמוניה, הוא אינו חלק מ-כ-ו-ל-ם, הוא יהודי. הפסוק מדגיש את זרותו של מרדכי, לפחות מבחינת תודעתו העצמית, בחזרתו על ביטויים מן השורש ג.ל.ה.
כפי שושתי נכנסת אל בימת המגילה בהכרזה על שונותה, כך מרדכי מתחיל את סיפורו כ"אחר". הן ושתי והן מרדכי מפגינים את זהות המיעוט שלהם, את האחרות שלהם, באופן שמעורר את כעסם של נציגי ה"כ-ו-ל-ם". הצורך של ושתי לשמוח את נשיותה ולחגוג את היותה נבדלת ממשתה הגברים, מעורר את זעמם של המלך ונציגי הממסד שלו. הצורך של מרדכי לפעול באופן שונה ונבדל משאר אנשי החצר, בשל היותו יהודי, מאיים מאוד על המן ואנשיו.
האם האופן הספציפי בו בוחרים ושתי ומרדכי להפגין את שונותם, מוצא חן בעינינו? האם החלק המסוים מזהותם המובלט בהפגנה זו, נראה לנו עקרוני או משני? עובדה היא, כי זו בחירתם, ולכן אנו, כ"כלל" מולו הם מוחים, נאלצים להתמודד עימה. את השיקולים הטקטיים או העקרוניים, לגבי סדר העדיפויות המחאתי של המיעוט, רשאי המיעוט לבדו לערוך, ועל ההגמוניה, לקבל את בחירותיו ולהתמודד עימן.
כפי, שעולה מן התגובות למעשיהם של ושתי ומרדכי, הממלכה הפרסית, אינה מאפשרת מקום לאחרוּת מכל סוג. לכאורה, כולם צריכים להיות בה אחידים ולפעול באופן שווה. אבל רק לכאורה. התחושה שעולה מן הסיפור היא שהאחידות, שה"כולמיות" בממלכת פרס היא שקרית. אנחנו, המוזמנים למשתה, רק חושבים שכולם חוגגים בו יחד איתנו. אם נביט בעיון נגלה שמחצית האוכלוסיה אינה נמצאת שם כלל. זה רק נדמה לנו, אנשי חצר המלך, שכולם מעריכים ומכבדים את המנהגים המקובלים עלינו. אם נסתכל שוב נראה כי חלק מן האנשים מוצאים אותם פוגעים ומעליבים. זו היא רק אשליה שיש כאן "מולדת", בעצם זהו אוסף של קבוצות החיות בגלות.
הצעותיהם של ממוכן והמן לטיפול בנגע-המיעוט-הגאה-בעצמו-ושמח-בזהותו, דומות מאוד זו לזו. שניהם מנסים להעביר את כעסם ועלבונם ממקרה פרטי, אל עדה שלמה: ממוכן טוען שהמעשה של ושתי מייצג את הפוטנציאל ההרסני הקיים בכל עדת הנשים, והמן טוען כי התנהגותו של מרדכי מבטאה את הסכנה האפשרית מעדת היהודים.
כתגובה על נאומו של ממוכן [א, 16-20] שולח המלך הודעות אל כל הגברים אשר תחת שלטונו, ומנחה אותם להיות כל איש שׂורר בביתו ומדבר כלשון עמו"" [א-22]. הדיבור נתפס כאן כמקור של כח, של שררה. בכדי להוכיח את שלטונו בבית, בכדי להפגין את כוחו וסמכותו על משפחתו, כל גבר צריך לדבר את שפתו שלו, מבלי לתת פתחון פה לאשה שאיתו. קולה של האשה, לשונה ודבריה אל להם להישמע, שמא בעצם קיומם יסכנו את מעמדו של הגבר שאתה, ואת יציבות הממלכה כולה.
כניסתה של אסתר לסיפור מתרחשת על רקע גזרותיו של ממוכן. במשך חייה בארמון היא שותקת את יהדותה [ב-10] בשל היותה אשה. היא מסתירה את זהות המיעוט היהודית שלה, מתוך הכרה בסמכותו של מרדכי - הגבר במשפחתה, ומתוך קבלת הצו המלכותי שניתן בעצת ממוכן.
לאחר מעשהו ההפגנתי של מרדכי, והצו המלכותי להרג היהודים, עוברת אסתר מהפך: "ותאמר אסתר להשיב אל מרדכי. לך כנוס את כל היהודים וצומו עלי..." [ד,15-16]. היא פונה אל מרדכי באומץ ואפילו מצוה עליו – היא משתחררת כאשה, מסמכותו הגברית עליה. היא גם מבקשת מן היהודים לתמוך בה במעשה של סולידריות, ובכך מקשרת עצמה באופן מודע עם זהותה היהודית, אותה הסתירה עד עתה. ההתמודדות שלה בציר היהודי-נכרי, מקבילה, בנקודה זאת בעלילה, להתמודדות שלה בציר הנשי-גברי. כאשה, היא משמיעה את קולה הגובר על קולו של הגבר שלצדה – מרדכי, וכיהודיה היא מבטאה את יהדותה, לפחות כלפי בני עמה.
מצוקתם של המיעוט היהודי בתוך הממלכה הפרסית ושל המיעוט הנשי בתוך העולם הגברי, נובעת ממקורות דומים, והחלה להתגלות על פני השטח באופנים כמעט זהים, אך סופם של שני הסיפורים שונה בתכלית.
"...ויכתב ככל אשר צוה מרדכי... מדינה ומדינה ככתבה עם ועם כלשונו ואל היהודים ככתבם וכלשונם" [ח-9]
האגרות הנשלחת אל כל קצוות הממלכה לאחר מות המן מלמדות אותנו, כי מאבקם של היהודים כמיעוט, להשמיע את קולם הצליח: לא רק שהם שרדו את השנאה והאיום במות, אלא שסוף סוף גם שפתם נשמעת, ולשונם מדוברת בין שאר לשונות העולם. זהותם העצמאית, שהונכחה בממלכת פרס כרעם ביום בהיר, ע"י מעשהו ההפגנתי של מרדכי, מקבלת לגיטימציה מן ההגמוניה. היהודים זוכים להשמיע את קולם.
למרבה ההפתעה, אסתר אינה נזכרת באיגרות אלה, למרות שהיא זו שסיכנה עצמה למען מטרה זו והצליחה בהשגתה. במקומה מופיע מרדכי כבעל הסמכות והשררה. אסתר היהודיה מצילה את עמה ומאפשרת למיעוט היהודי הכרזה גאה על זהותו העצמאית. כיהודיה היא אינה צריכה עוד להסתיר את זהותה. אינה צריכה עוד לשתוק את עצמיותה.
אבל, כאשה, לאחר שהשיגה כח וסמכות בממלכה הפרסית, היא מאבדת אותו למרדכי, והוא זה הזוכה בטבעת המלך [ח-2]. אסתר האשה, אינה עצמאית ונפרדת ואינה רשאית להשמיע את קולה ולדבר בשפתה. מאבקה של ושתי, ונסיונה לעורר את ה"כלל" להבנה כי יש בתוכו קבוצה גדולה בעלת זהות שונה ונבדלת, אינו מצליח.
אסתר היהודיה ועִמה מרדכי, זכו להשמיע את קול המיעוט שלהם, ולדבר בלשונם הייחודית.
אסתר האשה ועִמה ושתי, עדיין לא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2005 21:43 |
|
| |
קעלעמר,
השאלה שממשיכה להטריד אותי בעניין זה, היא:
כיצד אנחנו אמורים לנהוג במיעוטים אשר בתוכנו (ובכל חברה/מדינה יש מיעוטים - תרבותיים, דתיים, לאומיים, מגדריים וכו')? מה אנחנו לומדים מרדיפתנו שלנו (בעבר ובהווה)? מה אנחנו מסיקים ממנה?
[השאלה כבר נשאלה כאן, אבל איכשהו, תוקפה לא פג...]
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2005 15:59 |
|
| |
אשכול יפה שפיספסתי שנה שעברה. חן חן לך אמשלום.
העולה מכאן, לטעמי, ואולי בעיקר מתוך דברי מואדיב. שהשורה התחתונה במגילה היא, שגם במקום פלורליסטי כפרס דאז, את היהודים תמיד ירצו [ואף לפעמים יצליחו רח"ל] לשנוא ו'לדפוק'.
וכבר עמדו חז"ל על כך שהיהודים היו מעורבים, ונדמה להם שהכל בסדר ולא יאונה להם כל רע. והנה בסוף הכל צץ .
היאוש היהודי הניצחי .
הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2004 13:29 |
|
| |
אני לא מתכוין לפנימה כחוסר פעילות אלא כרצון לא להחשף.חוץ מזה שאצל אחשורוש היא היתה אשה. זה הפנימה שלה ושם היא עשתה מה שצריך.אבל לא כמלכת היהודים! יש חילוק עצום.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2004 13:12 |
|
| |
.
פנימה לאן? להרמון ?!
והרי, אם החרש תחריש בעת הזאת, ושתאר ספונה בהרמון...
( לא נראה לי שהמשפט הזה ממש מתאים למגילת אסתר. ממש לא. )
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2004 12:42 |
|
| |
לאמשלום- לכאורה מובן שבאגרות מרדכי היה הכותב כי נשאו דברי הלכה ודינים והוא כת"ח כותב אותם.וחוץ מזה - כל כבודה בת מלך פנימה לא? לאן זה נעלם בעולם הערכים?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2004 09:26 |
|
| |
שתי הערות :
1. אני לא חושב שמרדכי שינה את עמדתו .
עמדתו היתה מראש שמי שמסוגל לזה צריך לפעול
לטובת עמו , במקרה זה הוא הבין שאסתר
מסוגלת לזה , ולכן כשהסכימה , ממילא שרביט
ההובלה בידה , וציוויה מתקבל . אין בזה שום
שינוי עמדה . (אני מנסה לאמר שהתנהלות
מרדכי , על אף שבסמניה החיצונים דמתה לזו
של אחשורוש במה [בסה"כ שניהם חיו באותה
תרבות פחות או יותר.] היתה שונה מהותית
ממנה , כי בזו של מרדכי דפוסי ההתנהגות היו
כפופים לערכים , וזו של אחשורוש היו כפופים
לרצונו לשרוד כמלך ושליט .)
2. אני לא חושב שמרדכי תכנן מראש "לנער" את
עמו , ובודאי שלא במחיר של סכנה .
מה שנראה בעיני שהוא הבין שכדי לשנות דברים
בעמו , עליו לפעול בהקשרים פולטים ,
להתמודדות עם המן , היתה כונה פוליטת
ברורה , לא לתת לאדם שמונע ע"י אמביציות
אישיות לנהל את הממלכה . (די מסתבר בעיני ,
שמשנה למלך , הוא המנהל בפועל של דברים
בממלכה , המלך עצמו , הוא דמות יצוגית
בעיקר , שלה זכות קבלת ההחלטות , אבל לא
יחס ישיר אל מה שקורה בשטח . ולכן ניהול
הממלכה בדרך כזו , יהפוך את האמירה היהודית
לחסרת מציאות ממשית. [מה שנקרא בלשונינו
לא ראלית...]) את מה שהתגלגל מכאן והלאה ,
כולנו יודעים .
מה שאני מנסה לאמר , הוא שאצל
מרדכי היה שילוב מהותי מאד בין אמונה
וראליה , ולכן הוא הצליח , לשנות
את המצב גם במצב של הסתר פנים בגלות
כזו.
שבת שלום .
סיכוי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2004 06:58 |
|
| |
אישציפור,
אני מאוד אוהבת את דבריך על סוגי הקשר השונים בין גברים ונשים במגילה. פעם שמעתי כי ב"שיטת אדלר" (שיטה חינוכית ופסיכולוגית לטיפול משפחתי) טוענים שבכל מבנה משפחתי וחברתי יש דפוסי התנהגות ותגובה קבועים. שינוי של אחד מהם (ע"י שינוי תגובה של מי מן החברות/ים במשפחה, לדוגמא) גורם באופן מיידי לשינוי של המערכת כולה (שבר או תיקון). מעניין בעיני שגם אצל ושתי ואחשורוש וגם אצל אסתר ומרדכי, הדפוסים המוקדמים נראים דומים (צריך להקשיב לגבר ולעשות כדבריו וכו'), וזאת שעושָה את השינוי היא האישה. השינוי שלה גורר שינוי של הדפוס: במקרה של ושתי, ערעור (או חשש מערעור) של כל המבנה הבינאישי והחברתי בממלכה; במקרה של אסתר (פרק ד' במגילה), שינוי עמדה של מרדכי וקבלת "מצותה" של אסתר, ובסופו של דבר,כמובן - הצלת העם.
אני מוכנה לקבל את הנחתך שיש הבדל יסודי בין שתי "המשפחות" הללו מלכתחילה - קשר חם וקשוב יותר בין מרדכי לאסתר - ולכן גם הפוטנציאל לתיקון/שבר שונה.
(גם הדברים לגבי זרש והמן מעניינים, ואני מודה שעלי לבדוק שוב את סיפורם...)
לגבי הניסיון של מרדכי "לנער" את ישראל כדי שירגישו בנוכחות הא-להית - נראה לי שיש בזה מידה של חוסר בגרות והסתכלות צרה מבלי לקחת בחשבון את הסיכונים האפשריים. אפשר לקרוא לזה אמונה, אבל אני מעדיפה "אמונה" מסוג קצת שונה.
מואדיב,
דבריך על הגזענות ברורים, ולענ"ד גם מבוססים היטב מבחינה היסטורית. איני בטוחה ששנאת המן למרדכי (ובעקבות כך, לכל עמו) היא "גזענית" במובן הידוע, אלא יותר "שנאת זר", וכעס גדול על כל מי שמעז להיות שונה בגלוי.
אני רוצה להודות לכן/ם, כל המגיבות והמגיבים באשכול זה. אני עוסקת בנושא כבר זמן רב, ודבריכן/ם מרחיבים ומעמיקים מאוד את הבנתי.
תודה רבה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2004 00:46 |
|
| |
.
ההזדמנות לבני מיעוטים להתקדם עולה גם ממקורותינו אנו (נחמיה בן חכליה, מרדכי והמן), אלא גם ממקורות זרים.
גם הצבא האימפריאלי הפרסי היה מורכב מבני כל העמים והאומות שנכבשו, ואפילו כסרכסס עצמו , כשעלה על יוון לכבשה, נסתייע בבריתות עם פוליס יווניות שהתנגדו להגמוניה של ספרטה ואתונה.
גם אצל היוונים, הגזענות מהזן המודרני לא היתה מוכרת. הם היו כסנופובים כמו כולם, אך לו למדת לדבר יוונית כהלכה, והיכרת את ערכי התרבות הנכונים, מסלול הכניסה היה פתוח - וראו את ההשתלבות המהירה של ערי הדקאפוליס באזורנו בתרבות ההלנית, למרות שמוצאם לא היה יווני אלא מקומי.
כמדומני, שהגזענות הביולוגית היא אחת ההמצאות היחידות, מבחינה סוציולוגית, של התקופה המודרנית.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2004 00:40 |
|
| |
אמשלום ,
א. לגבי פוליטיקה, עלי לגלות שלמצער , דומני שבהרבה מקרים היא שייכת לאיזור ה"קליפה" של הערכים וההתרחשות האנושית . (כלומר החלק המת , במרחב הזה .)
ב. המגילה היא היא הספר של הגלות , מרדכי יודע שגם בגלות הקב"ה נוכח , ולכן "הולך על כל הקופה" כשהוא מרגיש שאין ברירה .
ואילו אסתר יודעת שהיא בגלות , ולכן משתדלת לא להתבלט (לפי עצת מרדכי.) , כדי שלא "תישרף" ומעמדה בבית המלך יוכל להשפיע לכיוון חיובי , ברגע שיהיה צורך בכך . (איני סבור שמרדכי חשב מראש שהמן ירצה להרוג את כל היהודים וכו' . אבל
נראה לי שהוא בהחלט תכנן לבחוש בפוליטיקה ע"מ להזכיר לאחיו שכנראה קצת הספיקו לשכוח , שהם [והשכינה עמם!] בגלות ...)
בכל מקרה בענין ה"מגדרי" , אני חושב שהלקח העיקרי מהמגילה הוא לא על נשים לחוד או על גברים לחוד .
אלא על טיב הקשר בינהם , מלכות אחשורוש , מתימרת לשלוט בכל העולם באופן פלורליסטי ("לעשות כרצון איש ואיש") אבל לא מצליחה להתמודד עם האדם שאמור ליצג את המלך באופן הכי ישיר , דהיינו המלכה ...
לעומתם מרדכי הגולה מצליח ליצור קשר מהותי עם אסתר למרות שהיא בכלל לא נמצאת איתו .
אפשר להתייחס גם להמן וזרש . זוג שמתבסס על סוג של אידאלים משותפים. ובמובן מסוים מקביל (להבדיל.) למרדכי ואסתר , וזה יבליט עוד יותר את ההבדל בין סוגי האידאלים השונים . (האידאל של המן נמצא ב"כאן ועכשיו" , בעוד האידאל של מרדכי , נמצא הרחק מחוץ לגדרי הזמן והמקום . [למצער] )
כך (בקוים כללים.) אני מבין את המגילה .
מה דעתך/ם ?
שבת שלום .
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2004 09:32 |
|
| |
אמשלום
אני מוסיף על דברי קודמי.
חז"ל פירשו את דמותה של ושתי לרעה, לפי הכלל שהיה נקוט בידם, שלרשע מוסיפים רשע.
ושתי, בהיותה בת נכר, בהיותה צאצאית של נבוכדנצר לפי שיטתם, ובתור הדמות הספרותית שהיא אנטיתזה לאסתר, לפי שקדמה לה בתפקיד - היתה חייבת להצטייר כרשעית, כפי שעשו חייב היה להצטייר כרשע כדי להצדיק את מעשה רבקה ויעקב.
לכן דרשו שהיתה משתעבדת בבנות ישראל לגרום להן לחלל שבת, ועוד.
לגבי המאבק הסמוי בין אחשוורוש לאסתר, מומלץ לעיין בפירוש הגר"א, שפורש בהרחבה בידי הרב ברוודה.
אני מביא את עיקרי הדברים:
הגר"א מראה שכל סדר המשתים ואחריו, הדו שיח בין אחשוורוש לושתי, מבוססים על השאלה מי מהם חשוב יותר.
הוא מדייק זאת מסדר המילים "ושתי המלכה" או "המלכה ושתי". והוא מתבסס על פירוש חז"ל שושתי היתה המלכה המיוחסת, בעוד שאחשוורוש היה חדש במלוכה (ולפי המדרש, מנהל מחלקת עגלות במלוכה הקודמת).
כל פעם שושתי עושה משהו מיוזמתה, היא נקראת "המלכה ושתי". כלומר, היא מבליטה את מעמדה כמלכה, ולכן התואר קודם.
כאשר אחשוורוש פונה אליה, הוא פונה לושתי המלכה, כלומר אינה אלא ושתי, ומלכותה מכוחו.
הרעיון הוא טוב ואפשר הוא שהוא פשט "עמוק" גם ללא ההסתמכות על מדרשי חז"ל, באשר העיגון ההיסטורי שלהם אינו נראה תואם לעובדות.
גם קריאתו של אחשוורוש לושתי להופיע וסירובה מתפרשים יפה לפי המוטיב של הגר"א. ניתן גם לדייק הבדל בין התגובה הרשמית ביד הסריסים לבין המסר שמתחת לפני השטח.
עם זאת, ברור שהמאבק בין השנים לא היה על רקע פמיניסטי כלל. ושתי לא ביקשה שויון זכויות לנשים, לפחות לפי הנראה מן המגילה ומן ההיסטוריה, אלא לכבד את עצמה ואחר כך להגן על צניעותה. כך:
אשה אינה מופיעה במשתה גברים. חז"ל הוסיפו מה שהוסיפו: אחשוורוש דרש ממנה לבוא ללא בגדים, כי אחרת מה מבייש בזה - זאת כנראה בגלל אי ידיעתם שהפרסים היו כנראה צנועים ביותר לפחות כלפי חוץ, או שביקשו להפריז ברשעותו של אחשוורוש. כמובן, יתכן שצדקו, מפני שבמגילה ניכרת צנזורה רבה מאד, וסבורני שכתבתי על זה.
לפי פרשנות חז"ל, מתעוררת שאלה פרשנית. כיון שהם רוצים להציגנה כרשעית, אז מדוע שהיא תסרב לבקשתו של אחשוורוש. אם זה משום צניעות שבה, הרי זה לזכותה.
לכן עונה דרשן אחר שצמחה לה קרן וכו' וכו'.
מואדיב
כמדומה שכבר נכתב בעבר על הרקע ההיסטורי של מגילת אסתר, וצריך לחפש את הלינק.
אני מזכיר מקצת פרטים:
החוקרים מציעים שני זיהויים לאחשוורוש (על פי "עולם התנ"ך). בכל מקרה, המלך הוא אחד מהשושלת הותיקה, ואין זכר למינוי של אשה ממוצא זר בארמון לתפקיד המלכה הראשית. אמנם, "לא מצאנו" ודאי אינה ראיה שוללת, כיון שהמלך ודאי לא היה מעוניין שידעו מיהי המועמדת, ואולי מסיבה זו מרדכי הסתיר את מוצאה של אסתר (אחרת היא היתה נותרת בתור פילגש פשוטה. לקבלה הביתה לא היה שייך). גם לאחר שנודע לו, הוא ודאי לא רצה לפרסם זאת ברבים.
עליה בדרגות לפי כשרון נראית באמת בנחמיה ובדניאל, אך כמדומה שלא מצאתי טענה לתופעה כזו במחקר ההיסטורי (לפי המיעוט הידוע לי). האם גישה כזו לא החלה אצל הרומאים בלבד, בעקבות השימוש בלגיוני זרים?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2004 07:38 |
|
| |
שחרית,
תודה לך. נושא חילופי הזהויות המגדריות מעניין ביותר! אני חושבת שהחילופין מרתקים בעיקר בכך שהם "שוברים" את מעגלי ההזדהות הראשוניים שלנו, ומאפשרים הרחבה שלהם לקבוצות אנושיות אחרות.
אי"צ,
מה לעשות, אני אוהבת פוליטיקה (במובנה הרחב כדרך התנהלותה של חברה וכיחסים החברתיים שבונים קהילה אנושית). להבנתי, כל "פוליטיקה" היא לבוש מעשי של ערכים ורעיונות, אבל לא תמיד אנחנו (המעורבים ויוצרים אותה) מודעים לכך.
לגבי מרדכי, אסתר, וכל אדם אחר -
בחירה בעשיה כלשהי (גם שב ואל תעשה, זה סוג של עשיה לעניין זה) יש לה תמיד רווח והפסד (איכשהו נדמה לי שכבר אמרתי את זה פעם...). ה"הפסד" של מרדכי כאן יכול להיות סכנה לעצמו ולעמו וכו', וה"רווח" של יכול להיות תחושת שלמות עצמית של אדם המבטא את זהותו ללא חשש (מעין "יציאה מהארון").
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2004 23:36 |
|
| |
ברור ,
הענין הוא שאני לא חושב שזה "מחיר" , מי שצנוע לא רודף אחר התהילה ...
הוא/היא עושים את מה שצריך בלי לחפש את הכרת העולם , וביחוד אם העולם כ"כ מעדיף דרכים אחרות . דומני שגם מרדכי לא חיפש תהילה , או שיש לך הסבר אחר , למה הוא לא כרע לפני המן ,
בזמן שריאלית ברור שידו על התחתונה .
לילה טוב.
נ.ב. אם כבר הזכרת פוליטיקה ....
שאלה היא האם הפוליטיקה היא הלבוש של ערכים , או שהערכים הם הלבוש של הפוליטיקה , וד"ל... אני משתדל להיות בחלק הראשון של המשפט ...
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2004 23:05 |
|
| |
אישציפור,
שום דבר אינו אישי, שכן הכל פוליטי...
דווקא נראה לי שההגיון שלי בניתוח הסיפור מסתדר היטב בהגיון הפנימי של המגילה, לפחות בעניין הפרק האחרון:
צניעותה ("ההסתר") של אסתר היא זו שניצחה את רשעותו של המן והצילה את העם היהודי. צניעותה (שוב, גם במובן של הסתרה) של אסתר היא זו שמועצמת במגילה כדרך הכמעט יחידה לנצח, כאשר הינך מיעוט חלש (יהודי ו/או נשי).
אבל יש לה גם מחיר - מרדכי שלא נהג כעצתו לאסתר ולא הסתיר את זהותו או נהג בצניעות כלשהי (נניח שזה לא עניין מגדרי), הוא גם זה שזוכה בתהילה; אסתר תישאר בצניעותה ובהֶסתרה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2004 22:57 |
|
| |
אם שלום,
יישר כויח על האשכול היפה.
אחד הדברים שעלו פה באשכול הרבה הוא עניין חילופי הזהויות, חילופי הכוחות וחילופי השליטה.
והלוא זה לב לבו של פורים, לא כן?
הנה כמה דוגמאות:
1. הסריסים הם גברים נטולי הגבריות שלהם. הם אינם נשים אמנם, ויש להם תפקיד של שיטור בעולמן הקטן של הנשים [ההרמון], אבל הגבריות שלהם הופקעה מהם.
2. זרש, זו שעומדת בראש כל אוהביו של המן, היא זו שמזרזת אותו לפעול, היא אשת סודו של השר הגדול והיא גם זו שמנבאת את נפילתו.
3. המדרש מבקש להבין את מיאונה של ושתי לבוא למשתה כי יופיה הושחת. ושתי, שלפי המדרש הייתה מביאה את בנות ישראל "מפשיטתן ערומות ועושה בהן מלאכה בשבת" נענשת. תיאור אחד של השחתת יופיה הוא שלקתה בצרעת, תיאור אחר הוא שבא גבריאל והצמיח לה זנב (מגילה יב, ע"ב).
ההיפוך שיוצר הזנב שצומח לושתי לפי המדרש, מפקיע אותה מתחום האנושי והופך אותה לבעל חיים. אפשר גם לתאר היפוך אחר - הצמחת הזנב הוא במחילה מן הצמחה סימבולית של איבר מין זכרי.
4. אסתר היתומה מאב ומאם גדלה אצל הדוד מוטק'ה. בב"ר נאמר: "אמר ר' יודן: פעם אחת חיזר [מרדכי] על כל המניקות, לא מצא לאסתר מינקת, והיה מניקה הוא" (ב, ז). ההיפוך גם פה הוא היפוך מיני - מרדכי הגבר הופך למינקת ומאכיל את אחייניתו מחלבו שלו (ראו גם ב"ר ל,ח)
בהקשר זה מעניין להתבונן בהתייחסות ההלכתית לחילופי זהויות בפורים, בעיקר לאור המנהג של ההתחפשות. ועל כך [אם לא יקדימוני] אשתדל להוסיף מחר.
 |
|
|
|
|
|