בית פורומים עצור כאן חושבים

מעמד האשה החרדית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/2/2004 12:26 לינק ישיר 
מעמד האשה החרדית

במסגרת מלחמות היהודים המתרגשות עלינו, ומתוך רצון להבין וללבן את החילוקים העקרוניים בשרשם, החלטתי להעלות את נושא מעמד האשה כפי שהוא מצטייר בעיני בציבור החרדי.

אפתח במעשה שחוויתי לא מכבר, ולא לראשונה:

נכחתי בשמחת שבע ברכות של זוג חרדי-ליטאי-'מודרני'. בין הדוברים היה ראש ישיבה ליטאית צעיר. רוח דבריו היה כי המפתח לזוגיות טובה ע"פ התורה הוא שהאשה תדע את מקומה בבית ותעשה מבעלה מלך, כיוון שאין שני מלכים משמשים בכפיפה אחת.

בין השאר, הוזכר הווארט הבא:

לאחר חציית ים סוף, מצינו בתורה כי מרים ובנות ישראל פצחו בשיר לה' כי גאה גאה 'סוס ורכבו רמה בים'. ושואלים, מה עניין שיר זה לבנות ישראל.

ההסבר שניתן היה: המצרים סימלו את שיא הטומאה במעשיהם. הקב"ה, טיבע את סוסיהם ורכביהם, ללמדנו שאף הם היו שותפים כביכול בטומאה.

וכך להיפך, נשות ישראל אינן מחוייבות בתורה ובחלק מהמצוות, ואולם, בכדי שהגבר יוכל להגשים את יעודו הוא זקוק לתמיכת האשה. בסופו של דבר, במבנה הזה, שניהם מגשימים את המטרה. בדיוק כמו הסוס והמצרי.

חרף העובדה ששמעתי דברים בסגנון זה, תוך אמירה מפורשת המבכרת את הגבר מעל האשה, הדימוי הזה הביאני לידי צמרמורת והתמרמרות.

מספר ניסיונות שלי לדבר על כך עם כמה בני משפחה, אף הם חניכי הישיבות הליטאיות, נדהמתי לשמוע כי אין כל חידוש בדברים אלו וכי זו התפיסה הראוייה: 'הוא למעלה והיא למטה, זו דרכו של עולם'.

את עמדת הנשים לא יכלתי לקבל, כיוון שלהן מוקצה חלק אחר באולם, מעבר למחיצה, והן אינן נוהגות להאזין לדברי התורה הנאמרים מהעבר השני.

אגב, אלמלא ידעתי שהמדובר בשמחת שבע ברכות ושצריך שניים לטנגו, כלל לא הייתי משער שקיימת כלה, כיוון שאיש לא טרח להזכיר אותה או לברך אותה אלא רק את החתן.

יכול להיות שתחושותי הקשות לשמע דברים אלו מעידות על פשרנות והשפעה של ערכי אומות העולם. אני עדיין מנסה להיתמם ולחשוב שיש פה משהו יותר עקרוני.

האמנם זו מהותה של האשה החרדית - לשמש סוסו ורכבו של הבעל?

ברצוני להדגיש שבכוונת מכוון חידדתי את דברי והקצנתי אותם. חלילה לי מלצאת בהאשמות כנגד כל מי שרואה עצמו חרדי או לראות רק שלילה בדרך החרדית. כל מעייני נתונים לאספקט הזה, אשר צורם לי ביותר.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2011 16:05 לינק ישיר 

http://tomerpersico.com/2011/09/26/hartman_lichtenstein_books/

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/3/2011 08:51 לינק ישיר 

היום ישראל אינו רוצה להיות כהן כי זה כמעט חסר משמעות.
מה היה בימי הבית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/3/2011 08:24 לינק ישיר 

גם השמוש במלה "קאסטה" הוא טיפה דמגוגי כאן. כל עם וכל מדינה הם קאסטה, מועדוני חברים הם קאסטה, משפחה זה קאסטה וגם בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית הוא במובן מסוים קאסטה (אי אפשר להתקבל אליו בלי לעבור סף כלשהו של ציונים).

ביטול או איסור על משטר קאסטות מסוג כלשהו - לפי ההגדרות שלך -  שקול ל"שיטוח" של כל הקשרים האנושיים המקובלים לטובת חברה כלל עולמית שבה יהיו רק אינדבידואלים המקימים זה עם זה יחסים שהם בעיקרם מסחריים. אפשר לראות את היתרונות במצב כזה, אבל אני חושב שרוב האנשים יראו בו גם הרבה חסרונות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/3/2011 00:15 לינק ישיר 

שנרב_נ כתב:
פרזנט,

לפי דבריך היתה צריכה לקום כבר מזמן תנועה של ממורמרים נגד זה שלא נותנים למי שאינם כהנים לעלות לדוכן, שהרי  "גם הישראל הדתי-לאומי אינו יכול לעשות כל מה שהכהן יכול, ומכאן שההבדל הוא  כמותי ולא איכותי-מהותי". עם כל חיבתי לעקרונות, כדאי להכיר שברמה מסוימת הכמות אכן קשורה לאיכות.  

טפיחות עצמיות על השכם זה דבר שקיים בכל חברה אנושית, וכנראה אין מה לעשות נגדן חוץ מלגחך מדי פעם. אכן לפעמים זה נעשה מרגיז.

לגבי הכהן והישראל - נכון; היהדות אינה דת שיוויונית - יותר בקטע של קאסטות - וזה בטח לא חדש לך. אני אישית לא מתבאס מזה שאני לא עולה לדוכן, ויש גם נשים שלא מתבאסות מזה שהן לא לומדות גמרא או מנהיגות קהילות.
המנטרה של "שווים אבל שונים" קיימת גם בבסיס האפולוגוטיקה הנויגרשלית. ואכן להערכת הכורסה שלי רוב הנשים החרדיות אינן מרגישות צורך להיות כמו גברים במה שהחרדיוּת מנעה מהן (ותעיד על כך אלומה הטוקבקיסטית), וגם הנשים הד"ליות אינן מרגישות צורך להיות כמו גברים במה שהציונות הדתית מונעת מהן.

אבל אם אתה מתעקש שההבדל הוא מהותי אני לא אתווכח. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/3/2011 23:26 לינק ישיר 

פרזנט,

לפי דבריך היתה צריכה לקום כבר מזמן תנועה של ממורמרים נגד זה שלא נותנים למי שאינם כהנים לעלות לדוכן, שהרי  "גם הישראל הדתי-לאומי אינו יכול לעשות כל מה שהכהן יכול, ומכאן שההבדל הוא  כמותי ולא איכותי-מהותי". עם כל חיבתי לעקרונות, כדאי להכיר שברמה מסוימת הכמות אכן קשורה לאיכות.  

טפיחות עצמיות על השכם זה דבר שקיים בכל חברה אנושית, וכנראה אין מה לעשות נגדן חוץ מלגחך מדי פעם. אכן לפעמים זה נעשה מרגיז.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/3/2011 22:18 לינק ישיר 

עוד הערה לפרופ' שנרב:

5. אני לא אוהב את הרעיון שהד"לים רואים את עמדתם כשונה מהותית מהעמדה החרדית. גם האשה הד"לית איננה יכולה לעשות כל מה שגבר יכול, ומכאן שההבדל הוא כמותי ולא איכותי-מהותי. גם החרדי הליטוואק הבני ברקי (או הירושלמי / קריתספרי) נהנה לטפוח לעצמו על השכם הימנית שהוא מודרני ביחס לחברה החסידית (נניח, ובאספקטים מסוימים בלבד של היחס לאישה. באספקטים אחרים הייחס בחברה החסידית שיוויוני יותר.* השכם השמאלית שמורה לטפיחה שהוא דבק יותר בדברי הא-ל מאשר המזרחניק, טפיחה שאצל המזרחניק נוצרת מהשוואה אל הרפורמי או החילוני)

*אני הנני ותמיד הייתי קצת אאוטסיידר בחברה הזו. לכן קשה לי לעמוד מאחורי קביעות מדויקות.

מקסמן
כמו בכל חברה אנושית יש כמובן פער בין האידיאלים שמחנכים אליהם בסמינרים לבין הפרקטיקה, פער שמאפשר לנשים מרחב מחייה, תמרון ושליטה בגברים בעזרת המשאבים שלהן  כמו שהיה גם בחברות השוביניסטיות בעבר. 
עם זאת, המצב רחוק מלהיות מתוקן ובשומעי את אחיותיי תלמידות הסמינר מצטטות בדבקות אמרות שפר בגנותן (תופעה נפוצה אצל ילדים של חוזרים בתשובה שאינם מבינים את האחד בפה אחד בלב שכל כך אופייני לציבור החרדי) אני עומד להתפלץ.

תוקן ניסוח לא מדויק

תוקן על ידי thepresent ב- 12/03/2011 22:50:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2011 14:37 לינק ישיר 

אתם לא ממש מכירים חרדיות,
אני משתגע מהבורות שלכם,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2011 13:40 לינק ישיר 

נדב 

1.  על האבחנה וברוך שכיוונתי
2. יש לחקור מה פה ה'קרא' ומה ה'יהודה ועוד' - תגובה לטוקבק או הודעה בעצכח (שצוטטה מפייסבוק)
3. לא אהבתי את הבוטות שלך בסוף ההודעה. זה מנוגד למסורת המגוננת בת אלפי השנים 
4. כתבתי עובדות. אין זה אומר מאומה על דעתי בנושא מה יותר קונסיסטנטי עם היהדות, והאם קונסיסטנטיות פנאטית היא הכרח המציאות או לא (נושא מאמרך). 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2011 13:12 לינק ישיר 

פרזנט

ראה כאן
http://www.shoresh.org.il/spages/articles/main.aspx?ID=241

בתגובה לאלומה (סעיף ב')

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2011 12:52 לינק ישיר 

מעתיק לכאן קטע מ'דיון' קצרצר שלי עם עוד אנשים על קישור שמישהו שם בפייסבוק על כך שהחמאס מינה אשה לשרה בממשלה - דבר שלעולם לא יקרה בציבור החרדי - עם מעט תיקונים קוסמטיים לטובת מתחסדינו:
(וסליחה אם האבחנה הזו כבר עלתה - אין בכוחי לעבור על כל שישה עשר עמודיו של האשכול)

אני:
את ההבדל ביחס לנשים בציבור החרדי והחילוני אפשר להגדיר בצורה מאוד פשוטה:
החרדים מתייחסים לאישה כמו חיית מחמד. כלומר - ידאגו לכלב שיהיה לו אוכל ולא יהיה לו קר, לא יכעסו עליו כשהוא עושה צרכיו ברחוב, ולא יענישו אותו חמורות אם הוא מתנהג לא יפה. מנגד, ברור שלא ישתפו אותו בהחלטות הנוגעות לעתידו, וכדומה.
החילונים מתייחסים לאישה כאדם. יגוננו עליה פחות ויכעסו עליה אם היא תעשה דברים לא ראויים, אבל יתנו לה את הזכות להשתתף בהחלטות הנוגעות לעתידה.
(כמובן שהחלוקה הזו היא סכמטית:
גם בציבור החרדי יש לאישה מעמד יותר אנושי מאשר חיית מחמד - בכל זאת מושפעים קצת מהרוח המודרנית;
וגם בציבור החילוני היחס לאישה הוא יותר מגונן וסלחני מאשר לגבר. בכל זאת - אלפי שנות התייחסות כזו לא נמחקות בקלות;
אבל זה הרעיון.)

אדם ב' (חרדי)
אונס, רצח נשים,בגידות,נשים מוכות,הטרדות מיניות.....במאות אחוזים יותר בחברה החילונית . הפליה בשכר הפליה בתפקידים בכירים וכו' וכו' וכו'... ממש חברה לתפארת.

אני:
התלונות שלך מציגה בדיוק את ההבדל הקונספטואלי עליו דיברתי. החברה החרדית יותר מגוננת על האישה (לא יודע לגבי אונס והכאת נשים שמטבע החברה החרדית לא מגיעים לעיתונים, בטח הטרדות מיניות שלא מפורסמות בשום מדיה ולכל היותר אישה שיודעת את זכויותיה מתלוננת במשטרה [דבר שיקרה פחות בציבור החרדי] אבל לגבי רצח נשים אתה כנראה צודק כי זה דבר שקשה להסתיר). עם זאת, אין לה כמעט זכות דיבור (השמות פרופ' עדה יונת זוכת פרס נובל, ציפי לבני, שולמית אלוני, ראה"מ לשעבר גולדה מאיר, פרופ' רבקה כרמי נשיאת אונ' בן גוריון, פרופ' חגית מסר ירון נשיאת האונ' הפתוחה, ועוד ועוד, לעומת... שלהבת חסדיאל?!)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2011 15:29 לינק ישיר 

http://www.bhol-forums.co.il/topic.asp?cat_id=4&topic_id=2882636&forum_id=771

האשה החרדית הבני ברקית הטיפוסית האטומה שלא מבינה למה היא צריכה להתנצל והיא בטח גם לא תבין למה כל 16 התגובות לא מוכיחות על סימפטיה גבוהה  במיוחד....

לי היא מזכירה:

"בלוק איטונג (באנגלית: Autoclaved Aerated Concrete - בטון תאי מאושפר באוטוקלב) הוא סוג של לבנה המצטיינת במסה עצמית נמוכה ובכושר בידוד תרמי ואקוסטי גבוה."

http://is.gd/dN1jAm

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2011 07:46 לינק ישיר 

http://www.bhol.co.il/Article.aspx?id=25466&cat=1

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2010 14:44 לינק ישיר 

אני לא מבינה איך אתם מקשרים בין ההתנגדות שלי לפמיניזם, לשליטה גברית ושוביניזם. הפמיניזם עשה דברים רבים שטובים מאוד לכולנו, אבל גרם להפחתת היכולת הנשית הייחודית להתבטא, כיוון שנשים הפכו כמעט לגברים. טמי שכתב לי שנשיות היא שירות לבני הבית האחרים, אומר שעבודות הבית הן מאכפתיות טבעית של האישה, נתינה ללא ציפייה לתמורה. למה לקחת תכונה יפה של נשיות ולקרוא לה עבדות?
אני באותה מידה נגד שוביניזם ובפרט שוביניזם חרדי הרואה את האישה כ"סוס" וכדומה, למזלי אני נמצאת בחב"ד בה מדברים אחרת לגמרי בהשראת שיחות הרבי, שלא נדבר על לימוד תורה לנשים בו אנחנו מובילות. יש מה לשפר במעמד האישה, אולם לעניות דעתי כדאי בעיקר במישור הלימודי- רעיוני, שכאשר אישה תכתוב טור ב"בחדרי חרדים" לא יגיבו לה באופן שמגיבים עכשיו (תגובות לא ענייניות הרומזות שאישה אין לה להביע דעה, ודאי לא בעניינים תורניים).
במישור הכלכלי, רוב הנשים החרדיות הן התומך העיקרי של הבית, ואם מתגרשים ח"ו אז לרוב הבעל צריך למצוא פתרונות ולא האישה. פתרונות למצבי האלימות וכדומה צריכים לבוא ממדריכות נישואין, לרמוז לבחורות שלא לשתוק על מצב אלים. ולא נראה לי שאם חרדית תשב בשלווה עם ידיעה שבתה מוכה, דווקא כאן מתייצבת המשפחה החרדית לימין הבת ומפעילים כוח רב בהשגת הגט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2010 23:28 לינק ישיר 

מקס
הם לא היו חרדים, כי:
1. קראו לבן של רות עובד ולא לומד.
2. שלחו את הכלה לסגור את השידוך עם בועז ולא את השדכנית.
3. הגיור לא עמד בכללים של יתד.
4. קראו למי שלא יבם פלוני אלמוני לשם שמירה על כבודו ולא פרסמו את השם למחות על כבוד התורה.
5. בקציר עבדו גם גברים וגם נשים.

נ.ב. אולי הם כן היו חרדים כי רות יצאה ללקוט שיבולים במקום שנעמי תדאג למצוא לה עבודה בקציר.

נ.ב. של נ.ב. מי יודע מדוע רות יכלה למכור את השדה של אלימלך הרי היא לא יורשת ישירות ולא דרך בניה אלא היורשים הם משפחתו של אלימלך.

אני חשבתי לתרץ כי המכר נועד בכדי לגבות את כתובתה (ואולי זה גם ההסבר שאח"כ נאמר שגם רות מוכרת את השדה, שגם לה היה כתובה לגבות)?
אשמח לתשובות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2010 21:10 לינק ישיר 

עוד אחת מגדולי ישראל,

אבן עזרא רות פרק א

הזאת נעמי - כי אלימלך ואשתו היו מגדולי ישראל:

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מעמד האשה החרדית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 15 16 17 לדף הבא סך הכל 17 דפים.

bholext