בית פורומים עצור כאן חושבים

צמצום ממסד הנישואים למטרותיו המוגבלות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/3/2004 06:12 לינק ישיר 
צמצום ממסד הנישואים למטרותיו המוגבלות

הודעת הנהלה: בעקבות "ניקיון כללי" ובהסכמת פותח האשכול הוקדם לכאן עוד אשכול קטן מאותו הפותח באותו הנושא ועודכנה הכותרת.

רב_הריפוטר:

בזמן האחרון אני מתחיל יותר ויותר לחשוב שמכמה וכמה סיבות, ישנם בני אדם שאינם בנויים/ות לנישואים. ישנם מפני תכונות עוינות שלא ניתן לחיות איתן בכפיפה אחת וישנם מפני חוסר הבנה בסיסית לשונה מהם מדי (אינטליגנציה רגשית) וישנם עוד מפני עצמאותם הרחבה מאד שמחוייבות משפחתית תזיק להתפתחות שלהם במידה גדושה וישנם שפשוט לא מוצאים או שמעדיפים את חברת בני אותו המין. מצאנו גם במשה רבינו ובבן עזאי שהניחו את הבת קול של "בת פלוני לפלוני" (או לפמיניסטיות שלנו, "בן פלוני לפלונית") עם פה פתוח.

ישנן כאן שתי שאלות:

האם ישנה הסכמה ש"ישנם/ן כאלה"?

ואם נסכים שכן, מה תייעץ להם/ן ההלכה כאשר הם בכל זאת חפצים בחיי אישות ו/או בהולדת ילדים? להתנזר לגמרי מזוגיות, למצוא הסדר פילגשות או אפילו מעבר...?

בוגיעלון:

פאטער

נושא חשוב והתשובה לשאלה הראשונה ברורה. על השאלה השניה ברור שצריך להפעיל שיקול דעת אבל זה לא צריך להוות בעיה אם כי הממסד ההלכתי הרשמי יכול לעשות בעיות. יש כאן אשכול על הסדר המיני העונה בעצם לשאלתך השניה.

http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=946108

וירטואללל:

מתי יש הצדקה לגירושין?

ומתי המזבח אינו מוריד דמעות?

כאשר בראשית הקשר היה תוכן ודמיון משותף

קשה להניח שזה השתנה במשך הזמן

אם בהתחלה הייתה התלהבות נעורים וחידוש

אין הכרח שיש אכן שיתוף שהצדיק את הנישואין

למרות שבין כל ב' בני אדם -

יש שיתוף מרגש

זה עדיין לא מהווה סיבה

שכן יש בנישואין חסרונות גדולות

א' כבילות

ב' צמצום האפשרויות

ג' לפי הדת חיוב מזונות ו-

ד' חיוב פריה ורביה

רב_הריפוטר:

ההצעה נראית מהפכנית ומחודשת מאד, אבל היא כבר פועלת זעיר פה זעיר שם. ההצעה היא רק הצעה לחשוב על זה. חשיבה על הנושא תעזור לקבל את ההצעה או את מהדורתה המתוקנת למען ישרה יותר שלום בין המינים.

הרעיון העומד בבסיס ההצעה הוזכר באשכול על החריגות ביחסי מין שפתחה נדמה לי התבהרות. אחד הכותבים העיר שם שצריך לראות נישואים ומין כשני דברים שאינם בהכרח קורים זה לזה.

כיום ואולי מאז ומתמיד, לצערנו, מהווים ידידות, נישואים ומין, שלושה סוגי קשרים בין-אנושיים שלא בהכרח מזדמנים באותו פונדק וגם אם מזדמנים, לא בהכרח שיגיעו הקשרים המזדמנים למלוא הצלחתם.

אם נשים מנוגה וגברים ממאדים, אז למה לכפות עליהם נישואים הכולאים את שני היצורים השונים האלה, בזירה אחת? בתקופה העתיקה לא יכלה האשה לפרנס את עצמה והיתה חייבת להיתלות באיש וגם אז נישאה יותר כנכס של האיש מאשר כחברה לענייני חייו והוא כחבר לענייני חייה.

האם לא טוב יותר שהחפצים בבית ומשפחה יבקשו לעצמם בן שיח באותה השפה מאותו כוכב, בלי הכרח לקיים ביניהם יחסי מין?

לקיום יחסים ייפגשו עם בני/בנות הכוכב השני מתוך הסכם ברור על גורל משכן וטיפול הילדים האפשריים להיוולד. אם באלטרנטיבה בין בית האב ובן זוגו ובית האם ובת זוגה או בקביעות אצל אחד מבני הזוג.

נכון שאין כקשר הביולוגי ולכן ראוי שידורו שני ההורים בקרבת מקום במשך תקופת גידול פריים המשותף, אבל האם בסך הכל לא פותרת הצעה זו יותר מאשר את הבעיות שהיא יוצרת?

ניתן גם להגביל את הנישואים בזמן ובעוד תנאים, לפי הצורך הזה.

(לא נגעתי בשלב זה בפן ההלכתי של ההצעה. קודם נצייר לעצמנו שמדובר בלי בעיה הלכתית - לא חייבים במצוות, פלגשות או הכי טוב מקדשים ונושאים לפני הביאה ומתגרשים לאחריה, אבל בעיה לכהנים. בהמשך נוכל לדון על הפנים ההלכתיים ופתרונם במקרים כאלה)

אשמח לשמוע את דעתכם

תוקן על ידי עצכח ב- 24/08/2007 15:07:08

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2007 08:42 לינק ישיר 

מה אומרת ההלכה לגבי אדם שמרגיש שהוא לא רוצה להתחתן - האם הוא צריך לנסות להתחתן למרות זאת? מצד אחד זו מצוה, ואדם צריך לקיים מצוות גם כשהוא לא רוצה; מצד שני, במקרה זה הדבר עלול לפגוע באנשים אחרים - בבן/בת הזוג או בילדים שירגישו בלתי רצויים.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/11/2007 22:36 לינק ישיר 

נכון לכל דבר יש רשיון אבל להורות אין רשיון .

אני בטוחה שהורים רבים לא היו עוברים את בחינות האימוץ .

אבל אדם לפני שהוא מתחתן  צריך לשקול את הדברים.

טוב טוב .מכל הצדדים ולא רק לחפש קליק רגעי .

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-24/8/2007 13:09 לינק ישיר 

מישהו מזכיר שם שבתי המשפט אינם מוכנים לקבל סיכום על פטור מלא של האב. גם אם אושר מראש על ידי בית משפט!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2007 13:02 לינק ישיר 

הנה התגובות באתר של ישיבת פתח תקווה

1. ללא נושא
דנה (8/21/2007)
כל הכבוד לרב 
2. תשובה לעיניין אך הלוואי 
איציק (8/21/2007)
שהשם הטוב יזמן שתמצאי את בחיר ליבך והשאלה לא תהיה רלוונטית
3. יישר כח
נחום (8/21/2007)
בימים של כמעט ,,אין מלך בישראל,,,תשובת הרב היא תשובה אצילה של מנהיג אמיץ, הגיוני ואנושי כל כך. אינני דתי ואינני פונה לרבנים,,,אך לומר את האמת הופתעתי מאוד לטובה, לדעתי קנית את עולמך באומץ לבך זה, ישר כוח
 4. דר בר אילן (8/21/2007)
לא ברור לי כיצד ניתן להסתיר מילד את זהות אביו וכיצד ניתן להעדיף תרומה אנונימית על תרומה מתורם מזוהה. לכאורה יש כאן "מאן דסני לך וכו´" שכן קשה לתאר לעצמנו מצב בו אדם היה מעוניין שזהות אביו תועלם ממנו בכוונת מכוון. אולי עדיף תרומת זרע מרווק במצב דומה לתורמת, ואולי אפילו נישואין זמניים (גם אם אין חיי אישות ממש) על מנת לאפשר לילד דמות אב. "הורות אחרת" היא עמותה המארגנת הורית חוזית ללא נישואים או חיים משותפים. דרך אגב מצב זה יכול להיות לעזר לחד מיניים הרוצים בילדים.
5. ללא נושא
אלמוני/ת (8/21/2007)
מצטער אני לקרוא תשובה כזו של רב בישראל אשר נותן פתח לביצוע בצד מחשבה של התנהלות ואפילן במחשבה בלבד הרי כל אשה או בחורה בת ישראל הכשרה תתן לעצמה סוג של לגטמציה להגיע לגיל 37 ואז ליצור לעצמה ילד או ילדה וזאת לאחר שתסים את לימודיה את מעמדה בחברה הנאורה של ימינו ומדוע להתאמץ למצוא חתן בגיל צעיר ולסיום אני מפנה את הרב לשרה אימנו מענין מאוד באיזה גיל היא ילדה את יצחק אבינו ואיפה האמונה של התנהלות בורא עולם בזיווג בני אדם או כל יצור בעןלם אני מניח שסוג של פשרנות יוצר פתיחות שמביא לאסון לעם היהודי בברכת חג שמח וחודש הסליחות ירחם על התשובות הססגוניות 
6. כל הכבוד
אור-ל-י´ (8/21/2007)
כל הכבוד לכבוד הרב המכובד, אשר נתן תשובה כה הוגנת ומפורטת והסכים לקחת על עצמו התרה שכזו. מי יתן וירבו הרבנים אשרישכילו לעזור לעם ישראל להתחזק ולהראות לגורמים אשר אינם דתיים שאכן קיימת הבנה בעולם הדתי לבעיות אשר בעולם החילוני אינן נחשבות לבעיות הרות עולם. ברכות לאישה הנכבדה אשר לקחה את האומץ לפנות בשאלה שכזו לרב, דבר שאין הוא מה בכך וכולי תקווה שאכן תימצא את זיווגה משמים במהירות האפשרית.
7. הפריה מזרעו של גוי
צבי (8/21/2007)
בס"ד כפי שנוכנו בהיסטוריה על גרים ובני גרים שהפכו לגדולים בתורה ובמעשים , האם יתכן שהנסיבות שמבאים יהודיה כשרה להורות ללא נשואים מיועד גם למצב הזה לזכות את הנשמות הטובות שבגוים להכלל בעם ישראל? מה דעת הרב על המחשבה הזו? 
8. האומנם???
פלוני אלמוני (8/21/2007)
האומנם מותר לעבור על איסורי תורה (כפי שמתארק הרב בתשובתו בדרכים בהם ניתן לבצע היריון) שלא בשביל מצוה אחרת? הרי ישנם כללים ברורים מתי מותר ומתי אסור לבטל או לעבור על מצות!!!
9. כל הכבוד-על האומץ להגיב בצורה כנה ואמיתית 
גדי (8/21/2007)
ישנן בעיות שהרבנים לא נותנים להם פיתרון ואני שמח שפה ניתן וזהו סימן טוב לבאות -אני שמח
10. למה?
ב (8/21/2007)
למה לא להקפיא ביציות (או אפילו שחלה!)לקראת הריון וולידה לאחר נישואין בגיל מאוחר יותר????
11. ישנה עוד אפשרות
דורון (8/21/2007)
האם נשקלה האפשרות להתיר לגבר לשאת שתי נשים? אולי עדיף להתיר את חרם דרבנו גרשום למקרה בודד או מקרים בודדים? מה גם שיש מקרים שיהודי המזרח (אני יודע על עירק) נשאו שתי נשים ואפילו ב-50-60 שנה האחרונות. האם האפשרות הזו אינה עדיפה (ואף יותר בריאה) משבירת המסגרת המפשחתית שכן הילד יגדל עם אבא?
12. גדולי הדור נגד הדבר הזה
גבי (8/21/2007)

13. גדלות
ר.ב. (8/21/2007)
מבלי לקנטר, להמעיט בערכו של הרב שרלו וכד´ האם הרב שרלו יכול לפסוק כך??? לא כדאי להתייעץ עם רבנים בסדר גודל כמו הרב מרדכי אליהו שליט"א והרב עובדיה יוסף???
14. Kol Hakavod
Aaron Gal (8/21/2007)
הרב, כל הכבוד! אני גאה שישיבתך בעיר הולדתי. אשמור מעתה קשר עם הישיבה. Aaron Gal New Jersey, USA
15. לחשוב על הילד
פרלה (8/21/2007)
כאם לילדים התשובה מעודדת ללדת ללא נישואין ואכן לאם זה יהיה פתרון נהדר אך לילד לאורך זמן תהיה בעיה של זהות. עלינו למצוא ילדים כאלה שכיום כבר גדולים ואפשר לשמוע את דעתם ואת תחושתם ובס הכל רצוי להתפשר כבר מגיל צעיר והלוואי והבת שלי תשמע זאת
16. רב אמיץ
gigi (8/21/2007)
באמת שיא האומץ .פסק כזה .אני מקווה שהרב לא טועה .בברכת חזק ואמץ
17. סליחה
כל הכבוד (8/21/2007)
כבוד הרב באמת כל הכבוד על הפסיקה החשובה. אולם נשאלת השאלה הבאה, מה עם עונתה של בחורה שכזאת? האם היא נידונה לכל החיים? בכבוד רב השואל
18. יש גברים פנויים
ששון (8/21/2007)
כבוד הרב, האם חסרים גברים רווקים בישראל? 
19. תגובה לכתבה
צהלה (8/21/2007)
שלום...שמי צהלה ואני בת 39..לפני שנים רבות הכרתי מישהו רצה הגורל ולא יכולנו להקים ביית כדת מושה בישראל..הוא התחתן והוליד ילדים ואני עמדתי במקום..לאחר כמה שנים נפגשנו..ושוב רצה הגורל והריתי לו נולד לי בן מקסים השאלה שלי היא...מה אומרת התורה וההלכה לגבי אודה לך מקרב לב אם תענה לי..
20. יישר כוח
חגית (8/21/2007)
כל הכבוד לך יישר כוח, רב שמבין ללב אישה. 
21. מהו המקור
אברהם (8/21/2007)
ד. לעומת זאת, סובר חלק אחר של הפוסקים, כי כאשר מגיעים לגיל בו הסיכוי להרות עומד לפוג, וכי כאשר מדובר במי שעשתה את כל שביכולתה להינשא ולא זכתה בכך, לא ניתן למנוע מבחינה הלכתית את מימוש התקווה הזו. מי הם אותם פוסקים??? תודה מראש על תשובתך אברהם
22. תודה לכבוד הרב
אייל (8/21/2007)
תודה על שהביט באומץ במציאות היומיומית ולליבה של אישה ופסק פסיקה חשובה כל כך. בזמן שמרבית הרבנים נוהגים כ"בית שמאי" נוהג הרב כ"בית הילל"
23. התחתנתי ב-32וילדתי 3ילדים
צילי (8/21/2007)
והתגרשנו,,אם רוצים ומתפשרים ,אפשר,פשוט צריך להחליט שזה קורה,,ואני עושה את זה אצל השדכן יש הרבה היצע,,,כי ילד צריך אמא ואבא ולא יעזור אפילו אם הם גרושים יש אבא שבא לוקח לשבתות יש משפחה דודים דודות סבתא סבא ועוד וילד זקוק לזה מנסיון ,עדיף להתפשר ,,,להתחתן ,ויותר מאוחר להתגרש ,מאשר לקחת תרומת זרע,,של גוי,,,זואת לעניות דעתי אפילו שמבחינת הדת הילד כשר רק יכולים להיות לו עוד אחים ואחיות שהוא לא מכיר והם יכולים להיפגש וגם להיתחתן,זואת הבעיה ,,,תצליחי,,אבל שהילדים קטנים קשה מאוד לגדל ילד לבד,,,ללא עזרה ,ואני מכירה גם רווקה שהביאה ילד לבד ולא עלינו נולד עיוור,אז גם לא יודעים מה קורה בחיים יש כל מיני בעיות עם ילדים שצריך להתמודד ,ילד זה לא בובה שכמהים אליו ילד זה זנב לכל החיים עד שעוצמים את העיניים את אחראית עליו כחי את זה בחשבון ביי ממני צילי
24. תיקון חשוב לדברי הרב
מרצה לדיני משפחה (8/21/2007)
כבוד הרב, קראתי את תשובתך המרתקת. אולם חשוב לי מאד להעיר כי בתשובתך אתה מתייחס לאפשרות להסכם (חוזי) בין האב לבין האם, ואתה מציע כאפשרות הסכם שעל פיו לאב לא תהיינה מחויבויות של האב כלפי הילד. אפשרות זאת היא הגיונית מאד. אך לצערי, בית המשפט לא מקבל הסכמים כאלה. ההורים יכולים לערוך איזה הסכמים שירצו, אך בית המשפט לא מכיר בהסכמים אלה. לפיכך ישנם נשים רבות שעורכות הסכמים כאלה, ולאחר שהילד נולד הן פונות לבית המשפט ומבקשות לשנות את ההסכם, בתביעה - שהאב כן ישלם מזונות של אלפי שקלים בחודש, וכד´. בית המשפט מקבל את התביעות האלה של נשים כדבר שבשגרה, (ובית המשפט לא מייחס שום חשיבות להסכם שנערך בין ההורים, אפילו כשההסכם נערך בכתב, בידי עו"ד, ואפילו אם ההסכם הובא מראש לאישור בית המשפט, עדיין בית המשפט יתעלם ממנו). בדברי הרב יש מלכודת לגברים. גברים עלולים לקרוא את דברי הרב ולהבין שאם הם רוצים לעשות חסד עם אישה במצב הנדון הם יכולים לתרום לה זרע, ללא סיכון. אך לאמיתו של דבר הרב מכניס את אותם גברים למלכודת שתשפיע עליהם למשך 21 שנה, שבהם יחוייבו באלפי שקלים בחודש. אשמח להרחיב בעניין לרב, באם הרב מעוניין.
25. חובת ההוכחה על הרב
ישראל שירן (8/21/2007)
לענ"ד חייב הרב להביא מקורות מדוייקים לכאן ולכאן ולא להסתפק ב"יש הפוסקים". אבקש מהרב התייחסות מדוייקת והבאת המקורות. תודה ויישר כח.
26. כל הכבוד על האומץ
ציפי (8/21/2007)
כל הכבוד על האומץ, עשית צעד גדול ששומר על הדת כרלוונטית בעיניי נשים רבות.
27. קראתי את הכל וממש נדהמתי - זרע של גוי????
שאול (8/21/2007)
הכיצד יכול כבוד הרב אפילו להעלות על הדעת זרע של גוי, על מנת להנצל מבעיה של שתוקי? אם הרב כל כך דואג לטובת הילד, כיצד ייתכן להביא ילד לעולם שאביו גוי? הרי ברור שהזרע חייב להיות משל יהודי ידוע! אם כן, איזה יהודי יודה ברבים שהביא ילד לעולם מחוץ לנישואין? האם הבחורה הזאת באמת רוצה שיהודי כזה יהיה אביו של הילד שלה? לענ"ד יש עוד שתי אפשרויות יותר מעשיות לבחורה הזאת הרוצה ילד: א) אימוץ ילדים או גידול ילדים באומנה. ב) נישואין לפרק זמן מוגבל לכתחילה - דבר זה הותר בפירוש בשלחן ערוך. גם תמה אני מדוע אין כבוד הרב מעודד את הבחורה הזאת למציאת הזיווג שלה בדרך השידוכים המקובלת, כולל הפנייתה ליועצות מקצועיות, שדכניות ואתרי שידוכים באינטרנט. זכות גדולה היא לה שמודה בטעויותיה בעבר וזה יועיל לה רבות למצוא את הדרך לזיווגה מן השמים בע"ה. בטוחני שבמעט יותר השתדלות תוכל הבחורה למצוא את בן זוגה, על ידי שתפנה למקומות ואנשים שטרם ניסתה עד כה. יש כל כך הרבה גברים בטווח הגיל שלה שגם הם חפצים בילדים או בעוד ילדים. אין הבחורה מגלה האם תסכים להנשא לגרוש או אלמן עם ילדים משלו מנישואים קודמים, אך בנסיון האישי שלי (התחתנתי פעם שניה לא מזמן עם גרושה שיש לה 3 ילדים משלה) שבגיל הזה מי שכבר גידל ילדים עדיף ממי שכבר התרגל לחיות בלי ילדים. הריני מברך את הבחורה שעל ידי אמונה ובטחון ותפילה תמצא את זיווגה, יעלה זכרונה למעלה לפני שוכן שמים לטוב, וכעת חיה תהא חובקת בן!!! 
28. אופצית האימוץ
שרון (8/21/2007)
כבוד הרב, אני בחורה מסורתית,גם לא נישאתיוניסיתי להרות, ללא הצלחה, אימצתי ילד מדהים שממלא את חיי אושר גדול, זוהי בהחלט אופציה שהייתי שמחה אם גם היתה נכללת בהמלצותיך כל טוב ובשורות טובות 
29. כל הכבוד על הרמת הכפפה
מזל (8/21/2007)
באופן אישי אף פעם לא שמעתי עליך כבוד הרב. אבל בהחלט מגיע לך להקרא: כבוד הרב!!! אין ספק שבעולם שמשתנה כל הזמן צריך שגם הרבנים יהיו עם "יד על הדופק" ויחדשו כדי לא להפוך ללא רלוונטים. אני מצדיעה לך על זה שהרמת את הכפפה ומצאת מזור לכאבן האמיתי של בחורות רבות היום גם במגזר הדתי וגם במגזר החילוני. ולמקטרגים:לא כזה פשוט למצוא חתן כאת בחורה בסביבות גילאי 35+. כמעט תמיד לגברים יש ההעדפה לבחורות צעירות יותר. תפסיקו לעצום את העיינים למה שקורה באמת בחוץ!! ולבחורה הכואבת, אני מאחלת לך מלאנתלפים של בהצלחה!!! הלוואי ותיפקדי בקרוב אם בחתונה ואם לא ושהכאב שלך יהפוך לשמחה ואושר אמיתי משורש הנשמה.
30. נישואין לצורך מיוחד
מאיר (8/21/2007)
האם לא מומלץ שימצא מישהו רווק או אפילו נשוי שיסכים לשאת אותה לתקופה קצרה לצורך מסויים זה? האם ניתן לקבל לצורך כך היתר מיוחד לשאת אשה שניה לתקופה קצרה ועל פי חוזה מיחד. מבחינת החוק אם לא מרשמים כנשואים יתכן שניתן להתגבר על מגבלה זו. לעניות דעתי בדרך זו ניתן יהיה לפתור את הבעיה מבלי לפרוץ פרצה גדולה בחומת הדת.ולהכיר בכך כפתרון הלכתי לבעיה כאובה. 
31. תגובה ל 10
אריאל (8/21/2007)
הבעיה שטכנית לא ישים להקפיא ביציות זרעניתן להקפיא אולם ביציות לא!! אא"כ מבוצעת הפריה ואז כבר ישנה הקפאת עוברים
32. איפה הרחמים על הילד???
מזועזעת (8/21/2007)
למה חושבים על הכאב של האישה ולא על הכאב של הילד??? הילד יגדל למציאות קשה וכואבת, הוא ילד.. למה להביא אותו למצב כזה??? אם כל הכבוד לבחורה שתסבול היא ולא תביא ילד לעולם כדי לסבול! זה לא אנושי!!! ילד צריך משפחה נורמטיבית! הבחורה גם אחרי הלידה תמשיך להיות מתוסכלת מזה שאין לה בעל.... ולרב, למה להוציא פסק שיקים לנו פה סוג חדש של משפחה!!! אם זה יהיה תופעה זה אסון.
33. היכן המקורות ???
ארז (8/21/2007)
על פי תשובתו של הרב נראה כאילו ישנם דעות חלקות בצורה שווה בפוסקים והרב רק הכריע בינהם -כיוון שאיני מכיר מעולם תשובה שהתירה זאת -אמירה בניסוח של "דבר תורה""חלק מהפוסקים" לא מספיקה הרב חייב להביא מקורות להיתר מרחיק לכת זה
34. דרכי פסיקה
אילן (8/21/2007)
כל גדולי הפוסקים במשך הדורות - גדולים וקטנים - הזכירו את הפוסקים עליהם הם נסמכים. בוודאי בתשובה כזאת משמעותית, היה ראוי לכתוב את הפוסקים עליהם נסמך כותב התשובה ולא להסתפק באמירות כמו "יש מהפוסקים" או "פוסקים אחרים". אי הזכרת שמות הפוסקים מלבד שאינה מוכרת בין כל הפוסקים מאז ומעולם, 
35. צמרמורת של התרגשות!
שרית (8/21/2007)
אני בת 40 וחצי.חודש חמישי להריוני.הריתי ללא נישואין.מזרע של יהודי מוכר,שיכיר באבהותו.אני שמחה לקרוא את תשובתו האמיצה של הרב.ושמחה לקרוא שמה שהדרך בה בחרתי היא המועדפת. ישר כוח גדול!!!!ירבו רבנים אמיצים כמותך בישראל.
36. מהם המקורות הקדומים?
אוריה (8/21/2007)
כבוד הרב, שמחתי לקרוא את תשובתך האמיצה. כתבת שאתה מסתמך על פוסקים קדומים. האם תוכל לשלוח לי חלק מהמקורות לעיון? תודה מראש
37. לדר בר אילן
המומה והתומכת ברווקה (8/21/2007)
"הורות אחרת" עמותה שכחת לציין את העלויות היקרות שבך. מצפונית מבחינת הלכת הדת הבחורה פנתה אליכם על מנת לקבל משוב , עידוד והבנה. מצד אחר כטוב בשבילה יכלה להמשיך בחייה ולהביא ילד ללא הצעתכם ואם המחיר הינו נידוי מהחברה , שיהיה. יש דברים שאינם כתובים בדת ובהלכה ומדי פעם כשתלויים חיי אדם אפשר להתעלות מעליהם. 
38. נישואין לצורך מיוחד
מאיר (8/21/2007)
בהמשך למכתבי הקודם באותו נושא אני רוצה להזכיר מקרה דומה שרב ידוע מגדולי רבני מרוקו בדורנו שאף כיהן בתפקיד נכבד בארץ אשתו לא ילדה לו והוא נשא אשה נוספת לתקופה קצרה בחוזה מיוחד שתלד לו בן. נראה לי יש מקום לשקול פתרון כזה מבחינה הלכתית שיכול לענות על בעיות מן הסוג האמור וכן על מקרים של זוגות שאינם מצליחים להביא ילד לעולם ורוצים להמשיך ולחיות על פי ההלכה. כידוע האפשרות לשאת אשה שניה מותרת בתנאים מסויימים בפרט בדורנו זה שכבר עברו אלף שנים מאז החרם של רבנו גרשום.
39. ללא נושא
נגה (8/21/2007)
כל הכבוד לך, הרב שרלו, על פסיקתך האמיצה. יש חשיבות רבה לעובדה שהרבנות "מיישרת קו" עם המציאות, שאלמלא כן, כפי שכתבה הפונה, היתה הופכת הרבנות לא רלבנטית. מהפסיקות החשובות והאמיצות שקראתי, והרי לזה מצפים ממנהיגי הציבור, לא? חזק ואמץ!
40. מה לגבי אימוץ ? 
מס (8/21/2007)
מה עמדת ההלכה לגבי פתרון של אימוץ. באימוץ אנו מקיימים שתי מצוות אחת גיור ושניה עזרה לילד שבלעדי האימוץ לא ניתן לדעת להיכן יגיע. 
41. חזק וברוך על האומץ אבל צריך לשאול עוד פוסקים 
דוד ירושלים (8/21/2007)
בכדי להתיר דבר כזה ניראה לע"ד שצריך להיתיעץ עם עוד פוסקים בדורנו ולנסות ליצור שלפחות עוד 2 פוסקים יתירו את הדבר הנ"ל יפה כתב כבוד הרב שהביא את הדעות השונות ואמר שהוא מצדד לאחת מהן כך שלא מזלזלים באף אחד חזק וברוך 
42. יישר כוח לרב ולשואלת על האומץ!
יהודה (8/21/2007)

43. תגובה למס´ 5
לא דתיה (8/21/2007)
קודם כל, אני בהלם מהתשובה של הרב. אני מורידה בפניו את הכובע שנאלץ לדון בסוגיה כל כך קשה ונאלץ לחפש ולברר שכן או לא ואיך ומה, אני פשוט מעריצה אדם שכמותו, ואני בטוחה שגם לזו ששלחה את הבקשה לא היה קל, ובטח שהמצפון שלה הציק לה והיא כן מאמינה ביהדות ובדרך הנכונה להביא ילדים לעולם אך בלית בררה ומאחר שלא הייתה רוצה לפספס את הרכבת נאלצה לעשות חשבון נפש עם עצמה ולשלוח מכתב כל כך חשוב וכל כך כנות שזה מדהים. הרבה מאוד נשים פשוט הולכות ועושות את זה מבלי להתייעץ ומבלי לשאול, ופה היא התייעצה לא סתם עם כל אחד אלא עם רב חשוב מאוד. אני מודה שמעולם לא שמעתי עליו. ישר כח. לגבי תגובה של מס´ 5, מה קשור האמונה שאולי כן תמצא מישהו? מה קשורה שרה אימנו? אנחנו מדברים על תקופה אחרת, על סגנון חיים אחר, האמונה קיימת ולא משנה מה, היא מאמינה ולכן שלחה את המכתב. אף אישה לא הייתה רוצה להקים משפחה ללא בעל, ללא זוגיות, מה לעשות שלא לכל אחד זה מצליח? מעטות אותן נשים הרוצות לגדל ילדים בלי בן זוג עפ"י אמונתן. 
44. שאלה על שאלתה
יעד (8/21/2007)
האם צריך לחכות עד גיל 37 בכדי להגיע למסקנה שאולי אבדה תקוה? כלומר התשובה של הרב לא יכולה להיות על אישה צעירה יותר? אם בחורה חלילה לא זוכה בלהקים בית יהודי נורמטיבי בישראל האם עליה לגדל ילד לבד בגיל כה מאוחר יחסית? אם אקצר את השאלה אז שייך להורות כך גם על בת 34?? או שעל האישה לחכות עוד 3 שנים?
45. כל הכבוד!
מאשא (8/21/2007)
אני מסכימה עם כבוד הרב. גבר אינו מבין ולא יכול להבין את חשיבות הבאת ילדים לאשה. כמו שרחל אמרה ליעקב. יש לי שאלה איםה האיסור בתורה? לא מדובר כאן בממזר? אלה שאומרים לא - אין להם לא לב ולא רחמנות.
46. מקורות ומראי מקום
elad (8/21/2007)
האם אפשר לקבל הפניות ומראי צקומום של הפוסקים המצדדים ומתנגדים לעמדה זו. איך מפרסמים כך תשובה?
47. כל הכבוד
אלמונית (8/21/2007)
אני אומנם בחורה צעירה בגילי ודתייה ושמחתי לשמוע על הפתיחות של הרב לעולם ועל חוסר המקובעות שרבנים בדרך כלל נוטים לחשוב איננני חז וחלילה מעבירה ביקורת על רבננו אך אני חושבת שייש מקום להיות יותר מציאותיים למצב החדש שקיים במדינתנו ולהיות יותר פתוחים ולתת מענה אנושי כמו שהרב נתן לבחורה כל הכבוד. 
48. ללא נושא
אלמוני/ת (8/21/2007)
שימו לב למס´ התגובות בynet, שם התפרסמה כתבה על תשובה זו של הרב
49. מאוד מאוד מתקבל על הדעת
אבריאל (8/21/2007)
גם מצד עשה דוחה לא תעשה. מה עוד שאין כאן לא תעשה ברור, אפילו אם מתעברת בדרך הטבע. לכל הצדקניים נראה אתכם במקום מישהי בת 40 שאין לה ילדים ויודעת שהיא עלולה לסיים את "הקדנציה" בלי להיות אימא. אכזריים שכמותכם.
50. שאלה:
ניר (8/21/2007)
מדוע פרסמתם את התשובה בכל זאת?
51. מי הרבנים המתירים?
יוסי רוזנר (8/21/2007)

52. כל הכבוד הרב שרלו
גיא (8/21/2007)
אשרינו שזכינו ברבנים רגישים למציאות כמוך. הבעיה היא אמיתית וחוסר ההתמודדות ההלכתית עם מצוקתן של הבנות הוא חולשה גלותית. אנו צריכים העזה ישראלית וקומה הלכתית-תורנית לגעת בנקודות הכואבות בציבור על מנת להקל. אולי לא מתאים לומר לרב אבל: כל הכבוד הרב שרלו!
53. חכמים הזהרו בדבריכם
ישי (8/21/2007)
גם אני רב, ומעודי תמהתי על תנגדותם של רבים מגדולי ישראל בדור שלפנינו לכל מיני התירים מחודשיפ אף כי היו מעוגנים בהלכה, עתה הבנתי היטב, הנה פסק הלכה שאכן יתכן כי הוא נכון מבחינה הלכתית, אך ראה איך לקחו אותו החילוניים, איך פירסמו רק קטעים ממנו, כפי ראות עיניהם ה"עם ארציות" ואיך השמיטו ממנו את חלקיו הראשונים, כמה חכמים היו גדולינו שראו למרחוק והבינו כי בווינט ובהכל דיבורים יסולפו הדברים ויביאו חורבן חלילה על קדושת ישראל, חכמים הזהרו בדבריכם!!!
54. כל הכבוד
מיטל א (8/21/2007)
כל הכבוד על האומץ והמענה הישיר והכן. 
55. מקורות
עמיחי (8/21/2007)
אני בטוח שהרב שרלו לא פסק את הדברים על דעת עצמו בלבד ושהוא התיעץ עם רבותיו. לגבי מקורות - אין יותר מדי. נדמה לי שכל הדיונים בפוסקים על הזרעה מלאכותית הם באישה נשואה, כאשר מדובר בתורם זר הדבר כמובן אסור. אפשר בכל זאת לציין שבשולי הדיון של ה"שרידי אש" בנושא (ח"ג סי´ ה´) הוא מוסיף: "ויש להסתפק בפנויה אם מותר לה לקבל זרע. לקבל זרע מישראל יש חשש של אח נושא אחותו, אבל מעכו"ם אין חשש לכאורה". לרב אברהם שטיינברג ("נשמת אברהם")יש סקירה של הנושא, והוא גם דן בקצרה בפנויה: "הכול סבורים שדין ממזר אינו חל על ולד שנולד לאישה פנויה מהזרעה מלאכותית, אך שאלה היא אם הדבר מותר לכתחילה37. ויש מי שאוסר את הדבר במפורש מדין שתוקי, וגם משום שבמקרה זה יש חשש שיישא אח את אחותו38. נימוק נוסף שהועלה נגד הפריית אישה פנויה הוא, שהאישה מוציאה על עצמה לעז של חשד זנות39." (אפשר למצוא את המאמר באתר של "דעת", ומשם להגיע לדעות שהוא מצטט) 
56. למה לא עונים לתגובות
אריאל (8/21/2007)
יש פה חדשנות ודברים מרחיקי לכת, מדוע אין התייחסות לשאלות שבתגובות?! בנוסף אני מאד תמה על השיקולים: א. גם זוגיות ומיניות הם בגדר ה"דרך ארץ", האם גם את אלה נתיר לרווקים מבוגרים ללא נישואים (ואפילו שהשתדלו רבות) , או להבדיל, ללסביות והומוסקסואלים? (אחד המגיבים כבר שאל את הרב לעונתה של רווקה מבוגרת, האם היא נידונה לכל החיים?) ב. יש הרבה דברים שלא מצאנו להם איסור מפורש בכתוב, אך מקובלנו מחכמי ישראל שהם איסור תורה לדוג´ האיסור לאכול בשר אדם וכדו´. ג. מול ה"דרך ארץ" שיש בכמיהה להרות, יש גם "דרך ארץ" בכך שלילד יהיו שני הורים, אב ואם, ומשפחה חמה, וכדי שהוא/היא יקימו, בעיתם, משפחה בישראל מתוך הבנה מהי משפחה. מדוע להתיר לה ולא להימנע ב"שב ואל תעשה עדיף"? ואם התשובה לכך היא משום צערה, זוהי גופא השאלה, מה אם צער הילד? ואפילו שאין הדברים מוכרחים ששני הורים= משפחה נורמלית, זה בוודאי יותר קרוב לכך מילד שיגדל עם אמא אחת או עם אמא וחברה של אמא? ד. מעצם הופעות שאלות אלה בזמננו אני חש ברוח שנושבת חזק מכיוון מערב. בשנים שקדמו לנו( ולא שנות דור) היה ברור שאם לא הצלחנו, חרף השתדלותינו ותפילותינו, להינשא, להרות או כל צורך נפשי עצום אחר שבוער בנפשנו, אזי זה נגזר עלינו מלמעלה וזוהי המציאות שאנו צריכים להתמודד איתה, בצער ובכאב, ובאמונה בהשגחה פרטית. אני שומע ברקע שיר ישראלי שאומר כך: "דוד אוהב אותך ורוצה לעשות לך בת או בן..." . ושיר אחר: "יונתן שפירא... תעשה לי ילדים" אני שומע ביטוי חדש ברחוב: "תעשה לי ילד"... משל ילד הוא מן מתנה שמקבלים ממישהו... שילד איננה אחריות ומסירות אליו, אלא רק צורך של האב/האם? האם אין קשר בין התופעות האלה להתעוררות השאלה על הצורך בילד?!
57. במחילת כבוד הרב
ה (8/21/2007)
הילד - מה יהא עליו ? לגדול ללא אב מבחירה ? מדוע צער האישה מבטל את צער הבן ?
58. האין דרכים אחרות?
יחיאל כהן (8/21/2007)
האם לא עדיף להתיר "נישואין אזרחיים", או להתיר בחזרה את ה"פילגש", או להתיר ריבוי נשים כפי ההלכה המקורית וכבר תם מועד החרם של רבנו גרשום, ומדוע להיכנס לספק איסור דאורייתא? שהרי לפי הרמב"ם זה מאיסורי ביאה וזרעו של כוי יכול להיחשב כגוי עצמו לאסור את הבת ממנו או מזרעו לכהן, ומה יפסקו הרבנים ביום פקודה האם יתירו ספק דאורייתא?
59. יישר כוח
גבריאל (8/21/2007)
הרב שרלו יברך ה וישמרך יאר ה פניו אליך ויחנך ישא ה פניו אליך וישם לך שלום
60. יישר כוח
גבריאל (8/21/2007)
הרב שרלו יברך ה וישמרך יאר ה פניו אליך ויחנך ישא ה פניו אליך וישם לך שלום
61. רב אמיץ
יעל (8/21/2007)
לרב שרלו, ברכות על פסיקתך ועל אומץ לבך. עמנו זקוק לאנשים כמוך, פתוחים, צועדים קדימה ורואים את המציאות כפי שהיא ולא דרך עיני העבר. אם ברצוננו להמשיך להתקיים יש וצריך בדחיפות לשנות סדרי עדיפות וחשיבות בחיי הפרט הקהילה והאומה. אכן יישר כוח לך כבוד הרב!!!!
62. אין אופצית אימוץ לרווקים
אלמוני/ת (8/21/2007)

63. מי שלא מסכים - שיסביר למה
עמרם (8/21/2007)
ואני מתכוון שיביא טיעונים הלכתיים. אבל חרדים מזמן שכחו הלכה מה היא...
64. הרב היה צריך לחשוב על ההשלכות של תשובה כזו!
דתיה שחרדה מהתגובות (8/22/2007)
http://www.fresh.co.il/vBulletin/showthread.php?t=343866
65. בהצלחה
תרצה (8/22/2007)
כאמא, אני מאחלת לבחורה שתמצא בן זוג ראוי ותזכה למשפחה מורחבת. אני אישית פחות ופחות מאמינה לרבנים ומרגישה שהדת הפכה קיצונית וממוסחרת , שמחתי לראות שיקול דעת אמיתי של רב שחושב ומתחשב בכאב אמיתי של אישה. הלוואי ולא היינו נדרשים לשאלות כאלה אך נראה לי שגם אני הייתי נוהגת כמוה. הלוואי ולבחורה זו יהיה הרבה אושר בחיים. בהצלחה!!!!
66. ללא נושא
אלמוני/ת (8/23/2007)
הרב שרלו, תודה לך. התשובה שלך ריגשה אותי מאוד. אני רק בת 32, אולי - הלוואי - בעזרת השם - עוד תהיינה לי אפשרויות אחרות. אולי אחליט לוותר, בגלל כל השיקולים האחרים. ותקנת הציבור - כן, יש לזה מקום מאוד חשוב בעיני. אבל הידיעה שמישהו היה מוכן לגעת במקום כל כך רגיש, בעייתי וקריטי - זה נוגע בי בפנים עמוק-עמוק-עמוק. תודה.
67. תגובה לרב שרלו 
דינה (8/23/2007)
כל הכבוד לרב שרלו . הוא מגיב בצורה מדעית ורציונלית . יישר כח
68. כאב לב
רב עיר מהצפון (8/23/2007)
ומה אם מדובר בלסבית דתית שעשתה כל מאמץ?... ומי יבדוק מהו מאמץ להתחתן?... ולמה להתאמץ אם בסוף נוכל לקבל ילד בהזמנה?... לגופו של עניין, למה הרב לא מעלה את האופציה לאימוץ - לגדל ילד מתוך אחריות ואהבה ולא "רק" כעוד שלב במיצוי האישי המקודש כ"כ כיום? ועוד, מהפסוק על רחל ברור שהבקשה לילד נובעת מתוך הזוגיות עם יעקב, הלידה קיימת רק כשלב נוסף בבניין המשפחה, ולכן עולה גם רעיון השיפחה אצל אימותינו הקדושות. היום מרוב "קדושות מעונות" העולם נישאר עם הרבה קדשות. וד"ל. הרב, חזור בך, הגיע תחום שבת.
69. טובת מי עדיפה
ישי (8/23/2007)
ע"פ ההלכה!!! טובת מי עדיפה, הילד או האם לעתיד? שהיא תסבול ללא ילד, או שמא הילד יוולד בעל כורחו למצב בעייתי (חברתית, נפשית, אוליי גם כלכלית) עקב רצונה של אימו להביאו לעולם? והרי אין היא מחוייבת במצוות פריה ורביה (לעניות דעתי)? ואם כבר נגעתי בנקודה זו, מה הדין יהיה לגבי גבר רווק שלא מצא את זיווגו, האם הוא יכול להתקשר עם בחורה לצורך המעשה? או שמא הוא צריך קודם להתחתן עימה? ועוד שאלה, מה דעת גדולי הדור? האם ידוע לרב האם הם הביעו דעתם בעבר בפומבי על העניין הזה של רווקות? תודה וכל טוב.
70. הרב מתיר יחסי אישות לצורך זה?!
יאיר (8/24/2007)
כך משמע בסעיפים א´ וד´, ואם זה המצב - כמדומני שהדבר תמוה. 
71. מה עם העוול לילד?!
יאיר2 (8/24/2007)
לעניות דעתי העיקר חסר מן הספר. מסתבר שאפשר בתנאים מסוימים מאוד ובשעת הדחק למצוא היתר. אבל מה עם הילד? מלבד עצם חסרון דמות האב, הרי מדובר בילד שיגדל בחברה דתית (חילוניות או דלת"פיות לא שואלות אף אחד). האם זה הוגן להכניס אותו למצב שבו כל סביבתו יודעת שאביו הוא גוי אנונימי שאמו קיבלה את זרעו פשוט כי חששה למות ללא ילדים? האם לא סביר להניח שהילד יהיה פשוט אומלל? ישנן בעיות שכל החום האמהי לא יוכל לפתור. זאת השאלה הכי קשה כאן, ודווקא היא אינה זוכה לשום התייחסות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2007 21:23 לינק ישיר 

יכול להיות,
אבל נראה לי שזה שאלה של אופי (או של שיוך תרבותי), מי שיכול לחיות רק על בסיס משפטי לא יזדקק לדברים אחרים, או לפחות לא יהיה מודע לכך שהוא זקוק לכך.
הדברים שלי פונים בעיקר לכאלו שמחפשים אהבה לא ריאלית (לדעתי הם לא מעטים מקרב הרווקים) ולכן אני רואה הליכה לקצה השני כחיובית ביסודה שעשויה להביא אותם אל שביל הזהב, והסיכון בה יחסית נמוך אם היא נעשית באופן מושכל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2007 16:09 לינק ישיר 

אי"צ,

אין בינינו מחלוקת. אני מסכימה מאוד לדבריך.
אני חושבת שהמשפט האחרון שלך חשוב ומרגש, אבל ראוי להדגיש (מבחינתי, לפחות) שמשמעותו תקפה רק אצל מי שחי בזוגיות שיש בה "משפט" ויש בה גם אהבה. אני בטוחה שגם אתה מכיר כאלה שחיים חיים שיש בהם רק את ההסכמיות החוקית אבל הם נטולי חיבה הדדית וקרבה רגשית. לא הייתי מאחלת כזאת לאף אדם.
להבנתי, הצעתו של לומד מניחה חיים כאלה כטובים (או לפחות לא רעים), ולכן אין לה בעיה להפוך אותם לדיפולט. עלי זה לא מקובל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2007 15:59 לינק ישיר 

אמש',
תורף הטענה מבחינתי הוא איך נבנים חיים נכונים (וכן גם לאהבה יש בהם מקום נכבד)
אני טוען שמתוך חיי שותפות ורצון משותף (אפילו יהא חלקי) אפשר להגיע לעוד הישגים, שמי שרוצה לתפוס את הכל בלי שיש לו כלים מינמלים לעשות כך, בהרבה פעמים לא יתפוש אפילו את המועט, ונראה לי שהמציאות די מוכיחה את זה.
                     הדיבורים התאורטיים על אהבה ומקומה מול ה"משפט" היבש קיימים אצל מי שלא חי את הדברים, במציאות חיים ההבדלים האלו פחות קיימים, לפחות אצל מי שהחליט  לחיות את חייו כך בהכרה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2007 14:52 לינק ישיר 

ניהלתי משא ומתן עם גי דתי אחד, שגם הציע לי נישאוין הלכתיים רשמיים. סרבתי במקום, הרי זה מגביל רק אותי מלהתחתן, עליו לא משפיע בכי הוא זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2007 14:31 לינק ישיר 

לא יודעת איך המצב בארץ אבל דומני בארץ מגורי ארה"ב הסכמים לגבי גידול ילדים שעוד לא נולדו אינם תקפים מבחינת החק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2007 13:35 לינק ישיר 

אי"צ,

אני בהחלט מסכימה איתך שבנישואין יש מקום חשוב ביותר להסכמיות החוזית ולפן המשפטי והלא-רומנטי. בכ"ז, עם כל הכבוד, גם לאהבה (ואחוה ושלום ורעות) יש מקום שם, בודאי כבסיס ראשוני לכל היתר. אם אין אותה, אז מדוע (וזה בדיוק מה ששאלתי את לומד) לא להסתפק בחוזה חתום ע"י עו"ד?
בכלל, אני לא מאמינה בנישואין לצורך משהו אחד ספציפי (יהא המשהו הזה הולדת ילדים, קבלת משכנתא או שמחת הסבתא ההולכת למות). זה פשוט לא עובד. קשר בין אנשים (גם כזה המבוסס על הסכמיות חוזית) הוא עניין מורכב ויש לו פנים רבות. זה בודאי נכון לקשר שמחייב חיים משותפים ברמות שונות (מרחב מגורים משותף, חינוך משותף לילדים, חשבון בנק משותף וכיו"ב).

הקידושין (ולו במובנם הצר והמשפטי ביותר) הם המחוייבות לייחוד המיניות זו לזה (ובעולם המודרני גם זה לזו). אם המיניות היא כלי להולדת ילדים בלבד, אז אולי אין בקידושין לצורך הולדה צמצום וזילות של מושג הקידושין. אני איני חושבת כך ומאמינה כי קשר מיני בין אנשים מבטא ונותן משמעות עמוקה ורחבה יותר מציפיה להולדת ילד משותף, ולכן סביר לי שהקידושין מאבדים ממשמעותם הנכונה והמקסימה כאשר נוהגים ע"פ "מאן הוי לי ליומא".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2007 13:30 לינק ישיר 

עכשיו אני מבין את לומד ויש חוכמה רבה בדבריו. כיוון שהציפיות שרובנו מעמיסים על מוסד הנישואין הן בלתי אפשריות אפשר לומר לרווקים: אוקיי אינכם מוותרים חלילה על החלום, אלא בינתיים אתם מקיימים אישהו הסדר טכני הדומה מהבחינה הפורמלית לנישואין. וסוף סוף יש לקוות שזה יתפתח לנישואין ממש.. כאלה הנבנים "מלמטה" ולא מתחילים מהציפיות הגבוהות.

בכל אופן אין שלול פתרון של הסכם משפטי+ הזרעה מלאכותית, לאלה שלא יחפצו אפילו ב"נישואין" כהצעתו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2007 12:54 לינק ישיר 

אין חכם כבעל- הנסיון בא עם הזמן.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2007 11:45 לינק ישיר 

על כן יאמרו: 'אין חולם כחדל הניסיון ואין חכם כבעל הניסיון'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2007 10:33 לינק ישיר 

אמש',
אולי בגלל זה כ"כ הרבה אנשים לא נשואים בעולם המודרני, הם חיים יותר בחלומות על "נסיכים/ות" ופחות במציאות החיים בעוה"ז. (לדעתי זה לא "אולי") 

חיי נישואין הם דבר שמכונן מציאות מסוימת, הוא לא רק מימוש של רצון/חלום ערטילאי, 
       לכן יש בעיני יתרון לבני זוג שמתחתנים ע"מ להביא ילדים ולגדלם (אפילו שלא ע"מ לחיות ביחד וכד') כי מציאות הנישואין תכונן בהם מציאות מה של משפחה שיש לקוות שתתעצם עם הזמן. 
       מובן  שגם למושג הקידושין יש משמעות בענין לטעמי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2007 16:43 לינק ישיר 

לומד,

מדוע זה נראה לך נכון יותר (מבחינה הלכתית או ערכית/מוסרית) מאשר הפריה מלאכותית?

אם זה לא יותר נכון (הלכתית או מוסרית) זה בהחלט מוסיף אופציות לבעיות שאינן קיימות במקרה של הפריה מלאכותית, ושלצערנו אנחנו מאוד מכירים מנישואין שמגיעים לסופם - אפשרות לסחיטה כלכלית בתמורה לגט; עגינות; סחיטה רגשית (משני הצדדים) ועוד.
מכאן, שהנחת היסוד שלך שהולדה באמצעות נישואין - כאשר הנישואין אינם מתקיימים גם וקודם כל לשם עצמם - היא "רגילה, פשוטה ולא מסובכת" מאוד מאוד לא מדוייקת. ה"רגיל" אינו בהכרח פשוט או לא מסובך. הוא, אפילו, במקרים רבים (ולאו דוקא כאן) לא בהכרח טוב...

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > צמצום ממסד הנישואים למטרותיו המוגבלות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext