מדי שבוע מראיין חיים לוינסון מהמקומון הירושלמי 'כל הזמן' של עיתון 'מעריב' אישיות מוכרת כלשהי. היום הוא פרסם ראיון עם עורך בשבע:
בגובה העיניים
1,449 מילים עם עמנואל שילה (38), נשוי + ,7 שמתנדב לספק כותרת
מאת חיים לוינסון
קרני שומרון
"יישוב טוב עם אנשים טובים. כיף לגור שם".
"מקור ראשון"
"עיתון שאני קשור אליו ומאוד אוהב. לקחתי חלק מרכזי בכל שלביו עד שנאלצתי לצאת משם. גם היום אני אוהב את העיתון, אוהב לקרוא אותו ואכפת לי ממנו".
"בשבע"
"עיתון לציבור הדתי, שהתחיל בנפח קטן והלך והתפתח בצורה שלא שיערנו, גם מבחינת היקפים ופידבקים. יש לנו עוד הרבה להתקדם ואנחנו עובדים על זה".
"הארץ"
"עיתון שאי אפשר איתו ואי אפשר בלעדיו. מאוד ביקורתי, אפילו עוין כלפי נושאים של ימין ודתיים. מצד שני, הוא כלי חשוב לעבוד איתו וגם אותו אני קורא".
עיתונות
"מקצוע מאוד בעייתי. הוא שטחי ועלול לגרום לנזקים, אבל חיוני, קריטי ויכול להועיל".
סקופים
"אני לא סקופר, אני עורך עיתון. היה אצלי סיפור על חשיפת הזיופים במערכת הבחירות של מפלגת העבודה, סביב דחיקתו של אדיסו מסאלה מהרשימה בשנת .1999 זה תחקיר שעשינו ב'מקור ראשון' עם קלמן ליבסקינד".
ירושלים
"גרתי בירושלים כמה שנים. כמובן שמילדות ירושלים היא מקום מיוחד, זו עיר הקודש. זה גם מקום של הזדהות, הרבה יותר מאשר תל אביב, למשל".
האגף היהודי בשב"כ
"בדרך כלל זה בזבוז כסף, מתעסקים בהמון שטויות. במקרים מאוד מסוכנים הם לא הוכיחו את עצמם, כמו ברצח יצחק רבין. בכל זאת, יש הצדקה לקיומו בגלל המקרים האלה. הם צריכים להתעסק גם בקיצוניים מהשמאל ואני מקווה שהם עושים את זה".
נוער הגבעות
"תופעה שהיא יותר תקשורתית מאשר בשטח. בדרך כלל לא מדובר בנוער. משמיצים אותם יותר מדיי, אך יש בהם דברים די מעניינים. בסך הכול יש לי סימפתיה אליהם, אם כי יש שם יותר מדיי אנרכיה לפעמים".
הרב יואל בן נון
"הוא דחק את עצמו - מאז שיצא נגד המנהיגות הרוחנית של הציבור הדתי - לעמדה שולית. אף על פי כן, אדם שלפעמים יש מה לשמוע ממנו".
רבנות
"גדלתי בבית של רב, רב של יישוב. זו עבודה מאוד קשה. צריך המון סבלנות ופתיחות לאנשים. אני מעריץ את אבא שלי שהיה מסוגל לשאת בנטל הזה 35 שנה. באופן אישי, תמיד אמרתי לעצמי שאני מעדיף ללמד, ואכן לימדתי בישיבה".
חנוך דאום
"קודם כול אדם מצחיק ושנון. אם היה מסתפק בתפקיד הבדחן, אני הראשון ליהנות ממנו. לצערי, עמדותיו רחוקות מאיתנו. זו לא הייתה בעיה, אילו לא היה מדבר
בשמנו".
המפד"ל
"לצערי, מגלמת את חוסר היכולת של הציבור הדתי-לאומי למצות את הפוטנציאל הפוליטי שלו".
"כנס ירושלים"
"ניסיון נועז מבחינת המהירות שבו הוא התארגן. אני חושב שיש הרבה דברים שצריך ללמוד מהעולם החילוני וזה אחד מהם: לכנס מומחים בתחומים שונים, להעלות נושאים חשובים לסדר היום, לנהל דיונים בצורה מסודרת. כלי חשוב שאני מאמין שיילך ויתפתח עם השנים".
עמית סגל
"לא מכיר באופן אישי. אני מתרשם שהוא כתב פוליטי טוב. אני מקווה שהצורך להצליח לא יפגע ביכולת שלו להמשיך להזדהות עם הרעיונות שהתחנך עליהם".
תל אביב
"מקום די מנוכר לאנשים כמוני. יש הרבה דברים בעיר הזאת שאומרים לי: 'אתה לא מכאן, אתה לא משלנו'. גם כבן כפר וגם כבן-אדם, אני מאוד לא אוהב את המגדלים הגבוהים האלה. זה נראה לי פגיעה בכבוד האדם וחירותו, שאנשים חיים בערמות".
אורי לופוליאנסקי
"זאת הזדמנות מאוד מעניינת לראות עד כמה אדם דתי וחרדי מסוגל לקחת מנהיגות על עיר, שהיא ברובה לא דתית. אני מקווה שהוא יוכיח שזה אפשרי, וגם אם הוא לא יוכיח את זה - אחרים יוכיחו. בינתיים, אני מתרשם שהוא קצת
רך מדיי, לא מספיק תקיף".
יגאל תומרקין
"היצירות שלו לא מעניינות אותי. הוא מעניין אותי כפיגורה ציבורית, אחד שפותח פה. אני לא מבין איך אפשר שמישהו שמתבטא בצורה כזאת יקבל פרס ישראל".
"שלום עכשיו"
"זה שהם במחלוקת איתי ועם הציבור שחושב כמוני זה לא סוד. מה שמפריע לי במיוחד זה הקטע שכמעט מגיע לרמה של מלשנות, שהולכים ומקפצים על הגבעות ומחפשים איפה הוסיפו קרוון ואיפה הוסיפו דלת. בעיניי, זו שיטה פסולה".
התכנית הכלכלית
"המגמות נכונות, אך יש שתי בעיות: לפעמים בנימין נתניהו נתקל בהתנגדות חזקה, ואז הוא נסוג כמו באיחוד של מועצות וגופים חזקים, והפגיעה בחלשים גם היא מוגזמת. היה צריך קצת יותר רכות".
תכנית ההתנתקות
"דבר מטורף לחלוטין שלא ייצא לנו ממנו דבר. אני לא מבין איזו מדינה יכולה להרשות לעצמה לפגוע באזרחיה, כמו שמתכוונים לעשות לתושבי גוף קטיף".
אלימות במשפחה
"יש שני דברים חמורים: אלימות של גברים נגד נשים ואלימות של הורים נגד ילדיהם. אני חושב שמרבים לדבר על הדבר הראשון, שהוא באמת חמור. צריך לדבר יותר על הדבר השני. אולי לילדים אין לובי מספיק
חזק שידבר עליהם".
רפורמים
"ההבדל בינם לבין יהדות יותר נכונה ואמיתית, היהדות האורתודוקסית, הוא שהם מתייחסים ליהדות כאל יצירה תרבותית ואנושית, אפילו גחמה. אם זו הגישה הבסיסית, מה שמשותף לי ולהם זה ברמת הפולקלור. כאנשים בודדים הם כמובן יהודים, ואני מתייחס אליהם כמו אל חילונים או לכל אדם אחר".
טלוויזיה
"מאוד הייתי רוצה שתהיה תחנת טלוויזיה שארגיש איתה בנוח, וכשאצפה בה עם ילדיי, נעשיר את עצמנו יותר משנזיק לעצמנו. כרגע אני לא רואה את זה, ואף על פי שזה כלי שנחוץ לי בעבודה, אני מוותר עליו".
אליטה
"הבעיה של האליטות בישראל היא שבמקום להיות אליטה משרתת ומובילה, היא הפכה לאליטה מתנשאת ומנצלת, מוקדי כוח של השמאל שמאפשרים לו לסרס את משמעות הבחירות וההליך הדמוקרטי".
נועם פדרמן
"אני לא מסכים עם רוב הדברים שהוא עושה, המתפרסמים בציבור, ואני לא מתכוון למגורים בחברון, אלא לכל מיני התחככויות עם המשטרה. מה שעושים לו בחצי השנה האחרונה זו שערורייה שאין כדוגמתה. אני מתפלא שאין על זה מלחמה יותר רצינית מצד אלה שמתמחים בזכויות אדם".
יוסי בניון
"חבל שהוא
לא נשאר בדימונה ובבאר שבע, בסביבה הטבעית שלו. אני מקווה שהוא עוד יוכיח את עצמו בנבחרת ישראל. בינתיים הוא עשה הרבה לביתו אבל לא כל כך למען המולדת".
יוסי ביילין
"אני כועס על היומרה של אדם כזה, שהביא עלינו כישלון אוסלו, לחשוב שהוא מסוגל בשכלו ובניתוח שלו, כמעט באופן בלעדי, לנהל את המדינה".
ערוץ פלייבוי
"בעיה של החברה בישראל. אני חושש שזה לא ייגמר בפלייבוי אלא בערוצים גרועים ממנו. בסופו של דבר, אני לא יודע מה יישאר כאן מהמושג הקלאסי של זוגיות עם כל הפורנוגרפיה הזאת. אנחנו לא מבינים איך לא נותנים לערוץ 7 לשדר, ומצד שני, נותנים לפלייבוי לשדר".
"סקס והעיר הגדולה"
"כמובן שלא ראיתי את זה אף פעם. אני מאוד מקווה שלא נחקה את האמריקנים בעניין הזה".
שרונה ודניאלה פיק
"אני מכיר את השיר שלהם, זה שהולך חזק, 'אני שומעת, אני יודעת'. להיות מוזיקאי זה כנראה מחלה מדבקת ויפה לראות שזה עובד לדור הבא".
אברהם בורג
"עוד שמאלני. אני לא מייחס חשיבות עמוקה לכיפה שעל ראשו".
מסגד אל-אקצא
"די מעליב שזה נמצא שם. כנראה שזה מכיוון שאנחנו לא מספיק טובים ע
דיין. אני מקווה שמתישהו המוסלמים יכירו בכך שלהם יש מספיק מקומות והם יוותרו לנו עליו".
אלחנן טננבאום
"זה שהוא הידרדר לאן שהידרדר אני לא יודע איך זה קרה. מה שצריך לבדוק זה איך העסקה נעשתה על בסיס מידע חלקי ואיך ממשלת ישראל הפכה לחותמת גומי בתהליך".
מוות
"כדאי לפעול מתוך ידיעה שזה יבוא מתישהו, כי אנחנו נוטים לשכוח ולהכחיש את זה".
רגשי נחיתות
"מצד אחד, הציבור הדתי מרגיש שהוא הכי צודק בעולם ומצד שני, יש לו רגשי נחיתות כלפי התרבות החילונית. אני מאלה שיש להם פחות רגשי נחיתות".
פיגועי ירי
"זה דבר שחשופים אליו בעיקר תושבי יש"ע וזה גורם לכך שמתייחסים לזה פחות בחומרה, משום שבאופן כללי, דמם של המתנחלים נחשב לאדום פחות, וזה כמובן מקומם".
ידידיה בר ניצן
"אני חושב שהוא עשה מעשה אמיץ, אני מעריך את מה שעשה והוא שילם על כך מחיר. אני לא בקיא בכל פרטי הנושא כדי לדעת אם הייתי מצדיק את הסרבנות הספציפית שלו, אבל אני נותן לו אשראי שכן".
יונתן בן ארצי
"עד כמה שאני מבין הוא פציפיסט. הסרבנות שלו לא דומה לזו של בר ניצן. הוא מסרב להילחם ולקחת
נשק לידיים, וזאת עמדה שקשה לי להזדהות איתה כי אנחנו צריכים להגן על עצמנו".
נישואים
"בנייה של המולקולה היסודית שממנה בנויה החברה. החברה צריכה להיות בנויה מאנשים שהם חלק מתא משפחתי".
הומוסקסואלים
"בעיה שצריך להתמודד איתה, ובחברה דתית צריך להתמודד איתה בכלים פסיכולוגיים ואחרים. אני לא משלה את עצמי, ואני יודע שבחברה החילונית יש לזה לגיטימציה מלאה".
אמנון שומרון
"עיתונאי טוב שתמיד רציתי לתת לו תפקידים ושילבתי אותו ב'מקור ראשון'. אני מקווה שהוא ימצא את עצמו בעיתונות וישמור על תפיסת עולמו, לפחות בתחום הימני. מאז שהקמנו את 'בשבע', הוא יצא נגדו בצורה מאוד חריפה. אין בינינו שום קשר".
אורי אורבך
"מוכשר מאוד בעיקר בתחום הסאטירי, אבל דרך זה הוא יוצא לתחומים נוספים. הפך להיות מנהיג של הביצה התקשורתית הקטנה של הציבור הדתי. יש לי כמה נקודות מחלוקת איתו, אבל תקצר היריעה".
משפחות מרובות ילדים
"זה גם כיף כי אני מאוד אוהב ילדים, וזה גם העתיד שלנו".
שלמה בן צבי
"במידה מסוימת הוא תקווה גדולה של שוק התקשורת הימני והדתי. בינתיים הוא נשאר כהבטחה
וכתעלומה. אני מקווה שההבטחה תממש את עצמה".
אמנון לורד
"אנחנו מכירים. נכנס לעבוד ב'מקור ראשון' כשהייתי עורך העיתון. אדם מעמיק בחשיבה שלו. מקווה שהוא יצליח".
מדריד
"האוסציאציה הראשונה שלי היא ריאל מדריד, אבל הפיגוע שם הוא עוד הוכחה שאסור להתפשר במלחמה נגד הטרור. אני מקווה שאירופה תלמד את זה בדרכים יותר סימפתיות".
עמנואל שילה
"אני יהודי מארץ ישראל, שמשתדל לעשות דברים טובים ולפעמים גם מצליח".
('כל הזמן', 'מעריב')
 |
|
|