| נשלח ב-8/4/2004 01:54 |
|
| |
האם אני יהודי בגלל בחירתי או............
שלום לכם חבורת החזון אישניקע"ס הנכבדה.
היות וההודעה הקודמת נמחקה בגלל סיבה כלשהיא
אפנה אליכם שוב בשאלתי ,המציקה והכואבת ,המנקרת במוחי זה זמן רב
מה ערך להיותי דתי ,כשברור לכל שאם הייתי נולד בסין בתרבות אחרת לא הייתי פונה לדת הנהודית ,אם כן מה הערך של עבודתי את שמו יתברך הרי לא מעצמיותי ומהכרעתי אני עובד את שמו יתברך ,אלא מכורח גורלי נולדתי להורים חרדיים וכך הלאה ,ומעולם לא הייתי נתון במצב שאוכל לבחור ולחפש את האמת , למעשה מעולם לא חיפשתי את האמת ובעצמי אני לא יודע מה מניע אותי להאמין בבורא יתברך שמו .
לרבינו מימוני אשר שמו הולך לפניו בארצות תבל ,ועמיתו ווטו החכם ,בשבת ביו"ט שני של גלויות בין שחרית למוסף היו הרבה דיבורים על ווטו ומיימוני וחבר מרעיו ,
יהודי אחד אמר לי שהוא לא מבין את התשובה הסולובייציקית שנתת לי כשהעליתי את השאלה בפעם הראשונה , מיימוני הסברת לי את העניין ,שיש גורל וייעוד ,אם תןעיל מיימוני להסביר את הענין ביתר בהירות יהיה זה לתועלתי ולתועלת חברי .
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2010 23:52 |
|
| |
| שבח_גרונם כתב: |  | | לפי שיטתך, אם הוא התרשל במצותו, אזי גם אם ימול עצמו אחר כך - כבר חילל בריתו ויתחייב בכרת, ואם כן שוב לא יועיל לו נימולו שלאחר מכן, ודבר זה קשה להלמו, ור"י בכור שור לא אבה בכך. |
|
לחזור בתשובה יכולים כל הזמן, ואלוקים ימחל לו על הכרת,
ברגע שהוא ימול את עצמו, כן יועיל לו, בזה שאלוקים יסלח לו ויוותר לו על הכרת
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2010 23:46 |
|
| |
לפי שיטתך, אם הוא התרשל במצותו, אזי גם אם ימול עצמו אחר כך - כבר חילל בריתו ויתחייב בכרת, ואם כן שוב לא יועיל לו נימולו שלאחר מכן, ודבר זה קשה להלמו, ור"י בכור שור לא אבה בכך.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2010 23:35 |
|
| |
| שבח_גרונם כתב: |  | השאלה היא מתי הוא נקרא "מפר ברית", כל זמן שהוא חי הוא יכול למול את עצמו, ואף פעם לא הפר ברית. גם כאשר הוא מגיע לגיל חמישים - מבחינת מצות מילה לא השתנה כעת שום דבר מכאשר היה בגיל שלשים ועשרים, העובדה שכרת הוא בגיל חמישים אין בכוחה לשנות עובדה זו.
גם אם פירושו צאצאים זה אותו דבר, אם הוא עדיין לא הפר בריתו, למה שלא יהיו לו ילדים, ולמה שימותו לאחר זמן, אם עדיין לא הפר בריתו. |
|
מה פירוש מתי ? ברגע שהוא יכול למול את עצמו, הוא מפר ברית אם לא עושה כך, וכך נפסק בהלכה,
ואלוקים יכול לאריך לו עד גיל חמשים
ולא יותר מזה
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2010 23:25 |
|
| |
השאלה היא מתי הוא נקרא "מפר ברית", כל זמן שהוא חי הוא יכול למול את עצמו, ואף פעם לא הפר ברית. גם כאשר הוא מגיע לגיל חמישים - מבחינת מצות מילה לא השתנה כעת שום דבר מכאשר היה בגיל שלשים ועשרים, העובדה שכרת הוא בגיל חמישים אין בכוחה לשנות עובדה זו. גם אם פירושו צאצאים זה אותו דבר, אם הוא עדיין לא הפר בריתו, למה שלא יהיו לו ילדים, ולמה שימותו לאחר זמן, אם עדיין לא הפר בריתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2010 23:17 |
|
| |
| שבח_גרונם כתב: |  | | אבל הבכור שור עומד לרעתך, כי מכיון שראה צורך לפרש כן במילה, נמצא שאין הפירוש כן בדרך כלל. |
|
לא ירדתי לסוף דעתך,
הכרת הראשון המוזכר בתורה היא כאן במילה, בראשית פרק יז (יד) וְעָרֵל זָכָר אֲשֶׁר לֹא יִמּוֹל אֶת בְּשַׂר עָרְלָתוֹ וְנִכְרְתָה הַנֶּפֶשׁ הַהִוא מֵעַמֶּיהָ אֶת בְּרִיתִי הֵפַר:
וכאן הבכור שור מפרש מה שמפרש, וכנראה כך הבנתו בכל מקום בתורה שכתוב עונש כרת, וגם מבחינת שכלית משמע כך,
וכתבתי כבר לעיל
עכשיו מה פי' אימתי ימות ?
אם כרת פירושו צאצאים אז מה הבעיה ?
ואם כרת פירושו בגיל חמישים, נווו שימות בגיל חמישים,
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2010 22:18 |
|
| |
אבל הבכור שור עומד לרעתך, כי מכיון שראה צורך לפרש כן במילה, נמצא שאין הפירוש כן בדרך כלל.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2010 21:57 |
|
| |
| שבח_גרונם כתב: |  | שם אין הפשט יכול להיות אחר, כי במילה - אימתי ימות?
וזה מה שהיה קשה למהר"י ב"ש.
ועל כן פירש שהכוונה שהוא אינו נמנה בין העבודים.
אבהיר שלא באתי לסתור דבריך מכל וכל. אולם מתוך כתלי דבריך היה ניכר, כאילו ראשית הפשט הוא כפי שהצעת, ואילו המיתה היא כעין דרשה ופשט נסתר, ואינו פשוטו של מקרא. ועל זה באתי לחלוק. |
|
תראה: מיתה בידי אדם אנו חייבים לעשות, מיתה בידי שמים בכל מקרה קורה אם לא היום אז מחר,
כרת זה משהו לא מובן עם לא תפרש כמוני,
אם כרת זה עד גיל חמישים ? אז מה הבדל בין כרת למיתה בידי שמים ? (רק עשר שנים ??)
ואם כרת זה הילדים ?? כלומר הצאצאים, ולא ישאר ממנו כלום,
אנו לא רואים שזה כך,
אבל לפרש כרת ככרת את עצמו מעם ישראל, זה אנו רואים במציאות היום יומית והיסטורית,
אגב: צטטי לך את הבכור שור הנ"ל אבל יש עוד ראשונים ואפי' בחז"ל, אם תרצה אני החפש,
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2010 21:46 |
|
| |
שם אין הפשט יכול להיות אחר, כי במילה - אימתי ימות? וזה מה שהיה קשה למהר"י ב"ש. ועל כן פירש שהכוונה שהוא אינו נמנה בין העבודים.
אבהיר שלא באתי לסתור דבריך מכל וכל. אולם מתוך כתלי דבריך היה ניכר, כאילו ראשית הפשט הוא כפי שהצעת, ואילו המיתה היא כעין דרשה ופשט נסתר, ואינו פשוטו של מקרא. ועל זה באתי לחלוק.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2010 21:36 |
|
| |
| שבח_גרונם כתב: |  | בעל: איזה שאלה, עומק הפשט של עונש כרת היא כפשוטו, הוא פשוט כרת את עצמו מעם ישראל,
איני רואה כך את פני הדברים, ותמהני איך הגעת ל'פשט' כזה. האם אתה מצפה מהתורה שתטריח את עצמה כל אימת שהיא מזדקקת למושג כרת להסביר את המושג הזה?
כתיב: מחלליה מות יומת כי כל העושה מלאכה ביום השבת מות יומת.
ואולי תאמר לי מה הפשט של ונכרתו לעיני בני עמם?
כי יכרית ה' אלקיך את הגוים? |
|
בכור שור: (בראשית יז' יד' ) ונכרתה הנפש, לפי הפשט יהא כרות ונפסק מאחרים שחתומים לעבודים לי והוא אינו חתום ואינו נמנה עבד לי, ע"כ
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2010 21:13 |
|
| |
תשובה על השאלה בפתיחת האשכול:
האם בחרתי להיות אדם ולא חי צומח או דומם.התשובה לא בחרתי אך זו עצם הוויתי.
וכמו שאיני חושב להתנער מהצורך לפעול לחשוב וכו' כבנ"א, למרות שעובדת היותי בנ"א אדם מוכרחת,כך אוסיף למגוון ההגדרות 'יהודי' ואקבל זאת כעובדה מהותית לזהותי האמיתית.
זאת ועוד,שלפי המקורות חפץ היה הקב"ה לבחור עם מבין העמים,האפשרות ניתנה לכל האומות בשווה,עד שזכה אברהם אבינו שהכיר בהשי"ת ומכח דבקותו בהקב"ה זכה שצאצאיו אחריו ייהפכו להיות עם סגולה ועם הנבחר ואז נסתם הגולל על אפשרות שאר המין האנושי להיות העם המבוחר.
ובכן, אברהם אבינו נחשב לנשמה כוללת היינו, לא שהוא לבדו פעל כפי שפעל ואנחנו צאצאיו מטבע הדברים זוכים להיות עם נבחר פרי עמלו של אברהם אבינו, אלא שכל עבדתו והשגתו כללה בה בעת גם אותנו.
א"כ את עצם היותך יהודי כבר בחרת בראשית התהוותך.
תוקן על ידי הלב_שלי ב- 22/04/2010 21:18:29
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2010 21:13 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | | בעל: איזה שאלה, עומק הפשט של עונש כרת היא כפשוטו, הוא פשוט כרת את עצמו מעם ישראל, |
|
איני רואה כך את פני הדברים, ותמהני איך הגעת ל'פשט' כזה. האם אתה מצפה מהתורה שתטריח את עצמה כל אימת שהיא מזדקקת למושג כרת להסביר את המושג הזה? כתיב: מחלליה מות יומת כי כל העושה מלאכה ביום השבת מות יומת. ואולי תאמר לי מה הפשט של ונכרתו לעיני בני עמם? כי יכרית ה' אלקיך את הגוים?
תוקן על ידי שבח_גרונם ב- 22/04/2010 21:14:43
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2010 17:02 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | כעהרת אגב
לשיטת הגאונים שמומר אינו יורש את אביו דבר תורה וכדברי רב נטרונאי בתשובה (חושן משפט סי' שסט במהדורת אופק) *--[endif]*.
"מאי טעמא דכיון דאישתמד ליה נפק ליה מקדושה דישראל ומקדושה דאבוה ... אבל משומד מתעברת נחלה מאומה לאומה"
עולה שניתן להתנתק מעם ישראל, כלומר שעקרונית יש בחירה. |
|
בעל: איזה שאלה, עומק הפשט של עונש כרת היא כפשוטו, הוא פשוט כרת את עצמו מעם ישראל,
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2010 14:54 |
|
| |
כעהרת אגב לשיטת הגאונים שמומר אינו יורש את אביו דבר תורה וכדברי רב נטרונאי בתשובה (חושן משפט סי' שסט במהדורת אופק) *--[endif]*. "מאי טעמא דכיון דאישתמד ליה נפק ליה מקדושה דישראל ומקדושה דאבוה ... אבל משומד מתעברת נחלה מאומה לאומה" עולה שניתן להתנתק מעם ישראל, כלומר שעקרונית יש בחירה.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 22/04/2010 14:57:26
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2004 16:45 |
|
| |
בוגי,
תודה. אך איננו עוסקים עדיין בדרגות אלא בבירור היסוד עצמו שבכלל יש לאדם זיהוי המניע למוסריות. הבעיה שמצפים לעוצמה מאיימת וכו' כמניע ולא מסתפקים בזיהוי פשוט שמהות האדם היותו ישר בדרך אחדות והתאמה.
מואדיב פתח אשכול על המשפט העברי באשכול סמוך [וגם תודה לך בוגי על המובאה מאייזנשטאדט ב"התפתחות ההלכה" וב"מטרת בית המדרש" של הלבן] ובתוך מובאת מואדיב יש כזה הלשון הנוגע לענניננו בהודעת השעה 10:6.
"מערכות המשפט הנוהגות במערב אינן מכריעות בין אמת ושקר אלא בין [הערת ווטו: טוב ורע] עורכי דין המייצגים את הלקוחות שלהם. המשפט היהודי מבקש למצוא את האמת האבסולוטית בשילוב בין שמיים וארץ. הצדק היהודי אינו גורס לא תגנוב לי כדי שלא אגנוב לך, אלא לא תגנוב מפני שאין זה צודק".
רב"צ,
איני מצפה מהזקנה ולא מהשודד להבין אותי, אלא מהיודעים לנתח את דרכי האדם.
תוקן על ידי - ווטו1 - 13/04/2004 16:51:45
|
|
|
|
|