אתא לידי הגדה של פסח מבית לוי (בריסק) קובץ הוספות, לוקט ונערך בס"ד ע"י משה שמעון גרליץ בהרה"ג ר' מנחם מענדיל שליט"א. הוצאת אורייתא ירושלים, תשמ"ט.
זה הסיפור שמצאתי בשולי הספר (בקיצורים הכרחיים)- עמ' קצ"ח.
כאשר עלו מרן הגרי"ז ומשפחתו מוילנא לא"י בשנת תש"א, הם נסעו באוניה שהפליגה מאודסה, דרך פרס וטורקיה.
האוניה התעכבה ואזל מלאי המזון שברשותם.
האחראי על המטבח ניגש בהכנעה למרן וסיפר לו כי יש עמו כלים חדשים והוא יוכל להכין בהם תפוחי אדמה גזר וכד'.
(הערת המעתיק: לא נכתב משום מה, אך יתכן שמדובר היה בפסח - ה"ק)
מרן הסכים, הודה על טוב ליבו וסיפר על כך בשמחה לר' אליעזר יהודה פינקל זצ"ל ראש ישיבת מיר שנסע אף הוא באוניה.
ע"מ שלא יכשלו בבישולי עכו"ם שלח מרן את הבחור שמחה הכהן קפלן זצ"ל (לימים רבה של צפת) ע"מ שיבעיר את התנור.
בדרך אל המרתף אמר הטבח לר' שמחה: וודאי נשלחת ע"מ להבעיר את האש, אך הסר דאגה מלבך - אף אני יהודי.
כאשר חזר ר' שמחה למרן וסיפר לו על כך, נענה מרן ואמר: רק עתה הסתלקה תמיהתי. הרי אמרו חז"ל ששלשה סימנים יש לישראל. רחמנים ביישנים וגומלי חסדים וביאור דבריהם שרק טבעם של ישראל שהם רחמנים והם בלבד מצויינים ומסומנים במידה זו, אבל טבעם של עכו"ם אכזרים הם, והאיך רצה הלה להיטיב עמנו ? עתה נסתלקה תמיהתי.
תוקן על ידי - האזרח_ק - 08/04/2004 21:37:37
נשלח ב-25/10/2011 19:30
ראיתי את סרטו של חיים הכט- על דר' פליקס זיידמן- מיסד חברת ווישי ( על שם עיירתו בפולין ). סרט חובה לכל אדם חושב ורגיש לקורות עם ישראל בשואה. בסיפורו הוא מספר בין היתר, איך גויי פולני סיכן את נפשו סכנה נפשית ברורה ומידית- שאל אותו חיים הכט- האם אתה במקרה הפוך היית מסכן את עצמך להציל את אותו גוי או אחר באותה סיטואציה. התשובה הכנה שענה דר' זיידמן. לא אני לא הייתי עושה זאת.
"האם הכוונה שגויים לא רחמנים כלפי יהודים? יש גם הלכות רבות שלא מפגינות רחמים רבים כלפי גויים "
חסידי אומות העולם סיכנו את חייהם כדי להציל יהודים וחלק מהם אף מסרו את נפשם בנסיון להציל יהודים.
מזל שהם לא ידעו מה מרן הגרי"ז חושב עליהם ומזל שלא ידעו על מציאותם של כמה הלכות הנוגעות אליהם בשולחן ערוך.
נשלח ב-25/10/2011 14:46
האם הכוונה שגויים לא רחמנים בינם לבין עצמם? יש קהילות לא יהודיות רבות בעולם שיש בין חבריהם סולידריות רבה.
האם הכוונה שגויים לא רחמנים כלפי יהודים? יש גם הלכות רבות שלא מפגינות רחמים רבים כלפי גויים.
תוקן על ידי מטפחתספרים ב- 25/10/2011 14:48:23
נשלח ב-25/10/2011 10:11
צבי לא הבנתי- מה היה בזה כל כך למטה. כחסיד אתה מורגל שכל מה שמתחת הגערטעל הוא למטה.לא התכונתי שהם ישבו ערומים חלילה. האבסורד בבדיחה הזו- הוא הרבה פחות אבסורדי מהרבה חומרות שהבריסקער גוזרים על עצמם ונוהגים.
נשלח ב-24/10/2011 23:42
ירוחם, אני לא סובל את הבריסקערס, אבל בכל אופן אני חושב שלא ראוי לרדת כל כך למטה [תרתי משמע] בבדיחות עליהם.
נשלח ב-24/10/2011 20:01
בסוכות השנה נהגו כמה בריסקערס להוריד את המכנסים בסוכה. שלא תהיה חציצה בברכה של -לישב בסוכה.
נשלח ב-24/10/2011 19:56
יהוסף כתב:
שינוי קט בסיפור יכול לשנות את העניין.
וכך הסיפור האפשרי:
אמר הגרי"ז: התפלאתי על רגישות כזו המתאימה לבני ישראל הרחמנים ולא לעכו"ם, עכשיו התיישב העניין.
והיינו, בני ישראל האמונים באופן מוצהר על חסד, עד לרמות הקלות ביותר, טבעי שידאגו למה שבעיניהם נראה כ"שיגעון" של אדם אחר, וכדברי התנא שיש לרוץ לפני סוסו של עשיר שירד מנכסיו.
ומעתה הסיפור עובר שלב ניתוחי מסוים והוא נהיה כזה:
הגרי"ז הסביר ש"תמיהתו" [במקום פליאתו] התיישבה. היה קשה לו להגרי"ז.... עכשיו קושייתו התיישבה.
והנ"ל יכול להוות דוגמא לכל סיפור, שמשום מה הוא לא איבד את האימון עוד לפני שהתחילו לספרו.
ומי המציא את ה'אחר'? מי ביטל את העבדות? מי רגיש לגחמות של מיעוטים שונים ומשונים?
נשלח ב-24/10/2011 19:18
נחכה ונראה.
נשלח ב-24/10/2011 19:12
צענע
נסיתי באשכול בשם זה. "מצוות האמונה לפי שיטת רבותינו מבריסק" נראה אם זה יצליח.
השערתי שהמחיקה אינו ממנהל בפורום ספציפי זה אלא מאיזה מנהל כללי שסוקר רק את הכותרות.
נשלח ב-24/10/2011 19:06
ליהיאור
אולי אשכול זה על בריסק יתאים יותר.
אם הסיפור שהובא בתחילת האשכול נכון -אז אם זאת רוח בריסק אולי צדקו בהחלט דבריו של יהיאור ואני חוזרת בי מדברי.
נשלח ב-9/4/2004 16:41
ישרן ,
פירושך נאה [אם כי ספק אם כך היה הסיפור, אך זה בעצם לא צריך לשנות לנו אם חפצים אנו במסר שבסיפורים ולא בהיסטוריה וברכילות שבהם].
נשלח ב-9/4/2004 16:33
גם בלי זה - הבריסקרוב דבר במציאות שהיתה מסביבו שבאמת היו גוים גסים יחסית ליהודים.ואולי הכונה שמדובר בגוי ויהודי שטבעם גס באותה מדה -שונים כי ליהודי יש מצוות ותורה שמדריכים ומתקנים אותו?
נשלח ב-9/4/2004 14:29
אור99
דבריך בהחלט 'לא 100'.
חסרים סיפורי מעשי גבורה מגויים? מה עם זה שסיכן את חייו להצלת השבויה בעירק ועוד כאלה סיפורים לרוב?
יהוסף, אל תשכח שמציץ חושש מלהכיר במעלת היהדות שמחנכת לדקדוקים בצורה שאין דומה לה!
אופסליחה, המשפט הקודם נכתב לפני שמציץ תיקן!
תוקן על ידי - בוגיעלון - 09/04/2004 14:32:13
נשלח ב-9/4/2004 14:17
אמשלום
אור
כדאי שתכיר קצת יותר 'גויים'
האם זה לא מגוחך לחלק את העולם לשניים - יהודים (פחות מחצי אחוז מאוכלסיית העולם) וכל היתר ולדבר על המאפיינים של שני הקבוצות האלה?
זה מזכיר לי ילד ששאל אותי למה כאשר הייתי בניו יורק לא קפצתי למזיבוז' לביקור בקברו של הבעש"ט (חו"ל היא הרי עיר גדולה ליד ארץ ישראל)