האם אתם מכירים
מי האנשים. מה המטרות שלהם. איזה רמה. ?? ועוד
לפי מה ששמעתי אחד מהחוקרים שם עשה עבודת דוקטורט על החזו"א
חוקר נוסף כתב על ר' שמעון שקאפ ושיטתו המשפטית
האם קם מתחרה (בעל שם ועם יכולות למדניות דומות) לעולם הישיבות החרדיות
נשלח ב-9/6/2004 21:56
ד"ר ויגודה עובד במחלקה לחקר המשפט העברי במשרד המשפטי. הוא גם ערך דומני את אחד הספרים שהם הוציאו. שמעתי שיש דיינים שמתיעצים איתו.
לא ידוע לי על שיטת לימוד מיוחדת שלו.
נשלח ב-9/6/2004 21:24
אני מצטער, ההודעה הקודמת ברחה לי באמצע
האם אתם מכירים חוקר בשם מיכאל ויגודה - ד"ר למשפטים ?
שמעתי שיש לו גישה מענינת בלימוד הגמרא אשמח אם מי מכם יוכל להרחיב לגביו
נשלח ב-9/6/2004 21:20
האם אתם מכירים חוקר בשם מיכאל ויגודה - ד"ר למשפטים ?
נשלח ב-23/5/2004 18:29
יוני
שמעתי פעם הסבר חביב מאוד לתופעה זו (על דרך ה"וורט" כמובן!), והוא שכידוע לכל נשמה יהודית יש שורש בתורה הקדושה, אלא מאי ? יש הרי תורה שבכתב ותורה שבעל פה, ולפיכך אלו ששורש נשמתם בתורה שבכתב טובים יותר בהתבטאות בכתב, ואלה ששורש נשמתם בתורה שבע"פ טובים יותר בהתבטאות בע"פ.
נשלח ב-23/5/2004 18:15
אני מחפש
רבנים וחוקרים גדולים שניחנו בכושר דיבור ושכנוע טוב כשדברו בעל פה,אבל היה להם בעיה בכתיבה ,וכשכתבו זה יצא בצורה מבולבלת ולא משכנעת
אני מצאתי כמה רבנים שנכתב עליהם שלא ידעו טוב לכתוב
הרגוצבר - ר' כרוך בר (ברכת שמואל) - ר' נפתלי טרופ
מענין האם יש מכנה משותף וסיבה משותפת לכולם
נשלח ב-23/5/2004 10:11
מסתברא,
תודה רבה שהארת את עיני (זה הרושם שקיבלתי בעבר, איני זוכר ממי). אגב, מה שיטת לימוד הגמרא בחב"ד? האם זו השיטה הליטאית או שיש יותר אסוקי שמעתתא אליבא דהלכתא?
אצת ים,
איני חושב שאנו חלוקים. אם כי לא ברורה לי ההבחנה שלך בין 'חרדיות' לשייכות לשאר הזרמים.
נשלח ב-23/5/2004 02:56
ממללא,
ומה תעשה לאותו אחד שלמד פילוסופיה ומדעי היהדות, אך ממשיך להאמין בכל אחד משלושה עשר העיקרים, ממשיך לשלוח את ילדיו לבתי ספר חרדיים, סמינרים וישיבות, וממשיך לנהל את חייו בדיוק כמקודם. האם לא ימשיך להיות חרדי?
כוונתי, שה"חרדיות" אינה מוענקת על פי ההתנהגות (אם כי לזו יש השלכה מרחיקת לכת על קבלת/אי קבלת ילדיך למוסדות חינוך שונים) ובודאי לא על פי אמת המידה של השולחן ערוך, אלא על פי פרמטרים תרבותיים סוציולוגיים שונים בתכלית.
ולכן, אתה יכול להמשיך להיחשב חרדי, גם אם בפנימיותך אתה ממש לא, ולהחשב לא חרדי, גם אם אתה ממש כן.
זאת, בניגוד לשאלה אם הנך אורתודוקס, קונסרבטיבי רפורמי או כל מה שבינהם. שאלה זו די תלויה באמונותיך, והתנהגותך על פי אמת המידה של שולחן ערוך.
עפר, אכן בארה"ב אני אישית מכיר כמה גדולי תורה שיש להם דוקטורט, ורבים רבים שיש להם תואר כלשהו. גם בארץ יש מגמה של שינוי.
ממללא ואמשלום,
להערכתי, פרופ' שמא פרידמן הינו מודרן אורתודוקס. הוא אדם רציני ביותר, שמידותיו קודמות לחכמתו, וחכמתו רבה. הוא מקפיד על תפילות במנין ועוסק בתורה במובן הפשוט של הענין. לא רק במחקר.
אריק,
אני חושב ששמעתי את אותו דבר מאיזה פרופסור, אך זו אמת פשוטה.
תן לי יבנה וחכמיה
אצה - צמח חסר פרחים ופירות
נשלח ב-20/5/2004 01:05
"חסידות וגמרא - אני חושב שלפחות בישיבות חב"ד מאוד מקפידים על החיבור הזה, בעקבות רבותיהם (וידוע הביאור החסידי בסוגיית שור שנגח את הפרה). מה קורה בישיבות חסידיות אחרות - למיטב ידיעתי הדגם הזה לא אומץ שם ובטח לא בישיבות ליטאיות"
אין בחב"ד סדר לימוד כזה. בחב"ד לומדים שלש שעות ביום תיאוסופה של חסידות חב"ד וכל היום גמרא כרגיל בכל ישיבה ליטאית. אין שילוב או מיזוג בין השתיים. מגיד שיעור בנגלה לעולם לא ישלב חסידות ומגיד שיעור חסידות לא ישלב נגלה.
נכון שרבי מליובאוויטש הי' נוהג לעשות כך שכאשר דן בענין הלכתי הרי אחרי בירור הלומדות היו משלבו בחסידות אך זה לא נהפך לקו ישיבתי.
נשלח ב-19/5/2004 21:35
לכאורה יש כמה חילוקים רציניים בין מחקר ללימוד והם:
1.ישיבות זה מקום ליוצרים.מחדשים בתורה.האקדמיה היא מיפוי המידע הקדום.איסוף שיטות.(ככה בהכללה)
2.בישיבות יעסקו תמיד בפרשנות התלמוד עצמה ולא בניתוח הסגנון שלה ועוד תחומים מסביב.התוכן הלימודי הוא שונה.
3.כל הצורה של הישיבות היא של הערכה לחומר ואהבה ואמונה עמוקים.ושאיפות רציניות לדעת ולהבין."כי הם חינו".
לגופו של עניין, איני חושב שיש סיכוי לשינוי כזה בתוך עולם הישיבות הליטאיות. המגמות האלו אולי מבצבצות בכמה ישיבות סרוגות, אך כדי שיהיו ממשיות לא די בישיבה פה או ישיבה שם אלא זרם יותר מהותי.
לגבי הכיוונים שמנית:
1. הלכה ופילוסופיה - אני חושב שמי שהחל לעצב כייון כזה הוא הרב מיכאל אברהם מישיבת ההסדר בירוחם בספרו 'שתי עגלות וכדור פורח'. איני יודע אם הוא מתמיד בדרך זו גם בשיעוריו השוטפים. כדאי לברר בישיבה.
2. מחשבת ההלכה - הרב סולוביצ'יק התייחס לכך במאמריו ויישם זאת בשיעוריו. איני יודע אם יש לכך המשכיות בארץ כיום (אולי אצל חתנו הר"א ליכטנשטין בישיבת הר עציון).
3. תורת הנפש ולימוד גמרא - אני יודע שהרב שג"ר אותו ציינת בהחלט מלמד בשיטה הזו גם כשהוא מלמד סוגיות בגמרא-עיון, ולא על חשבון הלמדנות הישיבתית. כך הוא בישיבתו ישיבת שי"ח באפרת.
4. חסידות וגמרא - אני חושב שלפחות בישיבות חב"ד מאוד מקפידים על החיבור הזה, בעקבות רבותיהם (וידוע הביאור החסידי בסוגיית שור שנגח את הפרה). מה קורה בישיבות חסידיות אחרות - למיטב ידיעתי הדגם הזה לא אומץ שם ובטח לא בישיבות ליטאיות.
נשלח ב-16/5/2004 15:27
ממללא
כוונתי היתה לתחום שמכונה "המהפכה החסידית"
שזה שילוב של גישות חדשות בלימוד התורה
כמו
פילוספיה של ההלכה
שימוש בפסיכולגיה ותורת הנפש להבנת סוגיות הנוגעות לאדם ,וכו חקר (אופי) של בעלי המימרא בתלמוד ומפרשיו
שיטות הלימוד
שילוב של רעיונות מהחסידות בדיון התלמודי ( עין תורתם של הרב שג"ר - ישיבת עותניאל ועוד)
לדעתי מענה חרדי שישלב לימודים ברוח זו מתוך היהדות ( כמו שעשו לגבי המוסר) יהיה מענה לצרכים שיש להרבה חברה צעירים שאוהבים מצד אחד מיסטיקה ומצד השני גם שכלתנות
נשלח ב-16/5/2004 11:50
יוני, ודאי שראשי הישיבות מסוגלים. השאלה היא אם הם רוצים. השאלה הנוספת היא אם אותם אידיאלים ראויים מנקודת מבט יהודית-חרדית.
למשל:
מעמד האשה.
היחס לגוי.
היחס לחילונים (ול'חילונים מסוג מיזרחי' כפי שראיתי פעם בלקט איגרות של אחד מגדולי הדור הקודם).
עבודה - ערך, צורך או רעה חולה.
חתירה לאמת וחיפוש עצמי.
ועוד כהנה וכהנה.
כמובן, שאיני טוען שערכים אלו משקפים את הציבור החילוני והמערבי. אני בהחלט מבין את היד הקלה על ההדק שפוסלת כל מה שמחוץ לבית המדרש בהתחשב ברוחות הפריצות והשטחיות השולטות בכיפה. ואולם, צדה השני של אותה מציאות הם למשל האידיאלים שחלקם מניתי למעלה, והבריחה מהתמודדות מולם אינה כה פשוטה בעיני.
נשלח ב-13/5/2004 18:40
שמעתי מפרופסור שהוא גם תלמיד חכם חשוב שלמד בישיבות חרדיות שאם יצאת והצלחת בגדול יתגאו בך ואם הצלחת פחןת לא יסתכלו לכיוון שלך.
יוני,
נראה לי שהיום המוטו בישיבות הוא להגיד שהכל בחוץ הוא הבל הבלים, והוכח היסטורת שכל האידיאות נפלו ואין לנו שיור רק התורה הזאת.
נשלח ב-13/5/2004 16:04
הלל זיידמן בספרו אישים שהכרתי, כותב תאוריה מענינת לגבי הסכמתם של ראשי הישיבות שבתחלה התנגדו להכנסת מוסר לישיבות ולבסוף הסכימו כמו בישיבת טלז'
הוא טוען שהכנסת המוסר נבעה מזה שהם נוכחו לדעת שהצעירים באותה תקופה חיפשו אידאולגיות סוציאליות שדגלו בצדק ובשוויון,
בהכנסת לימוד המוסר לישיבות הם ראו דרך ללמד את עקרונות היושר הסוציאלי על פי התורה והיהדות
מה שחדש בדברים אלו שבלימוד המוסר הם לא ראו רק כדרך לחזק את יהדותם של התלמידים אלא גם כאפשרות להוציא את היצר הסוציאלי של אותה התקופה בדרך מותרת (זה מזכיר את שיטת הרמבם לגבי קורבנות)
השאלה העולה מזה לימינו היא, האם היום מסוגלים ראשי הישיבות להכניס בלימודים בישיבה תכנים ודרכים בשביל לענות על אידאולגיות ושיטות שרווחות בציבור הכללי ??