בית פורומים עצור כאן חושבים

מדורות ל"ג בעומר ובר כוכבא

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/5/2004 12:35 לינק ישיר 
מדורות ל"ג בעומר ובר כוכבא

האם זה נדמה לי או שהדלקת מדורות היא מנהג יחסית חדש?
גם הקשר של בר כוסבה לל"ג בעומר אינו מוזכר במקורות.

אני גם לא מכיר את השם בר כוכבא במקורות (מלבד הדרש של ר' עקיבא, "דרך כוכב ביעקב")

אשמח אם מישהו יוכל להפנות אותי למקורות בנושא.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2011 09:33 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2011 09:09 לינק ישיר 

למה לא העלו את האפשרות הפשוטה שנר נשמה במקור היה נר לביהכ"נ (כשהאירו בנרות), תרומה לצבור. כמו מפטיר שהיה התנדבות לעליה הבלתי מכובדת (שאינה מ 7 הקרואים) וכמו ש"ץ העושה שירות לצבור.

משך הזמן הודבקו עליו הדבקות מבחוץ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2011 07:15 לינק ישיר 

אורהרעיון

לגבי הנרות נשמה, מותר או אסור? במה עוזר הנר לנשמת הנפטר?

ראה כאן:

הדלקת נר נשמה, טעמים, ומקורות

http://www.bhol-forums.co.il/topic.asp?topic_id=1071773&whichpage=&forum_id=1364

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2011 12:22 לינק ישיר 

ועוד בנושא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2011 11:32 לינק ישיר 

לי נראה שהקישו לבר כוכבא הוא חידוש של הציוינים
וראו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2011 11:04 לינק ישיר 

שלוימלה
הלל אומר בפסחים-כשראה מנהג- הנח להם לישראל נביאים בני נביאים הם

אנשים הכינו לפסח כמות אדירה של תפוחי אדמה- מצווה היא לאוכלם אפויים במדורה- ולא לעבור על בל תשחית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2011 10:05 לינק ישיר 

ציין מקור בבקשה! מה זה בדיוק 'קדמונים' בעיניך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2008 07:29 לינק ישיר 

מקורו של החג מספרים קדמונים:

"ונוהגין ביום זה לשרוף באש הערד אפפעל הנותרין מפסח, ויש שאוכלין מהן. ויש בו סוד. ונשארין ערין כל הלילה ומזמרין לכבודו של בר יוחאי. הג"ה וי"א לכבודו של בר כוסבא".

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-21/5/2008 20:26 לינק ישיר 

עד שמדברים על המדורות יש לציין שכל החגיגה הזאת של לג בעומר אין ריח יהדות נודף הימנה,
אין לנו ביהדות שום פולחן אישיות, שום ציון יום שבמרכזו אדם ולא אלוקים,
מי לנו גדול ממשה אשר אינו מוזכר בפסח כלל ועיקר ואף אין שום ציון מיוחד ביום מותו.
מי שהיה במירון בליל לג בעומר וראה את הדביקות העצומה שבה שרים לבר יוחאי
ודאי הריח בזה ריח פולחן אישיות אם לב מרגיש לו,
כללו של דבר: במירון של לג בעומר אין הקל במרכז כי אם רשב"י, וחבל...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2008 20:55 לינק ישיר 

לגבי הנרות נשמה..
מותר או אסור?
במה עוזר הנר לנשמת הנפטר?
אני מדבר על מקור מחוץ לקבלה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2008 19:00 לינק ישיר 

תא חזי מה בין ליטוואקעס דאז לליטווקעס דהשתא
פרשנות שכל אחד יפרש כרצונו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2008 18:38 לינק ישיר 

אסף וול: מדורה, מה זה קשור ליהדות?
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3544917,00.html

קדם לו 'אקדמאי' בפורום, לפני כמה שנים:
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?whichpage=1&topic_id=427218&forum_id=1364

ובונוס מיוחד לקוראי הפורום, לשנה זו תשס"ח.

דוקומנט היסטורי בחשיפה ראשונה

תחת ידי  מכתב של בחור ישיבת סלבודקה, שעלה לחברון בשנת תרפ"ה (1925).

במכתב לחברו בחו"ל, (השמות שמורים במערכת) מספר הכותב את המנהגים שפגשו בחורי ישיבת סלבודקה בארץ ישראל, להלן הקטע הרלוונטי הנוגע לל"ג בעומר (בהדגשות שלי), מבעד להשתמוממות על המנהגים החדשים ודברי הביקורת, ניתן להבחין במשיכה אל האקזוטי:

...ועכשיו פרשת ההדלקה. להוי ידוע לך, כי יש פה בארץ מנהג של הדלקת בל"ג בעמר. ומה עושים? מדליקים אבוקה וכל בני המושב נקבצים לנגדה ושרים ורוקדים. מקורו של המנהג כנראה בקבלה ואף הוא צביון לגמרי אחר היה לו. ל"ג בעמר הוא יום הלולא דרבי שמעון בן יוחאי, יום פטירתו. ומובא בזהר שתלמידיו היו באים על קברו ומדליקים נרות לזכר נשמתו והיו מבלים את היום כיומא דפגרא. המקובלים בימי האר"י ז"ל הקדוש חדשו את המנהג ומימיהם נתפשט המנהג על ידי החסידים וכל כת דלהון, ונעשה של כל העם. מאליו מובן איזה פרצוף הוא מקבל כבר עכשיו. והנה בעצם היום הזה מתאספים מכל הארץ, העקר מהחסידים, הספרדים והיהודים הבוכרים על קברו של רשבי בכפר מירון אצל צפת ועושים אבוקה גדולה ומדליקים נרות ושמן כל אשר ידם מגעת. ונוהגים להשליך בגדים שונים אל תוך השרפה, חפצים בעלי ערך גם פתקאות בקשה. המנהג הזה אף כי רבים כנראה עמדו לנגדו מהגדולים בכל זאת נשאר בתקפו והמון העם מאמין בו ובסגולותיו. לפנים היה זה יום טוב של חסידים ואנשי מעשה, אבל עכשיו קבל אותו הצביון המתואר למעלה, אשר ודאי אין לשמוח בו. מכל קצוי הארץ באים שמה עם ילדים חולים, וקטנים אשר שמה מספרים ראשיהם בראשונה והשיער זורקים באש וכדומה. יוצאים בריקודים ומחולות, בקצרה החגיגה הזאת נערכת ברוב פאר והדר. הדלקות של אבוקות קטנות נעשות בכל הארץ, גם בחברון עשו אנשי העיר אבוקה אתמול בערב והזמינו את כל הישיבה. ההנהלה בעצמה עם הרב בראש לא נענתה להזמנה כלל, ותאמר שאין היא מודה בה לגמרי, אבל מבני הישיבה באו רבים לראות וגם אני הקטן בתוכם. עלו על הגג אחרי תפלת מעריב וידליקו אבוקה גדולה באמצע וישירו נגון חסידי. מבלי משים נענו גם בני הישיבה למחול ויצאו רבים במחול סובב סביב האבוקה. זה היה מחזה נהדר אבל מעט פראי, ולא ריח היהדות נדף ממנו. בעיני זה לא מצא חן כלל, אבל בכלל מענין היה לראות. ובעיקר היה זה חג לילדים אשר הסתובבו בעיר ואבוקיות קטנות בידיהם ופניהם מלאים זיו ומפיקים נגה.

תוקן על ידי שלויימלע ב- 20/05/2008 18:55:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2004 13:23 לינק ישיר 

מאמר מענין על ל"ג בעומר
http://www.daat.ac.il/daat/kitveyet/shana/toker-1.htm

לפחות מהמאמר נראה שהשורש של ל"ג בעומר הוא קצת אחרי הופעת הזוהר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2004 22:12 לינק ישיר 

אולי זה יענין מישהו, שאלתי היום את סבתי, בת ה 95 אם בילדותה בצפת הדליקו מדורות.

התשובה היתה כן, הדליקו מדורות בצפת ועלו לקבר רשב"י.

היא לא בטוחה אם בילדותה היא למדה על בר כוכבא או על בר כוזבא אבל יודעת שאז לא קשרו בין ל"ג בעומר לבר כוכבא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2004 11:45 לינק ישיר 

אמשלום (ואחרים), אני חשבתי שהמדורות הן זכר לפטירתו של רשב"י:

"רבי שמעון היה כל אותו היום במצב נבואי, כשהוא חושף את הסודות המיסטיים העמוקים של התורה. הוא אמר לתלמידיו: "והרי דברים קדושים, שלא גיליתם עד עתה, ברצוני לגלותם... שלא יאמרו כי בחסרון הסתלקתי מן העולם..." עד עכשיו החזקתי את כל הסודות קרוב לליבי - אבל כעת, לפני שאני עוזב את העולם, אני רוצה לגלות אותם לכולם.
רבי אבא תלמידו, שקיבל עליו את משימת שכתוב דבריו של רבי שמעון, סיפר: "ולא הרימותי ראשי, שהאור היה כל כך גדול שלא יכולתי להסתכל... כל אותו היום לא פסקה האש מן הבית ולא היה מי שהתקרב אליו, שלא יכלו לגשת אליו, שהאור והאש היו סביבו..." ובסופו של היום, לאחר שנסתלקה האש, ראה רבי אבא את רבי שמעון, שנפטר מהעולם. "כשהוא שוכב על ימינו, מעוטף [בטלית] ופניו שוחקות."

המדורות, כאמור, הן זכר לאותה האש.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מדורות ל"ג בעומר ובר כוכבא
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext