בית פורומים עצור כאן חושבים

חידון תורני [ד]

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/5/2004 21:45 לינק ישיר 
חידון תורני [ד]

"וכן הנשים ישמרכם הרחום, הצניעות מאד נחוצה לאשה מכל הצדדים, מבפנים ומבחוץ. תחלה, אופן מלבושיה והופעתה צריכה להיות מסודרת, על המנהגים הנחוצים. אסור לה לעשות שום דוגמא וצורת לבוש אשר יגלה משהו מבשרה. כי האשה אסור לה שיתגלה דבר מגופה. רק פניה צוארה וכפות ידיה. ושאר איבריה כולם עטופים.

והביטו הנשים על אנשי אירופה, מנהגם לא להסתר מפני זרים, ובכל זאת מלבושיהם מסודרים, לא מתגלה מגופם רק פניהם וצוארם, כפות ידיהם וראשם.

ואמת נכון מגולה שערם, ולפי הדין שלנו אסור הדבר, אבל יש להם איזה התנצלות, כי אומרים לא נתיישב המנהג הזה אצל כל נשותיהם, מבנות אומתם וחוץ לאומתם, נעשה גילוי השער כמו גילוי פניהם וכפות ידיהם, ואינו גורם הרהור אצל האנשים במבט עיניהם".

מי אמר?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2004 21:29 לינק ישיר 

תודה על הפיענוח. נראה שזה תרגום עברי לערבית מקורית או שיכתוב מודרני.

בכל אופן, אולי סיפור הפיאות יגרור את הקהל האשכנזי לכיוון הזה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2004 10:18 לינק ישיר 

לפי הבנתי, הבא"ח מדבר על ברכה מול (שיער) ערווה, שהדבר מותר לבני אשכנז שנשותיהן מגלות שערן. זאת כמדומני כוונתו.

הייתי אומר שזאת נ"מ למעשה. אם מישהו עובד במקום שבו הנשים מתהלכות ללא כיסוי שיער ראשן, אין סיבה שלא יברך באותו מקום "שהכל נהיה בדברו" על כוס מים. הסיבה שהוא רגיל בכך, ואין כאן הרהור.

מי שעובד ב"בית יעקב", והזדמן לו מקרה של גלוית ראש, מן הסתם לא יוכל לברך נגדה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2004 09:36 לינק ישיר 

אני לא חושב שהבא"ח התיר גילוי ראש לנשים. הוא מדבר על כך שבאירופה הנשים הלא יהודיות הולכות בגילוי ראשן, בניגוד לבנות המזרח, ולכן לא שייך בזה הרהור.

הרב חיים משאש אכן התיר, אך הוא למיטב ידיעתי היחיד שסובר כך.

הודעת רב_צעיר

מאירקה

לא ציינתי שהבן איש חי דיבר רק על נשות אשכנז, הואיל וזה מופיע בציטוט דלעיל. אבל בכל אופן פשטות לשונו שהדבר מותר (אם כי מן הסתם על דרך של לימוד זכות):

ואמת נכון מגולה שערם, ולפי הדין שלנו אסור הדבר, אבל יש להם איזה התנצלות, כי אומרים לא נתיישב המנהג הזה אצל כל נשותיהם, מבנות אומתם וחוץ לאומתם, נעשה גילוי השער כמו גילוי פניהם וכפות ידיהם, ואינו גורם הרהור אצל האנשים במבט עיניהם".

תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 03/06/2004 20:27:37

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2004 08:26 לינק ישיר 

זהו אכן הבן איש חי, והוא לא הפוסק הספרדי היחיד שהתיר זאת, אלא גם הרב משאש:http://kova.away.co.il/

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2004 08:20 לינק ישיר 

ווטו,

לרגע לא הטלתי ספק בעדותך. אלא שהיתר לקרוא ק"ש בפניהן איננו שווה להיתר ללכת בראש פרוע! את הראשון אפשר למצוא כבר בראשונים וזו "לא חוכמה" לפסוק לפיהם; את השני - קשה הרבה יותר לבסס.

אידך גיסא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2004 08:17 לינק ישיר 

אד"ג,

ראיתי במו עיניי את כף החיים הנזכר, רק שהניסוח לא היה כזה כאמור [אין הספר תח"י כעת כדי להעתיק את לשונו].

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2004 07:48 לינק ישיר 

אני חוזר בי. ה"ישמרכם הרחום" (באמת ניסוח ימי-ביניימי במקצת) איננו אופייני לרב עוזיאל, גם לא לרב חזן.

הרב עובדיה מחמיר, כידוע, בענייני כיסוי ראש, ואיננו נוטה לסובלנות כלפי יוצאי אירופה... ה'כף החיים' גם הוא לא היה מן המקילים, וגם נטה לקנאות.

בסופו של דבר, ה'בן איש חי' נותר האפשרות הסבירה ביותר מבין אלה שהועלו עד כה. אולי הרב עבדאללה סומך. אולי ר"ח פאלאג'י, המככב באשכול סמוך.

תוקן על ידי - אידך_גיסא - 27/05/2004 8:02:51

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2004 01:21 לינק ישיר 

עכשו אני מבין במה טעיתי.

חשבתי שהחלק המדבר על נשים באירופה המגלות ראשיהן, מה שאסור בעדות אחרות, מדבר על נשים רווקות, על נערות שטרם התחתנו, כשיטת הרמב"ם וכעיקר דין הגמרא - שבטל מזה מאות בשנים.

אך עתה אני מבין שמי שכתב דיבר על נשות אירופה הנשואות שאינן מכסות ראשיהן, ולמרבה ההפתעה, כערוך השולחן במקומו, לימד עליהן זכות שיש להן מנהג להתיר. פלאי פלאים.

מיהו ומהו?

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/5/2004 22:21 לינק ישיר 

כף החיים מתבטא באו"ח סי' ע"ה שאצל בני אירופה שהולכות פרועות ראש מותר להם לקרות את שמע בפניהן, אך לא זכור לי הלשון שהביא דוד!

אך אולי בהשפעתו כתב כן הרב עובדיה יוסף המשתמש רבות בסגנון מליצי כזה!

תוקן על ידי - ווטו1 - 26/05/2004 22:34:03

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/5/2004 22:12 לינק ישיר 

מימוני,

איש ימי הביניים לא היה כותב "אירופה", בוודאי לא בכתיב המודרני. ובכלל, הטקסט "נושם" את רוח משבר המודרנה.

ההימור שלי: הרב חזן, או אולי אפילו הרב עוזיאל.
(אני מניח שהטקסט נלקח מאחד מספריו של ד"ר צבי זוהר, אבל אין לי זמן לחפש).

חודש טוב

אידך גיסא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/5/2004 21:02 לינק ישיר 

"...ולפי הדין שלנו אסור הדבר..."

מישהו מימי הרמב"ם, באשר בימיו עדיין ציפו מנערות לא נשואות שתכסינה ראשיהן.

וגם מישהו שביקר באירופה, אך מוצאו ממקומות שבהם נהגו כדעת הרמב"ם - וכמקובל מימי הש"ס - ואף מישהו שהשתמש בביטוי "אירופה" - או שמא זה הכתיב של המעתיק?

ובכן:

מוצאו ומגוריו של הכותב בארצות בהן נוהגים כמנהג ספרד.

הוא ביקר באירופה.

הוא חזר לארצו או לפחות לאיזור בו נהגו כמנהג מגוריו.

היה לו מעמד שאיפשר לו לבוא בדרישה - או בדרשה - לנשות מקומו.

ולכן -

(איני יודע )

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/5/2004 20:49 לינק ישיר 

הרב יוסף חיים(הבא"ח) ב"חוקי הנשים" ?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חידון תורני [ד]
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext