בית פורומים עצור כאן חושבים

אמת, נוחות, תשובה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/5/2004 12:40 לינק ישיר 
אמת, נוחות, תשובה

עמיתתנו היקרה, ג'ינג'ית, פירסמה באתר שלה (אהלה של יהדות) ובבלוג שלה, את הקטע היפה הבא.

מתוך הבלוג שלי http://www.israblog.co.il/blogread.asp?blog=19817:

לדעתי, המניעה מחזרה בתשובה נעוצה בסוג האדם שאליו אתה משתייך (וכמובן גם בזכות אבות שיש לך אבל זה כבר נושא אחר למאמר אחר בעז"ה).

בני האדם מתחלקים לשלושה סוגים:
1. אלו שהנוחות חשובה להם יותר מהאמת.
2. אלו שהאמת והנוחות נמצאים אצלם במאבק תמידי.
3. אלו שהאמת חשובה יותר מהנוחות.

בד"כ יעיד אדם על עצמו שהאמת חשובה לו יותר מהנוחות, כי הרי אין יכול אדם להודות לעצמו שהוא חי חיי שקר, או שחי בסתירה פנימית. ברור שהוא חי חיי אמת, כך הוא יגיד לעצמו. אך האמנם?

1. אלו שהנוחות חשובה להם יותר מהאמת
אנשים שהנוחות חשובה להם יותר מהאמת הם אנשים שקשה להם לשנות את חייהם מהקצה לקצה. לכן כדי שלא יצטרכו להתאמת עם האמת הדורשת שינוי זה, הם משנים את "האמת" ומתאימים אותה למציאות שבה הם חיים ככתוב במאמר על האוביקטיביות של השכל http://www.israblog.co.il/blogread.asp?blog=19817&blogcode=276497
בשיעור משוכתב על מהות השינוי http://www.israblog.co.il/blogread.asp?blog=19817&blogcode=279503 הסבירה המרצה כך:

"לפעמים הדרך לאמת מאד מאד קשה ולכן לפעמים אנחנו מוותרים על האמת ומוכנים לחיות עם שקר כי ללכת על האמת ללפעמים זה קשה מדי. הצורך לאמת זה משהו מאד מאד עמוק ואנחנו יכולים להרוס את האמת שלנו כי לא מוכנים להלחם בשבילה. מה עושים כשיודעים שיש אמת ואין כוח להשיג אותה? דיסוננס קוגנטיבי תקרה בשני מצבים – או כשמקבלים מידע חדש, או כשיש חוויה רגשית חדשה. כשלומדים משהו חדש שסותר את אורח החיים, אז יש בעיה ויש שתי אפשרויות – או לשנות דעה, או לשנות הנהגה.

הדרך להשתנות היא רק אם אתה מצטער ורואה שיש בעיה. אנשים מוכנים לחיות במסגרת שלא נותנת להם כלום במקום לשנות את עצמם. חייבים להיות מודעים לבעיות ומוכנים לרדוף אחר האמת כמו שמגנט נדבק לברזל. לפעמים אנחנו מוכנים להתפשר על האמת רק שלא נאבד קשר עם החברה שהתרגלנו אליה, שלא נהיה בודדים. לפעמים גם לחץ חברתי מביא אדם לשנות את דעתו על מה שנראה לו כאמת..."

לאדם קשה לשנות את חייו מכמה סיבות שביניהן ההעדפה לחיים המוכרים. אדם מרגיש יותר בטחון כשהוא נמצא בסביבה מוכרת. אדם מרגיש צורך להגן על מעמדו החברתי ומפחד מדעת הקהל. מחקרים הוכיחו שאנשים מפחדים מדעת קהל יותר אפילו מהפחד ממוות. מכיוון שאדם לא יכול לחיות בסתירות פנימיות, הוא מכחיש את האמת הטופחת על פניו ומשנה אותה להתאימה למציאות שבה הוא מרגיש בטחון.

2. אלו שהאמת והנוחות נמצאים אצלם במאבק תמידי.
ישנם אנשים, שלא מסוגלים לשקר לעצמם. הם יודעים טוב מאד מה האמת ומה נדרש מהם, אבל אין להם את הכוח לקום ולשנות. הם נמצאים בתהליך של התקדמות ונסיגה בגלל שקשה להם לעזוב את המוכר, הידוע, הנוח כדי לצלול בים האמת. התהליך הזה של שחרור מכבלי הנוחות מזכיר לי משל שפעם קראתי על אדם שהלך לטיול. פתאום החליקה רגלו והוא התדרדר לתהום. בדרך למטה הוא הצליח להאחז בידו בשיח וכך הוא נשאר תלוי בין השמיים והארץ. מתוך ייאוש ופחד מוות קורא אותו אדם לבורא עולם שיציל אותו. הוא מבטיח לו כל מיני הבטחות שאם יציל אותו הוא יעשה כך וכך. בורא עולם אומר לאיש - אתה רוצה שאציל אותך? אין בעיה. שחרר את ידיך מהצמח ואצילך. והאדם - אינו מסוגל לעזוב את ידיו מהצמח שהוא מה שמחזיק אותו תלוי בין השמיים והארץ. ככה הם האנשים בסעיף זה. לא מוכנים לשחרר את ידיהם מהנוחות, מהצמח, כדי להנצל.

3. אלו שהאמת חשובה יותר מהנוחות.
אנשים אלו הם בעלי התשובה. צריך הרבה כוח ורצון כדי לשחרר את הידיים מהצמח, מהנוחות, כדי להנצל. בעלי תשובה עשו זאת. הם שחררו את ידיהם, נתנו לעצמם ליפול חופשי לתהום מתוך ביטחון מלא שבורא עולם יצילם ואכן, הם הורדו בזהירות לקרקע מוצקה ואמיתית. לא סתם נאמר שבמקום שבעלי תשובה עומדים, אפילו צדיקים לא יכולים לעמוד. אנשים שנולדו לתוך האמת לא נאלצו לשחרר ידיים מצמח כשהם תלויים בין השמיים לארץ, רובם לא הצטרכו לעשות צניחה חופשית לתוך האמת, הם נולדו לתוכה. לוקח הרבה אומץ והרבה כוחות נפש לאדם להשתחרר מלחצים חברתיים, לחצים משפחתיים, נוחות, הרגלים.

נכון שיהיו כאלה שיגידו על בעלי תשובה שאולי אנחנו לא אוביקטיבים? אולי גם אנחנו מעוותים את המציאות כאלו מהסוג הראשון? התשובה היא ברורה. איננו יכולים להיות בטוחים בעצמו כלל. לכן, כדי לדעת כיצד עלינו לחיות ומהי האמת עלינו לשאול את פי מי שבאמת אוביקטיבי. רק ממנו נקבל תשובה אמיתית מהי האמת. אותו מישהו זה בורא עולם. הוא נתן לנו את תורתו הקדושה שממנה ניתן ללמוד כיצד עלינו לחיות, מה נדרש מאיתנו, איך לתקן, איך לשפר ואיך להתחבר לאמת ועכשיו שהסברתי איך אני רואה את חלוקת בני האדם, אני משאירה לכם לחשוב לעצמכם לאיזה סוג של אנשים אתם משתייכים.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2004 13:12 לינק ישיר 

בשם התורה; עצת הרבנים -

*איך נבחין בין הסכל והחכם בציבור הרבנים?
דיון על אי היות מ"ציבור הרבנים" ביטוח נגד הסכלות
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=552188

בברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2004 13:09 לינק ישיר 

ג'ינג'ית

אני מסכים איתך למסקנה, שאדם צריך להשתדל לכוון לשם שמים, וזה אומר: לבחון, לבדוק, לחשוד את עצמו, לפשפש במעשיו, ולהתפלל שיזכה להגיע לאמת - כי זה כל האדם.

אבל בפרטים ובפרטי הפרטים זה קשה מאד.

דוגמא - נניח שיש שיחה בין שני אנשים.

ג: אני בעד סגולה ששמעתי מרב בן זמננו.
מ: האם יש מצוה להאמין בסגולות?
ג: אתה מותח ביקורת משום שאתה נכשל בגאווה!
מ: לא, אני מעלה שאלה שצריך לדעת לשאול, וכן נהגו חכמים בכל מקום.

האם מ' מכוון לשם שמים?
האם ג' מכוון לשם שמים?

איך ניתן להוכיח את התשובה?

ואולי אי אפשר? אולי אפשר רק שכל אחד ישתדל לעשות לפי מיטב הכרתו שהוא מכוון לשם שמים?

אז השיחה עשויה להסתיים כך:

ג: חבל לי מאד שאתה מפסיד סגולה יקרה ועוד מרחיק את הרבים מלזכות בה. אבל אני משער שאתה מכוון לשם שמים.
מ: חבל לי מאד שאתה נאחז בסגולה שיש לפקפק בה, אבל אני משער שאתה מכוון לשם שמים.

(והאמת והשלום אהבו.)

תיקון: נמחקה ה מיותרת בתחילת ההודעה.

תוקן על ידי - מיימוני - 01/06/2004 13:44:20

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2004 12:57 לינק ישיר 

מיימוני,

א. הדוד נהג שלא כהלכה, אין ספק. הוא נהג בניגוד לעצת הרבנים. אז אי אפשר להגיד שבשם התורה הוא נהג כך. הוא נהג כך בשם עצמו בלבד.

ב. אני חושבת שכל זמן שאדם באמת רוצה לעשות הישר והטוב בעיני הבורא, הוא ייעזר מלמעלה שלא יבוא מכשול לידו.

אדם צריך ללמוד ולבחון כל דבר זה נכון. אבל אם כוונתו כמובן ללכת בדרך הישרה ולהיות תמים עם השם, ניחא. ברגע שזה נובע מגאווה זה כבר פסול. וכל אחד אם יפשפש במעשיו כבר ידע לבד אם חשיבתו העצמאית נובעת מגאווה מנופחת, או באם לשם שמיים.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-1/6/2004 12:14 לינק ישיר 

ג'ינג'ית

א. לדעתי, קשה מאד לשפוט לפי סיפור בעיתון. אם העובדות הן כפי שהוצגו, הדוד לא נהג בסדר ורק תלה עצמו בשם התורה וההלכה. אבל לא ברור עד כמה ניתן לסמוך על "כתבו בעיתון".

ב. טענת כי מי שרוצה ללכת בדרך הישר, זוכה לסייעתא דשמיא. זה נכון, וכך נאמר גם בגמרא. אך צריך לדעת שאין זה בהכרח מספיק.גם כשאדם מקבל סייעתא דשמיא, צריך לבדוק מה הוא עושה איתה. ולפעמים אדם תולה לומר שיש לו סייעתא דשמיא ובעצם ניתן להגדיר זאת כיצר הרע.

אדם צריך ללמוד ולבחון כל דבר - וגם את עצמו. ולמעשה יש כאן דיאלקטיקה מורכבת, וכנראה גם אין פתרונות חד משמעיים בשום צד.

וכבר אמרו: לעולם יהיו כל מעשיך לשם שמים.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/5/2004 12:53 לינק ישיר 

בעצם מיימוני, למקרא הקטעים שהדגשת, שמתי לב שלא הרבנים הם אלה שהתנגדו בשם ההלכה, אלא קרוב משפחה [הגיע דוד חובש כיפה שאסר על המהלך]. אז מי בעצם אומר דברים שאסור בשם ההלכה או עושה דברי עוולה בשם התורה?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-31/5/2004 12:22 לינק ישיר 

מיימוני, אתה נשען על סיפור? וכי אינך יודע, שבשעת צער אנשים מוכנים להאשים את כל העולם? אתה כתבת "לך תדע מה בדיוק היה הסיפור שם.". אני מסכימה עם המשפט הזה.

המשוואה היא מאד מאד פשוטה. מי שתמים עם השם אלוקיו ורוצה ללכת בדרך הישרה לא יטעה. יותר מזה אין לי מה להגיד בנושא וכבר אמרו לפני - הרוצה לטעות יבוא ויטעה. אני מאלו שלא רוצים לטעות, מאלו שרוצים ללכת בדרך הישרה ולכן יש לי סייעתא דשמייא בזה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/5/2004 23:41 לינק ישיר 

ג'ינג'ית

תודה על השתתפותך.

אולי לא שמת לב לכך, אך אין זה כה פשוט להישען על התורה. לדעתי, הצגת הדברים בתור דילמה פשוטה בין השכל העצמי המטעה לבין הכרעה לקבל בכל את דברי התורה היא לא פשוטה אלא פשטנית.

ראי באשכול הבא מה אפשר לעולל - כנראה - בשם התורה. וראי כיצד השתמשתי בניתוח היפה שלך כאן כדי להסביר כיצד ניתן להצדיק הכל בשם התורה.

http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=959339

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/5/2004 15:26 לינק ישיר 

ואיקה, ה"תאווה העץ לעיניים" הוא רצון תאוותני, אולם השיקול לאכול בסוף היה שיקול שכלי שהושפע מהתאווה. הרי חווה ידעה שאסור לאכול ואכלה בכל זאת. כדי להחליט ולבחור צריכה היתה להפעיל שיקולים כלשהם.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/5/2004 15:23 לינק ישיר 

אםשלום ורוח דרומית, קראתי רק את סוף הדף הראשון ותחילת השני, אבל כדי שלא אשכח מה כתבתם, אגיב לזה עכשיו.

שניכם צודקים ובזה אתם מוכיחים את שכתבתי.

נכון, חווה אכלה בגלל תאווה. אבל היא הסבירה את הרצון הזה לעצמה בצורה שכלית וזה בדיוק מה שאמר החכם מכל אדם "כל דרכי איש זך בעיניו" וזהו שלאדם יש תאווה, והוא מתרץ את התאווה/רצון ראשוני, בצורה שכלית במקום להיפך. התאוות שולטות בשכל ולא להיפך אלא אם כן אדם מתיישר עם התורה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-28/5/2004 17:19 לינק ישיר 

ממללא

ייתכן ודברי לא הובנו כהלכה, מה שכתבתי לעיל היה דווקא סיוע לדבריך, אחרי ששנינו מסכימים על כך שההכרעה הערכית אין לה שום שייכות לרציו. כל כוונתי הייתה להראות שאכן בין אם אדם בוחר ב"יוצרי" ובין אם הוא בוחר ב"יצרי", הבחירה נובעת מרדיפת נוחות מסויימת (זאת אומרת, ביטול ה"אוי" שנובע מאי-בחירתו)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2004 16:32 לינק ישיר 

רב"צ,

העובדה שיש אנשים שפוקדות אותן נקיפות מצפון לאחר בחירתם (בין אם בחטא בין אם במצווה) אינה משנה את העובדה שבחירתן נבעה מ'נוחות' (אני מעדיף את הביטוי 'תועלת').

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2004 16:04 לינק ישיר 

"תמיד"? ישנם גם מצבים ש"הדמיון משלים עם השכל לחזות בנועם ד' וכל תענוגי בשרים חמקו עברו ונפשו העדינה מתעטפת בקדושה וכאילו פירשה מגוף העכור ומשוטטת בשמי שמים" - אמונה וביטחון פרק א' אות ט'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2004 15:55 לינק ישיר 

ממללא

הרי חז"ל לימדונו שמצבו האקזיסטנציאליסטי של האדם הוא: "אוי לי מיוצרי ואוי לי מיצרי, כלומר שלא משנה מה יבחר האדם, תמיד יהיה לו "לא-נוח", שהרי כל בחירה - יצרי או יוצרי - היא בחירה נוחה כשלעצמה, אלא שדווקא בגלל כך היא יוצרת את האי-נוחות כאשר לא בוחרים בה, וד"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2004 15:14 לינק ישיר 

רב"צ - עוד הבהרה,

גם אם נצא מנקודת ההנחה שישנם דברים המוגדרים כטוב אובייקטיבי לכו"ע, והיפוכם ברע, זה עדיין לא סותר את דברי.

הבחירה של האדם דווקא בטוב נובעת מ'נוחות': מצפון שיהנה או יתייסר, חברה, אמונות שונות, תחושת מיוחדות ביחס להמון העם וכיו"ב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2004 12:23 לינק ישיר 

רב"צ,

הטענה שלי היא שלו לא היה לאיש שכולו גמ"ח ומעשים טובים סיפוק באורח החיים שבחר לעצמו, היה בוחר באורח חיים אחר.

אתה מניח שהרוצח והגמחיסט הם לוח חלק, האחד נכנע ליצריו והשני כובש אותם עבור ערך נעלה. אני טוען שלשניהם סיפוק ממין שונה והם מנסים לספק את עצמם. ברור שכמתבונן מהצד אני 'מעדיף' את גומל החסדים.

כזו היא המציאות בעניין השכלה. האם כל הבקיאים בכתבי קאנט היו מעדיפים לצפות בצ'רלי וחצי, או אף החגיגה בסנוקר וכבשו את יצרם? לא. הם יותר 'נהנים' מקאנט, בבחינת אם למדת תורה הרבה אל תחזיק טובה לעצמך, כי לכך נוצרת.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אמת, נוחות, תשובה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext