בית פורומים עצור כאן חושבים

על החזו"א ודברי הזוהר על טומאת הידים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/6/2004 20:05 לינק ישיר 
על החזו"א ודברי הזוהר על טומאת הידים

שלום
שמעתי שבזוהר שהחזו"א למד בו , נמצא כתוב בכתב ידו ,
על דברי הזוהר "שהמהלך ארבע אמות ללא נטילת ידים חייב מיתה", כתב, "והוא שהרג את הנפש" כלומר שלא קיבל את דברי הזוהר בענין זה .
האם מישהוא יכול להרחיב בנושא זה
בברכה

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2005 06:30 לינק ישיר 

קעלעמר כתב:
<באשר לטענתך שיש העדר לימוד קבלה בשנים האחרונות, לולא דמסתפינא הייתי אומר שזה ממש בשנים האחרונות (כנראה שהרב שך הוא אבי הענין) מה שכן היה זה, ההסתרה, כפי שניתן לראות על הרב אלישוב שאינו מוכיח ידע. אולם שמעתי שלא מתנזר מלימוד הקבלה.>

השמועה נכונה, ואני ראיתי - בדפוס - הערותיו מלפני יותר מ50 שנה על ספרו של זקנו הלשם בלשון שוטפת כזקן ורגיל בקבלה

עוד זאת שלפני כ30 שנה שאל אבי ז"ל הכ"מ את הג' רבי משה פיינשטיין שאלה די חמורה להלכה למעשה שהיו בו מרכיבים קבליים והשיבו הג' הנ"ל שבענינים כגון אלו ישאל את הרב אלישיב.

לא אדע באם החזו"א קרא\למד\ידע קבלה זו או אחרת אך ברור שהרבה מחכמי ליטא עסקו בה בהסתר, ואכמ"ל ברשימת גאונים.

בקיצור, השערתך נכון.

תוקן על ידי - בדק_הבית - 28/06/2005 6:44:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2005 02:29 לינק ישיר 

בס"ד
למיימוני
נראה לי ברור כי רבנו בעל החזו"א זצ"ל עסק בלימוד חכמת הקבלה ע"פ שיטת בעל הלשם שבו ואחלמה להרב הגדול המקובל האלוקי ר' שלמה חייקיל זצ"ל.
ולעניין הגר"א מ"ש כי לא הותקף בשל דיעותיו אינו מדוייק
כי רבנו הראי"ה קוק זצ"ל כתב במאמרי הראי"ה כי עמד לשטן
להתנגד לבעש"ט,ולא הסכים למחלוקת נגד שיטת החסידות של ר' ישראל הבעש"ט .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2005 05:26 לינק ישיר 

משום מה נראה לי שהיו שני חזון איש, האחד איש הלימוד, והשני איש ההשקפה, כאיש הלימוד הוא היה איש הלימוד, אך כאיש ההשקפה הוא היה מלא "יציאות" לא מבוססות.

להלן מדברי הרב פרופ' שלמה זלמן הבלין, ("היחס ל'שאלות נוסח' בספרי חז"ל", הערה 7, בית הועד - תשס"ג):

" עיין קובץ אגרות החזון איש, ח"א סימן לב: '...וכמעט שלא ראיתי תועלת להגיע אל האמת ע"י הגירסאות שנחפשים מהגניזות, רק כולם תועלת לעוות משפט ולעקם את האמת, וראוי היה לגונזם, שההפסד יתר על השכר'. ואינו מובן, שהרי לפני כן כתב שם: '...ואם אמנם לפעמים נהנים מהכת"י [כוונתו לכת"י של הגמ' כדלעיל שם] לנקות השיבושים המתהוים בהמשך הזמן'! כמן כן תמוהים הדברים שם: '…וכשהחלו להדפיס את הגמ' מסרו חכמי הדור נפשם על זיקוקו והגהתו...', והלא הספר הגדול דקדוקי סופרים מאת הגאון ר' רפאל נתן נטע רבינוביץ לפנינו, ועיין שם בהסכמותיהם הנלהבות של הר"ש קלוגר, רי"ש נאטענזאהן, הר"י עטלינגר, הר"י אלחנן, הראש"ב סופר והר"ש סופר; וגם סיפרו של ררנ"נ רבינוביץ 'מאמר על הדפסת התלמוד' לפנינו, ומשם אין נראה שחכמי הדורות הם שעסקו בהדפסות התלמוד, ואף לא שמסרו נפשם על זיקוקו והגהתו, וצ"ע. [ועי' באריכות בספר 'הגהות ומהגיהים' לפרופ' רי"ש שפיגל חלק ראשון]".

ואין לי אלא לשאול:

"ואינו מובן".

מדוע הפרופסור הנכבד, הסתפק רק בתמיהה, ולא ביטל את דבריו, כדברי חלומות?

האם מפני שחשב שכאיש ההשקפה הוא היה מלא "יציאות" לא מבוססות.

האם הוא מחסידיו של החזון איש?

האם מפני שהחזון איש לא היה רבי חב"די?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2005 09:44 לינק ישיר 

אין לנו עסק בנסתרות.לפי הנסתרות,הרמב"ם היה מקובל,או מין,(תלוי ברצון חוזה הנסתרות)ושולמית אלוני גלגול דבורה הנביאה.בקצב הזה,יתברר שכל הפורום הזה הוא בעצם סניף של ישיבת "בית אל" שמחפשת את המתנגדים לפילוסופיה ומכניסתם תחת כנפיה..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2005 08:22 לינק ישיר 

גם לדעתי נדמה לי שהחזו"א היו סבור שהזהר הינו ספר של מסורה. אולם כאן יש הטוענים שיש החזו"א הנגלה ויש החזו"א הנסתר. והנגלה האמין בנסתר, והנסתר לא האמין רק בנגלה[\-/] ואנכי לא ידעתי. והכל כבר לא ברור ואשרי היודע.

כעת בדקתי, המקור לזהר פר' פנחס לקוח מבית יוסף סי' כז.

תוקן על ידי - מסתברא - 10/03/2005 8:30:23

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2005 07:28 לינק ישיר 

מסתברא,

אכן בהגהות רעק"א ס' כ"ז סי"א איתא: "עד הטבור או למעלה. בזוהר וכתבי האר"י איתא דשל ימין עד הטבור ושל שמאל עד החזה. וכ"כ בשימושא רבא וברי"ף ורא"ש והטור".

א. בדברי החזו"א ישנו מקור לציטוט "זוהר פר' פנחס". בתקופתו לא היו מנועי חיפוש.

ב. "המוזכר בדברי חז"ל בזהר ובמדרש" האם השוה בין הזוהר והמדרש?

אפשר גם שעיין מעט בזוהר.

אין מטרתי להציג את בעל החזון איש כמקובל, אלא שבתחילת האשכול היו שדברו על האפשרות שלא החשיב את דברי הזוהר כחלק מהמבנה הפסיקתי של ההלכה, לכן אמרתי הבה נשכיל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2005 06:17 לינק ישיר 

סמיידע,

לא בדקתי כעת, אך אני משער כהשערה בטוחה שהידע על רצועות בזהר הוא מכלי שני הפ"ת או הגר"א שציינו על כך ב'דף' השו"ע.

ברשימות רב צבי פרבר בישורון על ה'לשם': קיבל בחכמה זו הקדושה מן הגאון הצדיק האב"ד ר' יוסף רייזין אב"ד דשם [טלז]. והגרי"ל בלאך מטעלז סיפר כי מה שזכה רשב"ח הי' עי רוב יגיעות במסי"נ ובכיות עצומות בשפיכת הנפש לה' שיאיר עיניו.

ובהערה שם, שלמד אתו רק קצת ועיקר לא קיבל מאף אחד. (ובאמת חולק הלשם על מקובלי בית הגר"א כרמ"מ משקלוב, וכריא"ח)

אך בספרו של הרב שטיינמן ראיתי שאכן החזו"א למד אצל בעקער מסויים, וכבר הובא לעיל מתוך לעג.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2005 05:50 לינק ישיר 

ממי למד "בעל הלשם" ? תשאל את נכדו.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-10/3/2005 02:43 לינק ישיר 

ואם בעל הלשם הי' כבר האחרון שידע ללמוד קבלה, הרי הוא "פסק" בהקדמת ספרו שחייב כל אחד ללמוד קבלה, ושכל התירוצים וההנצלות אינם מועילים כלל וכו'. ומשמע שם להדיא שכל אחד חייב ללמוד קבלה ושעל ידי ספרו יוכל כל תלמיד וצורב לטעום טעם הקבלה וכו'.

וא"כ פלא הוא שדוקא עליו יסמוך החזון איש שלא ללמוד קבלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2005 01:44 לינק ישיר 

וממי למד בעל הלשם (סליחה על הבורות).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2005 01:34 לינק ישיר 

ביחס לחזו"א ולימוד הקבלה.
מקובלני מבית אבא, שאמר החזו"א שקבלה צריך ללמוד מרב ומאז שנפטר "בעל הלשם", אין יותר ממי ללמוד קבלה. והיה משמע שע"כ הוא לא למד קבלה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-10/3/2005 00:24 לינק ישיר 

אשכול על רוח רעה של שחרית (תרתי משמע)

http://www.hydepark.co.il/hydepark/topicarc.asp?topic_id=774334

הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2005 20:12 לינק ישיר 

בארא,

שאלתי לא קבעתי.

ועדיין לא הבנתי מה הסמך להנחה שלא הבין?

הבנה :please define

ועוד שהרי היו תנאים ואמוראים, גאונים וראשונים שנחשבו כיודעי ח"ן ולא הזכירו בכתביהם יותר ממה שהזכיר החזו"א.

שוב אומר, אינני קובע כי החזו"א אכן ידע או לא ידע קבלה. רק ברצוני לברר את הנחותיך.

גם לא הבנתי את יכולתך לקבוע מי הבין ומי לא.

מסתברא,

מדוע בחרת להתעלם מהציטוט על רצועות התפילין?

על אף שלא משמע מדבריו שם שהיה לו לימוד יומי בזוהר, אך היה לו ידע רספקטיבי מסוים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2005 18:41 לינק ישיר 

אוקיי. אני רואה שלא הובנתי. בראפארק טען שלא משתקף ידיעת הקבלה מכתביו ,ועל כך הערתי שיתכן שהוא הבין אחרת את הקבלה, והבנתו זו (אולי) משתקפת מכתביו.

על ענין הצדי,מקובלנו שחזר בו וקבל שכך דעת הקבלה. בכל מקרה הוא עצמו דן על הזוהר הזה ולא דחה אותו בנגלה מול נסתר אלא בענין שלפני הבריאה ואחריה כמובא בציטוט לעיל.

איני טוען שידע, או עד כמה ידע, בקבלה, אבל המרחק בין זה לבין לטעון שדחה את הקבלה, רב.

באשר לטענתך שיש העדר לימוד קבלה בשנים האחרונות, לולא דמסתפינא הייתי אומר שזה ממש בשנים האחרונות (כנראה שהרב שך הוא אבי הענין) מה שכן היה זה, ההסתרה, כפי שניתן לראות על הרב אלישוב שאינו מוכיח ידע. אולם שמעתי שלא מתנזר מלימוד הקבלה.

הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2005 18:06 לינק ישיר 

קעלמער,

מה??? (שלש תמיהות משום חזקה)

עיון בפולמוס על הצדי הפוכה - מוכיח - לדעתי - שלא ידע, או לא היו מודע לקבלה. (כשאמרו לו שכך הוא בזהר, פשוט הי' מופתע, ורצה לטעון שהשבתאים הכניסו אותו לשם) (אגב, בכלל התברר, שמדובר במחלוקת עתיקה בין מנהגי ספרד ואשכנז, ואכמ"ל)

עוד יש לציין הערה היסטורית, שלדעתי תופעת העדר לימוד קבלה בליטא הינה תופעה חדשה בתולדות היהדות המאוחרת (פשיטא שלפני גילוי הקבלה, לא ידעו קבלה, אני מדבר מאז שהקבלה התאזרחה ביהדות) לפני המאה שנים האחרונות הרי כל "גדול" התהדר בידע רב מקיפי גם בקבלה ובמחקר, ובלי זה לא הי' נחשב כ"גדול" (צא וראה, הבית יוסף והרמ"א הרדב"ז והמהר"ל הלבוש, המהרש"א הב"ח הט"ז המג"א הפני יהושע, וכן רובם), ואח"כ כל גדולי ליטא עד להגר"א והגר"א בכללם ותלמידיו ותלמידים הראשונים של וולוזין. ואח"כ בדורות שלאחריהם צמחו גדולים בליטא שכנראה לא הכירו את הקבלה. ויש הרבה הוכחות לדבר. (אני מסתפק על ידיעת ר' חיים בריסקר בקבלה, אם כי הבריסקאים טוענים לי שיש כתבי יד של ר' חיים על ע"ח, אך כשאני אראה אותם, אאמין, ובוודאי בנו הגרי"ז, ואילו הגרי"ד מבוסטון הבין וידע היטב).

(ואם לא ידעו קבלה, התפארו בידיעת מחקר, אך תורה הלכתית נטו כמתואר באיש הלכה ובאמונה ובטחון של החזו"א - לא ראיתי בדרך כלל, אם כי יש בוודאי יוצאים מן הכלל)

והנה גם בעלי עצכ"ח - מכחישי קבלה, אך בכ"ז מתפארים ברוחב אופקיהם בתחומי המחשבה של המו"נ וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > על החזו"א ודברי הזוהר על טומאת הידים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext