שחיתות בהענקת פרס להרב אשכנזי מכפר חב"ד
בעוד כשבועיים יוענקו במהלך טקס מרשים פרסים יוקרתיים לארבעה רבנים מכובדים. הפרס שמוענק על ידי עיריית ת"א הוא על שם הרב הכהן קוק. אחד הזוכים בפרס ששוויו מוערך בכ-18 אלף שקל הוא הרב מרדכי שמואל אשכנזי, הרב הראשי של כפר חב"ד. בחבר השופטים שהתכנס לפני מספר שבועות ישב גם הרב אליעזר ברוד. ברוד, רב היישוב כרמי-יוסף, נשוי לבתו של הרב אשכנזי. בעייתי? תלוי את מי שואלים.
פעם בשנתיים מעניקה עיריית ת"א שני פרסים כספיים לאנשי תורה ורוח, לרוב רבנים בעלי שם עולמי שעוסקים בספרות תורנית מקורית. בעבר זכה בפרס היוקרתי גם הרב עובדיה יוסף, מנהיגה הרוחני של ש"ס.
בחבר השופטים יושבים נציגים מהעולם הרוחני והאקדמי של הדת. השנה עמד בראש חבר השופטים הרב ד"ר יצחק אלפסי ומספר נציגים מהאוניברסיטה העברית, מרכז הרב הקוק ונציג הרבנות הראשית. הרב ברוד שימש כנציגה של הרבנות הראשית.
במהלך הישיבה שבה נבחרו הזוכים העלה הרב אלפסי, יו"ר חבר השופטים שעתיד לקבל פרס על מפעל חיים במהלך הטקס, את שמו של הרב אשכנזי כמועמד ראוי לפרס הנכסף. הצעתו התקבלה פה אחד בקרב ששת השופטים, ביניהם גם הרב ברוד. ברוד, חתנ ו של הרב אשכנזי, השתתף בהצבעה שאישרה את מועמדותו של חמו ולא טרח לגלות על הקשר המשפחתי ביניהם. בחירתו של הרב אשכנזי לקבלת הפרס עברה כאמור ללא כל התנגדות, ואיש מבין חברי הוועדה לא הזכיר כי בעברו נרשמו התבטאויות קשות כנגד בנימין נתניהו. במהלך עצרת שנערכה לפני מספר שנים אמר הרב אשכנזי כי ראש הממשלה נתניהו הוא "גנב, נוכל, רמאי" ועוד.
- הרב אלפסי, נראה לך תקין שהחתן בחר בחמו לקבלת פרס יוקרתי בלי שטרח לעדכן אתכם על הקשר המשפחתי?
"האמת היא שלא ידענו על קשר משפחתי כלשהו בין השניים, אבל אני לא רואה בעיה בזה מאחר שאני העליתי את שמו של הרב אשכנזי כמועמד ראוי לפרס".
- זה בכלל לא רלוונטי.
"הטענה שלך הייתה נכונה לגמרי אם היו חילוקי דיעות בין השופטים על מועמדות הרב אשכנזי. אם לא כל השופטים היו מסכימים פה אחד, אז בוודאי שברוד היה צריך לגלות לנו שהוא קרוב משפחה של אשכנזי, אבל זה לא היה המקרה".
- התבטאויותיו הקשות נגד ראש הממשלה לשעבר לא היוו משקל כלשהו בבחירתו?
"צריך לזכור שמדובר באיש גדול בתורה שכתב שישה כרכים עבי כרס על הערות לשולחן ערוך (הכרכים שזיכו את אשכנזי בפרס, י"ק)
. אגב, דווקא על המועמדים האחרים היו חילוקי דעות, ומאחר שהייתה לנו אפשרות לחלק רק שני פרסים כספיים החלטנו להעניק לאשכנזי פרס אחד מלא ולשניים אחרים הוחלט לחלק את הפרס בין שניהם".
- הרב אליעזר ברוד, על גילוי נאות שמעת?
"קודם כל, הרב אלפסי הוא זה שהציע את מועמדותו של הרב אשכנזי לפרס ולא אני. יתרה מזאת, מאחר שהמועמדות של חמי התקבלה פה אחד, הרי שלא ראיתי טעם בלפסול את עצמי מהדיון".
- לא נראה לך שהיית מחויב בדיווח לחברי הוועדה?
"החלטתי ביני לבין עצמי שאם יתקיים דיון בנושא ויתגלו אי הסכמות בין הנוכחים, אזי אקום ואסביר לחבריי שאני קרוב משפחה שלו ולא אקח חלק בדיון, אבל מאחר שישר הוסכם להצביע עבורו אז לא עשיתי כן. כולם הסכימו שמדובר באדם שחיבר שישה כרכים מלאים בגאונות, והרב אשכנזי הוא בעל שיעור קומה בולט במיוחד. הרי לא אצביע נגדו רק בגלל שהוא קרוב משפחה שלי. אם היית רואה את הספרים שהוא כתב, גם את היית מצביעה בעדו".
דובר העירייה: "על פי תקנון הפרס אין לעירייה חלק בבחירת השופטים. בנסיבות העניין, ייתכן כי ראוי היה שהרב ברוד יפסול עצמו מחברותו בוועדת השופטים, אך בדיעבד, מאח
ר שהבחירה היתה פה אחד ועל יסוד שיקולים ענייניים, איננו מוצאים כי נפל פגם בבחירה".
למרות פניות חוזרות ונשנות לא התקבלה תגובת הרב אשכנזי
מעריב
 |
|
|