| נשלח ב-9/6/2004 18:54 |
|
| |
הדרמטיזציה בסגנון חז"ל
באשכול אחר בתגובה לדברי ווטו הערתי על רצוני לפתוח
אשכול שידון ב"דרמטזציה בסיגנון חז"ל"
הרשו לי להביא דוגמא מאפינת לתחושתי
סיפור מגילת רות ידוע לכולם.
שתי גיסות רות וערפה ,באותה מידה לא רצו לעזוב את חמותן, וללכת אחריה להיכלל ביהדות .
בשלב מסוים אחר הפצרותיה של נעמי, נכנעה ערפה ושבה לבית אביה.
יכול אדם להבין שאמנם לא התעקשה כגיסתה, אבל היא עדין קרובה לה בצניעותה בדעותיה וכו'
לא כך מתארים חז"ל.
אמר רבי יצחק : "כל אותו הלילה שפרשה ערפה מחמותה נתערו בה ערוות גוים של מאה בני אדם
הדא הוא דכתיב *והוא מדבר וכו' ממערכות פלישתים
ממערות כתיב ממאה ערלות גוים שנתערו בה כל הלילה"
ורבי תנחומא לא נחה דעתו בכך ומוסיף "אף כלב אחד"
רק סובבה את ראשה לכיון מואב וכבר נהפכה לפרוצה.
ערפה לא סתם פרשה, אלא באותה רגע הפכה את עורה
בניגוד קיצוני, למי?
לרות! רות הצנועה, שאפילו בנות ישראל המלקטות לא היו
צנועות כמוה.
מה ניסו חז"ל ללמדנו, ניתן להבין. אבל האם לא יכולנו להבין את אותו רעיון בכלים מעודנים יותר. הכה כהו רגשותינו שצריך להכות בנו בפטיש?
אולי הפחד שיבא אדם ויאמר נו, גם בגוים יש נשים טובות, צא וראה ערפה שכמעט שווה לרות ,נמצאת בגוים.
ח"ו שם הכל פרוץ שפל רק המחשבה על פניה לשם מדרדרת את האדם לתהום.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2005 00:43 |
|
| |
וצדק,
למדתי משהו.
ושמתי אצלי ב"מועדפים" את "חכמי הגוש" ליד "זקני הנגב".
תוקן על ידי - מאן_דבעי - 08/05/2005 0:45:30
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2005 00:59 |
|
| |
אוקיי,
הבה אתחיל גם אני. ראשית, טענת שפספסתי משהו,וכל מה שאני רואה זה חיזוק לדברי לעיל.
טענתי, בקיצור, שלפעמים חז"ל מקצינים ומתארים דמויות בצורה שעל פניו נראה שהיתה להם מטרה שונה מפירוש פשוט של המאורעות או פירוש הפסוקים. לכך הבאתי מספר דוגמאות שמה שמחבר בינהם הוא; הקיצוניות בין הדמות הטובה לדמות הרעה.
במקרה דנן, ערפה ורות שתיהן היו ברמה שווה,להזכירך, מקריאה פשוטה של מגילת רות,שתיהן רצו לשוב עם נעמי ולהשליך מאחורי גוון את חיי הפאר של משפחתן. נעמי הפצירה בהן לשוב למשפחתן,וברגע מסוים ערפה אכן החליטה שהיא שבה. האם באותו רגע השתנתה בצורה כזו ? מעבר לכך שהתיאור על שנתערו בה 100 עורלות בלילה נשמע אעפעס מוגזם, ולא נחה דעתם עד שהוסיפו כלב לענין. וזאת באופן קיצוני לרות שהיא מהווה סמל צניעות אפילו בתוך ישראל.
לדעתי הדבר ברור קודם כל כהגזמה. ושנית, שהמטרה אינה סיפור הדברים כפשוטו.
אתה בא בפשעטל להסביר איך חז"ל 'המציאו' את הסיפור מהכתוב. נקל לראות שאין קשר לכתוב. ומאה העורלות שביקש שאול מדוד היו השראה מספרית לחז"ל ותו לא. הכלל בלימוד הכתוב הוא; האם הדברים כתובים או לא. כל דרשה ככל שתהיה נחמדה ונוצצת אינה מהוה תחליף לפשט הכתוב. ואף אם נניח שכן, הרי שראיית כל התמונה על פריצותם של הפלשתים מול צניעותם של היהודים הרי גם זה חלק מהדרך שחז"ל נקטו בו בכדי להנמיך את קומת היריב .וכבר הזכרתי לעיל שהדוגמאות שהבאתי והביא 'בר בי רב' הפוליטיקה עוברת בהן כחוט השני.
דרך נוספת לראות האם צדקו דבריך יכול להיות כך; נסה לשכוח לרגע מדברי חז"ל ולראות האם מהגיונך היית מעלה שערפה הפכה בין לילה לגרועה שבזונות. וזאת מתוך הכתוב בשמואל. דומני שהתשובה פשוטה,לא!
היוצא מדברי ,שוב, שאין בדבריך שום סתירה לדברי ,ובחלקו הוא אף מחזק את התמונה הכוללת של הרעיון שהצעתי בפירוש חז"ל.
הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2005 16:36 |
|
| |
אשתדל.
נתחיל מהתחלה.
דוד נלחם בגליית והורגו. גליית מחרף ומנאץ אלוהים חיים בעוד דוד בא אליו השם השם אלוקי צבאות. אולם מסוף ספר שמואל אנו מוצאים כי גלית הוא בנה של ערפה מה שמשליך אותנו אל מגילת רות, בה אנו מוצאים כי בעוד רות בחרה באלוקי ישראל ערפה בחרה לשוב ולא לקבל את אלוקי ישראל. ונראה כי לאחר מכן היא עברה אל הפלישתים אויביהם הגדולים של ישראל כדי להוליד ארבעה בנים שילחמו בישראל.
לאחר מות גוליית דורש שאול מדוד להרוג מאה פלשתים ולהביא לו את ערלותיהם. נזכור כי לדעת חז"ל כאשר שאול שאל מי הוא הנער (לפני הקרב עם גליית)? הוא בעצם שאל מה דינו של דוד, האם ישראלי הוא או נוכרי כצאצא של רות (הפירוש הוא לאור בעיה בפשט, וכי לא הכירו והרי דוד נגן לשאול עוד לפני הקרב)?
וענה לו אבנר שהלכה היא מואבי ולא מואבית. ועדין לאחר הקרב לא נחה דעתו של שאול, והוא דורש את הדרישה המוזרה הזאת לפני שהוא נותן את בתו לדוד.
נראה לי שחז"ל ראו בדרישה מדוד להרוג מאה פלישתים ולקחת את ערלותיהם דרישה יותר עמוקה מאשר סתם מבחן של שאול.
הדרישה של לקיחת העורלות היא דרישה לפגוע ישירות בפריצות של הפלישתים המתגלמת בהם. זו לא רק תקיפה של הפלישתים זו גם פגיעה באחד מיסודות התרבות שלהם. דוד נדרש להוכיח כי הוא שייך לעם ישראל ולא לצד הנוכרי ממנו הוא בא.
אם נמשיך את הרעיון כי הכוח העומד מאחורי פלשתים הוא אמו של גלית- ערפה (כפי שעולה בפרקי גד ובאגדות חז"ל), נבין כי המהלך מיועד לפגוע בה. ערפה היא מי שעמדה מאחורי דבריו של גלית אשר חרף וניאץ אלוהים חיים, והיא זאת שעומדת מאחורי הפריצות של פלשתים.
חז"ל בטאו זאת ברעיון כי הערלות שדוד לקח הם הערלות שבאו על ערפה.
והסובר כי גם כלב בא עליה סובר שגם גלית היה בבאים ("הכלב אנכי כי אתה בא עלי במקלות?") וכי הריגת גלית היתה חלק מהריגת 100 הפלישתים...
דוד הורג מאתיים פלישתים, אולם זה לא עוזר. לאחר ששאול נותן את בתו מיכל לדוד הוא לוקחה ממנו ונותנה לאיש אחר. דוד עדיין לא יכל להתקבל כמעומד לגיטמי למלכות עד מות שאול.
ושמע האמת ממי שאמרה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2005 15:49 |
|
| |
וצדק,
הו..את החלק הזה הבנתי כבר, אך לא הבנתי איך:
1]איך חז"ל ראו זאת בפסוק.
2] מה לזה ולדברי , דברי לא עומדים על מידת ההקשר לפסוק.
הצעתי לך ,למרות הכל, לנסות ולהתחיל מבראשית, אני ואתה,
ולראות שוב את הדברים. יש עמך כח ,רצון?
אבל, שוב נא אל דברי וראה מה רציתי לומר.
אני ממתין.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2005 15:41 |
|
| |
קאלמעאר-
ניסתי להרחיב את היריעה ולהראות שזו לא סתם שחז"ל עשו זאת מדעתם כדי להוסיף דרמה לעניין אלא לפעמים דברים עולים מפשט הכתובים.
והעיקר לעיין ולחשוב ולהסתכל מכל הזוויות.
ושמע האמת ממי שאמרה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2005 06:50 |
|
| |
אמשלום
אני לא בטוח.
האמת, שעדיין לא ירדתי לסוף דעתו של וצדק,מה רצונו לומר,לסתור את דברי? לחזקם?. חוץ מנקודה אחת שטען שפיספסתי משהו, ואין לי מושג מהו הדבר.
אמתין בסבלנות להבהרתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2005 06:39 |
|
| |
קעלעמר,
קשה לי להניח שוצדק התכוון לכך שהדברים הם פשט הפסוקים, אלא שהם פשט מחשבת חז"ל על הפסוקים. רעיון זה מתקרב חזיתית לדיון העתיק (והמעניין, לטעמי) מהי מידת המוּדעות של חז"ל לדרשנות של עצמם.
בהקשר זה, ציטט כאן וצדק לא מזמן (אני מקוה שאיני טועה, שכן אולי היה זה מישהו אחר) מספרו של הרב מדן (האם גם הוא שייך ל"חכמי הגוש"? אגב, חכמים הבאים ב"גוש", האם ניתן לכנות כל אחד מהם לחוד בשם "חכם"? ) על דוד ובת-שבע. ספר זה מנסה לנתח את הדיון החז"לי בשאלת חטא דוד, ובאופן לחלוטין בלתי מודע לעצמו, טוען לתפיסה "פשטית"/הסטורית/כמעט-אובייקטיבית של חז"ל את סיפור דוד. לטענה הספציפית קשה לי להסכים, מה גם שיש בה, לענ"ד, הרבה אפולוגטיקה, התחסדות וחוסר מודעות עצמית, אבל לגבי הטענה העקרונית - אולי ראוי לפתוח דיון על זה (אם טרם היה כאן כזה).
וצדק,
כבר הומלץ כאן בעבר ספרו של בויארין (וכבר היה דיון שלם על הלגיטימיות של הספר, של מחברו, ולמחמירים - אף של קוראיו). עוד הומלץ, בהקשר לאותה סוגיה מופלאה (בפרק השוכר את הפועלים), לקרוא את החוברת "אגדת פומבדיתא" שחוברה ונערכה ע"י יריב בן אהרון ויצאה לאור ע"י המדרשה ב"אורנים". החוברת מפרשת ודורשת באופן מעמיק, מרתק ומחדש את פרק השוכר את הפועלים.
הנה, המלצתי שוב .
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2005 01:33 |
|
| |
אין בדבריך שום דבר שנוגד או מתיחס למה שאני כתבתי.
פירושיך יפים ואף אולי מתאימים למה שאני כתבתי. זה שחז"ל הבריגו את זה לפסוק לא משנה כלום. (למרות שאני חולק על פרשנותך זה לא 'יוצא' מהפסוק.)
במחשבה שניה, הבה ננתח את דברי הכתוב, ונראה איך נסיק, אני ואתה, מהכתוב שעורפה שכבה עם 100 אנשים בלילה אחד, ואף כלב היה עמהם.
פשעטלאך לא משנים פשט הכתוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2005 22:43 |
|
| |
ההבדל הקטן הוא שבשבילך הם אמרו זאת מדעתם, ובשביל הניסיון שלי ללכת בדרכי חכמי הגוש אפשר לראות זאת מההסתכלות בכתוב.
שהרי אם מקבלים את הרעיון שהרפה בסוף ספר שמואל היא ערפה (מה שלדעת חז"ל היה כנראה פשט לחלוטין, שהרי למה הביא הנביא פרט זה אם לא כדי להנגיד בין ערפה לבין רות) ושערלות הן סמל לפריצות, מקבל הספר משמעות אחרת לחלוטין.
קיימת מלחמה דתית בין עבודת ה' והצניעות של רות ושל נכדה דוד לבין הפריצות והעבודה הזרה של ערפה ובניה.
ורק אם משווים בין סוף הספר (פרקי גד) לאמצע הספר (פרקי שמואל ונתן) מבינים את המהלך.
גם להבנה את ההשוואה בין איוב לאברהם כדאי לעבוד במתודה דומה (ועיין באגדה על אברהם בדרכו לעקדה בו הגמרא מצטטת דווקא את דברי איוב אצל השטן ואת דברי אליפז אצל אברהם).
להבנת הגדלים הגרוטסקאיים של ר' ישמעאל ברבי יוסי ור"א ברבי שמעון כדאי להסתכל בספרו של בויארין הבשר שברוח שיח על המיניות בתלמוד, שם הוא מסביר את האגדה הזאת.
ושמע האמת ממי שאמרה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2005 22:13 |
|
| |
ומה אני פספסתי??
אולי הם פספסו את מה שאני כתבתי?
ועוד מילה, אילו עברת על האשכול היית שם לב שגם הרעיון של חכמי הגוש (חלב?) מופיע בדברי בצורה אף טובה יותר.
תוקן על ידי - קעלעמר - 03/05/2005 22:15:54
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2005 22:09 |
|
| |
המדרש בא לבטא את הרעיון כי הריגת מאה פלשתים ולקיחת ערלותיהם היה המשך המאבק כנגד ערפה.
אם בספר שמואל עולה מאבק בין גלית ובין דוד בין ניאוץ מערכות ישראל לבין משיח ה', בא המדרש ומרחיב את זה לצדדים נוספים של הספר.
הערלות הן סמל לפריצות, ובשביל המדרש הריגת הפלשתים מיד אחרי מות גולית ממשיכה את המאבק של דוד בן רות ובין ערפה אם גליית.
ערפה אימו של גלית היא הסמל לחילול ה', לפריצות המתגלמת בערלה של מאה הפלישתים שבאים עליה. כאשר דוד הורג אותם הוא לא סתם נלחם בפלישתים הוא נלחם בגישה הפרוצה של ערפה בגת.
והמדרש בסנהדרין מביא זאת לידי שלמות, כאשר הוא מספר על מות ערפה בידי אבישי.
חכמי הגוש (ישיבת הר עציון)-
שיטה להבנת התנ"ך לפי מבנים והשוואות.
את חידושי השיטה ניתן למצוא בגליונות מגדים של מכללת הרצוג-
http://www.herzog.ac.il/main/megadim/megadim_main.html
ובספרי השיטה-
הדסה היא אסתר- קובץ מאמרים לזכרה של הדסה רבינוביץ'
פרקי אליהו- של הרב אלחנן סמט.
מהלכים בפרשיית השבוע- הרב אלחנן סמט.
פרקי בראשית- הרב מרדכי ברויאר.
אחריך נרוצה- עיון בשיר השירים הרב יובל שרלו.
ועוד.
ושמע האמת ממי שאמרה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2005 21:45 |
|
| |
?
( לא הבנתי מילה.)
ומי הם חכמי הגוש? מדרש עתיק שפספסתי?
תוקן על ידי - קעלעמר - 03/05/2005 21:48:15
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2005 21:17 |
|
| |
קאלמעאר
אני חושב שפספסת את הנקודה. הפסוק שחז"ל הביאו מגיע מדוד שהרג 100 פלשתים ולקח את ערלותיהם.
ובמשך כל ספר שמואל חז"ל מדגישים את הניגוד בין דוד ובין גלית, בין רות ובין ערפה (או הרפה, כפי שהיא נקראת בפרקי גד שמואל ב כא יח).
הניגוד הזה עולה כבר בספר שמואל בכתובים (ועל זה נאמר דברי תורה עניים במקום אחד ועשירים במקום אחר) ומתעצם ומתרחב באגדה זו של חז"ל בה דוד לוקח את ערלותיהם של 100 פלשתים.
והערלות כידוע הן סמל לפריצות, הפריצות שהיתה נהוגה בין ערפה שהגיעה לגת לפלשתים שהיו מצויים בה.
וכפי שלמדנו מחכמי הגוש דברי חז"ל הם רק השורה המסכמת של השיעור ולאחר מכן צריך להתבונן בכלל הכתובים כדי לראות את זה עולה מן הכתוב.
ומי יתנני רואה את תורת חכמי הגוש עולה על הכתובים ונלמדת בישיבות קדושות ( ובתלמודי תורה.
ושמע האמת ממי שאמרה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2005 17:52 |
|
| |
ואם במגילת אסתר עסקנין
מה ההסבר בדברי הגמ' "טובלת ויושבת בחיקו של מרדכי" הרי דברים אלו מוקשים לדעת, ראשית הסתכנות אישית וסיכון כל היהודים ללא סיבה מצדקת, ושנית מבחינה אתית האין בזה מן הכיעור ?
ומה גם שהמלך קיבץ בתולות ולא נשואות ?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2005 21:02 |
|
| |
קעלמער
כיון שכבודו כה מטיב לבאר את הדרמה החז"לית, אפשר שיבאר לנו מה רצו חז"ל להשיג בגמ' הידועה בריש פרק השוכר את הפועלים (ד' פ"ד ע"א).
כי הוו מקלעי ר' ישמעאל ברבי יוסי ור' אלעזר ב"ר שמעון בהדי הדדי הוה עייל בקרא דתורי בינייהו ולא הוי נגעה בהו, א"ל ההיא מטרוניתא בניכם אינם שלכם, א"ל שלהן גדול משלנו, כל שכן ? איכא דאמרי הכי אמרו לה כי כאיש גבורתו, איכא דאמרי הכי אמרו לה אהבה דוחקת את הבשר, וכו'.
אר' יוחנן אבריה דר' ישמעאל ב"ר יוסי כחמת בת תשעה קבין, אמר רב פפא איבריה דרבי יוחנן כחמת בת חמשה קבין ואמרי לה בת שלשה קבין, דרב פפא גופיה, כי דקורי דהרפנאי (סלים שעושים בהרפניא, רש"י).
כדי לתת מושג כמה הם תשעה קבין, שיעור מקוה ארבעים סאה (בין שלוש מאות לשבע מאות חמישים ליטר, לדעות השונות בפוסקים), א"כ תשעה קבין הוי כמעט רבע משיעור מקוה שהוא יותר ממאה ליטר בממוצע, וזה יותר ממשקל אדם בינוני.
וכן מש"כ לבאר במעשה זימרי (בסנהדרין פ"ב ע"ב) עדיין לא יבאר מדוע הגמ' צריכה להוסיף אמר רב כהנא ומושבה בית סאה, תני ר' יוסף קבר שלה אמה וכו' עיי"ש.
|
|
|
|
|