| נשלח ב-22/6/2004 17:20 |
|
| |
ימי עוברים.. מבלי קחת ומבלי תת [רא"א קפלן]
בלי להכנס לנושא , מה זה מועיל מה זה אנושות
תכל'ס אם איזה רגש של עשייה אתם נופלים על משכבכם בלילות,
תבינו אני כותב עכשיו מתוך יובש עשייתי, ושינה מרובה
בתכל'ס אני לא יודע מה יהיה איתי אני מצפה לחיים בלי תכל'ס
"שקעה חמה שקעה נפשי, בתוך רעיונות רב כים ,ימים עוברים ימים באים מבלי קחת ומבלי תת ,האם לזאת קראת חיים אמור נא קלי מה זה מת"
אין דער בחינה בין איך יעצט
"אין וואס פאר א בחינה זענט עטץ חכמי קדושית "
באיזו בחינה חכמי קדושית נמצאים כעת
עדכון הכותרת
תוקן על ידי עצכח ב- 20/09/2007 9:42:55
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2011 22:33 |
|
| |
את השיר במלואו אפשר לשמוע בתקליט של מקהלת אגודת ישראל ,סולן הקול המהמם של יוסל זוננבליק בשעתו לםני כ40 שנה ויותר,ואז לא יהיה את הבדיעבד שהביא ספרן דתרי קלי לא משתמעי,שלא יהיה לאף אחד בעיה שבחביבי לא אמרינן,
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2010 16:21 |
|
| |
נוסח ישיבתי ידוע:
שקעה חמה שקעה נפשי בתהום רעיונות רב כים כי נלאיתי במלחמתי את הבשר ואת הדם
ימים עוברים ימים חולפים מבלי קחת מבלי תת אם לזאת קראת חיים אמור נא קלי מה זה מת
החייני קלי כי לא אדע איככה אוכל כה לחיות אם לשכוח ולשמוח או לזכור ולבכות
החייני קלי עד למחר אולי אפתור את החלום כי שקעה חמה שקעה נפשי רד השמש בא היום
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2010 09:33 |
|
| |
ליתר דיוק, לא 'נוסח שונה' אלא השערה כי זה היה ניסוחו המוקדם של השיר כפי שיצא לראשונה מידי מחברו,
והשיר המופיע בספר 'בעקבות היראה' הוא לאחר עיבוד נוסף של המחבר.
יתכן שכך, אבל יתכן גם שהשיר שעבר מפה לאוזן שובש וסורס במהלך הגלגולים,
ואולי חלק מהשינויים יוסברו כך, וחלק בעיבוד נוסף כפי שמשער הכותב.
על כל פנים, הענין נשמע לי מוגזם מעט.
אם היה מתגלה בית נוסף לשיר, היתה סיבה למסיבת הפירסום,
אך כשזה להיפך, לא ברור מה משמעות וטעם יש ב'גילוי' זה.
תוקן על ידי במ ב- 28/05/2010 09:38:09
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2010 06:24 |
|
| |
בגליון דאצ'ה החדש (96) במאמרו של ר"י הערשקאוויטש, נוסח שונה לשירו של רא"א קפלן "שקעה חמה" שנמצא אצל סבו של הכותב, הר"מ שוואב זצ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2008 10:31 |
|
| |
קטעים מלימוד המוסר הסלבודקאי של קפלן פסימיים לא פחות, ראה הקטע ביומנו על כניסה לסדר מוסר ולימוד בו {הספר אינו תח"י כעת}
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2008 07:30 |
|
| |
בעקבות השיר באתר 'פיוט':
מעניין מי כתב שם את המידע הביוגרפי.
יש שם תובנה יפה, בהסתמך על 'עדויות שונות' קובע הכותב שרא"א קפלן כתב את השיר בהשראת הפסימיות של קלם, בעוד שמאוחר יותר קיבל עליו את דרכה האופטימית של סלבודקה.
בעיה קטנה שהכותב לא שם לב: תאריך כתיבת השיר הוא תרס"ז, כאשר קפלן היה כבר בסלבודקה. בקלם הוא היה בקיץ תרס"ו. (כך על פי עדות עצמו, 'קטעי יומן' בתוך: בעקבות היראה עמ' רמט).
ואולי יש ליישב בדוחק, שכתיבת השיר היתה בתחילת תקופת סלבודקה, בעת שרושמה של קלם טרם פג.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2008 06:04 |
|
| |
אודיעו בהזדמנות.
(באתר שם מכונה ספרו של ראא"ק בעקבי היראה וצ"ל בעקבות)
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2008 00:35 |
|
| |
אודות השיר,
אודות המחבר
וגם ביצוע יפהפה (הן של "אני מאמין" והן של "שקעה נפשי").
http://www.piut.org.il/textual/701.html
אתר פיוט הוא אחד הדברים היפים שקורים במחוזותינו, ועכשיו כשהם נזכרו שיש גם אשכנזים, בכלל נפלא!
היש מי שיודע זאת ליתקדש שפתח את האשכול?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2004 14:06 |
|
| |
שחרית,
תודה על הבאת שם מחבר המנגינה ואת "שחקי שחקי".
נראה כי גם המנגינה וגם שני השירים מכנה משותף להם: "ערגה לטהרת הרוח למרות עכירויות הגוף"!
ייש"כ!
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2004 13:23 |
|
| |
שחרית,
תודה לך על מילות השיר, שהוא, לטעמי, אחד הנפלאים ביותר שנכתבו בעברית. נדמה לי כי הוצע פעם להיות המנון המדינה. אני בעד.
לקראת יום העצמאות האחרון, ערכתי שיעור לקבוצת בני ובנות 18, העומדים לפני גיוס. הטקסט האחרון בשיעור היה השיר הזה, והם התפעלו ממנו מאוד. כשהתברר לי, להפתעתי, שהם אינם מכירים את השיר, לימדתי אותם את המנגינה ושרנו אותו יחד. זה היה רגע מאוד מרגש עבורי, ונדמה לי שגם עבורם.
לגבי הנמענת -
פעם חשבתי כי זו אהובתו של הדובר, אבל זה נראה לי פשוט מדי, וגם לא לחלוטין מתאים. היום, נדמה לי, כי זו נפשו שלו, ואולי פן אחד ממנה - זה שלוחש לו (ואולי לכולנו): "עזוב!"; "בשביל מה?"; "תפסיק לחלום ותמצא עבודה..." ועוד לחישות מייאשות שכאלה.
התשובה של השיר היא זריקת עידוד מופלאה וחסרת ציניות, אם כי לא נטולת כאב (במיוחד בבית האחרון).
|
|
|
|
|