| נשלח ב-22/6/2004 23:32 |
|
| |
מהן הנסיבות המצדיקות ביטול/עיכוב שידוך?
השבוע נכחתי בחתונה שבה החתן בבאו לאולם
היתעלף ועלה החשש שמא הוא חולה והביאו בפני הרבנים
השאלה האם לבטל השידוך?
וצריך ביאור?
ככלל מה הם הנסיבות המאפשרות ביטול שידוך?
האם גם בעיניני ממון אפשרי לבטל?
האם לגורם הזמן יש משקל בשאלה?
כלומר האם יש הבדל מיד לאחר האירוסין או ה"ווארט"
או לזמן קצר לפני החופה?
בודאי לת"ח שכאן יש מה להציע
בחתונה שההיתי בה החופה אם כי באיחור זמן רב
נערכה בשטומ"צ.
הוספת המלה עיכוב לכותרת
תוקן על ידי עצכח ב- 15/04/2007 17:01:26
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2012 07:21 |
|
| |
הערת אגב - צריך להיות כלל פשוט: מי שנושא בסיכון הוא המחליט ולא כל מיני נשמות טובות ה"יועצות" ובעצם לוחצות
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2012 23:41 |
|
| |
נכון. יש דוגמאות הפוכות.
אבל התופעה הזאת, של התלבטויות קשות מאוד בתקופת האירוסין, אין בה כדי לשקף את מציאות החיים האמיתית של אחרי החתונה.
הוי אומר, יכול להיות שהאירוסין הוא זמן מאושר והנישואין יהיו סיוט, וכן להפך.
וזו בעצם הסיבה שאמרו להתחתן בכל מקרה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2012 09:11 |
|
| |
| פושטער כתב: |  | ....
מואדיב - כמדומה שלא הבנת את הנקודה, הענין הוא שההתלבטויות בין ארוסין לחתונה אינם משקפות מציאות אמיתית, הכרתי הרבה אנשים, ואני לא מגזים, שסבלו מאוד בתקופה הזאת ובתור זוגות נשואים הם מאושרים מאוד, בכיות שעה לפני החופה ולבטים קשים בין שני בני הזוג, גם בפגישה האחרונה ולאחריה, אינם סיפורים נדירים, הדיו יכלה והם לא יכלו.
על כן, כאשר קבעו את החתונה בכל מקרה גם כשהזוג לא רוצה, ממילא הסבל והלבטים יורדים באופן משמעותי, וממילא ניתן לזוג הזדמנות שניה, אמיתית ומציאותית יותר, לבנות את היחסים ביניהם באופן נכון ומאושר.
זה לא שהפכת בתולה לגרושה שאסורה לכהן, אלא הפכת מבוטלת שידוך עזובה ומושפלת לאישה נשואה ומאושרת. מנסיון. |
|
אני לא יודע מה הנסיון שלך, אבל אגלה את אזנך - יש גם לא מעט דוגמאות הפוכות, ואכמ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2012 09:09 |
|
| |
| אריסה כתב: |  | ...
3. דבריך לא מובנים דיים, למה התכוונת במילים:וכי הוא היה אומר "כי היא חברתך ואשת בריתך"?
תודה |
|
"על כי ה' העיד בינך ובין אשת נעוריך אשר אתה בגדת בה, והיא חברתך ואשת בריתך"
(מלאכי פרק ב')
כתב רבינו המאירי בפירושו על מסכת גיטין (בית הבחירה גיטין דף צ עמוד א): ובמסכת סנהדרין כ"ב א' אמרו: כמה קשים גירושין ,שהרי התירו ליחד ולא התירו לגרש, וכל שכן שהדבר מכוער באשה שנתגדלה עמו ונשקעה באהבתו, שכיוצא בזו בגידה והפרת ברית, ועליו אמרו: אפי' מזבח מוריד עליו דמעות; כלומר, שאף סניגוריו נעשין לו קטיגור ואין בה לשום אדם ללמד עליו זכות. והוא שאמר: "על כי העיד יי' בינך ובין אשת נעוריך אשר אתה בגדת בה היא חברתך ואשת נעוריך" וכתוב "ובאשת נעוריך אל תבגוד". ובמסכת יבמות ס"ב ב' אמרו: האוהב את אשתו כגופו והמכבדה יותר מגופו עליו הכתוב אומר: "וידעת כי שלום אהלך ופקדת נוך ולא תחטא":
מוטב לב שבור בגין ביטול אירוסין, מאשר לב מרוסק בגין גירושין, ודאגה לפרנסה מאין תבוא כדי לכלכל את הצאצאים.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2012 23:10 |
|
| |
כלל וכלל לא כתבתי בציניות- אני חושב וגם יודע-שמיסכנים הזוגות שחושבים שהכל מהשמיים בזיווג ובעיקר בחיי הנישואים.
לכל מידה רעה יש גם צדדים חיובים, קנאי- הוא יכול לקנא לה', קנאת סופרים תרבה חוכמה לבעל תאווה- הוא יכול להתאוות ללמוד תורה. וכו' קצת אפיקורסות יכולה להציל חיי הרבה אנשים ונשים.
אגב בשבת בברכת החודש בקשנו בתפילה על- חיים של עושר וכבוד-. מילא עושר- אבל לבקש על כבוד? כובעייד? היתוכן?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2012 22:21 |
|
| |
ירוחםשמ - הציניות אינה במקומה לטעמי, כל מי שעובר מערכת של שידוכים יודע עד כמה הדברים מכוונים משמים , עד כמה אין כללי התנהגות רציונלים, ולכן החיבור בין נשמות שעושה הקב"ה זה ההגדרה המדויקת גם לאנשי רציונליזם טהור.
מואדיב - כמדומה שלא הבנת את הנקודה, הענין הוא שההתלבטויות בין ארוסין לחתונה אינם משקפות מציאות אמיתית, הכרתי הרבה אנשים, ואני לא מגזים, שסבלו מאוד בתקופה הזאת ובתור זוגות נשואים הם מאושרים מאוד, בכיות שעה לפני החופה ולבטים קשים בין שני בני הזוג, גם בפגישה האחרונה ולאחריה, אינם סיפורים נדירים, הדיו יכלה והם לא יכלו.
על כן, כאשר קבעו את החתונה בכל מקרה גם כשהזוג לא רוצה, ממילא הסבל והלבטים יורדים באופן משמעותי, וממילא ניתן לזוג הזדמנות שניה, אמיתית ומציאותית יותר, לבנות את היחסים ביניהם באופן נכון ומאושר.
זה לא שהפכת בתולה לגרושה שאסורה לכהן, אלא הפכת מבוטלת שידוך עזובה ומושפלת לאישה נשואה ומאושרת. מנסיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2012 13:41 |
|
| |
ותתנו לו לבורא עולם לעשות את העבודה ולחבר בין הנשמות
אל תסמכו רק עליו- אתם צריכים לעזור לו הרבה, בלי העזרה שלכם הוא לא יצליח.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2012 13:08 |
|
| |
מואדיב- 1. אני מאמינה שהכל משמים וכנראה שזה פשוט לא הזיווג שלי וזה הכל. אבל, בכל זאת היתה כאן כפרת עוונות לא קטנה - ויחד עמו כאב לב.והרבה מוסר השכל . גם לאחרים. 2. בתקופת האירוסין יש בלבול כ"כ גדול. שלפעמים מוציאים דברים מפרפורציה. סיפרה לי על זה אפילו אחת שביום החתונה המילה האחרונה שאמרה לאמא שלה, ואני מצטטת: "אמא, רק תתפללי שאני אוהב אותו".-וזה היה כמה רגעים תחת החופה!! והיום הם נשואים ומ-א-ו-שר-י-ם. ממש חמוד לראות אותם ביחד.... אז בשביל עוד כאלו שמפחדים ורועדים ואין להם סיבה מוצדקת. אם ד' הוביל אתכם לגמר טוב.וסנוור לכם ממש את העינים כדי שתשברו צלחת. אז פשוט תגידו מזל-טוב.גם אם הפחד בלתי נשלט, ותתנו לו לבורא עולם לעשות את העבודה ולחבר בין הנשמות. 3. דבריך לא מובנים דיים, למה התכוונת במילים:וכי הוא היה אומר "כי היא חברתך ואשת בריתך"? תודה
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2012 10:36 |
|
| |
"יש כאלה שכאשר צאצאיהם באים בקשר שידוכין הם מפרסמים שהם התארסו, ענין זה נובע מעם הארצות נכון מאד- אבל השפה נקבעת על ידי משתמשיה, ויש שיבושים רבים כיוב' בעיקר על די הת"ח שבהם, למשל האם זה לא שיבוש וע"ה- לקרא לחג המצות- חג הפסח, אלו שני חגים נפרדים, שמתחילים בתאריכים שונים, אבל לא שמענו נסיון לתיקון.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2012 10:21 |
|
| |
מיימוני <את ודאי צודקת, וזה מה שבאתי לומר בראשית דברי, למנוע בילבול בין שני השימושים השונים של המילה "אירוסין", איני יודע אם החומרה היתרה שנקשרה לשידוכים היא בגלל שטעו בדין וחשבו שהאירוסין של היום הם מעין אירוסי הגמרא. אמנם אין זה מסתבר לי. זו טעות שקשה לטעות בה>. מלקוטי שיחות ש"פ תצא תשל"ט: "יש כאלה שכאשר צאצאיהם באים בקשר שידוכין הם מפרסמים שהם התארסו, ענין זה נובע מעם הארצות, שכן באירוסין הם נעשים איש ואשה לכל הדברים, ובכללם לדיני נפשות, משא"כ כאן נקבע בין הצדדים הסכם ותנאים-כפי שמקובל לומר בישראל-שאמנם יש בו מחוייבות מסויימות כפי המפורט בהם, אבל לא מעבר לזה. השימוש במושג "אירוסין" אף עלול, במקרים מיוחדים, ליצור טעות אצל יהודים הרחוקים לעת עתה מענייני תומ"צ, כאילו מדובר בקשר של אירוסין ממש, לפי משמעותו האמיתית...".
ותמיהני, כיצד יהודים הרחוקים מענייני תומ"צ, ושאינם יודעים על המושג אירוסין בהלכה, וכל שהם יודעים הוא, שמשמעותה של "התארסו" היא שבני הזוג החליטו להנשא, יחשבו שבאירוסין הם נעשים איש ואשה לכל הדברים, ובכללם לדיני נפשות?
תוקן על ידי נישטאיך ב- 23/04/2012 10:50:53
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2012 09:29 |
|
| |
| פושטער כתב: |  | אריסה-
בשביל למנוע מצבים כאלה, כמו שאת עוברת, (ע"פ הנתונים שהצגת , שהוא לא מסביר למה הוא ביטל) לכן קיים המנגנון הזה בחברה החרדית של איסור לבטל שידוך, ולא מבחינה הלכתית אלא כאקסיומה חברתית, עד כדי שהאדמו"ר מגור אומר שעדיף להתחתן ולהתגרש מאשר לבטל.
...
|
|
אף פעם לא הבנתי את מתן העדיפות לחתונה-גירושין, על פני ביטול שידוך.
ראשית, גם באופן פרקטי, הפכת את הבתולה לגרושה, ואסרת אותה על כהנים - ואולי הבאשערט שלה דוקא כהן?
ושנית, זכורני היטב את שאמרו גדולינו על מי שנושא אשה לע מנת לגרשה. אילולא דמסתפינא לפגוע במי, הייתי גם כותב זאת מפורשות.
ולך אריסה - דומני כי סופו של הבחור מעיד על תחילתו, וחסד גדול עשה עמך הקב"ה שלא התקשרת בקשרי נישואין לבחור כזה. וכי הוא היה אומר "כי היא חברתך ואשת בריתך"?
אברכך בזיווג ראוי במהרה, ובלי יותר מדי כאבי לב.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2012 17:27 |
|
| |
פושטער- כמה אתה צודק! גם אני לאחר הוורט איתו. רעדתי! פניתי לגדולים ממני לשאול לפשר הסיבה. פחדתי שאולי אני לא מאושרת, למרות שאני בעננים. היה קשה לי לבטא את התחושה שעברתי. מין אושר לא נתפס שקבלתי ממש כל מה שרציתי וחלמתי אבל פחד לא נורמלי מעתיד לוטה ונעלם. הרב שאיתו התייעצתי אמר לי בזמנו שהפחד נובע מחוסר אמונה והתרגשות וקורה אצל הרבה צעירים שסוגרים. במיוחד צעירים- לא צעירים. כאלו שזה לא הראשון שלהם וגם לא ה20... ואסור לי בשום פנים ואופן לבטל. רק אם אני אצליח לבטא את התחושות במילים. והמילים יביעו- סיבה מוצדקת כמו מחלה. מידות רעות שא"א בשום אופן להסתדר. או מיקח טעות. וגם אז להוועץ בגדולים. מייד לאחר מכן נהייתי רגועה ושלווה. שלימה עם עצמי ועם ההחלטה. ממש ממש שלימה. ואז הוא קיבל פיק ברכיים ו- ברח. הי לי קל להבין את הפחד. אבל בשום פנים ואופן את הבריחה. כמה כיף שאנו חיים בחברה כ"כ שמורה עם מאורי אור שמכוונים לנו את הדרך ועוזרים לנו בעיצותיהם. כמה חבל שיש כאלה ששוברים את מוסכמותיהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2012 14:12 |
|
| |
אריסה- בשביל למנוע מצבים כאלה, כמו שאת עוברת, (ע"פ הנתונים שהצגת , שהוא לא מסביר למה הוא ביטל) לכן קיים המנגנון הזה בחברה החרדית של איסור לבטל שידוך, ולא מבחינה הלכתית אלא כאקסיומה חברתית, עד כדי שהאדמו"ר מגור אומר שעדיף להתחתן ולהתגרש מאשר לבטל.
הסיבה לכך, לעניות דעתי, משום שההתלבטויות שצעירים וצעירות חרדים עוברים בזמן האירוסין הם קשות מאוד, וברובא דרובא של המקרים הם אינם אמתיות ואינם משקפות את המציאות של חיים כזוג נשוי, ולולי המסגרת המחייבת של איסור ביטול שידוך אזי לא שבקת חיים לכל חתונה.
המדד למוצלחות המערכת החברתית החרדית בתחום הזה הוא האושר של זוגות נשואים, וכמדומני שבזה אין לנו במה להתבייש.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2012 00:12 |
|
| |
ואגב הדיון על גברים ונשים מטריף אותי- למה בחורה לא אמורה לדעת (בשלב מתקדם של השידוך) שהבחור עבר משבר נפשי? בלי לידה זה לא חוזר? למה בחורה חייבת לספר ובחור לא? שניהם חייבים לספר כי זה נוגע לעתיד. ואם יש התאמה ואהבה השידוך יקום למרות הסיפור. דיכאון אחרי לידה קורה לאחוז גבוה מאוד של נשים בלי קשר לעברן. ובנשים חרדיות- זה יכול לקרות בלידה שמינית, אחרי שכל הלידות לא גרמו דיכאון. אין קשר בין זה ובין עניינים שצריך לספר עליהם בשידוך, כמו משבר נפשי בגיל ההתבגרות. גם כך הבחורים מסתירים יותר בעיות ובנות יותר מספרות, למה להחריף את הבעיה?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2012 23:11 |
|
| |
מסכימה עם התמיהה על המוסריות, הכרתי בחורה איכותית דתית לאומית שהכירה בחור נכה והתחתנה איתו- אין לה שום "מום" והיא מאושרת איתו. אין דברים כאלה אצלינו, וחבל. מצד שני- בדרך שבה אנו משדכים, הבן- בת ייפגעו מההורה שמסדר להם נכה או מגמגם. מנסיון עם הורים בעלי תשובה מוסריים מדי שלא פסלו את כל ההצעות זבל שהשדכניות ניסו עליהם... זה רק פוגע במשודך שחש שהוריו אינם רוצים בטובתו. האפשרות להתחתן עם נכה היא רק בהיכרות אקראית ולא בשידוך ע"י ההורים.
נקודה שכן צריך לשפר, היא הפסילה על עניינים טפלים- שזה אכן חינוך ראוי שזכיתי לו דווקא בגלל שהוריי בעלי תשובה: לא לפסול על עדות שונות, שמות משונים (מה הבחור אשם בשם משפחה מזעזע? או שם פרטי לא מקובל שבחרו לו הוריו?) או גובה. יש לי שתי אחיות שנשואות לבעל נמוך מהן, ואני מכירה מאות בנות שפוסלות מראש שידוך כזה. חינוך ראוי והתנהגות ראויה יותר בעניינים שעליהם פוסלים אכן נדרשים. אחותי הגדולה שדכנית, סיפרה לי את שאמר לה אבא ירושלמי: השם משפחה הזה לא מספיק מצלצל. הבנתם? שם משפחה מצלצל, ,בחור מספיק גבוה, עיסוק נחשב של ההורים וכולי, הדברים האלו הם הבעיה. אחר כך נדבר על נכים.
|
|
|
|
|