ראשית, זה הנושא הראשון אותו אני מביא כאן בפארק – כאן בעכ"ח, וברצוני להודות להנהלת הפארק ולהנהלת עצכ"ח על הבית על יצירתו של חיק מחשבה, תא לאדם החושב היוצר והמבקש להשכיל ולהבין.
שנית - לשבחנו ייאמר, העיון בפורום, באשכולות הישנים והחדשים, (תודה למיימוני על אשכול המומלצים), חשף בעיני פן נסתר שלנו – החרדים, ככל שאנו מנסים להיות אינטלקטואלים אנחנו נשארים, "מאמינים שבלב" מנותקים מהאינטלקט. ייתכן שפיספסתי אשכולות מספר העוסקים בנושא, אולם מדבריהם של החלק הארי בפורום, ניכר כי כל העיון והעיסוק השכלי בנושאי אמונה ויהדות, הנם ע"מ להבין לא ע"מ להאמין.
וכאן אני מגיע אל הנושא בו אני מתחבט, החזרה ההמונית בתשובה או הפלופ הגדול של ערכים ושאר ארגוני החזרה בתשובה.
חוזרים בתשובה או חוזרים ליהדות ומפנטזים שיש להם תשובה, אלו הם שני הצדדים אותם תמצתתי מתוך שלל מחשבותי בנושא.
הצצתי אל תוך אולם ההרצאות של הסמינר, המרצה אינטלקט בשנות הארבעים או יותר מעונב וממושקף, עמד והסביר דברים ברומו של עולם, בתנועות ידיים יהודיות הוא הקיף את העולם בהסבריו ובהוכחות על קיומו של אלוקים, על ההוויה האלוקית המתמדת בכל אטום ואטום. כשהקשבתי לו הוא הסביר כי אם היו מוציאים את כל האויר מהעולם, כל מה שהיה נשאר בעולם זה גוש דומם בגודל של 800 מטר. הם כולם הנהנו בראש לאות הבנה, ובמבט של "מבין" הסתכלו על חבריהם, הוא הנהן בראש וחבריו הנהנו בראש. ואף אני הנהנתי בראשי כאומר "אל תהנהנו (תבלבלו) בראש".
אח"כ כשההרצאה הסתיימה שאלתי אותו, את המהנהן, מה היה נושא ההרצאה, הוא שוב הנהן בראשו ואמר, "מדהים, יש אלוקים, תאר לך – הוא אמר – בכל אטום יש אלוקים, הם חושבים שהם עושים את האטום יושבים כל מיני אליטות ומדענים רשעים וחושבים שהם עושים משהו, הכל אלוקים". הנהנתי שוב בראשי.
אני מקווה שלא חשדתם כי הסיפור נכון. נכון שהייתי שם, הסיפור עצמו לא ממש קרה, אולם ע"מ לחדד את הדברים הבאתי אותם בצורה של סיפור.
לא הייתי נדרש לדברים אילולי השתתפתי אני בקורס מרצים של ערכים. כמובן שנערכה התרמה ביום השלישי לקורס למען "ערכים", וכמובן שבינות להרצאות על היקום והסובב אותו, או על גידי השחיטה של הבהמה וההיסטוריה במשקפיים המאמינות, בינות להם השחילו לנו פה ושם הרצאה על איך לשכנע, על אומנות השיכנוע המיוחדת של ערכים, וכך סיפר לנו דני נשיא:
זה היה באחד הסמינרים, היה לנו אחד שפשוט לא נפתח, הוא לא שאל לא צעק לא התרגז, כלום ישב הקשיב ושתק. ניסינו מספר שיטות לפתוח אותו ולא הצלחנו, עד שניגשתי אליו ואמרתי לו: אתה נראה אדם כל כך משכיל ומבין, מה אתה אומר על...?. באותו רגע, מספר נשיא, הוא נפתח. וההמשך תנחשו לבד, ציצית, תפילין, תשובה, תפילה, שבת, טהרה ואידך זיל וגמור.
ואני כולי "משתאה" ומשתומם,
אלו הם החוזרים בתשובה שבדורנו? זה חזר בגלל חנופה כזו, זה חזר בגלל ששיכנעו אותו שהוא משתתף בקורס לאינטלקטואלים? הכל עניין של עטיפה? מה נעשה אם יום אחד תופיע כת כזו או אחרת ותגיש לנו עטיפה עם פרחים יפים יותר, היעברו כל אלו אליה??
התשובה לשאלה היא: לא ולא. היהודים הללו הם יהודים בנפש שלהם, בנשמה שלהם, השכלה מחשבה והגות לפח וחסל. היהודים האלו לא צריכים בכלל את כל מנועי השכנוע, היהודים שהניצוץ היהודי התעורר בלבם מסיבה כלשהיא, כל מה שהם צריכים, זה זריקת חבל לעברם, ותו לא.
כיהודי מאמין דעתי היא שיש להרבות יהדות, המטרה של החוזרים בתשובה היא חשובה בפני עצמה, אולם כל המשאבים שמשקיעים בהבנת הווית ברוך הוא, כל האנרגיות המוזרמות לכיוונים האינטלקטואליים, הם משניים בתנועה של החזרה בתשובה. המטרה היא להרבות יהדות, להרבות יהודים זה דבר אחר.
יותר טוב היה לו היו כל המרצים האלו, יושבים אל מול תלמידי ישיבה העוסקים השכם והערב בהוויות אביי ורבא, ולהם היו מרחיבים את ידיעתם אמונתם בה' ובתורתו. אלא שכאן אנו מגיעים לסוגיית "סיפורי רשעים", כפי שהתבטא פעם הרב שולזינגר על כל החוזרים שבאים "לפתוח את העיניים" לציבור החרדי, אולם זהו כבר עניין למקום אחר.
עם סיום הכתבה אני מדגיש
אין בדברים אלו לפגוע בערכים או בכל ארגון חזרה בתשובה, ברצוני אך להעלות את נושא החזרה בתשובה, שעטפו אף אותו בעטיפה ומנסים להגיש לנו אותה.
תוקן על ידי - משתאה - 28/06/2004 14:13:15
תוקן על ידי - משתאה - 28/06/2004 14:17:59
נשלח ב-14/5/2012 17:03
Concerning the value of organizations like "Arachim" in the eyes of the "Gdolim"
נישט . לקיים מה שנאמר . א״ז יאמרו בגויים.. ולאחמ״כ כתיב , א״ז ימלא שחוק פינו..
נשלח ב-4/8/2011 11:57
מיימוני
<לפי הניסוח המעומעם נראה שהוא יהודי גמור כיון שהתגייר. גם נראה קצת ממה שהובא שם שהוא אנוס מפחדו מבני משפחתו הערביים>
הניסוח יותר ממה שהוא מעומעם הוא מטומטם. האם הכתב רוצה שנאמין שבן אדם שעזב את כפרו לפני חמש עשרה שנה, מתוכם למד שבע שנים בישיבה, מילא בתי כנסת ואולמות, היה נוהג לנסוע בימים לכפר הפסלטיני, שם הסיר מעליו את התלבושת החרדית, ובלילה היה חוזר להיות רב מחזיר בתשובה, ורק לאחרונה התוודה בפני אשתו ההמומה על עברוהמוסלמי, סיפר שלמשפחתו נודע על היותו יהודי ושהם מאיימים על חייו. לדבריה, הואהסיע אותה לכפר וכלא אותה בדירת מסתור.
סיפור חסמב"ה לחרדים, או דרך לסידור גט מהיר.
נשלח ב-4/8/2011 08:16
נישטאיך
ראיתי את הסיפור הזה. לפי הניסוח המעומעם נראה שהוא יהודי גמור כיון שהתגייר. גם נראה קצת ממה שהובא שם שהוא אנוס מפחדו מבני משפחתו הערביים.
מישהו יודע מיהו? קשה להאמין שסיפור כזה הוא אמיתי. זה נראה כמו עלילה בדיונית.
מחזיר בתשובה התגלה כפלסטיני בעל חיים כפולים • בימים בילה בכפר הולדתו הפלסטיני, בלילות נאם בכנסים • זהותו נחשפה לאחר שאשתו החרדית ניסתה להתאבד
נשלח ב-25/10/2010 08:31
בוגי-
לא עקבתי אחרי כל האשכול, אבל מתגובתך אני מבין שרוח הדברים היא שיש כאן תהליך רמיה מאורגן, שבו ההצגה הראשונה של הדברים היא מזוייפת ומדחיקה, ואח"כ כשהקרבן נחשף לדברים כמו שהם שוב אין ביכולתו להשתחרר מהמלכודת. בקיצור, אופיום להמונים.
כמי שעסק ועוסק הרבה בנושא, מכמה וכמה זויות, הרשה לי לומר לך שזו עלילת דם. אפילו אם נדמה למישהו מהעוסקים שזה באמת כך, גם הוא טועה.
מעשה ביהודי שהיה לו דין עם שותפו הגוי לפני שופט גוי. לפני הדיון לקח היהודי את השופט הצידה ודחף לו חבילת שטרות. אמר לו השופט מה זה שוחד ? אמר היהודי שה רק ליישר אותך שתתחיל לחשוב ישר (כי הטייתך לטובת הגוי השני היא ממילא).
ואצלנו זו אותה בעיה- צריכים לתת לאדם הזדמנות לבחון פעם אחת את הדברים מול עצמו בלי הטיה, וזה יכול להיות רק אם יסלקו (בכל דרך) את מי שהיטו את לבו עד עכשיו. אף אדם לא החזיר מישהו בתשובה מצד עצמו, רק המאור שבתורה יכול להחזיר. צריכים רק לתת הזדמנות לספוג קצת מן המאור הזה בטהרתו.
נשלח ב-24/10/2010 23:21
נקלעתי לישיבה במסיבה ליד אדם העוסק ב'קירוב' ושמעתי ממנו בין היתר:
אחת מהמניפולציות של מנהלי הארגון שלי היא שהם לוקחים אנשים פתוחים כמו העכחים המחוייבים ליהדות שפויה, שכלית ואנושית, שישמשו כמו 'מארחות' לאלה שעומדים ב'פתח' תהליך ההחזרה בתשובה. לאחר שהוצגה בפניהם יהדות למופת שהיא אור לגויים ולא חושך לעצמה בדרכי חינוך, זוגיות וכו' הם מופנים 'הלאה' לכאלה שדואגים שלא ישובו לפתוחים. כה סיפר: 'אחד מתלמידיי לשעבר שעבר את תהליך החזרה בתשובה עד תומו בא אלי במשאלה כזו: יש מישהו שהוא עדיין חילוני ויש לו שאלות כאלה וכאלה באמונה/השקפה האם אני יכול לשלוח אותם אל כבודו? עניתי לו: בכבוד רב. שאלתי אותו: ואיך אתה מתעמת עבור עצמך עם שאלות כאלה? אוח הוא השיב בחיוך יהיר ומזלזל, אני כבר לא שואל שאלות כאלה בכלל'
תורתינו היא תורת אמת ולכן לא משנה איך אנשים יגיעו לאמת העיקר שיגיעו! אם אפשר למנוע ממישהו להתאבד בכל מיני הבטחות סרק זה גם טוב! ידוע משל הרמב"ם על איך משכנעים תינוק וילד לללמוד תורה החינוך החילוני מגדל אנשים שגם בבגרותם צריך לשכנע אותם כפי שמשכנעים ילדים קטנים!
נשלח ב-6/7/2010 09:13
<וכי בשביל להחזיר אותו בתשובה אתה תשקר ותאמר לו שאין כאלה דברים בתורה?>
לעניין לקרב ללא שקרים – לחרדים כמעט בלתי אפשרי היום, היות והדוגמה החרדית תומכת בהרבה "השקפות" שאינן הגיוניות בעליל ושמטיבן צצות מיד בתחילת תהליך החזרה בתשובה (למשל – ידיעת חז"ל את מדעי הטבע ומכאן לדת ומדע). לעניין זה השלכות על טיב רוב החוזרים, ועוד.
[היה לכאורה מקום, ללמוד מהרמב"ם שכתב את מו"נ (לשיטת הטוענים כי כתבו רק לנבוכים ואין זו דעתו האמיתית, שהרי בדבריו שם יש כפירה, ויש כאלו תמהונים הטוענים כך) וחשב שעדיף שיהיו כופרים במעט, אז ניתן גם להחזיר היום בצורה כזו…]
ואם אבא שהשמים ישמח..? כפי הנראה כוונתך לשאול אם יש חיוב הלכתי למנוע אדם מחטוא באמצעות שקר. מדוע גרע מכפיה על המצוות (וכל העברות)?
נשלח ב-5/7/2010 22:37
אני לא עברתי על כל האשכול הזה. אבל בגדול אני מבין שיש כאן טענה בסיסית מאד פשוטה.
נניח ואתה מנסה להחזיר מישהו בתשובה אבל הוא לא מוכן לקבל כל מיני דברים כמו האפשרות לגרש אשה בעל כרחה, מצות השמדת עמלק וכו', וכי בשביל להחזיר אותו בתשובה אתה תשקר ותאמר לו שאין כאלה דברים בתורה?
ולמה לא? כי את התורה צריך למכור כמות שהיא. טוב לך תקנה לא טוב אל תקנה.
ואידך זיל גמור.
תוקן על ידי nocheiner ב- 05/07/2010 22:38:09
נשלח ב-5/7/2010 22:29
לסגסג
אתה בטוח שאבא שבשמים ישמח אם יְקַרבו אליו באמצעות שקרים?
האם אי אפשר לקרב בלי שקרים?
תוקן על ידי צענערענע ב- 05/07/2010 22:30:05
נשלח ב-5/7/2010 22:12
קשה לי לעבור על אשכול ענק זה,אני רק לא מבין למה הנושא הזה אמור להטריד אותכם? האם מישהו חושב שעדיף שאנשים ימשיכו להיות חילוניים,בגלל שלדעתכם הסיבות להחזרתו בתשובה לא מספיק משכנעות? וכי אותם חוזרים בתשובה כל ההחלטות שלהם זה על בסיס שכלי טהור,שמה שמפריע לכם זה החלק של החזרה בתשובה וזה בלי להכנס לעצם הטענות,שנראות לי לא נכונות, אני רק אומר לו יהי כדבריכם,האם זה מה שאמור להפריע לכם? בימים אלו אנו עדים לגל גדול של הציבור הקורא להחזרת גלעד שליט,בוא נגיד שהיה אפשרות להשיבו להוריו אבל זה בצורה של שכנוע של שקר שישכנעו את ראשי החמאס שכדאי להם לשחרר אותו, וזה יהיה טיעון שקרי, האם מישהו ימחה על זה, מה זה שאתם מעלים טענות שקר, גם בענינו בנים שהתרחקו מאביהם, ואבא שבשמים רוצה שיחזרו אליו, ואנשים עושים את זה, מגיעים אנשים וצועקים על זה.