|
|
| נשלח ב-12/4/2011 15:04 |
|
| |
אני חוזר ושואל האם אנו סתם מחכים למשיח ובאמת עלינו להקריב קרבן פסח או שזה לא ריאלי במצב הביטחוני ולכן כל שנותר זה לחכות למשיח ואז צריך לדעת למה ומי מחכים
|
| נשלח ב-12/4/2011 23:20 |
|
| |
בגלל ההיבטים ההלכתיים המעניינים, פתחתי אשכול מיוחד על "קרבן פסח בזמן הזה". זה בנוגע לצד ההלכתי. לגבי האמונה המשיחית, מעלותיה וסכנותיה, אפשר להמשיך באשכול הזה.
האשכול החדש
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2011 23:28 |
|
| |
יותם
נראה לי שהמשיחיות היא, מצד אחד, חלום שנועד להחזיק אותנו במציאות הקיימת, האפורה, המרה, לפעמים השחורה. פעם יהיה טוב. מחכים.
מצד שני, כאשר נשארים רק עם אמונה, זה יכול להביא לשיתוק.
יצא לי לשמוע, בימים האלו, בעיצומן של ההכנות לפסח, קול זמר מוכר מאד. מסתבר שהמבצע היה נער (קול אשה נחשב לאיסור אצל רוב הפוסקים, אך זה נושא בפני עצמו...). "על כפיו יביא". איני יודע מי ביצע. הוא שר בעברית ולא ב"לשון הקוידש".
וכיון שקראתי את האשכול שלך וחשבתי עליו, מצאתי פתאום בשיר הותיק והיפה משמעות חדשה, לא נעימה.
ראשית אני מעתיק את המילים מתוך האתר של המחבר, יורם טהרלב, כולל אחרית דבר שהוסיף.
מילים: יורם טהרלב לחן: יאיר רוזנבלום ברחובנו הצר גר נגר אחד מוזר הוא יושב בצריפו ולא עושה דבר. איש אינו בא לקנות ואין איש מבקר ושנתיים שהוא כבר אינו מנגר. והוא חלום אחד נושא עוד בלבבו: לבנות כסא לאליהו, שיבוא. על כפיו אותו יביא לאליהו הנביא. והוא יושב ומחכה לו כבר שנים חולם הוא שיזכה לו על סודו שומר ומחכה לו, מתי כבר יגיע היום. ברחובנו הצר גר סנדלר אחד מוזר, הוא יושב בצריפו ולא עושה דבר. מדפיו הריקים מכוסים באבק כבר שנתיים מונח המרצע בשק. והוא חולם כי נעליים הוא תופר בן על הרים ינוו רגלי המבשר. על כפיו אותן יביא לאליהו הנביא. והוא יושב ומחכה לו כבר שנים חולם הוא שיזכה לו על סודו שומר ומחכה לו, מתי כבר יגיע היום. בירושלים ישנו איש לגמרי לא צעיר שבנה הרבה בתים בכל פינות העיר. הוא מכיר כל סימטה כל רחוב ושכונה, הוא בונה את העיר כבר שבעים שנה. והוא חולם כי כמו שאת העיר בנה יניח למקדש את אבן הפינה על כפיו אותה יביא אליהו הנביא. והוא יושב ומחכה לו כבר שנים חולם הוא שיזכה לו על סודו שומר ומחכה לו, מתי כבר יגיע היום. אחרי מלחמת ששת הימים היה בארץ גל של שירי ניצחון ותהילה. אבל מתחת לפני השטח החלו לרחוש גם זרמים מיסטיים של אמונה בנסים שקרו לנו. את השיר "על כפיו יביא" כתבתי שנתיים אחרי המלחמה, אבל אני חושב ששורה עליו רוח המסורת היהודית, שניתן למצאה בין השיטין. שהרי אליהו הנביא נחשב למבשר ביאת המשיח. לפני בוא המשיח יבוא אליהו הנביא כדי לבשר את בואו, אחריו יבוא משיח בן יוסף, שייהרג במלחמת גוג ומגוג ורק אחריהם יבוא המשיח האמיתי, משיח בן דוד, ויביא את הגאולה השלימה. זה אחד השירים האהובים עלי, בעיקר בגלל אופיו ה"עממי". הוא מעלה אל פני השטח בעלי מקצועות יומיומיים, שדמותם נזכרת הרבה בשירי העם היהודיים ממזרח אירופה, אך כמעט לא מופיעה בשירים העבריים.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2011 23:32 |
|
| |
אני מעתיק את השורות אך משמיט כל מה שלא חשוב לענין שאני בא להדגיש. ואני מדגיש את התמונה שעלולה להצטייר (תמונה שהיא כנראה מסולפת, אבל ארשה לעצמי לפרש את השיר שלא ככוונת מחברו).
ברחובנו הצר גר נגר אחד מוזר הוא יושב בצריפו ולא עושה דבר. ... ושנתיים שהוא כבר אינו מנגר. והוא חלום אחד נושא עוד בלבבו: לבנות כסא לאליהו, שיבוא. על כפיו אותו יביא לאליהו הנביא. והוא יושב ומחכה לו כבר שנים חולם הוא שיזכה לו על סודו שומר ומחכה לו, מתי כבר יגיע היום. ברחובנו הצר גר סנדלר אחד מוזר, הוא יושב בצריפו ולא עושה דבר. מדפיו הריקים מכוסים באבק כבר שנתיים מונח המרצע בשק. והוא חולם כי נעליים הוא תופר בן על הרים ינוו רגלי המבשר. על כפיו אותן יביא לאליהו הנביא. והוא יושב ומחכה לו כבר שנים חולם הוא שיזכה לו על סודו שומר ומחכה לו, מתי כבר יגיע היום. החלום המשיחי, החלום לא רק על ימות המשיח המאושרים אלא גם על החלק הפרטי שלי בהבאת הגאולה ובקבלת פני המשיח, מלווה על ידי שיתוק מעשי. הנגר אינו מנגר, הסנדלר אינו מסנדלר (אם מותר לטהרלב אז גם לי, לא?). מה בא קודם? השיתוק ואחר כך החלום? החלום ואחר כך השיתוק? האם חלומות על משיח עכשו אופיינים לאדם או לקבוצה שסובלת משיתוק מעשי? זה ודאי לא נכון בכל המקרים. אחרת, איך נולדה הציונות ואיך היא הצליחה להביא לעליה, להקמת חברה יהודית עצמאית, למדינה? אפילו חב"ד (ואני לא חבדניק) מתרגמים את המשיחיות שלהם למעשים (שעליהם אפשר להתווכח כמובן, אבל לא פה, לא כאן ועכשו...).
אבל האם אין זה נכון שהחלום המשיחי יכול להחליף את החיים?
בירושלים ישנו איש לגמרי לא צעיר שבנה הרבה בתים בכל פינות העיר. הוא מכיר כל סימטה כל רחוב ושכונה, הוא בונה את העיר כבר שבעים שנה. והוא חולם כי כמו שאת העיר בנה יניח למקדש את אבן הפינה על כפיו אותה יביא אליהו הנביא. והוא יושב ומחכה לו כבר שנים חולם הוא שיזכה לו על סודו שומר ומחכה לו, מתי כבר יגיע היום.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2011 23:35 |
|
| |
הערה קטנה. בגלל שהעתקתי את כל השיר, הבית האחרון, זה שבסוף, נשאר. היייתי אמור למחקו ושכחתי.
אז אם השארתי, שיישאר.
מצד אחד, הרי אין הוא שייך לנושא. להפך, יש בו משהו שונה. אדם שהשקיע את חייו בבניה, וכל מה שנשאר לו עכשו הוא החלומות. אכן, ימות הזקנה והחולשה הם זמן שקל לשקוע בו בתקוה למשיח, ואולי זו נחמת הזקן בעוניו.
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2011 22:48 |
|
| |
א. לגבי השיר הוא שיר מדהים ומרגש ויש בו שילוב של משיחיות רצויה ושל ההזויה כמו שכתבת. ב. לענין חבד הם לא מחכים למשיח הם פועלים איתו לכן הוא לא מפריע להם להתקדם. ג. לגבי האשכול החדש אני מברך על כל דיון בנושאים חשובים ומהותיים ואין לי כל נושא אגו פה וצינתי את זה שם. ד. אם כבר הנושא הקודם התפתח אני אעלה עוד דוגמא חשובה והיא לבישת התכלת שרוב ההימנעות ממנה בציבור החרדי היא לא הלכתית (ביררתי את זה אצל רבים שמבינים) אלא מפחד מחידושים כי בונים שהמשיח יסדר את זה שבוע הבא.
|
| נשלח ב-22/7/2011 17:54 |
|
| |
לרב מיימוני במקרה התענינתי בשיר זה לקראת ימי בין המצרים ואעשה לך שרות ואעדכן אותך שככל הנראה הנער שאת ביצועו היפה שמעת לשיר נקרא יונתן שינפלד ותוכל למצוא את זה ברשת ולהתרפק על סוג של אמונה.. יהי רצון שנגיע לגאולה שלמה בקרוב ולפחות תצא הגלות מן היהודים
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2011 18:24 |
|
| |
משיח לא בא
מילים: שלום חנוך:לחן: שלום חנוך
יושבים שעות
מחכים שמשיח יבוא
משיח איש מפתח
ידו בכל ויד כל בו
ענן סמיך
וירוחם ממצמץ בשפתיו
יהודה מסתכל בשעון
ומפלבל בעיניו
משרד בצפון
ארציאלי בע"מ יועץ
אחר הצהריים
ובחוץ העולם מתרוצץ
לוחץ זמזם עונה
תביאי לנו קפה.
משיח לא בא
משיח גם לא מטלפן...
שתיקה כללית
חמישה אנשים מתוחים
הדלת נפתחת
וירדנה כולה חיוכים
השחור ליהודה
התה לארציאלי הבן
ירדנה יוצאת
עזרא לא מפסיק לעשן
הנה כי כן מתחלפת
שעה בשעה
זקן ארציאלי יודע
שהוא לא טעה
נוטף זיעה ומרעים
בקולו על הבן.
משיח לא בא
משיח גם לא מטלפן...
פעמון הכניסה
מנסר את אוושת המזגן
מקפיץ את ירוחם לדלת
חותך בעשן
ארציאלי הבן
מסתכל על אביו מהצד
ובפתח מתגלה
שוטר עם הכובע ביד
ויהודה אומר
משהו בטח קרה
אומר לו ירוחם
סתם לא שולחים משטרה
אומר השוטר הייתה תאונה.
ולכן משיח לא בא
משיח גם לא מטלפן...
תאונה למי
שואל ארציאלי הבן
תאונה למדינה
עונה השוטר המסכן
הבורסה נפלה
אנשים קופצים מהגג
גם משיח קפץ
והודיעו שהוא נהרג
הכל אבוד
בוכה עזרא דהן הקבלן
משיח בשמיים
ואנחנו בלי הכסף כאן
וירדנה היפה ממלמלת
זה לא יתכן.
משיח לא יבוא
משיח גם לא יטלפן...
דצמבר המר
זעקו כותרות בעיתון
ושר האוצר נתן במבט ראיון
הציבור מטומטם
ולכן הציבור משלם
מה שבא בקלות
באותה הקלות יעלם
האזרח הקטן
נאלץ לשלם בגדול
ואותי מעניינת
ירדנה יותר מהכל
הולך למילואים
וסופר את הכסף שאין.
ומשיח לא בא
משיח גם לא מטלפן...
כן, כן משיח גם לא מטלפן
|
|
|
|
| נשלח ב-23/7/2011 12:47 |
|
| |
בלב אויבי המלך
מוקדש לכל אלה אשר מתחברים לשירו של שלום חנוך
בלב אויבי המלך
|
|
|
|
| נשלח ב-23/7/2011 21:56 |
|
| |
שלום, אני מסכים בכל לב עם דבריו של יותם10 ועם מה שמשתמע מהם, ויסלח לי הקורא על הדברים הבוטים הבאים. א. אין ביד אדם לדעת תוכניותיו וכוונותיו של ה'. נקודה. כל המוצא סימנים, ויהיה גדול ככל שיהיה, איוולת גמורה מחשבתו. והוא מרמה את האנשים הטיפשים ההולכים אחריו בלי שכל, מוליך אותם שולל ונוטע בהם מחשבות איוולת ותקוות שוא. כבר היה אצלנו אחד גדול וענק בתורה שהאמין אמונה איוולת, והתעקש אף שהוזהר, והוליך שולל, והביא באשמתו שואה איומה בעם ישראל, הגדולה ביותר עד היטלר. ואנחנו, עם של מאמינים שוטים אנחנו, שלא לומדים לקח, ומדחיקים את העובדות והאמת, ומעדיפים לחיות בשקר ובטמטום, ועוד מחשיבים את האיוולת הזו כביטוי לאמונה גדולה. עם של אוילים, ממש חלי נפש הדבר הזה אצלנו. ועד שאנחנו לא מקבלים בעיטה הגונה מאד באחורינו, איננו נרפאים, וברגע שחולף כאב הבעיטה, חוזר חלי הנפש אצלנו תיכף ומיד כדי להוליך אותנו שוב לאבדון. עוד לא ראיתי עם שאשמה כה כבדה רובצת עליו על מר גורלו בהיסטוריה, כמו העם היהודי. ב. כל ענין הגאולה וביאת המשיח, הוא ביטוי מובהק ומצוין לעבודת האדם את עצמו, ולא את אלוהיו. זה העולם שברא ה', ובעולם הזה בחר בנו לעבוד אותו. אבל אנחנו עם של מתחכמים כידוע. מה? אנחנו פראיירים לעבוד בחינם? יואיל ה' לעבוד בשבילנו, ולדאוג לכל דבר ועניין שאנחנו זקוקים לו. הלא חתם איתנו חוזה ורשם אותו בטאבו. ומתוך שחצנות ויוהרה אדנותית של בעלי חוזה אלהי, אנו מתנבלים במעשי נבלה ונשחתים בשחיתות ובחטאים, ונושאים עינים לשמים ואומרים נו? מה עם קיום החוזה. לפמי שנים מועטות מצאתי מודעות גדולות על הקירות ובעמודי צמתים, שקראו לתבוע לדין את ה' על שאינו מביא לנו את המשיח עכשיו! איזו חוצפה! איזה טימטום! ג. ומה הוא באמת הרעיון הזה של משיח? להציב בפני האדם תכלית שישתוקק אליה, מבלי שישיג אותה לעולם. אבל יקווה שבכל יום יבוא ויעשה את המוטל עליו כל יום ויום מחדש כדי שיהיה ראוי. ומה מוטל עליו לעשות? דבר 'פשוט' מאד וקשה מאד, להיות א-מענטש. מאין לי? תקראו בבקשה את ישעיהו פרק א. הוא יודע תורה, גם יודע לומר דברים ברורים מאד, ילד יבינם. כמה פשוטים ונכונים דבריו של יותם10. הגיע העת שנחשוב ונעשה את המוטל עלינו באמת, ולא נתנוון ונתנבל ונמיט עלינו אסון. עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/7/2011 22:17 |
|
| |
תודה עודד על הדברים המדהימים לפני חצי שנה הלכתי בלילה באיזה כביש וראיתי לנגד עיני דורבן במרחק נגיעה וזה היה מראה מדהים וקצת מפחיד ואני יכול לומר לך מתוך הבנה דברים כדרבנות שבוע טוב ובשורות טובות
|
|
|
|
| נשלח ב-23/7/2011 22:39 |
|
| |
"דרבן הוא חוד בקצהו של מקל לכיוון הפרה ודברים כדרבנות הם דברים מדויקים, חדים וברורים ישר ולעניין. "
http://is.gd/1Y9J8g
|
|
|
|
|
| נשלח ב-23/7/2011 23:37 |
|
| |
צענע אני מקווה שאין הכונה לדרבן את המשיח עם דרבן,
אגב הדורבן היא חיה מלאת קוצים חדים - אולי המילה דרבן היא ארמית או ערבית וממנה נלקח השם דרבן כמקל לבהמות?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/7/2011 23:38 |
|
| |
שיהיה ברור . אני מאמין בביאת המשיח ומחכה אליו בכל יום. אבל אני לא חושב שזה פתרון לשום בעיה או תשובה לשום שאלה. שמעתי בשם א' מגדולי הדור הקודם, שחייבים להאמין שהמשיח יבא היום. אבל להתנהג כאילו לא יבא עוד אלף שנה. כל מי שמתעלם מלתקן בעיה או לתת מענה לשאלה בתירוץ שהמשיח יבא עוד מעט ויפתור הכל, הוא פושע ובלתי אחראי.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/7/2011 23:59 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | | צענע
אני מקווה שאין הכונה לדרבן את המשיח עם דרבן,
אגב הדורבן היא חיה מלאת קוצים חדים - אולי המילה דרבן היא ארמית או ערבית וממנה נלקח השם דרבן כמקל לבהמות? |
|
לפי רבינו גוגל המקור למילה דרבן הוא בקוהלת:
"דִּבְרֵי חֲכָמִים כַּדָּרְבֹנוֹת, וּכְמַשְׂמְרוֹת [=כמסמרות] נְטוּעִים בַּעֲלֵי אֲסֻפּוֹת "
ואכן הסיבה שבעל החיים הזה נקרא דרבן היא בגלל הקוצים שלו.
וגם דרבן בכף הרגל נקרא כך בגלל שבצילום רנטגן ניתן לראות זיז בולט.
.
|
|
|
|
|