שלום רב. הידיעה אשר פורסמה הלילה אודותי, אופי הפרסום, תוכנו, הפרטים, ותגובות חברי-הפורום, כופות עלי – שלא בטובתי – להגיב על הדברים. אלא שכעת, וזאת לאחר שיקול-דעת, אני "מסיר את הכפפות", ובכוונתי לענות לכולכם בתצורה הישירה והמפורטת ביותר.
העובדות
הידיעה בעיקרה נכונה. נכון, חתמתי על חוזה לכהונת חזן-ראשי בבית-הכנסת "שערי ציון" בקנדה.
"שערי ציון" היא קהילה קונסרבטיבית. היא איננה קהילה רפורמית. השבת נשמרת בקפידה (יש מערכת-הגברה בבית-הכנסת, אך זוהי מערכת של "צומת", ואשר הותרה לשימוש). אין תזמורת המלווה את התפילות בשבת, וגם לא תהיה. מה שכן היה, זה פעם או פעמיים בשנה "קבלת שבת" בליווי כלי-נגינה: את ששת הפרקים של קבלת-שבת וכן את "לכה דודי" ליוותה תזמורת קטנה, אך כשהגיעו אל "מזמור שיר ליום השבת" – שהיא הנקודה בה אנו מקבלים עלינו את השבת – הנגינה נפסקה, והשבת הוקמה בבית-הכנסת, כדת וכדין. אין במתואר לעיל שום איסור הלכתי, אך עם כניסתי לתפקיד – הדבר הזה ייפסק, מסיבות שונות.
כשרות, שבת, פסח, סוכות, תפילה כהילכתה ... כל אלו נשמרים במלואם ובקפידה. כמו-כן, התקבלה החלטה עקרונית שלעולם לא יעסיקו ב"שערי ציון" אשה-חזנית, וכל השמועות כאילו הקהילה 'נסוגה אחורנית' להיות לקהילה רפורמית – הן שקר.
החזן בועז דוידוף התפטר מן הקהילה ועומד לעזוב מסיבה אחת: הוא איננו רוצה להשאר בקנדה מאחר שהוא ובני-משפחתתו מתגעגעים לישראל. כך, לפחות, הוא אמר לי. באף אחת מן השיחות המקדימות שקיימתי איתו הוא לא אמר לי שהקהילה הולכת לקראת הפיכתה לקהילה רפורמית, ואין שום סימנים בשטח המעידים על כך. זאת ועוד, פרנסי-הקהילה יודעים היטב שביום שהם ישנו את הפורמט הקיים ויהפכו רפורמים – אני אעזוב, ויהיה עליהם לשלם פיצויים בגין הפרת-חוזה עימי.
מר "יוסיש" הנכבד: תחת לברר את הדברים איתי לפני הכתיבה, בחרת לפרסם אודותי ידיעה בלתי-מדוייקת אשר שקרים משולבים בה. עברת על החוק, ואני מודיע לך – והפעם לא במייל פרטי אלא באופן הפומבי ביותר! – שאני אפעל כדי למצות עימך את הדין. ידוע לי שמך המלא, ומקום מגוריך. המשך יבוא.
מדוע אני עובר אל קהילה קונסרבטיבית
אכן, בעבר פרסמתי מאמר בו אני מביע התנגדות לכהונה בקהילות קנסרבטיביות, אבל עלי להודות שהדברים שכתבתי היו תוצאה של חוסר-ידיעה וטעות, שכן באורח-המחשבה שלי באותה העת כרכתי רפורמים וקונסרבטיבים – מבחינה רעיונית – כאחד. לאחרונה למדתי שיש הבדל מהותי בין השניים. ולא כאן המקום להאריך. אומר אך זאת: מעבודת-לימוד ומחקר שעשיתי לאחרונה, הגעתי למסקנה שמבחינות-הלכתיות רבות – אין אורך-החיים הקונסרבטיבי נוגד את עיקרי ההלכה המקורית. לא אכנס לדיון בנושא מעל גבי הפורום. כל מי שמעוניין בחומר ובמידע שאספתי, מוזמן לכתוב אלי למייל האישי שלי, ואשלח לו את כל החומר לעיונו. המייל שלי הוא: [email protected]
בפועל, הסיבה העיקרית שאני עובר לכהן בקהילה קונסרבטיבית היא שעולם-החזנות בישראל נגוע קשות בשקר, צביעות, צרות-עין ורישעות בלתי-רגילה. ובניגוד לכל השקרים שפורסמו עלי, כל מה שאני עתיד לכתוב להלן מגובה במסמכים וניתן להוכחה:
חזרתי לישראל אחרי למעלה מ-11 שנה של כהונה (בקהילות אורטודוקסיות) בחו"ל. מאז ניסיתי בכל דרך אפשרית להשתלב ב'תעשיית' החזנות בארץ. רשימת האנשים שעמם שוחחתי ארוכה מאוד-מאוד-מאוד, ולא אלאה אתכם. מכל האנשים המעורבים בעולם החזנות בישראל ועמם דיברתי, בקשתי דבר אחד בלבד: אנא, עיזרו לי להתקדם. לא בקשתי כסף, לא ביקשתי תמורה, בקשתי רק הזדמנות להחשף אל צבור שוחרי-החזנות בישראל. כמעט כל אלו שאיתם נפגשתי ושוחחתי – הבטיחו הרים וגבעות, אך בפועל לא עשו דבר. הגדיל "לא לעשות" שמואל יהלומי, אשר הבטיח לי בכתב שאנחנו עתידים להפגש, אך מעולם לא קיים את הבטחתו. ובשבת בה התפללתי ב"שונה הלכות" בשנה שעברה (יחד עם החזן רוזנפלד) – הוא היה בבית-הכנסת, אך אפילו לא טרח לבוא להציג את עצמו בפני (הלוא איני מכיר אותו ואיני יודע כיצד הוא נראה...). כששאלתי אותו – במייל – מדוע לא ניגש לומר שלום, הוא ענה לי שהיה קידוש באולם בית-הכנסת בזמן קריאת-התורה, והייתי צריך לצאת ולבוא לשם... הבנתם את זה?? שאני אצא לפגוש את שמואל יהלומי, במקום לשמוע – כצו ההלכה – את קריאת התורה...
מקום מיוחד בפרשה תופסים אלי יפה ומרדכי סובול. אלי יפה, שהיה אחד ממורי בבית-הספר לחזנות; אלי יפה, שביוזמתי הוזמן להופיע במינכן בנובמבר 2006; אלי יפה, שכתבתי עליו רבות – ותמיד דברי שבח! – בתקופה בה הייתי עיתונאי; אלי יפה, שהבטיח לי שיסייע וייקדם; אלי יפה, שהוקרתי וכיבדתי בכל ליבי... כמה פעמים התחננתי בפניו שיזמין אותי לשבת – על חשבוני!!! – להתפלל בירושלים, או שישתף אותי באיזו-שהיא פעילות. הכל לשווא. רעייתי אמרה לי פעם: "תעזוב אותו; אתה תגיע לבית-אבות, ועדיין לא תשמע ממנו כלום..." אשה חכמה. היא צדקה, אשתי, כמו תמיד.
מרדכי סובול ומנהל ההפקות שלו יצחק ראשי גם הם שני צדיקים. אינני רוצה להאריך בדברים, אבל אומר רק זאת: לפני כחמש עשרה שנה, כאשר הצעתי לסובול שאכתוב אודותיו בעיתון – הוא קפץ על המציאה, והתקשר אלי מיד. היום זה אחרת. הוא כבר לא צריך אותי כעיתונאי, ולכן אני כלום בשבילו. גם הוא וגם יצחק ראשי "מרחו" אותי תקופה ארוכה. סובול שלח אותי אל יצחק ראשי עם בקשה לשלב אותי בפעילות; ראשי ענה שהוא מטפל בהלפגוט בלבד (כאילו שסובול לא יודע במה ראשי עוסק...); מפה ולשם, הלוך וחוזר – לא יצא כלום, וברור שהם ניסו 'לנפנף' אותי...
אני מוכן לקבל על עצמי את הדין, שאולי אינני חזן טוב ואינני ראוי לסיוע. אני מוכן גם להסכים שאף אחד מן הגורמים הנ"ל אינו חייב לי מאומה. מה שאינני מוכן לקבל, זה את השקרים, הצביעות, את הבטחת-השווא, ואת היחס המזלזל והמתנשא של אנשים, אשר היו בעיני "דתיים" דוברי-אמת, אשר היטעו אותי, זרו חול בעיני, והעמידו פנים שאכפת להם מן הזולת!
הרשו נא לי לשתף אתכם בדבר אחד שכתב לי יצחק ראשי, מנהל ההפקות של סובול, ב-8 בפברואר 2009:
"אני עד לתופעה של מאות חזנים שמתדפקים על דלתות "יובל" ומתחננים להזדמנות אבל בהחלטה של מי יעלה ומי ירום יש בוס אחד והוא ד"ר סובול"...
אתם מבינים את זה??? יכול מאוד להיות שיש הרבה מאוד חזנים מוכשרים, אבל מרדכי סובול הוא זה שיחליט מי יצליח ומי ייכשל. האם נראה לכם שזה בסדר?...
הגעתי למצב שבו אם אני רוצה להמשיך בקריירה כחזן ולהתפרנס מן המקצוע שלי – הברירה היחידה שנותרה לי היא לקבל על עצמי משרה בבית-כנסת קונסרבטיבי. ולאחר שלמדתי את הנושא והגעתי למסקנה שזה לא כ"כ נורא – החלטתי את מה שהחלטתי.
הצביעות של עולם החזנות
את הצביעות הרבה אפשר לראות בשקיפות גמורה בפורום הנכבד הזה. בעת שיש כאלו העומדים לצידי ולא יתקפו אותי בטרם ילמדו את כל העובדות, יש מספיק 'חברים' הששים לכל שחיטה בלתי-כשרה.
אני רוצה לשאול, ואני פונה רק אל אלו שתוקפים אותי על החלטתי:
1. איך אתם מעיזים לתקוף אותי, כאשר בעת ובעונה אחת אתם ממשיכים לפאר ולהלל את ישראל רנד, חזן שהורשע בבית-המשפט בפלילים ובמעשים חמורים ביותר כנגד נפתלי הרשטיק??? במה אתם 'צדיקים' יותר ממני??? הלוא לפי כל כללי ההלכה – אורטודוכסיים, קונסרבטיבים, רפורמיים, מן החלל החיצון... האיש הזה אינו צריך לשמש כחזן!!!!!! איך אתם מעיזים לתקוף אותי????? האין מעשיו חמורים שבעתיים???
2. כשעזי שוורץ עבר לקהילה רפורמית בני-יורק, לא ראיתי שחברי-הפורום 'קפצו מעורם' כדי להגיב ולשלול אותו... ואני מזכיר לכם, שלעזי שוורץ היתה עבודה בקהילה אורטודוכסית, אך הוא עזב אותה כדי להיות 'חזן שלישי' בקהילה רפורמית... אבל לכם זה לא משנה, אתם ממשיכים להתפעל ממנו, להחמיא לו, ממשיכים ללכת לקונצרטים בהם הוא מופיע, ולא מפריע לכם שזה לא מפריע לסובול להמשיך לקדם אותו. כלומר – לא אופי-הקהילה אותה משרת החזן הוא מה שחשוב, אלא הקול שלו. נכון???
3. האם מישהו מכם שלל את הופעותיו של משה שולהוף, בתקופה בה שימש כחזן בקהילה קונסרבטיבית?? שמעתי שהוא שב וחתם על חוזה עם קהילה כזאת. אינני יודע אם זה נכון, אבל בהחלט לא ראיתי שמישהו העלה את הנושא או יצא למתקפה עליו. נהפוך הוא: אתם ממשיכים להנות מקולו (בצדק גמור...) ואין לכם בעיה להחמיא לו. אז מה אתם רוצים ממני?????????
4. מרדכי סובול העלה ומעלה על בימות הקונצרטים שלו חזנים קונסרבטיבים ורפורמים בעבר או בהווה: עזי שוורץ, ג'קי מנדלסון, משה שולהוף, אלברטו מזרחי, ואחרים. לא ראיתי ולא שמעתי מעולם שמישהו תקף את אותם החזנים, את סובול על שהביא אותם, או את מי שהלכו לשמוע אותם. אז מה אתם רוצים ממני?????????
5. נכון העיר פסיכובלוג, שרבים מגדולי עולם החזנות היו קשורים לתנועה-הקונסרבטיבית. האם מעתה תחדלו לשמוע את הקלטותיהם??
צאו וראו כמה צבוע הפורום הזה: העליתי השבוע שלשה קטעי-וידאו, אשכולות שצברו לכל היותר – נכון להרגע – 317 כניסות (בהקלטה של "מודים"). אינני יודע מתי פורסמה הידיעה עלי, אבל זה לא היה לפני 11 בלילה. והנה בתוך פחות מ-12 שעות, צבר האשכול למעלה מ-350 כניסות, וחמש-עשרה תגובות. כלומר – לשמוע פרק-חזנות זה הרבה פחות מעניין, מאשר להכנס לאשכול שיש בו איזה סיכוי ללשון-הרע או איזו שהיא סנסציה שתכפיש אותי.. נכון??!! העובדות מדברות בעד עצמן!
אני רוצה לומר לכם, לכל המנוולים והצבועים שביניכם: רבה של קהילת "שערי-ציון" הוא יהודי יקר, תלמיד חכם וירא-שמים. לא ירא-שמים במובן המעוות של ה"דתיים" או ה"חרדים" בישראל, שלאחרונה מככבים בפרשת הולילנד או בהקשרים של חילול-השם וכדומה... הוא פשוט יהודי אמיתי, חם וטוב-לב. אנשי-הקהילה הם אנשים בעלי זהות-יהודית עמוקה, אנשים טובים מאוד, מקסימים, מתחשבים, אנשים שמבינים את משמעות הציווי "ואהבת לרעך כמוך". ואני שמח ומודה להקב"ה על שניתנה לי ההזדמנות לעבוד שם ועבור אנשים כאלו.
יש לי "בטן מלאה" על הרבה אנשים כאן, על התנהגותם, על העיוותים הרבים שגליתי בעולם-האורטודוקסי בישראל. לא כאן המקום להאריך. אני מוכן להפגש עם כל אחד שמעוניין לשמוע ממני עובדות לאשורן והסברים מפורטים. פנו אלי באמצעות המייל.
ואני נאלץ לסיים באזהרה למכפישים: עד עתה יכולתם להסתתר מאחורי טענת "לא ידענו". כעת, לאחר שהבהרתי את הדברים, אני מציע לכם לחדול מן השקרים והעלבונות. זיכרו: יש דין ויש דיין.
שבת שלום לכולכם
החזן שמואל לוין