בית פורומים בחדרי חרדים

המערכת הכפולה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/5/2005 15:57 לינק ישיר 
המערכת הכפולה

באשכול אחר כתבתי בין השאר:

----
הפשקוויליזציה הילדותית של הדיון הציבורי החרדי היא חילול השם האמיתי והעיקרי בימינו.
רבותי,

לציבור החרדי דרושה בדחיפות - התבגרות.

הפתרון לרוב הבעיות החינוכיות והחברתיות בציבור שלנו:
חיסול המערכות הכפולות (המערכת ה"רשמית", והמערכת ה"תכלסית" של 'מה קורה שם באמת') של דיבורים ומעשים.

ויש לפתוח על זה אשכול נפרד, אבל ממש נפרד, מן הדיונים האינסופיים כאן על "סימים" ו"האקרים".
----

ועל זה כתב שם *צולניק*:

---
עין_הקורא , פתחת לקוראים את העין/ העיניים !!!
טוב שלא קוראים לך ראש_הקורא...)

אנא באר יותר בנושא המערכות הכפולות....
---

החלטתי להיענות לקריאתו.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2005 15:58 לינק ישיר 

צולניק,
אבאר יותר את כוונתי.
כמה שלא אכתוב זה יהיה קצר מידי.
אבל, אוי לי אם אומר, אוי לי אם לא אומר.

לפני עשרות שנים, כאשר הצטרפתי לציבור החרדי, קיבלתי את השיעור הראשון שלי במערכות הכפולות.

אחד מגדולי המוחים והמפגינים (שכבר נפטר) צולם כשהוא חוטף מכות רצח מהמשטרה והארכיאולוגים שמחה נגדם.
כשראיתי כיצד אדם נכבד, בעל זקן לבן, מוכן להפקיר את עצמו למכות הגונות, התפלאתי מאד. שאלתי ת"ח צעיר, ראש הכולל בו למדתי, איך אפשר להסביר את מסירות הנפש הזו.

הוא חייך חיוך ציני, ואמר:
- "גם הוא צריך לחתן ילדים..."
והמשיך להסביר: חסידי סאטמר מארה"ב הם עשירים, וכדי שיהיה להם ברכה בעסקים (על פי אמונתם הטפלה, לדעתו) הם משתדלים לתמוך במטרות שהאדמו"ר שלהם אוחז מהן. הירושלמים הם עניים, וכדי לחתן ילדים מהתרומות מארה"ב הם מוכנים לחטוף מכות.

או בקיצור:

"א ל ת א מ י ן"

אז התוודעתי בפעם הראשונה למערכת הכפולה:
במודעות הרחוב ובמאמרים הנלהבים בעיתונים ובבטאונים כותבים גבוהה גבוהה. "כמו שצריך".
בשיחות המקווה, ובדיונים המחויכים בכוללים ובמכולת, בפורום "בחדרי חרדים", מדברים "תכלס".

שם אומרים את "האמת".

וכך זה ממשיך. בנושא המפלגות, ההכשרים, הפיאות, המחלוקות בישיבות ובחסידויות, הישיבות והסמינרים, הפלאפונים -
בכל הנושאים שדנים בהם (בעיקר) כאן בפורום
בכל הנושאים שלא דנים בהם בעיתונים החרדיים.

דור שלם של צעירים חרדים גדל על מציאות שבה על כל שיחה של משגיח בישיבה, על כל מאמר בעיתון, על כל מודעה חתומה על ידי רבנים, צריך לשאול מיד (לפי הענין):
מי משלם להם?
מה האינטרס שלהם?
מה הם מתכוונים באמת?
איפה הם עובדים עלי?
מי יגלה לי מה באמת עומד מאחרי הענין?

דווקא בחברה שכל הצידוק לקיומה, כל הכוח לעמוד בפיתויי הזמן, נשאב רק מן האמונה והאמת, מחלחל מתחת לפני השטח המסר הרעיל של: "אל תאמין". "זאת לא האמת".

האמינות והאמת נשארים בחדריהם של גדולי ישראל בשיחות אישיות עם יחידים. בהוויה השקטה הרחוקה מן התקשורת של יהודים כשרים טהורי לב, המתרחקים מן הכיעור ומהבלי העולם הזה.

ה"שטח", החיים הציבוריים, המקום בו רוב רובם של המבוגרים והצעירים מבלה את ימיו מופקר ליושבי קרנות הולכי בטל דוברי לשה"ר כותבי פשקווילים, "מחתני ילדים".

מי יכול לתאר את הנזק הבלתי הפיך שנגרם לכולם: צעירים כמבוגרים, נערים ונערות, גברים ונשים. לציפור הנפש של היהדות?

- - -

התגובות לדברים שכתבתי יתחלקו מן הסתם כדלהלן:
1. שופכי אש וגפרית: "מי אתה בכלל שתעביר ביקורת".
2. בעלי רגשות אשמה ממגזר יושבי הקרנות: "אל תבלבל את המוח".
3. המסבירנים: "זה בכלל לא כך! בוא אני אוכיח לך".
4. השמחים לאיד: "נכון! זה הפרצוף שלהם/שלנו".
5. אלה שיאנחו אנחה מעומק הלב.

אני כותב לאחרונים.
אין לי פתרון. זו פשוט קינה.
אבל יש מקום גם לומר קינות לפעמים.
ואולי...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2005 16:33 לינק ישיר 

אתה קצת מגזים.

וסתם הערת אגב, אם מודיעים מראש שיהיו כאלו שיתנגדו לדברים, זה לא אומר כלל שהתנגדותם אינה מוצדקת. וזה גם לא חכמה גדולה לכתוב רק לאלו שיאנחו מקרב לב.

למשל, אתן דוגמה (כפי שאתה נוהג), אוכל לכתוב פה שבשמי ירושלים נצפים ברגע זה עבמי"ם אדומים פורשי כנפיים. ולהוסיף שאינני כותב זאת לאלו שיתחזו כירושלמים ויכחישו, אלא לאלו שאינם גרים פה, ולכן יאמינו לי ויראו בזה אות מבשר רעות.

ועוד הערת אגב, חבל שלא כתבת כותרת מעניינת יותר, מנסיוני הדל, אפילו אם התוכן חשוב מאוד, כותרת כזו תגרום לכך שחלק מן הגולשים כלל לא יפתחו את האשכול, והנושא החשוב עלול לשקוע מהרה.
תקנה אחת יש לזה, אם אלו שכן יפתחו יתווכחו ויתווכחו עד הגעת האשכול למספר תגובות מרשים, הרי גם האחרים הסקרנים יטרחו לבדוק "מה נאמר שם שכולם רבים על זה", כפי שקורה באשכולות משעממים באמת, שמסלולם סוטה, והרייטינג שלהם עולה רק בגלל שרוצים לדעת בכל פעם למה זה קופץ...

יש שמשתמשים בשיטה זו לרעה. דומני שהעיקרון הובן.

לגופם של דברים אאריך אולי פעם אחרת. אך, יש לזכור כי מה שאמר לך מי שאינו נמנה על סאטמער, עליהם, אינו מוכיח כלום, לא בנוגע למניעיהם האמיתיים, (אתה יודע מהו מניע? קטליזטור...) ולא בנוגע למקום בו הוא חי.

אגוטען שאבעס דער ווייל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2005 16:34 לינק ישיר 

על זה כבר אמר מי שאמר: "להפריד את הדת מהדתיים".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2005 17:06 לינק ישיר 

*עניןשלזמן*,

אתה צודק, כמובן.

נכון, זאת לא "חכמה גדולה" לכתוב רק לאלה שייאנחו.
אבל זה באמת מה שאני מרגיש וזאת כוונתי.

נכון, לכתוב מראש איזו ביקורת ימתחו עלי לא הופך אותה ללא נכונה.
אבל אני מוכן לשמוע דעה הפוכה. אולי (הלוואי!) אשתכנע.

נכון, כותרת יותר "חמה" תמשוך רייטינג ותגובות.
אבל בדווקא אני לא מעונין בזה, במיוחד בנושא נפיץ כל כך.

מי שיקרא, יקרא. מי שיגיב, יגיב. בהחלטה של רגע החלטתי לכתוב מה שאני חש, וזהו.

שבת שלום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2005 17:17 לינק ישיר 

על דא קא בכינא עידן ועידני.

את מודעות הרבנים יש לקרוא תמיד בין השיטין. לא מה שכתוב עיקר אלא מה שנעדר. ובעיקר, מי שנעדר.

הסופרלטיבים השחוקים שהפכו מטבע עובר לסוחר, יוצרים ציניות מסויימת. כי אם עלבון שהעליבו את פלוני הופך להלם, תדהמה וזעזוע שאוחז את הציבור כולו, הרי מה ישאר לתיאור הרגשות בעת פיגוע ח"ו?

אם ביקור של רב פלוני בת"ת הופך למאורע מרגש שיחרט בלבבות הרכים, אז איך נתאר את רגשותיו של חתן משנה צעיר, שנבחן על ששה סדרים?

תמיד הכל הוא הכי. הכי נעלה/מקודש/נחוץ/חשוב/רצוי/עילוי/גאון וכו' או הכי נתעב/טמא/מיותר/דחוי/שבאבניק/מסוכן לחינוך וכו'.

מה נעשה שהרוב אי שם באמצע? למי זה משנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2005 17:18 לינק ישיר 

לשיטתך, אולי גם כל הפורומים והכתיבה תחת ניקים שונים ומשונים היא
פ א ש ק ו י ל אחד גדול ???

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2005 17:21 לינק ישיר 

קראתי שוב את דבריך בקשר לסוגיית חסידי סאטמר שהובאה כדוגמא. ראיתי שכנראה לא הובנתי כראוי.

לדעתי, המערכת הכפולה מורכבת כך:

החיובית:
מערכת האמונה והאמת שאינה מתבטאת מספיק, ואינה מתבטאת כראוי, ודובריה משתמשים בפשקוויליזציה ילדותית, מליצות נבובות, הגזמות לא עניניות, לא אמינה.

השלילית:
מערכת הציניות, ה"יודעת-כל", של יושבי הקרנות, שבגלל הבוטות, וה"דוגריות" שלה, קונה מקום בלב השומעים.

הרב ש"הסביר" לי למה אותו יהודי מוכן לחטוף מכות שייך מבחינתי למערכת השניה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2005 17:24 לינק ישיר 

בין אם תכתוב בעיתון חשוב או בספר תחת שמך האמיתי, ובין אם תכתוב בניק בפורום,

מה שקובע אם דבריך הם פאשקוויל או דברי אמת הוא:
התוכן ודרך הביטוי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2005 17:26 לינק ישיר 

ענין של זמן.

יפה תיארת מצב נכון וקיים. לעניות דעתי חברו שני גורמים למצב זה. ירושלמיזם ציני .(ולפני שכל הירושלמים קופצים .אני ירושלמי . או איך שמכנים אותנו צ'אלמער)
המבטל כל דבר בחיוך בזוית הפה ,כאומר "אני יודע הכל ועלי לא ניתן לעבוד". והגורם השני כמובן התקשורת והטכנולוגיה. אדם היום שומע מגוון דעות והשערות מהעיתונות וכלי התקשורת,ואינו כה תמים כפי שזקנו היה.

נכון שנאנחת ואתה מבכה את המצב. האם אכן זה מצב גרוע כל כך?
ניתן לתאר את כל מה שאמרת בצורה הפוכה לגמרי. שהיום כבר לא ניתן "לעבוד" יותר על הציבור. כפי שאמר לי אברך אחרי סיפור הפאות ההודיות ,מהיום והלאה אין הרב אלישוב כל דבר אני בודק בש"ע. האם זה רע? לא בטוח. אין בדברי משום הסכמה לתכונה הירושלמית שלצערי לא כל פעם עומד מאחוריה מחשבה מעמיקה ורצינית.

תוקן על ידי - טאטעזיסער - 13/05/2005 17:29:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2005 17:26 לינק ישיר 

קודם כל תודה שהסברת,
גם אני הגעתי לציבור החרדי מחברה קצת פחות חרדית והייתי נורא נאיבי בכל מלחמה ובכל פשקוויל, ולא הצלחתי להבין איך זה שאנשים לא מתרגשים מ"קריאת קודש".
ואני רוצה להוסיף במאמר מוסגר, ושלא יכעסו עלי כי אני יודע שזה נעשה בכוונה טובה, אבל כל עלון צדקה שיוצאים ל"ע חדשים לבקרים מכיל 15 חתימות של כל מאורי הדור שכל אחד ואחד לא יפחות לעצמו מ- 20$ כפול 36 וכדו', ובחשבון פשוט זה יוצא כ 1000 דולר לחודש אחרי שנה של הוראות קבע, ודאי הרבנים וכנראה גם הגבאים התכוונו לש"ש, אבל אצלי ואצל עוד הרבה אני בטוח זה הוזיל מאוד את נושא חתימות הרבנים.
כנראה שדווקא אלו שגדלו קצת מחוץ למחנה ואח"כ באו רואים יותר את הדואליות הזו, יותר ממי שגדל לתוכה.

ישר כוחך אשר שיברת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2005 17:43 לינק ישיר 

עין הקורא

רק עתה ראיתי את אשכולך ואת דבריך.

יש הרבה לדון בדבר. בניתוח הבעיה. ובמציאת דרכים לפתרון.

(אפשר גם באישי).

מקווה לחזור ולדון בזה בשבוע הבא, כי הנושא גדול והזמן דוחק לשבת.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2005 18:25 לינק ישיר 

ואני אומר שאין שום בעל תשובה בעולם שמשתמש במונח לשון
"במטרות שהאדמו"ר שלהם אוחז בהם" ואין בעל תשובה שהתקרב ליהדות שמעביר ביקורת על רבו משכבר הימים ומשייכו למחנה
השלילי

"השלילית:
מערכת הציניות, ה"יודעת-כל", של יושבי הקרנות, שבגלל הבוטות, וה"דוגריות" שלה, קונה מקום בלב השומעים".

שקוף למדי אדון עין הקורא, אם יש לך מה לומר תגיד, ואל תהיה כמו אלו שמביאים סימוכין לדבריהם מפי נהג מונית שאמר להם, או חבר חילוני שגם הוא בדיעה זו (בשפתך "אוחז"), זה רק מראה שאתה לא משוכנע בדברים שאתה אומר ומציג מצג שווא, אנחנו לא ילדים קטנים ותפסיק לעשות מניפולציות על חשבונינו/חשבונך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2005 18:36 לינק ישיר 

זה היה צפוי...

*פרי_הדר* היקר,

הרבה אנשים בפורום והנהלתו מכירים אותי, אין לי חרדת אאוטינג. תברר.

כן, הכל אמת. אני בעל תשובה מזה 27 שנים. אחרי כל כך הרבה שנים כבר מצליחים "להתגייר" קצת ולהשתמש במילה "אוחז"... (ואולי ללמוד עוד כמה מילים...)

הרב ההוא לא היה רבי. הוא היה ראש כולל במקום שלמדתי. היום הוא רב די מפורסם, ואנחנו בידידות. עם כל מעלותיו הרבות, הוא ציני ו"יודע כל". כמוך.

אני משתדל לכתוב דברי אמת, בשקיפות.
ואז אני לא חושש מהגאונים שאצלם "הכל שקןף".

תודה שהעלית חיוך על שפתי לקראת שבת קודש המתקרבת ובאה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2005 18:38 לינק ישיר 

שוואך עין הקורא שוואך. (בטח למדת גם מילה זו, במשך 27 שנים האחרונות)

דיברתי עם ההנהלה הם אין להם מושג וחצי מי אתה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2005 18:44 לינק ישיר 

חוץ מבןציוןכהנא (כנראה), כל חברי ההנהלה מכירים אותי היטב באופן אישי.
אם דיברת עם מישהו בכלל, כנראה הם לא רוצים לעשות אאוטינג.

באשכול "געוואלד אתר מסוכן" חשפתי את עצמי כמעט לחלוטין, עיי"ש ותרווה נחת.

אם זה חשוב לך, בוא נחליף טלפונים ונעשה היכרות...

גוט שאבעס

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > בחדרי חרדים > המערכת הכפולה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext