|
|
| נשלח ב-3/7/2004 23:25 |
|
| |
נא לעיין בענין בשו"ת אגרות משה יו"ד ג' תשובה קיד בענין הגירסא באבות דר' נתן הנ"ל. כמו כן עוסקת התשובה והבאה אחריה בעקרון זה של תוספת אפשרית וגרעון בתורה שבכתב. רצונו שם להוכיח שהחיבור שהתפרסם בשם ר' יהודה החסיד על התורה הוא זיוף. ועי' בהקדמה לסמ"ג במהדורת מכון ירושלים שהוכיחו את מקוריותו.
האם מישהו יודע היכן ניתן להשיג את הספר?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2004 02:09 |
|
| |
chouteng
כתבת שדעת רש"י והאבן עזרא שנעשו שינויים בתקופה מאוחרת
דעת האבן עזרא ידועה ומפורסמת, שזו גם דעת רש"י לא ידעתי ואשמח אם תביא כאן היכן רש"י כותב את זה.
וברצוני להוסיף שבנוגע לסידור הפרשיות בתורה ישנו אברבאנל מפורש שזה נעשה ע"י עזרא (אשתדל להביא את זה כאן בימים הקרובים), וסדר הפרשיות הוא דבר מאד עקרוני בתורה וחז"ל דרשו הרבה הלכות מפרשה הסמוכה לחברתה
רב צעיר
כתבת כבדרך אגב שיהושע הוסיף פסוקים בתורה וזה מה שיכול לתרץ חלק מהפסוקים המוקשים וימת משה וגו' הזכרת ערבות מואב כעבר הירדן מה שמראה שזה נכתב כאשר היו בארץ וערבות מואב היה מעבר לירדן גם מוסברים הפסוקים הבאים
"ויעל משה מערבות מואב אל הר נבו ראש הפסגה אשר על פני יריחו ויראהו ה' את כל הארץ את הגלעד עד דן. ואת כל נפתלי ואת ארץ אפרים ומנשה ואת כל ארץ יהודה עד הים האחרון. (דברים לד' א'-ב')
כאשר הארץ נחלקה לשבטים רק לאחר כיבושה וחלוקתה בגורל,
וכאן מסופר שמשה צפה בנחלות לפי שבטים טרם חלוקתם,
אבל הבעיה שחלק דן בגלעד המוזכרת כאן ובספר בראשית "וירדוף אותם עד דן" לא עלתה בגורל שבט דן בימי יהושע , ונכבשה בידי שבט דן בתקופת פסל מיכה
אגב. כולם מדברים על שמונת הפסוקים האחרונים של וימת משה וכן דנו בזה חז"ל אבל האבן עזרא בתחילת ספר דברים מרמז שהבעיה היא כבר בארבע פסוקים קודם (וכאשר תבין סוד השנים עשר) והם הפסוקים שמתחילים ב"ויעל משה וגו'
תוקן על ידי - קרופניק - 04/07/2004 2:13:52
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2004 03:28 |
|
| |
קרופניק
חן חן על האינפורמצי"א, ברם הדברים ידועים היטב. ואני רק רציתי להעיר שהרמב"ם היה יכול לפסוק כדעת חז"ל במחלוקת המפורסמת על שמונת הפסוקים (ע' בבא בתרא). לא רציתי להכנס לעצם הסוגיה עצמה. וע' באשכולות על בקורת המקרא.
[אגב, בעניין סוד ה12 של האבן עזרא, אני חושב שהוא מתכוון לפסוקים נוספים על השמונה האחרונים, כגון 'והכנעני אז בארץ', 'לפני מלוך מלך בישראל' וכו']
תוקן על ידי - רב_צעיר - 04/07/2004 3:41:03
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2004 10:08 |
|
| |
רב צעיר
לא באתי להחכימך בדברים שידועים כמפורסמים אך היות ויצא לי לעסוק בנושא רציתי ללבנו בין חכמי ורבני הפורום.
ואדרבא אם זכור לכבודו לינק שעוסק בנושא אשמח אם תצרפו כאן
תוקן על ידי - קרופניק - 04/07/2004 10:10:56
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2004 10:24 |
|
| |
קרופניק
רב צעיר
לכאורה יותר מתקבל על הדעת שבאבן עזרא מתכוון לשנים עשר הפסוקים האחרונים . ובאצת צ"ע למה חז"ל דברו רק על שמונת הפסוקים האחרונים .
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2004 11:23 |
|
| |
מצו"נ
האבן עזרא מרמז על ה'סוד' בפסוקים שציטטתי לעיל. ראה דבריו בתחילת ספר דברים, ובהערות של הוצ' הרב קוק.
קרופניק
הפניה לדיונים על בה"מ תוכל למצוא באתר הפורום, באשכול שפתחתי שם.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2004 13:29 |
|
| |
רב צעיר
וזה לשון האבן עזרא "ואם תבין סוד השנים עשר גם ויכתוב משה , והכנעני אז בארץ, בהר ה' יראה, והנה ערשו ערש ברזל תכיר האמת"
הרי שהאבן עזרא מנה בפירוט פסוקים חוץ מהשנים עשר
וגם המפרש בהוצאת הרב קוק מסביר שהכוונה היא לי"ב פסוקים האחרונים שבתורה
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2004 13:51 |
|
| |
רב צעיר
הצצתי (ולא נפגעתי) קצת באשכולות שציינת באשכולות שציינת אם כי לא הספקתי לעבור על כל החומר שם
דעת הביקורת ומסקנותיה ידועות, אבל מה שאותי מעניין זה התייחסותם של חז"ל ופרשני המקרא לבעיה, הבאתי כאן את דברי האדר"נ ודברי האבן עזרא כבר מפורסמים, בימים הבאים אשתדל לצטט מתוך דברי האברבנל כמו שהבטחתי בתחילת האשכול, אני עדיין מחכה לתשובת chouteng שהזכיר שרש"י גם סבר שהתורה עברה עריכה מאוחרת שיביא את דבריו כאן
ואני רוצה לייחד את האשכול הזה לבירור
דעתם של חז"ל ופרשני המקרא המסורתיים גאונים ראשונים ואחרונים בנושא
תוקן על ידי - קרופניק - 04/07/2004 13:53:37
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2004 14:09 |
|
| |
קרופניק
צודק, אכן ב'סוד ה12' האבן עזרא מתכוון ל12 הפסוקים האחרונים שבתורה, ברם שנינו מסכימים לכך שהוא סבר שיש עוד פסוקים מאוחרים בתורה מלבד הפסוקים האחרונים.
אם רצונך לעסוק דווקא בפרשנות הקלאסית, מן הראוי להזכיר את דעתו של רבי יהודה החסיד. ראה את המאמר הזה:
http://www.daat.ac.il/daat/kitveyet/deot/kanohel.htm
וראה שם הערה מס' 14 הפניה למאמרים טובים שעוסקים בנושא ומביאים ציטוטים מהפירוש, בעיקר הייתי ממליץ על מאמרו של ברין.
וכן ראה עוד שם במאמרו של קנוהל למראי מקומות מעניינים לתנ"ך ולחז"ל [נבואת אלדד ומידד].
ולמען הצדק ראוי להביא את דברי הרב ברויאר שנכתבו בתגובה למאמרו של קנוהל:
http://www.daat.ac.il/daat/kitveyet/deot/broyer4.htm
לדעתי דבריו בנוגע לראיות של קנוהל מהתנ"ך אולי נכונים, אולם בנוגע לפרשני ימי הביניים אינני מקבל את דבריו.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2004 14:31 |
|
| |
מאמרי חז"ל שלדעתי ראוי להתייחס להם בבירור זה הם (חלקם כבר צוטטו לעיל):
1. שמונת הפסוקים האחרונים (בבלי בבא בתרא טו ע"א)
2. הפסוקים של נבואת אלדד ומידד (ע' מאמרו של קנוהל)
3. תורה מגילה מגילה ניתנה (בבלי גיטין)
4. 'תיקוני סופרים', ובמיוחד הגירסה במדרש תנחומא
5. הקללות שבספר דברים נאמרו מפיו של משה (מגילה לא ע"ב)
*
וראה במאמרו המקיף והיסודי של פרופ' ש"ז הבלין:
http://www.daat.ac.il/daat/toshba/mechkar/rov.htm
וראה עוד במאמר זה, לגבי שיטת בעל ה'שאגת אריה':
http://www.herzog.ac.il/main/megadim/2breuer.html
תוקן על ידי - רב_צעיר - 04/07/2004 14:48:45
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2004 00:43 |
|
| |
רב תודות לך רב צעיר
אעיין היטב ואם יהיו לי דברים שאסתפק בהם או דברים שאוכל להחכים בהם אשוב לבצור ענבים מהאשכול הזה
ועדיין עומד אני וממתין למי שיחכימנו בדעת רש"י בנדון
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2004 01:19 |
|
| |
מקור שרש"י סובר שהסופרים שינו בנוסח התורה. בראשית י"ח כ"ב. ובספר מלאכת הקדש כתב כי דעת רש"י הוא כפשוטו שהסופרים שינו. אני כותב מהזכרון כיון שאין לי ספר מלאכת הקדש על בראשית בביתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2004 06:16 |
|
| |
שוטנג,
אם תעיין בהערות לחומש עם "רשי השלם",שכבר הצעתי כמקור לכל הנושא,בדף הקודם של האשכול,
תראה,מחלוקת גדולה בפירוש דבריו ואף כמה גירסאות כת"י ודפוסים ראשונים המשנים את המשמעות.
עכ"פ,הנושא כבר התחיל להעסיק את מפרשי רש"י ואחרים,הרבה לפני בעל "מלאכת הקדש"
ובודאי שלא ניתן לדבר בודאות על "שיטת רש"י" בנידון.
תוקן על ידי - ספרן - 06/07/2004 6:20:10
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2004 10:40 |
|
| |
עוד מקור שממנו אולי ניתן להוכיח שרש"י סבר שהתורה עברה עריכה, הוא דבריו על עירוב פרשיות, ב"ק ק"ז ע"א. ועדיין חוכך אני בזה.
|
|
|
|
|