|
|
| נשלח ב-16/7/2004 14:13 |
|
| |
מציץ,
מה דעתך על מה שכתבתי לגבי האמונה (עמוד 1 או 2) והשאיפה הרציונלית?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/7/2004 14:52 |
|
| |
נכספה
סלח לי על שלא התייחסתי מלכתחילה . הטיעון שלי מורכב מכמה חלקים והדיון שהיה כאן התרכז רק בחלק אחד . מכיון שזה מוצה , פחות או יותר , אפשר עכשיו להמשיך ולפתח חלקים אחרים .
לגוף דבריך , אתה (או את?) טוען שההאמנה בעניינים עבודתיים נקבעת (או אמורה להיקבע) על פי אינטרסים ושאיפות כלליות . בפתח האתר שלך כתבת: I see Theory as a tool. My theories presented in this site are tools for the purpose of making choices in life . (בינתיים קראתי רק את השורה הזאת בהצצה חטופה , אולי יהיה לו יותר מה לומר על דבריך אחרי קריאה מעמיקה יותר.) .
אבל אני חולק בנקודה הזאת . יתכן אמנם שבאופן בלתי מודע אנו מושפעים מרצונות ושאיפות . אבל אם אנו מעוניינים בידיעה ממשית , אנו צריכים לנסות והחליש את השפעתם . האדם צריך להעמיד עצמו בצד ולתת לעולם לדבר ולהציג את עצמו בפניו. מכיוון שכלל לא ברור שהעולם תפור לפי מדותיו של האדם , עלול להתברר שלשאיפותיו , גם הנשגבות והנאצלות ביותר , אין ביטוי במציאות עצמה .
יתכן שזה לא לגמרי מציאותי לצפות שהאדם ישים עצמו בצד בכדי להשיג הכרה אובייקטיבית . זה כלל לא מובן מאליו שלאדם יש את היכולת הזאת . אבל הכרה נוקבת זו עצמה , שאין האדם בורא את העולם אלא היא קיימת לפניו ובלעדיו , מספיקה בכדי לערער את הבטחון באמונות שנבחרות באופן מודע על פי צרכים .
השחרור מהמציאות הכפויה איננה מושגת על ידי עמעום ממשותה של העולם הקיים , אלא על ידי בריאה עצמאית של עולמות חדשים . זוהי ,בעיני , המשמעות של ההבחנה בין מדע וערכים . העולם הוא נתון , אבל תגובתו של האדם לעולם כפי שהיא , נתונה לבחירתו .
אשמח לקבל הערות ו/או ראייה שונה של העניין .
תוקן על ידי - מציץ_ונפגע - 16/07/2004 14:55:11
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2004 23:02 |
|
| |
אריק,
אתה תמה על האפשרות לפיה 'שמים בקוראן' או 'שמים בברית החדשה'.
ראה בעניין זה את דברי ר"י אלבו בספר העיקרים, א, כה:
"שאפילו בזמן המצא תורת משה לישראל היתה נמצאת תורת בני נח לכלל האומות...וזה ממה שיורה שאפשר שימצאו שתי תורות א-להיות בזמן אחד, לאומות מתחלפות, וכל אחת מהן מגעת המתנהגים על פיה אל ההצלחה האנושית".
כמו כן, כמי שמגדיר עצמו כ'ימני מאסכולת מרכז הרב', לבטח מוכרים לך דברי הראי"ה קוק (מכת"י, הובא בספרו של ב' איש שלום, "הרב קוק - בין רציונאליזם למיסטיקה', ע' 155):
"אנו דוגלים בשם ד' שברא את העולם כולו בצלמו, בצלם א-להים ברא אותו. וכל הענפים כולם מתהלכים הם זה לימין וזה לשמאל, שאמנם יש בהם מעלה ומטה, ימין ושמאל, אבל ביסודם הכל עולה למקום אחד, והכל עתיד להתעלות, לתקן עולם במלכות שדי, וכל בני בשר יקראו בשמך".
וכן כתב הרב קוק -
"האמונה, מלאה היא רוחב הדעת ומעוטרה היא על ידי זה ברוב חסד וסבלנות גדולה, יודעת היא...[שהשלמות הא-להית] היא גם כן עשירה בגוונים עד שהיא יכולה להתלבש בלבושים שונים מאוד וגם בתיאורים הפכיים !!!"
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2004 08:56 |
|
| |
ממללא,
אולם עיין גם דברי הרמב"ם בהלכות מלכים פרק י' שבן נוח אסור לו להמציא שום דת !!! (כמו גוי ששבת)
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2004 12:35 |
|
| |
מציץ,
אני זכר.
תגובותי לדבריך:
<<<אבל אם אנו מעוניינים בידיעה ממשית , אנו צריכים לנסות והחליש את השפעתם .>>>
שים לב – גם אתה התחלת ממה ש"אנו מעוניינים" בו.
<<<האדם צריך להעמיד עצמו בצד ולתת לעולם לדבר ולהציג את עצמו בפניו.>>>
בלתי אפשרי. וזה גם לא מה שאתה באמת רוצה, כך אני מאמין.
<<<מכיוון שכלל לא ברור שהעולם תפור לפי מדותיו של האדם , עלול להתברר שלשאיפותיו , גם הנשגבות והנאצלות ביותר , אין ביטוי במציאות עצמה . >>>
לשיטתי לעולם לא יתברר לאדם שלשאיפתו הקיומית אין ביטוי במציאות עצמה, כיוון שהוא חושב רק מתוך השאיפה הקיומית. הוא לעולם לא יכול להסיק את המסקנה שאין לה ביטוי במציאות ולהאמין בה בלב שלם.
לעומת זאת, השאיפה לידיעה ממשית אובייקטיבית מילולית, שהינה קלקול מסוים של השאיפה הקיומית, היא היא הדבר שאין לו ביטוי במציאות עצמה. המציאות לא בנויה ממילים. המילים הם כלי בידינו להתמודד מול המציאות.
<<< אבל הכרה נוקבת זו עצמה , שאין האדם בורא את העולם אלא היא קיימת לפניו ובלעדיו , מספיקה בכדי לערער את הבטחון באמונות שנבחרות באופן מודע על פי צרכים . >>>
גם אני מאמין שאין האדם בורא את העולם אלא הוא קיים לפניו ובלעדיו – אבל אני מאמין בזה כי זה מתאים לשאיפתי הקיומית.
<<<השחרור מהמציאות הכפויה איננה מושגת על ידי עמעום ממשותה של העולם הקיים , אלא על ידי בריאה עצמאית של עולמות חדשים . זוהי ,בעיני , המשמעות של ההבחנה בין מדע וערכים.>>>
לא לגמרי ברור לי.
<<< העולם הוא נתון , אבל תגובתו של האדם לעולם כפי שהיא , נתונה לבחירתו .>>>
את זה אני מקבל. אבל העולם הנתון הוא לא משהו שיש לך ידיעה מילולית לגביו. ברגע שאתה אומר משהו על העולם הנתון, אתה מבטא את תגובתך. ברגע שאתה מאמין ש-P אמת בעולם הנתון, אתה מבטא את תגובתך הנתונה לבחירתך.
השאיפה שלך לאובייקטיביות, ולהתאים את אמונותיך לעולם הנתון, היא תוצר של השאיפה הקיומית. הטעות היא לנסות לעשות את זה באופן תיאורטי, לנסות לייצג את העולם הנתון במילים בלי קשר לשום שאיפה שלך, ובלי קשר לחיי המעשה שלך.
צריך להפעיל את השאיפה הקיומית על חיי המעשה, ולהתייחס לאמונה כאל הנחות עבודה לפיהן אתה פועל. השאיפה הקיומית היא לפעול בהתאם לאחדות כוללת ונצחית – אפשר לומר בהתאם לסדר כולל ונצחי, או בהתאם לתכלית העליונה. השאיפה לא מחייבת לייצג את כל הסדר הזה במילים באופן אובייקטיבי – זה היה יכול לעזור לנו אבל את זה איננו יכולים לעשות. השאיפה מחייבת לבנות לעצמך מערכת אמונות לפיהן אתה פועל, שיאפשרו לך לפעול בהתאם לסדר הזה, גם אם אינך מבין אותו לגמרי. מערכת של ערכים היא ניסיון כזה.
אולי אתה תשאל – איך אפשר לפעול בהתאם לסדר הנצחי והכולל ביקום אם איננו מבינים אותו ואיננו יכולים להסבירו?
אפשר אם ישות על-אנושית יודעת את הסדר הזה, והיא אומרת לך מה לעשות.
כל עוד אינני מבין את הסדר הנצחי והכולל ביקום, אני חייב לחפש את הוראתה של אותה ישות.
ולכן אני צריך את המודל של הדת המונותיאיסטית.
וכך אני מגיע לתנ"ך.
יש אפשרות שכל הכתוב בתנ"ך הוא המצאה אנושית ואלוהים לא התגלה ולא מסר לנו הוראות. טענתך העיקרית באשכול הזה, שאני מסכים איתה וחושב שהיא חשובה, היא שאין שום הוכחה "אובייקטיבית" שאינה תלויה בשאיפתנו שסותרת את זה. אבל בהתאם לשאיפה הקיומית אני מחפש דווקא את הוראות האלוהים בתנ"ך, וחייב להניח שהוא באמת התגלה והורה לאבותינו.
אני הבנתי שכל זמן שאני חושב, אני בעצם מנסה להגשים את שאיפתי הקיומית. אינני רואה מפלט ממנה חוץ מסימום או התאבדות וכד'. ואינני רואה מערכת אמונות יותר טובה מאשר התגלות ה' לאבותינו בדומה למסופר בתנ"ך מכדי לחיות חיים שמתאימים לשאיפה לאחדות.
אני מאמין שגם אתה וגם כל מי שקורא את דברי, יש לו אותה שאיפה קיומית. כל מי שמבין את שאיפתו הקיומית, ומכיר את התנ"ך מספיק, צריך להגיע לאותה הכרעה שאני הכרעתי, והיא לאמץ את ההנחה שאלוהים התגלה ומסר הוראות כמסופר בתנ"ך - אלא אם כן יש דרך אחרת להגשים את שאיפתנו הקיומית שהיא הנסתרת מעיני כרגע.
ויכול להיות שאני טועה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2006 18:47 |
|
| |
אני קורא עכשיו ספר בשם "עיונים בחקר המקרא" (לספר יהושע) של החברה לחקר המקרא, דיונים של החוג למקרא שהתקיים בביתו של דוד בן גוריון שהועלו על הכתב, מדובר בספר מעניין כלשעצמו, אבל לא לשם כך באתי. מצאתי שם טענה מענינת שאולי כבר הובאה בפורום, אבל בכל זאת אני מעתיק אותה, ולו משום הטוען אותה ולו משום הניסוח היפה ו"האקטואלי":
דוד בן גוריון:"האם יש בכלל מדע הסטורי ?האם ההסטוריה היא מדע ? למען הסביר השאלה, רוצה אני להעבירכם בדמיון שלושת אלפים שנים קדימה. אנו חיים עכשיו בשנת 1958. נתאר לעצמנו שבשנת 4958 מתאספים אנשי מדע ומוצאים מגילה ששמה "יגאל ידין". במגילה זו מסופר על ראשית התנחלותו של עם משונה, העם היהודי. בניו יסדו את פתח תקווה וחברותיה ופרצה מלחמת עולם אחת. מספרם של היהודים היה כך וכך, אחר כך התנחלו עוד ובשנת 1948 הכריזו על מדינתם. היתה מלחמה עם כל הארצות מסביב והיהודים ניצחו אותן. והנה לאנשי המדע ישנה העיתונות ממצרים והעיתונות מבגדד ומדמשק, ושם מסופר סיפור הפוך, שהיהודים האלה נחלו מפלות. אנשי המדע יושבים ושוקלים מה מחייב השכל והם מוצאים שבמגילת יגאל ידין כתוב שמספר היהודים של אז היה 650,000 ומספר בני עמי ערב 32,000,000. האם מתקבל על הדעת שהיהודים האלה ניצחו את עמי ערב ? תשובתם תהיה בוודאי, שאין זה מתקבל על הדעת, ביחוד כשישנן תעודות הסותרות זו את זו. לנו כאן ברורה האמת, אבל פקפוקיהם של הללו בכל זאת סבירים מאוד. באמת אין הדבר מתקבל על הדעת".
תוקן על ידי - הבאבא_תור - 30/08/2006 18:53:26
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2008 09:05 |
|
| |
אסף וול, YNET:
גיבורי התנ"ך החילונים
האם ניתן ללמוד את התנ"ך רק באמצעות יאיר לפיד או מפרשים מימי הביניים? אסף וול ממליץ לכם לא להתפשר ולהירשם לחוגים להיסטוריה ולמקרא
למרות שפעמיים נגנבו קלסרַי מאגף שמירת החפצים באוניברסיטה, אני עדיין מאמין בהשגחה. לכן כשבצבץ אלי נייר מוכר מסל הניירות שבספריה, מיהרתי לשלפו. הן לא אחת קרה, כי דווקא עיון אקראי בספרים וניירות שננטשו על השולחנות, הניבו את הטובים שבאוצרות הקריאה. והנה זכיתי ועלתה בידי בחינת הבגרות בתנ"ך האחרונה. ריפרוף מהיר בטופס הסביר לי מדוע אין לתלמידי ישראל מושג במקורותיו של העם היהודי.
השנה ניכר במיוחד המאמץ שהשקיע משרד החינוך בעניין. מדובר במאמץ שיבטיח כי לא יישאר ולו תלמיד שיחבב את סיפורי התנ"ך. דוגמא? בבקשה. ניקח את השאלה הראשונה במבחן, הנוגעת לשמואל א' כ"ח, פסוקים ג'-כ"ג, (מותו של שמואל וסיפור בעלת האוב).
"במצג (אקספוזיציה) שלפניך (פס' ג-ו'), נזכרים פרטים הנחוצים להבנת המשך הסיפור... הבא מהמצג (אקספוזיציה) שלושה פריטים הנזכרים בהמשך הסיפור והסבר את תפקידו של כל אחד מפרטים אלו בסיפור".
איזה יופי שיש לנו "אקספוזיציות". כך יכולים אנשי משרד החינוך להדמות ל"חֲכָמִים בְּעֵינֵיהֶם" מבלי להתאמץ. תארו לעצמכם ילד הנדרש להציג "אקספוזיציות" שכאלה בסיפורי "הארי פוטר". זה מה שמעולל משרד החינוך לסיפור המקראי.
גם האגף הדתי אינו ממש מתמצא בתנ"ך. להיפך, על רובו מאיים הטקסט הזה מאוד. כך למשל נפתחת הפטרה במילים: "וְיִפְתָּח הַגִּלְעָדִי, הָיָה גִּבּוֹר חַיִל, וְהוּא, בֶּן-אִשָּׁה זוֹנָה". אני בטוח שהורים רבים זעו באי נחת על מושבם בבתי הכנסת. זה מה שמופיע על כרטיס הביקור של קדוש מתקופת השופטים? בן של זונה? התנ"ך מלא בחומר שאינו מתאים ליהדות האורתודוקסית בת ימינו. יותר מדי פרשות מין ופחות מדי אברכים הלומדים תורה. במציאות התנ"כית יושבים בציון יהודים עצמאים שלא תמיד מתנהלים לפי חוקי ההלכה ואף מקיימים צבא. בכדי להסביר את השערוריות הללו נזעקים המחנכים הדתיים ואצים אל פרשני המקרא, המספרים להם כי זונה היא מוכרת מזונות וכי דוד המלך עמד בראש ישיבה.
אך גם בציבור החילוני יש שאינם רווים נחת מגיבורי התנ"ך ועלילותיהם. למשל, החוצפה בה העזו להתנחל בחברון, בית לחם, בית אל ושאר מקומות אותם ייעד האלוהים (בו לרוב אינם מאמינים) לפלסטינים. עם מציאות שכזו קשה מאוד לשרת חינוך מ"שלום עכשיו" להשלים. ככלל, יודעי תנ"ך בעת הזו נדירים שבנדירים. מתי מעט בציבור הכיפות הסרוגות, קומץ חילונים יודעי ספר מהדור הישן וכמה עופות מוזרים מהחוג למקרא. ברם, מי שמגלה בקיאות רבה בספר הספרים הם דווקא נוצרים, ונותר לי רק להתקנא ברמת הבקיאות שמצאתי אצל רבים מהם.
את התנ"ך לא ניתן להבין לעומק רק על ידי קריאה עצמאית. גם לא באמצעות פרשני המקרא המסלפים לעתים את האמת ומסתירים אותה כדי שתתאים לאמונתם הדתית.
לכן, כמו בכל עניין, גם כדי להבין את התנ"ך לעומק יש להתאמץ. יש צורך בידיעת הטקסט והכרת פרשניו המסורתיים, אך גם בשיטות חקר המקרא הביקורתיות. כמו כן נדרש ידע בסיסי בלשונות עתיקות, בארכיאולוגיה מקראית ובהכרת המקורות החוץ-מקראיים (למשל, גרסתו של פרעה להתרחשויות).
לעניות דעתי, הדרך היחידה לקבל תשובות לשאלות הדנות בהתהוותו של עם ישראל ודתו, עוברת באוניברסיטה. רק שם יוכל האדם לבסס את ידיעותיו על ממצאים אמיתיים ועל ידע אובייקטיבי. בטוחני כי גם מאמינים אדוקים יופתעו לטובה מהצפוי להם ברבים מהקורסים האקדמיים. לכן, כדאי שלא להצטמצם להגותו של יאיר לפיד או למדרשי חז"ל ולרש"י. רוצים באמת לדעת תנ"ך? לכו והירשמו לחוגים להיסטוריה של עם ישראל ולמקרא
.
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2008 10:00 |
|
| |
האם חז"ל התייחסו לתנ"ך כאל ספר היסטוריה מהימן ומדויק?
בתלמוד בבלי (תענית כח,ב) נאמר "הובקעה העיר בי''ז הוה?! והכתיב {ירמיה כב} בחדש הרביעי בתשעה לחדש ויחזק הרעב בעיר וכתיב בתריה {שם} ותבקע העיר וגו'? אמר רבא לא קשיא כאן בראשונה כאן בשניה, דתניא בראשונה הובקעה העיר בתשעה בתמוז בשניה בשבעה עשר בו".
לעומת זאת בתלמוד ירושלמי (תענית ד,ה) נאמר "כתיב (ירמיהו לט) בתשעה לחדש הובקעה העיר ואת אמר הכין א"ר תנחום בר חנילאי קילקול חשבונות יש כאן. הה"ד (יחזקאל כו) ויהי בעשתי עשרה שנה בא' לחדש היה דבר ה' אלי לאמר בן אדם יען אשר אמרה צור על ירושלם האח מהו האח אין תימר בא' באב עדיין לא נשרף אין תימר בא' באלול ביום ולילה נפק בלדרה מן ירושלם ואתי לצור אלא קלקול חשבונות יש כאן".
כלומר לשיטת הירושלמי מחבר ס' ירמיהו טעה כשכתב שבתשעה לחודש הרביעי נבקעה החומה (בבית ראשון), המחבר כנראה הסתמך על המסורת בעם, אך העם טעה בתאריך.
האם חז"ל (עכ"פ לשיטת תלמוד ירושלמי) לא התייחסו אל ההיסטוריה שבתנ"ך כתיאור אובייקטיבי ומדויק? האם לדעת חז"ל ההיסטוריה שבתנ"ך לא נכתבה ברוח-הקודש (שאז לכאורה לא יתכנו טעויות ואי דיוקים בתיאור ההיסטורי)?
נאמר "ויהי בשמונים שנה וארבע מאות שנה לצאת בני ישראל מארץ מצרים בשנה הרביעית בחדש זו הוא החדש השני למלך שלמה על ישראל ויבן הבית ליהוה" (מלכים א' ו,א).
אם נעבור על ס' יהושע ושופטים ושמואל ונחשב את השנים ששפט כל שופט ומלך כל מלך ואת שנות שיעבודם של ישראל לאומות אחרות, נגלה שעברו לכאורה לפחות מאה שנים יותר מהתוצאה שמובאת בפסוק הנ"ל. כלומר לפי המובא בפסוק הנ"ל עברו מאז יציאת מצרים 480 שנה, לעומת זאת בחישוב אחד לאחד של התאריכים בספרים הנ"ל נגלה שעברו לפחות 580 שנה אם לא אף עשרות שנים יותר מכך.
חז"ל (בס' סדר עולם רבה) נקטו את התיארוך של 480 שנה למדויק יותר, ולגבי פירוט השנים בספרים הנ"ל אמרו שלעיתים היו שנים רבות שהיו חופפות זו לזו, כך שהתיארוך של 480 שנה עומד על תילו.
האם כשחז"ל אמרו שחלק מתוך השנים המפורטות בס' יהושע ושופטים ושמואל היו חופפות זו לזו - נגד פשוטו של מקרא, האם האמינו שכך אכן הכוונה בכתובים, או מכיוון שסברו שהתיארוך ל-480 שנה הוא המדויק יותר, עלינו להתייחס לפירוט השנים כתיאור פחות מדויק ולחפף חלק מהשנים המפורטות?
בקיצור: האם לדעת חז"ל כל ההיסטוריה המובאת בתנ"ך נכתבה ברוח-הקודש (המחייבת ממילא כתיבה אובייקטיבית ומדויקת), או שמא לדעתם ההיסטוריה שבתנ"ך נכתבה ממבטו של הכותב ועל פי המידע שהגיע לידיו (כתיבה סובייקטיבית ולכן גם לא תמיד מדויקת)?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2008 13:12 |
|
| |
מקרא
אני ממליץ לקרא את האברבנאל, על ספר שופטים, בהקשר ליפתח, הוא לא חשוד באפיקורסות!
|
|
| נשלח ב-25/7/2008 17:59 |
|
| |
מקרא,
עברתי על יהושע ושופטים ושמואל ומלכים. אין לי דרך לחשב אם מדובר ב-480 שנה או 700 שנה. אין שום מידע כזה. כמובן שאני מסכים שהאירועים מפרנסים הרבה יותר מ-500 שנה, אבל בעיקר משום שהכרוניקות הזרות [מצריות ובבליות] טוענות כך. ספר יהושע אינו מכיל מידע כזה, וגם לא שופטים, ואף לא שמואל עד ימי דוד.
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 00:59 |
|
| |
האם רוח הקודש היא ערובה לקדושה או לחסינות מטעויות?
אני מכיר מישהו שסבור כי לקרוא לבבל "ארץ צפון" זוהי טעות גיאוגרפית, אך הדבר לא מפריע לו להאמין, כי האמירה "מצפון תפתח הרעה" נאמרה בנבואה גמורה מפי ה' לירמיהו הנביא.
וכבר בחז"ל מצינו את הרעיון שדברה תורה בלשון בני אדם.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 01:06 |
|
| |
מיכה,
לא הבנתי את הבעיה בדוגמא שלך.
בלשונם של בני התקופה, נמנתה בבל בין ארצות הצפון, הואיל וכשהולכים מארץ ישראל לבבל, הולכים צפונה. האל שמדבר עם ירמיהו לא בא ללמד אותו על קוי אורך ורוחב, אלא מדבר עמו בלשון התקופה - ובלשון התקופה בבל מגיעה מצפון.
|
|
|
|