| נשלח ב-19/7/2004 20:51 |
|
| |
עצור כאן חושבים – האתר
בעזרת שמו יתברך, אנו שמחים לשאת הבשורה כי בפרק הזמן הקרוב, אתר עצור כאן חושבים יעלה אל הרשת. כפי שפרסם רב_סיינפלד בעבר, האתר יקבץ אל תוכו מאמרים שיורכבו מן אשכולות יסוד בפורום אשר ייערכו בפורמט מגזיני, ויתעדכן לפי המתוכנן גם במאמרי מקור נוספים באופן דינאמי ועל בסיס קבוע.
בתקופה האחרונה הושקע און רב בפיתוח האתר החדש, בתכנים המיועדים ובקונספט התוכני והאסתטי. אך ככל שעובר הזמן הגענו לכמה נקודות מוצא בעניין:
1. מאחר שהשאיפה הינה תמיד להגיע אל האוטופיה כבר מתחילה, הרי שכל מאמץ לא יביא עדיין לפתיחתו של האתר, כי תמיד יהיה עדיין במה לשפר, אך דווקא משום זאת החלטנו להעלות את האתר ולהרחיב מקום אהלנו ולקוות שהתוצאה תהיה קרובה ככל האפשר לאשר חפצנו, בתקווה שבהמשך פעילותו של האתר הוא ימשיך להתפתח ובהמשך, להוות במה מרכזית ומכובדת לפרסום מאמרים תורניים ותרבותיים ברוח השקפת 'עצור כאן חושבים'.
2. מכיוון שלעת-עתה עדיין חסרים מאמרים במדורים מסוימים העומדים להרכיב את האתר, נודה מאוד למי מחברי הפורום שייאות להשתתף במלאכה; בכתיבת מאמרי מקור בכל נושא ועניין שיתאים לרוח האתר ובעריכתם של אשכולות בפורום למאמרי-תוכן.
3. רעיון הקמת האתר החל ביוזמתם ובהכוונתם של מנהלי הפורום, ופעילותו תמשיך אף היא לפי הרוח אותה טבעו בניהול הפורום עד היום ובחסותם.
4. האתר יעלה בעזרתו ית' ובעזרת חברי הפורום בשבועות הקרובים, וכיוון שכך אנו מבקשים מכל אשר בדעתו להוסיף לאתר מכישוריו ומיכולותיו לעשות זאת בפניה לתיבה האישית של האתר אשר בשם אתר_עכח תיקרא.
להלן ערוצי האתר המעותדים, למען העמדתם בשבט ביקורתם של חברי הפורום ובכדי לפרסם את אופי המאמרים הדרושים לאתר.
האתר יכלול שישה ערוצי תוכן אשר כל אחד מהם יכלול מספר מדורים, הכל לפי העניין.
מחשבת ישראל
האדם ומהותו
אמונה
אתיקה
מידות
מטאפיזיקה
תפילה
חומש ונ"ך
פרשת השבוע
חקר המקרא
ביאורי מצוות
הלכה
התפתחות ההלכה
מוסד ההלכה
פילוסופיה
פילוסופיה כללית
ההוגים
פסיכוסופיה
פסיכולוגיה
סוציולוגיה
החברה התורנית
אישים ודמויות
רבנים
כאמור, מזומנים חברי הפורום להואיל ולהועיל מכישוריהם לפיתוח האתר והתכנים בו. כל הערה, תגובה או הסתייגות יועילו רבות לפיתוחו האובייקטיבי של האתר.
יוסף ה' עליכם ככם אלף פעמים ויברך אתכם כאשר דיבר לכם.
תוקן על ידי - אתר_עכח - 19/07/2004 21:32:17
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2004 21:09 |
|
| |
.
... ויתדותיך חזקי !
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2004 23:28 |
|
| |
התודה והברכה לעמלים. ואם יש לי הערות ספורות, הרי זה מתוך הערכה רבה למפעל.
ואלו הם:
רשימת הנושאים צריכה להיות לדעתי שונה במקצת. והיא:
מחשבת ישראל/פילוסופיה יהודית
מקרא ותנ"ך
הלכה
פילוסופיה
סוציולוגיה/היסטוריה
ספרות
קבלה
כל אחד מן הנושאים הראשיים צריך להכיל את תת הנושאים הבאים באופן קבוע:
מושגים
אישים
היסטוריה.
ועליהם יש להוסיף תת נושאים נוספים לפי הענין.
הסבר לתת הנושאים הקבועים: הקטגוריה של מושגים תאפשר לדון במושגים חשובים באותו תחום. ברור כי חלוקה זו חשובה בכל אחד מן הנושאים הראשיים. לדוגמא: במחשבת ישראל ופילוסופיה, קבלה ותנ"ך: מלאך. בהלכה: שבת. בספרות יש מונחים משלה. רשימת האישים מובנת מעצמה. תת הנושא היסטוריה כולל סקירה של התפתחויות היסטוריות בתחום.
כפילויות: לא רק שאי אפשר להימנע מהן, אלא שהן תורמות, כי כאשר משתמשים בלינקים, כפילויות אינן בעיה אלא סיוע בגישה!!
יש תחומים ששייכים לכמה מגזרים, ולכן כדאי לפתוח עבורם ראשי פרקים בכל התחומים האלו, ולשים לינקים כפולים ומשולשים. למשל, כל מה שקשור להרמנויטיקה, שקשור ממילא לפילוסופיה וספרות.
בכל אחד מן הנושאים הראשיים יש מקום לנושאים משניים נוספים, בעוד יש לי השגות על כמה מהקיימים. אעבור עליהם לפי הרשימה שאני מציע:
מחשבת ישראל/פילוסופיה יהודית
מושגים. למשל: נשמה, יצר הרע, מלאך ועוד.
אישים: למשל: רמב"ם, ריה"ל, הרב הירש ועוד.
היסטוריה
האדם ומהותו – אנתרופולוגיה פילוסופית.
אמונה – אולי הכוונה אמונה וידיעה?
אתיקה
מידות – זה שייך או לאתיקה או לאדם ומהותו. לכן תת נושא זה נראה לי מיותר.
מטאפיזיקה
תפילה – זה נושא בתוך "מושגים". כמובן, מושגים חשובים מספיק יקבלו תת נושא בפני עצמם. וזה מיון שיכול להשתנות במשך הזמן.
מקרא ותנ"ך
מושגים
אישים – בתנ"ך, בין המפרשים. יתכן שמפרשים יופיעו במקום אחר, ואז צריך רק לינק.
היסטוריה
פרשת השבוע – זה למעשה לא נושא אלא מיון שמאפשר גישה לאשכולות. אך כדאי להשאירו כי נוח לחפש לפיו.
חקר המקרא – כלומר, ביקורת המקרא, מה שניתן ללמוד ממנה, מה שיש להשיב עליה.
ביאורי מצוות
פרשנות המקרא, וזה עצמו מתחלק ל- מדרש אגדה ומדרש הלכה, פרשנים ופרשנות, כמו רשב"ם ורוזנצוויג.
הלכה
מושגים: שבת, למשל.
אישים: רבא, רבי אליעזר, הרב קוק, החזון איש.
התפתחות ההלכה (והיסטוריה)
מוסד ההלכה – איני יודע מה הכוונה בזה, ומה זה שונה מהתפתחות ההלכה.
על זה יש להוסיף: דיונים הלכתיים (כמו אצל נישטאיך), סיכומי הלכה, הלכה למעשה, פסקים ותשובות לשאלות שיוגשו באתר או בפורום, וכן דיונים מטא הלכתיים, כמו אודות הפאות של הודו, הדפסת משי ועוד.
פילוסופיה ופסיכולוגיה
פילוסופיה כללית - זה כללי מדי.
ההוגים – כלומר, אישים. למשל, יום וביקורתו, קאנט ותרומתו ועוד.
מושגים.
היסטוריה
פסיכוסופיזיקה – זה זהה למעשה לאנתרופולוגיה פילוסופית. ולכן יהיו לינקים משותפים.
פסיכולוגיה
לוגיקה וסוגי טיעונים, במיוחד הכרת הכשלים הלוגיים.
פילוסופיה של המדע.
סוציולוגיה והיסטוריה
החברה התורנית – אני מעדיף: סוגי חברה בימינו (כמו בסדרת האשכולות "פני וכו' ")
מושגים
אישים
תופעות – כמו הציונות, חבד, הרב שך, שוטנשטיין והתקבלותה ועוד.
היסטוריה
אישים ודמויות
הנושא הזה כבר מופיע למעשה בכל הנושאים האחרים בתור תת נושא, אך כיון שהוא מאפשר גישה מהירה, עדיף לתת לו מקום במסך הראשי.
כאן יש לחלק לחלוקות שונות, ואני מקווה שלא יפרוץ ויכוח סביב הגדרות.
ספרות
אישים.
מושגים.
היסטוריה
יצירות עצמאיות של משתתפי הפורום
קבלה
אישים
מושגים
היסטוריה של הקבלה
אני בטוח שיש גם מה לשפר בהצעותי. ותודה מראש.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2004 23:34 |
|
| |
בהצלחה ושאו ברכה על המפעל היפה
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2004 00:36 |
|
| |
אם לא שמעתם יש כבר הרבה אוניברסטאות ששם יש לכל נושאים אלו פרופסרים וספרים ודיונים, שרוב הדברים שנידון כאן כבר דנו עליהם בהרחבה גדולה, ואם עבור אוניברסטה ווירטאלית? למה שסופרים יכתבו בחינם כאשר כל כתיבת מאמר רציני הראוי לשמו בכל בטאון אוניברסטה שווה כסף, וקשה להאמין שמישהו יכתוב מאמר יסודי ומקורי בחינם על גבי הנט.
והרי כל עניין האתר כאן זה שיח בלתי אמצעי עם פידבק מיידי, אך האם התחדש כאן משהו חדש באמת בתחום מסויים? תגלית מסויימת שעדיין לא כתובה מעל דפי המחקר? ואם אכן יש כאן מאמר מקורי וחדש למה שידפיס כאן? אני לא הייתי מדפיס שום מחקר מקורי בצורה אנונמית מעל אתר זה או אחר.
אולם יתכן שיש כאן חבורה האוטופית המוכנים לעבד קשה ללא תשלום לחדש ולכתוב באופן מקיף ויסודי.
ימות המשיח
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2004 01:28 |
|
| |
מסתברא
אתה נמצא כאן על תקן של משבית שמחות ?
בכל אופן , כדאי לך להתעדכן קצת לגבי הנט . יש היום המון חומר רציני ומקורי חנם אין כסף , צא וחפש .
ולא לגבי כל סוג של כתיבה עיונית מתאים לדבר על תגליות ועל חידושים. מאמר יכול להיות בעל ערך גם אם אינו מחדש.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2004 02:33 |
|
| |
אני על תקן של לומר מה שאני חושב לאמת.
כל החומר הם הם חומר ממוחזר, או עיתונים שמשלמים לכותבים טבין ותקילין.
מו"נ
האם בדעתך לכתוב מאמר יסודי ומנומק היטב בצורה מדעית עבור האתר?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2004 08:11 |
|
| |
יבורכו היוזמים והמבצעים, אכן צדק האומר שהקמת אתר מסודר הכרח למתכונת לימוד ראוי.
מיימוני
דוקא ממך הייתי מצפה שלא תרצה לעשות עניין מקבלה...
ע"פ בירור נראה שאי אפשר לעשות תתי תתים, מה שמעמיד הצעתך בבעייה מבחינה יישומית.
תוקן על ידי - מבחן - 20/07/2004 8:24:56
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2004 08:19 |
|
| |
מסתברא
הלוואי והיו דבריך נכונים
נסיוני מוכיח אחרת
מצא נא חלוקת מצוות ותפיסת הווה, מצא נא את עיקרון התאמה בבהירות המובאת כאן, מצא דו שיח פתוח עם יושר העודף על ציטוטים, מצא נא.
ואולי מצאת חומר כתוב על ר' גדליה? או שמא מצאת את שיעוריו של מיימוני על המורה או של ווטו על הרב הירש?
טראכט א צוויטער מאל
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2004 09:50 |
|
| |
מבחן היקר
את הצד המחשבי אני משאיר לך. על כל פנים, בדברי לא התייחסתי לחלוקה לנושאים תליתאיים כך שאפשר כנראה לוותר עליה.
אבל החלוקה לנושאי משנה ותוספת הנושאים הראשיים נראית לי חשובה מאד.
מסתברא
אין שום כוונה לנצל כאן איש. מי שירצה, יכתוב. מי שלא, לא.
למשל, אתה אישית, אם תרצה, תתרום, ויש לך הרבה מאד.
אמנם אגלה סוד ממחשבותי, שאני מקווה שהפורום, והמגזין המקוון שלו, והאתר, יקבלו אט אט הכרה מדעית ומחקרית ואין צריך לומר תורנית, עד שהפורום והמגזין והאתר ישמשו לפירסום ראשון לרבנים ולחוקרים.
כבר היום יש גם אברכים ותלמידי חכמים וגם חוקרים שמגיעים לכאן, תורמים וגם מקבלים. ככל שירבו להשתתף, כך הרמה תעלה.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2004 09:55 |
|
| |
מסתברא
המיחזור היום זה מאוד IN בקטע של איכות הסביבה , אתה יודע.
וברצינות , אני חושב שיש באתר הרבה רעיונות חדשים ומענינים ,וגם לגבי הממוחזרים ,אפשר למחזר ואפשר למחזר.
אפשר למחזר רעיונות באופן יבש , ואז כל התועלת היא בבחינת למיגרס והדר למיסבר.
ואפשר למחזר רעיונות ישנים ולהוסיף להם עומק ופיתוח נוסף ,ולהראות עד כמה הם רלוונטים להסברת תופעות נוספות מעבר למטרתם הראשונית.
ובאמת בסופו של דבר " אין חדש תחת השמש " , וכל הדברים יגעים , אבל החכמה באמת היא להחזיר עטרה ליושנה ולמצוא בישן טעם של חדש בבחינת בכל יום יהיו עליך כחדשים .
ולדעתי זה כל עמל הפורום הלזה , להראות כיצד הישן פושט את צורתו הישנה והמוכרת ,ומתהווה , בעולמנו החדש ,לכדי אמירה בעלת משמעות וערך לדידנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2004 15:21 |
|
| |
תודה רבה לכלל המגיבים והמעודדים באישי ובפומבי, ובעיקר לחברים הרבים שאזרו כוחם להירתם אל המאמץ. לגבי הצעותיו של מיימוני לשינוי הקונספט הכללי, אנחנו מבקשים לשמוע מה דעתם של חברי הפורום האחרים ולפום דא להחליט. באופן עקרוני: הקונספצואליה מעולה, אלא שאין אנו יודעים אם בשלב הראשון של הקמת האתר יהיו לנו מאמרים על כל נושאים אלו, כך שבכל מקרה עם התפתחות האתר ניתן יהיה תמיד להוסיף מדורים ותתי-מדורים.
בחרנו לפרסם את אחת ההודעות שהגיעו לתיבת הפורום כדי להבהיר כמה עמדות חשובות. את ההודעה שלח אחד מן החברים הכותבים בפורום, שתהה על אופיו המעותד של האתר, וכך לשונו:
1-מדוע כל הדיונים הם במה שמסביב ואילו ה"תוך" דהיינו עצם התורה והתלמוד אינו תופס כר נרחב.?
האם לא היה מן הראוי להקדיש מדור מיוחד לחידושי הש"ס.לברורי הלכות.דומני שיותר ממה שראוי לשאול כיצד נהגו להתלבש בצרפת מעניין מהי דעת רש"י בעניין ייאוש שלא מדעת.
2-האם האתר ייתן במה חופשית גם לדעות אפקורסיות המנסות לעגן עצמם בטקסטים מסויימים במקורות.האם ישנו קריטריון מינימלי של זהות יהודית -אמונית לאתר? אם כן,מן הראוי להבהירה.האם למשל מאמר הטעון כי משה רבנו לא היה ולא נברא ,ימצא לו מקום באתר.מהו האיזון אם קיים.
4-האם מנהלי האתר ינהגו במידה של איפה ואיפה בפרסומים בהתאם להשקפתם האישית.כך שדעות מסורתיות קיצוניות יידחקו לשוליים ואילו דעות הגובלות ברפורמיזם אם לא יתר מכך, יזכו להבלטה והערכה.
5-אם אכן האתר לא ישמש שופר עקיף או ישיר לפרופוגנדה אנטי-מסורתית,יהי ה ' עמכם ויהי חלקי עם חלקכם.
6-אם אפשרי הדבר כדי למנוע התנגשויות במאמרים כפולים.לחלק מטלות בהתאם לרצון הכותבים.זה יכתוב בעניין X וחברו יכתוב בעניין אחר.כדי למנוע הישנות הדברים וכפילות מיותרת.(למשל אני חושב לכתוב בעתיד בעניין ... כיצד אדע שלא קדמני חברי).
ולהלן קטעים מן התשובה שנשלחה לו הנוגעים לעניין:
לגבי הערתך הראשונה, אכן למרות שהיה מדובר על כך בתחילה נשמט ממנו המסד עצמו. ערוץ מרכזי באתר יוקדש לסוגיות הש"ס והוא יהיה מחולק בתוכו למדורים לפי שישה סדרים, אשר יכילו כר נרחב, כלשונך, לחידושי הש"ס וחידושי הלכות.
בנוגע לתכנים אשר מהם יורכב האתר; אין למקימי האתר ומנהליו מגמה כל-שהיא או נסיון לבנות מערך פרופגנדה לאי איזה רעיון או אידיאה, יהיו אשר יהיו. הרעיון הבסיסי העומד מאחורי הקמת האתר, הוא אשר עומד מאחורי הפורום, אך ביתר עוצמה: דיון והעלאה של נושאים הגיוניים ובעלי תוכן אמיתי על סדר היום. מכיוון שכך, אין סיבה והגיון שנושאים או אג'נדות מסוימות יוזנח מקומם ויופלה. הנהלת האתר פתוחה לכל רעיון שהוא אשר יש בקרבו הגיון שבני-אנוש יכולים להבחין בו, ותשמח לפרסם כל מאמר שעונה להגדרה הזו.
כאשר שולח המאמר משוכנע שדבריו הגיוניים ומתקבלים על דעת בני-אדם, גם אם הם אינם מסכימים לדעתו, אין כל סיבה שמקומו באתר ייפלא, וכל היותר - הערות ענייניות מטעם המערכת יישלחו אליו על המאמר, והעניין יסתדר על הצד היותר טוב.
כל ירידה לשיעורים יש בה טעם לפגם, ולכן לא ניתן להגדיר, ודאי לא באופן תיאורטי, מה יכול למצוא את מקומו באתר ומה לא. אך מנהלי האתר ישימו נר לרגלם את היושר והאובייקטיביות ההגיונית כדי לבחון אם המאמרים שיתפרסמו כלולים בהגדרה: הגיוניים.
לגבי ההצעה האחרונה: ראשית דבר, אנו נשמח מאוד לכתיבתך בנושא זה שהזכרת, נושא ענף ומורכב שכבר נידון רבות בפורום, ... התהליך הוא פשוט למדיי, ובדיוק כשם שאתה עשית זאת יעשו זאת גם האחרים. חברי הפורום המעוניינים לכתוב מאמר בנושא מסוים יפנו לתיבת האתר ויודיעו על כוונתם, ובכך ישוריין להם מקום, לפחות פוטנציאלי, למאמרם. עם זאת, בל נשכח שבנושאים רבים מאמרים מנקודת מבטם של שני כותבים, רק תוסיף להבהרת העניין. אך מה שיהיה, הנהלת האתר תשווה בין הנושאים ותתאם ותודיע לכותבים לגבי הנושא שבחרו.
אנו פונים שוב לחברים הכותבים בבקשה לאזור אומץ ולהודיע לנו אם ישנם נושאים עליהם היו חפצים לכתוב, או על אשכולות אותם הם חפצים לערוך לכדי מאמרים. עניין נוסף שראוי להדגש: מן הראוי שבמאמרים שזכו לאשכולות ידועים בפורום, יוזכר האשכול, למען לא ייגע לריק עמלם של הכותבים בפורום בשעתו, שהרי זו המטרה, כפי שהובהרה בעבר.
יישר כוחנו!
תוקן על ידי - אתר_עכח - 20/07/2004 15:24:16
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2004 15:55 |
|
| |
כמה הצעות :
א.מיימוני העלה את הצורך במאמרים אודות מושגי יסוד, אישים ושיטות וכו' . האם ניתן ליישם לצורך זה ממשק כמו של ויקיפדיה ? דהיינו , מתן אפשרות למשתמשים להוסיף ערכים , לכתוב מאמרים תחת הערכים ולערוך מאמרים קיימים (תוך שמירת הגירסאות הקודמות). כלומר , לצד מאמרים הדנים ומתפלפלים בהיבטים מסויימים וגם שנויים במחלוקת , יהיה לאתר אוסף של מאמרים בעלי אופי אינציקלופדי יותר , עם ממשק מתאים . (עם לינקים למאמרים באתר הדנים באופן מעמיק יותר בהיבטים שונים).
ב.במקום ליצור רשימה קבועה וקשיחה של נושאים למאמרים , האם לא עדיף ליצור מבנה של עץ עם היררכיה של נושאים , שבו כל פעם שנוצר צורך אפשר לפצל נושא אחד לכמה תת נושאים ? כמובן , הכתובות של המאמרים צריכים להשאר קבועים , אבל אפשר ליצור ממשק שמארגן את את הכתובות הללו במבנה של עץ .
ג. האם יש ממשק המאפשר הוספת תגובות למאמרים ? אם כן (כפי שאני מקוה!) , אולי יש להעדיף , במקום רצף ליניארי של הודעות כפי שיש לנו כאן בהיידפארק , מתן אפשרות לפיצול שרשורים כנהוג באתרי פורומים אחרים .
|
|
|
|
|