בית פורומים עצור כאן חושבים

אמנות, או נמות?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/7/2004 17:00 לינק ישיר 

קעלעמער

לא, לא ידעתי על דברי הגאון, אבל עד כמה שהבנתים מדבריך (לא נעים, אבל אני קצת מתבלבל ממלים לטיניות) אנסה לעשות בהם שימוש.

אולי, החן הוא ה'ממוצע' שבדבריי, כלומר החיצוניות המורה על הפנימיות, הוא שקר בכך שאי אפשר לסמוך עליו כמשקף פנימיות, וה'יופי' הוא הסימטריה, שאכן מורה על 'טבעיות' כנ"ל, אלא שעל הטבע ניתן לומר שגם זה 'הבל' כעניין אדם להבל דמה, כל העולם אין בו השלימות הנכספת, הכל הבל ביחס לשלימות הנכספת, הפנימיות. ודוק. אולי...

מה שבטוח שהמשך הפסוק הוא 'אשה יראת ה' היא תתהלל', כלומר עיקר שלילת החן והיופי הוא מפני שאין זה כיראת ה' שביופי אין להתהלל וביראת ה' כן. מה שמרמז מאוד על דבריי, שהשאיפה ליופי היא מכח איזשהו דמיון ששם טמון האמת והצדק, ואת זה בא הפסוק להפריך ולומר שהוראת היופי החיצונית על פנימיות מושלמת היא שקר, ורק יראת שמים מורה על אדם מושלם שאליו יש להימשך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2004 17:44 לינק ישיר 

שלמה

אמנם לא לכך התכונתי,אבל נהנתי מהכוון שלך.

כונתי היתה לא מה שמסתתר מאחורי הדבר .
אלא ליחסו של המתבונן הא ותו לא.
ומענין המשך דברי הגאון,"אשה יראת ה' היא תתהלל" בשניהם.
כלומר רק אחרי שאנו יוצקים משמעות רוחנית לתוך היופי החומרי. או אז הוא מקבל קיום.
אני יודע שלקחתי את האשכול למחוז לא בו הוא התחיל, אבל אני לא מבין ביופי אסתטי, מעבר לתחושת ההתפעלות האישית שלי .כמו כן אני בדרך כלל גם לא מצליח להעביר את רשמי לזולת.[אלא לפעמים ליצור לו תחושה שגם הוא יחוה חויה דומה,באם יראה.]

הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2004 18:14 לינק ישיר 

ככל זמן שאתה נהנה מהכיוון אמשיך בו, תעצור אותי כשתפסיק ליהנות.

אמרת "כלומר רק אחרי שאנו יוצקים משמעות רוחנית לתוך היופי החומרי. או אז הוא מקבל קיום", כאן אתה מגיע לתכלית שבמחשבותיי בעניין זה, רק הסתייגות אחת תחילה, אם הדבר מקבל קיום ע"י נתינת משמעות רוחנית, אין זה אלא סימן שתוכן זה קיים, כלומר אם אמרנו שיש ליופי משמעות אצל יראת ה' (גם אם לא תפרש זאת כיופי חיצוני) הרי שזה מורה על כך שיופי איננו ממש כלום, משהו יש בו, אלא מהו 'שקר' החן, זה שאנו רואים אותו כנחשק משום עצמו, כשנגלה שקר זה ונדע שעומק המשיכה היא באמת לצדק ויושר, נוכל לעשות קיצור דרך ולחפש מיד את ה'יראת ה''.

ואכן, לדעתי עצם ה'תאוה' אין בה פסול, וכן אי' בספה"ק (לינקזעצער נו...) שהרי זו שאיפה לשלימות, מה ש'רע' בזה, זה ה'דמיון' (כידוע בספה"ק) שע"י -נקרא לזה- אכילת מאכל מתוך שולחן ערוך בטוב טעם ודעת, נחשוב בתת הכרתנו שנתחבר לשלימות, ואכן ידוע ששמשון הגיבור אמר 'ישרה היא בעיני' ואי' שמכיון שהרגיש בעצמו שלימות טעה לחשוב שרצונו הוא רק ממניע השלימות ללא שמץ דמיון.

וכמה שנאריך לא ניגע באפס קצהו, מפני הסעיפים הרבים בענין.

לא הבנתי מה רצונך בקטע האחרון.

תוקן על ידי - שלמה000 - 25/07/2004 18:19:54

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2004 18:35 לינק ישיר 

שלמה

אני עדיין ממשיך..ואל תעצור גם אם לא

אבל כונתי [לא הבהרתי עצמי היטב] היתה לא שהתוכן הרוחני נותן קיום פיזי ליופי ולחן .אלא הוא נותן לו משמעות ערכית,ועדין זה בעיני המתבונן. כי לולא התוכן הרוחני כנראה היינו מצווים להתרחק מן השקר.

וכאן אני מגיע אולי לתורף האשכול. אני אומר זאת בחשש מה . אין ביהדות אומנות העומדת בזכות עצמה ועבור עצמה.
אלא היא ניזונית מיהדות[דיקא] ולשם היא שואפת. כל מושגי האלהת היופי אשר היו מקובלים על היוונים או שנפסלו ע"י חכמים או שגויירו באופן כזה שכמעט לא נשאר בהם זכר למקורם.
ואכן לא פלא שעיקר הביטוי האומנותי בהיהדות היה הפיוט ,
שהוא מאופיו הכי מתאים לקבל על עצמו את מרות הדת.
בנוסף לחשיבות המילה והשפה ביהדות.

תוקן על ידי - קעלעמר - 25/07/2004 18:45:16

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2004 18:54 לינק ישיר 

בעצם שימושך במילה 'אלההת' נתת את התשובה, היהודת כולה סובבת סביב עבודת ה', כל הערצה שאינה ישירות לה' ולתורתו, לא תתקיים.

אמנם אמנות כ'היכי תימצי' לעבודת ה' יש ויש, מה תאמר למשל על עבודת ה'ניגון' שבחסידות, האם ראית את דבריי על האמנות שבמקדש? כל אמנות שהיא יכולה להתקבל ביהדות, אלא שלרוב זה צריך להיות מוגבל מסיבות טכניות (ביון למשל הכל פרוץ).

בקיצור, אמנות קיימת, כיתר דברי החול, הערצה ישירה לאומנות איננה קיימת, כמו ששום הערצה לדברי חול לא קיים.

אינני אלא מוסיף על דבריך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2004 19:22 לינק ישיר 

שלמה

אמנות כ"היכי תימצי" היא מטבעה,אמנות מגויסת,וככזו ערכה האומנותי יורד(אם כי שמעתי מאמן ב"ת שחולק על ההערכה הזו מכל וכל,ואיכמ"ל באופן אישי אני אכן מתרשם מהאמנות המאוחרת, יותר מזאת אשר היתה כפופה לשלטון הכנסיה.)
אני מדבר על מקורות להשראה,וביטוי לשאיפה.
האמנות אבל חייבת להשאר בת חורין,[בפורום זה גם היהדות היא בת חורין ואולי הביטוי הגבוה של היות האדם בן חורין.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2004 19:58 לינק ישיר 

'אמנות ביהדות' יש בה מן המגויסות, כי הרי 'ביהדות' עסקינן.

'אמנות בת חורין בהיסטוריה היהודית' היתה גם היתה.

אך ברור שאין הדיון פה בהיסטוריה היהודית, בזה אפשר להכליל גם את כל השירים החסידיים הריקים מתוכן יהודי, הדיון הוא על אמנות בעצם היהדות, אמנות יהודית, וזה מתוך הגדרתו כבר מגויס.

אמנם, גדולי ישראל היו גדולים בכך שהקדישו את נפשם ומרצם רק למען כבוד שמים, לכן לא תמצא גם בהיסטוריה היהודית צדיקים אמנים.

בקיצור, אמנות בת חורין מותרת אך אין לה מקום בדברי היהדות כנ"ל, אמנות יהודית רצויה, אך זה כבר מגויס.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2004 01:17 לינק ישיר 

מצורף קובץ

We do not know how art began any more than we know how language started (GOMBRICH)
האדם מבראשית חש צורך להשאיר חותם, לשמר, לתעד את חייו שלו. בטהובן שכחת את ציורי המערות?
האומנות כדת יוצרת סיפוק רוחני של הגשמה עצמית.
שלמה אתה טוען "שהיופי נמצא בשלמות של הטבע והאמנות חיבור לטבע שלא יתקלקל בידי האדם"
א"כ אין יותר אומנים (היכן תמצא היום טבע בראשיתי) זה לא נכון, הדמיון לטבע לא קובע את טיב היצירה ישנם יסודות שהם ערכים מופשטים (קו, שטח, מקצב, צבע, קומפוזיציה, וכו') הצירוף בדרך המיוחדת של היוצר יוצרת משמעות כלשהי, ביטוי להלך רוח, חוויה, רגש, וכו'
איש ציפור לגבי החלוקה באומנות, שם, חם, ויפת.
אני מציע חלוקה כזו:
אישיות - מחשבה, ( רוח)
תחושה - 5 חושים (גוף)
עולם החומרי – חלל, זמן, תנועה
האמן מחבר ביצירתו את כל המרכיבים האלה
שם, חם, ויפת, אצל כל אחד מאלו ישנו חלק דומיננטי יותר, לפי הסדר
לדעתי השילוב המושלם של ה3 נמצא בקודש הקודשים הלא זה הכרובים החבוקים זה לזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2004 23:47 לינק ישיר 

מצורף קובץ

מתוך התערוכה "כוכבים שחורים"

..אבל למרות החשאיות לכאורה שורה על התמונות שקט פנימי ותואם: שני ילדים אחים נראים בחדר מדרגות בכיפות צחורות,
בפיאות בהירות, זרים כבני אצילים, מוארים כמו מלגו:
(הארץ/ תרבות וספרות)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2004 00:03 לינק ישיר 

מצורף קובץ

..גבר חרדי ישן על מיטה נוקשה וטליתו משתלשלת, פניו שקועות בשינה חפוזה, והאור הקר מפסל את קפלי הטלית הלבנה ואת פניו העזים הכהים ..(עוצם העין אחת עוזי צור הארץ)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2004 20:40 לינק ישיר 

נכון, אם נחפש באומנות איזשהו יעד בפני עצמו (חוץ מפריקת רגשות או כיו"ב) לא נמצא, ומבחינה זו אני מבטל את האומנות, ברור שהכל דמיון, כח הדמיון שבאדם גורם לו להרגיש כאילו הוא מתחבר בזה לאמת ולטבע הטהור יותר, כשרואה אדם ציור והוא מתרגש ממנו עליו להבין שאת הסיפוק האמיתי הדרוש לנשמתו ימצא רק בעשיה אמיתית למען האמת, וכנ"ל באריכות.

כמובן שאי אפשר לצייר או לראות עולם בראשיתי, אני מתכוון לדמיון המחפש מה שיותר טבעי, לדעתי ציור של ים ושמים הוא מדיי טהור, זה לא מדבר אל האדם, הוא לא מתחבר לזה, האדם מחפש משהו אמצעי, המחבר בינו לבין משהו יותר נעלה וזך, כמובן שרמה יותר גבוהה היא לראות את המציאות במשהו יותר מופשט, ככל שהציור יותר מטושטש אתה צריך יותר לשתף את עצמך ודעתך כדי לראות את השלימות, וזה מקנה יותר הרגשה של התחברות לשלימות. אדם שכבר כמעט איבד קשר לטהרה הפנימית, מה שנקרא 'ערל לב' כנראה יצטרך לציור הרבה יותר קרוב למושגיו ולא נוף או משהו כזה.
אני מקצר, אנא הסבר מה כאן לא נראה לך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2004 21:39 לינק ישיר 

שלמה
אתה אומר כי כל אמנות היא "מגוייסת" ביהדות.
מה זאת יהדות?
מי קובע מה זאת יהדות?
ועוד לא שאלתי אותך מה זאת אמנות, לשיטתך.
אני, לדוגמה, יהודי, ואמן, וחילוני.
ומה תאמר לזה?

מלחמה היא שלום
עבדות היא חרות
בערות היא כח

(אורוול, 1984)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2004 14:49 לינק ישיר 

שלמה
אנסה לענות לך על אף הקושי שלי לענות למשפטים פסקניים כגון "האמת האמיתית" "ערל לב" וכו.
הנביא שהיה בעל חזון ואידיאלים נצרך לכוח דמיון רב. האם לכן "הוא כאילו מחובר"?
איך אתה יכול לומר משפט טוטליטרי שכזה "אומנות פריקת רגשות ותו לא".
האומנות מפרקת ומפרטת את חלקי האדם, היקום ובונה אותו מחדש.
אתה טוען שטוהר אמיתי נמצא בים, בשמים. אתה באמת חושב כך? טהרה זה ניקיון , ניקיון הדעת. הידיעה מביאה לטהרה, המבט פנימה. רצונות, יצרים, תחושות. ידיעת האדם את עצמו ואת האלאדם (האדם המושלם לפי ניטשה) דרך הסתכלות וחיפוש מתמיד, האם לזה תקרא דמיון? האם גם לדרך המוסר תקרא דמיון?
האם רגש = דמיון? הזכרת יעוד. האם מכיוון שבראייה צרה לא ראית יעוד לדבר תקרא לו דמיון? האם הסמלים והחפצים שהדת היהודית משתמשת בהם למצוות הקשורות בדמיון של המעשה למושא, הם מצוות ללא יעוד?
מה כוונתך "עשייה למען האמת"? האידיאליזציה שלך מרתיעה אותי מלענות. אתה באמת חושב שכולם רואים אותה אמת אחת באופן שווה, לכולם תמונה אחת והעשייה חייבת להיות שווה? האם אנו נפש אחת? אלו מילים שהיהדות סבלה מהן בכל הדורות.
האמן יוצר ויצירתו יוצרת אותו מחדש. האמנות כפילוסופיה, כדת, כחיפוש מתמשך.
אתה צודק. האדם מחפש את הטבעי, אך יותר מכך האדם מחפש בטבע את זהותו, את החידה הקיומית המרכיבה אותו בטבע ובאל-טבע.
הטבע לא טהור כל כך (זו נאיביות לחשוב כך).
הקיטש (ים, שמים) עוסק באופוריה של החיים. "חיים בגלויה", חיים מלוקקים. אדם שקשור אל הפנים,
מה שנקרא "חכם לב", יחפש את הרבדים העמוקים שבאדם ולא את הנוף המלוקק שאתה אוהב.
בנימין

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2004 22:40 לינק ישיר 

שלמה יקיר

פספתי שורה בדבריך,ששמתי לב אליה רק עכשיו.

אמנם, גדולי ישראל היו גדולים בכך שהקדישו את נפשם ומרצם רק למען כבוד שמים, לכן לא תמצא גם בהיסטוריה היהודית צדיקים אמנים.

האמנם?
הרי השירה והפיוט הם משיאי האמנות!

תוקן על ידי - קעלעמר - 30/07/2004 22:42:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2004 20:42 לינק ישיר 

קעלעמר

וכן מן הראוי לציין, כפי שהזכתי לעיל, שגם אגדות חז"ל בהחלט יכולות להחשב לספרות יפה, וכבר ביאליק כתב על כך במבוא לספר האגדה, עיין שם.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אמנות, או נמות?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.