|
|
| נשלח ב-25/7/2004 15:07 |
|
| |
כמה פפוס בן יהודה היו?
בגמרא בשלהי ברכות במעשה דרבי עקיבא מובא פפוס בן יהודה שנתפס "על דברים בטלים".
בגמרא בשבת (קד:) בהשמטות הש"ס מובא פפוס בן יהודה שהיה בעלה של אמו של בן סטדא שהביא כשפים מאלכסנדריא של מצרים ומקובל שזהו יש"ו הנוצרי בשל האסוסיאציה של השם "מרים מגדלא שער נשייא" עם "מרים מגדלנא", ומכיון שעל שניהם מסופר שנסקלו בערב הפסח.
אמנם בגמרא בסנהדרין ובסוטה כתוב שיש"ו היה תלמידו של יהושע בן פרחיה ובירושלמי מובא סיפור זהה ובמקום יב"פ מופיע יהודה בן טבאי.
שתי גישות מקובלות בקרב רוב העוסקים בעניין זה:
האחת גורסת "תרי יש"ו הנוצרי הוו", ובן סטדא זהה עם יש"ו הנוצרי של תקופת שלהי ימי בית שני, ופפוס בן יהודה היה בן זמנו של רבי עקיבא (למרות שר"ע נהרג בשנת 120 לספירה - כשפפוס דנן היה לפחות בן 140 לפי חישוב זה). דומה לה הגישה השנייה הגורסת "תרי פפוס בן יהודה הוו", ופפוס של ר"ע אינו פפוס בעל מרים, ותיארוכו שח יש"ו-בן סטדא נשאר פתוח ומתוארך לזמנו של יהושע בן פרחיה או לחילופין יהודה בן טבאי.
אמנם במדרש רבה (אינו לפני כרגע ולכן אין לי ציטוט מדויק) מסופר על שניים בשם לולינוס ופפוס שביקשו לבנות את בית המקדש בימי רבי יהושע בן לוי (תקופת רבי עקיבא או יבנה).
בתורת כהנים (בחוקותי י פרק ה ב) מובא "אחרים אומרים ושברתי את גאון עוזכם אלו הגיאים שהם גאונם של ישראל כגון פפוס בן יהודה ולולינוס אלכסנדרי וחבריו" (אחרים חולקים על רבי עקיבא).
האם מתקבל על הדעת שפפוס זה שנהרג על שביקש לבנות את בית המקדש הוא פפוס שנהרג עם רבי עקיבא "על דברים בטלים"?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2004 15:58 |
|
| |
תמיכה להשערתי הנועזת אני מוצא בדעת לוריא וחוקרים נוספים המוכיחים כי בר כוכבא בנה את בית המקדש (ראה במבואו של לוריא לספרו על מגילת הנחושת).
קשה להניח כי בתקופת איליה קפיטולינה "בימי ריב"ל גזרה מלכות הרשעה שיבנה בית המקדש". ריב"ל היה בן דורו הצעיר של ר"ע וחי בתקופת יבנה וזיקתו למעשה זה לא ברור. מה שברור הוא שמרד בר כוכבא היה מגובה בתמיכה יהודית מהתפוצות שכללה גביית כספים מסודרת לבניין בית המקדש. לוריא עצמו מזהה את לוליינוס ופפוס עם לוליא ופפוס שנזכרים במדרש עם עוד שניים בתור אנשים מפורסמים שעסקו בגביית כספים עבור בניית בית המקדש.
האם יתכן לומר שכוונת חז"ל "בימי ריב"ל גזרה מלכות הרשעה שיבנה בית המקדש" היא על מרד בר כוכבא?
אני יודע שהשאלות שלי מאד לא נעימות וכאשר פתחתי את האשכול לא עלה בדעתי שלכיוון זה יתגלגלו הדברים, אבל אני חושב שבאמת יש לעיין בשאלה זו בכובד ראש: האם חז"ל התייחסו למרד בר כוכבא ולנסיון לבנות את בית המקדש כ"דברים בטלים" וכ"גזרה מלכות הרשעה"? או שמא נדחה את עצמנו בתירוצים דוגמת "תרי פפוס בן יהודה הוו".
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2004 16:36 |
|
| |
הערה נוספת: אם נכונה השערתי, הרי שחלקו של רבי עקיבא במרד היה "מקהיל קהילות ומלמד תורה ברבים", ולא "נושא כליו של בן כוזיבא המלך" כדברי הרמב"ם.
מה יש? ההשלכות כל כך קשות שלאף אחד אין אומץ להרים את הכפפה?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2004 17:32 |
|
| |
תיקון טעות: כל מקום שכתבתי "רבי יהושע בן לוי" או "ריב"ל" צריך לתקן לרבי יהושע בן חנניה.
(ריב"ל היה אמורא בדור הראשון ואילו ריב"ח היה מתלמידי רבן יוחנן בן זכאי. יתכן שכוונת המדרש "בימי ריב"ח" באה ליחס לו מעורבות בפרשה זו).
הערה נוספת: המדרש הנ"ל הינו בבראשית רבה סד י.
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
| מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
|
|
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.
|