בית פורומים עצור כאן חושבים

איש22: התבוננות בערכי היהדות והעולם

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/8/2004 10:39 לינק ישיר 

אישציפ

איני יודע היכן ראית בדברי התייחסות לשאלה אם זמן הוא תופעה פיזיקלית או לא , לא ברור לי כלל מהי המשמעות של הקביעה שלך שזמן אינו תופעה פיזיקלית (ומה שאתה מייחס דבריך לאיינשטיין נראה לי טעות , האם לא היה זה איינשטיין שאמר שזמן הוא מה שנמדד על ידי שעונים?).

מה שאמרתי הוא שמדידת זמן מתבססת על תהליכים פיזיקליים בעלי מחזוריות קבועה. מדידת זמן באמצעות שעון הוא התבססות על תהליך כזה. מדידת זמן באמצעות השקיעה והזריחה, גם היא תהליך כזה. אין לי דרך לבדוק ישירות האם פרק הזמן שבין זריחה אחת לזריחה שנייה הוא באותו אורך , אבל אני יכול להשוות עם תהליכים מחזוריים אחרים(כמו שעון, למשל).

למרות שכאמור אין לי גישה ישירה לעבר, אני יודע שחלפו X שעות מאז הזריחה הבוקר, כי אני יודע היכן עמדו מחוגי השעון שלי אז, היכן הם עומדים עכשיו וכמה זמן לוקח לו לשעון להשלים את המהלך ממצבו אז ועד למצבו עכשיו. אם יהיה לי שעון שסופר ימים ושנים אוכל לדעת בעוד מליארד שנים שחלפו מליארד שנים.

כך , אם אני רואה תהליך פיזיקלי שאני יודע באיזה מצב הוא היה כאשר התקיים X (למשל, המאובן שלפני היה יצור חי) ואני יודע כמה זמן לוקח לו להגיע מהמצב ההוא למצב הנוכחי, אני יכול לדעת כמה זמן חלף מאז התקיים X , גם אם זה מליון שנה.

אין מקום להבחנה עקרונית בין מליון שנה לרבע שעה. אתה יכול לבקר הנחות שונות בתהליך המדידה(אחרי שתלמוד אותם כראוי), תוך התייחסות ספציפית לנקודות בעייתיות ולא תוך ערפול הנושא ודחיקתה לתחום הפילוסופיה. גם אז, שומה עליך להזהר שלא לדרוש אימות חזק יותר ממה שאתה דורש בחיי היום יום. הנחות שמשמשות את ההדיוט בחיי היום יום ראויים לשמש גם את המדע , למרות שהמדע עושה בהם שימוש מתוחכם יותר וממצה מהם מידע שההדיוט אינו רואה מיידית כיצד הם נובעים מאותם הנחות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2004 11:00 לינק ישיר 

מסכים איתך שלמעשה עיקר השאלה נוגעת לשיטות מדידה .

אבל לא רק, לדעתי ברגע שחרגנו מגבולות הזמן המוכר (כלומר זה שיכול לעבור ע"י עדות מפה לאוזן) , השאלה בהחלט נוגעת לגבולות ההשגה והפרשנות של השכל האנושי , וככזו יש בה מימד פילוסופי .

איך שלא יהיה אין לי ענין כ"כ להוכיח הלכה למעשה שהעולם קיים פחות מ6000 אלפים שנה (למרות שאני ממש משוכנע בכך) , רק לערער על הקביעה הלכאורה מוכרחת ומוכחת , שהעולם קיים מיליוני או מליארדי שנים .
ואת זה כבר עשיתי להלן , אם מעניין אותך להבין למה אני חושב כך , אתה מוזמן לבאר היטב את דרכי המדידה עליהם אתה מסתמך וכו' . ואני מאוד משוכנע שאוכל להראות שמדובר בסברה בעלמא , שיש סיבות אחרות לדחות אותה .
אבל , דיה לצרה בשעתה .(אם השעה הזו אכן תגיע )
יום נפלא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2004 11:49 לינק ישיר 

אישציפ

אני לא מתכוון להיכנס עכשיו לדיון טכני על שיטות מדידה. מדובר בעניינים מורכבים בתחומי הכימיה , הפיזיקה והביולוגיה שאין לי , ואני מניח שגם לא לך , את הכלים וההכשרה כדי לבקר אותם. תמוהה בעיני מאד הביטחון שלך שתמיד תוכל לשכנע שמדובר בסברא בעלמא. על סמך מה אתה קובע זאת? האם אתה אכן יודע היטב על מה מתבססים שיטות המדידה השונות?

אנחנו יכולים לדון , במידת מה, בצדדים הפילוסופיים/עקרוניים של מדידת זמן , או של ידיעה בכלל. שאלות כמו: אולי כל חוקי הטבע המוכרים השתנו , כיצד אפשר בכלל לדעת שלתהליך מסוים יש מחזוריות קבועה, מהי ההצדקה של הסתמכות על הנחות כאלה ואחרות וכיצד ידיעה אפשרית בכלל.

השאלות הללו מעניינות מאד , אבל יש לעמוד על נקודה עקרונית. אין מקום לדרוש מהמדע יותר ממה שדורשים מההדיוט בחיי היום יום. כלומר, אם מנסים באמצעות שאלות כאלה לבקר תיאוריה מדעית מסוימת, צריך קודם להסביר למה רק במסגרת התיאוריה הזאת השאלות האלה עולות ולא בחיי היום יום . יש לי שאלות פילוסופיות עצומות בכל הנוגע למדידת זמן , אבל השאלות האלה קיימות הן לגבי מדידת זמן יומיומית והן לגבי מדידת זמן מדעית. אם השאלות האלה משמיטות את הבסיס מתחת לתיאוריות מדעיות המסתמכות על מדידת זמן, הן משמיטות את הבסיס גם מתחת לניסיון היומיומי. מאחר ולמרות הכל, אני ממשיך להסתמך על הניסיון היומיומי, אין לי סבה שלא להסתמך גם על המדע.

עד עכשיו לא הצבעת על שום חילוק עקרוני בין רבע שעה למליארד שנה. הרעיון של 'גבולות הזמן המוכר' הוא סתם פיקציה. הבוקר לא דיברתי עם אף אחד ושום דבר לא עבר אלי מפה לאוזן. הזריחה היתה כאשר ישנתי ואין לי שום גישה אליה. ועם זאת ידעתי על פי הסתכלות על השעון , כמה זמן חלף מאז הזריחה. מה בין שעון לשעון? מה בין זמן לזמן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2004 12:07 לינק ישיר 

מייציץ,
נראה לי שאתה קצת מיתמם .
או לחילופין סתם מסבך .

אני מניח שיש באדם ידיעות בסיסיות שאינן צריכות הוכחה .
לדעתי זה מחויב המציאות .

לא מתימר לקבוע מהו הגבול המדויק של אותן ידיעות , אבל ברור לי שהן קיימות .
ככל שאנחנו יותר מתרחקים מאותן ידיעות , אנחנו צריכים אמצעים עקיפים שיעזרו לנו לאמת עובדות אחרות .

לדעתי עדות של אדם מהימן שראה את המציאות היא הכלי הכי טוב לאמת מציאות .

אחרי זה יש עוד כל מיני כלים (עדות עקיפה , עדות נסיבתית , ניתוח עקיף של דברים , ע"י הפשטת עקרונות וכד')
אתה באמת חושב שאין שום הבדל בין אימות של דבר שהוא בגדר ה"מפורסמות" (למשל שהשמש זרחה בשעה X פחות או יותר וכד') או דבר שראיתי בעיני או ששמעתי מאדם מהימן עלי שראה בעיניו , לבין שמועה רחוקה (שאבי שמע מאביו , ששמע מאביו וכו') לבין ניתוח נתונים ויצירת תאוריה/מודל מדעי/ת , וחזרה להסיק ממנו מסקנות על המציאות ?
אם כך , אשמח אם תנמק את מדוע , לי זה נשמע פשוט עוד יותר מ"זיל קרי דבי רב" ....
בתודה מראש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2004 12:17 לינק ישיר 

הידיעה שהשמש זרחה בשעה X איננה מן המפורסמות. ישבתי בחדר מבודד , לא דיברתי עם אף אחד , לא שמעתי שום דבר. רק הסתכלתי על השעון ועל זה הסתמכתי. ניתחתי נתונים (מיקומם של מחוגי השעון), יצרתי לי תיאוריה/מודל (על אופן פעולתם של שעונים ויחסם לזמן) וחזרתי והסקתי ממנה על המציאות.

כמו שאמרת, ישנם ידיעות בסיסיות שאינם צריכים הוכחה. ומידיעות אלה ניתן לפעמים להסיק גם על אירועים רחוקים מאד בזמן(כמו ליקויי חמה).

עדות של אדם מהימן איננה הכלי הכי טוב לביור האמת. ישנם עדויות שאיננו מקבלים בדיוק בגלל שהם אינם מתקבלים על הדעת ואינם תואמים ידע שיש לנו על המציאות. לא נקבל בשום פנים ואופן עדות של אדם מהימן שיאמר שהזריחה אחרה היום לבוא בשעתיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2004 12:22 לינק ישיר 

יתירה על כך , עדות של אדם מהימן אינה עומדת בניגוד להיסק על סמך הנחות אודות המציאות , אלא היא מקרה מיוחד של הסתמכות על הנחות כאלה. קולו של אדם הדובר אלי , או האותיות על הדף , הם לא פחות ולא יותר מאשר תופעה פיזקלית. כאשר אני מסתמך על עדות בכתב , אני מסתמך ,בין השאר, על כך שלא יכול להיות שנשפך דיו ונוצר דף כזה במקרה. על הנחה זו אין לנו עדות , הסתמכות על עדות נסמכת על ידע פיזיקלי ולא להיפך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2004 12:27 לינק ישיר 

1. לא הבנתי , איך ידעת באמת מתי זרחה השמש , רק עפ"י ההסתכלות בשעון .

2. בנוגע ליכולת להסיק מסקנות לעתיד , אני מסכים איתך שע"י התבוננות בנתונים וניתוחם , אפשר להסיק מסקנות על המציאות , שיאומתו בהרבה מקרים.

3. עדות של אדם מהימן היא כן הכלי הכי טוב לברור האמת , בזמן שלא מדובר על אמת שהיא מן ה"מפורסמות" , אליה אנחנו מתייחסים כאמת שלא צריכה ברור כלל ...
(נראה לי שמאחורי הקלעים אנחנו דנים עכשיו בסוגית עדות החודש...)
יום נעים . |צריך ללכת עוד מעט אחזור מאוחר יותר בל"נ|

תוקן על ידי - אישציפור - 02/08/2004 12:30:17

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2004 12:29 לינק ישיר 

וואללה, איך ניחשת?

"...למאי נפק"מ? - לאכחושי סהדי!"

(ומי אמר לך שרק בתחום האסטרונומיע ניתן להשיג ידיעות כאלה?)

תוקן על ידי - מציץ_ונפגע - 02/08/2004 12:31:29

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2004 12:35 לינק ישיר 

אף אחד .
דרך אגב , גם אני לא אמרתי דבר כזה .

הטלתי ספק בענין מאוד מסוים ,
וספקי עודינו עומד תלוי ...
המסכן .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2004 12:41 לינק ישיר 

לא הבאת שום נימוק להטלת ספק עקרוני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2004 14:17 לינק ישיר 

חברה
לאיפה לקחתם את האשכול .נחזור לענין ונאמר שהדיון הוא האם ערכי התורה בענינינשים שויון חופש עבדות עונשים וכדו".תקפים והאם אין מקום להודות .שבתחום זה נשארנו מאחור .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2004 14:41 לינק ישיר 

בטהובן,

בהנחה (שאם היא מופרכת אז תתייחס אליה כדוגמא גרידא) שאתה דמוקרט שערכי הדמוקרטיה הם נר לרגליו, האם אתה מוכן להצהיר שערכיך מותנים בתפיסת העולם המדעית בה אתה אוחז כעת וכשזו תתמוטט, חלילה, תחזור בך?

נניח שמחקר מדעי מוסמך של פרופ' באוניברסיטה הנוהג לעטר את גופו בחולצת פלאנל משובצת ולא בקאפוטה שחורה נטולת חשש שעטנז, יגלה כי המין הנשי או בני האדם יוצאי יבשת דרום אמריקה הינם בעלי מידת אינטלגנציה נמוכה מאשר אחרים, האם הדבר ישפיע בעיניך על ערך השויון בין המינים ובין בני האדם? האם הוא יביא אותך להכיר בנחיתות קבוצות אנושיות אלו?

ובכלל, האם אתה מוכן להצהיר עקרונית על האפשרות שתגלית מדעית מוכחת כלשהי עלולה לגרום לך לשינוי ערכי?

אני מניח שתשובתך תהיה שלילית, או, שתנסה להסביר שערכיך אינם תלויי תפיסת עולם מדעית. אני אסכים לטיעון שכזה.

ההחלטה לחיות באורח חיים מסויים אף החלטה ערכית, וככזאת, היא פרי רצונו של האדם ואינה תלויה בתפיסת עולם מדעית זו או אחרת.

עובדה היא שישנם אנשים דתיים רבים שתפיסת עולמם המדעית אינה רחוקה ואולי אף אינה שונה משלך (אם תתאמץ לקרוא בפורום ולא להטביע את דעותיך הקדומות באחרים, אולי תבחין בכך אף אתה). בד בבד, ישנם אנשים 'לא דתיים' רבים שאוחזים בראיית עולם מוטעית, מנקודת מבט מדעית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2004 18:11 לינק ישיר 

ממללא:
יש לך חוסר הבנה בסיסי לגבי מהו מדע.
המדע אינו דת. הוא אינו תפיסת עולם, ולרוב גם לא הבסיס לה.
המדע הוא דרך חשיבה מסויימת בעזרתה אנו מנסים לתאר ולהבין את העולם כפי שהוא במציאות.
אגב, מחקר כזה נעשה בשנות ה70.
שמו: דו"ח קולמן.
פורסם בספר מאת ארתור ינסן.
במחקר נמצא כי השיגי הסטודנטים השחורים באוניברסיטאות בארה"ב נמוכים ביחידת תקן שלמה (במקרה זה כ 20%) מהשגי שאר הסטודנטים. כדי לשלול אפשרות שהסיבה היא סוציו אקונומית נסדקו במחקר גם סטודנטים היספניים שמעמדם באוכלוסיה היה נמוך יותר משל השחורים בארה"ב בעת ההיא.
כמה שעות לאחר פרסום הספר הוא נאסר לפרסום וסוכנים פדרליים של ממשלת ארה"ב החרימו אותו מן החנויות, בשל חומר הנפץ החברתי שמעורר מחקר כזה.
גם אם המחקר נכון, לא הייתי חושב כי יש להפלןת אנשים שצבע עורם שחור עקב העובדות שהוא מעלה. שונות גנטית קיימת בין בני אדם, היא חלק מטבעם. הזכויות הבסיסיות שמורות לכל אדם בלי קשר לרמת האינטליגנציה שלו.
אנא אל תיפול בפח הזה המשווה מדע לדת או לתפיסת עולם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2004 18:25 לינק ישיר 

בטהובן
סליחה על הסטיה מן הנושא אך האם תוכל להסביר לי
כדמוקרט, מדוע לדעתך נכון לתת משקל שווה לדעתו של אדם שמנת המשכל שלהם נמוכה ולחברו שדעתו עולה עליו,גם בנושאים כלליים[מדיניות וכדו']ולא רק חברתיים?
הרי גם בחברה מוסכם שילדים,ונערים שלא הגיעו לסף שקבעה החברה אינם רשאים להשתתף בשיח הדמוקרטי.
אין זה אלא שאף אתה מושפע ממוסכמות כמו אין אדם שאין להתחשב בדעתו וכדו' וא"כ מה לך כי תלין?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2004 18:29 לינק ישיר 

פשוט מאד.
אנו שונים מאד זה מזה.
אולם בדמוקרטיה לכולנו אותם זכויות בסיסיות. כמו כבוד האדם, חירותו, הזכות לגדל ילדים, הזכות לבחור מי ישלוט בנו - כל אלו זכויות המוקנות בדמוקרטיה לכל אדם מעצם היותו אדם.
מי שכן חשב שצריך לתת זכויות רק לאנשים עליונים היו הנאצים, וראית מה יצא מזה. היכן זה התחיל והיכן זה נגמר...

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > איש22: התבוננות בערכי היהדות והעולם
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 ... 9 10 11 לדף הבא סך הכל 11 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.