בית פורומים עצור כאן חושבים

הבעש"ט: עצור כאן משנים - אחיה השילוני

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/8/2004 09:06 לינק ישיר 

רב צעיר,
בית הלל ובית שמאי דוקא היו קיימים לפני החורבן (מאז הלל ושמאי, בעצם). בית שמאי כקבוצה נעלם עם החורבן, אם כי כמה משרידיו המשיכו לפעול (ור' אליעזר הוא, כנאה, הדוגמה הבולטת לכך). לאחר החורבן נעלמו לא רק הכתות אלא גם הצדוקים, למשל; הצדוקים נעלמו מאחר שבני השכבה החברתית שלהם נהרגו או איבדו את נכסיהם ומעמדם, ואילו הכתות נטו יותר בכיוון של קנאות דתית, וממילא גילו מעורבות גדולה יותר במרד - מה שהוביל גם למותם של רבים מחבריהן, וגם (אני משער) לכך שהרומאים לא נטו לאפשר להן להתגבש מחדש לאחר החורבן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2004 11:15 לינק ישיר 

גם וגם

א. כמדומני שגם הצדוקים נחשבים ל"כת", ולכן כללתי אותם יחד עם האיסיים וכו'.

ב. לגבי בית הלל ובית שמאי. אין לנו ממש עדות היסטורית לכך שהיו קיימים זרמים שונים, או בתי מדרש שונים בקרב היהדות הפרושית בזמן הבית, יוספוס מדבר הרבה על הפרושים אבל לא מזכיר כלל שתופעה כזו קיימת [1].

ג. חז"ל עצמם מספרים על קרבות קשים בין בית הלל ובית שמאי. כלנו מכירים את המשנה האידילית שמספרת על כך שלא נמנעו בית שמאי ובית הלל להחתן זה עם זה וכו'.

אולם יש אגדה של חז"ל שמספרת לנו על קרבות קשים בין שני הבתים, בהם נהרגו אלפים (!). כך שברור שלא תמיד המצב היה של "והאמת והשלום אהבו", וברור שהחורבן גרם לטלטלה נפשית עזה, ולחשבון נפש עמוק ביהדות.

זוהי אכן שאלה היסטורית חשובה, כלומר מדוע לאחר החורבן הכתות נעלמו לחלוטין ללא השארת שריד, ואילו תופעת בתי המדרש השונים נוצרה פתאות. ההסבר שציטטתי לעיל הוא רק הסבר אחד. אינני אומר בהכרח שהוא ההסבר הנכון. ועוד, הרי זה ידוע לכל שקשה לתת הסבר אחד תמציתי לתופעה היסטורית כלשהי. אולם בכל זאת כתבתי שזה ההסבר החביב עלי מפני שגם אם הוא לא נכון מבחינה היסטורית, אזי הוא נכון מבחינה אידיאלוגית (ובכך אני למעשה הולך בדרכם של חז"ל וד"ל)

_____
[1] יש אומרים ש "פוליו" ו"סמיאס" שאותם הוא מזכיר הם הלל ושמאי, אבל זה לא מוכרח, ובכל אופן הוא מזכיר את החכמים, ולא שיש להם בתי מדרש שונים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2004 12:45 לינק ישיר 

הנה המקורות למה שכתבתי אודות בית הלל ובית שמאי:

תלמוד ירושלמי מסכת שבת דף ט ע"א(דפוס וילנא):

תנא ר' יהושע אונייא: תלמידי בית שמאי עמדו להן מלמטה והיו הורגין בתלמידי בית הלל.
תני ששה מהן עלו והשאר עמדו עליהן בחרבות וברמחים.
תני שמונה עשרה דבר גזרו ובשמונה עשרה רבו. ובשמונה עשרה נחלקו

מגילת תענית (מהדורת נוייבאור, עמוד 24):

"בתשעה בו (באדר) גזרו תענית שנחלקו בית שמאי ובית הלל ונהרגו שלושת אלפים מתלמידיהם".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2004 13:11 לינק ישיר 

לרב צעיר.

נדמה לי שהרס"ג בוויכוח עם הקראים שטענו שהיהודים קובעים הלכות ע"י שהם הורגים את מתנגדיהם, והם הביאו ראיה מירושלמי זה, והרס"ג טען שזה לא נכון.

זכור לי שהדברים גם מצוטטים על הדף, ע"י אחד ממפרשי הירשלמי.

הירושלמי אינו בידי עתה.

אם נקבל את דברי הירושלמי כפשוטם, האין זה מעורר שאלה גדולה, על כל האיסורים שגזרו עליהם באותו היום, בכח הסכין-גזרות י"ח (ויותר) דבר?

על ההריגות שבאותו היום, ועל התאריך בארבעה באדר, (ראה רטנר באהבת ציון וירושלים שבת פ"א ה"ד), ראה בספרו של ישראל בן שלום: "בית שמאי ומאבק הקנאים נגד רומי, הוצאת יד יצחק בן צבי בפרק י"ח דברים שגזרו בו ביום", עמוד 262.

תוקן על ידי - נישטאיך - 05/08/2004 13:51:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2004 13:18 לינק ישיר 

השאלה האם להחשיב את הצדוקים ככת או לא היא עניין של טעם. לי נראה נכון יותר לא לסווג אותם ככת, אלא כמפלגה; הם לא הסתגרו ולא התנתקו מהכלל, אלא היו חלק בלתי נפרד ממהלך העניינים בירושלים, וניסו, בדיוק כמו הפרושים, להשליט את תפיסתם על הכלל. קשה לדעת מה היה היחס המספרי בין המחנות, אבל אין ספק שמספרם של הצדוקים לא היה שולי או מבוטל. אנחנו מושפעים לא מעט ממבט המעמיד את הפרושים במרכז, שעוצב עבורנו ע"י חז"ל. גם יוספוס אינו אובייקטיבי במיוחד ביחס לפרושים (בעיקר בקדמוניות היהודים, כמדומני), ויש לזכור שגם הוא כותב לאחר שהניצחון הפרושי כבר היה לעובדה.

לגבי בית הלל ובית שמאי, אני שב ומציין כי הבתים היו קיימים עוד בטרם החורבן, ודומני שגם המקור שאתה הבאת מעיד על כך. למעשה, בעקבות החורבן הפכה היהדות פחות פלורליסטית ולא יותר; החורבן הביא לתחילת תהליך הסטנדרטיזציה של ההלכה. יבנה היא המקום בו הוכרעה ההלכה כבית הלל, וגם בתחומים אחרים הוחל שם באיסופן ובגיבושן של הלכות, כמו גם בהאחדת התפילה ועוד. בית שמאי נעלם עם החורבן, ויבנה לא התחלקה כבר לבית שמאי ובית הלל. דיונים בתהליכים אלה ניתן למצוא במאמריו של פרופ' ספראי המנוח על ריב"ז ועל ר' עקיבא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2004 14:14 לינק ישיר 

גם אני נוטה לקבל יותר לקבל את הגישה שבעקבות החורבן הפכה היהדות לפחות פלורליסטית (בלשון המעטה). הגיונית לא יתכן שתפיסה אחת שלטת (הפרושית), עם שרידים מועטים לביטויין של תפישות אחרות, תשקף פלורליזם.

תוקן על ידי - עכנאי - 05/08/2004 14:16:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2004 14:36 לינק ישיר 

השתמשתי במילה "כת" במשמעות המקורית שלה, ולא כמו שכיום משתמשים במילה זו כדי לתאר לקבוצות קטנות, ובדרך כלל תמהוניות.

חז"ל תמיד מתייחסים אל הפרושים, הצדוקים והביתוסים (=איסיים, ואכמ"ל) כאל כתות, וגם יוספוס מזכירם כשלושת הכתות של בית שני.

בעניין הפלורליזם, לפי הגדרתי פירושו של פלורליזם הוא שמחלוקת היא לגיטימית. אין זאת אומרת שעלינו לקבל כל דעה כ"אמיתית", אבל אנחנו כן מוכנים ש"קולות שונים" ישמעו בבית המדרש. וגישה זו באה לידי ביטוי באמרה המפורסמת "אלו ואלו דברי אלוהים חיים".

זוהי עובדה היסטורית שבבית שני המחלוקת לא נתפסה כדבר לגיטימי, אלא נהפוך הוא. ברגע שקמה קבוצה של אנשים שהחליטה שהיא מפרשת את התורה באופן אחר, אזי היא פרשה מכלל ישראל, והחליטה שרק היא נחשבת ל"יהדות", וכמו שאנו רואים למשל ממגילות מדבר יהודה. במילים אחרות, המחלוקת נתפסה כגורם מפלג, ולא כביטוי לגיטימי של דעות שונות.

אולם לאחר החורבן הכתות נעלמות באופן מסתורי. יותר אין מחלוקות חריפות כאלה שמובילות להתפלגות ולפיצול של העם, אלא לפתע יש "דעות שונת". רבי מאיר אומר כך ורבי יהודה אומר כך. בית הלל אומרים כך ובית שמאי אומרים כך וכו' וכו'. ריבוי של בתי מדרש שונים נחשב לתופעה לגיטמית, ויותר אנו לא נתקלים במושג של "כתות" כפי שהוא רווח בבית שני.

כמובן שאני מסכים לכך שהייתה מגמה של סטנדרטיזציה, וביחוד של קביעה הלכה אחידה, מגמה שבאה לידי ביטוי בצורה הקיצונית ביותר אצל רבן גמליאל דיבנה, והסיפור על תנורו של עכנאי יוכיח (וכן שאר הסיפורים על המחלוקת בינו ובין חכמי בית המדרש). אולם כאמור, אינני חושב שיש בכך פירכא לדברי.

כמובן שאינני מנסה "להלביש" על חז"ל תפיסות פלורליסטיות מודרניות. ברור לי שהם היו רחוקים מאוד ממה שכיום מכונה כפלורליזם. אולם, אני כן חושב שבאופן יחסי חלה ביהדות התפתחות מסויימת לכיוון זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2004 15:33 לינק ישיר 

רב צעיר,
מה פלורליסטי יותר: מצב בו קיימים אורתודוקסים, קונסרבטיבים ורפורמים (וכל אחד מהם חושב שדרכו היא הנכונה), או מצב בו כולם אורתודוקסים, אלא שמוסכם עליהם שמותר לט"ז לחלוק על הב"ח?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2004 16:05 לינק ישיר 

דברי ר"צ מופרכים, שכל המחלוקיות בין ר"ע ר"א ור"י ור"ג קרו רק אחרי החורבן, ולבטל מאות (אם לא אלפי) עדויות מתחום ההלכה ומתחום האגדה! (אם כי באופן מופשט יש מקום לתיאוריה שככל שיש מקום למחלוקת אין צורך להתפלג באופן קוטבי אנשים באים על סיפוקים בהיתר להתבטאות). כמו כן אין להביא ראי' כלל מיוסף שכה מיעט לתאר מחיי היהדות והדת הפנימי שיבא לפרט מחלוקת ר"א ור"ג!

לי נראה הסיבה הפשוטה להיעלמות הכתות שכן כל הכתות לא השכילו לבנות לעצמם "יבנה" משלהם, שהרי כל הכתות חגו מסביב המקדש והשלטון וכאשר התבטל המקדש והשלטון המרוכז התאדו והתייבשו שכן זכות קיומם נמוגה.

רק היהדות הפרושית שחיו חיים טכסטולים (ולזה איני מכוון לטכסט התושב"כ, אלא דוקא להיפוך התושבע"פ שהופכת את הטכסט לדבר דינאמי ויצירתי, שהתורה לא קפואה ולא מתאבנת) יכלו להמשיך להתקיים בלי מקדש מרכזי.

ר"צ,

מוזר שכל ביקורת הקבלה שלך שקלטו מן אגנוסטיים, והרי אצלך גם הקורפוס של חז"ל המקובל הבתר חורבנית, קלטו מן כל הבא ליד? ולמה זה מרגיז אותך (התשובה אני יודע, שכן התיאלוגיה של הקבלה על אחדות הפנימית של התורה מוציא אותך מדעתך, אך הנימוק הרשמי זה הרי שזה תכנים זרים, והאם יש משהו זר ליהדות אליבא דידך?)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2004 22:44 לינק ישיר 

גם וגם

בעניין פלורליזם, הרי שברור שלהיות פלורליסט אין פירושו של דבר שכל דעה והשקפה היא לגיטימית בעיניך. פלורליסט חילוני, למשל, לא יסכים לקבל השקפות עולם נאציות כלגטימיות.

להיות פלורליסט פירושו שאתה מוכן לקבל יותר מדעה אחת (קרי: הדעה האישית שלך) כמייצגת את "האמת", אלא אתה מוכן לקבל עוד דעות שונות כלגטימיות ובעלות זכות קיום משלהן.

הוא הדין לגבי חז"ל, כשאני טוען שהם היו פלורליסטים, הרי שברור שאין זאת אומרת שכל דעה היייתה מקובלת עליהן. אין ספק שהיו דעות שנחשבו בעיניהן ככפירה ומינות. אולם, וזוהי הנקודה החשובה, הם היו מוכנים לקבל דעות שונות, ותמכו במציאות של מגוון קולות בשיח ההלכתי. לכן רבי יהודה הנשיא כלל את כל הדעות של התנאים במשנה, במקום ליצור חיבור הלכתי שמכיל רק דעה אחת - הדעה שלו [1].

כפי שכבר ציינתי, גישתם של חז"ל בנושא זה באה לידי ביטויה המובהק באמרה המפורסמת: "אלו ואלו דברי אלוהים חיים - והלכה כבית הלל". חשוב מאוד לזכור שחז"ל עצמם מספרים לנו שבתקופת הבית הייתה מחלוקת חריפה מאוד בין בית הלל ובית שמאי בה נהרגו אלפים [2], אולם מאוחר יותר המחלוקת שככה ושני הבתים חיו ביחד בשלום.

אכן, חז"ל הבינו שיש צורך בקביעת נורמה אחידה לעם, ולכן כאמור אע"פ שאלו ואלו דברי אלוהים חיים - בכל זאת ההלכה היא דווקא כבית הלל. אולם אין פירושו של דבר שדברי בית שמאי נדחים לחלוטין - כמו שהיה בזמן הבית לגבי הכתות השונות.

אי אפשר להתעלם מכך שהמציאות ההיסטורית הייתה שונה לאחר החורבן מאשר לפניו. כמובן שאינני אומר שמדובר על מהפך בן לילה, אלא מסתבר יותר שמדובר על תהליך הדרגתי. אולם בכל אופן, לפני החורבן המחלוקת נתפסה כתופעה שלילית ומפלגת, ואילו לאחר החורבן היא הפכה למציאות של לכתחילה.

כאשר משווים את המחלוקות בין הכתות למחלוקות בין התנאים, קשה למצוא את ההבדל ביניהם. בסופו של דבר גם אצל התנאים היו מחלוקות מהותיות בהלכה ובהשקפה, וקשה להבין מדוע דעתם של האיסיים למשל היא "אפיקורסות" ואילו דעתו של שמאי היא לגיטימית, אלא אם כן נתלה את הדבר בשינויי גישה היסטוריים.

_______
[1] אגב, יש מחלוקת מפורסמת בקרב החוקרים (אלבק אפשטיין) האם רבי בכלל התכוון לפסוק הלכה במשנה. אבל גם למאן דאמר שהוא כן כיוון לעשות זאת, עצם העובדה שהוא לא מציין זאת במפורש, אלא רק מצטט את מגוון הדעות, מראה שהוא היה בעל השקפה ,פלורליסטית".
[2] וגם מבלי להכנס לשאלה האם מדובר על גוזמה או לא, ברור שיש לפחות גרעין היסטורי למסורת זאת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2004 22:50 לינק ישיר 

"וגם מבלי להכנס לשאלה האם מדובר על גוזמה או לא, ברור שיש לפחות גרעין היסטורי למסורת זאת"

בא לו זה גוזמא, לא בא לו זו המצאה. שרירותיות תחת מעטה של מדעיות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2004 21:46 לינק ישיר 

מאחר ובוגי תלה בי הריני לפרש את דברי ולדייק בהם:

א. הבעש"ט שינה וחידש ב2 ענינים מרכזיים שצויין במיוחד ע"י מתנגדי החסידות: שינוי נוסח התפילה ושינוי בשחיטה בחלפים מלוטשים. השינויים הזה אינו צריך לראיה ומופיעים כמעט בכל כתב בן הזמן, נגד החסידות.

ב. כפי שכתבתי, ה"תולדות" הוא זה ש"גילה" שהבעש"ט למד אצל אחיה השילוני. (אין לזה שום מקור מוסמך מהבעש"ט עצמו) והוא זה שטוען שעקב זאת רשאי הבעש"ט לחדש.

פעם הבאה בוגי, עדיף לתלות ב"אחיה השילוני" מאשר ב"מוישה גרויס".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2004 08:41 לינק ישיר 

מוישה, תודה. לא כ"כ תליתי. את אחיה הכרתי אבל לא את ההשלכות. לי אין את ספר 'התולדות' וזכרתי מהדיון של פעם בו הצבעת על השלכות מעשיות (בינתיים הובא לכאן על ידי לינקי).

מיימוני, בעיקר התכונתי באשכול (וגם באשכול על התכלת של הרשבא) להצביע על כך שהעקביות היחידה שיש בדת זה ללכת אחרי מה ש'מקובל' בעם, נקודה. גם לא מנהג אבותינו קובע, אלא מנהג רחובינו ולא כל כך משנה אם המקור מיוצג כמסורת כבידה או כאיזו אגדה ילדותית. תראה, גם זה מאשכנז שרוצה להחזיר 'מנהג אבות' נקלע בהתנגדות. אז שלא 'יתנפלו' המגינים על 'דעת רחובינו' כאילו שמייצגים את האלוהים יותר מרבצי, ממייציץ, ממני ומכל 'הקויפרים'.

תוקן על ידי - בוגיעלון - 08/08/2004 8:46:49

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2004 10:39 לינק ישיר 

הערות על נוסח ספרד (בר_בי_רב)
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=390474

http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?whichpage=2&topic_id=416958

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2004 10:43 לינק ישיר 

בוגי, אני נראה לך קויפער אני????

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הבעש"ט: עצור כאן משנים - אחיה השילוני
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.