בית פורומים עצור כאן חושבים

הבעש"ט: עצור כאן משנים - אחיה השילוני

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/8/2004 05:05 לינק ישיר 

ר' משה.

פולמוס המתנגדים התחיל בזמן המגיד ממזריץ והגיע לידי התפרצות אלימה בשלהי ימי המגיד ממזריץ (קיץ תקל"ב), ולא בזמן הבעש"ט, מכיון שכן קשה לומר שההתנגדות משקפים שינויי הבעש"ט.

תקנת הסכינים הריהי בוודאי תקנת המגיד ממזריץ (כפי שמפורש במקורות שונים) ולא של הבעש"ט, וכן לא ברור ששינוי נוסח התפלה בזמן הבעש"ט חרגה מתפילת יחידי סגולה. ושתיהן אין הן שינויים הלכתיים רציניים החורגים מתקנות שונות של רבנים בישראל מדי פעם.

נקודה נוספת. כפי שכבר העירו כאן הבעש"ט עצמו באגרתו הידועה, המקובלת כאותנטית אפילו אליבא החוקרים הכי מחמירים, כותב שיש לו מורה שמיימ י התולדות רק בא ופירש זהותו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/8/2004 09:38 לינק ישיר 

מסתברא

בוא ואגלה לך סוד אבל רק לך (כל מי שלא מסתברא שלא יסתכל כאן ויעבור הלאה). גם לי יש מורה שמיימי, (כמעט) על כל מה שאני כותב. המורה הזה חי אפילו יותר מאחיה השילוני והוא מקור קדום בהרבה לאחיה השילוני. המורה הזה מתגלה לי לא במערה ולא על הר וגם לא בבום בום טראך טראך של קולות וברקים, אלא בקול דממה דקה אבל בפני כל באי עולם.

רוצה להכיר אותו גם? עשה 'מעשה דיקרט'!

תוקן על ידי - בוגיעלון - 09/08/2004 9:40:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/8/2004 22:08 לינק ישיר 

ר' מסתברא:

א.
אתה מתייחס רק לפולמוסים הגדולים, אבל ברור שהחסידות עוררה התנגדות עוד קודם לכן ואף בחיי הבעש"ט כפי שיעידו הפיטורין של ה"תולדות" מכהונתו כרב בעירו וכפי שגם הר"י עמדין בספרו שנכתב בשנת תקי"ח מתקיף את החסידות עוד בחיי הבעש"ט וכן המרכבת משנה שמתקיף את החסידות בספרו שהודפס שנת תקי"א האחרונים מביעים גם הם ביקורת על מנהגים משונים אצל החסידים.

ב. המגיד עצמו תלה את שינויי הסכינים בבעש"ט וטען שעשה זאת כשהוא שוחט. אינני יודע למה אתה טוען ששינוי הנוסח זה דבר של מה בכך כאשר אתה רואה שהדבר צויין בהרחבה על ידי גדולי הרבנים שבאותן דורות כדבר חמור.

ג. איני מבין מה ראיה מצאת באותה אגרת בה אומר הבעש"ט שביקש ממורו ורבו לסייע לו. האם לא סיפורי החסידים עצמם מלאים בדוגמאות של שני אנשים ארציים מאוד העולים יחד לשמיים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2004 18:26 לינק ישיר 

האם אתה יכול להצביע למקור שהמגיד טען שמיחס הסכינים לבעש"ט? מעולם לא ראיתי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2007 16:56 לינק ישיר 

דורש_אמת: ?

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=558159&whichpage=18

הבעש"ט התגלה לעולם לאחר גזירות ת"ח ות"ט שהיו גזירות קשות על עם ישראל , ולאחר מכן היה את הכת שבתי צבי והפרקניסטים אני מקוה שאנני טועה בשם , בשעתו כשבעש"ט האיר את העולם היו לא מתנגדים רבים , אבל כל מי שפגש אותו פנים בפנים התנגדותו ירדה , וכל כך למה , מה היה מיוחד בבעש"ט שלאחר מפגש איתו הצליח להוריד את ההתנגדות , ולעומת זאת למה הבעש"ט לא הלך להפגש עם כל אחד , למה הבעש"ט המתין שיבואו אליו?

הבעש"ט למד תורה מאחיה השילוני , שהיה ממקבלי התורה , ועל כן הבעש"ט קבל ישירות מפי אחד העומדים בהר סיני את כל התורה ,הבעש"ט העביר את זה להרב המגיד ממעזריטש, ולעוד תלמידים , ועל כן זאת היתה גדלותו של הבעש"ט שמשמים ריחמו עלינו וידעו ששאלות מהסוג הנ"ל יגיעו , והשאלות יהיו קשות , והאמונה לבד לא תספיק , ועל כן ירד הבעש"ט לעולם בגוף גשמי , וקיבל את התורה מאחיה השילוני , כדי שאנו בדור קשה זה , יהיה לנו קל להאמין במתן תורה מן השמים , אבל כמובן שכמו שבמעמד הר סיני היו צריכים קודם שיהיה נעשה ונשמע , והכונה שהאמונה קודמת להבנה כך גם היום צריך שהאמונה תהיה קודמת להבנה , ולאחר האמונה יש את ההבנה , כשלומדים את תורת הבעש"ט ומבינים את אחדות התורה והקב"ה ועם ישראל.
וכבר מביא התלמוד במעשה שצדוקי ראה את רבא לומד עם לחץ על אצבעו , ואמר לו עם פזיז אתם וכו' , הרי לנו שלפעמים עודף החשיבה , הוא הגורם לחוסר האמונה , כמו שאת התורה קיבלו באמונה ללא שאלות (עם פזיז ) כך כל יהודי הרוצה לקבל את התורה צריך לקבל את התורה בפזיזות , ורק לאחר מכן הוא יגיע לנשמע.

תוקן על ידי עצכח ב- 15/07/2008 14:55:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2007 16:58 לינק ישיר 

מיימוני:

דורש אמת

מקומה של השאלה הבאה הוא באשכול על הבעשט אבל בכל זאת:

מהיכן אנו יודעים שהבעשט למד מאחיה השילוני?

איך אחיה השילוני לימד אותו אם כבר נפטר מזמן?

אני יודע חלק מהתשובות. אני מבקש תשובה מסודרת שיכולה להוות הוכחה למפקפק.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

מואדיב:

.

נו, מיימוני, באמת!

אדם שיש לו גילוי אליהו ישקר ויגיד שהיה לו גילוי אליהו ?

(עלילות הליטוואק, שם.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2007 16:59 לינק ישיר 

מיימוני

אם אקבל זאת כעובדה , השאלה איך יתכן ממילא יורדת , שנגד עובדות קשה להתווכח .

ועל כן חובת ההוכחה חלה רק על העובדה שאחיה השילוני לימד את הבעש"ט

אני חושב שלפני שמביאים הוכחות יש להגדיר מה נקרא הוכחה , אם למשל אני אומר לך שלמדתי בישיבה פלונית ושמעתי שיעור מאלמוני האם זו הוכחה שאלמוני לימד במקום פלוני , אולי כו ואלי לא ,

כדי שאתה תאמין לי צריך שתהיה הצלבה בין מה שאתה מסתמך עלי לבין כמה זה מחייב אותך , ככל שהדבר יותר יחייב אותך אני ידרש להוכיח יותר על נאמנותי , הרי שלהוכחות אין גבול.
אני אנסה להוכיח עד היכן שידי מגעת ואם יספק אותך מוטב ולא נשאיר את הנושא פתוח.

הבעש"ט אמר לתלמידו הנאמן (הרב המגיד) שלמד מאחיה השילוני , הרב המגיד הכיר את הבעש"ט לעומק וידע שהבעש"ט לא מדומין ולא שקרן , כי הרי גם הרב המגיד היה ספקן גדול בכוחו של הבעש"ט עד שהגיע אליו , והכיר בכוחו , ואמר הרב המגיד שאם הבעש"ט לא היה אומר לו שהוא ילוד אשה הוא לא היה מאמין שהוא ילוד אשה , ועכשיו יתכן והבעש"ט שיקר , והרב המגיד היה תמים והאמין לשקר , היה אפשר לומר זאת אם לא מכירים את גדלותו של הרב המגיד (כי הרי מהבעש"ט לא נתחברו ספרים) אבל לאחר שיודעים את גדלותו של הרב המגיד על ידי מה שלימד את תלמידיו ומעיינים בתורתו , ורואים את רוב החכמה של תלמידו של הבעש"ט רואים שהרב המגיד לא היה תמים , ואם כן אם הרב המגיד האמין לבעש"ט שרבו הוא אחיה השילוני , כוונתי היא שלא מדובר ברעיון שיכלי , אלא הבעש"ט למד עם אחיה השילוני בלבוש בעולם הזה כלומר ראו אותו בעיני בשר.
אינני יודע לומר האם גם הרב המגיד זכה לראות אותו או לא , אבל לצורך ההוכחה אין זה משנה , אלא הנושא המרכזי הוא אם אני רואה בתורת הבעש"ט כחחמה נפלאה שרק אדם אלוקי מסוגל להגיע אליה , אני יאמין לכל דבר שהבעש"ט יספר כעובדה.

ואם אני מזלזל בחכמה זו אני גם יאמר שהבעש"ט היה מדומיין .
 והרי ברור שאם הדבר לא מחייב לא היית מתעסק בענין האם זה נכון או לא , כמו שאתה לא תבקש הוכחות האם פלוני היה בירושלים או לא , אם הדבר לא נפקותא לשום דבר , והיא הנותנת שהוכחה הוא מושג יחסי , כמו שרואים שדיני ממונות צריך שני עדים באיסורין מספיק עד אחד , הרי רואים שהוכחה הוא מושג יחסי.
והיתי אומר כמו שבמשפט רגיל ישנם הוכחות נסיבתיות , הרי ברור שבמקרה זה ישנם הרבה הוכחות נסיבתיות לנכונות הטענה  שאחיה השילוני מורו ורבו של הבעש"ט.

כמובן שתמיד יש את הספקנים שמנסים להלום את ראשם בקיר ולומר שאין קיר , ובזה לא עסקינן.

ואני אמשיך ואומר שגם תלמידו של הרב המגיד הבעל התניא שגם רואים בחיבוריו חכמה גדולה מעיד שרבו של הבעש"ט היה אחיה השילוני , אני חושב שבזה יצאתי ידי חובת ההוכחה.

תוקן על ידי עצכח ב- 15/07/2008 14:55:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2007 17:02 לינק ישיר 

בעלבעמיו:

דורש,
האם המסורת הזו ידועה בעוד חסידויות פרט לחב"ד, וממתי היא ידועה חב"ד?
מדוע הגר"א לא התרשם ממסורת זו?

דורש_אמת:

בעל בעמיו

1. לא לחינם לא הורשה בעל התניא וחבירו להיכנס להגאון מווילנא , הרי לא נתנו להגאון הזדמנות לשמוע את הצד השני.
2. הדבר מקובל בעוד חסידויות אני לא קבלתי זאת מחב"ד.

בעלבעמיו:

דורש,
אנא פרט.

דורש_אמת:

בעל

ר יעקב יוסף מפולנאה תלמידו של הבעש"ט כבר אמר שבמכתבו של הבעש"ט לגיסו ר גרשון מקיטוב שכותב מורי ורבי הכוונה אחיה השילוני שקיבל ממשה רבינו והיה מיוצאי מצרים.

לגבי הגאון מווילנא יש סיפור מפורסם מאחד אני חושב שקראו לו ר שמואל לא זוכר את משפחתו , שבאחד משיחותיו עם הגאון בלימוד הקשה לו הגאון קושיה חזקה ואמר לו מי שיתרץ לי זאת" אוביל מאניה לביה מסותא" , ואות ר שמואל היה אצל בעל התניא ובעל התניא אמר לו תירוץ , ור' שמואל הנ"ל הביא את התירוץ להגאון מבלי לנקוב בשם המתרץ , והגאון התלהב מהתירוץ , כשתחיל המחלוקת אמר אותו ר שמואל להגאון האם זכורה לך אותה קושיה והתירוץ , דע לך שבעל התניא היה המתרץ , ענה לו הגאון עכשיו אתה לא נאמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2007 17:07 לינק ישיר 

כמדומני שבאגרת הבעש"ט מוזכר רבו הידוע אך לא אחיה השילוני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2007 17:07 לינק ישיר 

ירוחםשמ:

דורש אמת
האם אתה באמת חושב כדורש אמת שאלו הוכחות? שהוא אמר שההוא סיפר שהשכן שמע....

מודה ועוזב

בעלבעמיו:

אנסה לחפש. תודה.
אולם האם אין בקבלת תורה מאחיה השילוני משום לא בשמים היא?

דורש_אמת:

בעל
אחיה השילוני לא לימד תורה ששמע בשמים אלא תורה ששמע ממשה.

ירוחם
הקדמתי בתחילת דברי שאני מוגבל בהוכחות , ומי שרוצה יקבל ומי שלא לא יקבל.

מי שלא רוצה לקבל לא יעזור שום דבר , רק עם הקב"ה התגלה אליו פעם נוספת כמו שהיה בהר סיני , אבל כבר התורה הבטיחה שמעמד כזה לא ישנה .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2007 17:10 לינק ישיר 

nmzilber:

דו"א.
אני בטוח שתקבל את תוכחתי על הלשון "לא נתנו להגאון הזדמנות לשמוע את הצד השני". אף גדול הראוי לשם זה, וקו"ח הגאון אינו מישהו שעסקנים ומשמשים מוליכים אותו באף. אלא: הגאון מטעמיו לא רצה לשמוע את הצד השני. אחד הטעמים בוודאי הוא שהם לומדים ממלאכים ומנשמות והוא לא מוכן לקבל ממקורות כאלו.
האם לדעתך עדיף ללמוד ממקורות עליונים או משכלו? כידוע באו לגר"א הרבה מגידים וגירש את כולם. אשמח גם לקישור לאשכולות רקודמים בנושא.
ועוד שאלה: למה הבעש"ט למד דווקא מאחיה? למה לא מ"מגיד" או מאליהו כמו הרבה גדולים?

לגבי "לא בשמיים"- יש בזה דעות שונות הרי יש שו"ת מן השמיים לר' יעקב מטרויש, וכן בראב"ד בעניין הדס שנקטם "כבר הופיעה רוה"ק בבית מדרשנו והעלינו שהוא פסול" (לולב ח' ה').

ירוחםשמ:

אליהו היה עסוק עם יתר הגדוליים

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2007 17:13 לינק ישיר 

א66:

דורש אמת

א.      מי אמר שהמגיד היה ספקן גדול?

ב.      מי אמר שהבעש"ט אמר למגיד את מה שאמר?

ג.        כאילו – אם הבעש"ט לא היה מספר לו שהוא ילוד אשה מה בדיוק היה המגיד חושב? האם בתיאוריה היה המגיד מסכים להגדרות אנוש כבן האלוהים או משהו דומה? האם בתיאוריה יכלה השקפת המגיד להיות נוצרית?

ד.      מי אמר שהמגיד אמר שאם הבעש"ט לא היה אומר שהוא ילוד אשה לא היה מאמין בכך?

ה.      מי אמר שהבעש"ט אמר למגיד שהוא ילוד אשה?

ו.        האם כל מה שחכם גדול אומר ומספר הוא אמת?

ראיה צריכה שתנתן ממקור חיצוני – ואולי כדאי לחזור שוב על המעשה שהוזכר כבר במהלך אשכול זה, באותו שסיפר שראה את אליהו והיה נאמן על כך משום שמי שראה את אליהו אינו משקר.

nmzilber:

א66.
ח"ו, אלא שאם לא היה הבעש"ט אומר היה המגיד חושב שהוא מלאך. ואפשר שלא להבחין ביין מלאך לאדם כמו אשת מנוח בהפטרת השבוע הקודם. ואפילו אצל שמואל בתחילתו מצאנו דבר דומה, שלא הבחין שמואל בין קול ה' לקול אדם.
אלא שזה ההבדל ביין פוסק ל"רב פורים". כידוע רב פורים הוא מעלה גבוהה מאוד ששיכת לפנימיות ולסוד, אלא שאינו מבחין בין נסתר לנגלה, ובין עולמות עליונים לעולמנו השפל. למשל, הגר"ח זוננפלד אמר על הרב קוק שהוא "רב פורים". ומכל מקום, הרב קוק לא פוסק כך

בעלבעמיו:

מתי הרב זוננפלד אמר ביטוי כזה?

nmzilber:

זכור לי שראיתי את זה כתוב בספר "האיש על החומה" לזכר הרב זוננפלד. זה גם סיפור ידוע  בישיבות הרב קוק. דרך אגב, הרב קוק היה "רב פורים" כפשוטו בשנה שהיה בוולוז'ין.

א66:

nmzilder

בכל הדוגמאות, חשבו מלאכים לאנשים - לא להיפך. וגם זאת לא לאורך זמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2007 17:18 לינק ישיר 

דורש_אמת:

לגבי הגאון מווילנא אימו צוותה עליו לא לקבל את החסידים והוא לא קיבל אותם מטעמי כיבוד אם.

זילבר

הגאון למד גם מאליהו הנביא .

מה הסיבה שהבעש"ט למד מאחיה איני יכול לדעת.

הסיבה שהגאון גירש מגידים , מגיד הוא נוצר מתורתו של האדם והוא יכול לטעות כך כותב האר"י, אבל אליהו קיבל את התורה ממשה , ולכן הגאון למד מאליהו , וכמו כן למד עם עוד נשמות גבוהות שקיבלו את התורה , אבל ללמוד ממגיד כתוב בהאר"י שהדבר קצת מסוכן , ואין כאן מקמו להאריך.
ולכן יתכן שבעצם לא היתה מחלוקת בעצם התורה , ןאם תעיים בפירושי הגאון על הקבלה , לא נראה שיש חילוק בהבנת הקבלה , חוץ מנושא של צמצום שעל זה כבר גם ר חיים תלמידו של הגאון (עיין נפש החיים) הסכים עם החסידים (בעניו הצמצום) לא לגמרי, רק מוכרח להיות שהטעו את הגאון (על החסידים), וכמובן הדבר איננו תלוי בחסרון הגאון חס וחלילה , כי מי שלומד את תורת הגאון רואה שתורת הגאון אינה סותרת לחסידות , רק שאין בה את שפת החסידות, ומסבירים החסידם שכדי לא לבטל את הבחירה היה חייב להיות שאדם גדול כמו הגאון יתנגד כדי לתת להשאיר את הבחירה החפשית.

כפי שכבר ראיתי בדיוני הפורום אלו המתנגדים לחסידות הם בעיקר המתנגדים לקבלה וממילא גם מתנגדים לפירושי הגאון בקבלה.

לכל אלו שלא רוצים להאמין בבעש"ט אני לא אנסה לשכנע , כמו שאני לא אנסה לשכנע שמתן תורה היה.

א66:

דורש אמת

וזאת כי...?

דורש_אמת:

66א

אני לא מבין מה הכוונה מקור חיצוני ?

ירוחםשמ:

אמונה במתן תורה ואמונה בבעש"ט. חדא מכתא?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2007 17:20 לינק ישיר 

א66:

הוכחה חיצונית היא הוכחה שאינה תלויה במושא הנידון, או מוטב מכך - הוכחה לוגית.

הטענה הקלאסית של הקדמונים [בכללם הרמב"ן בויכוחו] נגד הנצרות והאיסלאם היא - כי אין מעיד על אמיתות נבואת ומופתי נביאיהם זולת הם עצמם וחסידיהם - ועדותם על עצמם אינה נאמנה.  גם הרמב"ם כתב לתלמידו - כי אף באם ישמע על אדם המפורסם כגדול - נפלאות, בל יאמין אם נשמעו הדברים מפיו או מפי תלמידיו, לפי שדרך תלמיד להגזים בשבחי רבו.

nmzilber:

דו"א תודה, ואבקש שתרחיב.
 (אני מאמין בקבלה, ואפילו איני "מתנגד לחסידות" אלא לחלק מצדדיה, וממילא גם לשיטתך כדאי לך לדון איתי.)

1.מה המקור שאם הגר"א ציוותה עליו? ומדוע היה לה עניין בזה?
2.בהנחה שזה נכון: לפי ההלכה לא שייך כיבוד אב ואם בעניני עצמו, כמו נשיאת אשה או מקום לימוד תורה, קו"ח בן בנו של קו"ח בענייני הכלל. לכן לא ייתכן שהגר"א ציית בזה לאמו. (אמנם מקובלני שהרב שך היה מודה לרצי"ה קוק בעניני א"י, פיקו"נ, וגיוס בחורי ישיבה אלולי שאמו ציוותה עליו שלא לשמוע וכו' )
וחשוב יותר:
3.האם יש מקור בכתבי הגאון או תלמידיו שלמד מאליהו הנביא?
4.האם גם בנגלה למד מאליהו?

דרום_חוקר:

<מגיד נוצר מתורתו של האדם והוא יכול לטעות כך כותב האר"י>

כיוון שכן, מה ההבדל בין מגיד שבא בצורה אנונימית, או שבא בצורת אליהו הנביא או אחיה השלוני, מה לנו לפנות לתורת המתים ויש לנו תורת חיים, בנבואה מאת ה'.

בעלבעמיו:

זילבר
על 2 קבל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2007 17:21 לינק ישיר 

אינני יודע המקור רק מקובל שהחיי אדם בקש לאימו שתבקש מהגאון
לגבי שאלתך בהלכות כיבוד אב ואם , הדבר הזה הטריד גם אותי לא בהקשר החסידות, רק בהקשר של לימוד הלכה שהוקשה לי למה הגאון שמע לאימו , אבל לא קבלתי על זה הסבר.
לגבי מקורות שלמד מאליהו לא זכור לי כרגע על מקור בכתובים (יתכן ונפש החיים מביא זאת), אבל אני יכול לברר את המקור אצל קרוב משפחה ליטאי , שהוא דוקא אמר לי על הגאון שלמד מאליהו .

על נגלה לא ידוע לי , אני חושב שבנגלה אין סיבה ללמוד מאליהו היות והנגלה עובר רב מפי רב , רק בנסתר אי אפשר ללמוד רק מאליהו , היות ולא כל הקבלה ההועברה , נכון שלאחר ירידת הבעש"ט וגילוי החסידות , קל היום להגיע להשגת התורה גם ללא גילוי אליהו.
וזה גופא היה חידוש הבעש"ט שגילה שפה לפנימיות התורה שתשמש אותנו עד ביאת גואל צדק.

דרום חוקר

אליהו הנביא זא לא מישהוא בדמות , אליהו הנביא הוא אחד שקבל את התורה בשלמותה ממשה בסיני .

לעומת מגיד שזה בעצם שורש נשמתו של  האדם עצמו ועל כן אם נשמתו אינה זכה הוא עלול לטעות.

וזו גם התשובה מה ההבדל אם לומדים מאליהו או מחקירה שיכלית את נבואת השם , התורה שבכתב הנסתר בה רב על הנגלה , ועל כן אי אפשר ללמוד אותה אלא מקבלה עיין בפירוש הגאון לספרא דצניעותא איך שמסביר את כל פרשת הבריאה על עולמות עליונים , ודברים כאלו אין באפשרות להשיג בכח השכל אלא בקבלה משה מסיני , ואליהו היות והוא לא מת הוא יכול להעביר את התורה מסיני לכל אחד שראוי לכך.

אצל הבעש"ט מעניין שלמד מאחיה להבדיל משאר גדולי ישראל שלמדו מפי אליהו.

תוקן על ידי עצכח ב- 15/07/2008 14:54:15

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הבעש"ט: עצור כאן משנים - אחיה השילוני
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.