בית פורומים עצור כאן חושבים

המגזר החרדי, 'המגזר הלומד'? למה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/8/2004 11:34 לינק ישיר 
המגזר החרדי, 'המגזר הלומד'? למה?

הבוקר יש כתבה בוואלה על תקציב החינוך החרדי. הכותרת היא: 'התלמיד החרדי נהנה מההשקעה הגבוהה ביותר'

http://news.walla.co.il/?w=//581686

הכתבה אמנם נוסחה בצורה שמציגה אפליה. בלי להיכנס להיבט הזה ולצורה בה מזמינים ועושים סטטיסטיקות, אפשר ללמוד מהממצאים (כמו שכתבו שם חלק מהמגיבים) שהציבור החרדי משקיע הרבה יותר שעות וכוחות בלימודים מאשר כל ציבור אחר בארץ. (מסתבר שבתחום התרבות של בילויים וכדומה, לא החרדי הוא שנהנה מההשקעה הגבוהה ביותר).

אפילו אם נניח שההפרש של יותר מפי שלוש מהחילוני ובערך פי 14 מהערבי בתקצוב התלמיד/ה החרדי/ה, נובע מאי דיוקים בעבודה הסטטיסטית וממיומנות הפוליטיקאים החרדים, עדיין לא סביר שזה מסביר את כל ההפרש ושלא ניתן ללמוד שהחרדי הוא ממשיכו של 'עם הספר'!

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2004 11:44 לינק ישיר 

יענטע

לא בדקתי את הנתונים ואם הם לא מוצגים בצורה מגמתית , אבל ,בכל זאת, אם יש בהם אמת , הם אומרים אך ורק שההורים החרדים משלמים פחות עבור החינוך של ילדיהם ומקבלים יותר מהמינה לצורך זה מאשר הורים אחרים. ממש אין לזה שום קשר ללימוד אינטנסיבי יותר או פחות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2004 12:03 לינק ישיר 

יענטע

כפי שציין מייציץ לא ברור גבול ה'מיומנות של הפוליטיקאים החרדים'. 'אם כבר אז כבר' ויכול להיות שהיא מגיעה גם למימד ההפרש שהבאת ולא היו צריכים לשלוף את נתון שעות הלימודים וכו' כדי לזכות בתקציבים שכאלה. אבל אני נהנה מהעקביות שלו: 'לא בדקתי את הנתונים.... ממש אין לזה שום קשר ללימוד אינטנסיבי יותר או פחות'.

(משום מה חשבתי שאני ורבצי האנטי-חרדיים המובהקים כאן )

מי שמכיר את החינוך החרדי, לא צריך הוכחה מהלישכה לסטטיסטיקה שהלימוד שם הוא יותר אינטנסיבי ומרכזי (ואפילו בישיבות הגבוהות/גדולות בהן חוגג ה'שלא לשמה').

תוקן על ידי - בוגיעלון - 06/08/2004 12:14:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2004 12:15 לינק ישיר 

א. ההשקעה היתרה של המדינה במוסדות חינוך חרדיים נובעת מכך שבעוד בי"ס כללי זוכה לתקציב השוטף של משרד החינוך בלבד, הרי שבי"ס חרדי מתוקצב לרוב כבי"ס וכמוסד דת. סגירת משרד הדתות הביאה לצמצום הפער הזה (ה'גזירות הקשות' סו קולד).

ב. למעשה, הנתונים היבשים מרמים לטובת החינוך החרדי, שהרי, חלק לא מבוטל של המתחנכים בחינוך החרדי לא מחזיר למדינה את ההשקעה בו (למעט מגזר מצוצמם שמתקדם לעבר משרות רבניות). כך, השקעה מינימאלית בתלמיד חילוני מבשילה לכדי אדם בוגר, עובד ומשרת בצה"ל וכיו"ב. מאידך, לא ברור מה מולידה ההשקעה המכופלת בתלמיד חרדי.

ג. אין ספק שהציבור החרדי הוא ציבור לומד. ואולם, עינינו הרואות שאף אנשים שלא פסיק פומיה מגירסיה עשרות שנים, עלולים להתאפיין בצרות מחשבה ומיעוט ידיעות אפילו ביחס לצורבא דבית הספר הכללי. הלזאת יקרא עם הספר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2004 12:29 לינק ישיר 

ממללא,

א. על סמך מה מתבססים נתוניך? ע"פ ניתוח נתוני הצעת התקציב המדינה האחרון, התקציב השנתי לסטודנט הוא 36 אלף ש"ח בעוד התקציב לתלמיד ישיבה הוא 5 אלף, אז על איזה פער אתה מדבר?

ב. "למעט אלה שמתקדמים למשרות רבניות" אין לי מושג איפה אתה חי. מתוך 600,000 חרדים בישראל פחות מארבעים אלף (כולל כמה אלפי צעירים בגילאי 18-25) תורתם אומנותם. רוב החרדים דווקא עובדים.

ג. אנשים המשקיעים יומם ולילה בעיסוק אינטלגנטי אינו נקרא לדידיך עם הספר? אם כן מה יקרא עם הספר, והיאך הגיע 'עם הספר' לדרגתו זו אם לא הקדשה מרובה במשך אלפי שנים לעניינים שדורשים אימוץ ויגיעה?

תוקן על ידי - ahlon - 06/08/2004 12:32:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2004 12:30 לינק ישיר 

ממללא

עם הספר הפך את הספר וקורא אותו הפוך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2004 12:41 לינק ישיר 

אהלון,

א. לסטודנטים יש להשוות את אברכי הכוללים ולא את כלל תלמידי הישיבה. את ההשקעה בתלמידי ישיבה גדולה למשל, יש להשוות לבן אותו גיל במגזרים האחרים - החייל.

ההשקעה בסטודנטים היא השקעה שנותנת למדינה פרי ודאי. הסטודנט יחזיר את כל ההשקעה בו בזמן די קצר באמצעות תשלומי המסים. מאידך, אברכי כולל יכולים להמשיך ולהתקיים על קצבאות כל חייהם (אם אתה לא מכיר מקומות כאלו, אני יכול להפנות אותך אליהם באישי).

כמו כן, ההשקעה אינה רק דרך הכולל עצמו אלא גם בדרכים עקיפות, למשל: קיצבאות ילדים, קיצבאות יוצאי צבא לכאלו שלא שירתו שירות צבאי ממשי וכיו"ב.

ב. 600,000 חרדים? דומני שאנחנו ממש באתחלתא דגאולה. ע"פ סקרי דעת הקהל המדובר בלא יותר מ -250,000 איש, ואולי פחות. חלקם הגדול נשים, ילדים ונערים. המתיחה שעשית לציבור החרדי היא כנראה תוך הכללת כלל מצביעי שס כחלק אינטגרלי מציבור זה. מעניין כמה בתי ספר חרדיים היו מוכנים לקבל לבין ספסליהם את ילדי מרבית מצביעי שס (שלא לדבר על שידוכים).

אגב, אני מכיר עשרות אברכים צעירים חרדים שעובדים ומרוויחים יפה. דא עקא, רובם ממשיכים להיות רשומים כאברכי כולל ערב או כולל דף יומי וכיו"ב ולמעשה המדינה כלל לא גובה מהם מסים והם לא נזקקים לשירות צבאי.

ג. אני מלא התפעלות לעולם הישיבות, ללימוד התורה ולתיקון הנפש. אף אני אישית הקדשתי שנים מחיי ללימוד תורה 'נטו' ואני משתדל להקדיש חלק מעיתותי לכך אף כיום.

כאדם דתי, אני לא חושב שראש ישיבה גאון שמגלה בורות בעניינים הנהירים לילד בבי"ס יסודי (ובדידי הווה עובדא, לא פעם ולא פעמיים) הוא מימוש של עיקרון 'עם הספר'.

יש בי עדיין איזו אמונה תמימה שעם חכם ונבון הגוי הגדול הזה.

תוקן על ידי - ממללא - 06/08/2004 12:46:33

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2004 12:44 לינק ישיר 

אלון

מציץ, כתבתי שסביר שהנתון הזה הוא אחד הגורמים!

ממללא ובוגי, הפורום הזה צמח דווקא מתוך כאלה שלקחו את הספר ההפוך כדי להפכו לקדמותו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2004 12:48 לינק ישיר 

יענטע,

הפורום הזה בהחלט מעיד שיש תקוה. הפורום הזה גם מעורר בי התפעלות כל יום מחדש דווקא בגלל הצלחת החברים בו לפרוץ את המסגרת שכנגדה אני יוצא.

ואולם, באותה מידה ניתן למצוא מספר לא מבוטל של אנשים שאינם חלק מהציבור החרדי או הדתי ושראויים להיכלל בעם הספר, אפילו במובן היהודי הצר של המושג. דומני שגם על כך יכול להעיד הפורום, וד"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2004 13:05 לינק ישיר 

מצורף קובץ

א. ההשוואה הנכונה היא בין קבוצה לימודית אחת לבין קבוצה לימודית מקבילה, ולא לפי התחלקות הגילים הפנימית בתוך כל קבוצה, כגון שירות בצבא וכו'.

אתה מדבר על שרלטנים, שקיימים בכל ציבור. בכל אופן, מדובר בהשערות ולא דבר שניתן להוכחה ולאימוד התופעה אצלנו יחסית לציבור הכללי.

ב. דיברתי על 600,000 משפחות. לפי נתונים משנת 99.

ואני גם מכיר אלפי חילונים שלא מדווחים, הכתבה שיענטע הביאה עסקה בעדיפות הציבור החרדי, ואין ספק שכמו תאי המדווחים גדולה אצלהם פי כמה.

ג. עובדה שמידיעות ילדי התיכון לא יצא עם הספר. ומי שאחראי לשיפור האינטלגנציה בעולם כולו הם אותם לומדי תורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2004 13:19 לינק ישיר 

אהלון, תודה על הנתונים!

מצ"ב סקר דעת קהל שפורסם ע"י ארגון מנו"ף. לפי הסקר, 7% מתושבי ישראל היהודיים מגדירים עצמם כחרדים.
כלומר, המדובר בלא יותר מ - 400,000 נפש (ולא משפחות) אשר רובם נשים, בני נוער, ילדים וקשישים.

http://www.manof.org.il/sh.asp?x=9

לא ברורה לי הטענה שלך על עולם הישיבות כמעוז האינטליגנציה העולמי. האם המדע המודרני, הרפואה, המחשבים, התקשורת וכיו"ב הם פרי החינוך החרדי הקלאסי?

בשביל להצמיח רופאים מצילי נפשות יש צורך בהשקעות של מיליונים. בחישוב הסופי ההשקעה מתחלקת בין כלל הסטודנטים ולא פר תלמיד.

תוקן על ידי - ממללא - 06/08/2004 13:22:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2004 13:41 לינק ישיר 

אני רוצה להתייחס לטענה המופרכת שהמדינה מפלה את החרדים בכך ש'סטודנט מקבל 35000 שקל , בעוד שאברך מקבל רק 5000'.

אבל למעשה , אין כאן שום הפליה , שהרי גם חרדי יכול ללכת לאוניברסיטה ולקבל 35000 שקל.
הטענה היא שכשם שהמדינה מממנת השכלה גבוהה , היא צריכה לממן גם לימודי דת.

אני לא חושב שיש לפסול על הסף את הרעיון של מימון לימודי דת והכשרת רבנים ותלמידי חכמים על ידי המדינה . אבל זה צריך להיות לפי אותם קריטריונים של לימודים אקדמיים אחרים. כלומר, שאנשים מתקבלים בהתאם לכישוריהם ובהתאם למוטיבציה שלהם, שהם ממשיכים בהתאם להישגים (מבחנים , פרסום מאמרים תורניים וכו') , שהמימון מוגבל בזמן , ושההשקעה הכוללת בזה הוא בהתאם לסולם עדיפויות סביר (הרי צריך להשאיר קצת כסף גם בשביל רפואה וטכנולוגיה).

הגע בעצמך, אילו מגזר מסוים באוכלוסייה היה סובר שהוא צריך להקדיש את כל כולו ללימודי היסטוריה. זקנים ונערים , עילויים ומפגרים, חרוצים ובטלנים , ילמדו היסטוריה למשך כל חייהם עד זיבולא בתרייתא. האם המדינה אמורה לתקצב את זה? האם המדינה יכולה לתקצב את זה? ובלי להתחשב בצרכים אחרים?

ההשקעה בחינוך הגבוה איננו הטבה שהשלטון מחלק לנאמניו ומקורביו. מדובר בהשקעה שאמורה לשאת פירות . מי שיש לו תחביב של איסוף בולים אינו יכול לבוא בטענות על כך שהמדינה אינה מממנת לו את התחביב הזה. המדינה אינה אמורה להשקיע אפילו שקל אחד במה שאין לה אינטרס בו.

תקציב המדינה היא משאב מוגבל. יש לחלקו לפי סדרי עדיפויות, שנקבעים בהתאם לאינטרס של המדינה. אינני חולק על הטענה שבסולם העדיפויות , גם לימודי דת צריכים לקבל משקל מסויים, בגלל הערך שיש בדבר לגבי חלק מהאוכלוסייה. אבל הרעיון של לממן לימודים כאלה לכל החיים ללא שום סלקציה וללא שום הגבלה , חסרת כל הגיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2004 14:41 לינק ישיר 

ברצוני להעיר לאמירתו של ממללא לעיל לפיה "השקעה מינימלית בחינוך של תלמיד לא חרדי מביאה לאדם בוגר, עובד ומשרת בצה"ל, ואילו לא ברור מה מביאה השקעה בתלמיד חרדי". ממללא, חינוך אינו מכשיר ליצירת ערך כלכלי, אלא הוא חובת יסוד על שלטון לספק לילדים החיים בתחומו, וזכות יסוד של ילדים אלה (כפי שהיא גם מוכרת באמנת האו"ם לזכויות הילד, שישראל חתומה עליה). איננו עדיין ספרטה, שבה יימדד כל מעשה לפי הערך שלו ביצירת חיילים טובים, ואף לא ביבי-לנד, שבה יימדד כל מעשה לפי תועלתו הכלכלית. אין זאת אומרת, כמובן, שאני מצדיק אפליה בתקצוב, או תומך בחינוך שאינו מקנה כלים לתפקוד בחברה מודרנית, אבל היחס לחינוך אינו יכול להתמצות בהתבוננות בתוצרי הלוואי שלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2004 14:49 לינק ישיר 

ahlon

אני ממליץ לך לקרוא את הספר "חרדים בע"מ" של שחר אילן המתאר היטב את התקציבים האסטרונומים המוזרמים למגזר הישיבות, על הפיקיטוויות המכוונת ברישום התלמידים על אי-הסדרים הכספיים (גם הם במכוון) שלא לדבר על כך שהזיהוי שלך בין תלמוד תורה לאינטלגינציה גבוהה מופרך לחלוטין.

אגב, סטודנט למדעים שעתידו כחוקר יעלה לך את רמת החיים וגם יתרום לאין-ערוך להבנת המציאות כמו שהיא ולא כמו שהיא בטקסט המיושן, לא מקבל קצבה לנהל אורח חיים הכולל אידיאולוגיה של שנאה כלפי הממסד הממן אותו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2004 14:59 לינק ישיר 

גו"ג, להערתך בסיס ככל שהיא נוגעת, כפי שאתה מציין, לחינוך ילדים, אולם אין לה דבר עם חינוכם של נערים מגיל מסויים, וודאי לא חינוכם של אנשים מבוגרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2004 15:00 לינק ישיר 

גם וגם

האם כאשר השלטון מתקצב לימודים יסודיים שאינם כוללים בתוכם לימודים הכרחיים שיאפשרו לאדם בבוא הזמן גם להתפרנס בכבוד וגם להיות אזרח טוב המבין ומעורב בקבלת החלטות והשתתפות פוליטית , הוא יוצא ידי חובתו לספק חינוך לכל?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > המגזר החרדי, 'המגזר הלומד'? למה?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext