| נשלח ב-18/8/2004 10:06 |
|
| |
אריק,
אם החברה מעונינת לשמור את התורה והמצוות , אני לא רואה שום סיבה שהיא לא תוכל לשמור שבת .
לענ"ד ברגע שזה יקרה (ולהבנתי זה יקרה מתישהוא...בע"ה בקרוב) הדבר יביא לפריחה גדולה של הכלכלה ובכלל .
למיטב הבנתי רק פיקוח נפש דוחה שבת , אם יהיה עם שידע להחזיר את הכלכלה למקומה הטבעי , שנמצא איפהשהוא
מתחת לחשיבות החיים עצמם , הדבר ישפיע עמוקות על תרבות העולם כולו . (למעשה העם היהודי כבר "עשה" את זה במשך ההסטוריה , לפחות באופן חלקי )
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2004 11:09 |
|
| |
אישציפור
גם אני מקבל את הנחת היסוד שלך שהכלכלה אינה במקומה הטבעי, אך גם לשיטתך, איך נחזיק משטרה שתטפל העברות רכוש שנעשות בשבת?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2004 12:11 |
|
| |
מסקנה מדברי הרבי מלובביץ', אם הבנתי אותם כראוי, היא שיהודי אינו יכול למצוא את פרנסתו בעבודה באניית נוסעים. בעיה זו אינה קשה, כי כיום אין אניות נוסעים ישראליות, מספר יורדי הים הישראליים פוחת והולך ואלה אינם שומרי מצוות בין כה וכה.
אבל יש הרבה ישראלים, וביניהם דתיים כמוני, שעובדים בחברות תוכנה שמייצאות את שירותיהן. הדמיון בין אוניית נוסעים למערכת תוכנה הוא שנדרש שירות ללקוחות בכל ימי השבוע. אוניית נוסעים אי אפשר להפעיל כלל בלי שירות כזה, ואילו במערכות עיבוד נתונים הלקוחות מצפים שבמקרים מסויימים אנשי התוכנה ישרתו אותם גם בשבת. עניין הייצוא מהותי כאן. הלקוחות אינם בישראל, אינם מזוהים כיהודים (אם כי בין עובדיהן פגשתי יהודים), ואין עליהם מגבלות ההלכה או חוקי מדינת ישראל.
האם המסקנה היא שאסור לי לעבוד בחברה כזו?
למען הסר ספק - אין שום פיקוח נפש בעיסוקיה של החברה, וכך רוב רובן של חברות התוכנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2004 14:39 |
|
| |
איש ציפור כתב,
אם החברה מעונינת לשמור את התורה והמצוות , אני לא רואה שום סיבה שהיא לא תוכל לשמור שבת
אם תודיע החברה הישראלית הזו ללקוחותיה שלא תשרת אותם בשבת היא לא תוכל לפעול בתחום שבו היא עוסקת, והסיבות לכך הן:
1. הלקוחות זקוקים לעתים (לא רבות) לשרותים בשבת
2. המתחרים אינם מוגבלים על ידי השבת
תחומי עיסוק אחרים, שבהם לא מתעוררת בעיית השבת קשה למצוא, כי הכלכלה של ימינו היא כלכלת שירותים. חברות רבות מציעות את שירותיהן ללא הפסקה. חברות התוכנה שמשרתות אותן צריכות להתאים את עצמן למצב הזה ולהבטיח זמינות גבוהה של מערכות המחשב מסביב לשעון בכל ימות השנה.
במילים אחרות: לקוחות כמו בנק המזרחי אין הרבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2004 23:23 |
|
| |
אריק ,
ברור שבמצב הנוכחי לא שייך שמשטרה תטפל בדברים האלו .
אם חלק גדול מהחברה היהודית-ישראלית מנוכר לתורה (לצערי)
ולענ"ד בלא מעט מובנים גם מסתם רגשות אנושים פשוטים , אין כ"כ הרבה מה לעשות ...
חוץ מלחתור לשינוי המצב הזה בכל הכלים האפשריים...
אבהו ,
לא דיברתי על חברת עסקית (מחשבים וכד') אלא על ה חברה (כלומר לא על Company אלא על society [מן הסתם יש לי כאן טעות כתיב...]) בנוגע לאיך ראוי להתמודד היום , לי ברור שהשבת ודבר ה' , יותר חשובים מפרנסה , ולכן לפעמים אין ברירה אלא לעמוד במצבים בעייתים וקשים , תוך חיזוק האמונה והבטחון , תוך התייחסות לבעיה (גם) כסוג של ניסיון .
זו דעתי , מובן שזו שאלה של הכרעה ובחירה של כל אדם בפני עצמו ובפני קונו .
חדש טוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2004 10:18 |
|
| |
אישציפור,
כחברה, במובן society, אנחנו עומדים בפני מצב שעיסוקים רבים שכיום נחשבים לפתוחים ליהודים (כגון תוכנה, בורסה) ייסגרו בפנינו בגלל המעבר של שירותים בעולם למה שנקרא 7/24 - שירות של שבעה ימים בשבוע, 24 שעות ביממה.
באשר למשטרה, כאן רלוונטית הערתו של ליבוביץ' שהחילוניים משמשים כגויים של שבת עבור הדתיים. אנחנו מרגישים לפחות קצת יותר בטוחים כשאנחנו יודעים שהשוטרים עובדים בשבת. האם אנחנו נותנים לעצמנו דין וחשבון מה יקרה כשהמשטרה תשבות בשבת? (למעט פיקוח נפש).
אני, כעובד אותה חברת תוכנה, נשכרתי מעבודתם של יהודים בשבת, וזאת גם אם לא הייתי צריך לעמוד במצב שתיארתי בתחילת האשכול. כפי שהסברתי, החברה לא יכולה לפעול בלי נכונותה לתת שירות בשבת מדי פעם.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2004 23:39 |
|
| |
אכזבה
בפורום הזה יש דיונים מעניינים וחשובים: מעמד האשה החרדית, תכנית הלימודים למוסד תורני, חוזרים בשאלה ועוד הרבה. יתר על כן, המשתתפים כאן הם בעלי ידע רב, הרבה יותר ממה שרכשתי בישיבה תיכונית. אחד הדברים שלמדתי הוא שהשבת חשובה ושמעט מאד דברים הם חשובים יותר מהשבת. זו הסיבה שנרשמתי כאן כדי ליזום דיון בבעיות שאני חווה בעבודתי.
אך מעטים מחכמי הפורום הצטרפו לדיון, ולהם נתונה תודתי. אם יש כאן אשכול מהעבר על השבת בימינו, אשמח לקבל לינק. מישהו שלח לי בפרטי לינק למאמר של ליבוביץ', מי שבמקום שממנו אני בא נחשב למשוגע העיירה. הוא אכן למד את הבעיות והתייחס אליהן. מבחינה זו בהחלט למדתי משהו, אבל אני מסופק אם דתי כמוני יכול לאמץ את השקפתו.
אני לא מצפה שמישהו יכשיר כאן חילול שבת. עם זאת הבעיה מצדיקה התייחסות ודיון, לא פחות מ"פוליטרוקים ושומרי משמרת הקודש". אולי יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2004 09:07 |
|
| |
אבהו,
ממה בדיוק האכזבת?
אך למען האמת גם אני קצת מאוכזב, כי השאלות מעבר לעבודת הי טק, כגון של שבת במשטרה לא זכו כאן לתשובה מספקת. גם אם תהיה ממלכת התורה יהיו גנבים ולא מסתבר שלא יוכלו לטפל בהם בשבת.
שמעתי בשם רב חשוב שאסור לאבטח מקומות חילוניים בשבת וההיתר היחיד הוא בגלל שיש שם גם תינוקות. האם זה פתרון?
ככלל הפורום הזה הוא עם אורינטציה פילוסופית ולא סוציולגית, ולעתים הבעיות הסוציולוגיות קשות יותר.
תוקן על ידי - אריק123 - 23/08/2004 9:11:53
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2004 09:58 |
|
| |
יש כאן סוציולוגיה בשפע - מלימוד תורה לנשים ועד לטמאים בהודו הגיעו.
היה די לי אם בעניין השבת היו מגלים כאן אותה סקרנות ואותה פתיחות שמגלים בנושא לימודי הנשים. עם כל הכבוד (ויש לי) לנשים שלומדות תורה, השבת מהותית לא פחות, ואולי יותר. יש דמיון בין הבעיות, כי בשניהן מתבטאות ההתפתחויות בחיים של השנים האחרונות.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2004 10:19 |
|
| |
.
אבהו אל באפך.
לא לכל אחד יש מה לומר בכל נושא, ומטיבם של אנשים חכמים, שפעמים שהם מוצאים את השתיקה יפה להם, בדיוק כשם שמטיבם של אנשים עסוקים, שלעתים אינם מוצאים זמן לכתוב כראוי.
ואני, שאינני מן החכמים אלא סתם מן העצלנים, מודיע לך כי לא מתוך התעלמות, חס וחלילה, מחשיבות הנושא שהעלית אינני כותב אודותיו יותר, אלא מתוך מגרעתי, שאינני מספיק, בעצלנותי הרבה, לכתוב גם כאן, ועמך הסליחה.
וכשם שאני עצלן, כך יש כאן חכמים ועסוקים רבים, ואף רחמנא ליצלן, אנשים שיוצאים לחופשה בין י' באב לבין תחילת הלימודים.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2004 09:21 |
|
| |
מואדיב,
אני לא כועס, אבל תמיהה יש לי. ראיתי באשכול מאלף כיצד מתאר מיכי את הדילמה הקשה של פגישה עם עמלקי בבית קפה. לא לי לזלזל בעיסוק תיאורטי כזה, ובמיוחד כשהוא חלק מדיון כל כך מחכים. הייתי מצפה שמעט מהאינטלקט הזה היה מושקע בבעיות של יום יום. אני משער שגם על בעיות כאלה אפשר לנהל דיון מחכים.
והיכן מצאת שהשתיקה יפה לנושא הזה? גם על כך יש לי תמיהה. אני בטוח שאתה לא מוצא גזירה שווה בינו לבין "אזוטרי או תרבותי? - סטיות מיניות ויהדות".
לפי הצעתך אקפיץ את האשכול הזה מאוחר יותר. לכשיתפנו ישנו.
תוקן על ידי - אבהו - 24/08/2004 9:30:04
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2004 09:50 |
|
| |
אבהו
אינני מבין את תלונתך. הרי אם כדבריך: 'המסקנה היא ששומרי מצוות אינם יכולים לעבוד ברוב חברות ההיי טק הישראליות', היא נכונה מבחינת מה שאתה מחשיב כ'שמירת מצוות', אז מה יש לדון? אם ניתן לאכול את העוגה ולהשאירה שלימה? ואם אתה מחפש המצאה טכנולוגית שתפתור את הבעיה הטכנית, אינני חושב שהפורום מצטיין בידע טכנולוגי שכזה!
מה שכן שייך לדון עליו מבחינתי הוא אם 'שמירת תורה ומצוות' היא חדגונית כהלכה החרדית והלאומית הנגררת אחריה או שהיא רחבה יותר. הדבר תלוי בהתפתחות ובגיאוגרפיה ועל זה ישנם אשכולות הרבה שהמיקוד שלהם אינו אך ורק על מקרה כמו שלך של התנגשות העבודה והשבת.
לגוף השאלה שלך די ברור שגם שבת רפורמית היא שבת שאין בה עבודה ולא משנה 'דאורייתא', 'דרבנן' או 'מנהג'. לכן מה שדרשה ממך העבודה זה בהחלט נוגד את שמירת השבת, השאלה היא אחרת ומתחלקת לשתיים.
1. כמה צריך אדם להפסיד בשביל שמירת השבת?
2. אם החליט (שלא כמו סיפורי הצדיקים) שהפסד מרובה מצדיק חילול כמה שבתות, האם זה מצדיק גם את החשש שיחלל שבתות מדי הרבה ויאבד את ערכה?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2004 10:13 |
|
| |
ובכן ידידי ,
1. היות ואני מקורב לאנשים שעוסקים בהי טק , אני יודע שיש לו מעט חברות לפחות באזור ירושלים (ולא רק) בהם אפשר לעבוד (קשה והרבה שעות) אבל לא לעבוד בשבת ישירות או בעקיפין כלל .
2. בנוגע לשאלתך העקרונית , התשובה שלי כאדם ירא שמים מחולקת לשתי חלקים :
1. הצבת מטרה אוטופית בה התרבות השלטת בארץ ישראל תהיה תרבות המיוסדת על התורה , והשתדלות למצוא את הדרכים להתקרב אליה. (ויש הרבה מה להאריך ולדון , גם בשאלה מה המשפט הזה אומר , ולא פחות מכך בשאלה מהם הדרכים למימוש הרעיון)
2. שקשורה גם לסעיף 1, והיא התיחסות למצב הנוכחי
והכרעה ערכית ברורה לגבי סדר עדיפויות , כל זאת
מתוך המבט של סעיף 1 , שרואה את המצב הנוכחי
כמצב זמני עד שהחברה החדשה תכונן .
אני מניח שהגישה הזו לא מתאימה לעת עתה לרבים ,
יתירה מזו אני משוכנע שכרגע היא מיועדת רק לסוג
מסוים של "חלוצים" , שרוח כגון זו מפעמת ממילא
ברוחם , והם בע"ה יפרצו את הדרך לשאר העם .
זו עיקר דעתי בנידון
בברכה .
ובלבבם ,
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2004 11:17 |
|
| |
אבהו
קשה לי להבין את התמיהה שלך על חברי הפורום שאינם מציעים פתרונות לבעיה הנידונה. בסופו של דבר למרות הרדיקליות המחשבתית - במידה זו או אחרת - שמאפיינת את חברי הפורום, רובם ככולם הינם יהודים שנאמנים לשמירת ההלכה.
ברור לך שעל פי ההלכה כמות שהיא כיום אין שום מקום להתיר עבודה בשבת. למעשה, כפי שכבר העירו כאן, דבר זה לא שונה מאין סוף מקרים אחרים בהם היהודי הדתי נאלץ להתמודד עם נסיונות שונים בחיי היום יום. כמובן שאינני מזלזל כלל בנסיון שלך, אלא שאני מבין שאתה מחפש פתרון מעשי, ולא סתם הזדהות נפשית עם הדילמה שלך.
כמובן שאפשר לדון בכך ברמה התאורטית. כלומר, האם הלכות שבת היו צריכות להשתנות בזמננו בהתאם להתפתחות הטכנולוגית והחברתית. במקרים מסויימים אני חושב שייתכן והתשובה לכך היא חיובית. אולם בנידון דידן אינני רואה שום טעם להתיר דבר שכזה, רק מטעם של הפסד ממון שכידוע לא דוחה שבת.
אגב, האם על פי החוק חברת הי-טק יכולה לפטר עובד שלא מוכן לעבודה בשבת ? אני מניח שלא. אם כי כמובן שהיא יכולה מראש לא לקבל אותו אם הוא לא מתחייב לעבודה בשבת.
ועוד שאלה, האם אין שום אפשרות שעובד אחר יחליף אותך ? אני בטוח שיש עוד הרבה עובדים דתיים בחרות הי-טק ישראליות, וקשה לי להאמין שכולם עובדים בשבת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2004 17:40 |
|
| |
תודה לכל המגיבים.
בוגיעלון,
מבחינתי המצב שבו אני לא יכול לעבוד בחברה ישראלית אבל יכול לעבוד בתפקיד דומה בחברה לא ישראלית הוא בעייתי, שלא לומר פרדוקסלי. הרי הקימו את מדינת ישראל כדי שיהיה קצת פחות קשה להיות יהודים.
אישציפור,
אם כולם ישמרו מצוות אני רואה קשיים רציניים ביותר. כיום אנחנו נסמכים על החילונים שיעבדו בשבת וחג, ולמעשה חיינו בישראל כפי שהם כיום הם בלתי אפשריים בלי החילונים האלה. כפי שהסברתי, חברת תכנה מהסוג שבה עבדתי בארה"ב אינה יכולה לפעול כלל אם כל עובדיה (או חלק גדול מהם) יהיו שומרי שבת. המדינה שתיארת תוכל לכפות את השבת או לשמור עליה בהסכמה, אבל התחום של יצוא שרותים, שממנו מתפרנסים רבים מהישראלים כיום, יהיה חסום בפניהם.
רב צעיר,
היו לי מחליפים - עובדי החברה הכפופים לי שעבדו בשבת כשאני הייתי בבית הכנסת או בביתי. כולם יהודים. אם הם לא היו יהודים לא היתה בעיה. פיטורין לא היו על הפרק במקרה הזה. מה היה קורה אם הייתי מסרב לנהל את האנשים שלי במצב הזה אני לא יודע. לא הייתי יכול לבקש שיעבירו אותי לתפקיד אחר שבו לא אמצא במצב שאליו נקלעתי, כי כל עובדי החברה באותו סניף היו באותה סירה. עקרתי לאותו מקום עם משפחתי כדי לבנות ולהבנות, והמצב הזה היה עבורי בלתי צפוי. יש עובדים דתיים רבים בחברות היי טק (ובמשק בכלל) שמעורבים בצורה כלשהי בחילול שבת של עובדים יהודים אחרים. לדוגמה, הרבה מחשבים מרכזיים מופעלים ללא הפסקה. אני מכיר מנהל יחידת מחשב דתי שאחראי על סידור העבודה של מפעילי המחשב בשבת ובחג. פוליסות הביטוח שמודפסות באותה יחידת מחשב בשבת נשלחות לכל לקוחות החברה וביניהם (אולי) משתתפי הפורום הזה. המנהל שומר שבת וכולם יודעים שאסור להתקשר אליו בשבת.
נניח שהייתי מוצא תפקיד כזה שבו איני צפוי להידרש לעבוד בשבת, אבל החברה (ולכן פרנסתי) עדיין תלויה במידת מה בחילול שבת בידי יהודים. האם מבחינתי זה בסדר? החברה נתנה אופציות ואני מימשתי אותן ובכך נשכרתי מעבודת יהודים בשבת. האם זה בסדר?
 |
|
|
|
|
|