בית פורומים עצור כאן חושבים

אלול, פחד או התחנכות?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/8/2013 17:31 לינק ישיר 

מצד אחד מובא העניין של אל תפנו אל האלילים שלא לסמוך ולהמתין לאלול . אך אם כבר הגענו לכך עלינו להתעסק בתשובה .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2013 18:33 לינק ישיר 

ירוחם,
התכוונת ברצינות?
היתה לי שאלה הלכתית במימד מסויים. מר"ן כותב שמתחילים לומר סליחות מתחילת אלול, שזה הזמן שעלה משה בפעם האחרונה למרום. הרמ"א כותב טעם שמתחילים משבוע לפני.
אני מניח שלומר סליחות בג' שבט זה בעייתי ותמוה גם במימד ההלכתי במובן מסויים. ועכשיו, מותר לאשכנזי שחש רשפי קודש לומר סליחות כספרדי? כלומר, האם טעם מר"ן וטעם הרמ"א סותרים או כל אחד הוא תירוץ לקיבוץ הג'אמה בערב לערב שירה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2013 19:05 לינק ישיר 

כן ברצניות- אני חושב שזמנים מיועדים לשערי שמיים, צריכים אסמכתא משערי שמיים,
ראש השנה כראש השנה לא מוזכר בתורה. זו החלטת חז"ל, אין בא' בתשרי כל סממן קוסמי שיעיד על ראש השנה.
אבל כך היתה החלטה, נקבל .
 אבל מאיפה בא המקור ליום הדין? יום הכיפורים הוא לפי התורה יום הדין וגם ראש השנה.

אמירות הסליחות לפי המר"ן, כי אז משה עלה בפעם השניה לשמיים,
לא נראה לך הגיוני יותר להגיד סליחות ביום שמשה אמר את שלש עשרה המידות, וה' אמר לו סלחתי כדבריך.

כל זה במישור התאורטי-  אבל מעשית-אני אומר סליחות באלול ואני מאחל לשנה טובה בא בתשרי, ואני לא מציין כלל וכלל את היום שה'  אמר סלחתי כדבריך. וזה ברצינות!  האמנם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2013 20:53 לינק ישיר 

בוגיעלון, דבריך ישירים ונכונים. חשבון נפש של אמת עושים מעטים בודדים, אמיצים בדרכם, אשר אינם זקוקים ליום מיוחד. אם מתבוננים במציאות האנושית, היא מלאה ריטואלים, לאחריהם הכל חוזר למקומו ועולם כמנהגו נוהג. יש פער חריף מאד בין המילים הגבוהות ובין המעשים הנמוכים, מה שמעיד כי לאותם ריטואלים אין ערך רב.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2013 21:43 לינק ישיר 

עודד
להיפך, זהו ערכם של הריטואלים, בלעדיהם לא היה גם את המעט שציינת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/8/2016 12:00 לינק ישיר 

ושוב אנחנו בערב שבת מברכין ראש חודש אלול. לפנים בישראל, ספרו לנו שהנשים היו מתעלפות בברכת החודש של חודש אלול. לא שמעתי תיאורים כאלו מאשתי בשנים האחרונות.

בלי קצת היסטוריה אי אפשר. ממה שאני יודע בגמרא אין כלל אזכור לאלול כחודש מיוחד, פרט לכך שהוא היה ירח כלה, לאלו שהגיעו לישיבות. אין בכך הצבעה על אלול כחודש תשובה, כי הרי גם אדר היה חודש כלה. הסבה לכך היתה אולי, כי חודשי ניסן ותשרי, פרט להיותם חודשי חגים היו חודשי עבודה חקלאית ולכן רבא אמר לחכמים שלא יבואו אליו בחודשים אלו.

עם הזמן אלול התקבל כחודש של סליחות, וכנראה גם של תעניות וסיגופים. הוא נתפס כהכנה לראש השנה, שהוא עצמו, לפחות לפי הרמב"ם במורה נבוכים, מהווה הכנה ליום הכפורים.
בשנים האחרונות, ואולי לפני כן, אנחנו שומעים יותר ויותר את הנוטריון של חודש אב: אלול בא.

מה פשר התהליך הזה, האם עומד מאחריו רצון ל'עבות' את לוחו השנה ולא להשאיר בו סתם ימים של חול?

מעין מה שתואר ב http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?cat_id=24&topic_id=3057705&whichpage=3&forum_id=1364#R_3

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/8/2016 13:48 לינק ישיר 

אוף, לא יכלת לחכות עוד כמה ימים עם האלול? בין הזמנים עכשיו, תן ליהנות!

ולדבריך, אני חושב שאין צורך לזה. ראש השנה הוא יום מלחיץ מאד, כבר מתקופת חז''ל. כיון שכך אנשים חיפשו זמן להתכונן ולחזור בתשובה עוד לפני יום הדין הנורא והמציאו דבר ראשון את הסליחות (שהן עתיקות מאד, עוד מזמן הגאונים) ודבר שני את אלול.
אהבתי את האבחנה המטאורולוגית שציינת לעיל, ואנסח אותה קצת אחרת. בא''י הסתיו מתחיל בתשרי. האוויר מתקרר, רוחות ראשונות מנשבות, גשם ראשון מתחיל לרדת, העצים מאבדים את עליהם ותחושה טמירה של עצב מתגנבת ללבבות. לכן נקבע זמן התשובה לעשי''ת.
אבל באירופה הסתיו מתחיל באלול, אז באופן טבעי אנשים חיפשו דרכים לממש את התחושות האלוליות שלהם, והמציאו את אלול.

והשאלה החשובה אינה השאלה ההיסטורית אלא הפילוסופית, האם המסורת הזו חיובית? האם עלינו לממש אותה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/8/2016 14:14 לינק ישיר 

בע"ב,לא הבנתי מה הקשר שמצאת בין הקישור שהבאת לאלול.
בכל מקרה ,הנחת היסוד של ביגמן ,כותב המאמר היא לא נכונה.
אין שום סתירה ,מבחינת האורתודוכסים,בין שגשוגה של מדינת ישראל לבין צום תשעה באב.
שום דבר לא השתנה בין הגלות בין הגויים לבין הגלות במדינת ישראל.
להפך. מכיוון שכאן אנחנו נמצאים בין יהודים גויים מבחינתם המצב הרבה יותר גרוע מבחינה רגשית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/8/2016 20:42 לינק ישיר 

אריאל
הטיעון שלי הוא שמרוב הוספות הכל הפך להייות טריוייאלי ומנסים לתת התחזקות מלאכותית בסגנון לפנים בישראל. ומאידך, תפקידי כמשגיח הוא ליטול את הטעם מהעולם הזה.

אפרים
כוונתי היתה בעיקר לפתיחת האשכול, לדחיסות של לוח השנה.

וכמובן ששכחתי להוסיף שתמוז ר"ת זמני תשובה ממשמשים ובאים.
בדרך כלל אומרים את זה בזמן איזרת המזוודות לנסיעה לחופש

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/8/2016 21:38 לינק ישיר 

בישיבות (חלק מהן) אלול הוא בכלל לא טריויאלי. מדובר בזמן מלחיץ, מפחיד ומעצבן שבו אתה סובל מהפחדות של משגיחים וראש השנה המתקרב מגרד לך בלב, ולא שיש לך הרבה מה לעשות, אז אתה פשוט יושב וסובל.
ומי יודע? אולי ככה צריך להיות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2016 08:04 לינק ישיר 

אריאל
אני מקווה שאנחנו לא אוהבים להתענות לשווא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2016 08:59 לינק ישיר 

על מה כל הדיון כאן?אם הדין אכן נגזר בראש השנה האם אין זה אך טבעי שיתחילו לשקשק החל  מתמו"ז אפילו ללא שום הוראות חז"ליות ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2016 09:18 לינק ישיר 

אם אלול הוא הכנה לראש השנה, מן הראוי לדון קודם מהו הדין בראש השנה.

לפי הרמב"ם פרק ג מהלכות תשובה, כפשוטו בן אדם שזכוחיותיו מרובות נכתב לחיים טובים, ומי שעונותיו מרובים נכתב למיתה.
לפי הרמב"ן, צדיק = צדיק בדינו, כלומר שייתכן שהוא לא צדיק, אולם בכל זאת הוא זכאי לעוד שנה טובה, מחשבונות שונים, כגון ומשלם לרשע על פניו להאבידו.
תוספות בראש השנה דף טז כתב "וגבי צדיקים חיים כלומר לחיי העולם הבא", כלומר הדין הוא לא על העולם הזה אלא על העולם הבא.
לפי הראב"ד בהשגות שם,"ואינו כן כי יש רשעים חיים הרבה אלא נחתמין לאלתר שלא ימלאו ימיהם שני הדור שנגזרו עליו,". כלומר הדין הוא לא על מיתה מיידית, אלא על כך שלא ימלאו ימיהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2016 12:48 לינק ישיר 

זכורני, כילד, עת היינו מתפללים בבית הכנסת 'פרושים' כשבמזרח ישב הרב צוקרמן ז"ל, היה נגש הרב א"י טוקר לברך את חודש אלול וזעק מקירות לבו: ראש חודש א ל ו ל יהיה וכו' כבר אז חשתי בזיוף. ומזה צריך להזהר כשם שיש להזהר מקרירות מובנית של כלום ושום דבר של יהודים שגם יום הכיפורים לא אומר להם דבר למרות שהם יושבים בבית הכנסת.
אצלי היו אלולים שסייעו לי להשתפר בבניין האישיות שלי.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2017 05:29 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אלול, פחד או התחנכות?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.