כן ,ראינו מה עשה אבא שלך באירופה לפני שבעים שנה,ענה היהודי.
תוקן על ידי אפריםבן ב- 23/08/2017 12:30:30
נשלח ב-27/8/2017 09:14
רק לי זה מציק?
חסיד זה לא יהודי?
ובעל בעמיו
איקון ירוק על הקושיה, ובזכותך הסתכלתי וגיליתי משהו מעניין. היה זכור לי שכתוב לי שה' מטה את הדין לטובה עבור עם ישראל בראש השנה, הוא יום הדין, ולכן יש לנו לשמוח. אבל ניסיתי למצוא את המקום, וגיליתי שאין זה קורה מעצמו, אלא תלוי בנסיבות. והדברים ראויים לאשכול בפני עצמו.
אני מסכם מה שמצאתי ואולי יואיל מי שמכיר ויודע וזוכר להחזיר לי מה שנראה שנשכח ממני או שטעיתי בו.
יש שני מקורות שזכורים לי שמדברים על כך שבראש השנה יש לשמוח או/ו שה' מטה את הכף לטובת עם ישראל.
אחד מהם הוא הפסוק שמדבר לכאורה בראש השנה והוא בנחמיה.
ובכן, זה היה ראש השנה, והעם פחדו, בגלל שאפילו לא זכרו את כל המצוות, ויש לנו לפרש, וכך פירשו חז"ל, מפני אימת הדין על מה שחטאו גם אם בלא דעת. ועזרא הרגיע אותם ואמר להם לשמוח. וכן עשו.
אבל למרות שזכור לי שבגמרא למדו מכאן לגבי ראש השנה, כנראה טעיתי, כי לא מצאתי איזכור כזה אלא לגבי זה שאדם רשאי ללוות עבור מזונות בימים טובים ובשבתות ויזכה שה' יעזור לו להחזיר (או שישלח אדם מזונות למי שלא עירב עירובי תבשילין ולכן אינו יכול לבשל מיום טוב שחל בערב שבת לשבת).
עוד מקור הוא בסתירה הנשאלת בין הפסוקים האומרים כי ה' אינו מטה את הדין לבין מה שנאמר שהוא מטה את הדין לטובת עם ישראל.
שאלה בלוריא הגיורת את רבן גמליאל: כתיב בתורתכם אשר לא ישא פנים, וכתיב ישא ה' פניו אליך.
(תלמוד בבלי מסכת ראש השנה דף יז עמוד ב)
השאלה של בלוריא הגיורת נשאלת בידי תנאים ואמוראים. והם מציעים לה כמה תשובות.
נטפל לה רבי יוסי הכהן, אמר לה: אמשול לך משל, למה הדבר דומה - לאדם שנושה בחבירו מנה, וקבע לו זמן בפני המלך, ונשבע לו בחיי המלך. הגיע זמן ולא פרעו, בא לפייס את המלך. ואמר לו: עלבוני מחול לך, לך ופייס את חבירך. הכא נמי, כאן - בעבירות שבין אדם למקום, כאן - בעבירות שבין אדם לחבירו.
התשובה הראשונה היא שה' סולח למי שחזר בתשובה ואף מסתפק בכך כדי להטות את הכף לטובתו - אלא שאינו מוחל אלא על עוונות שבין אדם למקום אבל לא על מה שבין אדם לחברו.
כלומר - צריך קודם כל תשובה, ואם חטא בין אדם לחברו, עליו לפייס את חברו (ואם גזל, להשיב את הגזילה).
התשובה השניה, גם כן שם, היא של ר"ע ושל המפתחים את שיטתו. מדובר לאחר תפילה, וכנראה, למרות שזה לא נאמר במפורש, לאחר תשובה, ואז זה תלוי אם היה גזר דין או לא. וגם גזר דין יכול להיקרע, אבל אולי דווקא בציבור, וגם אז רק אם לא היתה שבועה על גזר הדין לרעה חלילה.
תשובה נוספת היא שמדובר בהטיה לאחר תפילה ואולי גם בזכות אבות (אלא שאפשר שהטיה זו נאמרת רק במשה רבנו). וכך זה בספרי
(מב) ישא ה' פניו אליך, בשעה שאתה עומד ומתפלל שנאמר ויאמר אליו הנה נשאתי פניך (בראשית יט כא) והרי דברים ק"ו ומה אם ללוט נשאתי פנים בשביל אברהם אוהבי לך לא אשא פנים מפניך ומפני אבותיך [וזה הוא שאמר הכתוב ישא ה' פניו אליך]
ושם מובאים עוד תירוצים שכולם נזכרים בשאר מקומות שמצאתי בפרוייקט השו"ת אלא שכדאי לעיין שם כי הדברים טעונים פירוש. אני מעתיק וכל אחד יכול לנסות לפרש בעצמו.
כתוב אחד אומר ישא ה' פניו אליך וכתוב אחד אומר אשר לא ישא פנים (דברים י יז) כיצד יתקיימו שני כתובים הללו כשישראל עושים רצונו של מקום ישא ה' פניו אליך וכשאין ישראל עושים רצונו של מקום
אפשר שכאן מדובר בכלל שעם ישראל לכתחילה היו צדיקים ועשו את רצון ה' ורק אז יש להם הטיה לטובה?
הציטוט הבא משם עם ראיות רבות מפסוקים רבים אחרים, מעמיד את הכל על האפשרות לקרוע גזר דין שלילי.
אשר לא ישא פנים ד"א עד שלא נחתם גזר דין ישא ה' פניו אליך ומשנחתם גזר דין אשר לא ישא פנים
זה נכון גם לגבי תפילה
כתוב אחד אומר שומע תפילה עדיך כל בשר יבואו (תהלים סה ג) וכתוב אחד אומר סכותה בענן לך מעבור תפלה (איכה ג מד) כיצד יתקיימו שני מקראות הללו עד שלא נחתם גזר דין שומע תפלה משנחתם גזר דין סכותה בענן לך.
כתוב אחד אומר קרוב ה' לכל קוראיו לכל אשר יקראוהו באמת (תהלים קמה יח) וכתוב אחד אומר למה ה' תעמוד ברחוק (שם /תהלים/ י א) כיצד יתקיימו שני כתובים הללו עד שלא נחתם גזר דין קרוב ה' לכל קוראיו משנחתם גזר דין למה ה' תעמוד ברחוק.
כתוב אחד אומר מפי עליון לא תצא הרעות והטוב (איכה ג לח) וכתוב אחד אומר וישקוד ה' על הרעה (דניאל ט יד) כתוב אחד אומר כבסי מרעה לבך ירושלם למען תושעי (ירמיה ד יד) וכתוב א' אומר כי אם תכבסי בנתר ותרבי לך בורית נכתם עונך לפני (שם /ירמיה/ ב כב) כתוב אחד אומר שובו בנים שובבים (שם /ירמיה/ ג כב) וכתיב אחד אומר אם ישוב ולא ישוב (שם /ירמיה/ ח ד) כיצד יתקיימו שני מקראות הללו עד שלא נחתם גזר דין שובו בנים שובבים משנתחתם גזר דין אם ישוב ולא ישוב.
כתוב אחד אומר דרשו ה' בהמצאו (ישעיה נה ו) וכתוב אחד אומר חי אני אם אדרש לכם (יחזקאל כ ג) כיצד יתקיימו שני כתובים הללו עד שלא נחתם גזר דין דרשו ה' בהמצאו משנחתם גזר דין חי אני אם אדרש לכם.
לפי המקור האחרון הזה אפילו בעשרת ימי תשובה אפשר שאין רחמים בדין לאחר גזר דין!
והנה גישה חדשה שלא מצאתי כמוה בשום מקום אחר בינתים.
כתוב אחד אומר כי לא אחפוץ במות המת (שם /יחזקאל/ יח לב) וכתוב אחד אומר כי חפץ ה' להמיתם (שמואל א' ב כה) כתוב אחד אומר ישא ה' פניו אליך וכתוב אחד אומר אשר לא ישא פנים כיצד יתקיימו שני מקראות הללו ישא ה' פניו אליך בעוה"ז אשר לא ישא פנים לעולם הבא
כלומר יש הטית דין לטובה בעולם הזה אבל לא בעולם הבא, שם אין מחילה אלא למי שבא לאחר שעשה תשובה ותיקן.
(ספרי במדבר פרשת נשא פיסקא מב)
לפי כל המקורות שהובאו כאן אין הטיה לטובה אלא רק אם לא חטאו או אם חטאו אבל עשו תשובה. אבל לעתים גם תשובה אין בה די (מפחיד מאד!) אם היה גזר דין. אלא שמהו אותו גזר דין? האם יש כאן יותר מאשר הקביעה כי יש פעמים שתשובה מתקבלת ויש פעמים שאינה מספיקה ואז אנו מפרשים שהיה גזר דין?
יש רק מקור אחד שממנו ניתן להבין מדוע נוהגים בכל מיני חומרות באלול וביותר מזה בעשרת ימי תשובה, כגון מה שממליץ (החיי אדם?) להחמיר כגון להימנע מפת נכרי שמקילים בה כל השנה כולה.
דרש רב עוירא, זמנין אמר לה משמיה דרבי אמי וזמנין אמר לה משמיה דרבי אסי: אמרו מלאכי השרת לפני הקדוש ברוך הוא: רבונו של עולם, כתוב בתורתך אשר לא ישא פנים ולא יקח שחד, והלא אתה נושא פנים לישראל, דכתיב: ישא ה' פניו אליך. אמר להם: וכי לא אשא פנים לישראל? שכתבתי להם בתורה: ואכלת ושבעת וברכת את ה' אלהיך, והם מדקדקים [על] עצמם עד כזית ועד כביצה.
(תלמוד בבלי מסכת ברכות דף כ עמוד ב)
אהה, אם אדם מחמיר על עצמו יותר ממה שהוא חייב, הוא מקבל הטיה לטובה ונשיאת פנים מאת ה'.
אולם הדברים צריכים פירוש. האם מדובר בחומרה אישית או בתקנת חכמים? והדברים זקוקים לניתוח נוסף.
עד כאן מה שמצאתי לעת עתה. והיה כדאי להכין אשכול מבואר על כל זה. אבל עדיף לספק לפחות את המקורות האלו מאשר לא להתייחס כלל...
(תוקן כדי להוסיף הדגשות ולמחוק מילים מיותרות שנוספו בהעתקה)
תוקן על ידי מיימוני ב- 27/08/2017 09:20:26
נשלח ב-27/8/2017 09:15
סליחה, אין צורך באשכול חדש. היה לי רושם שזה אשכול הכתבות אבל כל עניינו של אשכול זה באלול ובתשובה ולכן מקום הדברים כאן.
נשלח ב-15/8/2021 22:46
בניגוד למה שכתבו חלק, בתיאור הזה של הריי"צ רואים אלול די דומה למקומות אחרים, לא שמחה וריקודים, אלא רצינות
את רשימה זו אנו מביאים בלשונו הזהב והמקורית של הרבי הריי"צ ללא עריכה לשונית למען יחוש הקורא את הווית הימים הם ללא מחיצות
במשך מאה ושתים השנה בהן היתה ליובאוויטש עיר הבירה של כ"ק (=כבוד קדושת) אדמו"רי חב"ד היתה לקרית ספר בדרכי החסידות ומנהגי החסידים, גם בחיי החולין של כל השנה ובפרט בחיי המועדים והימים הטובים.
בשבת מברכים אלול בליובאוויטש, למרות שהיתה עדין יום קייצי בהיר – השתנתה כבר האוירה, החל כבר להיות מורגש ריחו של אלול, החלה כבר לנשוב רוח של תשובה. כל יהודי נעשה מתון יותר, עסוק יותר במחשבותיו, והוחל לשכוח את כל דברי החולין.
במשך שני חדשי הקיץ – למן אחר חג השבועות עד שבת נחמו – עם הפסקה מסויימת בימי בין המצרים, שהיו באמת ימי תוגה ועצב, שכן את הלכות תשעה באב היו שומרים על כל פרטיהם – היו מטיילים קצת בין מנחה למעריב בככר השוק. בין פסח לשבועות לא יצא איש לטייל, אך מאחרי שבועות עד שבעה עשר בתמוז היו מטיילים ונהנים מהרוח הקייצית הנעימה.
אחרי שבת נחמו החלו כבר ללמוד אחרי מעריב, לקיים מה שכתוב "רוני קומי בלילה", וכשהגיעה שבת מברכים אלול החלו כבר לחוש באויר של אלול, ובדריכות רבה חיכו ל"לדוד ה’ אורי וישעי", לקול השופר, לתקיעה הראשונה שהי’ה בה משום הודעה ששערי חודש הרחמים נפתחו.
מאמרי ה"חסידות" של שבת מברכים אלול, עם הפתיחה הרגילה "אני לדודי ודודי לי ראשי תיבות אלול" או "השמים כסאי" או "ראה אנכי נותן לפניכם היום", היו כבר רוויים ברוח של אלול. כל יום מימי חודש אלול אינו דומה כלל לשנה כולה. כאשר שוכבים במטה בשעה שש בבוקר, שומעים שמנין הותיקין הראשון בבית המדרש כבר סיים תפלתו ותוקעים בשופר. קול השופר מעורר, הרי אלול בעולם, ממהרים להתלבש, והאדם אינו שבע רצון עם עצמו, מדוע איחר כל כך בשינתו, ועובר ברעיונו על משה רבינו עליו השלום שהי’ה בהר, ושהימים הם ימי רצון שאפשר לפעול בהם באופן אחר לגמרי, עליו להיות בן אדם, ואסור להפסיד את הזמן.
כשבאים לבית המדרש כבר מוצאים בו קהל גדול, אחרים אומרים תהלים, אחרים לומדים חסידות, אחרים אומרים תיקוני זוהר, ואחרים עומדים או יושבים ומתפללים.
בסדר העבודה של תורת חב"ד, תופסת התפלה – עבודה שבלב – את אחד המקומות הגדולים והחשובים ביותר. בליובאוויטש היו כאלה שקראו להם בעלי עבודה, שהיו מתפללים שעות מרובות גם בימי החול של כל השנה, וביחוד בחודש אלול שאז הי’ה זה באופן אחר לגמרי.
כשהיו נכנסים לחדר השני של ה"מנין" היו נפעמים מהמחזה הבלתי רגיל שנתגלה. כל אחד שקוע בשרעפיו ושרוי בדביקות, אינו שומע ואינו רואה את הנעשה סביבו.
זה שר בניגון חב"די "ברוך גוזר ומקיים", השני אומר "חנון ורחום", השלישי אומר "וכולם משבחים ומפארים", ואחר מצוי בעיצומה של תפלת "אהבת עולם" ואומר מלים ספורות, כאשר פירוש המלות מזדקר מכל מלה בכל כך הרבה עסיסיות של השגה, בהתקשרות כזאת וקול תחנונים כזה שמרגישים שבכל מלה מתעלה המתפלל מעלה מעלה! הוא מתקרב יותר ויותר אל הנקודה, והנה הנה הוא משיג את מטרתו.
ניגון התחנונים של "מהר והבא עלינו ברכה ושלום" והניגון השקט והנעים "ותוליכנו מהרה קוממיות לארצנו", קול הביטחון בו אומר "כי א-ל פועל ישועות אתה" וקול השמחה בו אומר "וקרבתנו מלכנו לשמך הגדול" – מעניקים לו את הכח לומר "שמע ישראל".
בכל יום נוסף מתקרבים יותר לשבת סליחות. את החסידות של שבת סליחות היו שומעים בכוונת הלב אחרת לגמרי. בליל שבת של ערב סליחות היו בדרך כלל ממעטים בשינה, כי לא היו יכולים לישון, האדם לא מצא לו מקום, ולמקוה היו הולכים לפני שהאיר אור היום.
במקוה כבר פוגשים באנשים רבים, כולם ממהרים, על כולם ניתן להכיר ששבת זו שונה מכל שבתות השנה, הרי היא השבת שלפני סליחות.
במוח הולמות המחשבות המחשבות הזורמות בגאון. ברעיון חולפת הזעקה הסוערת של "ולך ה’ הצדקה" ועוד יותר מכך ההרגשה של "ולנו בושת הפנים", טובלים בלב שבור, והאדם מבקר את עצמו, האם טבילה היא אכן טבילה היא אכן טבילה של תשובה אמיתית בחרטה על העבר וקבלה על להבא, או שהיא חלילה בבחינת "טובל ושרץ בידו".
כשעברו ליד המנינים – בית המדרש ו"בנימין’ס שטיבל" (=בית הכנסת של בנימין) – היו שומעים קהל אנשים אומרים תהלים.
אמירת התהלים באותה שבת היתה גם היא שונה מאמירת התהלים בכל השנה, למרות שאלה הם אותם יהודים פשוטים המתאספים כל יום בהשכמה לומר תהלים. ובשבת היו באים גם אלה שכל השבוע היו שוהים – לרגל עסקיהם – בעיירות וביישובים. אך אותה שבת שונה גם אצלם מכל השבתות, כל אחד עסוק עם עצמו, ובקול אמירת התהלים נשמע קול פנימי של "מקיף" חסידי.
כאשר שבו מהמקוה היו הולכים לחזור את המאמר, דבר שלקח כמה שעות. כרגיל היו נכנסים ל"חזרה", וממשיכים לחזור את המאמר עד התפלה, ובשעה שלש היו אוכלים סעודת שבת קודש.
סעודת שבת קודש של שבת סליחות – על שולחנו של כ"ק אדמו"ר הרש"ב (רבי שלום דוב בער) – היתה אף היא שונה מסעודות שבת קודש של כל השנה, היא היתה קצרה יותר. הסעודות בכלל בליובאוויטש לא ארכו זמן רב, אלא שלפרקים היו מתוועדים בהן, מספרים סיפור או חוזרים על אימרה.
לסעודות השבת בליובאוויטש היה סדר מסודר. בכלל היה לליובאוויטש סדר קבוע בכל הדברים ומוגבל בהגבלות של זמן ומקום. בשבת סליחות היה הכל בקיצור, שכן בכל דבר הורגש ריח הימים הנוראים.
נשלח ב-16/8/2021 09:18
בעלבעמיו
אריק123 כתב:
אני לא חושב שזה נכון לזלזל בחלשי דעת, גם אנחנו לא תמיד בגדלות המוחין. לי אישית זכורות לא מעט תחושות החמצה של אלול.
ואם בציניות עסקינן, מישהו העיר שבליטא באמת הדגים שבים מתחילים לרעוד, מתחיל להיות קר והשמים מעוננים, אבל בארץ עדיין חם ולעתים (כשראש השנה חל מאוחר יחסית) הוא רק משתפר, השמים כחולים הים ממשיך לקרוץ. אולי גם זה אומר משהו על תחושת אלול.
שלמה טיקוצינסקי ראיין את שמואל בן ארצי ע"ה, חמיו של ביבי, והוא הסביר מדוע נוהברדוק לא תפסה בארץ. הסבר אחד היה השמש הארץ ישראלית שלא מתאימה לדכאון, והסבר שני שהארץ הייתה באותם ימים בחדוות יצירה, שלא התאימה לזלזול המוחלט בעולם הזה. מאידך, סלבודקה האופטימית יותר, היכתה שורש.
נשלח ב-16/8/2021 10:12
נשלח ב-18/8/2021 08:29
בכלל בעולם שאינו דכאוני כמו מזרח אירופה של תקופת נובהרדוק ספק רק אם תנועה כזו יכולה לתפוס