| נשלח ב-19/8/2004 17:35 |
|
| |
אלול - "אני לדודי" או "אני לאבי"?
"וּמָל ה' אֱלֹהֶיךָ אֶת-לְבָבְךָ וְאֶת-לְבַב זַרְעֶךָ לְאַהֲבָה אֶת-ה' אֱלֹהֶיךָ בְּכָל-לְבָבְךָ וּבְכָל-נַפְשְׁךָ לְמַעַן חַיֶּיך." [דב' ל, 4 – 6]
המצוה על המילה מכוונת אל האבות, החייבים בה כלפי בניהם. המילה שמבטיח א-להים כי יבצע בישראל, אמנם אינה מילת הבשר, כי אם מילת הלב, אולם מרומזים גם כאן קשרי הורות בין א-להים וישראל. ברית המילה היא הקשר הפיזי שיוצר האב היהודי עם בנו, קשר של בשר, שאינו גנטי. סימן המילה מחבר את האב והבן בדמיון תרבותי, והופכם לבני משפחה אחת, ולחלק משלשלת המסורת היהודית. האב מחבר אליו את בנו בחיבור של דמיון גופני ונפשי. בכך הוא מצרף אותו אל קבוצת ההשתייכות שלו עצמו – העם היהודי (הגברי). בפסוקים מספר דברים, א-להים הוא האב, המבטיח לקיים בבנו – ישראל, את מצות המילה, אשר תגרום לו לאהוב את אביו בכל לבבו ובכל נפשו, אהבה שתתן לו חיים. האהבה של הבן לאב, תהיה מעתה אהבה כּוּלית ואינסופית. המשכיות החיים המובטחת בפסוקים, נראית מתאימה לתחושת הנצחיות המובעת במילת הבשר, ע"י צירוף דור אחר דור אל השלשלת היהודית.
מעניין ומפתיע שרעיונות כמו "חיבור", "מסורת" או "מסירה" ו"שלשלת", באים לידי ביטוי בתרבות היהודית, באמצעות חיתוך סכין.
" 'את לבבך ואת לבב'- ר"ת 'אלול'. לכך נהגו להשכים ולהתפלל סליחות מר"ח אלול ואילך." [בעל הטורים על דברים ל'- 6]
בקישור של השם "אלול" אל הפסוקים מדברים, נרמז כי יש בחודש זה כדי ליצור קרבה מחודשת בין האב ובנו, בין ישראל וא-להים. קרבה זו תיווצר ע"י "מילת לב" שיבצע האב– א-להים בבנו– ישראל. בדומה לברית המילה הגופנית, מבטאת מילת הלב את התקווה להתקשרות בין האב והבן, ואת הצורך של האב ב"ממשיך דרך". גם כאן, כמו בגיל שמונה ימים, הבן אינו שותף פעיל במעשה, כי אם מושא שלו בלבד. האב – אלהים הוא הפועל, והתוצאה – השינוי הפיזי או הנפשי, תתבטא בבן.
בניגוד לברית המילה הגופנית, מבטאת מילת הלב חידוש של קשר אשר ניתק, או התקלקל בין האב ובנו ולא יצירת "יש מאין". מילת הלב אמורה לפתוח את לבו של הבן- ישראל לאהבת אביו- א-להים, באופן שונה מזה בו אהב אותו עד אותו יום. השינוי, יהיה, כנראה, במידת האהבה והיקפה. אהבה חדשה-מחודשת זו תהיה "בכל לב ובכל נפש": מלאה, אבסולוטית, בלא תנאי.
מכאן, שבחודש אלול טמונה תקוה לטיפוח של אהבה חדשה בין ישראל וא-להים, אהבה אשר תבטיח לנו חיים. אולם טיפוח זה אינו יכול להיות יזום ע"י ישראל, ואנחנו איננו אמורים לקחת בו חלק פעיל. זהו תפקידו של אבינו, של א-להים. רק אם ייכשל בכך האב, חובה על בנו למול את עצמו – זו ההלכה.
"אֲנִי לְדוֹדִי וְדוֹדִי לִי הָרֹעֶה בַּשּׁוֹשַׁנִּים." [שיר השירים ו – 3]
גם פסוק זה מרמז, ע"פ המסורת על שמו של חודש אלול. בהקשרו, הוא תשובתה של האוהבת לבנות ירושלים, המבקשות לעזור לה לחפש אחר אהובה. היא יודעת היכן הוא: "דּוֹדִי יָרַד לְגַנּוֹ לַעֲרוּגוֹת הַבֹּשֶׂם לִרְעוֹת בַּגַּנִּים וְלִלְקֹט שׁוֹשַׁנִּים." [שיה"ש ו – 2] היא אינה זקוקה לעזרת חברותיה, היא תמצא אותו, כאשר תרצה. מודעותה לכוחה ויכולותיה מובעים גם בפסוק שלנו: האוהבת יודעת כי הקשרים בינה ובין אהובה הם קשרי גומלין הדדיים, אשר אין למי מהם כח עדיף על פני האחר/ת, לפחות לא באופן גלוי. היא מתחילה את התיאור בעצמה – "אני לדודי". אם היה זה משפט תנאי, הרי שהיה ברור כי היא מתנה את אהבתו של הגבר אליה, באהבתה שלה אליו. אבל גם בלא תנאי, הרי יש כאן שליטה של האוהבת בגורלה ובאהבתה. שליטה זו אינה באה על חשבונו של האהוב. הוא אינו פאסיבי ואינו נשאר מושא לאהבתה בלבד. הפסוקים הבאים מתארים את האהובה בעיניו של האוהב, ואנו מבינים כי אהבתה שלה אליו, הניחה לו מספיק מרחב לאהוב אותה בחזרה. עצמאותה של האוהבת והיכולת שלה ליזום, לא השתלטו על האהוב או הכניעו אותו. היא אינה קוראת לו לפגום בעצמו (בגופו או בנפשו) בכדי לאפשר לו לאהוב אותה ביתר קלות או באופן עמוק יותר. היא אינה דורשת ממנו אהבת אין קץ "בכל לב ובכל נפש".
שיר השירים מובן ע"י חז"ל כמתאר את היחסים בין א-להים וישראל. באופן מפתיע, ובניגוד לתפיסות רווחות, ישראל- האוהבת, אינה הצד החלש והפסיבי בסיפור האהבה הזה. האוהבת-ישראל היא היוזמת, הפעילה והמודעת לעצמה מבין בני הזוג. האהוב- א-להים פעיל גם הוא אך בעיקר כתגובה ליוזמות אהובתו.
קישורו של הפסוק לחודש אלול מרמז לנו על תפקידה של ישראל-האוהבת בחודש זה. היא יודעת את מקומו של א-להים- האהוב, והיא יודעת כי תמצא אותו אם רק תחל בחיפוש. האחריות על חידוש הקשר ביניהם תלוי רק בה. היא גם מודעת לאהבתו של א-להים אליה, ולצורך שלו בקשרים עמה. יחסיהם הדדיים, ואינם דורשים הפעלת כח או מרות.
שני הפסוקים מהווים שתי הבנות של חודש אלול ושל משמעויותיו. בהקשר רחב יותר הם מבטאים שתי תפיסות עולם תיאולוגיות: האחת רואה בא-להים אב, המחזיק בידיו את הסכין מעל בנו התינוק, והשניה רואה בו אהוב המחזיק בידו פרחים עבור אהובתו. האחת רואה בנו, בני האדם, בנים קטנים הנתונים לחסדי אב חזק וסמכותי, והשניה רואה בנו אשה בשלה, בעלת בטחון עצמי וחיוניות מתפרצת, המחפשת אחר אהובה ומתחמקת ממנו בו-זמנית.
השוני בין יחסי אב-בן לבין היחסים הזוגיים, אינו טמון רק במערכי הכוחות הברורים: יחסים אי-שוויוניים במהותם בין יודע ללא-יודע, בין גדול וקטן בין חזק וחלש, לעומת יחסים מאוזנים (לפחות בפוטנציה). השוני טמון בעיקר ביכולת להשתנות הקיימת בכל אחד מן השותפים במערכת, ובדינמיות של מבנה היחסים כולו. במערכת ההורות הנרמזת בפסוק מדברים, הבן-ישראל יהפוך לאוהב רק אם יפעיל עליו האב- א-להים כח. רק אחד מביניהם הוא בעל היכולת, ובעל הסמכות. מערך כוחות זה נתפס כנצחי ויציב. לעומת זאת, במערכת היחסים המתוארת בשיר השירים, האוהבת-ישראל היא זו שיכולה לגרום לשינוי אצל האהוב- א-להים, לא בעזרת כח אלא באמצעות האהבה עצמה. האהוב- א-להים, הוא זה המחכה לאהובתו בין ערוגות הבשם, ומשלא באה – יורד לעברה ובפיו מילות אהבה. שניהם יכולים לשנות את דרכיהם בכל רגע ולהשפיע על מבנה המערכת כולה.
האם נתפלל אל א-להינו כדבר בן אל אביו, או כדבר אוהבת אל אהובה?
אנחנו, שבידינו שתי האפשרויות, יכולות לבחור ביניהן, באלול ובשאר חודשי השנה.
הדברים מובאים גם כאן:
http://www.kipa.co.il/bikorim/show_art.asp?id=516
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2004 18:09 |
|
| |
.
אמא שלום
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2004 23:06 |
|
| |
פלא בעיני
בירושלמי כתב אף שמות חודשים עלו עמם מבבל.
וידוע מהנביא שחודש תמוז הוא שם של עבודה זרה, כמש"כ והם מבכות את התמוז.
ובכן איך לקחו שם שהוא כפי הנראה שם ע"ז והכניסו בו ראשי תיבות אני לדודי ודודי לי ?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2004 23:40 |
|
| |
אמשלום ,
דומני שהרעיון המרכזי של אלול הוא של קרבה שיוצרת יחס של רחמים/אהבה , ובזה מסתכמות שתי הפרשנויות .
רחמים הם יחס של אב לבנו , ויש בהם משהו פחות הדדי .
לעומת אהבה בין איש וזוגתו , שיש בה מימד יותר הדדי .
עם זאת אני לא חושב שאפשר להפריד ממש בין שני הרגשות הללו . רחמים נובעים מאהבה , ואהבה גורמת לרחמים...
נקודה מענינת יותר בהקשר הזה , הוא מקומו של אלול כמקדים לחודש תשרי הנחשב כזמן של דין.
הרשבא ,
היות ומקובלתני שכל הלשונות מקורם בלשון הקדש , אין תימה שגם למילים בלשונות זרות , יש משמעויות בלשון הקדש .
והדבר מצוי רבות בחז"ל .
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2004 23:46 |
|
| |
אמשלום,
לפני כמה זמן ראיתי ספר שלם (של מישהו מהאוני' העברית - משפטים), שמתעסק בסוגיית החיבור והניתוק בשפה, ושם כפי זכרוני הוא טוען שיש לחלק בין שני סוגי שפות: יש סוג של שפות שבהן ברית היא חיבור, ובעברית ומשפחתה ברית היא ניתוק (חיתוך. כעת אני חושב על ברית בין הבתרים: בתר-ברית). הספר מעניין, אולם יקח לי זמן לאתר אותו (אני יכול אם זה מאד מעניין אותך).
כמדומה שנזכרתי: ספר של ברכיהו ליפשיץ.
רשב"א,
האם אתה מקבל את הטענה שכתב אשורי ניתן מסיני (שבו היתה כתובה התורה), ושוחזרה מחדש ע"י עזרא? אם כן, מדוע זה לא יכול לקרות לחודשים?
מיכי
תוקן על ידי - mdabraham - 19/08/2004 23:49:49
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2004 00:40 |
|
| |
.
אמנם לפי המדרש הטוען כי מ' סופית וס' בנס עמדו, ניתנה התורה בכתב אשורי.
אולם אם כן, תמוה היאך הוחלף הכתב בלי שנותרה עדות כלשהי על כך. והרי על מעשהו של עזרא, יודעים אנו.
ומבחינת עדויות "חיצוניות" : מעדויות אפיגראפיות וארכיאולוגיות אנו יודעים כי החשמונאים, כשחידשו מלכות בישראל, כדי להראות 'חיבור' לעבר של בית ראשון, השתמשו בכתב רעץ, ולא בכתב האשורי שכבר היה נוהג אז מימות עזרא.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2004 03:05 |
|
| |
אי"צ,
אני לא חושבת שרחמים ואהבה דומים זה לזה, למרות ששניהם רגשות של קרבה. ברחמים, כפי שהבחנת נכון, יש מרכיב של חוסר הדדיות ושל היררכיה: אני החזקה מרחמת עליך החלש; אני, בעלת האמצעים מרחמת עליך העני; אני הנותנת, המעניקה, הפורשת ידי עליך וכו'. גם המושא ההכרחי, מבחינה לשונית, לפועל מן השורש ר.ח.מ הוא "על" - המסמל משהו היורד מלמעלה למטה, ממני הגבוהה, אליך הנמוך.
באהבה, לעומת זאת, יש אפשרות משמעותית של הדדיות ושוויון, לא במובן הזהה אלא במובן ההדדי וחסר ההיררכיה.
לעולם איני מרחמת על אהובי, אני דואגת להם, כואבת בכאבם, משתתפת בצערם, חווה איתם את הקושי, אבל לא מרחמת עליהם.
מיכי,
אכן, המונח "ברית" יש בו קשר לחיתוך (איני יודעת אם יש לכך בסיס לשוני ממשי, או שזו רק אטימולוגיה עממית ודרשנית, למואדיב ולשחרית הפתרונים) - אנחנו כורתים ברית. לברית יש גם קשר עתיק (ולשוני) לאוכל ובישול, וכתבתי על כך פעם, בהקשר הסיפורים על אדם והאשה בגן העדן, מלכיצדק ואברהם ואמנון ותמר (בכל הסיפורים מוצע אוכל כסימן לברית, אשר בחלקם מופרת כמובן).
תוקן על ידי - אמשלום - 20/08/2004 3:08:44
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2004 06:31 |
|
| |
רבותי ! רבותי ! עצרו כאן חושבים
כאשר אמר אביי שהמלה טטפות חציה אפריקאית וחציה יפנית אין זה מפריע לי כלל
אמנם לקחת שם עבודה זרה כמו "עשתרות" ולעשות מזה דרשה כמו ע'ושה ש'לום ת'רחם ר'אה ו'הביטה ת'פלתינו,
הלא תסכימו עמדי דזה דבר שאין הדעת סובלתו. וכן לא יעלה על הדעת שיעשו דרש על יחסינו להקב"ה מהמילה "פעור" או מהמילה "דגון".
ומדוע אם כן יקחו מילת "אלול" (שהוא שם עבודה זרה, כנראה אפרודיתי שהיא גלגול אחר של "עשתרת", וגם אפשרי שהמלה אלול נגזרת משורש אליל) וירמזו בה אהבה להקב"ה,
או במושגים של ימינו אחד יקח את שמה של 'מיס תבל' ויעשה מזה ראשי תיבות ו'תשובה ו'צדקה מ'עבירין א'ת ר'וע ה'גזירה
תמהני האם לא נצעק אז קלני מראשי וכו'.
וכל מה שהתפלפלתם במלה הכתובה בתורה הנדרשת לכמה אנפין, לא שייך כלל לענינינו, דמלת "אלול" אינה בתורה ולא בנביאים, אלא משמות החודשים שהעלו מבבל.
וכמו שנקח חודש "ספטמבר" ונעשה ממנו רמז, ואין לזה שום קשר במה נכתבה התורה וכו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2004 08:20 |
|
| |
הרשבא
אתה צודק
אלא שקרה כאן משהו, לדעתי, שדנו עליו באשכול אחר. נשכחה העובדה ששמות החודשים באו מבבל (בכלל, זה כמדומה ירושלמי, ומי לומד ירושלמי, והרי תמיד אפשר להתווכח על הפשט, או לומר שכל השפות באו מעברית, וכדומה). וכיון שהדברים עתיקים, ובמיוחד כיון ששמות החודשים נזכרים בספרים ובמיוחד בזוהר כמדומה לי או בתיקוני זוהר - אזי יש להם הילה של קדושה.
כלומר, ההסתכלות שלנו השתנתה (מיכי, הנה דוגמה).
עתה אתה מציע להזכיר נשכחות ולתקן. ואיני יודע אם זה מחמת שהשם פסול בעיניך, או מה שנקשר לעבודת האלול. על כל פנים אני שותף להרגשתך ולגישתך, אך עד כמה מסוגלת ההסתכלות שנוצרת מחמת ההתבוננות והלימוד להשפיע עלינו, באופן פרטי ובאופן ציבורי?
ואמנם הנוטריקון על "אני לדודי ודודי לי" הוא נפלא ומעורר מאד.
וארשה לעצמי להעלות שאלה נוספת: מה רע בנוטריקון שעשית מ"מיס תבל"?
בלשון שהייתי מכנה חסידית - ללא שום כוונת עלבון, אלא להפך - אולי זו העלאת הרעיון לשורשו, תיקונו?
(ואולי הרעיון הזה הוא בעצם אנטינומיסטי ומסוכן?).
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2004 13:17 |
|
| |
אמשלום, חילך לאורייתא
(אני קצת מזועזע מהכתובת המקבילה, אגב).
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2004 16:06 |
|
| |
מיימוני,
אני מבינה את הסכנה שברעיון - חשש כבד שיש כאן מדרון חלקלקל (מואדיב, אני מבקשת סליחתך על "שאילת" המושג) אל עבר ה"עבירה לשם שמים" ואולי אף הפראנקיזם וכו', אבל מבחינתי יש כאן משהו שמאפיין את העם היהודי ואת דתו (ואולי הדבר נכון גם לעמים ודתות אחרות). הרצון לשמור על תרבות נפרדת ומוגדרת, בתוך עולם שלם, שהטוב והרע שבו מאיימים לבלוע אותנו בכל רגע ולהעלים את ייחודנו, יכול להתבטא בשתי דרכים מנוגדות:
האחת - לסגור עצמנו מפני כל פגע ומחלה וגם מפני כל טוב שיש בעולם.
השניה - "לגייר" את שפתם ולשונם, מנהגיהם, מאכליהם, ללשוננו שלנו. להשתמש בכלים ה"עולמיים" ולמלא בהם תוכן "יהודי".
אם איני טועה, במהלך ההיסטוריה היהודית, יש דוגמאות אינספור לשימוש בשיטה השניה, שמוכיחה עצמה, כנראה, מבחינה הישרדותית.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2004 22:46 |
|
| |
אמשלום ,
אני חושב שהדברים שלך קצת מוקצנים , רחמים נוצרים בגלל תחושה של קרבה , אם אין יחס מיוחד למישהו/משהו לא מרחמים לפחות מרחמים פחות עליו .
(נכון שברבות ההמונים העכשוית , די מסחרו הן את רגש הרחמים והן רגש האהבה , אבל ביסוד הדברים יש להבנתי קשר הדוק בינהם)
הרשבא ,
יש כמה מחלוקות סביבן אפשר להסביר למה ההזדעקות שלך קצת מגוחכת בעיני .
בכל מקרה מבחינתי די בזה שמגילת אסתר ואנשי כנסת הגדולה (יהו מי שיהו) שעליהם מבוססת כל התורה שבע"פ שהופיעה בימי בית שני עד עצם היום הזה ... אימצו את השם הזה , כדי להורות שלא מדובר ב"אימוץ עיוור" של שמות נכרים , שאפשר לדרוש אותה באופנים כאלו .
להזכירך בית שני הוקם בסיועו של המלך כורש , וענין יפיפותו של יפת באהלי שם , ובכלל היחס בין אומ"ה לישראל היו בו ענין בר מהות . (אפשר לעיין ביתר אריכות בתולדות התקופה ההיא ומשמעותה)
להבדיל מהחודשים הנוצרים דהאידנא שבמוססים על שמות רומיים , שעפ"י חז"ל היו אנטיתיזה לתפיסה היהודית . (כעין מלחמת יעקב ועשו)
עד כאן לעת עתה .
נ.ב. ולפינת הטעות הטכנית : המדרש על טטפת היה של ר"ע , ולא של אביי כפי שנכתב בטעות .
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2004 11:50 |
|
| |
מיימוני
דבריך נכוחים למבין.
הערה: שמות החדשים מוזכרים לא רק בזוהר כי אם במשנה ובגמ' במקומות רבים מספור.
לדוגמה:
על ששה חדשים השלוחין יוצאין על ניסן מפני הפסח על אב מפני התענית על אלול מפני ראש השנה על תשרי מפני תקנת המועדות על כסלו מפני חנוכה ועל אדר מפני הפורים וכשהיה בית המקדש קיים יוצאין אף על אייר מפני פסח קטן:
(משנה ר"ה פרק א' משנה ג')
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2004 20:39 |
|
| |
אישציפ,
גם אני הכרתי בעובדה שרחמים ואהבה הינם רגשות של קרבה. השוני בינינו, הוא שאני ראיתי ברחמים רגש שיש בו ביטוי להבדל מעמדי-היררכי, ואשר לא תיתכן בו הדדיות, ובאהבה רגש שיש בו הדדיות ופוטנציאל לחוסר היררכיה ולשוויון.
איני רואה מה הקשר למסחור הרגשות בעולמנו הטלוויזיוני. כל הרגשות סובלים מן העניין, ואין להפלות ביניהם כלל.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2004 21:24 |
|
| |
אמשלום ,
אז זהו שלדעתי יכולה להיות הדדיות גם ברגש של רחמים .
הקשר למסחור רגשות ומכירתם להמונים , נמצא בכך שאנו נוטים לרחם רק על מי שחלש שאיתנו , ובמובן מסוים זר לנו,
אבל בחברה בריאה (להבנתי) אדם מרחם גם ואולי עוד יותר על מי שמרחם עליו .
ושאת משום שרק על אדם שאפשר להזדהות איתו ועם מצבו , ניתן לרחם , ולכן רחמים קיומים דהיינו כאלה שעוברים את סף ה"מסכנות" הרגילה והמיידית (אותה הטלויזיה וכד' מאד מחנכת אותנו לחוש כלפי גורמים מסוימים...) , יכולים להתקיים דוקא אצל מי שאתה חש קרבה גדולה אליו , מעבר להיות שניכם בני אדם ברוראים בצלם , כלומר אדם אליו/ה אתה חש אהבה , כך נראה בעיני .
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2007 02:49 |
|
| |
ולמה קוראים לצפת צפת?
כי רואים משם את צפת הכנרת...
|
|
|