בית פורומים עצור כאן חושבים

החוזרים בשאלה ומניעיהם

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/10/2006 08:57 לינק ישיר 

אמשלום,

נכון שאמונה בסגולות היא סוג של אמונה, אך מה לא-להים ולכל זה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2006 12:03 לינק ישיר 

גוונא, אין שום בעיה שתגדיר "שנאה" או "אהבה" כאוות נפשך, אבל ההגדרות האלה לא מתיישבות עם ההקשר שבו הועלו המושגים לדיון.

אראל סגל שונא את חברו היוצא בשאלה. מדובר בשנאה פשוטה ועממית, בדיוק מהסוג שיש לקוזק כלפי יהודים או לאוהד בית"ר ירושלים כלפי אוהד הפועל תל אביב. הבעיה היא שבניגוד לאוהד הכדורגל, שמקבל את היצרים שלו כפי שהם, אראל סגל, תופס את האהדה שלו לקבוצת היהודים ואת השנאה לפורשים ממנה, כמשהו נעלה ורוחני.  במסגרת הקדושה הזו, אין מקום לסתם שנאה, אלא אם היא מנומקת בהיתר מהכתובים. למרבה המזל, "כולי בה", וכך הלך אראל ומצא לו גושפנקא: משהו שעם פשרה קטנה בתחביר העברי, נראה כמו היתר או אפילו צווי לשנוא את שונאי ה'. אלא שהמובאה שבה נאחז אראל כדי לאשרר את השנאה שהוא חש, היא בעייתית בהקשר של יוצא בשאלה - כיצד אפשר לומר שאדם שונא את ה', אם אינו מכיר כלל בקיומו? אפשר פשוט להתעלם מהכשל הלוגי, כפי שנוהג אראל לעשות, אבל כאן אתה נכנסת לדיון והצעת פתרון: אהבה ושנאה, בהקשר הנוכחי, אינם הרגשות המוכרים לנו מחיי היום יום, אלא מידת ההתאמה של מעשי האדם לרצון ה'.

אין שום בעיה שתגדיר כל מילה בשפה כרצונך או שתלמד אותנו מונחים מהמילון הפרטי שלך. הבעיה היא שאחרי שהגדרת מחדש אהבה ושנאה, אבד התוקף שקיבל אראל סגל לבטא את הרגש הקוזקי הפשוט שלו.  אי אפשר לנהל דיון עקבי, אם המונח "שנאה" מייצג דבר אחד בראשית המשפט, ודבר שונה לגמרי בהמשכו. אם שונאי ה' הם כאלה שעושים את הרע בעיניו, הרי שלשנוא אותם זה לעשות את הרע בעיניהם. מה זה אומר? לכך יש הרבה תשובות אפשריות, שתלויות במשנתו של הכופר המסוים שאותו מבקש אראל לשנוא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2006 12:11 לינק ישיר 

ריב,

שאלה טובה. אני מציעה שתפני אותה למאמינים בקמעות ולמנשקי המזוזות.
דפל -
[על ההודעה הזו ועל זו שקדמה לה]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2006 12:33 לינק ישיר 

אמשלום,

כבר נטחנו פה הררי דיונים על השאלה - וראי דברי הרמב"ם הלכות עבודה זרה פי"א סיכום דבריו בהלכה טז - על המאמינים האלה שעובדים את דמיונם הכוזב:

"ודברים אלו כולם שקר וכזב והם שהטעו בהם עובדי כוכבים..ואין ראוי לישראל שהם חכמים מחוכמים להימשך בהבלים אלה...כל המאמין בדברים אלו וכיוצא בהם, ומחשב בלבו שהם אמת ודברי חכמה אבל התורה אסרתם..."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2006 15:56 לינק ישיר 

ריב,

אני יודעת שהרמב"ם אמר כך. אז מה?
אני יכולה לאהוב או להתווכח עם התופעה, אבל מי שטוען היום שנישוק מזוזות "אינו יהדות", ק"ו מי שאומר שזו אינה אמונה, הוא לא רק מתנשא ומנותק מעמו, הוא פשוט טועה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2006 16:26 לינק ישיר 

אמשלום,

יש סוברים שהיהדות כוללת רק מה שפרשו י"ל ותלמידיו אליבא דהרמב"ם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2006 16:28 לינק ישיר 

דפל,

אראל סג"ל ומאמיני הדתות לסוגיהן לא המציאו את השנאה בכלל ואת השנאה האידאולוגית הטהורה בפרט. בהקשרים שאליהם הוא התייחס אז, לתשומת לבך (כנראה שפשוט לא שמת לכך לב):

א. ניתוק קשר עם חברים שחזרו בשאלה - אינו שונה מהתופעה הקיימת של ניתוק קשר מחברים שחזרו בתשובה ('איך הלכת לי חבר..'), ר"ל.

ב. שנאה כלפי דמויות מסויימות שמייצגות שנאת התורה - אינה שונה מהשנאה הפתולוגית של שמנה וסלתה של החברה הישראלית לביבי נתניהו לאחר שגנב לשמאל את המדינה והעז לזכות בבחירות, לאריה דרעי אשר הורשע בעבירות נוראות שיש עמן קלון לדורות במיוחד לאור צחותם של קולגותיו מימין ומשמאל (אתרוגים, לולבים והדסים) וכיו"ב דמויות ומגזרים.

אמשלום,

אני מניח שתיתכן אפשרות שתגיבי (בכנות) שכל שנאה פסולה וכו', ואני אכן מאמין לך שכך את חושבת. דא עקא, בשביל להקדים מכה לתרופה, אני לא רואה את האיזון הזה בדברי דפל לעיל, וחשוב להדגיש זאת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2006 16:29 לינק ישיר 

אמשלום,

להזכירך, כתבתי שנכון הוא שסגולות היא סוג של אמונה  אבל בין זה לבין אמונה לא- לוהים אין ולא כלום - ואת משיבה לי שהיות וכל העולם נוהגים כך סימן שזו אמונה בה'?

"האמת אינו נעשה יותר אמת אם יסכימו עליו כל העולם, ואין אמיתתו נגרעת אם כל העולם יעמדו נגדו "

אם אדם יעמוד מהעבר האחד  ויטען לאמת כנגד 'התופעה' בה אוחזים כל העולם שנמצא בעבר השני - האם זה יהפוך אותו לטועה למתנשא למנותק ותלוש מהמציאות ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2006 16:37 לינק ישיר 

ריב,
אמת כמו ארבע יסודות וגלגלים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2006 16:45 לינק ישיר 

ואשרייך אמשלום שזכית מהחכם המהולל בעלעביו לפרחים - רק שיהיה ברור, לדעתי, יותר משאלה מאהבת מרדכי הם משנאת המן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2006 16:46 לינק ישיר 

אשרי הרב שסגנונו ניכר בתלמידיו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2006 16:58 לינק ישיר 

ממללא,בהבדל אחד קטן וחשוב, שכל השונאים האחרים מתביישים בשנאתם ואינם מצדיקים (ומכריזים עליה)אותה באידאולוגיה מזוייפת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2006 17:11 לינק ישיר 

גם כן הבדל...במבחן התוצאה זה שונא וזה שונא -  להתבייש בשנאה ובכל זאת לשנוא ...מסכנים, הפיצול בטח הורג אותם...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2006 17:12 לינק ישיר 

ממללא,

להבנתי, דפל בכלל לא מדבר על השנאה למי שיוצא מהעולם החרדי/חילוני אלא על "שנאת ה'" שאינה קיימת אצל מי שאינו מאמין. מי שאינו מאמין גם אינו שונא, כי בשביל לשנוא מישהו/משהו אתה צריך להאמין שהוא שם. על כך מכוונים דברי דפל, ואני מסכימה עימו לחלוטין.
[א. שנאה היא אכן רגש גרוע בכל מקרה, והוא גם מתסכל מאוד, בעיקר בגלל שהוא מחייב הכרה במה שאינך רוצה להכיר בו...
ב. על עיוותיו של ה"איזון" ר' פסקתו האחרונה של כבוד הרב דפל בדברי תורתו הקדושה בעמוד הקודם...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2006 17:28 לינק ישיר 

ריב,

העובדה שיהודים רבים מאמינים שזו היהדות ונוהגים כך, גם על סמך יצירות יהודיות חשובות וקאנוניות, אכן מלמדת אותי שיש חלקים כאלה גם ביהדות. אני יכולה - כפי שאמרתי כבר - לא לאהוב את זה, לנסות ולהתווכח עם זה ואפילו להיאבק בזה, אבל להגיד שזה "לא יהודי" זו שטות מתנשאת ואפילו חמור מזה. ההבדל בין הגישה שלי לשלך הוא, שאת מבקשת להגדיר איזו יהדות "טהורה" וזכה וברה, שמורכבת בדיוק ממה שאת חושבת שיש בה, ואילו אני מוכנה להתמודד גם עם צדדים אפלים ובעיתיים, ולהודות שהם שם (גם אם על אפי ועל חמתי).
[זה מאוד מזכיר את הדיון בין סוגים שונים של פמיניזם יהודי. נקודת המוצא היא שפמיניזם זה נכון וטוב, אבל יש שתי דרכים להביט ביחס היהדות אליו - זו הטוענת שחז"ל וההלכה והיהדות לדורותיה תמיד בעד נשים ושוויון וכל עמדה שונה מזה היא דעת מיעוט או פשוט "לא יהדות" (נניח - "ברוריה היתה ת"ח אהודה מאוד בבית המדרש של חז"ל והסיפור של רש"י עיוות את המציאות והיסטה את היהדות האמיתית ממסלולה החיובי לנשים לומדות תורה"); ומולה, זו שטוענת שיש הרבה בעיות ביחס לנשים בעולם היהודי שאסור לטאטא אותם מתחת לשטיח, ואם רוצים להתקדם צריך לתקן ולהשתפר (נניח - "גם הסיפור של רש"י הוא יהדות, בדיוק כמו דברי חז"ל על ברוריה ושתי העמדות והגישות קיימות ועומדות ויש להתמודד עימן").]

יכול להיות שאת יודעת מה ומי הוא א-להים, באופן ודאי ומוחלט. אני טרם הגעתי למעמד הזה, ומה שיש בידי הוא השכל הישר שלי, האמונה ועמי שבתוכו אנכי יושבת. מן הצירוף הזה עולות סתירות ומצוקות, אבל אני לא מוכנה לוותר עליהן תמורת מחיקת היושר האינטלקטואלי שלי ו/או זלזול והתנשאות על רבים מאחי ואחיותי.
מאותה סיבה בדיוק (אם לחזור לנושא האשכול) אני לא מוכנה לשנוא את מי שאינו הולך בדרכי, או אפילו את מי שהיה שותף לי ובחר בדרך אחרת.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > החוזרים בשאלה ומניעיהם
מנהל לחץ כאן לשחרור האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 19 20 21 ... 73 74 75 לדף הבא סך הכל 75 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.