| נשלח ב-23/8/2007 14:45 |
|
| |
ממללא,
נראה לי שאתה צודק, אולם האם הרב קוק לא ראה חסרון במצב הזה?
|
| נשלח ב-23/8/2007 15:01 |
|
| |
ירוחמשמ, ר' יוסף אלבו לא אמר את זה. הוא רק טוען שמי שחושב (רבי הלל) שאין להם משיח לישראל (שכבר אכלוהו בימי חזקיהו) איננו כופר.
ממללא, לא אכפת לי לפתח דיון באורות התורה, אבל הדברים די פשוטים שהרב ראה במצב הנתון מצב בעייתי. שוב, הכיוון שהוא הולך אליו הוא לא נבואי במובן של הוראת שעה של נביא (כרמב"ם), או של שילוב טבעי בין נבואה והלכה (כריה"ל, ואולי אפילו כרמב"ם עצמו בהקדמתו לספר המצוות). להבנתי, הכיוון הוא כן במובן של התורה ההולכת ומתגלה בכל דור.
כבר כתבו לפני, שהמעבר בין האידיאה הזו, לבין שינוי בהלכה הוא גדול מאד, ומאד יתכן שהוא יתבצע, לכאורה, בכלים הלכתיים פרופר. אבל, ה"מנוע" לשינוי זה היא אותה התגלות.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2007 15:05 |
|
| |
משהו זוכר את דברי הרב על עבדות?
מדובר באגרת פט, שלא מצאתיה בשלמות ברשת.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2007 15:44 |
|
| |
בעלבעמיו,
אני מביא דברי הראי"ה מאיגרת צ', שבה הוא מגיב לדברי זיידל שהגיב על איגרת פט.
"אמרת שלפי דברי התורה הולכת ומתפתחת, וח"ו לא אמרתי מעולם דבר זר כזה. מושג ההתפתחות, שרגיל העם ליחש, הוא מאורע של פנים חדשות, המביא קלות ראש . ומה שאנכי אומר, שהידיעה העליונה, הסוקרת כל המעשים מראש ועד סוף, היא סובבת את כל התו"כ, היא אמתת קבלת עול מ"ש, שהוכנו מראש כל הסיבות שיסבבו ההבנות וההרגשות לבא לידי החלטות בכל דור ודור כראוי וכנכון. ע"כ אי-אפשר לאמתתה של תורה להתגלות כ"א בהיות עם ד' כולו בארצו, מבונה בכל תיקוניו הרוחניים והחומריים גם יחד, שאז תשוב תורה שבע"פ לאיתנה, לפי הכרת ב"ד הגדול, היושב במקום אשר יבחר ד' , על כל דבר אשר יפלא למשפט, ואז אנו בטוחים שכל תולדה חדשה תהיה מוכתרת בכל עז ובכל קודש , כי קודש ישראל לד'. ואם תפול שאלה על איזה משפט שבתורה, שלפי מושגי המוסר יהיה נראה שצריך להיות מובן באופן אחר, אז אם באמת ע"פ ב"ד הגדול יוחלט שזה המשפט לא נאמר כ"א באותם התנאים שכבר אינם, ודאי ימצא ע"ז מקור בתורה, והסכמת המאורעאות עם כח ב"ד ודרישת המקרא יחד אינם דברים שמזדמנים במקרה" (הדגשה שלי).
לזה התכוונת? דבריו על העבדות הם דווקא לראות את החיוב שבהם, אם אני זוכר נכון. האיגרת ארוכה מאוד, אך אם תרצה אני אעלה חלקים ממנה.
ממללא,
אני באמת לא מבין מדוע את נתפס רק להלכה, השינוי שחולל הראי"ה באורח חיים הדתי הוא עצום, ואף גדול הרבה יותר מפסיקת הלכה כזו או אחרת. אך גם ההלכה משתנה, אמנם מעט, ע"פ תפיסות אלו, וראה את היחס השונה בציבור הד"ל להשכלה, לימוד תורה לנשים ועוד ועוד, אולי זה לא נכנס לתוך סעיפי שו"ע, אך אפשר לומר שגם זה סוג של ההלכה. ושוב, לא הכל נמדד דרך פסקי השו"ע.
שאלה מה אתה מחשיב דורות אחרונים. בחסידות למשל, היו פסיקות שנבעו מתפיסת עולם. המפורסמת שבהן היא כמובן זמן תפילה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2007 15:46 |
|
| |
השאלה שנשאלת, וכמובן על תלמידי הרב קוק (ולא על ממללא) מדוע הם לא תומכים בגילויים שונים של קידום מעמד האשה (ואולי כן?)
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2007 15:50 |
|
| |
יש לי את האגרת ולא אוכל להעתיק מפני אורכה. עיקרי הדברים:
א.מחאה על השימוש בתנ"ך המאבק לביטול העבדות, בעוד שעד ימות המשיח התנ"ך נועד רק להדריך את עמ"י, והגויים יכולים לשאוב ממנו רק התפעמות כללית ולא הרכה מעשית.
ב.ניתוח היסטורי-תיאולוגי:
1.העבדות היא מצב ראוי, כי יש כאלה שהם עבדים בטבעם וצריכים להיות מנוהלים ע"י אנשים טובים מהם כדי להגיע לתכליתם, וההשגחה מסדרת כל אחד במקומו כבן חורין או כעבד.
2. ההשגחה ביטלה את העבדות בזמננו, כי העולם אינו מתוקן מספיק, וגם היותר טובים הם עדיין אכזריים למדי ואינם ראויים להיות אדונים. אבל בימות המשיח תחזור דווקא העבדות (!).
ג. ניתוח סוציולגי: העבדות עדיפה כי לטעת הרב במצב של עבדות האדון דואג לעבדים בהיותם קניינו. לעומת המצב הקפיטלסטי שבו בעל הבית העשיר לא דואג לעובדיו העניים כי הקשר בינהם מקרי וארעי, ותמיד יכול לשכור אחרים.
(לגבי ההתייחסות שלי אכמ"ל).
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2007 15:57 |
|
| |
אדאמה,
למה אתה אומר שלא תומכים? תומכים אבל לא באופן ובמידה שהיו רוצות הפמנסטיות יותר.
דוג': דברי הרצי"ה שיש לקום מפני תלמידה חכמה (אני יודע שהתייחס לרבנית חנה טאו ע"ה), ומדובר על עשרות שנים לפני הגל הדתי פמניסטי. הרצי"ה גם חשב שבתיאוריה נשים צריכות לשרת בצבא, אבל אסר זאת בפעל מפני מצב הצניעות שם.
או דברי הרב אבינר -"ואהבת לרעייתך כמוך" ועוד, שאין שום עניין בתורה שדווקא האיש יעבוד מחוץ לבית והאישה בבית, אלא העיקר שהזוג כחטיבה אחת יעדיף ילודה על קרייריזם בלי קשר לחלוקת התפקידים הפנימית. (מה זה בלי קשר? מי משקיע 9 חודשי הריון? שאלה טובה, אבל אני מביא כאן את דבריו). גם מנהגו לכתוב בגוף ראשון נשי, שרבות רואת אותו כמקומם מבחינה פמניסטית, הוא מבחינה אחרת חידוש מרתק בעולם הרבני. (אני מביא מהרב אבינר כי מבחינת הצבור הרחב הוא הדובר של תורת "הר המור" ובנותיה).
בכ"א מאז "קולך" נוטים להדגיש יותר את הצד השני.
תוקן על ידי nmzilber ב- 23/08/2007 16:09:01
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2007 16:39 |
|
| |
בע"ב,
על פניו נראה שאכן הרב קוק האמין בצורך בשינוי כזה, ובכל זאת רתיעתו מיישומו מלמדת משהו על עולם ההלכה בפועל בדורות האחרונים.
האין,
כבודו של הרב קוק במקומו הגבוה מונח, אבל דומני שאתה נוטה לייחס לו כמעט את כל ההיסטוריה הרבנית במאה השנים האחרונות.
ת"ת לנשים הורתו בפסיקת החפץ חיים ויישומה בבית יעקב ע"י שרה שנירר. המשכה במכללה של הרב קופרמן החרדי בי-ם, ובמקביל בחוגי הגרי"ד סולוביצ'יק בארה"ב - משם זה זלג גם לציבור הסרוג ובשנים האחרונות זה קיבלת תנופה מכל מיני סיבות. היכן אתה רואה את הרב קוק בעניין?
הרב קוק עצמו הרי אפילו התנגד שנשים יצביעו בבחירות וקרא לזה 'מוסר אירי'.
יחס להשכלה - מה עם יהדות גרמניה לרבות דובריה החרדים כמו ד"ר ברויאר? מה עם מדרשית נועם והתיכונים הדתיים? מה עם רעיון המעין ישיבה תיכונית של הרב ריינס? מה עם ישיבת הרב עמיאל?
גם הרב נריה תלמידו של הרב קוק הקים במקור את ישיבת כפר הרא"ה כישיבה על טהרת הקודש, ורק בשלב מאוחר יותר נכנע (דומני שקראתי פעם שסדן מהמדרשיה ציטט את הרב נריה שאמר לו ש'על גופתי המתה ילמדו אצלנון לימודי חול' או משהו בסגנון - בניגוד למדרשיה של הייקים והרב יגל החזונישניק).
כשהרב קוק החל להשפיע על הציבור הסרוג (באמצעות ישיבת 'מרכז הרב' ובנו הרצי"ה שתפסו תנופה) לימודי חול כבר היו עובדה מוגמרת. ההשפעה שלו היא אם כבר אז דוקא בכיוון ההפוך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2007 19:10 |
|
| |
ממללא,
אני מקבל חלק מטענותייך, ואף אמרתי אני חוטא בהכללה גסה משני הכיוונים. אבל לא זה היה עיקר טענתי.
הטענה היא שהשקפת עולם יכולה לחלחל לעולם הדתי, ולאו דווקא באמצעות ההלכה. לעיתים, המטא- ההלכה נשארת ככזו, ולא מתבטאת בהלכה, אך משפיעה רבות על העולם הדתי. אם ניקח בהכללה, את הציבור הד"ל (בין אם הוא הושפע חלקית מהראי"ה, הגרי"ד, הרב ברויאר והרב ריינס), לעומת הציבור החרדי (ושוב בהכללה) נראה הבדל גדול באורח חיים, גם אם זה לא מתבטא בסעיפי השו"ע, אני סובר שזה נובע מתפיסת עולם שונה, שגם אם לא מתבטאת בהלכה, יש לה משמעות גדולה מאוד.
לא קישרתי את לימוד התורה לנשים לראי"ה, אלא לזה שתפיסת עולם מסויימת רואה בחיוב לימוד תורה לנשים לעומת תפיסת עולם אחרת.
מה קרה לדעתך שהח"ח, הגרי"ד או הרמ"מ פתאום התייחסו אחרת ללימוד תורה לנשים בניגוד לשאר הדורות? האם פה אין תפיסת עולם (שקשה לומר שלא מושפעת מרוחות חיצוניות) שהשפיעה על הנהגה מעשית? מה זה אם לא מטא הלכה?
ולסיום, רק אומר שוב, שעיקר טענתי שגם מה שלא נכנס לרובד ההלכתי יכול להשפיע רבות על החיים הדתיים של האדם.
עוד נקודה אחת לגבי הראי"ה, אתה צודק שיחסו של הרב קוק לנשים היה שונה ממה שנהוג היום בציבור הד"ל (וגם ההר המורניק). אך אין ספק שתפיסתו שיש לראות במצב העניינים בעולם כסוג של דבר ד', משפיע כיום על חלק מהרואים עצמם כממשיכי דרכו ביחס לפמינזם. יותר מהמשכת דרכו הישירה של הראי"ה בדבר היחס לציונות וכו', זה המשכת דרכו הכללית, לראות בההיסטוריה חלק מהתגלות ד'. (רק אציין שלדעתי, בזה מכוונים יותר לדעתו)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2007 00:32 |
|
| |
האין,
בא אני אעשה לך את החיים קלים -
התפיסה של בית מדרשו של הרצ"יה לגבי א"י השלימה/אף שעל וכו' והגילום שלה במפעל ההתנחלויות ובכל מה שמסביב הוא סוג של מה שקרוי אצלך 'מטא-הלכה'. לפני שנים רבות אמרתי לאיזה מרכזניק שהגרע"י פסק שפיקו"נ דוחה א"י השלימה, אז הוא השיב לי ש: הגרע"י הוא מגדולי פוסקי דורנו, אבל הוא לא למד 'מחשבה' (=משנת 'מרכז הרב') ולכן בעניין הזה הוא טועה.
אלא מאי, לא מדובר כאן בתפיסת עולם מופרכת לגמרי הלכתית שדוחה את ההלכה, אלא באופציה שקיימת בהלכה. כך למשל הגר"א שפירא מפרסם לעתים כרוזים ומדבר על שיטת הרמב"ן ואני די משוכנע שהוא רואה בכך הלכה ולא סוג של 'מטא הלכה' (כיון שלמרות ייחוסו המשפחתי ושהותו רבת השנים ב'מרכז' הוא איש הלכה וגמרא מובהק). בנוסף אתה יכול למצוא אחרים שאינם שותפים להשקפת הרצי"ה ושמגיעים לאותה מסקנה במו"מ הלכתי: למשל גישת הרבי מחב"ד על בסיס ההלכה של 'נכרים שצרו' (ודומני שגם הגר"ש ישראלי הלך בכיוון הזה - אם כי לגביו יתכן שלא מדובר רק בהלכה) או אדמו"רים חסידיים אחרים (הפנ"מ מגור זצ"ל או יבדל"א האדמו"ר מערלוי) או הרב מאזוז הספרדי מישיבת 'כסא רחמים' או אפילו ר' נחום פרצוביץ ' זצ"ל' ראש ישיבת מיר - כלומר, ה'מטא הלכה' מובילה לכיוון מסויים שקיים בתוך ההלכה אך לא מלבישה על ההלכה משהו שזר לה.
בהקשר הפמניסטי אני אציין שוב את הספר של הרב שפרבר. הלה עוסק בנקודה מסויימת של עלית נשים לתורה. אפשר לא להשתכנע מהספר או ממסקנתו - שהרי בכל זאת מדובר במסקנה שמבטלת דין חז"לי, אבל אי אפשר להגיד שזה מופרך כי ההלכה מנומקת ('כבוד הציבור'). בכל אופן, המו"מ הוא הלכתי מובהק ואינו מעורפל וחסר גבולות לחלוטין ומעמיד מושג נטול גבול של 'פמניזם' מול ההלכה.
גם מהפיכת התלמוד תורה לנשים היא סוג של התמודדות כזאת. מה בעצם קרה כאן בעשרות השנים האחרונות? בא הח"ח וקבע שבימינו כשנשים כן לומדות בבתי ספר של גוים כפי שהיה בתקופתו חובה שהן תדענה גם תורה - במובן בסיסי מסויים. לא מדובר כאן בביטול הלכה אלא לכל היותר בביטול המלצת הטפלות לאור המצב כיום. תמיד הכירו בכך שאשה יכולה ללמוד ברמת העיקרון (ע"ע ברוריה, דבורה הנביאה אליבא דהתו"ס והרא"ש בשבועות וכלה בפסק של הרב בקשי דורון בשו"ת בנין אב שמראה שאין בעיה גם באשה פוסקת הלכה).
מאידך, בא נלך לכיוון אחר של התגלות בתופעה עולמית -
ראיתי באשכול סמוך את חברנו זילבר מזדעזע מהודעה של גולש מסויים שטוען שקיום יחסי מין עם אשה נדה ואמצעי מניעה פופולארי הוא לא יותר מ'קרבה לעריות' - כלומר, גזירה מדרבנן לשיטת הרמב"ן.
ולכאורה מה יש פה להזדעזע? הרי בימינו קיים בעולם גל גדול של מתירנות מינית ששוטף את כל החברה המערבית ואחריתו מי ישורנה. בימינו יש כאלו שמתמחים בהצגת כל תופעה אנושית כתופעה חיובית, רוחנית ומוסרית וגם בנדון דדן אני בטוח שיהיו מי שיגידו שכששני ילדים בני 12 'עושים את זה' זה ממש נפלא ויש בכך ביטוי לחירות האדם, שחיטת פרות קדושות פוריטניות, התנערות מהמוסר הנוצרי המזויף שחינך אותנו מאות שנים לכלוא את הגוף בתוך הנפש וכו' וכו'.
האם יש לך דרך להפריך את ה'התגלות' הזאת?
פה עומד לדעתי יתרונה של ההלכה כבסיס החיים הדתיים. אנחנו לא מנסים לחפש את הקב"ה בעולם אלא מנסים לשמר את ההלכה. אין לאף אחד מאיתנו זכות לטעון שהוא מצא את הקב"ה בתופעה כזו או אולי דוקא בהפוכה לה. ברור שאופן השימור שלנו מושפע ממה שקורה בחוץ, ובמדה מסויימת, טוב שכך. אבל עדיין המטרה שלנו היא לעבוד את ה' ע"פ ההלכה, להמשיך את מסורת הדורות ולשמור על קשר ישיר עמה.
בסופו של דבר, ה'מטא הלכה' משחקת תפקיד מסוים - אבל כיון שהיא שחקן משנה צדדי בשיח ההלכתי, התפקיד לא כזה משמעותי אלא יותר פוליטי/חברתי. נסה פעם להעביר לחרדי כתבים של הרב קוק או הרב סולוביצ'יק בלי לציין את מקורם ותראה שברוב המקרים עמיתך החרדי די יתמוגג מהם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2007 00:44 |
|
| |
ועוד הערה לגבי פרשנות אותנטית למשנת הראי"ה קוק -
אני לא חושב שמי מאיתנו יכול כיום לטעון לדרך פרשנות אותנטית לרב קוק. הרב קוק כתב המון המון המון דברים, לעתים סותרים זה לזה. אי אפשר להתעלם ממה שהוא היה בפועל, למשל:
- מצד אחד הוא הציג את הישיבה המרכזית העולמית כבריאה חדשה בעולם התורה ובד בבד הוא פתח בפועל ישיבה רגילה לגמרי.
אי אפשר להגיד שהוא נרתע מה'מה יגידו' שהרי היו לא מעט עניינים שבהם הם לא נרתע להתעמת עם הציבור החרדי וקנאי ירושלים.
אני מסכים שלמרכז/הר המור אין בעלות על כל מה שקשור לרב קוק, אבל באותה מידה קשה לפרש את הרב קוק במנותק לגמרי מתלמידיו הקרובים ומהישיבות שהם הקימו. לרוב הטענות הרדיקליות שמיוחסות לרב קוק באות או מהחוקרים או מרבנים שאינם תלמידי תלמידיו (למשל מאמרי הרב שרלו על ההלכה הנבואית). ודאי שלא מדובר בטענות מופרכות שמיוחסות לרב קוק - שהרי כתביו מונחים לפנינו, ובכל זאת, האם העובדה שהם לא מצאו כל דרך פרקטית אצלו או אצל תלמידיו הישירים לא מציבה סימן שאלה כלשהו לגבי מידת 'ודאותו' לגביהן?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2007 07:39 |
|
| |
ממללא,
האם מה שאתה אומר, בעצם, הוא שאם רוס מבקשת שיקרה שינוי לכיוון פמיניסטי, היא צריכה לסמוך בזה על תלמידותיה שעוסקות בלימוד הלכה (לדבריה) והגברים שדעותיהם דומות, שיכנסו לעולם הדיון והפסיקה ויגרמו לו שינויים משם, ולא על עצמה ושכמותה שאינן אמונות על התחום הזה, אלא עוסקים/ות במחשבה?
אני חושבת שקשה להתעלם מן האמת שבדבריך, אבל חשוב להצביע גם על הכשל העקרוני שבהם -
תלמידותיה של רוס לא היו מגיעות ללמוד תורה לולא הדברים שהיא אומרת (ואחרים ואחרות לפניה, כמובן). זה לא מאוד רציני לומר, שבעצם ת"ת לנשים תמיד לא היה אסור והאופציה היתה קיימת, כי בפועל, גם אם היתה אופציה פנים-הלכתית כזו, היא לא מומשה, בדיוק בגלל השקפות עולם ו"מחשבה" (נכון שלברוריה מותר היה ללמוד בבית המדרש והיא הצליחה בכך מאוד, אבל מי רוצה שבתו תהיה ת"ח ותאבד את זוגיותה, משפחתה ועולמה בכלל?). רק כשהמחשבה שונתה גם ההלכה מצאה פתח להשתנות דרכו.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2007 10:42 |
|
| |
אמשלום,
האם אי פעם טענתי שאסור/אין צורך בלימוד מחשבה? האם העובדה שיש לי ביקורת על טכניקה מסויימת שמציעה תמר רוס משתמע שאני מתנגד לכל 'מחשבה'?
ודאי וודאי שלא.
אני טוען שהבסיס הדתי-יהודי הוא ההלכה ולא המחשבה. התהליך ההלכתי הוא תהליך של חכמי ההלכה והציבור יחד כשיש מנגנון מסוים של ברירה טבעית.
מהפיכת המדרשות לבנות כל כך הצליחה לדעתי משום שהיא לא פגעה בשמירת המצוות וההלכה, אלא להיפך, חיזקה אותו בקרב ציבור רחב של בנות. עד היום כשמדברים על 'מדרשיסטית' בציבור הסרוג, מתכוונים לרוב לבחורה יותר 'רצינית' מבחינה דתית.
אני מניח שזה גם מה שיעלה בנוגע לתביעות אחרות - למשל, אם אלו שמבקשות שיאפשרו להן לעלות לתורה בשבת ולרקוד עם ספרי תורה בשמחת תורה, גם תתפללנה מדי בוקר, צהרים וערב במניין - אני מניח שיתייחסו לזה אחרת. בינתיים ראיתי תופעות כאלו לאו דוקא בקטבים הפמניסטיים של היהדות (למשל כך מספרים על אשת רב גדול וידוע בבני ברק של מפספסת תפילית ותיקין בבי"כ).
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2007 12:28 |
|
| |
ממללא,
גם הפמינזם לפחות בחלקיו המתונים ביותר (ואני חושב שגם אליבא דרוס) הוא לא 'תפיסת עולם מופרכת לגמרי הלכתית שדוחה את ההלכה'. אפשר בהחלט להיות בעל תודעה פמינסטית מבלי לבקש לעקור את כל עולם ההלכה. וראה מה שאתה בעצמך כתבת על ספרו של הרב שפרבר (אם כי ברמה אישית, אף שקראתי את הספר ונהנתי, לא הייתי רוצה להיות במניין שבו נשים עולות לתורה) שאפשר לעשות שינוי מרחיק לכת אף שכזה, ולהישאר בתוך גבולותיו של עולם ההלכה. לא משנה אם ללימוד תורה לנשים הצטרפו הח"ח, הרמ"מ וכל מי שתרצה למנות, אין ספק שמה שהשפיע עליהם זה רוחות חיצוניות. כמו שכתבה אמשלום זה שהאופצייה קיימת זה דבר אחד, ומימושה זה דבר שונה לחלוטין, לימוד תורה לנשים (אף שנעשה במסגרת ההלכה) הוא מהפכה של ממש. דעתם שלא מעט מגדולי ישראל הייתה לא נוחה (בלשון המעטה) מלימוד תורה לנשים, ובאו אחרונים והתירו זאת, וחלקם אף המליצו. אני לא חושב שרוס מדברת על מושג נטול גבול כמו פמינזם מול ההלכה, וקדימה לשנות סדרי עולם. בא נסתפק קודם כל בשינוי בגבולות האפשריים, אך בשביל שינוי שכזה צריך מוטיבציה, והמוטיבציה היא סוג של מטא ההלכה, כמו לראות את מעמד האישה כיום כדבר חיובי ולא כשלילי. בדיוק אותה מוטיבציה שאיפשרה לימוד תורה לנשים. מה זה אם לא מטא הלכה?
לגבי ההתגלות, אתה צודק. אך אם בכפירה הראי"ה הצליח לראות חיוב, והכפירה איך שלא נסתכל על זה, היא דבר חמור מאוד. אני בטוח שבהרבה דברים אחרים הראי"ה היה מוצא את נקודת החיוב שבהם. (אגב, כמו שהוא עשה עם ישוע, שפינוזה או שופנהאואר). צריך לבחון כל מקרה לגופו לראות מה כן מה לא, אף אחד לא טען שזה פשוט. אך שוב, א"א להתעלם שהפמינזם (ברמה כזו או אחרת) הוא זה שגרם לח"ח להתיר לימוד תורה לנשים.
אני חושב שאתה מתעלם מהעבודה הפשוטה שישנו הבדל עצום בין האורח חיים הד"ל (ושוב לא משנה ממי הוא הושפע) לבין זה החרדי (כמובן בהכללה גסה ביותר). גם דברים שלא מתכמתים להלכות קצובות יש להם השפעה עצומה על האורח חיים הדתי. וזה בלי צל של ספק נובע ממטא הלכה, שאולי לא נוגעת בהלכה, אך משפיעה המון.
לגבי פרשנות הרב קוק, הדבר ארוך, ואני אסתפק בשלושה הערות קצרות :
1. לגבי השרשרת רב- תלמיד. הרב שרלו יכול להיחשב בקלות ככזה. הרי הוא למד אצל הרב עמיטל, ורבו של הרב עמיטל הוא הרב חרל"פ. ואם אפילו נרצה יותר, הרב חרל"פ החליף את הראי"ה בתור ראש ישיבה, אז אולי אפילו הרב שרלו הוא כיום התלמיד המובהק... בכל אופן, כמו שאמרת הכתבים לפנינו ואפשר לבחון את הדברים. בשביל זה לא צריך להיות חלק מהמסורת ההר המורניקית.
2. ישנה מגמת צינזור בחוגים האלו, וראה פנקס יג בהוצאתם לעומת קבצים מכתי"ק. כך שישנה מגמה מפורשת לנסות ולהמעיט ברדיקליות של הרב קוק (יש לציין שהוצאת פנקס יג הייתה דרך מרכז, ולא הר המור, אך גם הר המור לא ממהרים להוציא את הכתבים).
דבר נוסף, לגבי דברים שהראי"ה לא יישם, נראה לי בלתי מציאותי לחשוב שהרב קוק לבדו ישנה כ"כ הרבה. חלק הוא שינה, חלק הוא כתב והשאיר לבאים אחריו. פעם בהקשר הזה מישהו אמר לי שתמיד המהפכן לא הולך עד הסוף כדי להישאר בקונצנזוס, שאחרת לא יהיה מי שיקשיב לדבריו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2007 12:40 |
|
| |
NMZILBER כשהרב קוק בא להתמודד עם הכפירה והחילוניות, הוא השתדל לנתח אותן, על מנת להגיע לשורשים שלהן, אותם שורשים שיש בהם יסוד טוב, וניסה להכניס או לגלות את אותו יסוד בתורה (הקטע המפורסם על ההתעמלות של בחורי ישראל הוא דוגמא ידועה לכך). האם נעשה מהלך תורני דומה לגבי הפמיניזם? יש לי רושם שההתמודדות היא יותר אפולוגטית (כמקובל במקומותינו) ופחות בצורה שהציע הרב קוק (והרמב"ם לפניו, כמובן).
ממללא נראה לי שההבדל בין דעתך לדעת החולקים עליך, היא האם המצב הנתון כיום שבו השפעת המטה-הלכה היא מינימלית, וגם כשיש היא פועלת בדרכים הלכתיות, או שזהו מצב חסר ובעייתי שבהנתן התנאים הנכונים ישתנה. (וכאן, אכן יש אנלוגיה בין הדיון הזה לבין הדיון על השפעת הנבואה בפסיקת הלכה). הרב קוק עצמו כותב (בצער) על כך שכיום אין אפשרות ללמוד תורה שבעל פה במלואה (אורות התורה א, ג) אפילו רחוק מזה.
|
|
|
|
|