|
|
| נשלח ב-1/9/2004 22:23 |
|
| |
נשים דעתן קלה, אפילו לספור הן לא יודעות
הבטחתי שתי הערות, יצאו שלוש...
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2004 22:45 |
|
| |
שחרית
יופי. את הדוגמא ליכולת לבטא במילים קצרות דברים שאני חושב.
יש גם שוני בין השפות כיום .לדוגמא העברית יש בה יכולת להגדיר דברים [אפילו מופשטים] באופן מדוייק וחד.
ואילו למשל אידיש שהיא לכל הדעות שפה "עשירה" היא טובה יותר בלתאר מצבים אנושיים .
[אני חושב שקומדיה אידית תצחיק יותר מאשר עברית. הגששים למשל "גנבו" הרבה חומר מדז'גאן ושומאכער.]
-------------------------------
דז'יגאן מספר שפעם אחת ראה יהודי עומד על הגשר מעל הנהר ועושה תנועות התאבדות.
"ר' איד " אני פונה אליו מה קרה מדוע אתה רוצה להתאבד?
,אויי אל תשאל" עונה הלז "אישתי נשבעה שלא תדבר איתי 10 שנים".
"נו.. הרי זה מעולה ולמה להתאבד?" . "כן" ענה היהודי "אבל היום מסתיימות 10 השנים".
--------------------------
אמשלום
הלינק שהבאת הוא נקיטת עמדה [לטובת רב צעיר] . כי אני חושב שאין קשר בין הנושאים. שם דובר על העדר מילה כל שהיא למושג . וכן אנו -לדעתי- דנים בכולות משופרות ובעושר השפה.
הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!
תוקן על ידי - קעלעמר - 01/09/2004 23:02:48
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2004 11:04 |
|
| |
רב-צעיר ויוצק,
דומני שהיטבתם להגדיר.
כאשר אדם אינו מסוגל להסביר לעצמו חשיבה מסויימת בצורה מתומצתת וברורה, קשה לו להתקדם הלאה.
רעיונות שמובעים בשפה עשירה בעשר מילים, יובעו בשפה רזה במאתיים מילים, והשאלה היא אם המוח יוכל להתקדם הלאה והלאה. ברור שככל שהחשיבה מפותחת יותר, גם שימוש במילים רזות יכול להביא להתקדמות, אבל זה קורה פחות.
אמשלום,
כאשר המוח מפותח ומסוגל ללקוט כמה שפות באיכות, ברור שהחשיבה תצא נשכרת. אבל לעתים אם מלעיטים ילד בכמה שפות, הוא קולט אותן בצורה שטחית ולא מתעמק במשמעויות של המילים, ולפיכך הבעתו - ואולי גם יכולת חשיבתו - לקויה.
דרך משל, ללא שיטת המיספור העשרוני, ספק אם אדם בעולם היה מגיע ליצירת נוסחאות מתימטיות מורכבות, וכך הלאה.
בינתיים נזכרתי בוורט שאומרים בשם הרב מבריסק, שחוסר בהסברה מעיד על חוסר בהבנה.
מאידך, הלא כתוב לאדם מערכי לב ומה' מענה לשון. מה שאומר שגם כאשר הכל ברור בלב, צריך ס"ד כדי להוציא את זה בצורה נכונה, כי לא תמיד יש לך שליטה על זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2004 11:08 |
|
| |
קעלעמר,
למרות שאני אכן נוטה להסכים עם ר"צ (אני מקוה שזה בסדר... ), הסיבה שהבאתי את הלינק, היא ששני הדיונים קרובים זה לזה ביותר, ויכולים להעשיר זה את זה (האין זו מטרתו של 'לינקוק'?).
מו"ל,
מה זאת אומרת: "הוא קולט אותן בצורה שטחית ולא מתעמק במשמעות של המילים"? אני מדברת על ילד שגדל עם שתי שפות (או יותר) כשפות אם ממש, לא כאלה שלמד בבית ספר. נדמה לי כי כל לימוד של שפה כשפת אם, אינו כולל התעמקות במשמעות המילים, אלא פיתוח הכלים החשיבתיים המתאימים לאותה שפה. אם כך, הרי שריבוי שפות שכזה, יוצר פיתוח של כלים חשיבתיים רבים יותר, לפחות בתחום הלשוני (כלומר, אדם שגדל עם שתי שפות אם, יקל עליו ללמוד שפות נוספות, יותר ממי שגדל עם שפת אם אחת).
תוקן, מטעמי חיסכון, לאחר שקראתי את תגובת מו"ל.
תוקן על ידי - אמשלום - 02/09/2004 11:17:22
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2004 11:54 |
|
| |
מו"ל,
דומני כי ישנה אי הבנה במונח שפה רזה. זה לא בהכרח מספר קטן יותר של מילים. לפעמים זה ביטוי במילים מועטות, או נמוכות (רחוב, עממי) של רעיון.
מספר קטן מבטא רזון בהנחה שמדובר בסימנים יסודיים (אותיות, או סימנים במחשב).
הטענה שיידיש מאפשר עושר בתיאור מצבי אנוש אינה וגעת לענייננו, שכן ברור שיש עוד פרמטרים שיכולים להשפיע על עומק מחשבתי. השאלה (כפי שאני מבין אותה) היא: האם אותה שפה עצמה, לאחר דיאטה מאבדת משהו מן העומק המחשבתי שהיא מאפשרת או לא. כלומר אנו בוחנים השפעה של פרמטר אחד, בהקפאת שאר הפרמטרים.
רזון של שפה יכול לבוא לידי ביטוי במספר מילים בשפה, או בגובה הביטויים (אגב, לא ברור לי האם בשפה שאין בה ביטוי גבוה כלשהו, ביטוי אחר ושקול יכול להיחשב כנמוך, רחובי).
על כן בשפה רזה בדרך כלל משתמשים בפחות מילים כדי לתאר מצב, ולא ביותר מילים.
אולם דווקא כאן באה לידי ביטוי יכולת אמנותית גבוהה, שהרי היכולת להביע במעט מילים (נמוכות בד"כ) מצב או רעיון, היא אמנות גבוהה יותר.
למעשה, רזון של שפה מותיר יותר לעבודתו של הקורא, ולכן לפעמים הוא מצליח להביע מה ששפה עשירה לא תצליח להביע עם אלפי מילים גבוהות.
זה קשור לציטוט (של קעלמער?) על הדקות שבספריהם של הראשונים. לענ"ד זו לא בדיחה, אלא זהו בדיוק ההסבר. הספר הוא דק כי הוא מותיר יותר לעבודה לקורא, משא"כ ספרי האחרונים (שהם הם קוראי ספרי הראשונים). מה שאין בספר יש במחשבה שמשלימה אותו (אצל הכותב ואצל הקורא).
אמנם יש לחלק כאן בין כתיבה בשפה רזה, בעולם שבו קיימת שפה עשירה וגבוהה, לבין שפה שהיא עצמה 'רזה' במובן כלשהו.
ובכל הדיון צריך להגדיר פרמטרים של רזון, ופרמטרים של השפעה על עומק חשיבה.
לאחר ההגדרה יש לנסח שאלה באופן מדויק יותר (האם זה רזה או שמן. זה רזה, אך מותיר דווקא פחות מקום להבנות שונות): האם שינויו של פרמטר X בהקפאת שאר הפרמטרים, משפיע על העומק המחשבתי (שגם זה דורש הגדרה: ניואנסים, עומק ומורכבות)?
לאחר ניסוח כזה, דומני שקשה לראות מישהו שיענה על השאלה הזו תשובה שלילית. ברור שתוספת כלשהי לשפה תעמיק את החשיבה באופן כללי (ביחס למצב ללא התוספת). העובדה שיש עוד פרמטרים אינה חשובה לניסוח דידן.
(מייציץ, אין כאן הודאת בע"ד. ודוק היטב).
על כן אולי יש מקום לשאול שאלה יותר מעניינת: מהם הפרמטרים המושפעים מעושר לשוני, ובאיזו צורה?
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2004 12:00 |
|
| |
לגבי ספרי הראשונים והאחרונים, דומני שהעניין הפוך. שפה עשירה מכילה מלים שבאמצעותם ניתן לבטא בקצרה רעיונות שבשפה דלה צריך בשבילם אריכות.ודו"ק.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2004 12:04 |
|
| |
מייציץ,
הוצאת לי את המילים (הרזות-שמנות) מהפה. נראה לי, שהדוגמא הברורה לכך באה לידי ביטוי בשירה.
תוקן על ידי - אמשלום - 02/09/2004 12:07:43
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2004 12:10 |
|
| |
.
מצו"נ
(אורך הודעתו של מצו"נ לעומת תוכנה, מעיד על נכונותה.
אורכה הארוך של הערתי זו, לעומת תוכנה הקצר, מעיד כי אינני מוכשר כמצו"נ.)
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2004 12:21 |
|
| |
מואדיב,
תרתי דסתרי. אם קיצור מורהעל נכונות, אזי אתה פוסק כשיטתי.
ואקצר,
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2004 12:31 |
|
| |
מייציץ ואמשלום,
לענ"ד כאן באה לידי ביטוי הטענה שלי לעיל שיש בדיון שלנו אי הבחנה בין מבנה השפה, לבין שימוש ברובד כלשהו שלה בתוך שפה נתונה (כתיבה רזה בתוך שפה שהיא כשלעצמה עשירה).
שנית (אני מרשה לעצמי להאריך לאחר פסיקתו הנ"ל של מואדיב), אתם מדברים על ביטויים שקולים של אותם תכנים. שפה עשירה מאפשרת לקצר אוסף של מילים 'רזות' (במובן מסוים, שעדיין לא הוגדר, וראה דבריי לעיל).
אולם אנחנו מדברים על משהו אחר. האם ניתן להביע תכנים שונים ובאיזה עומק?
שקילות מתמטית בין שפה רזה ועשירה, כלומר שכל ביטוי בעשירה מחליף צירוף ארוך ב'רזה', הוא תיאור בנאלי ופשטני מדיי.
ועי' עוד בשאר הערותיי לעיל.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2004 12:36 |
|
| |
מיכי,
נהניתי לקרוא.
אולי במקום להתפלפל יתר על המידה, ננסה לבחון את עצמנו:
האם קרה לנו אי פעם שהרגשנו יכולת חשיבה בזכות יכולת מילולית מפותחת כלשהי?
האם יש לנו תחושה שלעתים, מחשבות מורכבות מסויימות באו לנו, או שהצלחנו להתקדם בתהליכי חשיבה כלשהם, בזכות מילים חדשות ומורכבות שצברנו?
נדמה לי שהתשובה היא כן. המוח האנושי מוגבל ביכולתו, מה גם שאנו מגבילים אותו בעייפותנו ובעצלנותנו, ואשר על כן כל הקלה על תהליכיו - מגבירה יכולת.
אבל אולי אני אינני ראיה, משום שתחושתי האישית היא שאני חושב במובהק במילים בלבד, וכשיש לי יותר מילים יש לי יותר כלי חשיבה.
לפעמים נדמה לי שאני אפילו מרגיש במילים... (לא לחינם הפכתי למו"ל).
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2004 12:56 |
|
| |
.
הסתייגות:
מספר המלים הנדרש לצורך ביטוי רעיון כלשהו בשפות שונות, נובע גם ממבנה השפה.
למשל, המלה בעברית ולכשאחשוב, תתורגם לאנגלית בכמה מלים, ובגרמנית איך?
הדבר אינו מעיד על "תחכום" העברית, שכן יש גם דוגמאות רבות הפוכות, נסו למשל לתרגם kerygma בפחות ממשפט ארוך.
ולשם השעשוע, נסו לתרגם לשפה זרה את:
1. אדרבא
2. שהחיינו
3. הכצעקתה?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2004 22:25 |
|
| |
מיכי
נתחיל מהבנאלי והמתמטי. יש מצב שבו יש להאריך באמצעות שפה אחת בכדי לבטא את מה שאפשר לקצר בו באמצעות שפה אחרת. ויש מצב שבו כלל לא ניתן לבטא את מה שניתן לבטא בשפה אחת באמצעות שפה אחרת - אינקומנסרביליות בין שפות שנידונה באשכול סמוך. (באנלוגיה מתחום המחשבים , שפת המכונה ושפה עלית מקבילים למצב הראשון, שפות כלליות ושפות למטרה מוגבלת(כמו שפת שאילתות) מקבילים למצב השני). לצורך העניין שתי השפות יכולות להיות אותה שפה בשני גירסאות , הרזה והשמנה.
אצל שפות בני אנוש העניינים מורכבים יותר, שכן מלים יכולים להיות דו משמעיים , אפשר להשתמש במטאפורות ולפעמים אפשר לבטא עניין עמוק דווקא על ידי שימוש לא תקני המעורר את המעיין, ולכן לא ניתן בכלל לומר מראש, מה ניתן לביטוי באמצעות השפה (וזה הרי מה שלעתים נחשב לגאונות - ביטוי רעיון חדש באמצעות מלים קיימות על ידי שימוש מפתיע). מצד שני, בני אנוש מוגבלים ביכולתם ולמעשה אינם מסוגלים לבטא את כל מה שניתן לוגית/עקרונית לבטא בשפתם(כשם שמתכנתים אנושיים אינם מסוגלים לכתוב בשפת מכונה את מה שהם מסוגלים לכתוב בשפה עלית).
בהתאם לשני הערות אלה נראה לי, ראשית כל, שיש לדון אך ורק בשימוש רגיל בשפה ולא במה שניתן לעשות על ידי הפעלת יצירתיות. ושנית, ההבחנה בין חוסר אפשרות לבטא משהו לבין צורך באריכות הוא לא משמעותי בהקשר של שפות אנושיות, שכן אם שפה מסוימת מצריכה אריכות עבור רעיונות מורכבים יחסית , הרי שיש רעיונות מורכבים עוד יותר שלא ניתנים כלל לביטוי בהתחשב במגבלות היכולת האנושית.
אם עוסקים באותה שפה , הרי ששפה דלה , בשימוש רגיל, מביאה לחוסר יכולת לבטא עניינים שאפשר לבטא באמצעות שפה עשירה יותר, שהרי הוספת מלים בוודאי אינה מצמצמת את יכולת הביטוי ואם אין המדובר סתם במלים נרדפות שמשתמשים בהם ללא הבחנה , הרי שבוודאי זה מרחיב את יכולת הביטוי (ברוב בנאליותי אני מתייחס רק לשמות בשפה, אבל בוודאי שגם למבנה התחבירי יש תרומה. בנוגע לגובה המלים , לא לגמרי ברור לי איזה מין חיה זאת). כאשר יכולת הביטוי מוגבלת זה מביא לשתיקה ולחוסר טיפול במה שלא ניתן לבטאו בצורה ברורה, או לניסיון לבטא בצורה לא ברורה רעיון עמוק ולהשאיר לדורות של מפרשים לעמול בכדי להכניס לתוך כלים איזושהי תפיסה אינטואיטיבית שהיא בבחינת 'מטי ולא מטי', כידוע ומפורסם בין הלומדים (אקדמאי , אייך?).
אבל אולי יש ערך דווקא בהשארת יותר דו משמעות ופחות הסברה?
האם רק אני מרגיש שבהירות הודעה זו עומדת ביחס הפוך לאורכה?

|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2004 22:37 |
|
| |
מו"ל,
הדוגמא שאני חשבתי עליה לקוחה דוקא מילדים (אם כי מתאימה גם, לצערי, למבוגרים): אלה שיודעים לבטא במילים את רגשותיהם, לעיתים במילה אחת, ולעיתים במשפט שלם, לרוב יהיו אלה שחשיבתם מופשטת ומורכבת יותר. ילדים בעלי שפה דלה (ולא "רזה", ע"פ תיקונו של מיכי), שאין בה ביטוי מילולי לרגשות, יהיו חסרי אונים יותר במצבים רגשיים. היכולת לבטא במילים את הרגשות (ולא רק את המחשבות) היא, במובנים מסויימים, היכולת להרגיש. ילד שתמיד כאשר הוא בוכה מניחים שהוא רעב, וזו המילה בה מתארים את מצבו הרגשי, ירגיש רעב (ומן הסתם יחפש מזון) גם כאשר הוא כועס, נעלב, עצוב, או כואבת לו היד. דלות הביטוי שלו (ושל המבוגרים בסביבתו) תוביל אותו לסוג של דלות רגשית.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2004 00:02 |
|
| |
מייציץ,
התשובה לשאלתך היא - לא (=לא רק אתה מרגיש כך ).
לרוב דבריך אני מסכים, וכבר כתבתי זאת.
מילים גבוהות הן לשון ספרותית יותר לעומת לשון רחובית. למשל, 'מילים גבוהות' במקום 'מילים של בית מרקחת' (אמנם השני דווקא מוצא חן בעיניי יותר. ילד רחוב!).
לענ"ד קשה מאד להגדיר שימוש רגיל ולא יצירתי במילים. אולם כפי שכבר הערתי, האם יש מישהו שחולק על כך שתוספת מילים לא יכולה להוריד את העומק והעושר של השפה (בהקפאת כל הפרמטרים האחרים)? אם כן, על מה הדיון? האם זה לא מוריד או גם מעלה? ברור שזה מעלה (לפחות באפסילון)!
ושוב, כמו שכבר כתבתי, לענ"ד יש מקום לדון איך והיכן זה מעלה? איזה סוג תוספות עושה מה? וכדו'.
ובאשר לקריאה להפסיק להתפלפל, אני באמת מנסה להבין את השאלה, ולא מצליח. ללא ספק מילים עוזרות לחשיבה (וגם להבעת רגשות, כשיטת אמשלום). האם מישהו מתווכח על ההכללה הזו?
יש לי שאלה מעניינת ויצירתית (אם מייציץ מרשה שימוש לא רגיל). האם יתכן מצב שבו תוספת מילים (=העשרת השפה) תמנע הבעה או חשיבה של רעיון כלשהו?
כעת חשבתי שאולי תוספת כזו תמנע את הבעת הרעיון שהשפה היא בעלת מספר המילים (או העומק והעושר) הקודם. אלא שהיא לא תמנע זאת, אלא רק תהפוך את המשפט הזה לשקרי.
נו מייציץ, תעשה משהו!
מיכי
 |
|
|
|
|
|