בית פורומים עצור כאן חושבים

שלוש קריאות פמיניסטיות בתלמוד

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/9/2004 20:53 לינק ישיר 

שלמה,
איני יורדת לסוף דעתך, ואשמח אם תסביר לי שוב.

הערת אגב חשובה - באופן אישי איני חסידה מוחלטת של אף אחת משיטות הקריאה, או של התיאוריה העומדת מאחריה. כפי שאמרתי בפתיחת האשכול, רצוני באשכול זה, היה להציג את העמדות השונות. לשם האובייקטיביות המירבית, נתתי להן לדבר מגרוני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/9/2004 11:14 לינק ישיר 

כמה הערות ופירורין משולחן נמוך:

א. 'פרשנות יצירתית' המנסה לקרוא ערכים מודרנים בתוך ספרות קדומה, כאשר ברור שאלו אינם משתקפים בה, הינה פרשנות שכל צורבא דרבנן גדל עליה, ולעתים, בשלב מסויים נפשו מתקוממת נגדה. זכורני את אחד מרבותי בישיבה מתלהב בהזכירו את מאמר חז"ל על שמעי בן גרא שהיה ת"ח, באמרו ש'לא היה 'קצות' אחד ששמעי לא היה בקיא בו' (גם אם מבחינת הדובר המדובר במשחק, הרי שחזקה עליו שסבר שחלק משומעי לקחו יקנו את דבריו כפשוטם).

מה שהניתוח של אמשלום עושה, הוא בעצם שימוש באותו כלי לצרכים אחרים.

בעיני בוגר ישיבה 'מפוכח' הניסיון הזה צורם. אני חושב שנהיה יותר אמיתיים עם עצמנו באם ננסה לחתור לכוונת המקורית של המספר, תוך מודעות לפער בינינו לבינו (וזה לא מחייב מתן ציונים לחשיבה שלנו ו/או לחשיבה שלו).

ב. דומני שלא ניתן להכחיש קיומם של הבדלים פיזיים בין נשים לגברים. די אם נשווה את תוצאות תחרויות הספורט של גברים ונשים וניווכח שקיים פעם פיזי, למשל (אם כי כמובן שהוא יחסי ולא מוחלט). האם באותה מידה לא יתכן פער בין נשים וגברים ביכולות מנטליות/שכליות וכיו"ב? (כמובן שייתכן שהפער יהיה לטובת האשה). באיזשהו מקום, תפיסת עולם פמניסטית מחייבת אותנו שלא לחקור נושא כזה בכדי לא להגיע למסקנות אמפיריות שיערערו אותה (אם אני זוכר נכון, דומני שמיכי האריך בכך בספרו בדוגמאות נוספות).

ג. האמנם לימוד הוא תכונה גברית? אני חושב שבעולם המעשה לימוד נחשב לתכונה נשית (בניגוד למירוץ אחר כסף, כוח וכו'). לא בכדי, אנשי עיון מסווגים לרוב כעדיני נפש, 'חנונים', 'נשיים' וכיו"ב. דווקא בחברה החרדית נעשה היפוך יוצרות כאשר המשפחה האידיאלית כוללת גבר לומד שלעיתי לא מסוגל לנהל שיג ושיח מסחרי עם רוכל בשוק, ואשה דעתנית שמפרנסת את הבעל. אני אישית מכיר כמה קולגות שמסוגלת לעשות קרקס לכל איש עסקים מצוי. האמנם אין זה סוג של מהפיכה פמניסטית? (כמובן שלא, באם נחשיב את מידור האשה המוחלט מתחומים רבים אחרים...).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/9/2004 13:28 לינק ישיר 

ממללא,
אני מניחה שמחויבות לטקסט - גם כחלק מהותי מן העיצוב התרבותי והדתי של אדם, ולאו דוקא כהוראה מעשית - מביאה לידי קריאה פרשנית, ולעיתים יצירתית שלו.
למרות שאיני בוגרת ישיבה, ומעולם לא עברתי תהליך של "התפכחות" ממנה, גם האופציה השניה שהצגת מקובלת עלי.
למען האמת, איני רואה בעיה ביישום בו-זמני של שתיהן, ואם נוצרים פרדוכסים - אדרבה, בעיני, זהו חלק מן המהות היהודית (לפחות זו שלי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/2/2006 04:50 לינק ישיר 

קריאה פמיניסטית בחז"ל

http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?whichpage=2&topic_id=353294

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/4/2009 14:23 לינק ישיר 

תוקן על ידי אמשלום ב- 26/04/2009 14:21:39

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/4/2009 14:24 לינק ישיר 

[האלבום הפמיניסטי של אנקרי / חנה פנחסי - על "ידידי השכחת" בפיה של אתי אנקרי]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/4/2009 14:55 לינק ישיר 

הייתי שמח להישאר אך ורק אם הפמיניזם הליברלי (ועם רוח הליברליזם של המאה ה-19 באופן כללי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/4/2009 20:50 לינק ישיר 

[אני לא. המחירים כבדים מדי. אני מאמינה שכשלב ראשון זה הכרחי, במובנים רבים, אבל חייבים לצמוח משם הלאה.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2009 10:11 לינק ישיר 

ממללא
לגבי סעיף ב. -
קיימים הבדלים פיזיים בין גברים לנשים. קיימים גם הבדלים פיזיים בין אדם לאדם. כנ"ל לגבי הבדלים מנטליים - השוני הוא רב, בין איש לאישה ובין אדם אחד לזולתו. מטרת הפמיניזם הוא למנוע הכללה החוסמת מראש את אפשרות האינדוידואל להתקדם בחיים. אמנם ההתמקדות של הפמיניזם הוא בזכויות האישה, אבל המסר הוא כלל חברתי, שיוויוני. המטרה היא לא להפלות אדם בגין גזעו, מינו, דתו או מוצאו.
אגב, לגבי הבדלים מנטליים - דווקא נבדק הנושא ונמצא, שבמבחני איי קיו הממוצע של נשים וגברים זהה, וההבדלים הם בהתפלגות הציונים - בקרב גברים נמצאו אחוזים גבוהים בקטבים הקיצוניים, כלומר בעלי איי קיו גבוה במיוחד או נמוך במיוחד. בקרב נשים היתה פחות קיצוניות והציונים היו קרובים יותר לממוצע. כמו כן, נשים הצליחו יותר מגברים בחלק הלשוני של המבחן, וגברים הצליחו יותר מנשים בחלק המתמטי.
מוחן של נשים קטן יותר מזה של גברים, אך מספר תאי המוח של שני המינים זהה (רמת הדחיסות של התאים שונה) וכך גם היכולות התפקודיות  והקוגניטיביות.
במחקרים שנעשו, נמצאו הבדלים גדולים בין המינים ברמת התוקפנות והנכונות לתקוף את הזולת. הגברים באופן עקבי היו תוקפניים יותר מנשים. אך החלק המעניין של כל זה הוא, שכאשר הנחקרות ידעו שבמחקר הן לא יזוהו כנשים מול גברים אלא כדמות אנונימית - רמת התוקפנות שלהן עלתה והפכה לגבוהה יותר מזו של הגברים.
כך שבהחלט נעשו מחקרים בעניין, ולמיטב ידיעתי לא נעשו נסיונות השתקה מצד אירגונים פמיניסטיים. המחקרים מלמדים שציפיות החברה קובעות חלק ניכר ממה שאנחנו מאבחנים כתכונות מולדות, ואין דרך לקבוע חד משמעית מה מולד ומה נרכש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2009 16:35 לינק ישיר 

אני אופתע מאוד אם לאור ההבדלים הפיזיולוגיים הברורים בין נשים לגברים שמאפשרים אך ורק לנשים לעסוק בהריון, לידה והנקה והעובדה שבמשך אלפי שנים בדרך כלל נשים עסקו בגידול ילדים ובטיפול בהם לא מתלווים לכך גם הבדלים מנטליים - כלומר שנשים מוכשרות יותר במקצועות הומניים ובטיפול באנשים.
אופתע גם אם יתברר לי שגברים לא מוכשרים יותר לסבלות ולחיילות.
כמובן לכל אחד הזכות לבחור במקצוע על פי בחירתו והחברה לא צריכה להגביל מראש אף אחד ואחת, יתכן ויש מקום למחשבה שנייה לגבי המלחמה במשחקן של בנות בבובות ובנים במכוניות.
לגבי טענתך על הממצא במבחני אי-קיו נשיא אוניברסטת הוורד הותקף על ידי ארגונים פמינסטיים בגלל שהעלה כאפשרות טענה כזאת.
http://www.google.co.il/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&url=http%3A%2F%2Fwww.faz.co.il%2Fstory_2626&ei=w7f1SYDWKYvQjAegoIjaDA&usg=AFQjCNHXM_8hKHsrtYFBxakq2loNc_4wPg&sig2=ybMkfXrTbzT0W9kRxB4PaQ
(הקישור הרלבנטי הראשון שחיפוש בגוגל העלה).

תוקן על ידי סנשו_פנשה ב- 27/04/2009 16:48:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2009 09:36 לינק ישיר 

צ'וטנג

'לי ברור, שהתנועה הפמניסטית, היא התנועה החברתית שהכי הרבה הזיקה לחברה המערבית אחרי הקומוניזם והפאשיזם. גברים ונשים ועוד יותר ילדים, עברו סבל בל ישוער, בגלל ה"הישיגים" של התנועה הזאת. מצבם של רוב הנשים בחברה היום, היא גרועה בהרבה ממצבם לפני ששים שנה. '

יש לנו כאן תופעה מופלאה, של גבר - שמעולם לא היה אישה (כמדומני) אך עדיין מסוגל להבין לעומק את נבכי נפשן של נשים, יותר מאשר הנשים עצמן. למרות שאני משערת שצ'וטנג לא פגש באופן אישי נשים המעוניינות לוותר על האפשרות החוקית להצביע, או האפשרות לפרנס את עצמן, הוא מבין יותר טוב מהן מה באמת יעשה אותן מאושרות. נפלא ממש.

מצד שני, יש סיכוי ש'רק על עצמי לספר ידעתי' ומר צ'וטנג התכוון לשתף אותנו בצערו האישי, לאמור, שהודות לפמיניזם, אין באפשרותו להשיג לעצמו אישה כשרה, צנועה ותמימה שכל רצונה הוא לעשות רצון בעלה ללא שהיות או תהיות. זה מובן יותר.
מצד שלישי -
אמנם נכון שאלמלא הפמיניזם יכול היה צ'וטנג להחזיק הרמון שלם מלא בנערות צעירות ורעננות, מזומנות למילוי מאווייו.
נכון גם, שאלמלא ביטול העבדות היה צ'וטנג יכול להחזיק עדר עבדים הנכונים למלא אחר מוצא פיו.
נכון גם, שאלמלא האיסור החוקי על שוד, היה צ'וטנג יכול ללסטם את העוברים ושבים כאוות נפשו ולהפוך עשיר כקורח.
אכן, קשים חייו של אדם בעידן המודרני. אך בנסיבות אלו, למה תלין דווקא על הפמיניזם? אתמהה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2009 09:43 לינק ישיר 

סנשו
היות ומוסכם על הכל שיש לתת לכל אדם לבחור במקצוע על פי כשרונו ונטיית ליבו, אני לא רואה איזו תועלת תצמח ממחקר שמסקנותיו תהיינה - אולי - שמתוך קבוצות של 50 נערים ו-50 נערות יצאו 10 מדענים ורק 5 מדעניות. הרי לא היינו רוצים לרפות את ידיהן של חמשת המדעניות, שיתכן ותגלינה תרופות מצילות חיים? (דבר שנעשה כבר, לא פעם ולא פעמיים).
לגבי מלחמה בילדים על טיב המשחקים שהם בוחרים - אני חושבת שהיא שלילית ומסרסת, ויש לתת לילדים לשחק במה שירצו כל עוד המשחקים אינם אלימים.
<וממה שקראתי, נשיא האוניברסיטה הותקף משום שהעלה זאת כאפשרות, בנאום פומבי, בלא לבסס זאת על מחקרים. אני משערת שאם אעלה כאפשרות שיהודים הם נכלוליים/ לא ישרים/ חומדי ממון בלי לבסס זאת על מחקרים אקרא אנטישמית. ולגבי מחקרים בנידון - יש לשקול מה תהיה מטרת המחקרים ואיזה רווח נוכל להפיק מהם. נעשו אין ספור מחקרים על ההבדלים - מנטליים, רגשיים ופיסיים - בין גברים לנשים, כך שלא נראה לי שיש השתקה בנידון. >

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2009 10:20 לינק ישיר 

עד כמה שהבנתי נשיא הוורד דן בנאום בכך שיש מיעוט נשים באקדמיה בתחומי המתמטיקה והמדעים המדוייקים ובין כל התיאוריות שהעלה כאפשרות להסבר עובדה זו ושקרא לחקור אותן הוא העלה גם את התיאוריה שכתבת ואני מצטט אותך "אגב, לגבי הבדלים מנטליים - דווקא נבדק הנושא ונמצא, שבמבחני איי קיו הממוצע של נשים וגברים זהה, וההבדלים הם בהתפלגות הציונים - בקרב גברים נמצאו אחוזים גבוהים בקטבים הקיצוניים, כלומר בעלי איי קיו גבוה במיוחד או נמוך במיוחד. בקרב נשים היתה פחות קיצוניות והציונים היו קרובים יותר לממוצע. כמו כן, נשים הצליחו יותר מגברים בחלק הלשוני של המבחן, וגברים הצליחו יותר מנשים בחלק המתמטי" על כך יצא קצפן של פמינסטיות רבות וכנראה זה גרם לו לסיים את תפקידו כנשיא האוניברסיטה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2009 10:38 לינק ישיר 

אם ההתרחשות היתה כפי שאתה מתאר, אני מסתייגת מאותן פמיניסטיות. עם זאת, יתכן ובעקבות נאומו הייתי כותבת לו מכתב ובו מסבירה לו שיש טעם לפגם בהחצנת הבדלים - גם אם הם קיימים - העלולים לרפות ידי אי מי במקום לסייע למדע. (זו גם עמדתי, אגב, בנוגע לטענת מועמד לפרס נובל ש'לאפריקנים אינטלגנציה נמוכה יותר, גנטית'. יש דברים שאין תועלת לומר אותם, גם אם הם נכונים. שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו ותורם למיצוי הפוטנציאל של האינדוידואל.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2009 10:58 לינק ישיר 

ואלימות פמיניסטית היא כן תקינה פוליטית?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שלוש קריאות פמיניסטיות בתלמוד
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.