|
|
| נשלח ב-18/9/2004 20:33 |
|
| |
מהיכרותי הדלה עם הרב שג"ר וכמה מתלמידיו, אני מסופק אם ניתן לראות בהם 'חסידים' חדשים. המדובר לרוב באנשים בעלי גישה אינטלקטואלית ובעיסוק בצדדים האינטלקטואליים של ההגות החסידית, דווקא.
בחסידות יותר חיה (ריקודים בתפילה, פיאות ארוכות, הנהגות חסידויות כאלו ואחרות) נתקלתי לראשונה אצל החבר'ה מישיבת ההסדר בר"ג בראשות הרב יהושע שפירא.
מצ"ב כתבה של יואב שורק ב'מקור ראשון' על הישיבה ודרכה.
http://www.makorrishon.co.il/article.php?id=2427
|
|
|
|
| נשלח ב-19/9/2004 23:21 |
|
| |
ראיתי מאמר נפלא בספר "לפרקים" להרב יחיאל יעקב ויינברג בעל השרדי אש {יצא לאחרונה ע"י ר א"א וינגורט} בענין של דרך השכל מול דרך הרגש.
שמעתתא ואגדתא
ההלכה והאגדה - הזרמים הגדולים ביהדות
בבא קמא ס, ב:
יתיב רב אמי ורב אסי קמיה דר' יצחק נפחא, מר א"ל: לימא מר שמעתתא, ומר א"ל: לימא מר אגדתא, פתח למימר אגדתא ולא שביק מר, פתח למימר שמעתתא ולא שביק מר. אמר להם: אמשול לכם משל, למה הדבר דומה? לאדם שיש לו שתי נשים, אחת ילדה ואחת זקינה, ילדה מלקטת לו לבנות, זקינה מלקטת לו שחורות, נמצא קרח מכאן ומכאן! אמר להן: אי הכי, אימא לכו מלתא דשויא לתרוייכו: (שמות כב, ה) כי תצא אש ומצאה קוצים - תצא מעצמה, שלם ישלם המבעיר את הבערה - אמר הקב"ה: עלי לשלם את הבערה שהבערתי, אני הציתי אש בציון, שנאמר (איכה ד, יא) ויצת אש בציון ותאכל יסודותיה, ואני עתיד לבנותה באש, שנאמר: (זכריה ב, ט) ואני אהיה לה... חומת אש סביב וכו'.
כל עין בוחנת המתבוננת במהלך התפתחות חיינו הרוחניים במשך אלפים שנות קיומה של אומה זו יראה בעליל את שני הזרמים הגדולים היוצאים מעדן נשמת ישראל, והם: ההלכה והאגדה, כזרם מים כבירים משובץ בגדות נחל גבוהים ואיתנים שוטפת ההלכה בקצב מתמיד ובחוק קבוע ומוצק, וקולטת לתוכה את הפלגים הקטנים והחבויים הנובעים מזמנים שונים, כולם משתפכים לנהר ההלכה הרחב והעמוק, בו תשוטנה בנחת ובבטחה ספינות החיים.גם האגדה דומה לנהר, אולם לא לנהר רחב ידים הזורם בנחת, אלא לנהר סוחף יורד מן ההר ולופת את דרכו בין סלעים וצוקים, בשאון ורעש יבוא וקצף יז מסביבו, משתפכים ונופלים אשדות המים בדכיי קולות, מרהיבי עין ולוקחי לב אלה שחוננו בחוש פיוטי להבין ולהרגיש את ההוד האיום שבהתגלות איתני הטבע.
כאלה הם שני הזרמים הגדולים ביהדות. לשניהם יש גס אוהבים וגם מתנגדים, כי שונים הם בני האדם בתכונות נפשם. יש מי שרואה את יופי החיים בשטף נוח ויציב, בשמירת סדר, קצב מדה ומשקל, בהתפתחות איטית ונורמלית, שאינה עוקרת את הישן אלא משביחה, מפארת ומהדרת אותו. בני אדם כאלה מעריצים ומרוממים את ההלכה על הכי, היא להם מבטח עוז ויסוד שאפשר לבנות עליו את החיים ולפתחם בדיוק גמור ובקביעות מתמדת. ההלכה לא רק שהיא בשבילם בחינת יסוד מדביק ומלט לחברה, אלא שהיא גם ערובה נאמנה בעד ה"המשך ההיסטורי" של האומה העתיקה, היא המקיימת והיא המבטיחה את שלמות הפרצוף הקדום של זרעו של אברהם.
אבל יש גם בני אדם בעלי נשמה סוערת ומסתערת, מפליגה למרום ורוקעת בשחקים. בני אדם אלה שואפים ליוצא מן הכלל ולבלתי רגיל, בדרך כבושה וקבועה ומסוימה אינם רוצים, תפקידו של שומר נאמן למורשת אבות ונחלת קדומים אינו נותן להם ספוק נפשי גמור, שואפים הם לכיבושים ולגלויים חדשים. אין דעתם נוחה בהווה, ברגיל ובמצוי, נפשם מתגעגעת אל החדש ואל הנולד, עורגים הם אל העתיד, אל המתהוה ואל מה שטמיר ונעלם. ולפיכך הם בוחרים ללכת ולתעות בסבך יערות קדומים, למען ראות והכיר את יצירותיו של הקב"ה בעולמו, וכל שפע האור הגנוז לבחירי ה'.
האגדה היא בשבילם קיבוצן וריכוזן של קרני אור שבקעו מבעד למכסה העננים ונתפזרו בעולם השפל והאפור. מאירה היא לכל המבקשים והמחפשים, לנחשלי החיים שיש בהם זיקת קבע וסדר, ולעייפי הרגיליות והיום-יומיות. לא רק דבר שברגש היא להם האגדה, אלא בסיס נאמן, אוירה מחיה ומפרה וקנה מדה לאמת. לא השכל האנושי הקר הבוחן את הכל ומבקר מנקודת ההגיון נותן לנו את הערובה שיצירי הכרתנו הם בצלם הישות האמתית, להפך, דוקא האגדה, זו ילידת ההסתכלות האינטואיטיבית, היא היא הנושאת בחובה את הישות האמתית, את האמתות הגבוהה מעל גבוהה העומדת מעל אמתות השכל.
במאמר דלעיל הגמרא מתארת לפנינו את שני הזרמים האלה, ומדמה אותם לשתי נשים - ילדה וזקנה. האגדה היא תמיד צעירה, רעננות וילדות חופפת עליה, יש בה מן האש היוקד של החיים המתחדשים בסאון וברעש, מחבלי הלידה של יצירה בלתי פוסקת, ויש בה מן היופי המקסים של שמי תכלת ומן הריח הנעים של אילנות מלבלבים ושדה מלאה פרחים. ההלכה היא הזקנה מלאת הוד קדומים. שיבה זרקה בה. מקורה בימי קדם, בימים הראשונים של התחוללות האומה במעמד ההר הקדוש, הרבה אלפי שנים כבר עברו עליה וככחה אז כן כחה עתה, לשמור על צלמו ודמותו של עם ישראל, ועל קלסתר פניו של אברהם אבינו שלא ימחה ח"ו מעל זרעו, עומדת היא כסלע איתן וכצור חלמיש ותו הנצחיות חקוק ומאיר במצחה המקומט.
ואמנם קלות-דעת מאין כמוה היא מצד האשה הצעירה שהיא מלקטת לבנות משערות בעלה. אין הונאה ורמיה בטבע. אי אפשר לבוא עליו בעקיפין. השערות הלבנות לאחר תלישתן הן הולכות וגדלות שוב. יש אפשרות לעקור סימני הזקנה הקופצת על האדם הבא בימים, את הזקנה עצמה אי אפשר להכחיד. היא חוזרת ובאה בסימניה המובהקים ואין להעבירה, גזירת הטבע! האשה הפתיה האוחזת באמצעי-כחל ופרכוס כדי לעדן את בשרה ולהוסיף על קמטי פניה לוית חן של צעירות מזויפת, היא מרמית רק את הגברים הריקים והפוחזים, אין זיוף ואין מרמה בטבע.
ואף האשה הזקנה המלקטת שחורות עושה מעשה פתיות. אי אפשר לאכוף את הזקנה על אדם בעל כרחו. כל זמן שהאדם עודנו צעיר, הרי כח עלומיו מפכה בו בעוז. ואפילו אם ילבינו שערות ראשו וזקנו כשלג, לאגדה יש אוהבים נלהבים, נגררים הם אחריה בעברה על פני החיים מתוך רקוד ושירה, במעוף קל ובטיסה מהירה ועליזה.
וגם להלכה יש מחזיקים נאמנים הרואים בה את יסוד הנצחיות והעולמיות, את הדוגמא של "נצח ישראל לא ישקר". ואפילו אלה שלא זכו להכנס לבית מדרשה ולהסתכל ב"לפני ולפנים" של עולמה רואים בה לכה"פ את ה"אמא הזקנה", שמסביבה מתרכזים כל חיי המשפחה ומתכלכלים בטעם ובחן.
וזהו שהורה רבי יצחק נפחא לתלמידיו הגדולים: טעות היא לצדד אך ורק בזכותו של מקצוע אחד שבתורה, להיות נגרר רק לצד אחד, לצד ההלכה או לצד האגדה גרידא. שתיהן - ההלכה והאגדה - ברוח ישראל מקורן, וצדדים שונים למטבע אחת, לתורת ישראל השלמה. ההלכה היא הגדר החזק והחומה הבצורה לחיי ישראל, האומה המשפחה והיחיד, שישארו קיימים ועומדים לנצח ולדורות עולם בצביון הקדום של ראשית האומה. והאגדה היא יקוד התמיד בתוך נשמתו פנימה. אש יוקדת בלבות שרים, כח מאיר ומחמם ומלהיב. שתיהן, גם ההלכה וגם האגדה הן חמדה גנוזה של רבון העולמים אשר בחר בעם ישראל ונתן לו את תורתו. ואין לנו רשות להעדיף את זו על פני זו. ומה יפה הרמז שגילו לנו חז"ל בכתוב ואני אהיה לה חומת אש וכו' - חומת ההלכה הבצורה מסביב לאש הקודש שבאגדה.
הטקסט שלך כאן
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2004 17:29 |
|
| |
האמירה בתגובה הזו משקפת רושם אישי בלבד ומתוך הכרות שאיננה מספקת:
מהקצת ששמעתי קיבלתי את הרושם שהקו החזק יותר שמוביל הרב שג"ר הוא בנסיון להתמודד כיהודי מאמין עם כל אתגרי התקופה ולתת להם תשובות מתוכם, ולא מעמדה תורנית מנותקת. בצורה הזו הופכים השיח התורני והקיומי לאחד, (והיהדות שומרת על האקטואליות יותר.)
נכון, השפה הדרשנית שלו היא שפת החסידות, אך באותה מידה היא גם שפה מודרנית, מחקרית (בעיקר בלימוד גמרא) ועכשווית. אה, וגם הרבה פילוסופיה, בעיקר קיומית. אה, וגם הרבה ניו אייג'יות- מודעות עצמית וכל זה..
מה שמצאתי אצלו הוא בעיקר הכנות, גם שם כמו בכל המקומות, הפרשנות הלימודית מגויסת. אבל היא לפחות מודעת לכך, ומנסה להבין גם מהם המניעים של הלומד כשהוא מגייס את הטקסט למטרותיו.. כנות פנימה והחוצה, בלי להיבהל ובלי לברוח. לא תמיד מצאתי אצלו תשובות, אבל לפחות היו השאלות.
אהממ.. למי שמעוניין, מחר בשעה שמונה בערב אמור להיות שיעור של הרב שג"ר ולאחריו רב שיח בינו ובין הרב יאיר דרייפוס, הרב דב זינגר והרב שור. בביה"כ יקר. רק תבררו קודם עד כמה האירוע פתוח גם לקהל הרחב.
אה, והנושא הוא תשובה. אבל עד כמה שהתרשמתי, כמו אצל רבי צדוק- התשובה אצלם תופסת חלק מאוד גדול בהגות, ומשקפת תפיסת עולם דתית בכלל. ואפשר לראות זאת גם בספרו של הרב שג"ר- "שובי נפשי- חסד או חירות".
לומדת
יחסי ציבור בע"מ
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2004 17:54 |
|
| |
תמיד,
תודה. יש עוד ספרים משלו?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2004 18:16 |
|
| |
"כלים שבורים". הספר היותר ידוע שלו, משום שהוא מציג גישה אולי שונה במהות. בטח בשפה.
אולי יש עוד, אבל רק את שני אלה קראתי. (מלבד עוד חוברת שלו על התשובה, ששכחתי את שמה, אבל התכנים שלה כבר מוכלים בספר הקודם שציינתי).
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2004 18:29 |
|
| |
נזכרתי- הספר "פור הגורל" על פורים. (לא קראתי)
וסיפרו לי שבעלון "מעט מן האור" של חנן פורת משבת/ר"ה האחרון היתה רשימת ספרים של הרב שג"ר.
ואם כבר ספרים של הברנז'ה הזו- אהבתי מאוד איזה ספר של הרב שוק- שירים וניתוח של סיפורי המעשיות של רבי נחמן על פי משנתו של הרב שג"ר.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2004 18:37 |
|
| |
תודה רבה.
(אני מקוה שאוכל להשיגם בגולת ארה"ב)
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2004 18:55 |
|
| |
תמיד לומדת -
ודאי התכוונת לחוברת שיצאה בחודש שעבר : "על כפות המנעול - דרשות לימי התשובה וליום הכפורים" זה למעשה תוספת לספרו "זכרון ליום ראשון : דרשות לימים נוראים".
החוברת נחשבת ליותר "קלילה" מאשר ספרו השני על התשובה (שובי נפשי : חסד או חירות : קובץ פרקי תשובה). מהתרשמות שלי נראה שנכתבה ע"פ שיעורים שנתן ולא על-ידו ממש - לא בטוח .
ואם כבר הזכרת, אז לטובת הנשים, נפתח השנה גם בית-מדרש לנשים מיסודה של ישיבת שיח של הרב שג"ר:
http://www.yakar.org/women's%20beit%20midrash.htm
תוקן על ידי - החפרפרת007 - 21/09/2004 19:01:50
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2004 13:39 |
|
| |
לכבוד הרב משה מאיר ושאר חברים חדשים אני מעלה את האשכול הזה מחדש שמא הגיע זמן גאולתו...
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2004 20:50 |
|
| |
האשכול - כדרכו של אשכול - מורכב משני 'ענבים'. האחד - היחס בין שכל ורגש, והשני - הרב שג"ר.
ביחס ל'ענב' הראשון:
יש כמה נסיונות מעניינים - מחוץ לעולמה של תורה ובתוכו. כדאי לדון במשנת חב"ד ובתניא בפרט- ובהגותו של מרטין בובר[ראו למשל מאמרו- 'בן דורנו והמקרא'שניהם טוענים שההבנה השלימה היא כשלתבונה מצטרף הציור הרגשי,המפנים את את הידיעה השכלית.
השאלות המעניינות הן:
האם הפנמה רגשית של רעיון תבוני אפשרית?
אם היא אפשרית - מה היא מוסיפה?
האם הבנה שכלית ללא הפנמה רגשית אפשרית?
משנת חב"ד צמחה מתוך מצוקה כפולה - המצוקה החסידית הכללית, תחושת הקריסה של העולם הדתי ומנגד - התנגדות של 'ליטאי' שכמוהו לבריחה מהשכל [ומלימוד התורה] שהביאה עמה החסידות.
האקסטנציאליזם היהודי גרמני [כהן בובר רוזנצווייג]צמח מתוך מצוקה של קריסת הזהות היהודית גרמנית.
מתוך איזו מצוקה צומח אשכול זה? אולי זו השאלה החשובה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2004 22:50 |
|
| |
משה
העלת כמה שאלות מפתח אבל לא נתת לנו את דעתך שלך...
יש לי קושי מסוים לומר את דעתי כיוון שאני מודע לתלות שקיים {אצלי} בין השכלי/תבוני לבין הרגש/אישיות ולכן גם אם דעתי לגביי ברורה לאחד מהכיוונים, היא באותה המידה ברורה שלאנשים אחרים עם מבנה אופי שונה, התשובה והכיוון יהיה שונה ואפילו הפוך, ובכל אופן...
שאלת:
א. האם הפנמה רגשית של רעיון תבוני אפשרית?
ב. אם היא אפשרית - מה היא מוסיפה?
ג. האם הבנה שכלית ללא הפנמה רגשית אפשרית?
א.תלוי על איזה סוג של רעיונות מדובר, בתחום של מדע טכני - אין מקום ולא אפשרי כמעט לעשות הפנמה רגשית של הרעיון, בתחום של מדעי הרוח והחברה – ככל שאדם חי ומזדהה עם הנושא הפנמה במידה כזאת או אחרת הכרחית
ב. לדעתי ככל שישנו יותר ההזדהות וממילא הפנמה רגשית של הרעיון, האדם עצמו שהוא "חושב הרעיון" יהיה הרבה יותר מודע ויצרתי לגביו. האם זה נקרא תוספת ?
ג. חזור לתשובה על שאלה א.
לגבי סיבת פתיחת האשכול, לא הייתי מחפש את הסיבה בתחום של מצוקה, אלא ברצון שקיים היום בעם למצוא דרכים לשלב את התורה או כל חכמה אחרת מבימת הכבוד עם החיים עצמם {קרי – חיים פנימיים}...
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2007 00:45 |
|
| |
לא רוצים להיפרד
בשבוע הבא יקיימו בירושלים תלמידי ישיבת שיח יצחק "ערב הוקרה ותודה" לראש הישיבה, הרב שג"ר, שחלה בסרטן. באירוע ייחנך גם מכון להוצאת כתביו, בתפילה לנס שיאפשר לו לשוב וללמד. המארגנים: "לא מדובר באירוע פרידה מרבנו, אנחנו רק רוצים להאיר לו פנים"
קובי נחשוני פורסם: 16.05.07, 14:07
לפני ארבעה חודשים נפגש הרב שמעון גרשון רוזנברג (שג"ר) עם שותפו לראשות ישיבת "שיח יצחק" באפרת, הרב יאיר דרייפוס, לשיחה שלא תשכח. אחרי תקופת היעדרויות תכופות מהישיבה וכשהכל מריחים שמשהו לא טוב מתקרב, גילה הרב שג"ר לשותפו: "חליתי בסרטן, הנה הכתבים שלא הספקתי להשלים. טפל בהם".
מייד אחר כך פנה ראש הישיבה הנערץ לתלמידיו בבית המדרש, הטיל גם עליהם את הפצצה, התוודה בבכי "ה' נתן, ה' לקח", ועזב לתחילת טיפולים ומנוחה. במקום להשלים עם המצב ו"להתרסק", התעשתו הרב דרייפוס והתלמידים והחליטו להאיר פנים לרבם בימיו הקשים, דווקא בדרך שהוא עצמו ביקש.
הישיבה הקטנה והצנועה ששוכנת על גבעת קרוואנים נידחת מצפון לאפרת ויתרה אולי על החומר, אבל בנושאים שברוח אין שם פשרות. בשבועות הבאים יצר הרב דרייפוס קשר עם מאות תלמידי הרב שג"ר בארבעים השנים האחרונות, גייס גם כספים, והקים את "המרכז הרוחני ללימוד כתבי הרב שג"ר והוצאתם לאור". ביום שני הבא, ערב חג השבועות, תקיים ישיבת "שיח יצחק" יחד עם המכון החדש אירוע הצדעה והוקרה לרב שג"ר, ובו יוצג לראשונה פרוייקט הוצאת הכתבים. באירוע, שייערך במלון "ענבל" בעיר, מצפים בישיבה לבואם של מאות תלמידיו.
הרב שג"ר עצמו ייעדר מהאירוע, בשל מצבו הבריאותי, אך המארגנים מקווים שיוכל לצפות בערב ההוקרה באמצעות שידור וידאו חי לביתו. בנוסף ישודר באירוע ראיון שקיים עימו תלמידו, הבמאי ושחקן התיאטרון הרב ברוך ברנר, ובהמשך תילמד פרשנות חדשה שכתב הרב שג"ר לחג השבועות.
לרגל האירוע הופק סרט מיוחד, "אנכי מי שאנכי", ובו מספרים תלמידים ומקורבים על הרב והשפעתו על חייהם. עיון חטוף ברשימת המשתתפים בסרט ובאירוע עצמו מלמדת על היקף ההשפעה של ראש הישיבה החולה, שחצתה מחנות פוליטים ודתיים. כך נכללים ברשימה אחת הרבנים אביגדור נבנצאל, יעקב מדן, יהודה עמיטל ויהודה ברנדס, פרופ' שלום רוזנברג וחוקר החסידות ד"ר צבי מרק, המשוררות רבקה מרים וחוה פנחס-כהן, ורבים אחרים.
המתנה לרב
עמיעד שלזינגר, תלמיד בישיבה וממארגני האירוע, אומר כי קיום הערב הוא מתנה גדולה לרב שג"ר, ומטרתו העיקרית היא "הוקרת תודה לרבנו, כדי שידע על כמה אנשים הוא השפיע". לצורך כך קוראים המארגנים לכל אדם שהרב שג"ר "נגע בו בצורה כלשהי" לבוא ולשמח אותו בימיו הקשים.
הרב שמעון גרשון רוזנברג (57) למד בישיבת "כרם ביבנה" ובישיבות מקובלים שונות בירושלים, לימד בישיבת הכותל, היה ממקימי ישיבת "מקור חיים" וכיהן בה כראש ישיבה בפועל, ועמד בראש בתי המדרש של "בית מורשה", "המרכז לציונות דתית מעלה" ו"עורי". בשנת 1996 הקים יחד עם הרב יאיר דרייפוס את ישיבת "שיח" (לימים "שיח יצחק"), אז בירושלים וכיום ביישוב אפרת.
הרב שג"ר ידוע כפילוסוף דתי המנסה לתת מענה דתי לפוסטמודרניזם ולהלכי רוח אחרים המנשבים כיום בעולם הכללי, והוא מרבה לעסוק בסוגיה זו בין היתר בספר "כלים שבורים" שחיבר. בנוסף, היה מראשוני מלמדי החסידות בבתי המדרש של הציונות הדתית. תלמידיו מספרים על אדם ביישן הבורח מתקשורת ופרסום, שמצליח להשפיע על מאות תלמידים בארבעים שנה האחרונות.
מאז נתגלתה המחלה בגופו עזב הרב שג"ר את תפקידו בראשות ישיבת "שיח יצחק", אך הוא מקפיד לשמור על קשר עם התלמידים שבאים לבקר, וכן בדברי חיזוק וגעגועים שהוא כותב להם מעת לעת.
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3400830,00.html
תוקן על ידי לינקזעצער ב- 19/06/2007 0:49:32
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2012 20:51 |
|
| |
אחרי מותו: תעלומת חייו של הרב שג"ר מה קורה כשראש בית המדרש ב"מעלה" עובר מהסטנדר לצד השני של המצלמה? סרט מסע אישי בעקבות הרב שג"ר - מאושיותיה הבולטות של הציונות הדתית - כולל כתב אישום שמגוללת הבת, איומים מצד חסידיו - וסוד שמתגלה בסופו יצחק טסלר בית הספר "מעלה" לקולנוע הוקם בשנת 1989 בירושלים, ובשנותיו הראשונות יצר בציבוריות הדתית מתח רב בקו התפר שבין דת ליצירה קולנועית וטלוויזיונית. בשנת אלפיים נקרא הרב מרדכי ורדי, המכהן כיום גם כרב היישוב ראש צורים, להצטרף לצוות בית הספר כדי לאזן את המתח שבין הדת לחופש היצירה. לימים הפך הרב ורדי לראש מגמת תסריטאות, בנוסף לתפקידו כראש בית המדרש. במקביל, השלים את השכלתו הקולנועית במסגרת לימודי התואר השני באוניברסיטת תל אביב. במוצאי השבת הקרובה יקרין ערוץ 2 את סרטו "לרדוף אחרי הצל" - הראשון שיצר כבמאי דוקומנטרי. מדובר למעשה בסרט מסע אישי המתחקה אחר הרב שג"ר - אחד ממעצביה של הציונות הדתית המודרנית - שבימים אלה מלאו חמש שנים לפטירתו. אני פותח את השיחה עמו במה שנראה לי השאלה הראשונה (והמתבקשת): איך ההרגשה לעבור מעמדת הפוסק בענייני תסריט, לצד השני של המתרס, כיוצר. אבל הרב ורדי ממש לא שם. "האמת היא שאני בכלל לא פוסק הלכות בנוגע למותר ואסור, וגם לא שואלים אותי בצורה כזו", הוא משיב. "באמנות אי אפשר להפריד בין השיקול המוסרי לבין השיקול האמנותי, ולכן זהו שיח על אמנות ולא על כשרות. "אני לא מאמין באיזה 'שולחן-ערוך לבמאי' או חיבור ב'הלכות אמנות' שנכתב על ידי מישהו שהאינטרס שלו הוא חוץ-אמנותי. הדברים עדינים וקשורים ליחסי אתיקה ואסתטיקה שהיוצר חייב להכיל אותם מבפנים. מעבר לזה האחריות על היצירה היא של היוצר, ואני לא לוקח אחריות הלכתית או מוסרית על היצירות של הסטודנטים. אינני 'רב בית הספר' כמו שגם איני רב של בית חרושת למדיה". | | לא איש רעים להתרועע. בתו ואלמנתו של הרב שג"ר מגוללות את מערכת היחסים הלא פשוטה עם האב והרב |
סרט הבכורה של הרב ורדי מתחקה אחר אישיותו הנערצת והנוקשה לעתים של הרב שמעון גרשון רוזנברג, שכונה בפי כל "הרב שג"ר", ואחר מערכת היחסים המורכבת שלו עם האנשים שהיו אמורים להיות הקרובים אליו ביותר - בני משפחתו. החיפוש אחר הקירבה היא אחת התמות הבולטות בסרט, החל בבתו של הרב שג"ר, שולמית, הנשואה לתלמידו ומגוללת סוג של כתב אישום נגד אביה, הן מצד הרב ורדי עצמו - ביחסיו עם הרב שג"ר, וכלה ביחסיו של היוצר עם ילדיו. הרב ורדי מעיד כי הגיע ל"מעלה" בניסיון למצוא יחס בין תורה לקולנוע, "ובמבט לאחור אני מבין שלא היה לי מושג למה אני נכנס", הוא אומר, "אלא שהקולנוע התחיל לעניין אותי וראיתי בו פוטנציאל רוחני, ומכאן כבר התחיל לדגדג הרצון להתנסות ביצירה. במובן הזה לימודי התואר השני בקולנוע בתל אביב והעשייה של הסרט, הביאו אותי להבין הרבה יותר טוב מה שעובר על הסטודנטים - הייסורים, הבדידות, הטחת הראש בקיר עד שהסרט מקבל צורה, והחרדה מפני הכישלון. זה מאוד מוחש אצלי היום. וישנו גם הסיפוק שהצלחת לבטא דברים, להביא מעצמך משהו כן ואמיתי". מהפכן דתי הרב שג"ר נפטר בגיל 57 בלבד. במהלך חייו ניסה ליצור מהפכה דתית: הכניס פילוסופיה לבית המדרש, שילב בין החסידות לבין הזרם הדתי-לאומי, ופיתח משנה סדורה המחברת בין פוסט-מודרניזם ויהדות, תוך פירוק התבניות הדתיות המקובלות. | | הבת שולמית בוחנת יחסי בנים-רבנים לצורך מחקר. קטע מהסרט |
הגישה הזו הקנתה לו לא מעט תלמידים, אך גם לא מעט מתנגדים. אפילו הרב שלמה פישר מירושלים, רבו המובהק, התראיין לסרט בקצרה, ונתן לרב ורדי להבין כי הוא מסתייג מדרכו של תלמידו המוכשר. הרב ורדי עצמו מודה כי בצעירותו ניסה ללמוד מהרב שג"ר ולהתקרב אליו, אך נתקל ביחס צונן שפגע בו. הסרט הוא ניסיון מרתק של אדם מצליח, להתקרב אל הרב הדגול שלכאורה כלל לא הכיר במעלותיו של התלמיד שניסה להתקרב אליו. "במהלך עשיית הסרט התברר לי שמה שאני חוויתי כדחייה, היה בעצם משהו אחר לגמרי שקשור לביוגרפיה שלו", הוא אומר. "דברים שבני המשפחה וכמה מהתלמידים היו מודעים להם באופן מסוים, אבל הקריאה ביומנים ובכתבים שלו חידדו את זה הרבה יותר. אני לא יכול לומר שפיצחתי את דמותו של הרב שג"ר, ומבחינתי הוא עדיין חידה, אבל יש לי קצה חוט, ואני יכול להבין למה היה לי קשה להתקרב אליו". למרות שהתמודד עם סוד נורא, הצליח להעמיד משנה סדורה ותלמידים. הרב שג"ר הרב ורדי מספר בגילוי לב כי "הקושי העיקרי של הסרט היה בהגדרת הקונספט. היה לי ברור שזה לא סרט פורטרט על דמותו של הרב שג"ר. מה שהעסיק אותי היה כל הנושא של מערכת היחסים בין רב לתלמיד, ובנוגע אלי זה בהקשר לרב שג"ר. הקושי העיקרי היה לשזור את שלושת המרכיבים של סרט אישי יחד עם שאלת דמותו המסתורית של הרב שג"ר". תלמידים שכעסו ואיומים מיסטיים הרב ורדי מודה כי במהלך הכנת הסרט נתקל בלא מעט ביקורת והתנגדות. אלא שלדבריו, "ההתנגדות היחידה שהייתה עוצרת אותי היא מצד המשפחה, ולכן קודם לכל דיברתי עם מרים, אלמנתו של הרב שג"ר. אבל מרים עודדה אותי וגם נתנה בי אמון, ופתחה בפני את היומנים האישיים. כשהראיתי לה את החומרים של הסרט היה לה קשה, אבל היא אמרה שהדברים מכוונים אל האמת, וזה מה שהיה חשוב לי". וכיצד הגיבו תלמידיו המובהקים של הרב, שרק חלקם מתראיינים בסרט? "היו תלמידים שלא הסכימו לשתף פעולה מכל מיני סיבות, היו גם שנזפו בי על שאני נכנס לקודש הקודשים. היו שהזכירו לי שהרב שג"ר היה איש קפדן ושעלי להיזהר ממנו – וזה היה הכי מפחיד. אבל בתוכי ידעתי שהמוטיבציה שלי היא להתקרב אליו ולסגור את החלל שנפער אצלי עם הסתלקותו. ידעתי שאני מגיע ממקום צמא ומתגעגע". בסופו של הסרט מצליח הרב ורדי לגלות את הסוד הנורא בעברו של הרב שג"ר, שככל הנראה עיצב את אישיותו המסוגרת והנוקשה - אדם שחי בצל המוות ואולי אף דכאוני. הרב ורדי מודה כי בעצמו הופתע מן הגילויים בסרט. "למשל, בכל נושא המלחמה - אני זוכר עד היום את השיחה שנתן בזמן מלחמת שלום הגליל, כשגדוד טנקים ובו בוגרי ישיבות הסדר נקלע למארב סורי בסולטן יעקוב שגבה הרוגים, פצועים וגם שלושה נעדרים. "הוא דיבר על הדשא הירוק ליד הטנקים השרופים. הייתה צמרמורת באולם, וזה טקסט שגם נכנס לסרט, אבל לא דמיינתי שאני נכנס לכזאת מורכבות. בדיעבד, זה דווקא העצים את דמותו בעיניי, אדם שהתמודד עם דברים כאלה והצליח להעמיד תלמידים ומשנה הגותית". ואתה מרגיש שמצאת לך רב? "מצד אחד הייתי רוצה לומר שכן, אבל מצד שני זו לא חוכמה גדולה למצוא רב שכבר לא חי כאן בעולם. זה מאוד נוח כי הוא לא יכול להרחיק אותי, ואני יכול להחליט על המרחק ממנו, וגם יכול לשאול שאלות ולענות בעצמי בשמו. זה קצת פתרון של פחדנים. אבל אני יכול להגיד שהוא דמות מאוד משמעותית מבחינתי, ונוכחותו חזקה אצלי כרגע. זה הרווח הגדול שלי מכל עשיית הסרט הזה". • הסרט "לרדוף אחרי הצל" ישודר בערוץ 2 במוצאי השבת (30 ביוני) בשעה 23:00, במסגרת "רצועה מהחיים" של הרשות השנייה http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4248814,00.html [הסרט הובא גם ע" נדב באשכול על הרבדים]
תוקן על ידי יהיאור ב- 04/07/2012 21:02:20
תוקן על ידי יהיאור ב- 04/07/2012 21:03:29
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2012 14:03 |
|
| |
האם יש דרך לראות את הסרט?
הסרט מאוד מעניין אותי, אבל אני חושב שהכתבה הזאת היא עוול גדול להרב שג"ר זצ"ל.
לא הייתי אומר שהסרט עושה עוול,כי צריך לראות את כל הסרט בשביל לראות מה התמונה הכוללת שיוצאת ממנו,אבל הצגת הדברים כפי שהוצגה בווינט, שכמובן רצה ליצור כותרות, היא עוול גדול.
כאילו יש כאן איזה סוד אפל בעברו, דבר שאיננו נכון כלל ועיקר, גם לפי הכתבה, רק בחרו כותרת מרעישה.
אותו דבר קטע הראיון עם הבת, אכן לפי המתואר על דמותו,הוא היה אדם ביישן,אולי גם מופנם, ויכול להיות שהיה חסר משהו בקשר עם ילדיו, כמובן גם עקב עיסוקיו הרבים, אבל כאן מוצגת תמונה של אשמה נוראה עליו, זה דבר טבעי,שיכול לקרוא להרבה אנשי מעלה ומרוממים מעם, והוא לא היה מלאך,ודברים טבעיים שקורים לאחרים,קרו גם לו.
גם האמירה של הבת שאמרה שאביה כבר מת וכו', לדעתי מקוממת מאוד, כאילו היא אומרת מה איכפת לי שהוא חולה, בשבילי הוא כבר איננו, האם כך אמורה להיות יחס של בת למחלתו האנושה של אביה, אני מבין שיש דברים ורגשות שבלב,אבל מכאן ועד לאומרם במקום כזה, וגם אם עקב ההודעה אז בזמנו היא אמרה תגובה כזאת, אבל ללכת לפרסם אמירה כזו בסרט על אביה, לדעתי, זה ממש עבירה על מצוות כיבוד אב לאחר מיתה.
בכלל, היום יש תופעה כזו, שהכל בנוי על רגש, וכל רגש שיש לאדם זכותו להביע את עצמו, ורואים בזה תופעה חיובית שהאדם פותח את עצמו וכו', כמובן שיש בזה ההרבה מהחיוב אבל צריך גבולות לכל דבר, כאן באמת רואים את חשיבותה של התורה, של הגבולות שהאדם צריך להציב לעצמו.
וכיון שעסקינן בהרב שג"ר זצ"ל, לפי התרשמותי זה אכן היה אחד מהמעלות שלו, עם כל זה שהיה אדם בעל רגש גדול, שראה חשיבות בגילוי הפנימי של כל אדם עם עצמו, בכנות, באותנטית, אבל מאידך היה איש של הלכה, שידע לחיות בתוך הגבולות של ההלכה, בלי כל פשרות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 23:28 |
|
| |
יהי אור
כרגיל, איקון ירוק. הוספת משהו (ותודה שהעתקת מהאתר הערביסטי ההוא לכאן. כדי שלא אזדקק להציץ בו ולהעלות לו את הרייטינג).
האם יש לינק להורדה של הסרט? לחילופין, האם אפשר לסכם מה היו הנקודות החשובות. כפי ששאל גם קסת?
במיוחד:
מה היה מערך היחסים המשפחתי המיוחד?
מדוע הרב שגר הוגדר כ"נוקשה"?
מה אפשר לפרט לגבי היומנים? האם זה לא דבר קצת יוצא דופן, שרב ותלמיד חכם בגיל מבוגר מנהל יומן? איזה סוג יומן הוא זה? (עבודה עצמית? חיזוק עצמי? סיפור למשפחה ולדורות הבאים?)
האם היה "סוד? בעברו? מתוך המשפט הבודד בכתבה נראה שהרב שגר התמודד עם איזה מקרה מוות קרוב. אולי היה חולה והחלים לפני שחלה שוב? אני מצטרף לביקורת של קסת על הצגת "הסוד" בצורה כזו, אבל אולי באמת היה שם משהו? ומה היה?
עלי להודות שהשאלות נובעות בעיקר מסקרנות, אבל כאשר מדובר באדם גדול - כפי שניתן לראות מכתביו - מעניין ללמוד עליו כל דבר. ושמא כל דבר יכול להיות בגדר "תורה היא ולימוד היא צריכה"? כוונתי שכאשר אדם גדול מתמודד עם קשיים אישיים, אולי פסיכולוגיים אפילו, ועם מידות, ועם פחדים אולי, גם אם זה לא נעשה בצורה המיטבית והפילוסופית, עדיין יש בזה דגם לימודי ראוי.
|
|
|
|
|